Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Sebralaks med grønnsakssalat

$
0
0

Det er bare å finne frem grillen, folkens! For dette ligger an til å bli en ny grillfavoritt! Skikkelig saftige yoghurtmarinerte laksestykker – som ikke går i stykker på grillen – og en potet- og grønnsakssalat som du kan veldig lett kan variere innholdet på.

Når du skal grille laks, er det lurt å kjøpe fileter med skinnet på – samme om du har tenkt å spise det skinnet eller ikke – for skinnet hjelper til å holde fiskefileten hel og fin under grillingen. Hvis du ikke får tak i det, kan du grille fisken på et stykke aluminiumsfolie også.

Laksen lar du ligge i yoghurtmarinaden i alt fra 30 minutter på benken til en dag i kjøleskapet.

Yoghurtmarinert grillet laks med potet- og grønnsakssalat

til 4 personer

Laksen
1 dl gresk yoghurt
1 ts flytende honning
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
½ ts paprikapulver
½ ts gurkemeie
1 ts srirachasaus eller ½ ts chiliflakes
1 ts + litt til grillingen olivenolje
600 g laksefilet m/skinn

Potet- og grønnsakssalaten
600 g poteter
1 brokkoli
1 bunt asparges, 300 g
1 rød paprika
1 purre
1 dl gresk yoghurt
2 ss kaldpresset olivenolje
½ ts chiliflakes
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
litt gressløk og olivenolje til servering

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en vid skål eller tallerken med litt kanter.

Skrap av skjellene på lakseskinnet før du deler fisken opp i mindre biter. Her er bitene på ca. 50 gram hver. Legg bitene, med skinnsiden opp, i marinaden. Skinnet skal ikke få marinade på seg, bare fiskekjøttet. Gni det litt til sånn at det kommer marinade oppover stykkene også. La det ligge på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter eller sett det inn i kjøleskapet noen timer.

Så til potet- og grønnsakssalaten: del potetene i terninter på ca. 2 x 2 cm. Her har jeg skrellet dem først, men det trenger du ikke hvis det er nypoteter. Ha dem i en stor kasserolle med usaltet vann og la dem koke opp.

Del brokkolien i mindre buketter og stilken (etter at du har skrellet den også) i terninger. Fjern den nederste delen av aspargesene før du deler dem i 2 eller 3. Potetbitene trenger å kokes i ca. 15 minutter. Brokkolien i 4-5 minutter og aspargesen i 3-4, så putt det i kasserollen etterhvert.

Del paprikaen i to og fjern kjernhuset. Del så hver halvdel i 2 eller 3, langsetter. Purren vasker du godt før du deler den i ca. 10 cm lange biter. Del så bitene i to, langsetter.

Sett en stekepanne på høy varme og legg i paprikaen og purren, men skinnsiden ned. Du skal ikke ha olje i pannen. Dette kan du også gjøre på grillen. Når grønnsakene har blitt svartflekkete, tar du dem ut og deler dem i mindre biter.

Rør sammen yoghurten, olivenoljen, chiliflakes, salt og pepper i en stor bolle. Hell vannet av grønnsakene og ha både dem og de grillede grønnsakene over i yoghurtdressingen. Bland det sammen. Smak til med krydder.

Fordel salaten på et serveringsfat. Klipp opp litt gressløk og ha litt god olivenolje over ved servering.

Varm grillen.

Ta laksestykkene opp av marinaden og tørk av litt av yoghurten med kjøkkenpapir. Du skal ikke tørke bitene helt tørre, men bare fjerne hvis det ligger et tykt lag igjen på bitene.

Legg bitene, fremdeles med skinnsiden opp, på et fat. Fordel litt olivenolje over skinnet før du legger fiskestykkene, med skinnsiden ned, på den varme grillen. La fiskestykkene ligge helt i ro i 3-5 minutter. Hvor lenge avhenger av varmen på grillen din, så løft forsiktig opp et hjørne på et av stykkene for å sjekke at det ikke blir brent. Samtidig er det viktig at fisken får ligge i ro, for når den har blitt skikkelig stekt på skinnsiden, er det veldig enkelt å løfte opp fiskestykkene uten at de går i stykker.

Skru ned varmen på grillen, vend stykkene så skinnsiden kommer opp, og stek ferdig.

Legg fiskestykkene på salaten og server!

God middag!

 


Kjempegode og lettvinte energibarer

$
0
0

Jeg elsker disse energibarene og det gjør resten av familien også, for de har en tendens til å forsvinne veldig fort fra formen i kjøleskapet! Ja, de forsvinner så fort at det er nok ikke bare trangen til ekstra energi, men også suget etter noe skikkelig godt, som gjør seg. gjeldende. Ha ha ha!

Vi har noen diskusjoner angående de rosinene som jeg bruker, for det er ikke alle i familien som er like begeistret for rosiner, men  de blir godkjent i disse barene!

Barene er skikkelig enkle å lage. De skal ikke stekes, bare litt av innholdet som skal smeltes før alt blandes sammen.

Det er kokosfettet som holder barene sammen, og det blir mykt når det kommer i romtemperatur. Det betyr at barene holder seg best i formen når de oppbevares i kjøleskapet. Etter at formen har stivnet, bruker jeg å ta den ut og dele i passe store biter, legge tilbake i formen igjen og la den stå i kjøleskapet. Så kan alle bare gå dit for å forsyne seg.

Om det er noen av råvarene du mangler, er det lett å bare bytte dem ut med andre, tilsvarende råvarer. Flaksaltet er jeg ganske så streng på! Det gir et helt annet – og mye bedre – smaksbilde når du bruker flaksalt og ikke finsalt til disse, for flaksaltet sprer seg rundt og blir til bittesmå bomber rundt om.

Kjempegode og lettvinte energibarer

formen jeg bruker er på 25 x 21 cm

150 g peanøttsmør
100 g mykt brunt sukker
25 g honning
100 g kokosolje
75 g blandede nøtter – her har jeg brukt cashewnøtter og mandler
75 g solsikkekjerner
150 g havregryn – her har jeg brukt store, men du kan også bruke lettkokte
100 g rosiner
50 g tørkede tranebær
1 ss svarte chiafrø
1 ss hvite chiafrø – du kan også bruke 2 ss svare chiafrø om du ikke har hvite
1 ss linfrø
1 ts flaksalt

Kle formen med plastfolie.

Ha peanøttsmør, brunt sukker, honning og kokosolje i en kjele og smelt det sammen.

Bland alt det andre i en stor bolle før du heller den smeltede massen over. Bland det sammen og hell det over i formen. Klem massen sammen. Jeg bruker å legge et lag med plastfolie over og før jeg klemmer det på plass.

Sett formen i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten.

Ta formen ut og bruk en kvass kniv for å dele det opp i passe store barer. Jeg bruker å først dele en gang på midten langsetter, så i ca. 3 cm tykke staver før jeg legger det hele tilbake i formen og setter den i kjøleskapet igjen.

Energibarene holder i minst en uke – jeg har aldri hatt dem stående lenger, for de bruker å forsvinne fort, fort!

 

Ukemeny for uke 18

$
0
0

Søndag igjen allerede! Ukene bare flyr avgårde og til uken går vi jammen meg inn i mai! Denne uken har jeg virkelig fått den genuine vårstemningen i kroppen! Grønne blader popper ut over alt, jeg har startet med både planting og såing og jeg har spadd så mye jord at jeg kjenner armmusklene er skikkelig såre i dag. LOVE IT!

Jeg tror nesten at jeg begynner å knekke koden på surdeigsbakingen også! De siste tre månedene har jeg bakt masse med surdeig, og jeg har bakt utrolig mye godt! Jeg har bare ikke greid å få den siste puffen på «eksplosjonen » som skal skje når brødene stekes, men i helgen ble det endelig perfekt fart i sakene! Du finner alle oppskriftene mine med SURDEIG her! Jeg baker også mye som jeg ikke legger ut på bloggen. Mye av det kan du se på InstagramStory eller SnapChat – jeg heter Fru Timian/frutimian alle steder, så det er bare å finne meg der.

Her kommer mine forslag til ukemeny for den kommende uken! Det skal være litt av hvert å finne her, så jeg håper du også lar deg friste!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 27.april – Pasta penne med grønnsaksragu

Eller pasta med tomat- og grønnsakssaus, om du vil! Kjært barn har mange navn. Denne middagen, i diverse varianter, er en av grunnpilarene i middagsrepertoaret vårt.

 

Tirsdag 28. april – Tomat- og mozzarellasalat med avokado og grillet kylling

Summer vibes! Jeg elsker å spise mat som dette når dagene er lyse og det definitivt ikke er lenge til sommeren kommer!

 

Onsdag 29. april – Thailandske fiskekaker med sursøt agurk- og chilisaus

Jeg ble utrolig fornøyd da jeg spiste fiskekaker i Bangkok (jeg har vært der på matreise én gang) og de smakte nesten helt identisk med de jeg allerede hadde oppskrift på her på bloggen.

Så, dette er middagen å lage for alle dere som har lyst til å drømme dere bort med en tur til Thailand!

 

Torsdag 30. april – Pølser, tomater og bønner i langpanna

Middagene blir utrolig enkle å lage når man bare kan blande sammen de ulikg tingene og ha dem i en langpanne! En kjekk måte å rense ut kjøleskapet på også, så har du grønnsaker som begynner å bli litt slappe i fisken; bruk dem her!

 

 

Fredag 1. mai – Enchiladas

Her kommer et forslag til hva du kan lage når du har lyst på skikkelig gode smaker til middag. Hadde jeg skrevet bloggen på engelsk, hadde denne definitivt stått under kategorien «comfort food». Det er en stor familiefavoritt hjemme hos oss!

 

Lørdag 2. mai – Pastasalat med reker og ostesaus

Kjempegod pastasalat med verdens enkleste ostesaus. Ostesausen bare akkurat dekker pastaskruene og passer veldig godt sammen med rekene. Nam!

 

Søndag 3. mai – Vegetarkaker med squash og ost

Åh! Disse vegetarkakene er skikkelig digge! Og det vet jeg at det er så mange av dere som synes også. De er fine å fryse ned også, så du kan gjerne lage dobbel porsjon.

 

Ukens kake – Napoleonskake

Jeg kan fremdeles huske den gangen da jeg som 7-8 åring vant en hel napoleonskake på basar! Napoleonskake var definitivt favorittkaken min, så det var særdeles stor stas!

 

Ukens gjærbakst – Hjemmebakt speltbrød

Kan du tenke deg noe som er bedre enn nystekt brød med smør og hjemmelaget syltetøy? Nam!

 

En god uke til deg!

 

 

Kyllingpai med flettet lokk

$
0
0

Ble ikke denne kyllingpaien skikkelig fin? Jeg synes den ble skikkelig lekker! God ble den og! Så da er det jo bare én ting å gjøre: å lage den flere ganger!

Jeg bruker ferdigkjøpt butterdeig til lokket. Det er en av mine guilty pleasures. Jeg har bestandig butterdeig liggende i fryseren. Kan få nesten hvilken som helst råvare til å skinne på null komma niks.

hvis du vet at du skal bruke butterdeig, kan du gjerne ta pakken ut av fryseren og legge i kjøleskapet dagen før. Hvis ikke, tiner platene ganske fort når du legger dem utover på benken også. Har du lagt dem utover, må du legge dem oppå hverandre igjen før du begynner med kjevlingen. Restultatet blir absolutt finest da.

Når du skal flette lokket, starter du med å legge tre remser asmme vei, med litt avstand, på midten av formen. Så legger du tre remser tvers over andre veien, og løfter opp annenhver av de du allerede har lagt ned, sånn at det blir flettemønster. Du ser det lett når du begynner. Du kan også øve med noen hyssingstubber først. Når du har lagt de tre første, utvider du med én og én remse på hver sine sider av midten og hver sine veier.

Formen jeg bruker her er ca. 27 cm i diameter. Du kan også bruke en firkantet ildfast form. Resultatet blir det samme. Og du kan også lett doble antall porsjoner og lage paien i en enda større form.

Kyllingpai med flettet butterdeiglokk

til 4 personer

1 pk butterdeig, 450 g
ca. 1 ss mel til utkjevling
1 løk
1 fedd hvitløk
3 vårløk
250 g asparges
1 søtpotet, ca. 300 g
600 g kyllingfilet
3 ss olivenolje
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 ½ dl creme fraiche
1 ½ dl kremfløte
2 ss soyasaus
½ ts chiliflakes eller 1 ts srirachasaus
1 egg til pensling

Sett stekeovnen på 215 grader varmluft.

Tin butterdeigen.

Hakk opp løken,  hvitløkfeddet og vårløken. Fjern den nederste delen av aspargesen før du deler stenglene i 2 eller 3 deler. Søtpoteten skreller du før du skjærer i ½ tykke skiver. Kyllingfiletene deler du i forholdsvis store terninger, ca. 4 x 4 cm.

Varm litt av oljen i en stekepanne og ha i de 3 ulike løktypene og aspargesen, litt salt og pepper. La det surre på litt under medium varme i noen minutter, til løken har blitt myk og blank. Ha den over i den ildfaste formen du skal bruke.

Skru opp varmen, ha i litt mer olje og legg i søtpotetskivene. Stek dem på høy varme i noen minutter til de får mørke flekker og begynner å bli myk. Ha dem over i den idfaste formen. Gjenta med resten av oljen og kyllingbitene, samt salt og pepper.

Rør sammen creme fraiche, fløte, soyasaus og chili og hell i formen. Bland alt sammen.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet. Legg butterdeigsplatene oppå hverandre og kjevle dem ut til et rektangel stort nok til at du greier å lage. Jeg brukte 17 remser totalt på min pai. Remsene må være lange nok til at de rekker hele veien over, og så må du ha remser rundt kanten innvendig til slutt (det glemte jeg og måtte kna sammen deigrestene og kjevle dem ut igjen. Du kan se at de har krympet mye mer under stekingen).

Legg remsene i flettemønster over fyllet. Se beskrivelse lenger opp.

Pisk egget lett sammen og pensle butterdeigsremsene før du setter formen i stekeovnen. Stekes i ca. 20 minutter til remsene har blitt gyllebrune.

God middag!

 

Sjokoladeformkake med sjokoladeglasur og Digestivekjeks

$
0
0

Godt plassert under noen melposer (som det er stort sett jeg som bruker hjemme hos oss) bruker det å ligge minst en pakke med Digestivekjeks. Da vet jeg at jeg bestandig har kjeks å bruke som bunn til ostekaker og andre paiaktige kaker hvor jeg ønsker kjeksbunn, og så vet jeg – viktigst av alt! – at jeg bestandig har noe søtt og godt liggende på lur når jeg er skikkelig sugen på et eller annet. Ah! Jeg elsker Digestivekjeks med smør, hvitost og appelsinmarmelade!!! Er det jeg som er gal eller er dette en normal kombo? Ha ha ha!

Og jeg synes at Digestivekjeksene gjør seg skikkelig godt inni denne sjokoladeformkaken også! Det er herlig med litt knasing og en litt annen konsistens inni stykkene.

Jeg har en annen SJOKOLADEFORMKAKE liggende her på bloggen fra før også som ligner ganske så mye på denne, men den har altså ikke disse herlige kjeksene fordelt rundt om 😉

Håper du også kommer til å elske denne sjokoladeformkaken like mye som meg!

Sjokoladeformkake med Digestivekjeks og sjokoladeglasur

Sjokoladekaken
125 g romtemperert smør
150 g mykt brunt sukker
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
50 g bakekakao
½ ts natron
½ ts bakepulver
3 egg
2 dl skummet kulturmelk
5 Digestivekjeks (ca. 65 g)

Sjokoladeglasuren
50 g romtemperert smør
100 g naturell kremost
250 g melis
25 g bakekakao
2 ss sterk, avkjølt kaffe
1 liten skvis sitron
litt mørk sjokolade og kakao til pynt

Sett stekeovnen på 175 grader over- og undervarme og kle en brødform på 1 ½ liter med bakepapir.

Ha smør og og alle tre sukkervarianter i en miksebolle og pisk det hvitt og luftig. Bland sammen alt det tørre i en skål og pisk lett sammen eggene i en annen.

Når smør og sukker er ferdig pisket, har du i eggene, det tørre og den skummede kulturmelken vekselsvis. Først litt av det ene, så neste og neste. Gjenta til alt er pisket inn. Ikke pisk røren mer enn nødvendig. Knus kjeksene grp

Hell røren over i brødformen og fordel den jevnt utover. Stek kaken på nest nederste rille i ca. 1 time og 5 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om kaken er gjennomstekt. Du kan gjerne sjekke først litt før kaken har stekt i 1 time. Mine former er litt korte og brede. Har du langre og smalere former, vil kaken bli ferdigstekt litt fortere. Stikk pinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig.

La den stå i formen i 5-10 minutter før du forsiktig hvelver den ut og over på en bakerist. La den avkjøles helt før du lager glasuren. Du kan gjerne lage kaken dagen før servering. Da vil den sette seg fint.

Rør sammen alle ingrediensene til glasurden til du får en klumpfri glasur. Det går fint å gjøre med en slikkepott og fordel den kaken.

Bruk en grønnsaksskreller til å rive litt mørk sjokolade over glasuren. Her har jeg også gitt kaken et lite dryss med bakekakao helt til slutt.

 

Rund loff

$
0
0

Hvis jeg får en skive (eller to) med nystekt loff foran meg, er det ikke mye mer jeg trenger! Litt godt smør eller en liten skål med god kaldpresset olivenolje. Mmmm! Eller kanskje en skål med hjemmelaget aïoli. Fy flate det er godt!

Klikk deg inn her for å få oppskriften på hjemmelaget aïoli!

Og er du så heldig at du skal spise reker, er loffskivene riktig så viktige å ha på plass!

Her har jeg brukt en heveform for å lage rund loff. Om du ikke har en heveform, kan du kle en vanlig rund bolle med et glatt kjøkkenhåndkle og bruke den. Eller du kan forme loffen som en vanlig avlang loff og la den heve rett på et stekebrett. Det blir garantert godt samme hva!

Klikk deg inn her for å få oppskriften på min kjappe og enkle loff i form!

Enkel rund loff

til 1 loff

250 g hvetemel, type Tipo 0 (pizzamel)
250 g hvetemel – du kan også bruke 500 g vanlig hvetemel totalt
½ pk gjær, fersk eller tørr
2 ts salt
1 ss olivenolje
3 ¾ dl vann, ca. 20 grader

Ha alt det tørre i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bollen. Ha i vannet og elt deigen på lav hastighet i 12-15 minutter. Skru opp tempoet litt på slutten.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss mel i heveformen. Har du maismel (ikke maisenna) eller durumhvete, kan du gjerne bruke det til dryssingen.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du former den til et rundt brød. Legg den i heveformen, men toppen ned i formen.

Dryss et tynt lag med mel over brødet og legg over plast. La det heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 30 og 45 minutter.

Sett stekeovnen på 250 grader varmluft.

Hvelv brødet over på et bakepapirkledd stekebrett og sett brettet i ovnen. Stek loffen i 10 minutter før du skrur ned varmen til 220 grader og steker videre i ca. 15 minutter.

La loffen avkjøles på en bakerist.

 

Ukemeny uke 19

$
0
0

Straks klart for en ny uke! Forhåpentligvis en god uke for oss alle! Denne uken er det endelig klart for å lansere nyhetene jeg har jobbet med det siste halve året, og jeg er så spent! Det kommer til å bli lansert både på bloggen og i alle de andre sosiale mediene jeg er på, så det er bare å følge med 😉 Dere vil alle få mulighet til å bestille dem rett fra meg også! Gleder meg sånn!

Her kommer forslaget mitt til ukemeny for den kommende uken! Håper du finner mye som frister. Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 4. mai – Laks med pasta og grønnsaker

Denne middagen, i ulike varianter, lages ofte her hjemme! Kjempeenkel å lage og alle elsker den!

 

Tirsdag 5. mai – Quesadillas med kylling og sopp

Quesadillas er perfekt å lage både når du starter fra begynnelsen, som jeg gjør her, og når du har rester som skal brukes opp. Putt restene i en tortillalefse, ha over litt ost og la den smelte, og voila så har du et aldri så lite festmåltid!

 

Onsdag 6. mai – Kjøttdeiggryte

Kjapt, enkelt og godt!

 

Torsdag 7. mai – Tomat- og grønnsakssuppe med pastaskruer

En god og trofast traver hos oss! Har du prøvd den?

 

Fredag 8. mai – Kyllingsnitsel med salviesmør

Oh, la, la! Dette er skikkelig snaddermat! Saftige, panerte kyllingfileter med massevis av salvie sammen med sprøstekte potetbåter! Det er så godt!

 

Lørdag 9. mai – Vårlig risotto med asparges

Den første norske aspargesen har kommet! Om du ikke greier å finne den norske, er de importerte også i sesong og gode nå!

 

Søndag 10. mai – Supergod fiskesuppe

Selv om jeg bruker ferdig buljong når jeg lager supper og sauser til hverdags, er det ikke til å stikke under en stol at det blir ekstra godt når man koker kraft med skikkelige råvarer. Og det gjør jeg til denne fiskesuppen! Og den blir altså SÅ god!

 

Ukens kake – Vaniljemuffins med kardemomme

Elsker disse muffinsene med massevis av kardemomme og vaniljefyll! En himmelsk kombo!

 

Ukens gjærbakst – Herlig flettekringle med mandelfyll

Ja vi elsker fersk gjærbakst! Det er vi enige om, ikke sant? Det er jo rett og slett veldig lite som kan slå duftende nystekt gjærbakst. Akkurat så luftig som den skal være og med akkurat så mye smør som søt gjærdeig skal ha for å få det perfekte resultatet.

 

 

Fem kjempegode nyheter fra Fru Timian

$
0
0

Å! Som jeg har gledet meg til å lansere disse fem NYHETENE! Dette håper og tror jeg kan bli salgsvinnere!
Det er tre TØRRE PESTOER og to BULJONGER! Og de er så gode!

Nå er det slutt på halvfulle glass med pesto som står i kjøleskapet og mugner!

Fru Timians nye pestoblandinger er tørre, og er derfor holdbar i nærmest evigheter. Ta så mye som du trenger, rør ut i kokende vann og la det svelle i to minutter før du rører inn god olivenolje. Genialt, spør du meg 🙂

Pestoene er også kjempefine å røre rett ut i rømme eller creme fraiche for å få en knallgod dipp.

Og det beste av alt: DE SMAKER SMASHING GODT!

Pestoen kommer i tre ulike varianter: Dillpesto, Tomatpesto og Chilipesto. Alle tre har lavt saltinnhold og er fulle av gode smaker!

Tomatpesto

Tomatpestoen er en skikkelig allsidig pesto som passer perfekt både til den klassiske pastaen med pesto, som en smaksforsterker i kjøttsausen, til en rømmedipp, til pizzabollene og mye mer. Blandes ut i kokende vann – la det svelle i 2 minutter – så god olivenolje eller rett i rømme/creme fraiche, alt etter hva du skal bruke den til.

Chilipesto

Chilipestoen er for den som liker maten litt fyrrig! Den er super å bruke som tilbehør til biff og fløtegratinerte poteter, på milde squashkaker og som en smaksforsterker i en fløtesaus. Også den blandes ut i kokende vann – la det svelle i 2 minutter – så god olivenolje eller rett i rømme/creme fraiche, alt etter hva du skal bruke den til.

Dillpesto

Dillpestoenpasser til all slags fisk – både stekt, kokt og røkt – til skalldyr, i omeletten og på kokte poteter. Også den blandes ut i kokende vann – la det svelle i 2 minutter – så god olivenolje eller rett i rømme/creme fraiche, alt etter hva du skal bruke den til.

 

Buljonger med masse god smak og lite salt!

Med buljonger i løs pulverform kan du selv veldig enkelt tilpasse akkurat hvor mye du vil bruke i de ulike rettene du lager.

Buljongene kommer i to varianter: Grønnsaksbuljong med løk, sopp, gulrot, grønnkål og spinat, og Umamibuljong med smak av steinsopp, tomat, løk og gulrot. Begge to har lavt saltinnhold sammenlignet med andre tørre buljonger. Se nærmere beskrivelse lenger ned!

Alle 5 nyhetene kommer i PET-bokser med skrulokk. Håpet er at dette vil bli en naturlig forbruksvare hos kundene sånn at omløpshastigheten vil være god.

Grønnsaksbuljong

Grønnsaksbuljongen er super å bruke i stort sett alle supper og sauser, og når du vil drikke en kopp god buljong på god, gammeldags måte! Buljongen har lavt saltinnhold (25,7 %) og kan derfor brukes rikelig. Ettersom den kommer i løs vekt er det enkelt å bruke akkurat så mye som du selv ønsker. De store grønnsaksbitene er med på å gi små smaksbomber i maten.

Umamibuljong

Umamibuljongen gir en fyldig og nærmest kjøttaktig smak til supper og sauser samtidig som den er vegetarisk. Den er perfekt å bruke når du skal lage nudelsuppe eller ramen, og blander du litt inn når du lager kjøttboller, blir smaken smashings! Buljongen har lavt saltinnhold (37 %).

Hvor kan du kjøpe disse godsakene?

Jeg har rundt 80 forhandlere rundt om i Norge og jeg håper alle av dem kommer til å ta dem inn! Her ser du oversikten over forhandlerne!
Og hvis de ikke har dem inne, er det bare én ting å gjøre: MASE 😉

Du kan også kjøpe dem direkte fra meg – da tilkommer det porto. Finn Fru Timian på Vipps (nr 505272) så ligger dem der. Pestoene blir klare for salg denne uka mens buljongene fremdeles lar vente på seg noen uker, men bestiller du på Vipps nå, sender vi så fort varene er inne.

Masse deilig mat

Det kommer til å komme masse deilige oppskrifter med disse godsakene på bloggen etterhvert. Jeg trykker også opp en brosjyre som jeg sender med alle som kjøper og som forhandlerne vil få til utdeling.

 


Thai-inspirerte vegetarkaker med squash og koriander

$
0
0

Her om dagen fikk jeg så mye skryt av disse VEGETARKAKENE MED SQUASH OG OST at jeg tenkte at her må det lages en noen nye basert på samme smak og prinsipp, men med en liten vri. Det er jo kjekt å kunne lage noen varianter av en favoritt. Det synes iallfall jeg. Vi har jo et stykk vegetarianer i hus, så jeg synes det er veldig kjekt å ha litt ulike vegetarkaker liggende på lur i fryseren.

Og, bare for å ha sagt det: man trenger definitivt ikke å være vegetarianer for å elske disse veggiskakene. Jeg synes de er kjempegode!

De er også enkle å lage og de sitter godt sammen når du steker dem – noe som ikke bestandig er en selvfølge når man lager vegetarkaker.

God middag!

Thai-inspirerte vegetarkaker med squash, gulrot og koriander

til 4 personer

Veggiskakene
500 g squash
150 g gulrot
1 ts salt
100 g ost
2 fedd hvitløk
2 vårløk
1 potte koriander – eller etter smak
1 ts sambal oelek, ½ frisk chili,  eller 1 ss Fru Timians chilipesto (ikke utblandet i vann og olje)
75 g lettkokte havregryn
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
godt med nykvernet pepper
2 egg
olje til steking

Rømmedressing
1 fedd hvitløk
1/8 chili
1 ½ dl lettrømme
litt flaksalt
nykvernet pepper
(eller du kan bruke 2 ts Fru Timian tomatpesto)

kokt ris til servering

Riv squashen og gulroten på den grove siden av rivjernet og ha i en bolle. Dryss over saltet og la det stå i 10-15 minutter. På grunn av saltet vil litt av væsken i grønnsakene slippe, så klem ut så mye væske som du greier og ha de revne grønnsakene over i en annen bolle.

Riv osten, finhakk – eller riv – hvitløkfeddene,  hakk opp vårløken og korianderen og ha i bollen. Bruker du frisk chili, finhakker du den før du har den i. Sambal oelek eller Fru Timians chilipesto har du rett i bollen. Så har du i havregrynene, melet, bakepulveret og pepperen og blander det hele sammen.

Pisk lett sammen eggene før du har dem i bollen og blander det sammen til en fin masse.

Varm oljen i en stekepanne. Form runde, flate kaker. Her har jeg laget forholdsvis store kaker – 8 kaker totalt – men du kan også lage dem litt mindre om du heller ønsker det.

Stek dem på forholdsvis høy varme i 2-3 minutter på hver side før du skrur ned varmen noe og steker videre i 2-3 minutter. Da er de klare til servering.

Riv hvitløken og finhakk chilien til rømmedressingen og bland sammen med rømmen, salt og pepper. Smak til. Bruker du Fru Timians tomatpesto, rører du bare den ut i rømmen.

God middag!

 

Surdeigsbrød med litt durumhvete og rugmel

$
0
0

Når det kommer til surdeigsbaking, kan man trygt slå fast at det er veldig mange veier som fører til Rom! Det er så mange forskjellige måter å gå fram på for å få perfekte surdeigbrød! Jeg kan ikke si at jeg har kommet til det punktet hvor jeg har total oversikt og at surdeigsbrødene mine blir perfekte ennå, men jeg jobber med oversikten og brødene mine blir – med noen unntak – skikkelig gode!

Hvis du følger meg i sosiale medier, har du sikkert sett at jeg tester både ulike deiger og fremgangsmåter både titt og ofte. Til disse brødene har jeg tatt ut litt av surdeigsstarteren, matet den opp og latt stå i 5 timer. Jeg lagde også en autolyse av melet og vannet som fikk stå i nesten 2 timer før alt ble eltet sammen til en deig.

Jeg greier foreløpig ikke å konstantere om denne måten å lage deigen på gir meg bedre brød enn når jeg gjør som her, så foreløpig ser jeg på det som bare en annen fremgangsmåte.

Autolyse er prosessen hvor mel og vann raskt blir blandet sammen og får stå å hvile i 30 minutter eller mer. Da vil glutenet i melet begynne å utvikle seg og du får letter godt hold i deigen din. Det er akkurat den samme prosessen som skjer når vi baker eltefrie brød.

Surdeigsbrød med litt durumhvete og rugmel

til 2 brød

Fordeigen
35 g aktiv fin surdeigsstarter
70 g vann, ca. 20 grader
70 g hvetemel

Deigen
100 g durumhvete
100 g rugmel
100 g fint sammalt hvetemel
800 g hvetemel
825 g vann, ca. 20 grader
15 g salt

durumhvete eller rismel (ikke maisenna) til å mele heveformene

Rør sammen ingrediensene til fordeigen, dekk bollen/glasset med plast og la det stå på en varm plass i 5 timer. Når fordeigen har stått i 3 timer, rører du sammen resten av ingrediensene, unntatt saltet, i en annen bolle. Rør til alt melet er inkorporert. Dekk bollen med plast og la stå i ca. 2 timer.

Ha fordeigen i bakebollen med resten av deigen og elt deigen sammen. Jeg lar kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet i 10 minutter. Så tilsetter jeg saltet og elter videre i 5-10 minutter, til jeg kan dra i deigen uten at den går i stykker med en gang. Så skrur jeg opp hastigheten og elter videre i noen minutter.

Pensle en plastdunk med olje og hvelv deigen i. Legg over et lokk. Nå skal deigen brettes og heves.

Den skal brettes 4 eller 5 ganger, litt avhengig av spensten på deigen. Har du god spenst, er det nok med 4 brettinger.

Først lar du deigen ligge helt i ro i 30 minutter. Så bretter du den inn. Væt fingrene dine i vann og ta tak i et hjørne av deigen og brett det inn til midten. Gjenta med de andre hjørnene og sidene. Legg på lokket igjen og gjenta brettingen etter 30 minutter. Før den siste brettingen venter du 1 time.

Så lar du deigen heve videre i 2-4 timer. Se an hvordan deigen din hever.

Dryss et tynt lag med durumhvete eller maismel (ikke maisenna) i to heveformer. Om du ikke har det, kan du kle to runde boller med glatte kjøkkenhåndkle (det er litt større sannsynlighet for at deigen setter seg fast i dem).

Dryss et helt tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i tolike store deler. Brett så hver av delene inn på samme måte som du brettet under hevingen. Nå er målet å strekke deigen og å få den ganske så stram på undersiden. Når du har brettet hele veien rundt, vender du deigen og ruller den en gang eller to for å stramme den til så godt som du greier.

Legg brødene, men oppsiden ned i hver sin heveform og dekk dem med plastfolie.

Nå kan du sette brødene inn i kjøleskapet til neste dag eller du kan la dem stå på kjøkkenbenken i 2-4 timer til de er klare for å bli stekt. De er klare for steking når du kan trykke en finger lett ned i deigen og den kommer litt tilbake igjen. Blir hullet værende helt, har du hevet for lenge, og om deigen popper rett opp igjen, skal den stå litt lenger.

Varm stekeovnen din til 275 grader (hvis den går så høyt) og legg inn en pizzasten eller en gryte, om du vil steke i det. Sett gjerne på stekeovnen 1 time før steking sånn at den blir skikkelig varm. Hvis du ikke skal steke i gryte, kan du sette et stekebrett midt i ovnen og en langpanne nederst i stekeovnen samtidig som du setter den på.

Fyll ca. 2 dl med kokende vann i langpannen for å lage damp i stekeovnen.

Hvis du steker et og et brød, hvelver du først et av brødene på et bakepapir og snitter det med et barberblad eller en veldig skarp kniv. Bruk et fat eller en fjøl for å få brødet over på bakestålet eller stekeplata som står i ovnen. Skru ned varmen til 245 grader og stek i 20 minutter. Skru ned varmen til 220 grader og stek videre i 20-25 minutter. Sjekk gjerne kjernetemperaturen på brødet med et steketermometer. Kjernetemperaturen skal være 98 grader.

La brødet avkjøles på en bakerist.

God bakst!

Går stekeovnen din bare til 230 grader? Sjekk steketipsene mine her!

Ukemeny for uke 20

$
0
0

Vi får satse på at det blir litt feststemning på 17. mai i år også, selv om dagen blir veldig annerledes enn vanlige 17. maier. Jeg planlegger iallfall å stryke bunadsskjorta og finne frem flaggene. Og så satser jeg på å lage god mat til fine folk. Vi får ta det som en erfaring og gjøre det beste ut av situasjonen.

I nyhetsbrevet denne uken, kommer det massevis av både kakeforslag og matforslag til nasjonaldagen! Har du meldt deg på nyhetsbrevet? Du finner påmeldingen på høyre side av blogginnlegget (om du sitter på en datamaskin) eller rett under selve blogginnlegget (hvis du sitter på mobil eller nettbrett).

I tillegg til 17. maistemning, blir det lettvinte og gode hverdagsmiddager denne uka også. Håper du finner mye som frister.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 11. mai – Kjærlighetssuppe

Løpstikken hjemme hos oss har blitt stor nok til at jeg kunne lage løpstikke- og potetsuppe – eller kjærlighetssuppe – forrige uke. Jeg synes denne er kjempegod! Om du ikke har løpstikke, kan du erstatte den med persille. Det blir skikkelig godt det også.

 

Tirsdag 12. mai – Pølsegryte i én kasserolle – one pot middag!

Denne bruker bestandig å slå godt an i heimen!

 

Onsdag 13. mai – Torsk med wokede grønnsaker og persillesaus

Dette er middag i skikkelig full fart! Jeg jukser litt og bruker ferdig wokblanding – noe du jo ikke trenger å gjøre – lager middagen på 1-2-3!

 

Torsdag 14. mai – Lettvint risotto med paprika

Dette er nesten en jukserisotto, for her tilsetter jeg all væsken med en gang og så lar jeg den bli ferdig i stekeovnen. Veldig lettvint og godt!

 

Fredag 15. mai – Kjempegod laksetaco med agurksalat

Rosa fisk bruker ofte å være en stor fiskefavoritt hos barna og det er jo en god grunn for det! Både laks og ørret er kjempegodt og har utallige bruksmuligheter.

 

Lørdag 16. mai – Pai med ost og skinke

Klassisk pai med ost og skinke er og blir veldig godt! De bruker iallfall å forsvinne i et forrykende tempo her hjemme hos oss.

 

Søndag 17. mai – Koldtbord

Vil du lage et tradisjonelt koldtbord til nasjonaldagen, finner du massevis av gode oppskrifter her!

 

Ukens kake – Pavovaring med vaniljekrem og bær

Jeg elsker pavlova! Og jeg elsker pavlovaringer! De er så utrolig flotte å se på! I tillegg til at de smaker smashing godt. Skal du servere pavlova på 17. mai, kan du gjerne lage den noen dager i forveien. Selve pyntingen er greit å vente med til like før servering.

 

Ukens gjærbakst – Luftig og skikkelig staselig fletteloff

Denne er perfekt til både 17. maifrokosten og til et koldbord eller tapasbord.

 

God uke til deg!

Ukemeny for uke 21

$
0
0

Gratulerer med dagen, alle sammen! Jeg håper dere har hatt en fin 17. mai og at dere gleder dere til en ny uke. Her hos oss er det masse rester som står i kjøleskapet, så mandagen blir det garantert restemiddag. Kanskje tirsdag også. Vi får se. Har du også rester stående, så tilpass gjerne oppskriftene her sånn at du får brukt opp de restene du har stående.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 18. mai – Pastasalat med svinefilet

Jeg tenker å bruke denne pastasalaten som utgangspunkt når jeg lager middagen i morgen, men jeg bruker opp kyllingrestene, som vi har i kjøleskapet, istedenfor å bruke svinefilet. Og så har jeg i resten av den salaten som står der også. Det tror jeg blir bra.

 

Tirsdag 19. mai – Pasta penne med grønnsaksragu

Pasta og tomatsaus er en akkurat like populær middag å servere hjemme hos oss hver eneste gang! Og ragu betyr en tykk saus. Egentlig en tomatisert kjøttsaus, men her har jeg altså kuttet kjøttet og bare gått for resten av innholdet.

 

Onsdag 20. mai – Stekt ørret med fennikel .squash og råstekte poteter

Det er faktisk lite som gleder mitt matlagingshjerte mer enn når jeg kan servere en enkel og kjapp hverdagsmiddag som er skikkelig sunn og som hele familien elsker! Dette er en sånn middag!

 

Torsdag 21. mai – Kristi Himmelfartsdag – Tante Torhilds kyllingform

Denne er bestandig en stor slager å servere!

 

Fredag 22. mai – Tomatrisotto

Å, hvilken herlig middag dette er! Jeg blir skikkelig glad bare jeg ser på disse bildene! Jeg håper at du også nærmest kan kjenne smaken av bare å se på bildene. Og det beste av alt, dette er en rask og enkel hverdagsmiddag!

 

Lørdag 23. mai – Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Det er virkelig ikke hver dag jeg serverer pent danderte middager på tallerken her i huset, til det er min forkjærlighet til store rause fat for stor. Men, da jeg lagde denne retten første gang var jeg i et småjålete humør og kjente trangen etter å plassere alle elementene helt riktig på en à la carte-tallerken komme over meg. Og perfekt som det ble, det drister jeg meg til å si, har den blitt servert slik etterpå også. Når det er sagt, er det fullt mulig å servere denne fantastiske laksen på serveringsfat slik at hver enkelt kan forsyne seg også.

 

Søndag 24. mai – Ostegratinerte kjøttboller i tomatsaus

Dette er middagen som det er helt umulig å bli lei!

 

Ukens kake – Sitronformkake med kremostglasur

Det er noe herlig traust og akkurat passe gammeldags med formkaker! Det kan i grunn dukke opp en bestemor rundt nærmeste hjørne før du vet det.

 

Ukens gjærbakst – Saftig rugbrød med gulrøtter, chiafrø og solsikkekjerner

Jeg elsker dette rugbrødet! Det er ikke et rent rugbrød, men en lik mengde sammalt rugmel som vanlig hvetemel. Og med litt havregryn i tillegg. Og så bruker jeg revet gulrot i brødet. Ganske mye også, og da jeg tok disse bildene, brukte jeg både gul, oransje og lilla gulrot. Det er derfor du kan se lilla flekker i brødet.

 

En god uke til deg!

Knallgod rabarbrapai med jordbær

$
0
0

Jeg skulle med glede kalt dette verdens beste rabarbrapai, men det kan jeg jo ikke, for det har jeg allerede en rabarbrapai som heter her på bloggen. Ha ha ha! Du kan klikke deg inn til oppskriften på VERDENS BESTE RABARBRAPAI her!

Jeg har testet ut en ny paideig til denne paien, og den ble utrolig bra, det må jeg si. Den er både veldig god i smak og den er god å jobbe med, og det er ikke en selvfølge når det kommer til paideig. Oppskriften på den har jeg fra australske Phoebe Wood, og jeg tror at dette kommer til å bli min nye paideigoppskrift. Så kan den tilpasses til søte paier – som denne  – og salte.

Phoebe skriver at hun bestandig lager paideigen for hånd, for å være sikker på at hun arbeider minst mulig med melet, og for å sikre at det fremdeles er igjen forholdsvis store smørklumper i deigen når hun pakker den inn og legger den i kjøleskapet for å hvile. Hun bruker dessuten litt eplecidereddik i deigen, som skal være med på å ødelegge glutenbindingene i deigen. For, når vi lager en paideig, ønsker vi at glutenet i melet opparbeides så lite som overhode mulig. Altså stikk motsatt fra når vi baker brød og rundstykker.

Rabarbra- og jordbærpai med flettet lokk

Paideigen
1 ts eplecidereddik
ca. ¾ dl iskaldt vann
2 isbiter
250 g kjøleskapskaldt smør
400 g hvetemel
50 g sukker
¼ ts flaksalt

Rabarbra- og jordbærfyllet
750 g rabarbra
250 g sukker
40 g maisenna
200 g kokt jordbærsyltetøy, med minimum 60 % bær
1 egg til pensling
2 ss brunt demerarasukker til strøssel

Bland sammen eplecidereddiken, vannet og isbitene. Er isbitene store, kan du gjerne knuse dem litt først. Del smøret i ca. 2 x 2 cm store terninger.

Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle og ha i smørterningene. Klem dem ut og bland med melet. Du skal ikke arbeide ut alle smørklumpene, men la det være igjen noen som er rundt 1 cm store. Klem dem bare flate.

Ha i halvparten av væsken og arbeid den inn. Tilsett nok væske til at du akkurat greier å arbeide deigen sammen. Den skal fremdeles kjennes litt tørr ut, men du skal greie å klemme den sammen til en ball. Del deigen i to like store deler og pakk dem inn hver for seg i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet i minimum 3 timer, gjerne over natten.

Ta ut den ene paideigen og kjevle den ut til den blir stor nok til å dekke paiformen din, inkludert oppover kantene. Jeg bruker å kjevle mellom to to lag med bakepapir eller plastfolie, og bare drysse på litt mel slik at deigen ikke setter seg fast. Da er det også lett å vende deigen. Det bruker iallfall jeg å gjøre.

Smør paiformen din og ha i deigen. Klem den på plass. La deigen gå et stykke over kanten. Sett paiformen tilbake i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Del rabarbraen i 1-2 cm store biter og bland sammen med sukkeret og maisennaen. Så blander du inn jorbædsyltetøyet til slutt.

Ta ut den andre paideigen og kjevle den ut på samme måte. Del den i strimler. Her har jeg delt opp noen brede og noen smale, og jeg har også flettet sammen tre smale.

Så tar du ut paibunnen fra kjøleskapet og har i fyllet før du legger på strimlene i et flettemønster. Legg tre remser samme vei, med litt avstand, på midten av formen. Så legger du tre remser tvers over andre veien, og løfter opp annenhver av de du allerede har lagt ned, sånn at det blir flettemønster. Du ser det lett når du begynner. Du kan også øve med noen hyssingstubber først. Når du har lagt de tre første, utvider du med én og én remse på hver sine sider av midten og hver sine veier.

Pisk lett sammen egget og pensle paistrimlene med før du drysser over demerarasukkeret.

Stek paien på 200 grader i 20 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 40 minutter.

La paien avkjøles noe før servering.

Server gjerne is til paien! God fornøyelse!

 

Indisk suppe med ris og røde linser

$
0
0

Du vet det blir et godt måltid mat når hele kjøkkenet er fylt opp med de deiligste dufter mens du driver og lager maten! Jeg elsker smakene i denne suppen, og jeg elsker det faktum at det er en ganske så kjapp suppe å lage med sine 30 minutter fra start til ferdig middag. Og så må man jo bli glad av å se på de herlige fargene!

Denne versjonen er vegetarisk, men ønsker du å ha kjøtt i den, kan du gjerne dele opp noen kyllingbiter å ha i suppen. Du trenger ikke å steke kyllingbitene først, bare dele dem opp og la de være med og småkoke i 10-12 minutter.

Originalen til denne suppen fant jeg i mainummeret av det engelske matmagasinet BBC Good Food. Jeg har gjort noen endringer fra deres oppskrift.

Indisk suppe med røde linser og ris

til 4 personer

2 fedd hvitløk
1 løk
2 cm fersk ingefær, skal bli ca. 1 ss ferdig hakket
2 ss olivenolje
½-1 ts salt
godt med nykvernet pepper
125 g basmatiris
200 g røde linser
ca. 1,4 l vann
1 tørket chili eller ½ ts chiliflakes
2 ts gurkemeie
½ ts malte korianderfrø
2 terninger med grønnsaksbuljong
150 g cherrytomater
½ rød paprika
100 g fersk spinat

Finhakk hvitløkfeddene og del løken i to før du skjærer den i tynne skiver. Bruk en skje til å skrape vekk skallet på ingefæren før du finhakker den også. Ha det i en kjele sammen med olivenolje, salt og pepper og la det surre på medium varme i noen minutter til løken har blitt blank.

I mellomtiden blander du sammen risen og linsene og vasker det godt i kaldt vann. Sett også på vannkokeren. Ha det i gryta sammen med chilien – som du knuser mellom fingrene først – gurkemeien og de malte korianderfrøene. Rør det sammen før du heller det kokende vannet over. Ha i grønnsaksbuljongen og kok opp.

La det småkoke i 12-14 minutter.

Del tomatene i to og paprikaen i staver og ha i. Kok videre i 3-4 minutter. Ta en smak for å kjenne om du må krydre mer. Det avhenger av saltnivået på grønnsaksbuljongen.

Ha i spinaten og la den bli med på et oppkok. Da er middagen klar!

 

Hjemmelaget is med sjokolade og salt karamellsaus

$
0
0

Oh! La la! Denne isen ble altså SÅ god! Her snakker vi snadder på HØYT nivå!

Du trenger ikke ismaskin for å lage isen, og den blir skikkelig luftig og fin – og helt uten iskrystaller! Du trenger en kraftig kjøkkenmaskin for å piske sammen hele røren. Jeg bruker den samme røren til DAIMISKAKE MED EKSTRA MYE DAIM og med den har jeg opplevd noen ganger at noen ikke greier å få røren stiv. Og det skyldes nok rett og slett at de ikke har kraftig nok kjøkkenmaskin. Så, er du i tvil om maskinen din er krafit nok, deler du røren bare i to og pisker i to omganger og rører sammen etterpå. Det funker akkurat like bra.

Det er noe med kombinasjonen søt iskrem, salte nøtter, søt sjokolde og en søt karamellsaus med et herlig hint av salt, som er livsfarlig god! Det blir dagens versjon av 80-tallsfavoritten: vaniljeis dynget full av Non-Stop, peanøtter, og både sjokolade- og karamellsaus! Fy flate så mye jeg spiste det i tenårene.

Du må lage karamellsausen i god tid før du skal lage selve isen, sånn at sausen rekker å bli kald før du blander den inn.

Hjemmelaget is med sjokolade, peanøtter og salt karamellsaus

2 liter ferdig is

Karamellsausen
150 g kjøleskapskaldt meierismør
1 dl vann
275 g sukker
3 dl kremfløte
1 ts flaksalt

Isen
100 g sjokolade – her bruker jeg 50 g lyse- og 50 g mørke sjokoladeknapper
1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
6 dl kremfløte
5 eggeplommer
100 g salte peanøtter

Del smøret i terninger. Ha vannet og sukkeret til karamellsausen i en tykkbunnet kjele og kok opp. La det småkoke til det blir gyllenbrunt. Du skal ikke røre i blandingen, men du kan eventuelt dreie litt på kasserollen. Pass godt på når det begynner å koke, for det går fort fra lysebrunt til brent.

Ta kasserollen av plata og hell i halvparten av kremfløten mens du visper alt du greier. Dette bruser og koker noe voldsomt. Når kokingen stilner litt, heller du i resten, setter kasserollen tilbake på varmen og lar det koke i 4-5 minutter. Ta kasserollen av varmen igjen og rør inn smøret. Så rører du inn saltet og heller sausen over i en annen bolle. La den avkjøles en liten stund før du setter den inn i kjøleskapet.

Kle en brødform, på 2 liter med plastfolie eller bakepapir.

Hvis du ikke har sjokoladeknapper, som jeg bruker her, hakker du opp sjokoladen. La det gjerne være noen biter som er litt store og noen som er ganske så finhakket. Her bruker jeg halvparten med melkesjokolade og halvparten med 70 % sjokolade.

Når du lager isen, har du den søte, kondenserte melken, kremfløten og eggeplommene i en sto miksebolle og pisker til du får en tykk og god krem. Se tips øverst i saken om du ikke har en stor og kraftig kjøkkenmaskin.

Hell ca. 1/3 av kremen i brødformen. Fordel 1/3 av peanøttene og sjokoladen over og litt av karamellsausen. Jeg bruker ca. halvparten av all karamellsausen i isen, og resten har jeg i en mugge sånn at den kan helles over ved servering. Det betyr at du skal bruke ca. 1/3 av halvparten nå over det første laget. Bruk så en skje til å røre litt i massen.

Gjenta prosessen to ganger til sånn at du får tre lag totalt. Sett formen i fryseboksen over natten.

Ta isen ut av fryseboksen ca. 30 minutter før servering sånn at den rekker å bli litt myk. Finn frem resten av karamellsausen, så er det klart for kos!

 


Peanøttkjeks

$
0
0

Dette må være noen av de enkleste og kjappeste kjeksene jeg noen gang har laget! Når de i tillegg går inn i kategorien «vanskelig å stoppe spisingen etter én kjeks», må de kunne betegnes som en suksess!

Peanut cookiene, eller peanøttkjeksene, er perfekte å spise sammen med et glass melk – skikkelig amerikansk med milk and cookies – eller til en kopp te (eller kaffe).

Jeg synes de er best når de blir stekt sånn at de blir sprø rundt det hele, men fremdeles har en myk kjerne, også etter at de har blitt avkjølt, så du kan godt prøvesteke en kjeks for å finne den perfekte steketiden i din stekeovn.

Du trenger  ingen kjøkkenmaskin eller kasserolle for å lage kjeksene. En bolle og en sleiv er alt du trenger i tillegg til de 5 ingrediensene som skal i. Genialt! De er ikke noe hvetemel i kjeksene, så de kan også serveres til de som ikke kan spise gluten.

Peanøttkjeks

til 16 kjeks

200 g peanøttsmør
175 g mykt, brunt sukker
100 g peanøtter
1 egg
½ ts flaksalt

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha peanøttsmøret, det brune sukkeret og peanøttene i en bolle og rør det sammen før du knuser egget og rører det inn.

Jeg bruker en liten isskje når jeg skal lage ulike cookies, men du kan også bare bruke fingrene og lage kuler som du fordeler utover de to stekebrettene. Det skal bli 16 kjeks, så da ser du fort cirka hvor store kulene bør være. La det være god avstand på stekebrettet  mellom kulene. Klem dem forholdsvis flate før du fordeler noen korn med flaksalt utover alle kjeksene.

Stekes i 11-12 minutter, til de begynner å bli litt mørkere brune rundt på kantene.

Legg dem over på en bakerist til avkjøling før du setter tenna i kjeksen og smaker.

 

 

Ukemeny for uke 22

$
0
0

Det er jammen meg ganske vanskelig å lage en ukemeny som rent værmessig skal passe hele landet! For med mange hundre mil i avstand, kan det fort være skiføre ett sted og badevær ett annet. Jeg blir jo preget av været rundt meg der jeg er, men om jeg nå foreslår en grilloppskrift til middag en dag det høljer ned der du er, så kan grillpannen være et godt alternativ.

Kalenderen forteller oss at vår straks går over i sommermånedene – hu og hei hvor utrolig fort det går! – så nå er det ikke lenge før de norske grønnsakene begynner å komme. De første aspargesene har kommet, og det er nok ikke lenge før de får følge av både poteter, blomkål og andre kålsorter. Nå har vi så masse deilig å glede oss til.

Det blir våre blomkål og asparges å finne i ukemenyen for uka som kommer også! Håper du blir fristet til å teste ut noen av oppskriftene. Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 25. mai – Mild tomatsuppe med brødkrutonger

Denne tomatsuppa er kjempemild og god – og den bruker å være skikkelig poppis hos både småunger og voksne! Har du tørt brød liggende i brødboksen, er det helt perfekt å bruke opp for å lage disse brødkrutongene.

 

Tirsdag – 26. mai – Kylling, pølser og grønnsaker i langpanna

Langpannemiddag er og blir en sann fornøyelse å lage!

 

Onsdag 27. mai – Fiskepinner med pommes frites og remulade

Hjemmelagde fiskepinner er og blir veldig godt!

 

Torsdag 28. mai – Bacinsurret kylling med pestopoteter

En god, gammel familiefavoritt her!

 

Fredag 29. mai – Pasta med blomkål og chili (sponset link)

En av mine virkelig store svakheter her i livet er pasta! Det er noe av det aller beste jeg vet! Helt fra den aller enkleste pastaen til den litt mer luksuriøse varianten. Dette er en herlig, enkel middag – men med masse følelse av luksus, spør du meg 😉

 

Lørdag 30. mai – Pinseaften – Laks innbakt i filodeig

Nam! Det er kjempegode smakskombinasjoner i denne staselige laksemiddagen! Her bruker jeg filodeig, men finner du ikke det i butikken, kan du også bruke butterdeig.

 

Søndag 31. mai – 1. pinsedag – Tomahawk med grønnsaker og tzatziki

Lag det på grillen eller inne i stekepanna! Dette blir knallgodt samme hva! Tomahawk er entrecôtestykke med beinet fremdeles på, fra et storfe. Om du ikke finner det i butikken, kan du bruke entrecôte istedenfor.

 

Ukens kake – Verdens beste rabarbrapai!

Jeg vet denne rabarbrapaien har en STOR FANSKARE! Har du prøvd den ut? Jeg sier bare; Klar, ferdig bak!

 

Ukens gjærbakst – Kanelboller!

Det er ikke mye som slår en nystekt kanelbolle!

 

En god uke til deg!

Rabarbrasaft

$
0
0

Sjekk ut den fargen, folkens! Ser ikke denne rabarbrasaften heltfantastisk lekker ut? Og så smaker den riktig så lekkert også! Det er en litt bestemorfølelse over å lage rabarbrasaft, og jeg slo faktisk opp i den gamle kokeboken fra Henriette Schønberg Erken for å se hvordan hun kokte sin rabarbrasaft. Jeg bruker litt mindre sukker enn hva hun gjorde, og så tilsetter jeg litt vanilje i den, bare nok til å gi et lite hint av vaniljesmak i saften.

Jeg har ikke prøvd å bevare saften i lange tider, men antar at om man steriliserer glassene og oppbevarer saften på et mørkt og kaldt sted, bør også holdbarheten være helt grei. Jeg har fryst ned litt, for å ha til i vinter. Og resten regner jeg med skal forsvinne de neste dagene.

Saften er ganske svak i smaken, så jeg blander den ca. 50/50 med vann – men jeg er glad i litt sterk saft. Andre her i huset, synes den er best når den blandes litt svakere enn det. Alle er vi skjønt enige om at den smaker smashing godt og at den blir ekstra god når den serveres i glass med isbiter i!

Om du ikke har rabarbra selv, så legg ut en melding på Facebook og spør om det er noen som har rabarbra som de ikke bruker! Det er så mange som har svære rabarbraplanter stående som ikke blir brukt!

Hjemmelaget rabarbrasaft

blir i underkant av 3 liter saft

2 kg rabarbra
2 liter vann
450 g sukker
½ vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker med ekte vanilje
2 ts sitronsaft

Del rabarbraen i 1-2 cm lange biter og ha i en kasserolle sammen med vannet. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutter til rabarbraen har blitt helt mør. Den skal koke så lenge at rabarbraen begynner å ramle fra hverandre.

Legg en sil over en bolle og legg et silklede (det kan være en gasklut eller et tilsvarende stykke stoff) i silen. Hell rabarbrablandingen over og la det renne godt av. Klem sammen kluten sånn at du får ut all væsken.

Hell væsken tilbake i kjelen og tilsett sukkeret og vaniljen. Bruker du vaniljestang, deler du den i to og skraper ut frøene før du har både frøene og stangen i kjelen.

Kok opp igjen og la det småkoke lenge nok til at sukkeret løser seg helt opp. Ha i sitronsaften.

Hell saften over i steriliserte flasker, hvis du skal oppbevare dem lenge, eller i andre egnede flasker. La de avkjøles på kjøkkenbenken før du setter dem i kjøleskapet.

Kos deg!

 

Kremet kyllingsalat

$
0
0

Yummy! Dette synes jeg er en skikkelig snaddersalat! Massevis at saftige kyllingbiter godt blandet med både druer og rødløk, og – ikke minst – en god kremet saus av rømme, majones og Dijonsennep som binder det hele sammen.

Er du glad i Waldorfsalat kommer du nok til å være ganske så svak for denne kyllingsalaten også. Den kan spises som middag, akkurat sånn som du ser den her, gjerne servert sammen med godt brød, eller du kan ha den på et koldtbord.

Klikk deg inn til oppskriften på WALDORFSALATEN her!

I oppskriften skriver jeg at du kan bruke ferdigstekt kylling. Har du kyllingrester liggende, er de helt topp å bruke. Og du kan også kjøpe ferdiggrillet kylling i butikken om du vil at det skal gå riktig så fort å lage salaten.

Kremet kyllingsalat

til 4 personer

100 g lettrømme
50 g majones
1-2 ts Dijonsennep
1-2 ts sitronsaft
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
500 g ferdigstekt kyllingkjøtt
2 stilker stangselleri
½ rødløk
4 vårløk
200 g røde druer
1 kiwi
50 g mandelflak
50 g blandet grønnsalat

Bland sammen rømme, majones, Dijonsennep, sitronsaft, salt og pepper i en stor bolle.

Er det skinn på kyllingkjøttet, fjerner du det før du skjærer kjøttet i ca. 2 x 2 cm store terninger. Skjær stangselleristilkene i to, på langs før du skjærer dem i skiver. Rødløken finhakker du og vårløken skjærer du i tynne ringer. Druene deler du i to og kiwien i terninger.

Ha alt du nå har delt opp, i bollen og bland det godt sammen. Ta en liten prøvesmak for å kjenne om du må krydre mer.

Ha mandelflakene i en tørr stekepanne og la de steke til begynner å bli lett gyllenbrune. Bland inn mandelflakene og grønnsalaten like før servering.

 

Ukemeny for uke 23

$
0
0

Vel overstått pinse til deg! Håper du har hatt fine dager! Jeg har kost meg med varmende sol, bading, luking i hagen, god vin og masse hyggelig selskap med fine folk! Så nå er jeg straks klar for en ny arbeidsuke!

Som vanlig blir det litt av hvert i ukemenyen denne uken også og jeg håper at du finner flere ting som du har lyst til å lage! Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Tirsdag 2. juni – Fiskeposer med laks og torsk

Bestandig poppis med fiskeposer på grillen! Enkelt, kjapt og godt.

 

Onsdag 3. juni – Marinert kylling med couscous

Heldigvis er det ikke sånn at all god mat krever lang tid! Couscous er aldeles strålende når tempoet skal opp. Det samme er rømmeklatten istedenfor saus.

 

Torsdag 4. juni – Vegetarboller med rødbet og gulrot

Jeg blir rett og slett veldig glad når jeg ser bildene av denne maten! Så utrolig herlige farger! Og så kan jeg love deg at smaken står til fargene! Disse vegetarbollene er supergode! Og så er de veldig enkle og raske å lage også.

 

Fredag 5. juni – Biffsalat med quinoa og grønnsaker

Dette er rett og slett en herlig middag! På sommeren tilbereder jeg det aller meste på grillen, mens jeg resten av året bruker grillpannen! Du kan jo selvfølgelig også bruke en helt vanlig stekepanne når du tilbereder både kjøttet og grønnsakene. Jeg er bare litt ekstra svak for de svarte stripene etter grillristen eller -pannen.

Lørdag 6. juni – Spinatpai med fetaost

Åhhh! Dette er noe av det beste jeg vet! Og som hele familien blir lykkelig av å få servert!

 

Søndag 7. juni – Italiensk grønnsaksgryte med pølser

Oh la la! Sjekk ut fargene på denne middagen! Hvem blir sulten nå? Det blir iallfall jeg.

 

Ukens kake – Store sjokoladecookies

Nam! Milk & cookies! Det er godt det!

 

Ukens gjærbakst – Verdens enkleste brød

Hvetemel, salt, gjær og vann. Trenger ikke mer enn det for å lage et skikkelig saftig, luftig og godt brød!

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live