Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Langtidshevet surdeigsbrød med litt rugmel

$
0
0

Fy flate så godt dette brødet ble! Ja, jeg greier rett og slett ikke å være beskjeden i beskrivelsen av dette brødet. Det er mitt beste surdeigsbrød så langt! Herlig!

Det har, etter min mening, akkurat nok smak fra surdeigen til at det skiller seg fra alle andre brød, samtidig som det ikke er for syrlig i smaken. Det er jeg ikke veldig glad i. Og så har det en deilig konsistens.

Jeg vet jeg fremdeles har et godt stykke å gå for å nå opp til alle de superflinke surdeigsbakerne som jeg følger på Instagram. De greier på et eller annet mystisk vis – som jeg ikke har løst ennå – å inkorporere veldig mye væske i deigen samtidig som de får en spenst i deigen som gjør at brødene utvider seg og nærmest eksploderer under stekingen. Vi får bare jobbe på!

En ting er iallfall sikkert; surdeigsbaking er noe helt eget. Det  varierer hvordan surdeigen fungerer fra gang til gang, men jeg ser at hvis jeg baker ofte – og dermed mater surdeigen min ofte, og kanskje derfor har den stående på kjøkkenbenken hele tiden, blir den også mer forutsigbar å bake med, og den har ekstra fres i seg.

Du kan lese mer om hvordan du kan lage din egen surdeigsstarter, og hvordan du oppbevarer den, her!

Da jeg bakte dette brødet, var egentlig surdeigsstarteren ganske så daff, og deigen hevet definitivt ikke så fort som jeg ønsket, så da brettet jeg likeså godt brødene og la dem i heveformer på kvelden, så fikk de stå i kjøleskapet over natten. Så trengte de ganske lang tid neste dag også, på å komme tilbake i romtemperatur før jeg stekte dem. Det betyr at det gikk nesten rundt 36 timer fra jeg matet opp surdeigsstarteren til brødene duftet nystekte på kjøkkenbenken. Og all denne tiden, gjør at brødet fikk utviklet enda bedre smak.

De var verdt å vente på!

Surdeigsbrød med hvetemel og rugmel

til 2 brød

Fordeig
200 g hvetemel
175 g ferdig oppmatet surdeig – klikk deg inn her for å lese mer
150 g vann, ca. 25 grader

Resten av deigen
300 g rugmel
600 g hvetemel
650 g vann, ca. 25 grader
20 g salt

durumhvete eller rismel til hevekurvene

Ha ingrediensene til fordeigen i en bakebolle og rør det sammen til alt melet er oppløst. Dekk bollen og la deigen stå i 30-45 minutter. Så har du i resten av ingrediensene til deigen, minus saltet. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Ha i saltet og elt videre i 5 minutter. Skru opp tempoet på maskinen og elt på høy hastighet i 3 minutter. Dra litt i deigen for å sjekke om glutenet er fullt opparbeidet. Du skal kunne dra i deigen til du nesten får et vindu, uten at deigen går i stykker.

Hvis den ryker med en gang du drar i den, lar du den hvile i 3-4 minutter før du elter den i 4-5 minutter igjen.

Pensle en firkantet boks med olje og ha i deigen. Legg over et lokk. Nå skal deigen heve i 4,5,6, ja kanskje 7 timer. Alt etter hvor mye futt det er i surdeigen din – ref. teksten jeg skrev øverst. Min hevet i nesten 7 timer.

Under hevetiden skal du brette inn deigen 4 ganger. Hver halvtime de tre første gangene, så venter du en time til siste gang. Brett deigen ved å ta tak i et hjørne av deigen og legge det opp på midten av deigen. Gjenta rundt det hele og ta med sidene også.

Dryss et lag med mel på bordet og hvelv ut deigen. Del den i to og form dem til brød. Jeg bruker å brette deigen inn først, på samme måte som jeg bretter når deigen hever først, så vender jeg kula som jeg har fått og ruller til et glatt og rundt brød.

Dryss durumhvete ellr rismel i to heveformer, eller kle to runde boller med kjøkkenkluter, og legg brødene med oppsiden ned i kurven.

Dekk kurvene med plastfolie og sett formene i kjøleskapet over natten. Har du skikkelig futt i surdeigen din, kan du sikkert bare la brødene heve i 2-3 timer nå før du steker dem. Jeg hevet mine i kjøleskapet.

Neste morgen tar du formene ut av køleskapet og lar dem stå på kjøkkenbenken i 5-6 timer til de er helt romtempererte.

Sett stekeovnen på 275 grader varmluft (eller så høyt som den går hvis den ikke går så høyt) og sett samtidig inn to stekebrett så de blir gode og varme også. Sett samtidig inn en langpanne på nederste rille. Sett på stekeovnen i god tid sånn at den er skikkelig varm før du tar stekebrettene ut av stekeovnen, legger på bakepapir og hvelver brødene ut av formene og over på brettene.

Snitt brødene etter beste evne og sett brettene tilbake i stekeovnen. Kast samtidig 1 dl vann i langpannen. Stek brødene i 5 minutter på 275 grader. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i ca. 20 minutter. Stikk gjerne et steketermometer midt i det ene brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Brødene er ferdige når kjernetemperaturen er 98 grader.

Dersom stekeovnen din bare går til 230 grader, må du beregne lengre steketid. Da kan du steke på 230 grader i iallfall 15 minutter før du eventuelt skrur ned varmen noe. Ta det ut fra hvor mørke brødene dine blir.

Avkjøl brødene på en bakerist og gled deg til du kan sette tennene i den første skiva!

 


Solskinnsboller i trengsel

$
0
0

Sola skinner ute! Og hva er vel bedre da enn å ta den med inn på kjøkkenbenken også! Sjekk ut disse herlige solskinnsbollene!

Og du skjønner at det smaker godt når det heter solskinn i trengsel! Hele vinteren lengter jeg sånn etter sollyset at jeg har en egen app på telefonen som forteller meg hvor mange flere minutter og sekunder med dagslys det er for hver dag etter vintersolverv. Jeg bruker aldri appen senhøstes, da går det jo bare nedover, men når solen snur, finner jeg den fram igjen.

Disse solskinnsbollene spiser jeg med glede både når jeg lengter etter solen og når jeg kan sitte og se på den!

Solskinnsboller med mandelfyll og vaniljekrem i trengsel

16 boller

Deigen
750 g hvetemel
100 g sukker
1/2 ts salt
1 pk gjær
4 3/4 dl melk
100 g smør
1 egg til pensling

Mandelfyllet
150 g mandler
100 g melis
4–5 ss kokende vann
100 g rosiner

Vaniljekremen
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
4 dl H-melk
4 eggeplommer
100 g sukker
40 g maisenna

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time. Mens den hever, lager du fyllet.

Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med melken. Kok opp.

Pisk eggeplommene lett sammen i en bolle, eventuelt også vaniljesukker, sukkeret og maisennaen. Når melken akkurat når kokepunktet, heller du halvparten av den over i bollen med eggeplommene. Rør godt rundt før du heller i resten av væsken. Hell så alt tilbake i kasserollen og sett den tilbake på varmen. Rør hele tiden slik at kremen ikke setter seg fast i bunnen. Kok opp og la den koke i 30–40 sekunder. Da tykner den. Hell vaniljekremen over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La plastfolien ligge helt nedi kremen slik at det ikke dannes skorpe. Sett den til avkjøling.

Ha mandlene i en matprosessor sammen med melisen og kjør knivene rundt til mandlene er finhakket. Ha i nok kokende vann til at det blir en tykk grøt.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til et rektangel på 60 x 40 cm. Løft på deigen noen ganger for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Smør fyllet jevnt utover. Dryss over rosinene.

Start på den ene langsiden og rull deigen sammen til en stram pølse. Skjær i 16 biter. Jeg liker å klemme dem litt flate før jeg lager en stor grop i midten. Den skal jeg fylle med vaniljekrem når bollene har hevet ferdig.

Dekk langpannen med plastfolie og la bollene heve i 30–40 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Når solskinnsbollene er ferdig hevet, har gropen du lagde nesten forsvunnet. Utvid den og fyll den med vaniljekrem. Pisk sammen egget og pensle deigen før du steker solskinnsbollene på nest nederste rille i ca. 20 minutter, til de er gyllenbrune. Løft opp bollene på den ene siden av langpannen for å se om de er godt stekt også på undersiden, eller stikk et steketermometer midt i den ene bollen. Den skal ha en kjernetemperatur på 97 grader.

 

Ukemeny for uke 13

$
0
0

Med oppfordring fra myndighetene om å holde seg mest mulig hjemme og å handle litt stort (men ikke hamstre) sånn at man slipper å gå i butikken hver dag, er ukens middagsforslag basert på mange ting som vi vansligvis har stående i skuffer og skap. Og i fryseren.

Da jeg spurte dere for ca. 1 år siden, og hva dere har liggende i fryseren, kunne jeg iallfall konkludere med at fryseboksene deres var riktig så fulle, så da er det kanskje litt å finne frem og endelig få brukt opp der også!

Frukt og grønt er jo stort sett ferskvarer, og jeg bruker det i ukemenyen også, så da er oppfordringen fra meg: skriv handleliste og handle inn for hele uka på en gang!

Lager du mat fra ukemenyen, eller fra bloggen ellers også, så legg gjerne ut bilde på Instagram og tagg det med #frutimian. Og er du glad i å bake, har jeg en egen bakegruppe på Facebook. Den heter Fru Timians bakegruppe. Bli gjerne med der og legg ut bilder av din bakst!

Ønsker deg en fin uke! Og husk; Nyt livet (så godt det lar seg gjøre i disse tider) og nyt maten!

 

Mandag 23. mars – Skikkelig kjapp fiskegraten

Jeg er egentlig litt over kanten i forhold til hva som er en grateng eller ikke – tror jeg iallfall – med denne fiskegratengen, for her finnes ikke den minste antydningen til hvit saus, som det jo er vanlig å ha som en base i norsk fiskegrateng. Men ettersom jeg allerede har fiskegratenger av det slaget allerede godt representert på bloggen – her er oppskrift på fiskegrateng uten makaroni og her finner du en med makaroni – tenkte jeg tiden var moden for denne versjonen. Her moser jeg potetene og fisken rett og slett sammen før jeg gratinerer det i stekeovnen noen minutter. I Frankrike kaller de dette for brandade, jeg kaller det bare kjapp fiskegrateng!

 

Tirsdag 24. mars – Lettvint grønnsakssuppe

Mange av oss har rotgrønnsaker liggende nederst i kjøleskapet, og det er bestandig kjekt å få rensket ut innimellom sånn at ting blir brukt opp før det blir for innskrumpet og dårlig.

Denne grønnsakssuppa er en kjær favoritt hos meg.

 

Onsdag 25. mars – Tacopanne medkylling og chorizo

Tar jeg en liten sjanse her nå, når jeg foreslår tacopanne på en onsdag? Det er jo litt unntakstilstand for tiden, så jeg sjanser på! Denne tacopannen bruker å bli godt mottatt både på onsdager og fredger!

 

Torsdag 26. mars – Arvefisken

I oppskriften her bruker jeg torsk, men har du andre fiskeslag liggende i fryseren, må du veldig gjerne bruke det istedenfor. Dette er en genial rett å bruke opp frosne fiskerester på!

 

Fredag 27. mars – Indisk linsesuppe og nybakte naan

Ser du lengst inne i skuffen skal du se at du finner er pakke med linser som har stått der riktig så lenge og som du fullstendig har glemt av! Dette er dagen for å finne dem frem og å gi dem en mulighet til å skinne skikkelig!

 

Lørdag 28. mars – Hjemmelaget lasagne

Jeg kjenner mange som har store lager med kjøttdeig liggende i fryseren, så her kommer en god grunn for å tine en pakke eller to til alle dem. Jeg har bestandig lasagneplater og massevis av hermetisk tomat stående, så det er ikke mye jeg trenger å kjøpe inn til denne.

 

Søndag 29. mars – Skinkestek med kjempegode grønnsaker

Vi går for en skikkelig klassikert denne søndagen: skinkestek med gode grønnsaker! Og skulle det være sånn at fryseren din rommer en oksestek eller elgstek istedenfor en skinkestek, ja så bruk den istedenfor.

Klikk deg inn her for å komme til en guide over hvilken kjernetemperatur ulikt kjøtt bør ha for å få det beste resultatet!

 

Ukens kake – Sjokoladekake med to ingredienser!

Sjokolade og egg er det eneste du trenger for å lage denne sjokoladekaken! Og så litt melis hvis du vil drysse den som jeg har gjort her, men det er ikke nørvendig, altså.

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie rundstykker

Det er ikke mange grammene med gjær du trenger til disse eltefrie rundstykkene, så da kan du rasjonere ut gjærbruken om du har vært heldig nok å få tak i.

Og får du lyst til å prøve deg på en surdeigsstarter i disse tider, finner du link til det her.

 

En god uke til deg!

Store sjokoladecookies

$
0
0

Aldri før har jeg lagd større cookies enn dette! De er jo helt enormt store! Og de er kjempegode!

Oppskriften er nærmest en ren kopi av en oppskrift jeg fant i BBC Good Food. De så så fristende ut at jeg bare måtte teste dem ut.

Det er to triks i denne oppskriften som jeg ikke har prøvd før når jeg lager cookies, og det ene er å brune smøret som skal i deigen og så skal du ta ut stekebrettene og kakke dem to ganger midt under stekingen, for at de skal bli flate.

Denne deigen er genial å fryse ned også! Da ruller du den ut til kuler først før du legger dem i fryseren. På den måte kan du få deg nystekte cookies akkurat når du vil. Beregn litt lengre steketid hvis du tar deigen rett fra fryseren.

Store sjokoladecookies

12 cookies

125 g smør
200 g mykt brunt sukker
100 g brunt demerarasukker (det er løst sukker)
1 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
1 ½ ts flaksalt
1 ts bakepulver
¼ natron
2 egg
2 eggeplommer
200 g mørk sjokolade

Smelt smøret i en kjele. Når det har smeltet, lar du det koke videre til det blir gyllenbrunt. Følg med sånn at det ikke blir brent. Hell smøret over i en bolle – la eventuelt bunnfall være igjen i kjelen – og avkjøl smøret noe.

Ha i de tre ulike sukkertypene og rør dem inn. Ha i eggene og eggplommene og rør dem inn. Bland sammen resten av de tørre ingrediensene (bruke bare 1 ts av flaksaltet nå!) før du har dem i bollen og blander dem inn.

Grovhakk sjokoladen og rør den inn. Sett bollen i kjøleskapet i de kommende 3-4 timene til du har fått en fast masse.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Del cookiedeigen i 12 like store deler og rull dem ut til kuler. Fordel dem på de to stekebrettene. De flyter ut mye, så det må være stor plass rundt hver kjeks.

Stek kjeksene i 10 minutter. Ta ut ett og ett brett, kakk brettet på benken en gang eller to og dryss over resten av saltet (fordelt på de to stekebrettene). Sett brettene tilbake i stekeovnen og stek videre i 3 minutter. Ta ut igjen og kakk i benken en gang til. Stek til slutt i 3 minutter til.

La cookisene ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig løfter dem over på en bakerist.

 

Dalgona-kaffe

$
0
0

Har du en tenåring i hus har du kanskje fått med deg den store kaffetrenden som er akkurat nå? Jeg hadde iallfall ikke fått den med meg før huset tenåringsdatter lagde seg et eksemplar av DALGONA-kaffe.

Kaffen er superenkel å lage og jeg tipper på at du allerede har alle ingrediensene som trengs, i hus. Du trenger pulverkaffe, sukker, vann, melk og isbiter. Og så trenger du en helt vanlig visp.

Jeg prøvde også å lage den med en sånn liten melkeskummer som jeg bruker når jeg lager Frappé, men det funker bedre med en god gammeldags visp.

Dalgona-kaffe

1 stort glass

2 ss pulverkaffe
1 ss sukker – eller etter smak
2 ss kaldt vann
isbiter
ca. 2 dl melk

Ha pulverkaffen, sukkeret og vannet i en liten bolle og pisk til det blir tykt som krem.

Fyll et glass med isbiter og hell i melk. Topp det hele med kaffekremen før du har i et sugerør og rører rundt. Her har jeg drysset litt pulverkaffe på toppen til slutt.

Kos deg!

 

Knallgod laks med raita og den beste løken

$
0
0

Folkens! Det har kommet en ny yoghurt på markedet her i Norge og jeg er så glad for at jeg får lov til å være ambassadør for den! For den er knallgod! Den heter LIBERTÉ og er av Canadisk opprinnelse! Men, den yoghurten som vi kjøper her i Norge, er laget av melk fra bønder i Gudbrandsdalen! Det liker jeg!

LIBERTÉ finnes som vanlig naturell – som jeg har brukt i oppskriften her – med skogsblåbær, med sitron og med tykk, salt karamell!

Vi bruker veldig mye naturellyoghurt hjemme hos oss, og jeg bruker det både i baking, i dressinger, til marinader og når jeg har lyst på et herlig lite mellommåltid. Tykk og herlig naturellyoghurt er et must i en god tzatziki og når man skal lage indernes variant av tzatziki, nemlig raita.

I dagens raitaversjon har jeg byttet ut agurken med granatepleskjerner, som er i sesong nå. Om du ikke får tak i det, kan du rive ½ agurk og bruke istedenfor. Jeg garanterer at dette blir veldig godt med begge variantene.

I løpet av kort tid har jeg rukket å spise dette til middag to dager! Det var så godt at jeg bare måtte lage det igjen to dager etterpå! Ungene elsket middagen også!

Les mer om LIBERTÉ og hvor du får kjøpt den her!

Knallgod laks med raita og den beste løken

Laksen
600 g laksefilet, gjerne med skinn
2 ts flaksalt
nykvernet pepper
olje til steking

Løk- og tomatmasala
4 store løk
4 fedd hvitløk
ca. 2 cm ingefær (skal bli 2 ts finhakket)
2 ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper
1 tørket chili eller ¼ ts chiliflakes
½ ts gurkemeie
1 ts malte korianderfrø
300 g tomat
1 ½ dl vann

Raita
1 granateple
3 dl LIBERTÉ naturell
1 fedd hvitløk
½ ts flaksalt
½ ts malte korianderfrø
en skvis sitronsaft
½ potte koriander

Risen
3 dl fullkornsris
4 ½ vann
½ ts salt

Start med løk- og tomatmasalaen, for den blir best når den får lov til å putre en stund. Skrell løkene, hvitløkfeddene og ingefæren. Del løkene i to før du skjærer dem i tynne skiver og finhakker hvitløkfeddene og ingefæren.

Ha oljen i en stekepanne på medium varme og ha i det du nå har delt opp. Dryss over saltet og la det steke de kommende 15 minuttene. Rør rundt av og til så det ikke setter seg fast.

Kvern i pepper, knus i chilien og ha i gurkemeien og korianderfrøene. Rør det inn og la det surre videre i noen minutter.

Del opp tomatene i båter og ha dem i sammen med vannet. La det koke opp og så småkoke i ca. 15 minutter. Rør rundt innimellom. Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Vask risen i kaldt vann noen omganger før du koker den etter anvisning på pakken.

Raitaen kan gjerne stå en stund slik at smakene får satt seg. Start med å rense granateplet. Sett en spiss kniv i toppen av eplet – det er den siden hvor det står ut en liten «krone» – og vri rundt kniven en gang. Gjenta på 90 grader, sånn at du lager et kryss i toppen. Da skal det forhåpentligvis være ganske greit å dra granateplet fra hverandre uten at du har skåret i stykker en eneste kjerne.

Det spruter lett saft av eplet, så det er lurt å bruke forkle og å holde bådet eplet og bollen du har kjernene i, i oppvaskkummen.

Ha yoghurten i en bolle. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn både det, krydderne, sitronsaften og mesteparten av granateplekjernene i yoghurten. Smak til for å kjenne om det eventuelt må krydres litt mer. Hakk opp korianderen og rør inn mesteparten.

Fordel salt og pepper rundt laksefiletene. Varm oljen i en stekepanne på forholdsvis høy varme. Legg i fiskestykkene, med skinnsiden ned og stek i 4-5 minutter til du ser varmen begynner å komme oppover siden på laksen. Du kan la fisken ligge helt i ro under stekingen.

Skru ned varmen til helt lav, vend stykkene og stek videre til fisken er gjennomstekt eller til den har blitt så godt stekt som du ønsker å ha den.

Da er det klart for middag!

Fordel ris på tallerkenene og øs over løk- og tomatmasalaen. Jeg elsker å spise laksen med skinnet på, så jeg serverer den sånn, men du kan også fjerne skinnet før du legger fiskestykket på tallerkenen. Fordel en raus porsjon med raita over det hele. Dryss resten av granateplekjernene og korianderen over til slutt.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland/Liberté

Ukemeny for uke 14

$
0
0

Når det uvanlige begynner å bli vanlig. Det er så merkelige tider at det er nesten umulig å ta alt innover seg. Det er hjemmekontor, hjemmeskole, usikkert arbeidsliv og et håp om å holde hodet over vann som preger dagene for mange av oss nå.

Mitt ønske med bloggen er å være med på å støtte opp under en viss normalitet. Mange av oss får jo mer tid hjemme i eget hus for tiden med de mulighetene til å lage god mat som følger av bedre tid. Kanskje ungene har tid og lyst til å hjelpe til litt mer også? Vi får prøve å se mulighetene til hyggelige stunder sammen!

Her kommer iallfall mitt forslag til gode middager for den kommende uken! Og husk at maten smaker ekstra godt når man rydder bordet, tenner lys og fjerner mobiltelefonene.

Ønsker deg en riktig god uke! Jeg bruker bestandig å avslutte denne teksten med følgende setning: Nyt livet og nyt maten! Det føles på en måte litt upassende å skrive det nå, samtidig som det kanskje er mer passende enn noen gang. Jeg ønsker dere iallfall alle sammen en riktig god uke!

 

Mandag 30. mars – Fiskepinner med pommes frites og remulade

Hjemmelagde fiskepinner er supergodt! Her får de følge av like hjemmelaget – og enkel – pommes frites og remulade. En sikker familiefavoritt!

 

Tirsdag 31. mars – Vårlig risotto med asparges

Herlig lysegrønne og vårlige farger i denne risottoen!

 

Onsdag 1. april – Kyllingsnitsel med potetstappe og fennikelsalat

Her er det så masse gode smaker samlet sammen på et fat, folkens! Griljerte og krydrede  kyllingfileter som jeg sprøsteker i olje og smør, servert sammen med potetstappe og fennikelsalat. Nam!

 

Torsdag 2. april – Kjøttdeiggryte

Med en pakke kjøttdeig i hus er du aldri langt unna en god hverdagsmiddag. Her blander jeg inn både gulrot og bønner og får en gryterett som hele familien liker.

 

Fredag 3. april – Indisk gryte med linser og blomkål

Det er så gode smaker i denne indiske blomkålgryten! Vet det er mange av dere som elsker denne!

 

Lørdag 4. april – Terteskjell med fisk og reker i hvit saus

Denne klassikeren er en stor favoritt hos mange!

 

Søndag 5. april – Palmesøndag – Urtefylt lammelår med ovnsbakte potetskiver og brun saus

Vi kjører igang hjemmepåske med dette herlige urtefylte lammelåret!

 

Ukens kake – Påskekake

Oppskriften til denne melfrie sjokoladekaken fant jeg hos Nigella for mange år siden! Den er fremdeles akkurat like populær!

 

Ukens gjærbakst – Brioche!

Påskebakst betyr for meg blant annet brioche! Det er en loffdeig med massevis av egg og smør i seg – og den smaker aldeles fantastisk!

 

 

 

 

Tomatsausen som kan brukes til (nesten) alt!

$
0
0

Har du først lært deg en god  grunnoppskrift på tomatsaus, er det nesten som å lære seg å sykle. Du kan sykle fort, sakte, langt og kort. Og du kan sykle på både damesykkel, BMX, racer- og terrengsykkel. Og så trenger du litt mer øvelse før du greier å sykle på en enhjuling! Ha ha ha!

Tomatsausen er grunnpilaren til både pizza, spagetti og kjøttsaus, tomatsuppe, pizzaboller, moussaka, huevos rancheros (mexicanske speilegg i tomatsaus), kjøttboller i tomatsaus, minestrone….. Ja, du skjønner tegningen. Den kan brukes til (nesten) alt!

Jeg lager sikkert tomatsaus i gjennomsnitt 2 ganger i uka – hver eneste uke, så det er definitivt en grunnpilar i vårt kosthold.

Det er noen ting som jeg synes er superviktig når jeg lager tomatsausen. Det er å bruke gode hermetiske tomater – ikke alt av hermetikk smaker like godt – og det er å koke den lenge nok til at du får en søtlig smak av sausen. Jeg liker den ikke når den smaker surt. Har du god tid, kan du la sausen stå å putre i en time. Det er sjelden jeg tar meg tiden til det, og da bruker jeg en splæsj med Il Torrione Balsamicoeddik i sausen for å få frem både sødmen og litt av den dybden som lang koketid gir. Og da har jeg fiks ferdig tomatsaus på 15 minutter.

Her har jeg laget steg for steg-bilder på hvordan jeg lager sausen! Marker gjerne oppskriften som en favoritt, så finner du lett fram neste gang du skal lage tomatsaus.

Lykke til!

Tomatsausen som kan brukes til (nesten) alt

1 porsjon

2 sjalottløker
1 fedd hvitløk
2 ss Ybarra olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
2 bokser hakket, hermetisk tomat
1 dl vann
2 ss Il Torrione balsamicoeddik
en liten klype sukker

Finhakk løkene og hvitløkfeddet og ha i en kjele sammen med olivenoljen, litt salt og pepper. La det surre på litt under medium varme til løken har blitt blank og myk.

Ha i oreganoen og la det surre litt til før du heller i de hermetiske tomatene og vannet. Kok opp og la det småkoke i 8-10 minutter.  Rør inn balsamicoeddiken og la det småkoke før du smaker til og kjenner om du må ha mer salt og pepper og eventuelt en liten klype sukker.

Nå kan du bruke dette som grunnlaget til alt jeg har listet opp tidligere i teksten, og helt sikkert veldig mye mer!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.


Surdeigsbrød med litt rugmel og sammalt hvetemel

$
0
0

Det begynner å skje ting med surdeigsbakingen min nå! For det første begynner jeg å skjønne hvordan surdeigen lever best, hvordan jeg best mulig mater den opp for at den skal være så godt rustet som mulig til å heve brødene mine. Og jeg kan kjenne at surdeigsstarteren min nå er mer stabil og har lettere for å boble opp på den måten som jeg ønsker. Og det skal du være klar over, at om starteren din er helt ny og du tenker at den er litt for slapp, så blir den bedre når du får matet den opp gjentatte ganger.

Les mer om hvordan du både lager og oppbevarer surdeigsstarteren din her! Jeg oppdaterer denne også etterhvers som læringskurven min går oppover.

Jeg har også begynt å bruke autolyse når jeg lager deigen. Det høres fancy ut, men er egentlig veldig så enkelt. Autolyse er å kjapt røre sammen melet og vannet, du skal bruke i deigen, og la det stå tildekken i en time eller tre. Bare ved å stå sånn opparbeides glutenet i melet – det er egentlig akkurat det samme som skjer når vi lager eltefrie brød – og det blir (litt) lettere å få den spensten som du ønsker i deigen.

Og så handler nok dette også, som det meste her i livet, om å få erfaring, lære seg å se og kjenne og å stole på magefølelsen. Hittill har magefølelsen min vært for svak til å stole på, men det er altså den jeg bygger opp. Ha ha ha! Og det er den du også vil bygge opp etterhvert.

Lurer du på hvilket utstyr jeg bruker når jeg baker surdeigsbakst! Her har jeg skrevet en liste over hva jeg tenker er lurt å ha i hus. 

Dagens brød er bakt med litt siktet rugmel og fint sammalt hvetemel i tillegg til hvetemel.

PS! Jeg lovet meg selv at jeg ikke skulle bli en sånn som oppgir vann og salt i gram, selv om jeg startet med surdeig, men der har jeg sviktet totalt! Så bær over med meg! Ha ha ha!

Surdeigsbrød med litt rugmel og fint sammalt hvetemel

2 brød

850 g hvetemel
125 g siktet rugmel
125 g fint sammalt hvetemel
825 g vann, ca. 20 grader
175 g ferdig oppmatet surdeig
20 g salt

Når jeg vet jeg skal bake neste dag, har jeg begynt å mate opp surdeigsstarteren min først kvelden før, kanskje med 50 gram hver av mel og vann (avhengig av hvor mye starter jeg har fra før) og så mate den opp igjen med en gang jeg står opp neste dag (kanskje med 20-30 gram hver av mel og vann). Så setter jeg starteren varmt og godt på en kasse over radiatoren. Jeg vil ikke ha den helt nede på radiatoren, det blir for varmt, så jeg vender en liten rutete stålkasse, på ca. 15 cm, opp ned sånn at starteren min står oppå der. Helt topp om den får stå slik i 1-2 timer før jeg rører sammen autolysen. Da betyr det at starteren står totalt i 3-4 timer før jeg har den i deigen.

Autolyse
Ha de tre meltypene og vannet i en bakebolle og rør det sammen til alt melet er innkorporert. Dekk til bollen og la det stå i ca. 2 timer.

Elting
Ha i surdeigsstarteren og elt den inn. La eltekroken gå på lav hastighet i 4-5 minutter. Så har du i saltet og elter videre, fremdeles på lav hastighet i nye 4-5 minutter. Skru opp tempoet litt de siste 2 minuttene. Du skal se at deigen begynner å slippe litt i kantene når eltekroken går, og deigen skal være blank og glatt.

Prøv å dra litt i en del av deigen for å se om du greier å dra i den, og lage det som heter glutenvindu, uten at den går i stykker. Hvis deigen ryker med en gang du drar i den, lar du den hvile i noen minutter før du elter igjen noen minutter til.

Bretting og heving
Pensle en plastdunk med olje og hvelv deigen i. Legg over et lokk. Nå skal deigen brettes og heves.

Den skal brettes 4 eller 5 ganger, litt avhengig av spensten på deigen. Har du god spenst, er det nok med 4 brettinger.

Først lar du deigen ligge helt i ro i 30 minutter. Så bretter du den inn. Væt fingrene dine i vann og ta tak i et hjørne av deigen og brett det inn til midten. Gjenta med de andre hjørnene og sidene. Legg på lokket igjen og gjenta brettingen etter 30 minutter. Før den siste brettingen venter du 1 time.

Så lar du deigen heve videre i 2-4 timer. Se an hvordan deigen din hever.

Utbaking
Dryss et tynt lag med durumhvete eller maismel (ikke maisenna) i to heveformer. Om du ikke har det, kan du kle to runde boller med glatte kjøkkenhåndkle (det er litt større sannsynlighet for at deigen setter seg fast i dem).

Dryss et helt tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i tolike store deler. Brett så hver av delene inn på samme måte som du brettet under hevingen. Nå er målet å strekke deigen og å få den ganske så stram på undersiden. Når du har brettet hele veien rundt, vender du deigen og ruller den en gang eller to for å stramme den til så godt som du greier.

Legg brødene, men oppsiden ned i hver sin heveform og dekk dem med plastfolie.

Nå kan du sette brødene inn i kjøleskapet til neste dag eller du kan la dem stå på kjøkkenbenken i 2-4 timer til de er klare for å bli stekt. De er klare for steking når du kan trykke en finger lett ned i deigen og den kommer litt tilbake igjen. Blir hullet værende helt, har du hevet for lenge, og om deigen popper rett opp igjen, skal den stå litt lenger.

Steking
Varm stekeovnen din til 275 grader (hvis den går så høyt) og legg inn en pizzasten eller en gryte, om du vil steke i det. Sett gjerne på stekeovnen 1 time før steking sånn at den blir skikkelig varm. Hvis du ikke skal steke i gryte, kan du sette et stekebrett midt i ovnen og en langpanne nederst i stekeovnen samtidig som du setter den på.

Du kan steke begge brødene samtidig eller du kan steke dem etter hverandre.

Steker du rett på stekeplate, hvelver du brødet over på et bakepapir. Bruk en liten bakepansel for å koste vekk litt av melet før du snitter brødet med et barberblad. Dra bakepapiret over på en bakespade eller en stor skjærefjøl og løft det over på stekebrettet som ligger i stekeovnen. Hell samtidig ca. 1 dl vann i langpannen nederst i stekeovnen. Skru ned varmen til 260 grader og stek i 15 minutter. Skru ned varmen til 230 grader og stek videre i 10-15 minutter.

Dersom stekeovnen din bare går til 230 grader (det gjør min hjemme), setter du på pizzafunksjon, om du har det, og steker brødet på 230 grader i 30-35 minutter totalt.

Bruker du gryte, tar du ut gryta og hvelver brødet oppi. Da trenger du ikke å snitte brødet, bare sette på lokket og sette gryta tilbake i stekovnen. Skru samtidig ned varmen til 260 grader og stek i 15 minutter. Skru ned varmen til 230 grader, ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter.

Med alle steketypene, kan du gjerne sjekke med et steketermometer for å se om brødet er gjennomstekt. Det skal ha en kjernetemperatur på 98 grader.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Lykke til og god bakst!

 

Her er åpningstidene for Fru Timians forhandlere rundt om!

$
0
0

Vanligvis er det over 80 nisjebutikker som selger krydderene mine rundt om i landet. Noen har fremdeles åpent og har vanlige åpningsider, noen har reduserte åpningstider, noen har stengt og andre har nettbutikk.

Her kommer en oversikt fra noen av forhandlerne om hvordan du får tak i dem nå!

Annis Pølsemakeri – de har vanlige åpningstider og kjører varer langs E6 Ringebu – Oslo

Trollbua Eggedal har stengt butikk, men åpen nettbutikk.

Cafe Sjarm – Realt Brød i Ski har åpent bakeri og cafe, men kjøkkenet er stengt

Sandane Glassmagasin har åpen butikk.

Hjemme hos oss i Harstad har midlertidig stengt, men de leverer varer på døra. De er å treffes på både Instagram, facebook og på god, gammeldags telefon (77061220/41513036/91118509)

Zofie i Halden har noe redusert åpningstid. De har ikke nettbutikk, men sender gjerne ut.

Skarstad Gartneri & Gårdsmarked åpner for sesongen 2. mai

Gvarv bakeri har åpent som vanlig!

Palma Kaffehjørnet i Skien har utkjøringer, selger oppmuntringsposer og de kjører ut og leverer.

Smelters Mathus på Bærums Verk holder åpent som vanlig.

Askim Frukt og Bær har åpent, men med litt reduserte åpningstider. De har åpent 10-15 t.o.m onsdag før skjærtorsdag.

Mosbæk & Co i Ørje har litt reduserte åpningstider.

Sans Blomster i Alvdal har vanlige åpningstider.

Mætt og Go Eteri og Landhandleri i Kristiansund har åpent fra 10-15 for tiden. De leverer på varer på døra. Bestillinger kan gjøres på telefon: 94972063

Mormors Cafe i Gamlebyen i Fredrikstad er midlertidig stengt.

Blomsterstugu på Lesja har vanlige åpningstider.

Kaffe&Pasta i Kristiansand har åpent hver dag fra 10-16 (også påskeaften). De sender også ut varer og du kan stå ute og peke på hva du ønsker å kjøpe.

Mariannes Lunsjbar på Mysen har midlertidig stengt.

Fru Blom i Rakkestad – å som jeg savner å ta en lunsj og skravle med damene der!!!! – har steng, men sender varer over hele landet. Stine, Fru Blom, går rundt i butikken med kamera på, så kan du velge ut de varene du vil ha.

 

Suksesskake i fire lag med sjokoladeglasur på toppen

$
0
0

Dette blir årets påskekake hos oss! Kan du tenke deg noe bedre: suksesskake i tre lag med herlig sjokoladeglasur og Anthon Berg påskegodterier på toppen? Nam!

Suksesskake, eller gulkake, vet jeg jo er en stor suksess rundt omkring til veldig mange av dere, og du kan klikke deg inn til min tradisjonelle suksesskake her. Årets påskekakevariant er altså med 4 lag. Tynn mandelbunn, gul krem, ny bunn, mer krem, ny bunn, mre krem, enda en bunn og et lag med gul krem før vi topper det hele med en melkesjokolade- og kremostglasur og et godt utvalg fra vår alles elskede Anthon Berg! Det MÅ jo bli knallgodt!

En mandelbunn, som vi bruker i suksesskake,har jo ikke mel i seg og  er derfor vanskelig å dele opp i fine lag, så istedenfor å steke én høy bunn, steker jeg fire tynne bunner. Du får plass til to og to bunner på et stekebrett og steker på varmluft, så du kan steke alle samtidig.

Her er det bare å finne frem bakeutstyret og bake i vei!

Suksesskake i fire lag med sjokoladeglasur

Kakebunnene
225 g mandler
6 eggehviter
225 g melis

Den gule kremen
125 g kjøleskapskaldt smør
6 eggeguler
1 ¼ dl H-melk
125 g sukker
10 g maisenna

Sjokolade- og kremostglasuren
100 g melkesjokolade
75 g romtemperert smør
75 g melis
1 ss kakao
¼ dl fløte
50 g romtemperert kremost

Pynten
1 pk Anthon Berg mandelegg
1 pk Anthon Berg fugleegg
1 pk Anthon Berg marsipanegg med appelsinsmak
1 pk Anthon Berg marsipanegg med nougat

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir. Legg en asjett som har en diameter på 21-22 cm opp ned på bakepapiret og tegn rundt. Tegn to på hvert bakepapir.

Mal mandlene i en matprosessor eller bruk en mandelkvern. Sett det til side. Ha eggehvitene i en helt ren piskebolle og pisk til det begynner å bli hvitt. Så tilsetter du melisen litt etter litt og pisker til du får en blank og glatt marengs. Ha i mandlene og vend dem inn med en slikkepott.

Fordel massen i de fire rundingene du akkurat tegnet opp. Bruk en pallett eller en stekespade til å glatte ut massen etter beste evne.

Stek kakebunnene i 18-20 minutter. De skal begynne å bli gyllenbrune og de skal ha en fast overflate.

Dersom bunnene ble litt hakkete rundt kanten, kan du legge asjetten du akkurat brukte over kakebunnene igjen og skjære til sånn at du får en jevn kant. Det er lettest å gjøre mens bunnene fremdeles er varme og ligger på stekebrettet. La de ligge i ro til avkøling.

Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i terninger. Legg det tilbake i kjøleskapet.

Ha eggeplommene i en kasserolle sammen med melken, sukkeret og maisennaen. Pisk det sammen for å fjerne eventueller melklumper. Kok opp mens du rører godt i bunnen hele tiden. Det kan lett sette seg fast. La det koke i 20 sekunder.

Ta kasserollen av varmen og rør inn smørklumpene. Ta noen av gangen og rør dem kraftig inn. Når alle klumpene er rørt inn, er glasuren ferdig og du kan fordele den over mandelbunnen.

Ta smøret til den gule kremen ut av kjøleskapet og del den i små terninger. Ha eggeplommene i en kasserolle sammen med melken, sukkeret og maisennaen. Pisk det sammen for å fjerne eventueller melklumper. Kok opp mens du rører godt i bunnen hele tiden. Det kan lett sette seg fast. La det koke i 20 sekunder.

Ta kasserollen av varmen og rør inn smørklumpene. Ta noen av gangen og rør dem kraftig inn. Når alle klumpene er rørt inn, er glasuren ferdig. Ha kremen gjennom en sil, for å forsikre deg om at det ikke blir med noen små hvite eggkluper.

Legg en av kakebunnene på et serveringsfat og fordel ¼ av den gule kremen utover. Det kan være at du nå tenker at dette blir et veldig tynt lag – det tenkte jeg første gang jeg lagde kaken – men det blir en perfekt mengde når vi får alle lagene oppå hverandre.

Gjenta med resten av lagene. Sett gjerne kaken i fryseboksen i 30 minnutter mens du lager sjokoladeglasuren. Den er lettere å fordele utover når den gule kremen er stiv.

Smelt sjokoladen til sjokoladeglasuren og sett den til side. Ha det romtempererte smøret i mikseren sammen med melisen og pisk til det blir luftig og ganske så lyst i fargen. Sikt inn kakaoen og pisk den inn før du tilslutt har i kremfløten, kremosten og den smeltede sjokoladen og pisker det inn.

Fordel glasuren over kaken før du pynter med ulike påskeegg fra Anthon Berg!

God fornøyelse!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Grillede lammekoteletter med ponzumarinade

$
0
0

Med hjemmepåske på de fleste av oss er det bare å finne frem vaskebøtta og gjøre grillen klar for sesongen! Jeg har iallfall rengjort min og har tjuvstartet med disse knallgode lammekotelettene, som jeg har marinert i ponzusaus før grillingen. Og så har jeg grillet grønnsakene også og laget en knall ponzusaus som jeg fordeler over ved servering.

Nå i påsken bruker det å være ganske så enkelt å få tak i lammekoteletter i butikken. Skulle du derimot ikke finne det, funker dette supert med nakkekoteletter av svin også. De må grilles litt lenger sånn at de blir gjennomstekte.

Ponzu er en soyasaus som er smakssatt med riseddik og sitron. Jeg elsker den ferdige ponzuen fra Kikkoman. Den er superfresh i smaken og passer like godt å bruke i en marinade og dressing, som jeg gjør her, og til sashimi. Jeg bruker gjerne en teskje eller tre når jeg skal lage en kjapp vinaigrette til hvilken som helst salat også.

God grillmiddag til deg!

PS! Du får kjøpt Kikkoman Ponzu i Meny, Spar, Coop Prix, Coop Mega, Obs!, de største Kiwi-butikkene og på Bunnpris.

Asiatiske lammekoteletter med grillede grønnsaker og ponzusaus

4 personer

Lammekotelettene
1-2 cm fersk ingefær – det skal bli 1 ss finhakket
2 fedd hvitløk
en liten bunt koriander
1 dl Kikkoman Ponzu
2 ss solsikkeolje
2 ss flytende honning
8 lammekoteletter

Grønnsakene
1 brokkoli
1 blomkål
3-4 ss solsikkeolje

Ponzusausen
75 g usaltede cashewnøtter
1-2 cm fersk ingefær – det skal bli 1 ss finhakket
¼ rød chili
en bunt koriander
2 vårløk
½ dl Kikkoman Ponzu
1 ss solsikkeolje
2 ts hoisinsaus
1 ts flytende honning

kokt ris til servering

Rens og finhakk ingefæren og hvitløkfeddene til marinaden. Korianderen kan du grovhakke. Jeg liker best å marinere i en zip-pose, så jeg har akkurat har hakket opp i zip-posen sammen med Kikkoman Ponzu, solsikkeolje og den flytende honningen, og rører det god sammen.

Så er det bare å ha i lammekotelettene, klemme på plass zipen og vri og vende nok på posen til at marinaden kommer rundt alle kjøttstykkene.

La lammekotelettene marineres i kjøleskapet over natten, hvis du har tid, eller på kjøkkenbenken i ca. 1 time, hvis det passer best.

Del opp brokkolien i så lange stilker som du greier. Her har jeg først brukt en grønnsaksskreller nedover brokkolistilken før jeg deler den opp. Hvis blomkålen er tett og fast, kan du skjære den i ca. 1 ½ tykke skiver, som jeg har gjort her. Det fungerer bare for midten av blomkålen, så resten blir i vanlige buketter.

Fordel olivenolje over grønnsakene og legg dem klare til å bli grillet.

Til ponzusausen starter du med å riste cashewnøttene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete. Så finhakker du ingefæren og chilien og hakker opp korianderen. Vårløken skjærer du i tynne ringer. Ha dette i en skål sammen med Kikkoman Ponzu, solsikkeoljen, hoisinsausen og den flytende honningen. Rør det sammen.

I og med at det er olje i marinaden, trenger du ikke å bruke mer olje på lammekotelettene når du skal grille dem. Legg dem på en varm grill og grill i 3-5 minutter på hver side. Pass på at de ikke blir brent. Grilltiden avhenger av hvor tykke kotelettene er. Disse her er ca 2 ½ cm tykke.

Grønnsakene fordeler du utover grillen og griller ca. like lenge. Har du mange småbiter fra blomkålen, kan det være lurt å grille dem i en aluminiumsform.

Ha halvparten av cashewnøttene i ponzusausen og dryss resten over all maten ved servering.

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Moussaka og gresk salat

$
0
0

Du skal jammen meg lete lenge for å finne mer gresk mat enn moussaka og gresk salat! Mmmmm… Det er jo så godt! Den mektige moussakaen og friske, og litt syrlige greske salaten er perfekt match sammen, spør du meg!

Jeg har prøvd meg litt fram med ulike versjoner av moussaka. Noen med squash, i tillegg til aubergin og potet, og andre uten. Jeg har prøvd å fritere både potetene, auberginene og squashskivene – som de gjør i mange greske oppskrifter – og jeg har testet ingen fritering. Og har endt opp litt midt i mellom. Jeg bruker både squash og auberginer som jeg baker i stekeovnen, det synes jeg blir kjempegodt, og jeg steker potetskivene i olivenolje.

Jeg bruker rikelig med god kaldpresset olivenolje til både moussakaen og salaten, nærmere bestemt Gaea sin olivenolje som heter Sitia. Det er en kjempegod med en fyldig og rik smak og en fantastisk grønnfarge.

Du kan lese om da jeg var på Kreta og plukket oliven med Gaea her!

I 2018 var jeg så heldig å få invitere med noen av dere lesere på en herlig aften med olivenoljekurs sammen med Aris Kefalogiannis, som eier Gaea olivenolje . Du kan lese alt om kvelden her!

Her har jeg stekt moussakaen i små porsjonsformer. Du kan selvfølgelig også steke den i én stor ildfast form.

Rekk opp alle som elsker gresk salat! For meg er det smaken av sommer, sol og ferie – selv om det er en overskyet vårdag! Sjekk ut kalamataolivenene som Gaea har, så er du garantert knallgode olivener!

Herlig gresk moussaka og gresk salat

5-6 personer

Grønnsakene
500 g kokefaste poteter
8 + 2 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
1  squash
2 medium store auberginer
2 ts salt

Kjøttsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
1 ts tørket oregano
1 ts kanel
500 g kjøttdeig
1 ss tomatpuré
1 boks, 4 dl, hakkede hermetiske tomater
1 dl vann
1 ts salt
nykvernet pepper

Ostesaus
100 g smør
100 g hvetemel
7 ½ dl melk
muskattnøtt
1 ts salt
nykvernet pepper
3 eggeplommer
100 g hvitost, gjerne en med litt smak
50 g parmesan

Den greske salaten
8 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ss flytende honning
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
3 ts tørket oregano
2 ss kapers
500 g cherrytomater
1 agurk
1 grønn paprika
1 rødløk
2 pk, 150 g, Gaea kalamataoliven
250 g fetaost

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Del potetene i ca. 1 cm tykke skiver. Varm olivenoljen (8 ss) i en stor stekepanne og ha i potetskivene. Stek dem til de blir gyllenbrune og myke nesten helt gjennom. Ta dem ut og legg dem over på kjøkkenpapir.

Skjær squasjen og auberginene i 1 cm tykke skiver og legg utover stekebrettet. Fordel utover oljen og saltet og stek skivene i ca. 25 minutter til de begynner å få litt farge og er myke.

Finhakk løken og hvitløkfeddene til kjøttsausen og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre i noen minutter til løken har blitt blank og myk. Ha i oreganoen og kanelen og rør det inn. ha så i kjøttdeigen og stek til den blir brun. Ha i tomatpuréen og la den surre i varmen i 30 sekunder før du har i de hermtiske tomatene og vannet og lar det småkoke mens du lager ostesausen.

Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med melken i flere omganger. La melken koke opp mellom hver gang og pisk godt sånn at du får ut alle klumpene mellom hver speing. Smak til med muskattnøtt, salt og pepper. La det småkoke i 4-5 minutter.

Ta kjelen av varmen og rør inn eggeplommene.

Riv osten og rør inn de 100 grammene.

Fordel potetskivene i en, eller flere små, ildfaste former. Ha så i auberginskivene og squashskivene. Fordel kjøttsausen over før du brer ostesausen over der igjen. Riv parmesanen og fordel over ostesausen. Her har jeg drysset på litt tørket oregano også.

Stek moussakaen(e) i ca. 30 minutter til den har blitt gyllenbrun. La moussakaen hvile i 15-20 minutter før servering.

Til den greske salaten rører du lett sammen olivenoljen, balsamicoeddiken, honningen, flaksalt, pepper, oregano og kapers i serveringsskålen. Del cherrytomatene i to og ha i. Så deler du agurken i terninger og paprikaen og rødløken i strimler og har i. Avslutt med de knallgode kalamataolivenene og fetaosten.

Fetaosten kan du enten legge som en stor skive på toppen og drysse litt ekstra med tørket oregano og helle litt ekstra olivenolje på, eller du kan, som jeg har gjort her, bryte den i mindre biter og blande inn.

Da er det klart for et herlig gresk måltid!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

 

Rosa champagnecoctail

$
0
0

Jeg elsker å drikke champagne og annen musserende drikke fra champagneskåler! Jeg vet at ekspertene sier at disse skålene ikke får frem den riktige smaken og at du derfor skal velge høyere glass. Ja, det er bedre å drikke champagne fra et hvitvinsglass enn disse champagneskålene! Men, jeg elsker å drikke fra dem samme hva. Det er litt «Breakfast at Tiffany’s» og det er en herlig følelse av luksus.

Derfor serverer jeg årets rosa champagnecoctail i herlige vide champagneskåler!

Jeg har ikke noe fancy barutstyr, så jeg bruker å blande sammen ingrediensene i et desilitermål før jeg heller over i glassene.

Jeg brukte Tarquin’s Rhubarb and Rasberry Gin og Fever-Tree Mediterranian Tonic Water. Begge deler kjøpt på Vinmonopolet. Du trenger ikke å bruke den dyreste musserende vinen, men bruk gjerne en som du synes er så god at du mer enn gjerne også drikker den alene. Det tenker jeg er et godt utgangspunkt.

Rosa champagnecoctail med bringebær

til 2 glass

50 cl Pink gin
50 cl musserende vin
100 cl tonic water
isbiter
bringebær

Bland sammen pink gin, den musserende vinen og tonic water. Ha isbiter og bringebær i serveringsglassene og hell i coctailen.

 

Ukemeny for uke 16

$
0
0

Ettersom de aller fleste av oss har hjemmepåske i år, kommer jeg med forslag til ny ukemeny på søndagen, selv om det fremdeles er en helligdag igjen. Kanskje mandagen kan være en fin dag for å ta en skikkelig gjennomgang av kjøleskapet for å se både om det er rester som bør spises opp og om det er grønnsaker og annet som bør brukes opp med det første.

Husk at du bestandig kan søke etter retter ved å skrive inn enten rett eller en råvare i søkefeltet øverst på bloggen. Har du en fennikel liggende, som du gjerne vil bruke til noe, kan du skrive fennikel i søkefeltet og alle oppskrifter på bloggen med fennikel i, kommer opp.

Jeg håper dere alle har hatt en fin påske og snart er klare for å ta fatt på en ny arbeidsuke, med eller uten hjemmekontor. Og så håper jeg at noen av middagsforslagene mine frister til å prøve ut.

Ønsker deg en riktig god uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 13. april – 2. påskedag – Grønnsakssuppe med bønner og grønnkål

Etter mange dager med mye kjøtt, smaker det godt med denne herlige grønnsakssuppen. Bruk for all del de grønnsakene du har liggende i kjøleskapet. Litt halvslappe grønnsaker er utrolig kjekke å bruke opp når man lager supper som dette!

 

Tirsdag 14. april – Fiskeform med laks og torsk

Lettvinte og gode fiskemiddager vet jeg er skikkelig populært her på bloggen! Og denne fiskeformen passer veldig godt inn i den kategorien. Det er ikke veldig mange minuttene du bruker på å gjøre klar ingrediensene til verken formen eller potetstappen som jeg serverer til.

 

Onsdag 15. april – Spagetti og kjøttsaus

Spagetti og kjøttsaus innbiller jeg meg er én av de aller mest brukte hverdagsmiddagene i Norge. Unger bruker å elske det og det er kjapt og greit å lage.

 

Torsdag 16. april – Lettvint pølsegryte

En av mine favorittmiddager fra barndommen!

 

Fredag 17. april – Thai red curry med kylling

Jeg elsker gode hverdagsmiddager som er kjappe å lage og som hele familien er svak for. Dette er et godt eksempel i så måte!

 

Lørdag 18. april – Italiensk pizza med fire oster (sponset lenke)

En av de klassiske italienske pizzavariantene er pizza med fire ulike oster, og det er akkurat det jeg har laget her! Jeg vet ikke helt om det er en italiensk matlov som sier at det er fire spesielle oster som må brukes, eller om man er fri til å finne sine egne varianter. Og, etter min erfaring varieres det om de serveres med eller uten tomatsaus. Jeg har iallfall spist begge deler.

 

Søndag 19. april – Torsk med chorizo, cherrytomater og småpotet

Nam! Dette er så god middag! Kritthvit torsk med litt skarp spansk chorizopølse til! Herlig!

 

Ukens kake – Skikkelig saftig sjokoladekake i langpanne

En klassiker!

 

Ukens gjærbakst – Matpakkebrød i langpanne

Om det fremdeles ikke er vanlige barnehage- eller skoledager, må vi spise lunsj midt på dagen, og da er dette matpakkebrødet helt perfekt å diske opp med. Du kan gjerne fryse det ned og tine opp så mange biter som du trenger.

 

En god uke til deg!


Urtebakt ørret og poteter med dillpesto

$
0
0

Å, jeg blir så glad av mat som dette! Masse lekre farger, kjempegode smaker og supersaftig fisk! Og så er det en skikkelig enkel middag å lage! Bedre enn det kan det jo ikke bli!

Jeg bruker så masse friske urter oppå fisken at du nesten må lete litt for å se fisken under. Ha ha ha. Jeg lover deg at det blir skikkelig godt!

De siste årene har det heldigvis blitt mulig å kjøpe norske småpoteter istendenfor de franske amadinepotetene. De norske smaker både bedre og mer enn de franske, og når vi kjøper dem er vi med å støtte den norske bonden. Og, med mindre de franske bøndene har redusert sprøytingen sin veldig de siste årene, er den norske varianten mye mindre sprøytet og dermed også bedre for  oss å spise. Det var dagens lille peptalk!

Jeg håper du blir like begeistret for denne middagen som jeg er!

Urtebakt laks med dillpestopoteter og fetaost

til 4 personer

Ørreten
700 g ørretskive, gjerne med skinn
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 sitron
½ potte dill
½ potte gressløk
½ potte kruspersille

Dillpestopotetene
800 g småpoteter, velg gjerne norske poteter
1 potte kruspersille
½ potte dill
1 ss solsikkekjerner
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
½ dl olivenolje
revet skall av ½ sitron
1-2 ts sitronsaft

Til serveringen
100 g fetaost
½ agurk
litt rømme

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Kok opp vann i en kjele til potetene. Del potetene i to og ha i vannet. Kok til potetene er møre, 15-20 minutter.

For å lage pestoen tar du alle ingrediensene i et høyt tynt glass, som passer til en stavmikser, eller bruk en liten matprosessor. Kjør knivene rundt til du har fått en jevn og glatt pesto.

Slå av vannet av potetene og rør inn mesteparten av pestoen. Jeg liker å la litt være igjen sånn at jeg kan fordele den rundt på potetene ved servering.

Legg ørretskiven på et stekebrett eller i en ildfastform. Dryss over salt og pepper.

Vask sitronen godt før du river det gule av skallet på den fineste siden av rivjernet. Skjær den så i tynne skiver. Finhakk krydderurtene. Fordel først sitronskivene over fisken før du drysser over urtene og sitronskallet.

Stek fisken i 15-18 minutter. For å ha kontroll på temperaturen på fisken, stikker du et steketermometer i den tykkeste delen av fisken. Ta fisken ut av ovnen får fisken har fått en kjernetemperatur på 54-55 grader.

Skjær agurken i tynne skiver og del opp fetaosten.

Da er da er det klar for servering.

 

Cupcakes med kokos og marengsglasur

$
0
0

Jepp! Her kommer det en ny muffinsoppskrift på bloggen! Denne gangen er det muffinsversjonen av denne gode og populære kokoskaken!

Jeg er glad i å lage muffins, eller cupcakes, når det ikke er så mange som skal ha kake (selv om jeg bestandig lager 12 muffins, som er fult muffinsbrett) eller rett og slett når jeg har lyst på noen små godbiter.

Disse muffinsene er lette å lage og de bruker å forsvinne ganske så fort fra serveringsfatet.

I tillegg til å bruke massevis av vanlig kokosmasse på toppen av muffinsene, bruker jeg kokosflak. Det får du kjøpt i en del velassorterte dagligvarebutikker og i helsekostbutikker. Men, det går altså veldig greit å bare bruke vanlig kokosmasse.

I stedenfor å lage en vanlig marengs til glasur på muffinsene, lager jeg en sveitsisk marengs. Da varmer man opp ingrediensene før man pisker marengsen kald og glatt. Det gir en mer stabil marengs, og den passer derfor ekstra godt å ha som glasur på disse cupcakene.

God bakst til deg!

Kokoscupcakes med sveitsisk marengsglasur

til 12 muffins

Muffinsene
150 g romtemperert smør
150 g sukker
200 g hvetemel
½ ts bakepulver
¼ ts natron
1 ts vaniljesukker
2 egg
2 eggeplommer
1 ¼ dl kokosmelk
liten skvis sitron
100 g kokosmasse + litt kokosflak (kan utelates)

Sveitsisk marengs
3 eggehviter
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss vann

ca. 50 g kokos til strøssel – her har jeg også noen kokosflakes som jeg bruker

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle et muffinsbrett med muffinsformer. Eventuelt sett to former i hverander om du ikke har et muffinsbrett.

Ha smør og sukker i et miksebolle og pisk til det blir luftig og litt hvitere i fargen. Har du en flatpisk på kjøkkenmaskinen er den fin å bruke her.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, natron og vaniljesukker i en bolle og egg og eggeplommer i en annen. Ha i eggene og pisk dem inn. Så har du i det tørre og kokosmelken og pisker den inn. Jeg bruker helfet kokosmelk og jeg rister den godt før jeg åpner boksen. Ha i sitronsaften og kokosmassen til slutt.

Fordel røren i muffinsformene og stek muffinsene i ca. 18 minutter Sjekk med en kakepinne for å se om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, tar du ut brettet. Hvis ikke, lar du dem steke videre i 2 minutter før du sjekker igjen.

Hvelv muffinsene forsiktig ut av brettet og la de avkjøles på en bakerist.

En sveitsisk marengs skiller seg fra en vanlig marengs med at ingrediensene blir varmet opp før det piskes opp til marengs. Oppvarmingen gjør at marengsen blir mer stabil i konsistensen.

Ha alt til marengsen i en stålbolle. Jeg bruker piskebollen til kjøkkenmaskinen. Nå skal du varme opp dette over vannbad. Det betyr at du koker opp litt vann i en kjele og setter bollen oppi kjelen. Bollen skal henge på kanten og ikke nå ned til vannet.

Pisk med en håndvisp mens massen varmes opp til 60 grader. Du trenger ikke å vispe kraftig, bare vær sikker på at massen er i bevegelse hele tiden. Om du ikke har et termometer, kan du sjekke massen med fingrene. Ta litt av massen mellom to fingre og gni dem sammen. Om du nå ikke kjenner noen sukkerkuler mellom fingertuppene, er det klart for pisking.

Bruker du piskebollen hele tiden, fester du den bare til kjøkkenmaskinen og pisker til massen har blitt kald. Det tar 6-7 minutter. Bruker du en annen bolle til oppvarming, heller du massen over i piskebollen og pisker ca. like lenge.

Ha marengsen over i en spøytepose og fordel den over de avkjølte muffinsene. Ha kokosen i en bolle. Dypp cupcakene i kokosen.

 

Hjemmelaget pizzadeig!

$
0
0

Som det pizzaelskende folket vi er, er det jammen meg viktig med en god oppskrift på pizzadeig også! For skal du lage pizzaen din hjemme, blir den veldig mye bedre når du baker pizzabunnen selv enn om du kjøper den ferdig i butikken.

Hvis jeg skal lage min gammeldagse pølsepizza, bruker jeg bare å kjapt røre sammen alle ingrediensene til en forholdsvis løs deig, mens jeg liker å elte deigen mye lengre for å opparbeidet glutenet og spensten i deigen når jeg skal lage italiensk pizza med helt tynn bunn.

Hjemme er jeg så heldig å ha pizzaovn ute som vi fyrer opp i med ved, og som gir oss de beste pizzaene som er! Men om man ikke har det – som jo de fleste ikke har – er det fullt mulig å få skikkelig gode pizzaer i vanlig stekeovn også.

Sett bestandig på stekeovnen på så høy varme som mulig og bruk pizzafunksjon på den, dersom den har det. Og har du en pizzastein eller lignende, er det også veldig kjekt å sette i ovnen sånn at du får opp så høy – og jevn – temperatur som mulig. Jeg bruker bestandig også å sette på stekeovnen i god tid sånn at den er skikkelig varm før jeg starter med stekingen.

Klikk deg inn her for oppskrift på tomatsausen som jeg bruker på pizza.

Lage pizzadeigen med surdeig
I denne deigen bruker jeg vanlig gjær, fersk eller tørr, men har du en surdeigsstarter stående, kan du veldig gjerne bruke den istedenfor. Jeg bruker 90-100 gram ferdig oppmatet surdeig til denne deigen. Da vil den bli litt våtere i konsistensen, så jeg elter deigen ekstra lenge for å få opp elasisiteten. Og føles den for myk, kan man sette deigen, etter at den er rullet ut til 4 boller, i kjøleskapet en stund før man skal forme dem til porsjonspizzaer. (Jeg bruker ikke gjær når jeg bruker surdeig.)

Klikk deg inn her for å finne alle mine oppskrifter på pizza!

Pizzadeig

til 4 italienske porsjonspizzaer

250 g hvetemel, tipo 00
250 g hvetemel
1 ½ ts salt
1/3 pk gjær, fersk eller tørr
2 ss olivenolje
3 ½ dl vann, ca. 25 grader
durumhvete, semulegryn eller maismel (ikke maisenna) til utbaking (kan bruke hvetemel også)

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du ferskt gjær kan du bare smuldre det i bollen. Ha i oljen og vannet og elt deigen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Skru opp tempoet på eltingen og elt videre i 2-3 minutter.

La deigen hvile i 15-20 minutter før du hvelver den ut på et lett melet bakebord, deler den i fire like store deler som du ruller ut til hver sin store bolle.

Dryss et tykt lag med mel på et stekebrett og legg på deigbollene med god avstand. Dryss et lag med mel over bollene også før du legger over plast. Jeg synes det er best å bruke litt tykk plast, for eksempel tykke brødposer som jeg klipper opp.

La pizzadeigen heve i 1 time. Hvis det er mer enn 1 time til du skal lage pizzaen, kan du sette hele brettet inn i kjøleskapet og la deigen stå der i flere timer.

Husk å skru på stekeovnen på så høy varme som mulig i god tid før du skal steke pizzaen og legge inn en pizzastein, hvis du har det. Hvis du ikke har det, kan du sette inn to stekebrett som blir varmet opp før du starter med stekingen.

Dryss et godt lag med mel på bakebordet før du starter å forme pizzabunnene. Jeg bruker durumhvete eller maismel til dette, men du kan bruke vanlig hvetemel også. Klem og dra ut pizzabunnene til de blir så tynne og runde som du vil ha dem.

Legg bunnene over på bakepapir etterhver som du lager dem ferdig. Har du en pizzaovn som fyres med ved, kan du ikke bruke bakepapir, så da drysser du durumhvete eller maismel på en trefjøl som du så legger pizzabunnen på. Da må du bruke en bakespade når du skal få pizzaen over fra fjøla til pizzaovnen.

Fyll på med ønsket topping før du steker pizzaene. Steketiden avhenger av hvor varm stekeovnen din er. En vedfyrt pizzaovn bruker 1-2 minutter for å steke ferdig pizzaen, mens en stekeovn som går til 230 grader bruker 12-15 minutter.

Du finner alle mine forslag til pizzavarianter her!

 

Ukemeny uke 17

$
0
0

Tenke seg til, folkens! Vi er allerede over halvveis i april! Det er så rart, for dagene går fullstendig i hverandre samtidig som tiden flyr avgårde. Å, som jeg lengter etter å skravle med masse venner rundt om og å klemme dem samtidig! Jeg er jo en skikkelig skravler og klemmer! Heldigvis kan jeg klemme på dem hjemme!

Mat må vi ha, samme hvor mange eller få vi kan klemme på! Så her kommer mitt forslag til ukemeny for den kommende uken! Håper du finner mye som du blir fristet av og får lyst til å prøve ut du også!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 20. april – Pasta al limone (sponset link)

Nå er det snart et år siden jeg var på tur til Salò ved Gardasjøen i Italia i samarbeid med Novasol. Ettersom det ikke er aktuelt med noen turer nå, kan vi jo drømme oss bort med god mat og hyggelige bilder. Klikk deg inn her for å se bildene mine fra turen!

Og smaken av Italia, får du hvis du lager pasta al limone!

 

Tirsdag 21. april – Fiskegrateng med laks og spinat

Dette bruker å være en sikker familievinner på middagsbordet!

 

Onsdag 22. april – Kyllingsalat med feta og oliven

Jeg synes det er litt caféstil over denne middagen, og det passer meg aldeles strålende bra!

 

Torsdag 23. april – Stekt chroizo med bønner og tomat

Dette er en kjapp liten rakker! Går superkjapt å lage og om du velger litt sterke chorizopølser kan den blir het som en rakker 😉 Du kan selvfølgelig velge akkurat den styrkegraden på pølsene som du vil, og du kan også blande å bruke noe chorizopølser og noen vanlige middagspølser.

 

Fredag 24. april – Vårruller med kjøttdeig, risnudler og masse grønnsaker

Jeg bruker bestandig å lage dobbel porsjon når jeg lager vårruller, så fryser jeg ned halvparten før jeg friterer dem. Da er det bare å tine opp en annen dag. Da pensler jeg dem gjerne med olje og steker dem i stekeovnen også. Det funker fint!

 

Lørdag 25. april – Sushisalat

Å! Jeg elsker denne middagen! Perfekt å lage når man har lyst på sushi, men ikke har tålmodigheten til å rulle og forme fine små sushibiter.

 

Søndag 26. april – Minestrone med tomatsaus

Vi trenger massevis av farger i maten vår nå! Det gjør iallfall jeg. Det er nærmest sånn at energien booster bare jeg ser fargene i denne middagen! Ha ha ha! Dette er knallgodt, supersunt og en perfekt familiemiddag, spør du meg.

 

Ukens kake – Bringebærpai med smuldretopping

Finn frem en pose frosne bringebær fra fryseren, eller kjøp det med deg fra butikken, og lag denne knallgode – og enkle – smuldrepaien!

 

Ukens gjærbakst – Frokostrundstykker

Disse frokostrundstykkene kan du veldig gjerne bruke surdeig i, hvis du har det, eller du kan bruke vanlig gjær. Begge variantene er forklart i oppskriften.

 

En god uke til deg!

Hjemmelaget mandelmelk

$
0
0

Å lage sin egen mandelmelk kan man nesten kalle latterlig lett! Veldig mye billigere enn å kjøpe ferdig i butikken er det også. Her hjemme bli mandelmelk brukt i noen smoothieblandinger og så la jeg merke til at melken koster kr 36 for 1 liter, og det synes jeg er ganske så dyrt. Så da tenkte jeg at her må vi sjekke hva vi kan lage hjemme, om den blir like god og hva det vil koste. Jeg kjøpte mandler i løsvekt, og til denne porsjonen som gir 1 ¼ liter, brukte jeg mandler for 10 kroner. Det betyr at det kostet meg 8 kroner å lage 1 liter. Pluss noen øre for sukker som jeg bruker.

Det er litt morsomt å gjøre sånn innimellom, synes jeg.

Så, for å lage mandelmelk hjemme på eget kjøkken, trenger du mandler, litt sukker, bittelitt salt, vann, og så trenger du en tynn gasklut eller et osteklede. Du vet sånne kluter som vi har skapet fult av når ungene er små. Du får kjøpt gaskluter i mange vanlige dagligvarebutikker.

Mandlene må ligge i bløt over natten!

Hjemmelaget mandelmelk

til 1 ¼ liter ferdig melk

175 g mandler
1 ¼ liter vann
1 bitteliten klype salt (type 1/10 teskje)
1 liten ss sukker eller flytende honning

Ha mandlene i en bolle og hell over nok kaldt vann til at det dekker godt. Sett det i kjøleskapet over natten.

Neste dag heller du av vannet og har mandlene i en matprosessor. Ha i ca. 5 dl av vannet, samt saltet og sukkeret og kjør knivene rundt til mandlene blir nesten til mel. Ha i resten av vannet og bland det sammen.

Legg en sil med en gasklut i, over en bolle og hell i melken. Sil den av. Klem i kluten sånn at du får ut all væsken.

Ha melken over i en ren beholder, gjerne en med tett lokk, og oppbevar den i kjøleskapet. Det holder seg i 3-4 dager. Rist melken før bruk.

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live