Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Solskinnsboller med mandelfyll og vaniljekrem

$
0
0

I dag føler jeg for litt ekstra med sol, for her er det skikkelig grått og kjipt vær – og det er meldt det hele den neste uken – så her kommer oppskrift på SOLSKINNSBOLLER med både mandelfyll og vaniljekrem! Jippi! Det er hva vi kan sette i kategorien farlig godt!

De er duftende, luftige og skikkelig smakfulle! For når det kommer til gjærbakst, så er det jo ikke mye som slår følelsen av å ta et brett med gyllenbrunstekt gjærbakst ut av stekeovnen mens fantastiske dufter fyller hele kjøkkenet.

De solskinnsbollene som du ikke spiser samme dag som de er laget, fyser du ned. Gjærbakst er kjempefint å fryse ned. Du kan lese mer om hvordan du tiner gjærbakst på best mulig måte, her!

Jeg bruker min, alltid vellykkede, oppskrift på søt gjærdeig til disse solskinnsbollene!

Solskinnsboller med mandelfyll og vaniljekrem

14 solskinnsboller

Gjærdeigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling
litt perlesukker

Vaniljekremen
3 dl H-melk
1 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
75 g sukker
30 g maisenna

Mandelfyllet
100 g mandler
75 g melis
3–4 ss kokende vann

Melisglasuren
100 g melis
1-2 ss vann

Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt smøret i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre det rett i bollen for deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt arbeidet inn i deigen. Elt deigen i 10–12 minutter. Del smøret i terninger og ha i deigen og elt videre i 7–8 minutter til, til smøret er eltet helt inn. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen og mandelfyllet.

Ha alle ingrediensene til vaniljekremen i en kjele og kok opp på forholdsvis svak varme og under konstant røring. La kremen småkoke i 30-40 sekunder til den tykner. Sil den over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La den avkjøles. For å få kremen godt ned i solskinnsbollene, bruker jeg å ha kremen over i en sprøytepose. Den er det lettere å få ordentlig ned i bollene etterpå, så da tar jeg kremen rett i sprøyteposen. Du kan også fordele vaniljekremen med to skjeer etterpå, og da kan kremen baer avkjøles i en skål.

Kjør mandler og melis sammen i en matprosessor til det er helt smulete. Tilsett nok kokende vann til det blir en tykk grøt.

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kjevle den ut til en firkant på ca. 50 x 40 cm. Løft på leiven litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg frast. Ha eventuelt på litt mer hvetemel. Smør mandelfyllet jevnt utover hele deigen og rull den sammen i en stram pølse. Start på den ene langsiden.

Del i 14 biter og legg på stekebrett. Lag en grop i midten av hver snurr og fyll med vaniljekrem. Dekk brettene løst med plastfolie og la snurrene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Pensle snurrene med sammenpisket egg og dryss over perlesukker  før de stekes i ca. 12 minutter.

La solskinnsbollene avkjøles på en bakerist. Rør sammen melis og vann og fordel det over bollene før servering.

 


Ukemeny for uke 7

$
0
0

Søndag betyr ny ukemeny fra meg, og jeg elsker å få alle tilbakemeldingene fra dere om at dere bruker disse forslagene mine! Forhåpentligvis frister denne ukas forslag så mye at du vil prøve ut en eller flere av oppskriftene også!

Jeg synes bestandig det er lurt å gå gjennom kjøleskapet og matskapene på søndagen for å se hva som finnes der sånn at jeg vet hva som må brukes opp i løpet av uka. Så tilpass gjerne oppskriftene mine hvis du har råvarer som må brukes opp.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt matet!

 

Mandag 10. februar – Vegetarkaker med squash og ost

Disse vegetarkakene er skikkelig gode, og de er også fine å fryse ned, så har du tid, kan du gjerne lage en stor porsjon når du er i gang.

 

Tirsdag 11. februar – Italiensk grønnsaksgryte med pølser

Får du lyst til å kaste deg over maten når du ser bildene av denne grønnsaksgryten med pølser og parmesan? Det får iallfall jeg!

 

Onsdag 12. februar – Laks, ris og grønnsaker – one pot

Hele fiskemiddagen i én og samme panne! Ja, det kan vi elske!

 

Torsdag 13. februar – Wok med kjøttdeig og nøtter

Elsker middager som dette! Håper du lar deg friste også!

 

Fredag 14. februar – Helstekt kylling med hvitløk og potetstappe

Det tar litt tid å helsteke en kylling – iallfall når du bruker en som er så stor som jeg gjør her – men det er minimalt med jobb involvert, så du kan lene deg tilbake å ikke gjøre det slag mens godluktene sprer seg rundt i huset og kyllingen blir gyllenbrun og fin!

 

Lørdag 15. februar – Ricottapai med tomat og timian

Å jeg elsker denne paien og har laget den kjempemange ganger! Noen ganger følger jeg oppskriften slavisk mens andre ganger tar jeg et raid i kjøleskapet og bruker det som finnes der. Bruker å bli skikkelig godt det også.

 

Søndag 16. februar – Skrei med rødvinsaus

Nå når skreisesongen er her, gjelder det å nyte den så ofte så mulig. Forrige uke la jeg ut denne kjempegode skreioppskriften, så sjekk gjerne den ut også!

Her bruker jeg skiver av skrei som jeg serverer med bacon, gode grønnsaker og rødvinsaus

 

Ukens kake – Smuldrepai med bær

Denne uken slår jeg et slag for å ta et aldri så lite raid i fryseren for å se hva som finnes der av frosne bær! Med den store smoothieproduksjonen som vi har hjemme, har vi bestandig massevis av bær liggende, og de egner seg heldigvis å bruke til både smoothie og pai.

 

Ukens gjærbakst – Kanelknuter

Nystekte kanelknuter! Kan du tenke deg noe bedre enn det?

En god uke til deg!

Tomahawk med coleslaw

$
0
0

Hvis du har planer om en skikkelig saftig biffmiddag, må du se om du kan finne tomahawk i butikken. Tomahawk er entrecôten hvor beinet fremdeles sitter på, fra et storfe. Entrecôten bruker å være supermør og saftig fordi det er godt med innmarmorert fett i kjøttstykket, så også på tomahawken.

Når du kjøper et så dyrt stykke kjøtt som dette er, er det vitkig å behandle det deretter, så jeg bruker iallfall bestandig et steketermometer sånn at jeg har oversikt over kjernetemperaturen på kjøttet og kan få det akkurat så godt stekt som jeg ønsker. Det du ser her på bildet er stekt til en kjernetemperatur på 55 grader, før det får hvile i 10 minutter.

Tomahawker kan variere litt i størrelse, men her har jeg tatt utgangspunkt i en på ca. 1 kg, som er passe til 4 personer.

Til kjøttet serverer jeg coleslaw. Hasselbackpoteter er også kjempegodt til!

Tomahawk med coleslaw

til 4 personer

1 tomahawk, ca. 1 kg
1 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
2 ss olivenolje
25 g smør
6 sjalottløker

Coleslaw
1 ss gresk yoghurt
½ ss majones
10–15 dråper Tabasco
1 ts sitronsaft
¼ hodekål
1 liten gulrot
5 basilikumblader
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Ta kjøttet ut av stekeovnen minst 30 minutter før tilberedning. Sett stekeovnen på 150 grader.

Fordel salt og pepper rundt kjøttet og gni det lett inn. Varm oljen i en stekepanne og brun tomahawken på høy varme i 2–3 minutter på hver side, til den blir gyllenbrun. Skru ned varmen noe og smelt i smøret. Øs oljen og smøret over kjøttet.

Skrell sjalottløkene.

Stikk et steketermometer midt i kjøttet. Pass på at termometeret ikke går inn til beinet.

Kan stekepannen i stekeovnen, legger du løkene i pannen før du setter du den inn i stekeovnen. Dersom stekepannen ikke tåler stekeovnen, har du kjøttet, fettet og løken over i en ildfast form og setter den i stekeovnen.

Stek til kjøttet får en kjernetemperatur på 55 grader. Ta det ut, legg det over på et fat og la det hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver. Da vil kjøttet være rosa. Vil du ha kjøttet mer blodig, tar du det ut ved 50 grader, og ønsker du det gjennomstekt, tar du det ut ved 60 grader.

Til coleslawen rører du sammen yoghurt, majones, Tabasco og sitronsaft. Skjær kålen i tynne strimler og riv gulroten på den grove siden av rivjernet. Basilikumbladene hakker du opp. Rør det inn sammen med resten og smak til med salt og pepper.

 

Laksesalat med avokado og wasabidressing

$
0
0

Herlighet, dette er skikkelig snaddermat! Perfekt å servere som en forrett eller når du er ute etter noen herlige godbiter en fredagskveld!

Det er superenkelt å lage og de milde smakene fra laksen og avokadoen passer veldig godt sammen med wasabidressingen og, ikke minst, de små, og skikkelig sprø tortillabowlsene fra Old El Paso. Jeg elsker komboen!

De av dere som følger meg både på bloggen og på InstagramStory vet at det ikke er hverdagskost med forrett hjemme hos oss, for jeg synes ofte at det kan bli litt for formelt, men jeg elsker småretter som gjerne kan serveres pø om pø, så denne oppskriften er derfor lagret både som en forrett og som en smårett.

Disse små tortillabowlsene fra Old El Paso er som skapt for å bli fylt av gode smaker, så jeg liker også å fylle dem med salsa og guacamole når det står fredagstaco på menyen.

Laksesalat med avokado, rødløk, chili og wasabidressing i tortillabowls

smårett/forrett til 4 personer

200 g fersk laksefilet av sushikvalitet
1-2 ss sesamfrø
¼ rød chili
½ rødløk
1 lime
1 stor avokado
1 potte koriander
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 pk Old El Paso Tortillabowls

Wasabidressingen
2 toppede ss rømme
3-4 cm wasabi fra tube
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
saft fra ½ lime

Start med wasabidressingen, for den blir enda bedre når den får stå en liten stund. Bland sammen alle ingrediensene. Smak deg fram for å finne ut hvor mye wasabi som passer deg. Det skal gjerne være litt sting i dressingen.

Del laksefileten i små terninger på ca. 1 x 1 cm og ha i en bolle sammen med sesamfrøene. Bland det sammen.

Finhakk chilien og rødløken. Jeg ønsker å ha med hele biter av lime i salaten, så først skjærer jeg bort alt skallet på den før jeg fileterer den. For å filetere en sitrusfrukt, legger jeg den i den ene håndflaten og bruker en skarp kniv til å skjære løs alle båtene uten å få med den tynne hinnen som sitter rundt hver båt. Du trenger båtene fra halve limen. Skjær de fileterte båtene i småbiter.

Del avokadoen i små terninger og hakk opp litt over halvparten av korianderen. Ta også med stilkene når du hakker opp. Bland alt sammen i en bolle og smak til med salt,  pepper og kanskje en liten skvis av limen som er igjen.

Fordel salaten i tortillabowlsene og topp hver bowl med et korianderblad og en liten klatt wasabidressing.

Enjoy!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid med Haugen-Gruppen

 

Nystekte scones til frokost

$
0
0

Hvorfor i alle dager har vi ikke scones til frokost oftere i helgene? Det var det unisone spørsmålet fra de tre andre rundt bordet hjemme d ajeg satte helt rykende varme scones på kjøkkenbordet sist. Helt nystekte, varme scones er jo så utrolig godt! Og de er kjappe og enkle å lage.

Har du en matprosessor lager du deigen på et minutt eller to. Det tar litt lengre tid å smuldre smøret inn i deigen for hånd, om du ikke har matprosessor, men smuldringen for hånd er til gjengjeld nærmest som terapeutisk å regne 😉

Det er én viktig regel som gjelder når du lager sconesdeig, og det er at du ikke arbeider mer med deigen enn du akkurat trenger. For det er akkurat da du får det ekstra luftige resultatet!

God bakst!

Scones med havregryn

blir 12 scones

350 g hvetemel
100 g fint sammalt hvetemel
50 g havregryn
1 ts bakepulver
½ ts natron
¼ ts salt
25 g sukker
100 g kjøleskapskaldt smør
200 g gresk yoghurt
2 dl melk

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Ha alle de tørre ingrediensene i en matprosessor og kjør knivene rundt til smøret er helt hakket opp. Del smøret i terninger før du har det i.

Ha i yoghurten og melken og kjør knivene rundt akkurat nok til at det samler seg sammen til en deig.

Finn frem et bakepapir og hvelv deigen rett over på papiret. Samle det sammen til en firkant på ca. 20 x 25 cm. Klem deigen ned sånn at den får jevn høyde over det hele. Bruk en kniv til å dele opp sånn at du får 12 stykker. De skal fremdeles sitte sammen, så du skal bare dele opp slik at det blir lett å dra stykkene fra hverandre når sconesene er ferdig stekt.

Dra bakepapiret over på et stekebrett og sett brettet på nest nederste rille i stekeovnen.

Stek sconesene i ca. 30 minutter.

 

Ukemeny for uke 8

$
0
0

Denne uka tror jeg rett og slett vi gjør til en skikkelig festuke! Mange av dere har vinterferie denne uka, så da blir dagene kanskje litt mer laidback og på tirsdag blir jeg 50 år! Så hipp hurra for meg da!

Om du synes det er fest over middagsforslagene, er jo opp til deg å avgjøre, men jeg gleder meg iallfall til mange av disse middagene! Og, ikke minst, til ostekaken! Så god!

Ønsker deg en riktig så god uke, og husk; Nyt livet og nyt maten!

Mandag 17. februar – Torsk med wokede grønnsaker og kjapp persillesaus

Bruker du en ferdig kuttet wokblanding, som jeg gjør her, når du lager denne middagen, bruker du akkurat så lang tid på å lage den som det tar å koke risen!

Persillesausen er superkjapp å lage og den passer kjempegodt til de andre smakene.

 

Tirsdag 18. februar – Deilig, friterte vårruller

Jeg vet det er tirsdag og at jeg vanligvis har litt kjappere middager på planen på  tirsdager, men i dag blir jeg 50 år, så da velger jeg fra øverste hylle og ønsker meg disse supersprøe og gode vårrullene til middag!

 

Onsdag 19. februar – Spagetti med hvitløk og squash

I Italia spiser de pasta dag ut og dag inn. Sjelden lar de en anledning til å spise èn eller annen form for pasta gå fra seg. Og de spiser det til det meste. Jeg gjør mer enn gjerne en liten italiener av meg når det kommer til middag, for jeg elsker alle former for pasta!

 

Torsdag 20. februar – Laksemiddagen som hele familien elsker!

Ja, det er helt sant! Jeg har fått så mange tilbakemeldinger fra dere lesere om at overskriften på denne middagen stemmer helt på en plett!

 

Fredag 21. februar – Supergod grønnsaksgrateng med kylling til 

Å lage en grønnsaksgrateng er en genial måte å bruke opp grønnsaksrester på, så føl deg helt fri til å bruke andre mengder og sorter enn jeg gjør i denne gratengen!

Skikkelig godt sammen med saftige kyllingfileter!

 

Lørdag 22. februar – Kjøttgryte med grov stappe

Denne gryten er super å gjøre klar på morgenen eller formiddagen og så la den stå i stekeovnen på svak varme i mange timer mens du for eksempel er ute på skitur! Hvilken lykke å komme hjem til ferdig middag!

 

Søndag 23. februar – Skinkestek med kjempegode grønnsaker

Denne middagen kan vi trygt plassere i kategorien «Deilig søndagsmiddag!»

Skinkestek med rotgrønnsaker er barndommens søndagsmiddag de luxe. Saftig kjøtt og fantastisk smakfulle grønnsaker som har fått vært med i gryten sammen med kjøttet hele tiden.

 

Ukens kake – Tinas ostekake

Elsker å arve oppskrifter! Denne fikk jeg for kjempemange år siden av min kjære svigerinne, Tina!

 

Ukens gjærbakst – De beste hytterundstykkene

Heldigvis trenger man ikke å være på hytta for å verken lage eller spise disse rundstykkene 😉 Men jeg har kalt dem det, fordi de er eltefrie sånn at du ikke trenger noen kjøkkenmaskin for å lage dem. Jeg bruker derfor bestandig å lage disse når vi er på hytta!

God uke til deg!

 

Ørretgryte – one pot-middag

$
0
0

Når jeg både kan lage hele fiskemiddagen i én og samme gryte og at den gjør suksess i heimen, ja da er jeg fornøyd! Og det blir forhåpentligvis du også hvis du lager denne ørretgryten til middag!

Som med alle andre one pot-middager er dette en kjapp og enkel middag å lage! Og du har veldig lite oppvask i etterkant, noe som jo også er en viktig faktor når hele middagskabalen skal gå opp.

Dagens one pot-middag er en ørret- og pastamiddag med spinat og gulrøtter. Håper den faller i smak hos dere også!

Ørretgryte – alt i ett-middag

til 4 personer

1 ¼ l vann
1 rødløk
2 gulrøtter
¼-½ rød chili
1 bunt asparges
500 g ørret
200 g spinat
400 g pastaskruer
1-2 buljongterninger eller fond til tilsvarende mengde, her bruker jeg grønnsaksbuljong
3 dl creme fraiche
100 g ost
salt
nykvernet pepper
eventuelt litt salat til servering

Start med å koke opp vannet i en vannkoker.

Del rødløken i to før du skjærer den i tynne halvringer. Skjær gulrøttene  i små terninger og finhakk chilien. Skjær vekk den nederste delen på aspargesene før du deler stinglene i to eller tre. Fjern skinnet på fisken, hvis det er på, før du deler den i terninger på ca. 3 x 3 cm.

Dersom spinaten ikke er vasket på forhånd, må du vaske den godt før den brukes. Spinat har bestandig masse sand i seg.

Ha alt dette, inklusive det kokende vannet i en stor panne eller kasserolle sammen med pastaskruene, buljongen og creme fraichen. Kok opp og rør forsiktig sånn at du får blandet spinaten nedi samtidig som du ikke skal ødelegge fisketerningene.

La det koke til pastaen begynner å bli ferdig. Det tar bestandig litt lengre tid å koke pasta sånn enn når du koker den i rent vann, så dersom det står 8 minutter koketid på pakken, kan du beregne ca. 12 minutter når du gjør som her.  Rør forsiktig rundt innimellom. Smak til for å kjenne om du må tilsette litt salt (det avhenger av hvor salt buljongen din var) og pepper.

Riv osten og rør den inn. Kok til pastaen er ferdig.

Dryss eventuelt over litt salat ved servering.

God middag!

 

Pizzasnurrer med ost og skinke

$
0
0

Man får aldri nok av det gode, stemmer ikke det? Så her kommer en ny oppskrift på pizzasnurrer! Små, saftige og gode pizzasnurrer som er helt supre å ta med ut på tur eller å sende med i matpakken – bare ta de ut av fryseren, så rekker de å tine før lunsj.

Eller du kan ta dem rett fra stekeovnen og over til spisebordet og la gjengen kaste seg over dem.

Til disse snurrene bruker jeg en pakke med ferdig oppdelt skinke, det som heter smårettskinke, på pakken. Veldig lettvint og kjekt å bruke. Du kan selvfølgelig bare kutte kjøttet, som du vil det, eller du kan bruke annet kjøtt istedenfor. Her er det fritt frem for egne varianter.

God bakst!

Pizzasnurrer med tomatsaus og skinke

24 snurrer

Deigen
700 g hvetemel
200 g fint sammalt hvetemel
100 g lettkokte havregryn
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ss olivenolje
7 ½ dl vann

Fyllet
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper
3 dl moste, hermetiske tomater
2 ts tørket oregano
200 g smårettskinke
300 g revet ost

Ha alle de tørre ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at den vil smuldre helt opp. Ha i oljen og vannet og elt deigen i 10­–12 minutter. Dekk til deigen med et lokk eller plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, lager du tomatsausen. Finhakk sjalottløken og hvitløkfeddet og ha i en kjele sammen med olivenolje, salt og pepper. La det surre på medium varme i noen minutter, til løken har blitt blank og myk. Ha i de hermetiske tomatene og oreganoen, kok opp og la det småkoke i noen minutter. Sett det til side til deigen er klar.

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Del den i to like store deler.

Kjevle først den ene delen ut til en leiv på ca. 50 x 35 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel.

Fordel halvparten av tomatsausen over hele leiven. Dryss over halvparten av skinken og nesten halvparten av osten. Rull deigen sammen til en lang pølse. Rull så fast som du greier. Skjær opp i 12 biter og legg dem over på et stekebrett.

Gjenta med resten. Dryss resten av osten over snurrene. Dekk dem til og etterhev i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Stek snurrene i 12­–14 minutter. Om de ikke skal spises med en gang, lar du dem avkøles på en bakerist.

 

 

 


Fint surdeigsbrød med litt grovt mel

$
0
0

Endelig kommer det en oppskrift på surdeigsbrød! Etter MANGE forsøk og enda flere spørsmål etter oppskrift, kjenner jeg at jeg har nok kontroll til å komme med en oppskrift. Jeg er definitivt ikke ferdig utlært på dette feltet ennå, og jeg mangler fremdeles den siste spensten i deigen til at brødene nærmest skal «eksplodere» når de stekes. Men, det hjelper!

Jeg har bakt mye gjærbakst i mitt liv, og har også hatt surdeigsprosjekt tidligere, men aldri har jeg gått så intenst inn i det som jeg har gjort denne gangen. Nå har jeg bestemt meg for at jeg skal mestre surdeigsbakst! Punktum! Og jeg skal greie å få det til uten at det er surdeigen som bestemmer over meg! Ha ha ha! Så det er bare å følge med. Det kommer garantert flere oppskrifter!

Jeg har iallfall lyktes med å få til en surdeigsstarter som fungerer bra, og jeg har fått inn en god rutine på oppmating av den.
Klikk deg inn her for å få oppskriften på hvordan du lager og mater opp en god surdeigsstarter. 

En god måte å starte med surdeigsbaking på – det er mulig surdeigspolitiet ikke er enig med meg i dette, men det bryr jeg meg ikke så mye om – er å bruke gjær i tillegg til surdeigen. Da får baksten hjelp med hevingen og du får med deg den gode smaken av surdeig. Vinn vinn, med andre ord. Så kan du prøve deg med mindre og mindre gjær etterhvert som du får en fyrrig surdeigsstarter, og blir tryggere på deg selv på å bake med surdeig.

De beste surdeigsbrødene jeg har bakt, krever at jeg må brette deigen i noen omganger etter at den er eltet ferdig, og i de kommende timene, så bakingen passer definitivt best på dager man er hjemme. Det er ikke mye jobb, men det må gjøres. Jeg vet det er en del som bruker mye lengre tid på hevingene – 24-48 timer – og det er mulig at det ikke er nødvendig med disse brettingene da, men det har jeg ikke prøvd.

Det er lurt å ha en firkantet plastkasse med lokk til bakingen. Det gjør prosessen med bretting mye enklere enn hvis du har deigen i en vanlig kjøkkenmaskinbolle. Jeg har bare kjøpt med noen bokser på Europris, og de jeg bruker er 25 x 30 cm og 15 cm høye.

Jeg hever disse brødene i heveformer. Noen har jeg kjøpt i velassorterte kjøkkenbutikker her i Norge og noen har jeg funnet på nettet. De jeg bruker her er kledd med linstoff på innsiden.

Hvis du finner hvetemel som er laget av vårhvete – som inneholder mer gluten – må du gjerne bruke det til denne bakingen.

Fint surdeigsbrød med litt fullkornshvetemel

til 2 runde brød

950 g hvetemel
100 g fullkornshvetemel evt. fint sammalt hvetemel
175 g ferdig oppmatet surdeig
8 dl vann, ca. 25 grader
2 ts salt

Ha hvetemelet, fullkornshvetemelet, surdeigen og vannet i en kjøkkenmaskinbolle og elt det samme, på lav hastighet i 10 minutter. Tilsett saltet og elt videre i ca. 10 minutter. Nå skal deigen ha begynt å komme ganske så bra sammen og den begynner å bli blank.

Skru opp hastigheten og elt i 2-3 minutter til. Nå kan det være lurt å holde kjøkkenmaskinen så den ikke havner på gulvet! Sjekk så hvor god elastisitet du har fått i deigen. Du skal greie å dra i den og nesten lage et gjennomsiktig vindu uten at deigen går i stykker. Hvis deigen ryker når du drar i den, elter du litt mer og sjekker igjen.

Pensle plastboksen du skal heve deigen i (se tekst litt lenger opp) med olivenolje før du har i deigen og legger på et lokk. Nå skal denne deigen hele i totalt 4-5 timer. I løpet av den tiden skal den også brettes 4-5 ganger. Først etter 30 minutter. Ta tak i et hjørne av deigen og brett det inn til midten av deigen. Gjenta med de tre andre hjørnene. Jeg bruker også å brette inn sidene på samme måte. Leg på lokket igjen og hev videre i 30 minutter. Gjenta brettingen.

Ta 4 brettinger med 30 minutter mellom hver. Den femte, og siste brettingen, venter du med til det har gått 1 time etter den fjerde brettingen.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv ut deigen. Bare hold boksen opp ned over bordet, så vil deigen skli ut etterhvert. Bruk en deigskrape til å dele deigen i to like store deler. Brett deigen igjen, på samme måte som du brettet under hevingen, og rull dem ut til brød. Prøv etter beste evne å bruke tomlene til å stramme deigen sånn at du får en glatt overflate.

Jeg hever disse brødene i heveformer som jeg har drysset et tynt lag med durumhvete. Du kan også drysse dem med vanlig hvetemel eller rismel. Og om du ikke har heveform, kler du to vanlige runde boller med hver sin kjøkkenklut som du drysser. Selv om du drysser helt nyvaskede kluter godt med mel, har deigen lett for å feste seg litt mer i dem enn i godt brukte heveformer, så bruk gjerne de samme klutene mange ganger.

Legg brødene, med toppen ned i heveformen. Dekk formene med plastfolie (gjerne en oppklippet brødpose) og la brødene etterheve i ca. 2 timer. Det kan være det tar nærmere 3 timer også, det avhenger av temperaturen i rommet og futten i surdeigen.

Sett på stekeovnen på 250 grader varmluft. Har du bakestein eller pizzastein kan du legge inn det samtidig. Eller du kan sette to stekebrett inn samtidig slik at de blir skikkelig varme. Sett også en langpanne inn på nederste rille.

Når det er klart for steking, tar du stekebrettene ut av ovnen og legger over bakepapir. Så hvelver du brødene over på hvert sitt brett. Snitt brødene med et barberblad før du setter dem inn i stekeovnen. Kast samtidig ca. 1/2 dl vann inn i langpannen. Dampen er med på å gi ekstra krønsj til skorpen.

Stek brødene i 10 minutter. Skru ned varmen til 220 grader og stek videre i ca. 20 minutter. Jeg bruker bestandig å stikke et steketermometer inn i det ene brødet når det gjenstår noen minutter av steketiden, så ser jeg når brødene er ferdige. De skal få en kjernetemperatur på 98 grader. Du kan også sjekke at av brødene ved å kakke på undersiden av dem. Får du en hûl lyd, er de ferdige.

La brødene avkjøles på en bakerist.

God bakst!

 

 

Ukemeny for uke 9

$
0
0

Tenk; før denne uken er omme er vi inne i mars måned! Det er helt utrolig. Starten på 2020 har hatt et helt forrykende tempo, og jeg elsker det! Og jeg elsker at dagene har begynt å bli riktig så lange, og at vi nå kan begynne å snuse litt på de litt mer vårlige middagene. Det er jo det som er så fint med årstider – hver årstid har sin sjarm og sine matretter.

Det blir ikke full vårstemning i ukemenyen ennå, altså, men et lite snev blir å finne i fargene iallfall.

Ønsker deg en riktig så fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 24. februar – Kebab med reinsdyrskav (sponset lenke)

Reinsdyrkav er genialt å bruke når du vil ha kjapp middag. Sjekk ut denne kebaben! Jeg synes iallfall at disse smakskombinasjonene er kjempegode!

 

Tirsdag 25. februar – One pot pastapanne med løk, squash og spinat

Denne har gjort stor suksess her hjemme, og det håper jeg den kommer til å gjøre hos deg også! Så, finn frem en stor panne og sett i gang! God middag!

 

Onsdag 26. februar – Arnes pannestekte skrei med rotgrønnsaker

Den norske skreien er fremdeles i sesong, så da er det jo bare å kose seg med en god fiskemiddag. Dette er en skikkelig luksusmiddag som egner seg like godt på en tirsdag som i helgen!

 

Torsdag 27. februar – Gratinerte grønnsaker i langpanne

En del av dere lesere er vegetarianere og en del av dere har bare et ønske om å spise vegetarisk mat innimellom. Og så er det de av dere som plutselig får et barn, svigerbarn eller barnebarn som ikke spiser kjøtt og fisk. Og da er det mange av dere som sprør meg om hva dere skal servere til middag. 

Denne, med små og store variasjoner, lager jeg kjempeofte!

 

Fredag 28. februar – Kjøttboller med ris og salat i én panne

Hjemme hos oss er vi skikkelig glade i kjøttboller og jeg synes det er perfekt å servere både på vanlige ukedager og i helgen. Det å lage sine egne kjøttboller er egentlig en riktig så rask sak. Ha en liten bolle med lunkent vann stående klar til du skal rulle ut bollene, for utrullingen går mye kjappere og bedre når håndflatene er litt fuktige.

 

Lørdag 29. februar – Sashimi med mango og koriander

Dette er sånn middag som jeg føler jeg kan sitte å spise av leeeeenge! Det er så rene og gode smaker! Skikkelig yummy!

 

Søndag 30. februar – Kyllingspyd med peanøttsaus

Noen smaker er bare ment for å være sammen! Som smaken av stekt kylling og peanøttsaus!

 

Ukens kake – Fransk sjokoladekake

Mørk sjokoladekake som fremdeles er litt klissete midt inni, med en skinnende blank og mørk sjokoladeglasur på toppen! Denne franske sjokoladekaken er god! Det er en skikkelig bombe av en kake, mørk og kraftig som den er, så den fungerer veldig fint å servere som en dessertkake.

 

Ukens gjærbakst – Pizzasnurrer i langpanne

Det bruker bestandig å være skikkelig poppis med pizzasnurrer. Her har jeg fylt opp hele langpanna!

En god uke til deg!

 

Pasta penne med grønnsaksragu

$
0
0

Pasta og tomatsaus er en akkurat like populær middag å servere hjemme hos oss hver eneste gang! Og ragu betyr en tykk saus. Egentlig en tomatisert kjøttsaus, men her har jeg altså kuttet kjøttet og bare gått for resten av innholdet.

Hvis du vil være litt italiener når du lager sausen, må du gjerne bruke en liten skvett med rødvin når du koker den inn, som jeg også gjør i oppskriften. Og har  du ikke har en åpnet flaske stående, kan du bare bytte vinen ut med ekstra vann. Det går også helt fint. Godt blir det samme hva!

Pasta penne med grønnsaksragu

til 4 personer

1 løk
2 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
2 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
2 forholdsvis små gulrøtter
1 liten squash
1 dl rødvin
1 boks, 400 g, hakket, hermetisk tomat
1 dl vann
500 g pasta penne
salt til pastavannet
noen basilikumblad og parmesan til servering

Finhakk løken og hvitløkfeddene. Del stangselleristilken i to på langs før du så deler den i småbiter. Ha det i en kjele sammen med olivenoljen, halvparten av saltet og litt nykvernet pepper og la det surre på rundt medium varme i 4-5 minutter. Rør rundt innimellom.

I mellomtiden kan du skrelle gulrøttene og dele dem i bittesmå terninger, sånn cirka ½ x ½ cm store. Squashen deler du i litt større terninger, men også de kan gjerne være helt små. Ha det i gryta og la det surre videre i 2 minutter. Hell i rødvinen og la den koke nesten inn før du har i de hermetiske tomatene og vannet og lar det koke opp. Nå skal dette stå å småputre i ca. 15 minutter, til tomatsausen har blitt tykk. Smak til og kjenn om den er passe krydret eller om du skal ha i litt mer salt og pepper.

Mens tomatsausen koker, koker du opp vann til pastaen og salter vannet godt. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Når den er ferdigkokt, hvelver du den over i et dørslag og lar den renne av før du har den over i tomatsausen og rører det hele sammen.

Plasser gjerne parmesanen og et rivjern på bordet sånn at alle kan forsyne seg frimodig av den ved servering. Noen basilikumblader på toppen gjør seg både for utseende og smaken.

God middag!

 

Chili- og honningmarinert kylling med råstekte poteter

$
0
0

Hvis du har lyst på skikkelig saftig og smakfull kylling til middag, må du gjerne teste ut denne oppskriften! Her gir jeg kyllingen er rask marinering i chili, gurkemeie, soya og honning før jeg steker dem i panna. Og potetene deler jeg i mindre biter før jeg blander med olje, krydder og sesamfrø og steker i stekeovnen.

Dette er en herlig hverdagsfavoritt!

Rømmedressingen som jeg lager til middagen er definitivt den dressingen jeg har laget flest ganger i mitt liv. Den er superkjapp å lage og passer til SÅ mye forskjellig mat. Det er bare å prøve og, forhåpentligvis, bli helfrelst du også.

Chilimarinert kylling med råstekte poteter

til 4 personer

Kyllingen
½-1 ts chiliflakes
1 ts gurkemeie
2 ss  soyasaus
2 ss olivenolje
1 ss flytende honning
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
600 g kyllingfilet – gjerne lårfileten

De råstekte potetene
800 g småpoteter
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
2 ss sesamfrø
3 vårløk
noen timianblader

Rømmedressing med hvitløk
1 ½ dl rømme (du kan også cruke creme fraiche eller gresk yoghurt)
1 lite fedd hvitløk
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
en liten skvis sitronsaft

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Bland sammen alle ingrediensene til kyllingmarinaden i en bolle før du legger i kyllingbitene. La de gjerne ligge i marinaden i 20-30 minutter før du varmer en stekepanne og freser dem på litt over medium varme til de blir gyllenbrune. Ettersom det er honning i marinaden, kan de brenne fast i stekepannen, så følg med og ikke bruk for varm panne.

Skru ned varmen litt, legg over et lokk og la de steke til de er gjennomstekte.

Del potetene i to eller tre deler og ha i en langpanne sammen med oljen, salt, pepper og sesamfrø. Bland det godt sammen. Stekes i ca. 25 minutter.

Når det er igjen 10 minutter av steketiden, legger du tomatene i langpannen også og lar de steke med.

Ha rømmen til dressingen i en skål. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn. Smak til med salt, pepper og sitron.

Del opp vårløken i småbiter og dryss både vårløkbitene og basilikumbladene over ved servering.

 

Ukemeny uke 10

$
0
0

Her hjemme har søndagene i det siste blitt dagen for å bruke opp grønnsaker, rester og annet snacks som synger på siste verset. Kanskje er det mandagene eller tirsdagene som passer best å ta en sånn runde for deg? Samme hvilken dag det er, så er det kjekt å ta noen sånne dager innimellom. Så ta gjerne en runde for å se hva hvordan det ligger an hos deg og tilpass middagsforslagene mine ut fra dine forhold.

Som vanlig er det både vegetarmiddager, fiskemiddager, kylling-, svin- og storfemiddager å finne i ukemenyen. I tillegg til en deilig kake og gode rundstykker. Håper du finner mye som frister!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 2. mars – Pasta med blomkål og chili (sponset link)

Som det pastaelskende mennesket jeg er, blir jeg BESTANDIG fornøyd når det er pasta til middag! Med bare noen enkle ingredienser, kan man få verdens beste mat!

 

Tirsdag 3. mars – Pølser med potetstappe

Jeg blir iallfall bestandig populær når det står noe så enkelt som pølser og potetstappe på menyen her hjemme. Bestandig med hjemmelaget potetstappe! For den hjemmelagde smaker ca. tusen ganger bedre enn alle ferdigkjøpte varianter jeg har smakt. Og deler du potetene i forholdsvis små biter, går det riktig så fort å lage det også.

 

Onsdag 4. mars – Arvefisken

Fiskens svar på bloggens mest populære oppskrift: «Arvekyllingen»! Skikkelig god denne også!

 

Torsdag 5. mars – Årets beste grønnsakssuppe

Bestandig en slager med grønnsakssuppe til middag. Her bruker jeg litt makaroni sammen med rotgrønnsakene og så bruker jeg bacon. Du kan veldig enkelt kutte ut baconet om du vil ha den helt vegetarisk.

 

Fredag 6. mars – Supergod fiskesuppe

Dette er en skikkelig luksusfiskesuppe som du lager når du har litt ekstra med tid og har lyst på en herlig middag!

 

Lørdag 7. mars – Vegetarlasagne

Har du testet ut denne vegetariske versjonen av den italienske favoritten? Jeg synes iallfall at vegetarisk lasagne smaker skikkelig godt! Håper du liker den også!

 

Søndag 8. mars – Kylling med paprikasaus og ris

Paprikasausen til denne middagen er supergod og passer til så mange forskjellige middager! Dette vet jeg er en familiefavoritt hos mange!

 

Ukens kake – Den beste fyrstekaken

Dette er definitivt den beste fyrstekaken jeg både har laget og spist! Og tro meg; jeg har smakt mange fyrstekakebiter i mitt liv! Oppskriften er den originale fra Erichsens konditori i Trondheim, og de lagde sine første fyrstekaker i 1860!

 

Ukens gjærbakst – Frokostrundstykker

Helg for meg er veldig ofte duftende rundstykker til frokost! Denne deigen lager du kvelden før og så kaldhever du rundstykkene i kjøleskapet til neste morgen.

 

En god uke til deg!

Havre- og chiapudding med bringebær

$
0
0

Våkn opp til ferdig frokost! Det er det som skjer når du lager deg denne havre- og chiapuddingen! Her rører du nemlig sammen havregrynene, chiafrøene og den væsken som du velger å bruke (jeg bruker bringebærbiola) på kvelden, og så lar du det stå i kjøleskapet til neste morgen.

Havre- og chiapuddingen er også helt genial å ha stående klar når du kjenner sulten komme andre tider på døgnet!

Klikk deg inn her for å få oppskrifter på mange ulike chiapuddinger!

Her topper jeg puddingene med friske bringebær, noen hakkede mandler og gresskarkjerner. Her er det selvfølgelig fritt frem til å bruke det du måtte ha for hånden. Ofte bruker jeg frosne bær istedenfor friske, for frosne har jeg bestandig liggende i fryseren. Jeg bruker Biola med bringebærsmak i denne versjonen. Du kan bruke både vanlig melk og plantebaserte versjoner hvis du heller vil det.

PS! Dagsdosen av chiafrø bør ikke overstige 2 ss.

 

Havre- og chiapudding med bringebærbiola

til 1 person

2 dl bringebærbiola
½ dl havregryn (25 g)
2 ss chiafrø (25 g)
4-5 mandler til servering
1 ss gresskarkjerner til servering
noen bringebær til servering

Rør sammen Biolaen, havregrynene og chiafrøene i en bolle eller et glass og sett det i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten.

Hakk opp mandlene og dryss både dem, gresskarkjernene og bringebærene over ved servering.

Kos deg!

 

Fluffy amerikanske pannekaker

$
0
0

Når jeg har lyst til å være skikkelig helt i helgene, lager jeg amerikanske pannekaker til frokost til resten av gjengen! Det er bestandig akkurat like poppis og jeg har prøvd meg gjennom mange ulike oppskrifter oppigjennom.

Klikk deg inn her for å få oppskrift på amerikanske pannekaker med bacon!

Er det egentlig forskjell på amerikanske pannekaker, sveler og pletter? Ja, det er det! Amerikanske pannekaker er ofte litt tørrere i konsistensen enn sin vestlandske søster – altså svelene. Og så er de amerikanske pannekakene enda litt mer fluffy i konsistensen. Og det er ikke så rart at de blir, for det går ganske mye bakepulver i pannekakerøren.

Har du også lyst på en amerikansk start på dagen? Da kan du jo teste ut denne oppskriften!

PS! Har du frosne blåbær liggende i fryseren, lager du hjemmelaget blåbærsyltetøy på noen få minutter! Klikk deg inn til oppskriften her!

Amerikanske pannekaker

frokost til 4 personer

100 g smør
450 g hvetemel
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
6 ts bakepulver
½ ts natron
1 ts salt
3 egg
5 ¼ dl melk
1 skvis sitronsaft eller limesaft

Smelt smøret.

Ha alt det tørre i en bolle og rør det sammen. Bruk gjerne en visp sånn at du er sikker på at du får fjernet alle eventuelle melklumper.

Pisk raskt sammen eggene før du har dem, det smeltede smøret, melken og sitronsaften i bollen og rører det sammen. Du skal ikke røre mer enn du trenger. For mye røring vil gjøre de ferdige pannekakene mindre luftige og litt hardere i konsistensen.

Varm en takke eller en tørr stekepanne til medium varme. Fordel ca. 2 spiseskjeer med røre til hver pannekake og stek til det har blitt masse små bobler på oversiden. Vend pannekakene og stek dem ferdig.

Du trenger ikke å bruke smør eller olje når du steker pannekakene.

Hvis du bruker stekepanne, og det derfor tar litt tid å få alle pannekakene ferdig, kan du holde de ferdigstekte varme i stekeovnen.

Server pannekakene med godt blåbærsyltetøy, og kanskje litt bacon og maple syrup hvis du har det.

God frokost!

 


Ukemeny for uke 11

$
0
0

 

 

Mandag 9. mars – Grønnsakssuppe med italienske aner

Har du tørt brød liggende? Det er helt perfekt å bruke i denne grønnsakssuppen!

 

Tirsdag 10. mars – Kjøttboller og tomatsaus i ildfast form 

Dette er virkelig en super Familiemiddag med stor F! Elsker gode kjøttboller! Og det vet jeg særdeles godt at jeg ikke er alene om å gjøre. Og husk: det å lage kjøttboller går riktig så fort!

 

Onsdag 11. mars – Stekt laks med saftig couscous

Elsker denne middagen! Supersaftig laks mes sprøtt skinn og herlig, smakfull couscous.

 

Torsdag 12. mars – Spagetti med squash og fetaost

Det er ikke så mye som skal til for å lage en skikkelig god middag. Noen få utvalgte råvarer og du er virkelig et godt stykke på vei. Her er det spagetti, squash og fetaost som får lov til å stå i sentrum for denne superenkle og gode hverdagsmiddagen!

 

Fredag 13. mars – Fiskeburger

En stadig tilbakevennende favoritt her i huset er fiskeburgeren. Med gode fiskekaker – ferdigkjøpte  eller hjemmelagde. Det varierer ut fra hvor mye tid jeg har til rådighet til middagslagingen. Eller tidsspørsmålet er kanskje mer en unnskyldning innimellom, for det tar slettes ikke mye tid å lage de små herlighetene på egen hånd. 10 minutter, kanskje. Maks 15, og det er i grunn ikke mye å si på.

Klikk deg inn her for å få oppskriften på enkle og gode hjemmelage fiskekaker!

 

Lørdag 14. mars – Kyllingspyd i peanøttsaus

Bestandig like godt med kyllingspyd i peanøttsaus! En skikkelig crowdpleaser!

 

Søndag 15. mars – Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Her snakker vi skikkelig herlig, tradisjonell søndagsmiddag!

 

Ukens kake – Banankake med kremostglasur

Supersaftig og god langpannekake med bananer i, og verdens beste glasur på toppen!

 

Ukens gjærbakst – Purker fra Halden 

Purkee er skikkelig søte, store og flate boller med søkk i midten. Det var noen Halden-bakere som begynte å bake en lokal variant av svenskekake på 1930-tallet, da grensebyen var full av svenske arbeidere. Hvorfor navnevalget ble som det ble, har jeg ikke greid å finne ut.

En god uke til deg!

Glutenfri gulrotkake

$
0
0

Er du på utkikk etter en saftig og god kake som du kan servere også til de som ikke kan spise gluten? Da må du sjekke ut oppskriften på denne saftige gulrotkaken! Jeg synes iallfall at denne er kjempegod! Jeg elsker jo gulrotkake, og jeg er verdens største fan av kremostglasur. Her kjører jeg på med glasur både på toppen og inni kaka, så dette er og blir en stor favoritt hos meg!

Det kommer stadig spørsmål om jeg har noen gode, glutenfrie kakeoppskrifter, så denne kan gjerne lagres under glutenfrie favoritter.

Klikk deg inn her for en glutenfri langpannesjokoladekake!

God bakst!

Glutenfri gulrotkake med kremostglasur 

Kakebunn
4 egg
300 g sukker
1 ts vaniljesukker
4 gulrøtter (275 g ferdig skrellet)
50 g valnøtter
1 ss fiberhusk
200 g glutenfri fin kakemiks (jeg bruker Toro)
1 ½ ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts salt
1 ½ dl nøytral olje

Kremostglasur
200 g romtemperert naturell kremost
100 g romtemperert smør
300 g melis
1 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
50 g valnøtter
litt mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 175 grader over- og undervarme og smør en rundform på 24 cm i diameter.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis. Skrell og riv gulrøttene og grovhakk valnøttene og ha i både dem og resten av ingrediensene i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å blande det hele godt sammen. Hell det over i rundformen. Stek kaken på nederste rille i ca. 55 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt.

Avkjøl kaken før du deler den i to.

Pisk sammen kremost og smør. Ha i melis og vaniljesukker og pisk kraftig til det blir luftig. Smak til med sitronsaften. Fordel halvparten over bunnen. Legg over den andre delen og fordel glasuren på toppen.

Grovhakk valnøttene og sjokoladen og dryss over.

 

Ostegratinerte kjøttboller i tomatsaus

$
0
0

Ja, jeg har flere oppskrifter på kjøttboller i tomatsaus på bloggen fra før av, men en god ting kan jo ikke gjentas for ofte! Ikke sant? Det er noe med kombinasjonen tomatsaus, kjøttboller og pasta som er nærmest uslåelig. En sann crowd pleaser!

Dagens kjøttboller er laget av en blanding av vanlig kjøttdeig – som er laget av storfe – og svinekjøttdeig. Kombinasjonen av de to gir både god saftighet og en god smak. Du kan selvfølgelig også bruke bare én av typene, dersom det passer best!

Jeg spiser med glede kjøttboller i tomatsaus til middag både på hverdager og helgedager! Håper du blir fristet til å prøve ut disse også.

Ostagratinerte kjøttboller i tomatsaus

til 4 personer

Kjøttbollene
1 liten løk
2 fedd hvitløk
250 g kjøttdeig
250 g svinekjøttdeig
1 ts tørket oregano
1 ts salt
godt med nykvernet peper
1 ss olivenolje til steking

Tomatsausen
1 liten gulrot
1 liten løk
1 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
2 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
2 bokser, á 4 dl, hakkede hermetiske toamter
1 dl vann
1 ts tørket oregano

75 g mozzarella eller annen hvitost til gratinering
400 g pasta etter eget ønske

Jeg bruker å starte med tomatsausen. Så setter jeg på pastavannet, skrur grillelementet på stekeovnen på maks varme før jeg til slutt begynner med kjøttbollene.

Skrell gulroten og riv den på den grove siden av rivjernet. Skrell og finhakk løken, hvitløken og stangselleriet og ha alt dette i en kjele sammen med olivenoljen, salt og peppe og la det surre på medium varme i 4-5 minutter, til løken har blitt myk og blank. Ha i de hakkede, hermetiske tomatene, vannet og oreganoen. Kok opp og la det småkoke mens du gjør klar resten av middagen. Smak til for å kjenne om den er passe krydret. Dersom den kjennes litt  sur/bitter ut i smaken etter ca. 15 minutters koketid, kan du tilsette 1/4 ts med sukker.

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Skrell og finhakk løken og hvitløkfeddene til kjøttbollene og ha dem i bolle sammen med resten av ingrediensene. Rør det sammen. Ikke arbeid for hardt med deigen, for da risikerer du at du får tørre og seige kjøttboller.

Rull ut til 16 kjøttboller. Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttbollene på høy varme, rundt det hele.

Hell tomatsausen over i en ildfast form og plasser kjøttbollene rundt omkring i sausen. Riv osten og dryss over. Sett formen under grillelementet og gratiner til osten har smeltet og fått gyllenbrune flekker.

Hell den ferdigkokte pastaen over i et dørslag og la det renne av.

God middag!

 

Ukemeny for uke 12

$
0
0

Med så spesielle dager rundt oss, føles det litt rart å legge ut forslag til ukemeny for den kommende uken. Men mat må vi jo ha, så derfor kommer forslagene som vanlig.

Karantene, smittet, ikke smittet. Jeg tenker alle har vi godt av å booste kroppene våre med massevis av antioksidanter den kommende tiden, så ukens matforslag er valgt ut med det for øyet! Gode smaker, fine farger og råvarer som booster immunforsvaret.

Ta vare på dere selv! Ønsker dere alle en fin uke!

 

Mandag 16. mars – Lettvint risotto med paprika

Paprika er full av Vitamin C, så da er det jo helt perfekt å bruke massevis av det i denne lettvinte og gode risottoen!

 

Tirsdag 17. mars –  Kotletter med brokkolisalat (nå med link som fungerer!)

Denne brokkolisalaten er en skikkelig slager! Den har jeg laget SÅ utrolig mange ganger!

Brokkoli er full av både Vitamin A, C og E og er full av antioksidanter. Hvitløken og yoghurten er også skikkelig boostere!

 

Onsdag 18. mars – Fiskegrateng med laks og spinat

Det er jo en grunn for at Skipper’n spiste så mye spinat som han gjorde! Spinat er full av Vitamin C, inneholder mange antioksidanter og betakaroten.

 

Torsdag 19. mars – Fiskeburgere med sprø søtpoetetries

Superenkel og knallgod middag!

Jeg har en gang lest at 1 søtpotet dekker 150 % av dagsbehovet vårt for Vitamin A. Og Vitamin A hjelper kroppen å produsere hvite blodlegemer, som er viktige krigere mot virus.

 

Fredag 20. mars – Kylling korma

Mørt kyllingkjøtt i en skikkelig herlig saus! Kylling korma bruker å slå skikkelig godt an når det serveres. Ingefær er en stadig tilbakevennende favoritt når det trengs et lite boost i immunforsvaret, så bruk gjerne enda litt mer ingefær enn hva som står i oppskriften.

 

Lørdag 21. mars – Minipaier med spinat og fetaost

Vi kjører rett og slett på med to dager med spinat denne uka! Det er jo så godt, og disse minipaiene er en av de store middagsfavorittene her hjemme! Jeg lager dem gjerne som en del av en smårett-middag, men du kan gjerne bare spise disse også.

 

Søndag 22. mars – Fransk løksuppe

Å! En langtidskokt fransk løksuppe er altså så godt! Slurp og spis og kos deg skikkelig! Så kan du samtidig krysse av for å ha fått i deg rikelige mengder gode ting gjennom all den løken!

 

Ukens kake – Knallgode cookies med grovt mel og solsikkekjerner

Ja da! Vi putter disse cookisene i kategorien for bra ting å spise når vi trenger en boost! I tillegg til å være laget av grovt mel, er det massevis av solsikkekjerner i disse, og solsikkekjerner har masse magnesium og Vitamin B6. De har også mye Vitamin E i seg, som er en viktig antioksidant.

 

Ukens gjærbakst – Hvitløkbrød

Disse brødene er noen av de beste som finnes! Og fulle som de er av hvitløk, passer de jo perfekt inn i ukemenyen denne uka!

En god uke til deg!

Sandwichbrød

$
0
0

Det er den fjerde greven av Sandwich – John Montagu – som står oppført som opphavsmannen til denne superkjente og populære brødmaten. Han var visstnok en storspiller som kunne sitte i timevis ved gamblingbordet. Og mat må man jo ha for å holde hodet skjerpet. Men ettersom han ikke hadde tid til å gå fra bordet, fikk han tjeneren sin til å legge kjøtt mellom to skiver brød. Da kunne han spise med én hånd og spille med den andre. Når medspillerne begynte å bestille «det samme som Sandwich», var historien satt.

Sandwichbrødet skal være mykt og stødig i fasongen så det ikke drysser, men holder pålegget på plass. Jeg bruker både melk og smør i deigen for å få riktig konsistens. Og jeg elter deigen lenge og godt.

Knallgod loff – perfekt for sandwich

til 1 loff

450 g hvetemel
1 ss sukker
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
1 ½ dl vann, ca. 25 grader
1 ½ dl lettmelk, ca. 25 grader
50 g kjøleskapskaldt smør

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Hell væsken over det tørre og elt deigen sammen på lav hastighet i 10 minutter.

Del smøret i terninger og ha det i bakebollen. Elt videre i 7–8 minutter til alt smøret er eltet inn.

Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 minutter og 1 time.

Smør en brødform på 2 liter med olje eller kle den med bakepapir.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen og rull den ut til et brød, like langt som brødformen. Legg brødet i formen, dekk med plastfolie og la deigen heve i ca. 30 minutter, til brødet har vokst seg nesten dobbelt så stort.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Sett inn formen og stek brødet i ca. 35 minutter, til det er gyllenbrunt og gjennomstekt.

Hvelv det ut av formen og la det avkjøles på en bakerist.

Her har jeg laget sandwich med spansk gauchasaus (en tomatisert majonessaus, kjøpt ferdig på glass), salat, god skinke og noen tomatskiver.

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live