Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Grove rundstykker med innbakte egg

$
0
0

Hele nistematen i ett rundstykke! Herlig! Disse rundstykkene med innbakte egg er skikkelig saftige og deigen er god å jobbe med, så her ligger forholdene tilrette for at det kan være en slager for noen hver. Det eneste som kan være en liten tålmodighetsprøve når du lager disse, er å skrelle eggene som fremdeles er såpass løskokte at du skal bruke en varsom hånd når du fjerner skallet. Skallet løsner, etter min erfaring, lettere når eggene er helt romtempererte før du legger dem i kokevannet.

Vil du ta innbakte egg til et enda et steg videre, må du sjekke ut denne italienske brødkransen med innbakte egg, ost og skinke!

Jeg har ikke laget så veldig stor porsjon av disse rundstykkene, for de kan ikke fryses. Det tåler ikke eggene. Men, de tåler godt å ligge i kjøleskapet to-tre dager, og de er superfine å legge i matboksen.

God bakst!

Innbakte rundstykker med egg

8 rundstykker

250 g hvetemel
150 g fint sammalt hvetemel
100 g fint sammalt rugmel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ss olivenolje
3 ½ dl vann
8 egg
litt maldonsalt
persillekrydder – jeg bruker Fru Timians persillekrydder 🙂

Ha melet i en bakebolle sammen med salt og gjær. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt inkorporert i deigen.

Ha i oljen og vannet og elt deigen på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Skru opp hastigheten noe og elt videre i 3-4 minutter til deigen begynner å slippe bollen og den har blitt jevn og blank.

Dekk bollen med et lokk og la den heve til dobbel størrelse. Det tar 50-60 minutter.

I mellomtiden kan du koke og skrelle eggene. Jeg bruker å legge eggene i kaldt vann i en kjele, koke opp og så la eggene koke i 5 minutter. Hell av vannet og hell over nok kaldt vann til at kokeprosessen stoppes. Skrell dem forsiktig.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over.

Kna deigen sammen en gang før du deler den i 8 like store deler. Kjevle hver del ut til en runding på 14-15 cm i diameter. Løft på deigen noen ganger for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast.

Legg et egg midt på deigen og dryss over litt Maldonsalt. Brett deigen rundt egget. Plasser rundstykket, med skjøten ned, på et bakepapirkledd stekebrett.

Pensle rundstykket med vann og dryss over persillekrydderet. La rundstykkene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Stek rundstykkene i 13-15 minutter, til de har blitt gyllenbrune.

Ta dem ut og la de avkjøles på en bakerist.

God bakst!

 


Hvit sjokoladekake med sjokolade- og smørkremglasur

$
0
0

Jeg er særdeles svak for kaker som ser skikkelig staselige ut og som er enkle å lage – og som selvfølgelig smaker smashing godt. Det er skikkelig vinn vinn, spør du meg.

Denne hvite sjokoladekaken er som skapt for denne kategorien, så nå er det bare å finne frem kakeformene og sette i gang med bakingen.

Kommer du plutselig på at du skal bake og ikke har romtemperert smør, som du må ha i denne oppskriften, bruker du ostehøvelen på osten. Da blir den myk på akkurat så mange sekunder som det tar å skive opp riktig mengde smør. Jeg gjør det hele tiden.

Hvit sjokoladekake med hvit sjokolade- og smørkremglasur

Kakebunnene
250 g romtemperert smør
250 g sukker
1 ts vaniljesukker
4 egg
250 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts natron
1 toppet ss rømme
½ dl melk
100 g hvit sjokolade
25 g pekannøtter
25 g valnøtter

Glasuren og pynten
100 g hvit sjokolade
225 g romtemperert smør
200 g melis
2 ts sitronsaft
25 g pekannøtter
25 g valnøtter

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og smør to rundformer på 20 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen.

Del smøret i mindre biter og ha i en bakebolle sammen med sukkeret og vaniljesukkeret og pisk til det blir luftig og hvittaktig. Bruk en slikkepott for å skrape ned langs kantene en gang eller to mens du pisker.

Tilsett eggene, ett og ett og pisk dem inn. Så har du i hvetemel, bakepulver, natron, rømme og melk og pisker det inn også. Husk å skrap ned langs kanten en gang.

Grovhakk sjokoladen og nøttene og rør dem inn.

Fordel røren i de to rundformene og sett dem i stekeovnen. Stek bunnene i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om de er gjennomstekte. Stikk pinnen midt i kakebunnene. Er pinnen tørr når du tar den ut, er kakene ferdige. Hvis ikke, steker du noen minutter til før du sjekker igjen.

La kakene avkjøles på en kakerist før du tar dem ut av formene. Du kan gjerne bake kakebunnene dagen før servering og så pakke dem inn i plast til dagen etter.

For å lage glasuren smelter du først den hvite sjokoladen i mikrobølgeovn eller over vannbad. La den avkjøles noe. Ha smøret og melisen i en miksebolle og pisk det sammen, på forholdsvis høy hastighet, til det blir luftig. Ha i den smeltede sjokoladen og pisk den inn også. Smak til med sitronsaften.

Legg en av kakebunnene på et kakefat og fordel over halvparten av glasuren. Hakk opp nøttene og fordel halvparten over glasuren. Legg over den andre kakebunnen og fordel over resten av glasuren og  nøttene.

Kaken holder seg godt i kjøleskapet i flere dager!

 

Pizza med skinke og ananas og det beste tilbehøret!

$
0
0

Skinke- og ananaspizza er en herlig klassiker! Elsket og hatet! Jeg tilhører definitivt den første kategorien. Det er noe med kombinasjonen litt salt skinke og søt ananas som er smashing. Og gjerne med en stor skje rømmedressing på toppen! Da bllir jeg skikelig 80-talls nostalgisk.

Jeg synes ofte at de rømmedressingene man får med når man bestiller pizza rundt om, ikke er noe spesielt å skrive hjem om. Og du lager en god pizzarømmedressing selv på ca. 30 sekunder!

Til både pizzasausen, rømmedressingen og olijedressingen har jeg brukt grønn Tabasco. Den er ganske mild i smaken, så den er mer med på å gi et bredere smakbilde enn å gjøre den sterk. Og da tenker jeg at alle disse sausene passer i smaken for både små og store. Vil du ha sterkere pizzasaus og -dressinger, kan du enten bruke enda mer grønn Tabasco eller du kan bruke den tradisjonelle røde istedenfor. Og bruker du chipotle-versjonen, får du en litt røkt smak med på kjøpet.

PS! Selv om vi er bare 4 som skal spise pizza, bruker jeg å lage 8 bunner. Da forsteker jeg de 4 som vi ikke skal spise, og fryser dem ned. Så har vi pizza i en fei en annen dag.

Porsjonspizza med skinke og ananas, rømmedressing og oljedressing

til 8 porsjonspizzaer

Pizzadeigen
1 kg pizzamel med betegnelsen tipo 0 eller tipo 00, eller hvetemel
1 ts salt
¼ pk gjær, fersk eller tørr, gjerne den gule varianten
4 ss olivenolje
7 dl vann, ca. 25 grader
durumhvete eller hvetemel til utbaking

Tomatsausen
2 sjalottløker
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 bokser à 400 g hakkede hermetiske tomater
20-40 dråper grønn Tabasco
1 ts tørket oregano
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Topping
16 skiver skinke
4 skiver ananas, gjerne fersk
6 baller, a 125 g, fersk mozzarella
nykvernet pepper

Rømmedressing med Tabasco
1 ½ ss rømme
1 ts majones
1 lite fedd hvitløk
15-20 dråper grønn Tabasco
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Oljedressing
1 dl god olivenolje
30-40 dråper grønn Tabasco
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
noen grener persille

Ha alle de tørre ingrediensene til bunnene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett oppi bakebollen. Ha i olivenolje og vann og elt deigen godt sammen. Jeg lar kjøkkenmaskinen gå på laveste hastighet i 10 minutter, så øker jeg hastigheten litt og elter videre i ca. 5 minutter.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i 15–20 minutter. Den skal ikke heve ferdig nå, egentlig bare hvile.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del den i 4 like store deler og rull hver del ut til en stor bolle.

Kle 1 stekebrett med bakepapir og dryss et godt lag med mel, gjerne durumhvete, på papiret. Fordel bollene med god avstand på stekebrettene. Dryss over litt mel og dekk brettene med plastfolie. La deigen heve i ca. 2 timer. Skal den stå lenger, setter du bare brettene inn i kjøleskapet. Der kan de stå i flere timer.

Mens deigen hever, gjør du klart fyllet. Finhakk sjalottløkene og hvitløkfeddene til tomatsausen og ha dem i en kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter, til løken har blitt blank. Ha i de hermetiske tomatene, Tabascoen og krydderet og kok opp. La sausen koke i 10 minutter.

Sett stekeovnen på så høy varme som mulig, gjerne 300 grader. Legg inn en bakestein hvis den har det.

Gjør klar all toppingen og tilbehøret før du starter med selve pizzaene. Del ananasen i tynne skiver og så i biter, og del opp skinkeskivene. Mozzarellaen kan du bare rive i mindre biter.

Bland sammen alle råvarene til rømmedressingen og oljedressingen. Til oljedressingen grovhakker du persillen før du har den i.

Dryss mel på bakebordet. Nå kan du enten kjevle hver bolle ut til en passe stor porsjonspizza, eller du kan bruke fingrene og håndflaten og klemme deigen utover.

Legg pizzabunnene over på hvert sitt bakepapir etter hvert som de blir ferdige.

Fordel tomatsausen på bunnene. Fordel mozzarellaen utover først, så skinken og ananasen før du tar en runde med pepperkvernen til slutt.

Stek pizzaen til de har fått gyllenbrune kanter og osten er smeltet. På 300 grader og med pizzastein i ovenen tar det 4 minutter. Lavere varme, krever lengre steketid.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen!

Ukemeny for uke 13

$
0
0

Tusen takk dere alle sammen som bruker ukemenyene mine! Det er så koselig med alle tilbakemeldingene og å se på statistikken at dere bruker menyene så mye! Forhåpentligvis finner du noe denne uken som du har lyst til å lage også!

Som vanlig er det både vegetar, fisk, rødt- og hvitt kjøtt å finne her i ukemenyen. Noe for en hver smak.

Ta gjerne en gjennomgang av kjøleskapet og tørrvareskap samtidig som du planlegger ukens middager, så ser du både hva du har og hva som trengs å bli brukt opp først. Husk at det er helt tillatt å tilpasse mine oppskrifter ut fra hva du har tilgjengelig hos deg.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 25. mars – Pasta carbonara

Det er ikke mange ingredienser du trenger for å lage denne klassikeren: pasta carbonara! Ikke trenger du mye tid heller, for den er riktig så kjapp å lage! Og jeg vet at mange av dere har denne som en stor favoritt!

 

Tirsdag 26. mars – Nudelsuppe med fisk, sopp og minimais

I oppskriften her bruker jeg steinbit, men du kan veldig lett bruke det fiskeslaget som du selv ønsker og har tilgjengelig.

Dette er en veldig enkel, lettvint og god middag!

 

Onsdag 27. mars – Saftig kyllingsalat med bønner, avokado og quinoa

Jeg elsker mat som dette! Masse gode smaker, fargerikt og lett å lage.

 

Torsdag 28. mars  – Kjøttdeiggryte

Med en pakke kjøttdeig i hus er du aldri langt unna en god hverdagsmiddag. Her blander jeg inn både gulrot og bønner og får en gryterett som hele familien liker.

 

Fredag 29. mars – Biffsnadder med béarnaisesaus

Når alt kommer til alt, er det ikke mye som slår saftig biffsnadder med hjemmelagd bérnaisesaus. Det er og blir skikkelig snaddermat!

 

Lørdag 30. mars – Pai med ørret med reker

For meg en pai bestandig en sikker vinner! Og oppskriften på paibunn som jeg bruker her, bruker bestandig å gi et supert resultat!

 

Søndag 31. mars – Knallgode falafler som ikke smuler

Dette er en av mine store favorittoppskrifter! Falaflene blir så gode og de smuler garantert ingenting når du steker dem. Husk at du må legge kikertene i bløt dagen før du skal lage falaflene!

 

Ukens kake – Red velvet cake

Nam! En red velvet cake er bestandig en showstopper av en kake! Skikkelig saftig og god og med en super glasur!

 

Ukens gjærbakst – Herlige hvitløkssnurrer

Å, disse snurrene er så gode! De er perfekte å servere til en suppe, salat eller hvilken som helst middag. Og duftene som fyller kjøkkenet når de stekes, er altså fullstendig bedårende!

En fin uke til deg!

Den beste fyrstekaken!

$
0
0

Dette er definitivt den beste fyrstekaken jeg både har laget og spist! Og tro meg; jeg har smakt mange fyrstekakebiter i mitt liv!

Det er kanskje ikke så rart at denne fyrstekaken blir akkurat så god som den blir, for dette er ORIGINALEN! Oppskriften har jeg fra en av Norges beste konditorer – Sverre Sætre – og hans bok «Det søte norske». Her skriver han om opprinnelsen for fyrstekaken, som først ble laget på Erichsens konditori i Trondheim på 1860-tallet. Sverre skriver videre at det bare var noen få på konditoriet som fikk lære seg oppskriften, og at han var så heldig å ta læretiden sin der slik at han ble innviet i hemmeligheten. Nå er konditoriet nedlagt og det er derfor han deler oppskriften i boken.

Nå deler jeg videre og sier i samme slengen: Denne MÅ du bare lage!

Bunnen og remsene over kaken er en herlig tertedeig, som jo kan være ganske så vanskelig å kjevle ut uten at det blir bare kliss. Trikset er å avkjøle deigen godt først og så kjevle den ut mellom to lag plastfolie med et godt dryss av mel.

Den originale fyrstekaken

Tertedeig
300 g hvetemel
200 g kjøleskapskaldt smør
100 g melis
1 kjøleskapskaldt egg

Mandelfyll
220 g mandler
200 g sukker
20 g smør
1 eggeplomme
1 egg
½ dl kremfløte

Til pensling
1 eggeplomme
1 ss vann

Ha hvetemelet i en matprosessor. Del smøret i terninger og ha både det og melisen også i matprosessoren. Kjør knivene rundt til alt er smuldret opp. Ha i egget og puls knivene akkurat nok til at du får samlet deigen. Ikke kjør knivene mer enn nødvendig.

Samle deigen sammen og del den i to, én litt større enn den andre og klapp dem forholdsvis flate. Pakk hver av dem inn i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet i 30 minutter.

Smør en rundform eller paiform, med løs bunn, på 20 cm i diameter med formfett.

Legg to drag med plastfolie ved siden av hverandre på bakebordet og dryss over et lag med hvetemel. Legg over den største tertedeigen og dryss mel over der igjen før du legger plastfolie over der igjen.

Kjevle ut til den blir 3-4 mm tykk. Løft på plastfolien innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast og dryss eventuelt på litt mer mel. Vend også på hele bunnen sånn at undersiden kommer opp.

Ta av plastfolien over tertedeigen og børst vekk overflødig mel. Vend deigen så over i den smurte formen. Det er lett å gjøre når du nå har plastfolien å holde i. Og det er kjekt å ha den når du nå også skal klemme deigen på plass i formen. Ta så av plastfolien og børst vekk overflødig mel.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 170 grader over- og undervarme.

Ha mandlene og sukkeret i matprosessoren og kjør rundt til det har blitt helt smulete. Smelt smøret og ha det i. Så har du til slutt i eggeplommen, egget og kremfløtem og kjører det sammen til du får en tykk og fin mandelmasse.

Ta paiformen ut av kjøleskapet og hell i mandelmassen.

Kjevle ut den andre delen av tertedeigen og skjær den i strimler som er ca. 1 ½ cm brede. Lag flettemønster over mandelmassen og legg en kant rundt det hele.

Stek kaken på nederste rille i ca. 50 minutter.

La kaken avkjøles før du forsiktig tar av formen.

God fornøyelse!

 

Grønn curry med kylling

$
0
0

Massevis av gode smaker, lettvint og kjapt å lage. Perfekt kombinasjon til hvilken som helst middag, spør du meg!

Jeg er veldig glad i å bruke kyllinglårfileter i gryter som dette. Lårfileten gir mer smak og har også litt mer konsistens i kjøttet. Den bruker også å ha en lavere kilopris. Og det kan vi like!

En annen ting som jeg er glad i å bruke, er sitronsaft når jeg lager mat. Og jeg har bestandig en flaske med sitronsaft fra ReaLemon stående i kjøleksapet både her på Matverkstedet mitt og hjemme. Jeg kan glatt innrømme at jeg var litt skeptisk da jeg skulle teste disse flaskene første gangen, men nå har jeg brukt dem fast i 3-4 år! Jeg bruker også fersk sitron, men med disse i hus, har jeg bestandig sitronsaft tilgjengelig.

Som en kuriositet kan jeg si at ReaLemon bruker kvalitetssitroner fra Sicilia, og flaskene inneholder kun saften fra 8 sitroner samt sitronolje, som gir en ekstra god aroma. Den gode sitronsmaken holder seg kjempelenge, og leverandøren garanterer at C-vitamininnholdet bevares i minst 12 måneder.

En morsom liten sak er at veldig ofte forsvinner innholdet i disse flaskene forrykende fort, og da er det husets 18-åring som har vært og forsynt seg. Jeg tror han kan drikke en halv flaske i slengen! He he he!

Tilbake til den grønne curryen: En perfekt hverdagsmiddag!

Grønn curry med kyllng og ReaLemon

til 4 personer

1 løk
2 fedd hvitløk
1 ts revet ingefær
2 ss olje
50 g – ca. 2 ss grønn currypaste (jeg bruker Blue Dragon sin)
2 bokser, 8 dl, kokosmelk
1-2 dl vann
1 buljongterning
4-5 ss asiatisk fiskesaus – les mer litt lengre ned
600 g kyllinglårfilet
½-1 ts salt
nykvernet pepper
1-2 ts ReaLemon sitronsaft
150 g sukkererter
noen blader thaibasilikum (hvis du får tak i) eller koriander

3 dl jeasminris
4 ½ dl vann
1 ts salt

Finhakk løken og hvitløkfeddene og riv ingefæren på den fine siden av rivjernet. Du kan også finhakke den. Jeg bruker å fjerne skallet med hjelp av en teskje først. Bare å dra den litt fram og tilbake, så løsner skallet.

Ha det i en kjele sammen med oljen og la det surre på medium varme i noen minutter. Ha i currypasten og la den surre et minutt eller to også før du har i kokosmelken, vannet, buljongterningen og fiskesausen. Fiskesaus, eller fish sauce, som den ofte heter er en smaksforsterker laget av fermentert fisk og som du finner i butikkhyllene sammen med andre asiatiske matvarer. Om du ikke finner det, kan du bruke soyasaus istedenfor.

Kok opp.

Skjær kyllingkjøttet i ca. 1 cm brede strimler. Jeg bruker å renskjære lårkjøttet litt og fjerne eventuelle fettklumper og de største senene før jeg strimler det opp. Ha kjøttet i gryten. Du trenger ikke å brune det først.

La gryten småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt, pepper og ReaLemon sitronsaft. Hvor mye salt du trenger avhenger av både buljongterningen og om du bruker fiskesaus eller ikke.

Del sukkerertene i to på langs og ha i de siste 30 sekundene.

Dryss over thaibasilikumblader eller koriander.

Når jeg har tid, bruker jeg bestandig å legge risen i kaldt vann en stund før jeg skal koke den. Skyller den noen ganger så lar jeg den bare ligge i kaldt vann. Gjerne 20-30 minutter. Så koker jeg opp riktig mengde vann og salt, har i risen og koker opp igjen under lokk. Lar risen koke i 10 minutter. Skrur av varmen og legger samtidig en klut over lokket for å beholde varmen i kjelen. Når risen så får stå i 10 minutter til, bruker den å være helt perfekt!

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Ukemeny for uke 14

$
0
0

Straks klart for en ny uke, folkens! Det spirer og gror ute og jeg har klippet med meg de første stråene med gressløk for å ha i eggerøren. Elsker våren!

Hver uke prøver jeg å lage en ukemeny som har varierte råvarer, hvor det er både vegetarmiddag, fisk, hvitt- og rødt kjøtt og hvor middagene på de vanlige hverdagene er forholdsvis kjappe å lage – og om de ikke er superkjappe, bruker de å være type ovnsretter som nesten lager seg selv.

Håper at du finner mye som du har lyst til å prøve deg på denne uken også! Ønsker deg en strålende fin uke. Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 1. april – Wraps med egg og røykelaks

Dette tenker jeg er en fin «rydd opp i kjølskapet og tørrvareskapet»-middag. Kanskje ligger det noen tacolefser fra helgen i skuffen og muligens litt røkt laks eller kanskje noen kyllingbiter i kjøleskapet. Bruk det du enn måtte ha, og kok noen egg – og kanskje litt ris – for å fylle opp lefsene, så har du en enkel, billig og god middag.

 

Tirsdag 2. april – Pasta med karbonadedeig og brokkoli

Her har jeg lagd en skikkelig kjapp og supergod hverdagsmiddag med karbonadedeig, pastaskruer, seterrømme og brokkoli. Nam!

 

Onsdag 3. april – Pasta med pesto og to sorter pølse

Jeg har sagt det mange ganger før, og kan gjenta det til det kjedsommelige: Jeg elsker hjemmelaget basilikumpesto! Kommer aldri i verden til å bli lei – og det passer til SÅ mye!

 

Torsdag 4. april – Kotelettgryte med pærer

Denne vet jeg at det er mange av dere som har laget mange ganger. Gode smakskombinasjoner med koteletter og pære. Og så er det deilig med en middag hvor alt lages i samme gryte.

 

Fredag 5. april – Vegetarlasagne

Det er masse gode smaker i denne vegetarversjonen av en lasagne! Og, den kan også veldig gjerne serveres til de som vanligvis spiser lasagnen sin med kjøtt i 😉

 

Lørdag 6. april – Ostefylte laksefileter og fransk ratatouille

Dette er en god, gammel klassiker i familien – laksefileter fylt med kremost, servert med ratatouille. Ratatouille er en klassisk fransk tomatsaus lagd av et utvalg gode grønnsaker og tomater.

 

Søndag 7. april – Kyllingsnitsel med salviesmør

Dette er god mat, folkens! Saftige, panerte kyllingfileter med massevis av salvie sammen med sprøstekte potetbåter! Det er så godt!

 

Ukens kake – Oreo ostekake

Bestandig poppis med ostekake! Denne er intet unntak!

 

Ukens gjærbakst – Vaniljeboller med bringebær

Nystekt, søt gjærdeig er jo pr definisjon skumle saker! Nesten umulig å spise bare litt.

Disse vaniljebollene med bringebær passer godt inn i den definisjonen. De er kjempegode! Luftige og smakfulle. Og de dufter dessuten så utrolig deilig i hele huset når den stekes!

En riktig god uke til deg!

Årets påskekake – sjokoladekake med fuglereir

$
0
0

Etter massivt påtrykk etter at dere så årets påskekake på InstagramStory like før helgen, kommer oppskriften på bloggen nå. Èn uke før planlagt, så nå blir det enda flere muligheter for å lage denne herlige sjokoladekaken, med det morsomme fuglereiret på, både før og i påsken!

Kaken må gjerne også lages når det ikke er påske, god som den er. Den er enkel å lage og jeg steker den i en langpanne.

Jeg skal ikke ta æren for å ha funnet opp hvordan man lager et fuglereir som dette, for det kom jeg plutselig over på en side som heter Home Cooking Adventure. Elsker når jeg, som definitivt ikke er en konditor, kan lage kule ting for å pynte en kake med.

Fuglereiret har jeg fylt til randen med ulike påskeegg fra Anthon Berg! Snadder!

Årets påskekake – sjokoladekake i langpanne med sjokoladefuglereir fylt av påskeegg

Sjokoladekaken
300 g romtemperert smør
400 g sukker
2 ts vaniljesukker
5 egg
300 g hvetemel
50 g kakao
2 ts bakepulver
1 ts natron
2 dl melk
1 ¾ dl rømme

Sjokoladeglasuren
100 g mørk sjokolade, 60-70 %
200 g romtemperert smør
400 g melis
60 g kakao
1 ts vaniljesukker
1 ½ dl rømme
1 ts sitronsaft
1 ts flaksalt

250 g friske bringebær

Sjokoladefuglereir
60 g mørk sjokolade, 60-70 %
20 g glassnudler, som heter vermicelli
Anthon Berg kolibriegg/fugleegg
Anthon Berg sjokoladeegg
Anthon Berg mandelegg
Anthon Berg mandelegg med lakris

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle en langpanne på ca. 38 x 30 cm med bakepapir.

Del smøret i mindre biter og ha det i en miksebolle sammen med sukker og vaniljesukker. Pisk det til det blir luftig og litt hvitere i fargen. Pisk inn eggene, ett og ett. Bland sammen hvetemel, kakao, bakepulver og natron og ha ca. 1/3 av blandingen i bollen. Pisk det inn. Så har du i ca. 1/3 av melken og rømmen og pisker den inn. Gjenta til alt er blandet inn.

Hell røren over i langpannen og glatt den utover. Sett i stekeovnen og stek bunnen i 25-30 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt. Stikk pinnen midt i formen. Kommer den tørr ut igjen, er kaken ferdig. Om ikke, steker du noen minutter til.

Sett hele formen på en bakerist og la kaken avkjøles.

Glasuren
Til glasuren smelter du først sjokoladen i en mikro eller over vannbad. På verkstedet har jeg induksjonstopp, så der bruker jeg å smelte sjokoladen i kasserolle rett på platen. Bruker hakk 2 (av 14) på varmen. La det avkjøles til romtemperatur.

Ha smør, melis, kakao og vaniljesukker i en miksebolle og pisk til det blir luftig. Pisk inn rømmen, sitronsaften og flaksaltet. Pisk inn den smeltede sjokoladen til slutt.

Fuglereiret
Kle en liten skål med plastfolie inni og en like stor med plast utenpå. Jeg bruker type skåler som jeg spiser frokostblanding av.

Smelt sjokoladen. Glassnudlene bruker å ligge i litt avlange nøster, så røsk et fra hverandre til det blir rotete. Det er mulig du må klippe opp litt i kantene på nudlene også. Nudlene skal ikke legges i bløt, men være harde. Bland dem med den smeltede sjokoladen og legg dem oppi den skålen med plastfolie inni. Fordel nudlene sånn at det er mest i bunnen og at det går litt oppover kantene. Så legger du den andre skålen oppi og presser den lett ned. Sett skålen i kjøleskapet.

Montering
Jeg har verdens verste øyemål, så jeg bruker linjal når jeg skal finne midtlinjen på kaken og deler den i to.

Legg den ene kakedelen på et serveringsfat. Legg den gerne med bunnen opp. Bunnen er som regel glattere og jevnere og dermed lettere å fordele glasur jevnt utover.

Fordel over halvparten av glasuren. Klem bringebærene lett sammen med fingertuppene før du legger dem og fordeler dem utover glasuren. Jeg klemmer dem sammen og legger dem (ikke setter dem) bare for at det ikke skal bli for mye luft mellom kakelagene.

Legg på den andre kakedelen – den opp med bunnen opp. Og fordel resten av glasuren over.

Finn frem fuglereiret og plasser på kaken, og fyll det opp med massevis av Anthon Berg påskesjokolade.

Kaken holder seg fint i kjøleskapet i flere dager. Ta den ut slik at glasuren rekker å bli myk før servering.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 


Herlig wok med Fru Timians chiliblanding

$
0
0

Wok er bestandig en middagsvinner hjemme hos oss. Det er lett å variere smakene og det er kjapt og enkelt å lage. Perfekt for travle hverdager med andre ord.

For å få litt svung over smaken på dagens wok, bruker jeg mitt eget chilikrydder! Det er jammen stas å si! En til to teskjeer av Fru Timians chilikrydder går altså med i woken – du må smake deg frem til hvor sterkt du ønsker å ha det selv – og en teskje med Fru Timians løksalt har jeg i også.

Krydderflaskene får du kjøpt i ulike nisjebutikker rundt om – sjekk listen over utsaltssteder her! – og du kan kjøpe dem i nettbutikken min. Den kan du klikke deg inn til her!

Håper du liker både krydderet og woken! God middag!

2 gulrøtter
200 g hodekål
½ rød paprika
1 brokkoli eller 1 pk brokkolini
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
75 g sukkererter
400 g kyllingfilet
125 g risnudler
2 ss olje til steking
1-2 ts Fru Timians Chilikrydder
1 ts Fru Timians Løksalt
4 dl kokosmelk
saft av ca. ½ lime
en god neve med spirer

Jeg liker å gjøre klar alle ingrediensene før jeg setter i gang med selve wokingen.

Skrell gulrøttene og del dem i tynne staver. Hodekålen skjærer du i tynne strimler og paprikaen i småbiter. Brokkolien kan du enten skjære i små buketter og stilken i småbiter. Her bruker jeg brokkolini som er lange, slanke utgaver av brokkoli.

Finhakk løken og hvitløken og del sukkerertene i to på langs.

Skjær kyllingfiletene i strimler.

Kok opp vann og legg i risnudlene. La de ligge i vannet i 4 minutter før du kvelver dem over i et dørslag og heller på nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen.

Varm halvparten av oljen i en wokpanne eller stekepanne med høye kanter. Ha i kyllingstrimlene, litt av chilikrydderet og løksaltet og stek til kyllingstrimlene får gyllenbrune kanter. De trenger ikke å bli helt gjennomstekte nå. Ta dem ut av pannen.

Ha i resten av oljen og ha i gulrøttene og kålen. Stek på forholdsvis høy varme i 3-4 minutter til det begynner å bli få litt farge. Ha i paprika, brokkoli eller brokkolini, løk og hvitløk og resten av krydderet. Skru ned varmen noe og la det surre i 3-4 minutter til.

Ha kyllingbitene tilbake i pannen. Hell i kokosmelken og kok opp. La det koke i 2-3 minutter til kyllingen er gjennomstekt og grønnsakene er myke.

Rør inn risnudlene og skivs i limesaften. Smak til med krydder.

Rør inn sukkerertene helt til slutt. Spirene dryssre du bare over ved servering.

 

Spagetti med kjøttsaus og Fru Timians røde italienske krydder

$
0
0

Kjøttsausen blir enda et lite hakk bedre når jeg bruker min egen italienske drøm av en krydderblanding – nemlig Fru Timians Røde Italienske krydder! Det må den jo bare bli, ikke sant! Krydderblandingen har mye godt i seg; både paprika, tomat, hvitløk, oregano, timian og merian. Og litt fennikel! Alle smaker som passer godt til typiske italienske smaker som pizza, pasta og tomat- og kjøttsaus, og til lyst kjøtt som kyllingkjøtt og svinekjøtt.

Her er det klassikeren spagetti og kjøttsaus som altså får følge av krydderblandingen.

Håper du liker den!

Alt krydderet kan kjøpes i nettbutikken min. Klikk deg inn her! Eller det kan kjøpes i nisjebutikker rundt om. Sjekk oversikten over hvor det selges her!

1 ss olivenolje
400 g kjøttdeig
2 fedd hvitløk
1 løk
1 gulrot
2-3 ts Fru Timians Rød italiensk blanding
1 ts Fru Timians pepperblanding
1 boks, 4 dl, hakket hermetisk tomat
4 dl vann
400 g spagetti

litt ruccola og parmesan til servering

Varm olivenoljen i en stekepanne med høye kanter og ha i kjøttdeigen. Brun den på forholdsvis høy temperatur. Finhakk løken og hvitløkfeddene og skjær gulroten i små, små terninger. Ha det i stekepannen sammen med kjøttdeigen, krydderne, de hermetiske tomatene og vannet og kok opp. La det småkoke i ca. 15 minutter. Smak til for å kjenne at det er passe krydret. Kanskje må du tilsette litt mer Rød italiensk blanding og kanskje også litt salt.

Kok spagettien i godt saltet vann etter anvisning på pakken.

Riv masse parmesan og server til spagettien og kjøttsausen.

God middag!

 

Vårruller med kjøttdeig, risnudler og masse grønnsaker

$
0
0

Sjekk ut disse vårrullene!

Vi har en stor forkjærlighet for vårruller hjemme hos oss og da det akkurat ble feiret 18-årsdag var det nystekte vårruller husets nye sjåfør hadde på ønskelisten. Og bursdagsbarn må jo få viljen sin så fremt det er praktisk mulig.

Jeg har allerede en del oppskrifter på vårruller her på bloggen, og jeg er egentlig litt dårlig på å veie og måle når jeg holder på, så bruk for all del denne oppskriften som en veiledning og ikke en fasit med to strek under svaret.

Et godt tips når du prøvesmaker blandingen som skal inn i vårrullene, er å tenke på at en del av smakene og styrken (altså heten fra chili) vil forsvinne når de blir friterte, så du kan smashe til litt ekstra.

Ettersom vi har en vegetarianer hjemme hos oss, lager jeg bestandig grønnsaks- og nudelblandingen først og har i kjøttet – i dette tilfellet kjøttdeig – etter at jeg har laget vegetarrullene.

Du kan se hele fremgangsmåten for hvordan jeg lager vårrullene på Instagram. Der ligger det en liten filmsnutt under «Høydepunkter».

Vårruller med kjøttdeig, risnudler og massevis av grønnsaker

Nok til ca. 60 vårruller

60 vårrullark – 25 x 25 cm
¼ rødkål
¼ hodekål – du kan også bruke bare hodekål om du ikke finner rødkål
1 fennikel
½ squash
1 purre
5 cm av en ingefær
3 store fedd hvitløk
2 løk
2 røde chili
2 gulrøtter
2 ss olje til steking
3-4 ss søt chilisaus
salt
nykvernet pepper
400 g kjøttdeig
8-10 dl solsikkeolje til fritering

Lim til vårrullarkene
2 ss hvetemel
litt vann

Jeg kjøper mine vårrullark i den lokale Rema-butikken, så sjekk i din vanlige dagligvare. Hvis de ikke har det der, må du kanskje på en innvandrerbutikk. Arkene ligger i frysedisken

La arkene tine i pakken sånn at fuktigheten beholdes.

Ha risnudlene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det ligge slik i 3-4 minutter, til nudlene er myke. Hell dem over i et dørslag og slå ove rnok kaldt vann til at kokeprosessen stanses.

Jeg bruker å skjære alt i strimler og staver eller finhakke før jeg starter med stekingen. Gulrøttene river jeg.

Varm de to spiseskjeene med olje i en stor panne og ha i alt du har kuttet opp. La det surre på litt over medium varme til alt har blitt mykt. Smak til med krydder.

Brun kjøttdeigen til slutt.

Bland sammen alle ingrediensene, inklusive nudlene i en stor bolle.

Rør sammen mel og vann til du har en tykk grøt.

Legg et vårrullark foran deg, med en spiss ned. Legg på fyll, som en tykk sigar, litt nærmere deg enn midten. Brett spissen, som er nærmest deg over fyllet og stram den mens du drar litt tilbake. Rull en halv gang. Brett så inn kantene på begge sidene og rull opp, til det nærmest ser ut som en konvolutt. Smør litt av hvetemelgrøten på tuppen av arkene før du ruller akkurat det siste. Grøten brukes som lim.

Ha oljen du skal fritere med i en kjele eller wokpanne. Oljen må gå ca. 5 cm opp i pannen. Jerngryter er fine å fritere i, om du har det. Ha et lokk liggende klart ved siden av, sånn i tilfellet noe skulle skje. Vann må holdes langt borte fra gryta.

Varm oljen til 70-180 grader. La gjerne et termometer ligge i kjelen, så har du kontroll.

Friter vårrullene i puljer i 4-5 minutter til de har blitt gyllenbrune og fine. Legg dem over på kjøkkenpapir slik at overflødig olje får rent av.

Serveres med kokt ris og søt chilisaus.


Ukemeny for uke 15

$
0
0

Hei godtfolk! Straks klart for en ny uke med, forhåpentligvis mange gode dager! Håper du har hatt en fin helg. Det har jeg. Jeg har brukt søndagen i hagen. Beskjært trær og busker (etter beste evne) og gjort klart drivhuset for den kommende sesongen. Å drive sånn tror jeg er den beste avslapningen jeg vet.

Mange bruker søndagen på å planlegge middagene for den kommende uka, så her kommer mine middagsforslag for de kommende sju dagene. Håper du finner mye som frister.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

Mandag 8. april – Tomatsuppe med brødkrutonger og basilikumpesto

Hjemmelaget tomatsuppe er så godt det! Rund og god i smaken og masse herlige, hermetiske tomater. Har du tørt brød liggende i brødboksen fra helgen, er dette en strålende måte å bruke dem opp på!

Tirsdag 9. april – Fiskeform med laks og torsk

Lettvinte og gode fiskemiddager vet jeg er skikkelig populært her på bloggen! Og denne fiskeformen passer veldig godt inn i den kategorien. Det er ikke veldig mange minuttene du bruker på å gjøre klar ingrediensene til verken formen eller potetstappen som jeg serverer til.

Onsdag 10. april – Kjøttdeiggryte – one pot-middag (sponset link)

Jeg elsker disse middagene og det tror jeg jammen meg dere gjør også! Dere er iallfall ivrige lesere av one pot-oppskriftene mine. Her bruker jeg en skvis eller to med srirachasaus for å jazze opp middagen et lite hakk!

Torsdag 11. april – Omelett med bacon og brokkoli

Dette er en perfekt lettvint middag å lage! Har du middagsrester fra tidligere i uken liggende, er de også (litt avhengig av hva det er) fine å bruke i en omelett. Har du ferdigkokte poteter? Skjær de i skiver og ta de med!

Fredag 12. april – Arvefisken

Dette er fiskeversjonen av den superpopulære «Arvekyllingen» her på bloggen! Denne har allerede rukket å bli riktig så populær hos mange av dere. Har du prøvd den ennå?

Lørdag 13. april – Kyllinglasagne

Jeg er den første til å innrømme at det kan være på kanten å kalle denne langpannemiddagen for lasagne. Men må skynde meg å påpeke: Lasagne eller ikke – dette er en knallgod familiemiddag!

Søndag 14. april – Lammekoteletter med couscous og yoghurtdressing

Jeg elsker smakene fra godt lammekjøtt sammen med couscous, tørket frukt og en syrlig yoghurtdressing full av hvitløk! Skikkelig gode smakskombinasjoner, spør du meg!

Ukens kake – Skikkelig saftig sjokoladekake i langpanne

For mange er det klart for påskefjellet i slutten av denne uka, og der kan det være kjekt å ha en saftig sjokoladekake på lur.

Ukens gjærbakst – Påskeboller i langpanne

Engelskmennene bruker å lage kjempegode boller til påske. Jeg slår et slag for at det kan bli en norsk tradisjon også.

God uke til deg!

Chocolate chip cookies

$
0
0

Oh la la! Fazer, du vet – de som lager Tyrkisk Pepper og Dumle – har kommet ut med en serie med fire ulike melkesjokoladeplater! Èn naturell melkesjokolade, én med salt karamell, én med Dumle og én med Tyrkisk pepper!

Sjokoladen er kjempegod og jeg falt like gjerne for alle de fire variantene! Som en STOR Tyrkisk Pepper-elsker gjennom mange må jeg si at jeg elsker de små harde og salte lakrisbitene i sjokoladerutene. Og for ikke å glemme karamellbitene fra Dumlesjokoladen.

Jeg måtte jo prøve å lage skikkelig sjokoladekjeks med disse sjokoladeplatene! Og de innfridde! Her har jeg brukt Fazer melkesjokolade med Dumle. Du må gjerne også prøve oppskriften med de andre variantene.

Chocolate chip cookies

til ca. 20 cookies

125 g romtemperert smør
50 g hvitt sukker
75 g mykt brunt sukker
1 ts vaniljesukker
160 g hvetemel
¼ ts bakepulver
1 egg
1 plate – 145 g Fazer melkesjokoladeplate med Dumle

Sett stekeovnen på 190 grader over og undervarme og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha smør og alle de tre sukkervariantene i en miksebolle og pisk det luftig. Det tar 3-4 minutter.

Ha i egget og pisk det inn.

Så har du i hvetemelet og bakepulveret og rører det inn også. Bare rør til det er blandet inn, ikke mer enn nødvendig.

Hakk opp sjokoladeplaten og rør inn alle bitene. Det bruker jeg å gjøre med en slikkepott.

Fordel deigen i 20 like store kuler. Har du en liten isskje, er den fin å bruke til dette. Eller du kan bruke to teskjeer. Samme hva du bruker, er det lurt å klemme kulene litt flate med hånden før du setter ett og ett brett inn i stekeovnen på nest nederste rille. Jeg steker dem i 12 minutter.

Ta ut brettet og la kjeksene ligge rolig i noen minutter før du legger dem over på en bakerist og lar dem avkjøles der.

Dette blogginnlegget har jeg skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

.

Danske havrerundstkker

$
0
0

Jeg skal, som vanlig, til Danmark på treningsleir i påsken. Tror det er det sjette året mitt nå at jeg reiser sammen med en fin gjeng fra friidretten i Askim for seks dager med to trenigsøkter om dagen, masse kortspilling, skravling og egentlig ganske late dager (selv om det kanskje høres rart ut med de treningsøktene).

Så kom jeg på at jeg hadde med oppskrift på danske rundstykker i den forrige kokeboken min, og tenkte at de må jeg bare legge ut på bloggen nå! Så kan alle – om man skal til Danmark eller ikke i påsken – få litt danske smaker i påsken!

Mens jeg holdt på med «Gjærbakst for alle», spurte jeg leserne mine om det var noen som hadde en god oppskrift de kunne tenke seg å dele i boken. Av oppskriftene som kom inn, valgte jeg ut Marianne Heggdals oppskrift på danske havretopper.

Jeg tok meg noen friheter med oppskriften, men opprinnelsen er definitivt Mariannes!

Danske havrerundstykker

til 12 rundstykker

Deigen
4 dl vann
125 g store havregryn + til topping
50 g sammalt fint rugmel
675 g hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
3 dl skummet kulturmelk

Kok opp vannet. Ha havregrynene i en bolle og hell det kokende vannet over. La det stå til blandingen blir lunken. 

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Ha i havregrynene og melken og elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter. Jeg bruker ikke å varme opp melken ettersom vannet er lunkent. Da blir kombinasjonen av de to væskene rundt 25 grader når jeg setter i gang med eltingen. 

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time. 

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen en gang og del den i 12 like store deler. Rull dem ut til rundstykker. Ha havregryn på en tallerken. Pensle rundstykkene med vann og dypp dem i havregrynene før du plasserer dem på et bakepapirkledd stekebrett. 

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. 

Stek rundstykkene på nest nederste rille i ca. 12 minutter til de er gyllenbrune og gjennomstekt. La dem avkjøles på en bakerist. 

Urtefylt lammelår med balsamicosaus

$
0
0

Ingen påske uten lammelår til middag minst én dag! Når huset fylles av herlig lukt av lam, urter og hvitløk som godgjør seg i stekeovnen, ja da er det påske!

Og, når man steker lammelår i en langpanne, som jeg gjør her, er det veldig enkelt å lage en supergod base for den beste sausen å servere til. Jeg bare deler noen rådløk og gulrøtter i biter og heller i balsamicoeddik fra Il Torrione og kokende vann.

Balsamicoeddiken er med på å gi en rundhet i smaken til sausen. Må prøves!

Urtefylt lammelår med balsamicosaus

til 8 personer

Lammelåret
1 lammelår – ca. 2 kg uten bein
4 fedd hvitløk
ca. 1 stor potte krydderurter – gjerne en blanding av ulike urter – her bruker jeg en blanding av basilikum, timian og flatbladet persille
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
4 ss olivenolje
2 ts provencekrydder
4 rødløk
2 gulrøtter
1 dl Il Torrione balsamicoeddik
4 dl kokende vann

Sausen
60 g smør
60 g hvetemel
kraften fra pannen
vann – nok til at det blir 6 dl totalt med væske
nykvernet pepper
1 ss Kikkoman soyasaus

Potetene
1 ¼ kg norske småpoteter
4 ss olivenolje
2 ts provencekrydder
2 ts flaksalt
nykvernet pepper

Aspargesen
2 bunter med asparges
1 ss god olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Dette er flasken å se etter i butikken.

For et utbeinet lår på denne størrelsen, kan du beregne en steketid på i underkant av 2 timer når du steker på 180 grader. Jeg bruker bestandig steketermometer sånn at jeg har full kontroll, og når jeg bruker såpass høy varme som her – 180 grader – tar jeg ut kjøttet når det har en kjernetemperatur på 52-53 grader. Kjernetemperaturen vil øke mens kjøttet hviler.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Kjøper du et lammelår med bein, kan du lese her hvordan du enkelt beiner ut det selv!

Hakk opp hvitløkfeddene og krydderurtene og bland det sammen med halvparten av saltet og pepperen og all olivenoljen. Plasser mesteparten av dette inni lammelåret før du bruker hyssing og binder kjøttet sammen.

Fordel resten av urtene, samt krydderet rundt hele lammelåret. Gni det inn.

Del rødløkene og gulrøttene i mindre deler og plasser i langpannen. Legg lammelåret over. Stikk et steketermometer midt inne i kjøttet.

Hell i Il Torrione balsamicoeddik og vannet og sett formen mitt i stekeovnen. Stek til kjenetemperaturen er på 52-53 grader. Ta ut hele langpannen. Hell sjyen i pannen gjennom en sil og over i et litermål. Pakk løst inn lammelåret og la det hvile mens potetene stekes.

Skru stekeovnen på 225 grader varmluft. Del potetene i mindre biter – jeg deler disse småpotetene i to – og ha dem i en ildfast form. Ha over resten av ingrediensene og blad det sammen. La det stekes til potetene er gyllenbrune og er gjennomstekte. Det tar et sted mellom 20 og 25 minutter.

Smelt smøret til sausen i en kjele og rør ut hvetemelet. Spe med kraften fra lammestekingen og nok vann til at det blir 6 dl totalt med væske.

Kvern i pepper og rør inn 1-2 ss med Kikkoman soyasaus. Smak til. Det er mulig at du må ha i litt mer salt – men det er ikke sikkert – og det er mulig at du skal ha i litt mer balsamicoeddik. Men det må du smake deg fram til.

La sausen småkoke i ca. 10 minitter.

Kok opp vann til aspargesen. Skjær vekk den nederste delen av aspargesen. Kok den i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Hell dem over i en bolle og fordel over olivenoljen, salt og pepper.

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.


Havrekjeks med litt mindre sukker

$
0
0

Fra før har jeg oppskriften på knallgode havrekjeks her på bloggen – og de vet jeg at så mange av dere elsker! Du finner oppskriften på dem her!

En del av dere har ønsket å få oppskrift på havrekjeks med litt mindre sukker i, så her kommer det! Jeg hadde også i rosiner i halvparten av dem. De passer ekstra godt å ha med i sekken når man skal ut på tur – det synes iallfall jeg!

Jeg elsker disse havrekjeksene og det håper jeg at du også kommer til å gjøre! Disse er perfekte å ta med ut på skituren eller å bruke som et lite mellommåltid etter en treningsøkt!

Havrekjeks med eller uten rosiner

til ca. 40 havrekjeks

300 g store havregryn
300 g romtemperert smør
100 g sukker
100 g mykt brunt sukker
200 g hvetemel
1 ts kanel
½ ts malt ingefær
1 ts flaksalt
100 g rosiner – nok til hele porsjonen

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle 4 stekebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter før du har det i en miksebolle sammen med resten av ingrediensene, unntatt rosinene. Har du en flat pisker til kjøkkenmaskinen din, er den fin å bruke til å piske dette sammen. Hvis ikke, hadde jeg nok nesten brukt en eltekrok. Eventuelt pisket smøret mykt med en vanlig ballongvisk på kjøkkenmaskinen først, før jeg hadde i resten. 

Deigen skal bare røres sammen til den er skikkelig blandet. Ha i rosinene til slutt – enten i hele deigen eller bruk halvparten av mengden og ha i halvparten av deigen. 

Fordel deigen i topper på bakepapirene. Jeg bruker en liten is-scoop til denne jobben, men du kan gjerne bruke to spiseskjeer. 

Klem toppene forholdsvis flate med en gaffel eller bruk fingrene. Stek kjeksene i 14-16 minutter. Jeg steker to brett om gangen.

Stek kjeksene i 14-16 minutter. La de ligge på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist og lar de avkøles der.

Kjeksene holder seg fint i en lufttett kakeboks i minst en uke – hvis du greier å beholde dem så lenge 🙂

 

Ukemeny for påskeuken

$
0
0

God påske, folkens!

Håper påsken har startet bra samme om du befinner deg hjemme eller på påskefjellet. Jeg bruker de seks første påskedagene på treningsleir i Danmark, så her blir det ikke mye matlaging, men desto mer spising. Så gleder jeg meg til å lage masse god påskemat når jeg kommer hjem!

Her kommer mine forslag til god mat som kan lages i påskedagene. Så håper jeg at du finner mye som frister!

Ønsker deg en riktig så god påske! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 15. april – Grønnsakssuppe

Love it! Love it! Love it!

 

Tirsdag 16. april – Kjapp og god fiskegrateng

Dette er en fransk versjon av fiskegratengen – brandade. Det er masse torsk i gratengen og moste poteter på toppen.

 

Onsdag 17. april – Pastasalat med svinefilet

Pastasalat er bestandig poppis å servere til middag hjemme hos oss. Hvordan er det hjemme hos dere?

 

Skjærtorsdag – Langstekt lammelår

Det tar hele dagen å steke lammelåret på denne måten, men det er minimalt med arbeid. Og du kan godt ta en skikkelig skitur mens kjøttet stekes!

 

Langfredag – Stekt kveite med smørsaus

Dette er en herlig luksusmiddag! Det er bare å begynne å glede seg allerede.

 

Påskelørdag – Honningglasert lammecarre

Har du lyst på litt ekstra fin middag i påsken, er denne lammecareen et snasent alternativ. Kjøttet er supermørt og det matcher veldig godt i smaken med honningen.

 

1. påskedag – Kjøttgryte med grov rotstappe

Duftende gryte full av gode smaker!

 

Ukens kake – Årets påskekakem 

sponset link

Kjempeenkel og saftig sjokoladekake med morsomt fulglereir på toppen.

 

Ukens gjærbakst – Tortano . innbakt brd med egg, ost og skinke

Dette er det beste og vakreste påskebrødet jeg vet! Utrolig lekkert å sette på bordet dersom man skal ha en påskelunsj.

En god uke til deg!

Couscous med lammekjøtt, feta og granateplekjerner

$
0
0

Har du rester av lammelåret liggende? Da er dette en perfekt måte å bruke det opp på: Couscous med lammekjøtt, salat, fetaost og granateplekjerner! NAM!

Jeg har altså fått så utrolig dilla på granateplekjerner for tiden! Det er så godt! Og her i Danmark, hvor jeg er nå, fant jeg dem i pakker ferdig renset også, så nå har jeg virkelig proppet i meg av disse knallrøde, herlige kjernene!

Smaken av granateplekjerner passer veldig godt sammen med fetaost og lammekjøtt. En herlig kombinasjon, som de bruker masse i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Her serverer jeg naan til også – bare for å gjøre måltidet helt perfekt – iallfall etter mine smaker.

Klikk deg inn her for å finne oppskrift på hjemmelagde naan.

Og klikk deg inn her for å finne oppskrift på deilig yoghurtdressing til å servere til.

Couscoussalat med lammekjøtt, fetaost og granateplekjerner

til 4 personer

Couscousen
4 dl couscous
4 dl kokende vann
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
3 ss olivenolje
50 g pistasjenøtter

Resten av salaten
600-800 g rester av ferdigstekt lammelår eller lammebog
200 g fetaost
1 granateple
50-100 g ferdig blandet grønnsalat
10-15 greiner bladpersille
nykvernet pepper
salt
noen ss balsamicoeddik – gjerne av en cremet type

Du finner oppskrift til klassisk stekt lammelår her!

Ha couscousen i en bolle som tåler høy varme. Ha over halvparten av saltet og litt nykvernet pepper og rør rundt. Hell over det kokende vannet og legg en tallerken på toppen av bollen, som et lokk. La det stå slik i 4-5 minutter.

Ta lokket av couscousen. Bruk en gaffel til å røre luft inn i couscousen og til å fjerne eventuelle klumper. Hell over 2 ss olivenolje og rør inn både den og nøttene. Smak til med salt og pepper.

 

Ukemeny for uke 17

$
0
0

Fortsatt god påske, folkens! Håper dere alle har hatt fine påskedager, samme hvor dere har tilbragt dem. Med fremdeles en helligdag igjen, starter vi det som forhåpentligvis også blir en bra uke.

Jeg tenker at mandagen denne uken blir en bra dag for å spise opp restene fra påsken eller for å se hva som finnes i fryseren, dersom restene allerede er oppspist. Det er godt at det innimellom er lenge mellom butikkene er åpne sånn at vi tvinges til å bruke det som allerede finnes i hus. Jeg har iallfall godt av deg.

Håper du liker forlaget til ukemeny som jeg har laget! Ønsker deg en strålende fin uke, og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 22. april – Wok med risnudler

Jeg er en stor fan av å lage wok når det er tid for restemiddag – og ikke minst når det trengs å gjøre et røsk i kjøleskapet for å bruke opp grønnsaker som begynner å bli litt slappe. Du må gjerne bruke denne oppskriften akkurat som den er, men du må gjerne også bruke den som en inspirasjon ut i fra hva du har liggende.

Og, har du lammekjøtt eller annet ferdigstekt kjøtt liggende i kjøleskapet, er det helt knall å ha i.

 

Tirsdag 23. april – Fiskepinner med pommes frites og remulade

Hjemmelagde fiskepinner er virkelig av en helt annen verden enn de du finner i frysedisken!

 

Onsdag 24. april – Kylling med ratatouille i én form

Dette er en super middag som passer både på en hverdag og i helgen. Her er det stekeovnen som gjør 85% av jobben.

 

Torsdag 25. april – Gratinerte kjøttboller med pasta og tomatsaus

Det er litt sånn middag som både passer å servere på en helt vanlig ukedag – for det tar kortere tid enn du kanskje frykter å lage kjøttboller – og den er også helt perfekt å servere i helgen. Dette er jo skikkelig kosemat!

 

Fredag 26. april – Rosa fisk til middag!

Dette er en stor familiefavoritt – ikke bare hos oss, men hos mange av dere også! Laks eller ørret, og bacon er jo en kjær kombinasjon!

 

Lørdag 27. april – Tapas med stekte kyllingbiter, potetomelett og kikertstuing

Jeg elsker tapas! Og det vet jeg at det er veldig mange flere som gjør også, så her kommer det tre tapasoppskrifter som passer veldig godt sammen. Du kan selvfølgelig også servere dem hver for seg eller som deler av et koldtbord.

 

Søndag 28. april – Vegetarkaker med squash og ost

Disse vegetarkakene er skikkelig gode, og de er også fine å fryse ned, så lag gjerne en stor porsjon når du er igang.

 

Ukens kake – Ostekake med nugatti

Stekte ostekaker kommer langt opp på den uendelig lange listen over gode kaker som finnes! Jeg er rett og slett særdeles svak for stekte ostekaker. Det er noe med denne tunge, kremaktigheten som stekeprosessen gir, som er veldig tiltrekkende.

 

Ukens gjærbakst – Luftig og smakfullt havrebrød

Havre er bra for oss å spise. Det har ingen bakeevne i seg selv, så det trenger hjelp av annet mel for å heve seg luftig. Her bruker jeg både havremel og litt havregryn i brødene og får skikkelig luftige og saftige brød.

En god uke til deg!

Fiskesuppe med laks, torsk og reker

$
0
0

Jeg er den første til å innrømme at jeg ofte kaster rekeskallet rett i spøla så snart rekene er skrellet og lagt oppå loffskiva, selv om jeg vet at de veldig enkelt kan gjøres om til en super kraft som jeg kan ha som base neste gang jeg skal lage fiskesaus eller fiskekraft.

Men hvis jeg først skal ha reker i en suppe, ja da kan jeg jo like gjerne frese de skallene litt først og koke en kjapp kraft, så blir fiskesuppen noen hakk hvassere i smaken med en eneste gang! Og det er ikke mange ekstra minutter det tar å gjøre dette heller.

I selve suppen bruker jeg både laks, torsk og reker. Nam!

Vil du gjøre ekstra stas på suppen, kan du jo bake denne fine fletteloffen å servere til!

Fiskesuppe med laks, torsk og reker

til 4 personer

400 g reker med skall
1 purre
1 stilk stangselleri
4 ss olivenolje
6 dl vann
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 cm fersk ingefær
2 gulrøtter
100 g aspargesbønner
300 g laksefilet
300 g torskefilet
25 g smør
¼– ½ ts chilipulver
1­­–2 ts salt
1 ss hvetemel
3 dl melk
3 dl fløte
saft av ¼– ½ sitron
nykvernet pepper
2 vårløk
8 cherrytomater

Rens rekene og legg rekene til side. Vask purren og skjær den i skiver. Grovhakk stangselleriet. Ha 2 ss av oljen i en kjele på forholdsvis høy varme. Ha i rekeskallet, purren og stangelleriet. Fres det i 4–5 minutter. Rør så det ikke brenner seg.

Ha i vannet og la det småkoke mens du gjør klar resten av ingrediensene.

Finhakk sjalottløken, hvitløkfeddet og ingefæren. Gulrøttene skjærer du i tynne skiver. Skjær tuppene av aspargesbønnene før du deler dem i to. (Får du ikke tak i aspargesbønner, kan du bruke asparges istedenfor. De deler du i to eller tre etter at du har skjær av den groveste enden).

Del fisken i terninger på ca. 2 x 2 cm.

Smelt sammen smøret og resten av olivenoljen i en ny kjele og ha i løk, hvitløk, ingefær, chilipulver og salt og la det surre på litt under medium varme i 4–5 minutter. Rør inn hvetemelet.

Sil rekekraften før du sper med den i den andre kjelen. Rør ut klumpene. Jeg lærte på skolekjøkkenet på barneskolen at man alltid skal la væsken koke opp mellom hver speing, og det gjør jeg fremdeles. Da er det veldig lett å piske vekk eventuelle klumper.

Ha i melk og fløte, kok opp og la det småkoke i 5 minutter. Ha i gulrotskivene og fisketerningene og la det syde i 5 minutter. Ha i aspargesbønnene og la det syde videre i 3 minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Skjær vårløken i tynne ringer, gjerne skåret litt på skrå, og del cherrytomatene i to og dryss det og rekene over suppen ved servering.

God middag!

 

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live