Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Sjokoladerullekake med sjokolademoussefyll

$
0
0

Du vet det må bli godt når det er flere lag med sjokolade involvert! Først et sjokoladesukkerbrød i rullekakeversjon, så en kraftig sjokolademousse som fyll! Nam!

Trikset når du lager rullekake, er å la den avkjøles under langpannen som du har brukt til å steke den i, så holder den seg myk og fin og vil ikke sprekke opp når du ruller den sammen etterpå.

Jeg lager sukkerbrødet litt annerledes i denne rullekaken enn hva jeg gjør i denne rullekaken med sjokoladekrem. Når jeg lager den som jeg gjør her, blir resultatet litt mer kakete, hvis det er et forståelig uttrykk.

Sjokoladerullekake med sjokolademoussefyll

Rullekaken
6 egg
150 g sukker
50 g kakao
50 g hvetemel
1 ss espressokaffepulver

Sjokolademoussen
175 g mørk sjokolade, gjerne 70 %
1 ss espressokaffepulver
4 dl kremfløte
50 g sukker
4 eggeplommer

Til servering
2 dl kremfløte
noen bringebær

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og legg bakepapir i bunnen av en langpanne.

Del eggene i hvite og eggeplommer. Ha eggrplommene og sukkeret i en miksebolle og pisk til du får en luftig eggedosis. Det tar 5-6 minutter. Bland sammen hvetemel, kakao og kaffepulveret og vend det inn i eggedosisen.

Stivpisk eggehvitene og vend dem inn til slutt. Ta noen kraftige tak med slikkepotten til slutt sånn at alt både blir godt blandet og at du samtidig slår ut litt av luften.

Hell rørern over i langpannen og stek bunnen i 10-12 minutter. Du kan bruke en kakepinne for å sjekke om bunnen er gjennomstekt. Stikk pinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut igjen, er kaken ferdig.

Legg et kjøkkenhåndkle på en bakerist og hvelv rullekaken oppå. Dra forsiktig av bakepapiret og legg langpannen, med hulrommet inn, over sukkerbrødet igjen. La den ligge slik til kaka er helt avkjølt.

Smelt sjokoladen til sjokolademoussen over vannbad eller i en mikrobølgeovn. Rør inn kaffepulveret og la det avkjøles noe.

Pisk kremfløten og sukkeret til en luftig krem. I en liten bolle pisker du lett smammen eggeplommene før du rører dem inn i kremen. Rør så inn den smeltede sjokoladen.

La det stå i kjøleskapet i 30 minutter før du fordeler det utover sukkerbrødbunnen og ruller det hele samen til en rullekake. Start på en av langsidene når du ruller.

La kaken stå i kjøleskapet i 30 minutter før du skjærer skiver.

Server gjerne nypisket krem og bringebær til rullekaken.

 


Ukemeny for uke 18

$
0
0

Jammen er vi straks klare for 1. mai, folkens! Årets fire første måneder er straks ferdig og den store kakefestmåneden gjør sitt inntog. Jeg elsker våren! Å se hvordan det spirer og gror, og at det blir grønt og fint rundt oss. Har du rabarbra i hagen? Jeg har det, og den har kommet et lite stykke på vei, så kanskje jeg kan lage årets første rabarbrapai i løpet av noen uker? Gleder meg allerede!

Her kommer mine middagsforslag for den kommende uken! Håper du blir inspirert og finner deg noen nye favoritter!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 29. april – Laksegrateng med chilipaste

Fiskegrateng er bestandig populært å sette på middagsbordet hos oss, og det tror jeg det er i mange andre hjem også.

 

Tirsdag 30. april – Hvitløk-kylling

En skikkelig «alt i en panne»-middag med poteter, kylling og massevis av hvitløk.

 

Onsdag 1. mai – Grønnsakssuppe med bønner og grønnkål

La oss feire arbeidernes fridag med denne herlige grønnsakssuppen! Blir jo glad bare man ser fargene på denne middagen.

 

Torsdag 2. mai – stekt torsk med grønnsaker og guacamole

Elsker denne kombinasjonen! Dette er en så enkel og god middag at jeg gjerne kan spise den minst én gang i uken! Og jeg har laget den på mange matkurs jeg har hatt også, og da slår den bestandig skikkelig godt an.

 

Fredag 3. mai – Pasta med chorizo og hermetiske tomater

Jeg elsker pasta! Og tenker at livet hadde vært veldig mye kjedeligere uten denne italienske oppfinnelsen. Jeg gleder meg allerede til jeg skal på tur til Italia i slutten av mai. Da satser jeg på at det blir mye god pasta og annen mat. Frem til da får jeg nyte mine egne middager.

 

Lørdag 4. mai – Vietnamesiske vårruller

Nam! Dette er så utrolig fresht og godt! Vietnamesiske vårruller, eller ferske vårruller er vårruller som ikke friteres, men som rulles sammen med tynne rispapir som bløtes opp før de rulles. Du finner dem i helt vanlige dagligvarebutikker.

 

Søndag 5. mai – Kalvestek  med brun saus og glaserte 

Du vet det er en skikkelig festlig anledning når du setter en stor og saftig kalvestek på middagsbordet!

 

Ukens kake – Sjokoladekake med smørkremglasur

Dette er en saftig sjokoladekake med rikelige mengder smørkremglasur. Helt etter min smak!

 

Ukens gjærbakst – Hjemmebakt speltbrød

Her kommer en god oppskrift på et saftig og godt brød bakt med ulike typer speltmel. Brødene holder seg saftige i mange dager. De er dessuten perfekte å fryse ned.

En god uke til deg!

One pot pasta med gode pølser og grønnsaker

$
0
0

Kjenner jeg meg selv rett, kommer jeg aldri til å bli lei gode og lettvinte middager! Middager som nesten lager seg selv, som hele familien elsker og som gir minimalt med oppvask i etterkant! I love it!

Jeg har allerede mange one pot-middager her på bloggen, og de oppskriftene kan du variere ut fra hva du har tilgjengelig selv også.

Denne pølsegryten er klassikeren!

Og her har du en vegetarisk one pot pasta-gryte

Dagens one pot pasta er en variant av pølsegryteklassikeren. Her bruker jeg litt andre grønnsaker og grovere pølser. Blir skikkelig digg!

One pot pasta med tomatsaus, grove pølser og grønnsaker

til 4 personer

1 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 liten squash
400 g grove pølser
200 g spinat
2 bokser, á 4 dl, hakkede hermetiske tomater
5 dl vann
400 g tagliatelle eller annen pasta
½ ts chilipulver
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 dl creme fraiche
100 g revet ost
litt parmesan
noen basilikumblader

Skrell og hakk opp løken og hvitløkfeddene. Her har jeg skjært løken i tynne ringer og grovhakket hvitløken. Gulrøttene skjærer jeg i tynne skiver. Squashen deler jeg først i skiver som er ca. 1 cm tykke, så deler jeg dem i fire.

Er det skinn på pølsene, er det lurt å fjerne det før du deler dem enten i skiver eller på samme måte som squashen.

Dersom spinaten ikke er vasket når du kjøper den, må du vaske den godt før du bruker den. Det er bestandig masse sandjord i uvasket spinat, og den vil vi ikke ha i middagen.

Jeg liker best å lage disse one pot-middagene i en stor panne med høye kanter. Gryter er også fint å bruke.

Ha alle råvarene, frem til og med nykvernet pepper på ingredienslisten, i pannen og kok opp under omrøring.

La det småkoke til pastaen er ferdig. Min erfaring er at det tar litt lengre tid enn når du koker pastaen i en kjele med vann for seg selv, men ikke så mye lengre. Akkkurat denne gryten kokte i 14 minutter. Rør rundt innimellom.

Rør inn creme fraichen og den revne osten.

Riv litt parmesan og dryss noen basilikumblader over ved servering.

God middag!

 

Festkake med jordbær

$
0
0

«Denne kaken smakte helt magisk!» Det var tilbakemeldingen jeg fikk da den ble servert rundt om etter ferdig fotoshoot! Det tar jeg som et godt tegn på at dette lett kan bli en ny festkakefavoritt både hos meg og, forhåpentligvis, hos dere.

Jeg er definitivt ingen konditor og kommer heller aldri til å bli det, så mine festkaker må være av en sånn art at en ikke-konditor – altså meg – kan få dem til å se lekre og innhydende ut. Og det synes jeg jammen denne kaken ble!

Jeg bruker mitt alltid trofaste sukkerbrød som grunnlag til kaken. Det er saftig og godt og det holder seg stabilt også når det bygges i høyden. Mitt største ankepunkt overfør en del høye kaker som har blitt superpopulære de siste årene, er at kakebunnene kan være litt tørre. Og det vil vi ikke ha! Vi vil ha saftige og gode kakebunner!

For å få det beste resultatet når du skal lage en høy kake som dette, trenger du 3 rundformer som er 20 cm. Sukkerbrødoppskriften passer også til 2 rundformer på 22 cm.

Glasuren er en marengssmørkrem, som er litt vanskelig å lage, men som er supergod å jobbe med og som smaker skikkelig godt, når du først får den til. Så les oppskriften nøye før du setter igang med den. Jeg har brukt oppskriften som Marianne Pfeffer Gjengedal brukte da hun var hos meg og lagde denne fine Timiankaken sammen med meg i fjor. Jeg har bare gjort noen små endringer.

Jeg bruker også marengssmørkrem i denne bringebær- og valnøttkaken!

Det er enklest å ha et kakebrett som du setter kakebunnen på når du skal pynte kaken. Da kan du lett sette den over på serveringsfatet når kaken er ferdig. Du får kjøpt kakebrett både hos Nille (billig),  i en del kakeutstyrsforretninger (dyrt) og hos proffe leverandører (billig, men du må kjøpe mange). Google «kakebrett» for å se hva du finner som passer deg.

Festkake med marengssmørkrem og jordbær

Sukkerbrød
8 egg
320 g sukker
320 g hvetemel
2 ts bakepulver

Marengssmørkrem
200 g romtemperert smør
400 g romtemperert kremost, naturell
200 g sukker
½ dl vann
4 eggehviter
2 ts vaniljesukker

Til fyll og pynt
600-700 g jordbær
1 dl god appelsinjuice
brudeslør og andre blomster som ikke er giftige eller sprøytet

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og smør 3 rundformer på 20 cm med formfett. Legg bakepapir i bunnen. Ha i ca. 1 ss med hvetemel og dryss det rundt i formen slik at det setter seg fast i fettet. Tøm ut det overflødige.

Ha eggene og sukkeret i en miksebolle og pisk det til en luftig og blank eggedosis. Det tar ca. 5 minutter.

Bland sammen hvetemel og bakepulver i en bolle før du sikter det i eggedosisen. Bruk en slikkepott og rør med store og bestemte bevegelser til alt melet er innarbeidet i eggedosisen.

Fordel røren i de 3 formene. Jeg bruker å sette én og én form på vekten og nulle den ut, så er det greit å veie røren etterhvert som jeg heller i formene, så  jeg greier å fordele ganske så likt.

Jeg får akkurat plass til alle 3 formene på ett stekebrett, så da setter jeg det på nederste rille i stekeovnen samtidig som jeg skrur ned varmen til 170 grader. Må du fordele formene på 2 brett, bytter du plass på stekebrettene etter 20 minutter steketid.

Sukkerbrødene steker litt fortere i små former som dette, så steketiden er ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om bunnene er ferdige. Stikk pinnen mindt i bunnen. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig.

Sett formene over på en bakerist og la bunnene avkjøles.

Så er det klart for marengssmørkremen.

Start med å dele opp smøret og kremosten i mindre biter og sett det til side.

Ha sukkeret og vannet i en kjele. I en miksebolle har du eggehvitene og vaniljesukkeret. Nå skal sukkervannet varmes opp og koke til det når en temperatur på et sted mellom 115 og 118 grader. Bruk et steketermometer. Eller la det koke forholdsvis kraftig i 3-4 minutter.

Samtidig skal du starte sammenpiskingen av eggehvitene. De skal rekke å bli litt hvite og skummete før sukkervannet er klart. Da heller du det over i piskebollen i en tynn stråle mens vispene går for fullt. Pass på at du ikke treffer vispene, men selve eggehvitene. Jeg synes dette er enklest å gjøre med en håndmikser for både vispen og bollen er litt for stor på kjøkkenmaskinen, som gjør at jeg veldig lett treffer bollen eller vispen istedenfor eggehvitene når jeg heller.

Visp og visp til du får en blank og romtemperert marengs – det er viktig at den blir romtemperert. Da skal du spe inn smøret. Ha i små biter om gangen og pisk dem godt inn etterhvert. Ikke bli fristet til å ha i for mye smør på én gang, da vil kremen sprekke. Spe så med kremosten. Der kan du ha i litt mer om gangen uten at kremen sprekker. Når alt er pisket inn, er kremen også klar.

Del ca. 500 gram av jordbærene i ½ cm tykke skiver.

Legg en kakebunn på kakebrettet eller serveringsfatet. Jeg bruker å legge kakebunnen opp ned, da får jeg helt rett overside på bunnen. Dynk kakebunnen rikelig med den beste appelsinjuicen som er å oppdrive.

Fordel utover ¼ av glasuren. Legg så jordbærskiver over det hele. Jeg bruker å legge først en runde i ytterkant og da legger jeg hams-siden av jordbærene utover helt ut i kanten.

Legg over neste kakebunn, også den opp ned og gjenta med dynking, marengssmørkrem og  jordbær. Så den tredje kakebunnen til slutt.

Fordel et tynt lag med glasur rundt hele kaken. Til dette er det fint å ha en deigskrape med en bred rett kant eller du kan bruke en ny skrape til sparkel for å få fordelt glasuren jevnt utover.

Sett både kaken og resten av glasuren i kjøleskapet i 30 minutter før du gjentar prosessen. Da skal du forhåpentligvis ende opp med glatte og jevne sider. Du kan gjerne ha et litt tykkere lag med glasur på toppen.

Fordel resten av jordbærene på toppen av kaken. Pynt med blomster. Kaken tåler godt å bli lagd dagen før servering og oppbevart i kjøleskapet. Og, sukkerbrødene kan lages i god tid i forveien og fryses ned. Pakk dem inn i tett plastfolie før frysing.

God fest!

 

 

 

 

Saftig kylling med råstekte poteter og chimichurri

$
0
0

Er ikke det et morsomt navn? Chimichurri! Det er rett og slett en urte- og oljesaus som det er vanlig å bruke til grillmat i Argentina og Uruguay. Den minner egentlig litt om italienernes basilikumpesto. Skikkelig frisk og god i smaken, og den passer, iallfall ut fra min mening, til både kjøtt og fisk. Og det er heller ikke bestandig at verken kjøttet eller fisken har sett grillen før jeg heller chimichurri over. Stekepannen eller stekeovnen funker også riktig så bra.

«Å, dette var skikkelig sommermat!» lød budskapet hjemme da det ble satt på middagsbordet! Og for en sommerelsker som meg, er jo det den perfekte tilbakemeldingen. Jeg spiser dette gjerne til middag hele året, så kan jeg drømme om varme, solrike dager når vinden uler rundt hushjørnene.

Jeg bruker Fru Timians Røde Italienske krydderblanding til kyllingmarinaden her. Du kan kjøpe krydderblandingen i nettbutikken min – der er det et skikkelig bra SOMMERTILBUD nå også, eller sjekke her hvor den finnes å få kjøpt rundt om. Og, om du ikke får tak i den, så lager du deg en krydderblanding med salt, paprikapulver, hvitløkspulver, tørket oregano og litt brunt sukker, så blir nok det også veldig så bra.

 

Saftige kyllingfileter med råstekte poteter og chimichurri

til 4 personer

Kyllingen
600 g kyllingfilet
4 ss olivenolje
1 ½ ss Fru Timians Rød Italiensk Blanding

Potetene og tomatene
500 g små poteter – jeg bruker norske småpoteter
1 ts Fru Timians Rød Italiensk Blanding
2 ss olivenolje
200 g cherrytomater

Chimichurri
1/3 stor potte persille – jeg bruker flatbladet her, men du kan også bruke kruspersille
15-20 greiner timian
1/3 stor potte koriander
2 store fedd hvitløk
½ rød chili
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1-2 ts sitronsaft
1 dl extra virgin olivenolje

Legg kyllingfiletene i en bolle. Ha over olivenoljen. Skru av kvernen på krydderflasken og dryss over krydderblandingen. Bland det sammen og la det ligge på kjøkkenbenken i 30 minutter eller i kjøleskapet noen timer.

Jeg liker å steke store kyllingfileter først i stekepannen og så i stekeovnen, så da setter jeg på stekeovnen på 180 grader varmluft samtidig som jeg varmer stekepannen. Ettersom det er mye olje i marinaden, trenger du ikke ekstra olje til stekingen, men legg kyllingfiletene i en godt oppvarmet stekepanne. Stek i ca. 4 minutter på forholdsvis høy varme. Vend kyllingfiletene og stikk et steketermometer midt i en av filetene. Sett stekepannen (om den tåler varmeovnen) i stekeovnen eller legg filetene over i en ildfast form. Stek til kyllingen har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Ta dem ut og la dem hvile.

Del potetene i mindre biter og bland dem med olje og krydder. Fordel dem utover et stekebrett og sett det i stekeovnen sammen med kyllingen. Når kyllingen er ferdig – og skal hvile – skrur du opp varmen til 225 grader og steker videre til potetene er gjennomstekte og gyllenbrune. Legg i tomatene og la dem steke med de siste 10 minuttene.

Jeg bruker å ta med stilkene på krydderurtene også, bare fjerner de groveste timianstilkene, og har både blad og stilker i en beholder til stavmikser. Grovhakk hvitløkfeddene og chilien og ha i. Kjør stavmikseren til det blir helt hakket opp. Ha i salt, pepper og sitronsaft og spe med olivenoljen. Smak til en gang for å kjenne om sausen er passe krydret etter din smak.

Da er middagen klar! God middag!

 

Ukemeny for uke 19

$
0
0

Hei, hei! Håper livet er bra og at du har hatt en fin helg og er klar for straks å gå inn i en ny uke. Det er jeg! Elsker mai med alle sine festdager, sitt grønne løv (jeg har heldigvis ikke pollenallergi) og med sitt første snev av sommervarme. Og, ikke minst, starten av en ny sesong med norsk frukt og grønnsaker.

Som vanlig er det en blanding av ulike middager i ukemenyen i tillegg til en oppskrift med gjærbakst og en kakeoppskrift. Håper du finner noe som du har lyst til å lage! Ønsker deg en riktig så fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 6. mai – Middagsomelett med tomater og fetaost

Enkelt og godt! Så enkelt som det! Omelett er en herlig middag som er kjapp å lage og som man lett kan endre ingrediensene i dersom man ha rester liggende i kjøleskapet.

 

Tirsdag 7. mai – Hjemmelaget fiskegrateng

Hjemmelaget fiskegrateng er skikkelig godt, og det går fortere å lage enn man egentlig tenker. Jeg elsker dessuten middager som gjør seg ferdige i stekeovnen, for da rekker jeg å rydde kjøkkenbenken og ta den oppvasken som trengs før middagen settes på bordet.

 

Onsdag 8. mai – Wok med kjøttdeig og nøtter

Denne woken bruker å slå an godt hos både store og små!

 

Torsdag 9. mai – Tomat- og mozzarellasalat med avokado og kylling

Herlighet, dette er godt, folkens! Superdigg salat med grillet asparges og kylling, avokado, solmodne tomater og rikelige mengder med mozzarella! NAM!

Og er det ikke grillvær ute, steker du både kyllingen og aspargesen i stekepanna inne på kjøkkenet.

 

Fredag 10. mai – Vårlig risotto med asparges

De første norske aspargesene har kommet i butikkene nå, så om du vil flotte deg skikkelig, tar du med deg en bunt av dem når du skal lage denne risottoen!

 

Lørdag 11. mai – Gresk fest – meze (sponset link)

Dette er en av mine store middagsfavoritter i helgene – om vi er hjemme alene eller om vi har besøk. Jeg elsker sånn småmat hvor man kan sitte og plukke til seg den ene godbiten etter den andre. Meze er grekernes svar på spanjolenes tapas.

 

Søndag 12. mai – Saftig kjøttpudding i tomatsaus

Før jeg lagde min første kjøttpudding trodde jeg at det var skikkelig vanskelige greier. Men det er enkelt som bare det å lage selv, så til alle dere som har til gode å teste det ut: sjekk ut denne oppskriften!

 

Ukens dessert – Sjokoladepudding med vaniljesaus

Mild og god sjokoladepudding servert i ulike porsjonsglass. En super måte å servere desserten på i for eksempel en konfirmasjon.

Du kan gjerne lage sjokoladepuddingen én til to dager før servering, så slipper du unne et av festens stressmomenter.

 

Ukens gjærbakst – Hvetestang med makronfyll

Hvetestang med vaniljekrem og makronfyll er barndommsminner de lux! Og jeg elsker fremdeles disse lange, luftige hvetestengene med både makronfyll og vaniljekrem i. Nam, nam!

En god uke til deg!

 

Mac’n cheese med bacon

$
0
0

Noe av det mest amerikanske man kan servere til middag, nest etter hamburger, må være Mac’n cheese, altså makaroni i ostesaus. Skikkelig»comfort food» som de sier i opprinnelseslandet.

Jeg byttet ut makaronien med litt større pastarør, og ellers kjører jeg på med rikelige mengder smør og ost. Dette skal være cheesy!

Mac’n cheese med bacon

til 4 personer

400 g pasta
250 g bacon
1 løk
100 g smør
3 ss hvetemel
6 dl melk
1 ts salt
nykvernet pepper
1/4 ts paprikapulver
200 g cheddar
100 g Jarlsberg
noen greiner persille
1 liten boks mais
3 skifer loff

Sett stekeovnen på 190 grader varmluft.

Kok pastaen i godt saltet vann etter anvisning på pakken.

Del baconet i småbiter og brun det i en stekepanne. Hakk opp løken og la den være med i stekepannen etter at du har freset baconet noen minutter først. Når løken er myk og baconet brunt, tar du det ut av stekepannen. La det gjerne renne av på litt kjøkkenpapir.

Smelt smøret i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med melken i noen omganger. La den koke opp mellom hver gang, så er det enklest å røre ut klumpene. Tilsett salt, pepper og paprikapulver og la det småkoke i noen minutter.

Riv osten og rør inn ca. halvparten av den. Hakk opp persillen og rør inn den, maisen, løken og mesteparten av baconet.

Hell det over i en smurt ildfast form. Den jeg bruker her har et indremål på 20 x 26 cm.

Kjør loffskivene i en matprosessor til de blir helt smulete. Fordel dem med resten av osten og fordel over formen. Dryss over de siste baconbitene.

Stek formen til osten har blitt gyllenbrun. Det tar 18-20 minutter.

 

Sjokolademoussekake med Dumle

$
0
0

Herlighet, folkens! Dette smaker altså så godt! Skikkelig kraftig og mektig i smaken – akkurat sånn som en sjokolademousse skal smake.

Sjokolademoussekake er en skikkelig festkake, spør du meg, som passer både på kakebordet og hvis du vil servere en kake til dessert. Den skal helst lages ferdig dagen før servering, og det er jo bestandig bra hvis det er selskapeligheter på gang. Alt som er gjort, er jo tross alt gjort!

I tillegg til å pynte denne sjokolademoussekaken med Dumle smelter jeg også Dumle og har i selve moussen. Akkurat nok til at det blir en liten antydning til den gode karamellsmaken i moussen.

Husk å les gjennom hele oppskriften godt før du starter på kaken, så har du oversikten. Lykke til og god bakst!

Sjokolademousskake med Dumle og mandelbunn

Mandelbunnen
150 g mandler (du kan også bruke hasselnøtter)
30 g kakao
4 eggehviter
150 g sukker

Sjokolademoussen
100 g Dumle (14 stykker)
200 g mørk sjokolade – et sted mellom 65 og 70 % kakaoinnhold
4 egg
4 plater gelatin
1 dl H-melk
1 ts pulverkaffe
100 g sukker
5 dl kremfløte

Pynten
125 g Dumle (20 stykker)
noen jordbær

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme og smør en rundform på 24 cm. Legg bakepapir i bunnen.

Kjør mandlene i en matprosessor til de blir helt finsmulete. Ha i kakaoen og kjør knivene til det er godt blandet sammen.

Ha eggehvitene i en skinnenende ren miksebolle og pisk til det begynner å bli hvite topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle og pisk til du får en helt blank og glatt marengs.

Ha i mandlene og vend det hele sammen med en slikkepott. Jeg bruker bestandig store, kontante bevegelser når jeg gjør dette sånn at jeg ikke rører ut all luften som jeg akkurat har pisket inn i eggehvitene.

Hell massen over i rundformen og glatt den jevnt utover. Stek mandelbunnen i 25-30 minutter. Bunnen er ferdig når den begynner å løsne fra kanten rundt.

Ta ut bunnen og sett formen på en bakerist til avkjøling. Kakeringen skal fortsatt være på.

Kakebunnen må være helt avkjølt før du har over sjokolademoussen, så beregn starttiden for når du starter å lage den ut fra det.

Del Dumlen i småbiter og finhakk den mørke sjokoladen. Legg det til side hver for seg. Del eggene sånn at du får eggehvitene og -plommene hver for seg. Og legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann.

Ha melken og pulverkaffen i en kasserolle og kok opp. Ha i Dumlebitene og rør til de er helt oppløst. Det krever litt røring, og om du ikke greier å få alt til å smelte i første omgang, skrur du på varmen igjen for å varme melken. Når all Dumlen er smeltet inn (og du har slått av varmen om den er påslått igjen), klemmer du vannet ut av gelatinplatene og rører dem inn før du har du i resten av sjokoladen.

Rør inn én og én eggeplomme og sett blandingen tilside.

Pisk eggehvitene og sukkeret til en blank marengs. Bruk samme fremgangsmåte som for kakebunnen. Ha marengsen over i en annen bolle og hell kremfløten i miksebollen. Pisk til en luftig krem. Hell den avkjølte sjokoladeblandingen over i kremen og bland det sammen med en slikkepott. Bruk store bevegelser sånn at du ikke rører ut luften.

Ha litt av marengsen og rør den inn først før du har i resten og blander godt.

Hell moussen over kakebunnen og glatt den ut på toppen. Sett formen i kjøleskapet i minst 4 timer. Gjerne over natten.

Legg to Dumler i fryseboksen.

For å løsne kakeringen fra moussen kan du enten bruke en skibrenner for å FORSIKTIG varme opp ringen rundt det hele. Eller du kan varme en stor klut med helt kokvarmt vann, vri den godt opp og så legge den rundt kakaringen. Gjenta til du har kommet helt rundt. Så løsner du forsiktig opp kakeringen.

Det store faremomentet er nå når du skal få kaken over på et serveringsfat. Jeg bruker to store stekespader for å løfte kaken forsiktig opp på to sider. Så drar jeg både kakebunnen og bakepapiret forriktig av kaken samtidig som jeg lar centimeter etter centimeter komme ned på serveringsfatet.

Fordel 16 Dumler fint rundt hele kaken. Det blir perfekt store kakestykker til servering. Ta ut de to Dumlene som ligger i frysreen og finhakk dem. Del resten av Dumlene i små terninger.

Del jordbærene i to og dander i en haug midt på kaken. Fordel over Dumleterningene. De finhakkede Dumlene drysser du over kaken til slutt.

Vil du ha finest mulig kakestykker, bruker du en skikkelig kokkekniv når du deler opp, og du tørker av den mellom gver gang du skjærer.

Nyt!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

 


Karamellpudding med søt kondensert melk

$
0
0

Det er tid for karamellpudding, folkens! Silkemyk karamellpudding med masse god karamellsaus og en raus skje pisket krem! NAM!

Karamellpudding er en av de store klassiske dessertene til alle livets festdager.

Jeg vet det er mange som ikke tørr å prøve seg på å lage karamellpudding fordi de tror at det er veldig vanskelig. Det er det ikke! Det er egentlig ganske så enkelt, men det er to ting du må passe på: Ikke rør i sukkeret når du smelter sukkeret til karamellsausen, da vil det sukre seg og bli kornete. Og, ikke bruk for sterk varme når du steker karamellpuddingen. Da får du det vi kaller piper i puddingen – det er hull som går innover i karamelpuddingen, og de vil vi ikke ha.

I denne versjonen bruker jeg Tørsleffs søte kondenserte melk i karamellpuddingen og da går det nærmest ikke an å få det enklere. Du bare pisker lett sammen eggene, helmelk, den søte kondenserte melken og godt vaniljesukker fra Tørsleffs og siler det over i brødformen som du steker karamellpuddingen i.

Karamellpudding med Tørsleffs søt kondensert melk

125 g sukker
6 egg
6 dl H-melk
1 boks Tørsleffs søte kondenserte melk
3 ts Tørsleffs vaniljesukker

Til servering
3 dl kremfløte
1 ts Tørsleffs vaniljesukker

Sett stekeovnen på 125 grader varmluft og finn frem en brødform på 1 ½ liter. Kok opp vann så du har det klart til vannbad.

Varm sukkeret i en kjele eller stekepanne og la det småkoke til det blir gyllenbrunt. Ikke rør i det, da blir det kornete, men pass på sånn at det ikke brenner seg. Når karamellen først blir brun, går den fort over til å bli svart. Du kan rulle litt på kasserollen innimellom.

Hell karamellen over i brødformen og fordel den utover bunnen. Vær forsiktig for dette er veldig varmt.

Pisk sammen resten av ingrediensene i en bolle. Jeg bruker stavmikseren til å blande det sammen. Sil væsken over i brødformen.

Sett brødformen i en ildfast form eller langpanne og  sett den midt i stekeovnen. Hell det kokende vannet i langpannen. Det skal gå ca. halvparten oppover brødformen.

Stek karamellpuddingen et sted mellom 1 time og 50 minutter og 2 timer.. Steketiden vil avhenge av hva slags form du bruker og hvor mye den leder varme, men puddingen er ferdig når den ser ganske så fast ut, men fremdeles er litt skjelvende i midten. Den vil tykne til en del når den står til avkjøling.

Ta formen ut av stekeovnen og la den avkjøles på en bakerist til den er kald nok til å sette i kjøleskapet. La den stå i minst 4 timer, men gjerne over natten. Karamellpuddingen kan også lages 2-3 dager før servering.

Ved servering skjærer du forsiktig en kniv langs kantene på brødformen, legger et fat over formen og snur det fort rundt. Dersom karamellpuddingen ikke løsner med en gang, bruker jeg å legge en klut som jeg først bløter i varmt vann, over formen. Da ramler den ut.

Pisk kremfløten og vaniljesukkeret til en luftig krem og fordel over karamellpuddingen ved servering.

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Smashing høy pavlova med lemon curd, jordbær og balsamico

$
0
0

Wow! Det er skikkelig wow-faktor over en herlig, høy pavlova som dette! Og jeg har fått så mange tilbakemeldinger etter at jeg viste den frem på Instagram Story da vi tok bilder, med spørsmål og oppskrift og fremgangsmåte. Så her kommer den!

Fremgangsmåten er egentlig akkurat den samme som når du lager vanlig, forholdsvis flat, pavlova. Du må beregne litt lengre steketid, og så skal denne også helst fortsette å stå i stekeovnen etter at du har skrudd av varmen i minst 4 timer, gjerne natta gjennom.

Fordi kaken er så høy, vil den bli litt mer fluffy inni enn den vanlige, flate.

Når du pisker marengs av eggehviter, skal du bestandig ha en gullende ren miksebolle og pisk, og det er lurt å bruke en miksebolle av stål eller glass, og ikke plast. Og, du må forsikre deg om at det ikke er igjen rester av oppvaskmiddel på noen av delene. Et tips for å være sikker, er å ha litt hvitvinseddik på et kjøkkenpapir og tørke over.

Har du lyst til å lage PAVLOVARING, finner du oppskrift på det her!

Det siste jeg gjør før jeg serverer denne kaken, er å ta en god runde med Il Torrione kremet balsamicoeddik. I tillegg til å se skikkelig lekker ut på toppen, er den søte – og samtidig litt syrlige – smaken kjempegod sammen med denne søte kaken.

God fest!

Høy pavlova med lemoncurd, pisket krem, bær og kremet balsamico

Pavlovaen
8 eggehviter
400 g sukker – helst helt finkornet
2 ts Il Torrione hvitvinseddik

Lemon Curden (sitronkremen)
50 g kjøleskapskaldt smør
skall og saft av 1 sitron (skal være ½ dl sitronsaft)
100 g sukker
1 egg
1 eggeplomme
1 ss maisenna

Pisket krem
3 dl kremfløte
125 g mascarponeost
1 ts vaniljesukker

Pynt
300 g jordbær
200 g blåbær
Il Torrione Crema – kremet balsamicoeddik
noen mynteblader
litt mørk sjokolade
evt. noen små blomster til pynt

Sett stekeovnen på 150 g varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Jeg skriver finkornet sukker i oppskriften. Det får du kjøpt i noen velassorterte dagligvarebutikker. Om du ikke får tak i det, kan du ta helt vanlig sukker og kjøre i matprosessoren til det får en finere konsistens. Da vil sukkeret lettere smelte inn når du pisker marengsen.

Ha eggehvitene i en miksebolle og pisk til eggehvitene begynner å danne hvite topper. Så tilsetter du sukkeret i en helt tynn stråle og pisker til du får en skinnende blank marengs uten små klumper av sukkeret. Det tar 6-7 minutter. Ha i hvitvinseddiken og pisk videre i noen minutter.

Ha marengsen over på stekebrettet. Denne pavlovaen er ca. 30 cm i diameter.  Når du har fordelt marengsen i en sirkel, tar du slikkepotten og drar marengsen oppover langs det hele, sånn at du får en forholdsvis glatt kant rundt det hele. Bruk slikkepotten til å gjøre den flat på toppen.

Skru stekeovnen ned til 120 grader samtidig som du setter inn stekebrettet. Stek marengsen i 2 timer og 30 minutter. Slå av stekeovnen, men la døren være lukket i minst 4 timer. Jeg bruker nesten bestandig å la den stå i stekeovnen til neste dag.

Du kan gjerne lage sitronkremen, eller lemon curden, samme dag som du lager pavlovaen, så får den også stå i kjøleskapet til neste dag. Det er mulig det er litt juks å bruke maisenna i sitronkremen, men dette er en helt idiotsikker måte å lage den på, så da går jeg for det!

Del smøret i mindre biter og sett til side. Vask sitronen godt før du river det gule av skallet på et fint rivjern – type Microplane. Ha skallet og saften i en kasserolle sammen med sukkeret. Kok opp.

Mens det koker opp, pisker du lett sammen egget, eggeplommen og maisennaen til det er klumpfritt. Hell over det kokende sitronvannet og rør det sammen før du heller alt tilbake i kasserollen og koker opp på medium varme. La det koke i 50-60 sekunder under konstant omrøring.

Ta kjelen av varmen og rør inn smørbitene. Ikke ta alle på én gang, men rør inn litt etter litt. Sil blandingen over i en skål med lokk og sett i kjøleskapet.

Ha kremfløten, mascarponeosten og vaniljesukkeret i en miksebolle og pisk til du får en luftig krem. Om du ikke får tak i mascarpone, går det fint å bare bruke kremfløte.

Legg pavlovaen forsiktig over på et serveringsfat. Fordel den piskede kremen over før du har over noe av sitronkremen. Bland den litt inn i den piskede kremen.

Fordel jordbærene på toppen. Jeg liker å dele noen av dem i to og la noen bær være hele. Plasser noen mynteblader hist og her og bruk grønnsaksskrelleren på litt mørk sjokolade og riv den rett over på kaken.

Avslutt med en god runde Il Torrione kremet balsamicoeddik over både bær og kake.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-gruppen.

Ukemeny for uke 20

$
0
0

Dette må jo bli en skikkelig festuke, folkens! Ikke noe er bedre enn å ha selveste nasjonaldagen på en fredag, så kan både små og store feire til langt på kveld uten bekymring for morgendagens arbeidsdag (beklager til alle dere som som må opp tidlig på lørdag allikevel). Jeg har store ambisjoner om å sove lenge – det er det alt for sjelden at jeg gjør!

Vel! Nå er det jo ikke mitt sovemønster som skal være tema i denne bloggen, men heller tips til god mat vi kan kose oss med både hverdagene i uka som kommer og festdagen (eventuelt festdagene).

På forsiden av bloggen finner du også mange forskjellige festkaker til 17. mai, samt flere forslag til 17. mai-meny.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 13. mai – Pasta med pesto og stekt laks

Dette er en skikkelig hverdagshelt hjemme hos oss! Enten som det står i oppskriften her – hvor jeg lager grønnkålspesto til pastaen, eller med vanlig basilikumpesto til.

Du finner oppskrift på basilikumpesto her!

 

Tirsdag 14. mai – Kyllingburger i pitabrød

Deler du noen kyllingfileter i mindre biter og har i en matprosessor sammen med noen andre råvarer, er du faktisk bare noen få minutter unna dine egne hjemmelagde kyllingburgere.

Her serverer jeg dem med en kjapp salat og grove (ferdigkjøpte) pitabrød.

 

Onsdag 15. mai – Svinekoteletter med soppsaus og potetstappe

Dette er skikkelig snadder, folkens! Saftige svinekoteletter med en herlig potetstappe og soppsaus!

 

Torsdag 16. mai – Lettvint og rask grønnsakssuppe

Dagen før den store festdagen, er det kjekt med en rask middag. Det er jo tross alt mange bunadsskjorter som skal strykes og sko som skal pusses 😉

 

Fredag 17. mai – Velg og vrak din egen 17. mai-mat

Her finner du oversikt og linker til masse av den 17. mai-maten som jeg har lagt ut på bloggen gjennom årene.

 

Lørdag 18. mai – Lasagne!

Noen ganger er lasagne det eneste riktige å spise til middag! Får du det sånn noen ganger at du bare MÅ ha et eller annet? Sånn kan jeg veldig godt få med for eksempel herlig hjemmelaget lasagne!

 

Søndag 19. mai – Arvefisken

Det er så morsomt at denne oppskriften har blitt så populær så fort! Den er kjapp å lage (selv om den må stå litt i stekeovnen) og det er en typisk rett som både små og store liker.

 

Ukens kake – Festkake med jordbær

Har du planer om å lage en skikkelig festkake til 17. mai synes jeg jammen meg at du skal sjekke ut oppskriften på denne! Jeg bruker sukkerbrødoppskriften min til kakebunnene. Og de kan du godt lage flere dager i forkant for så å fryse ned.

Glasuren synes jeg smaker helt smashing godt!

 

Ukens gjærbakst – Flettet eggeloff

Denne er perfekt å servere både om du skal ha 17. mai-frokost eller om du får besøk senere på dagen.

 

En god uke til deg!

Pastasalat med kylling, granateplekjerner og avokado

$
0
0

Hva hadde vel livet vært uten pastasalat til middag? Kjedeligere og litt mer tungvint, tenker jeg. For hjemme hos oss spiser vi pastasalat i ulike varianter til middag riktig så ofte.

Her kommer en oppskrift hvor jeg bruker noen av mine egne krydderblandinger, både i en marinade til kyllingen og til smakssetting av selve salaten.

På Instagramprofilen min, under «høydepunkter» kan du også se en filmsnutt fra når jeg lager salaten, så klikk deg gjerne inn for å ta en titt.

Klikk deg inn her om du har lyst til å kjøpe krydderblandingene!

Pastasalat med kylling, avokado, granateplekjerner og Fru Timians krydde

til 4 personer

Kyllingen

1 ½ ss Fru Timians Spanske Fest
4 ss olivenolje
600 g kyllingfilet

Pastasalaten
500 g pastaskruer
1 ts salt, til pastavannet
½ agurk
2 tomater
1 avokado
1 granateple
100 g blandet grønnsalat
4 ss exrta virgin olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ts Fru Timians Spanske Fest
½ ts Fru Timians Chiliblanding
½ ts Fru Timians pepperblanding

Kvern litt av Fru Timians spanske fest i en bolle. Skru av kvernen og dryss i resten. Ha i olivenoljen og kyllingfiletene og bland det sammen. La det ligge og marineres i 30 minutter på kjøkkenbenken eller noen timer i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft. Varm en stekepanne og legg i kyllingfiletene. Brun dem på den ene siden før du vender dem, stikker et steketermometer midt i den ene fileten og setter stekepannen i stekeovnen. Om du ikke har en stekepanne som kan i ovnen, legger du filetene over i en ildfast form først. Stek til kyllingfiletene har en kjernetemperatur på 70 grader.

Kok pastaen i saltet vann etter anvisning på pakken. Hell det over i et dørslag og slå over nok kaldt vann til du stopper kokeprosessen.

Del agurken, tomatene og avokadoen i terninger. Del opp granateplet og pirk ut kjernene. Det har en tendens til å sprute, så det er lurt å ha på seg et forkle.

Ha olivenoljen og balsamicoeddiken i serveringsskålen. Kvern i de ulike krydderne og bland det sammen. Ha i pastaen og bland den med dressingen. Ha i resten av ingrediensene og bland det sammen.

Skjær kyllingfiletene i skiver og plasser på toppen av salaten.

 

Ukemeny for uke 21

$
0
0

Vel overstått 17. mai, folkens! Håper dere alle har hatt en fin 17. mai-feiring og -helg og at dere er klare for en ny mai-uke med, forhåpentligvis, varme dager hvor grillen kan brukes igjen. Har du rukket å bruke grillen i år? Det er lenge siden jeg har vært så sen med sesongdebuten som i år, men 17. mai ble den endelig fyrt opp!

Håper du har lyst til å prøve deg på noen av de middagstipsene som jeg har funnet frem til denne uken! Ønsker deg en riktig så god uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

PS! I slutten av denne uken skal jeg på tur til Gardasjøen i Italia, så da håper jeg du følger meg i ulike sosiale medier! Du finner meg som frutimian eller Fru Timian i alle kanaler.

 

Mandag 20. mai – One pot pastagryte

Å som dere elsker one pot-gryter! Ja, jeg vet at det er veldig mange av dere som elsker det akkurat like mye som jeg gjør. Det smaker godt, er lettivnt å lage og gir veldig lite oppvask! Love it!

 

Tirsdag 21. mai – Fiskepinner med hjemmelaget pommes frites og remulade

En av barns store fiskefavoritter er fiskepinner! Knasende, sprøstekt på utsiden og saftig på innsiden

 

Onsdag 22. mai – Spagetti med kjøttsaus (inneholder reklame for Fru Timians krydderblanding)

Det blir aldri feil med spagetti og kjøttsaus!

 

Torsdag 23. mai – Italiens grønnsaksgryte med pølser

Ettersom jeg reiser til Italia på torsdag, tenker jeg det er på sin plass med en god italiener til middag i ukemenyen. Denne grønnsaksgryten vet jeg at mange av dere elsker!

 

Fredag 24. mai – Sushisalat

Dette er en genial måte å lage sushi på samme om det er 2 eller 10 som skal spise! Elsker smakene og fargene!

 

Lørdag 25. mai – Kyllingspyd med peanøttsaus

En av de store asiatiske matklassikerne er kyllingspyd med peanøttsaus. Og det er jo virkelig en god grunn for at det er så populært – det er jo så godt!

Denne middagen er super å lage både ute på grillen og inne på kjøkkenet!

 

Søndag 26. mai – Baconsurret svinefilet med pastasalat

Dette er så herlig sommermat! Sjekk ut de herlige fargene! Og jeg lover at smakene er fargerike også. Gressløken min her hjemme er klar for blomstring nå, så da er jeg klar for å pynte maten som jeg har gjort på dette bildet!

 

Ukens kake – Sitronformkake med ricotta og timian

Det måtte bli en italiens kake denne uken også! Sitronformkake med italiensk ricotta og timian. Det skal jeg jamme se om jeg finner når jeg kommer meg til Gardasjøen!

 

Ukens gjærbakst – Solskinnsboller med kanelfyll og vaniljekrem

Wow! Disse solskinnsbollene med med massevis av kanelsmør og hjemmelaget vaniljekrem er så gode at du etter all sannsynlighet kommer til å forspise deg. Du er hermed advart!

 

En god uke til deg!

 

Pasta al limone

$
0
0

Pata al limone! Det betyr rett og slett pasta med sitron! Og dette må jo vitterlig være en av de kjappeste og enkleste middagene som er å oppdrive! Skikkelig god er den også. Den er spekket med både smør og fløte, men fordi det også er masse smak av sitron, blir smaken lett og av den typen: «Jeg må bare ha én gaffel til»! Ha ha ha!

I morgen tar jeg med meg en venninne og reiser på tur! Vi har leid en ferieleilighet i Italia, i en by som heter Salò, ved Gardasjøen.

En av de tingene jeg gleder meg aller mest til på turen er å spise GOD ITALIENSK MAT! Elsker smaken av Italia! Så, som en forsmak på turen, lagde jeg altså pasta al limone i går! Jeg tror kanskje egentlig ikke at pasta al limone kommer fra Lombardia-distriktet, men her bruker jeg iallfall smør istedenfor olivenolje, noe som er veldig vanlig å gjøre i Nord-Italia.

Vår ferieleilighet ved Gardasjøen har vi leid gjennom NOVASOL feriehusutleie, som er Europas største utleier av privateide feriehus og ferieleiligheter. De har massevis av ferieboliger i Lombardia!

Du kan sjekke ut NOVASOL sine feriehus ved Gardasjøen her!

Og her finner du alle deres feriehus i Italia.

Følg meg gjerne på turen gjennom både Instagram, InstagramStory, Snapchat, Facebook og, selvfølgelig på bloggen! Så kan du jo, som meg, starte turen med å lage denne herligheten! Og du: du bruker bare 15 minutter på hele middagen!

Pasta al limone – sitronpasta

til 4 personer

450 g spagetti eller annen pasta
3 ts salt til kokevannet
2 sitroner
50 g smør
1 ½ dl fløte
50 g parmesan
4-5 greiner persille – jeg bruker flatbladet, du kan bruke det du vil
flaksalt
nykvernet pepper

Kok pastaen i saltet vann etter anvisning på pakken. Når pastaen er ferdig, tar du vare på ca. 1 dl av pastavannet før du hvelver pastaen over i et dørslag og lar det renne av.

Vask sitronenen godt før du river det gule av skallet med den fine siden av rivjernet. Ha det i en kjele sammen med smøret og smelt det sammen. Press ut saften fra den ene halve sitronen og ha i både sitronsaften og fløten. La det koke opp. Riv parmesanen og rør den inn i sausen.

Ha pastaen tilbake i kjelen og hell sausen over. Tilsett gjerne litt av kokevannet for å få litt ekstra saus. Hakk opp persillen og rør inn. Smak til med salt og pepper.

God middag!

For noen år siden var hele familien på tur til Roma. Også da leide vi leilighet gjennom Novasol. Du kan lese mer om den turen her! 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Novasol. 

Kylling i panne med tomater og estragon

$
0
0

Langpannemat er etter min smak helt topp å servere i nærmest hvilken som helst anledning – fra enkel hverdagsmat en tirsdag i januar til festmat en lørdag i juli. Det geniale med langpanneretter er at de nærmest lager seg selv.

Her har jeg laget en festform som jeg har laget mange ganger når det skal serveres masse mat til mange mennesker og når vi bare skal kose oss hjemme selv.

I oppskriften bruker jeg en hel stor kylling, som jeg deler opp i serveringsstykker, men du kan også bruke ferdig oppdelte stykker hvis det passer deg best. Og så bruker jeg en god klunk med hvitvin som er med på å gi en kjempegod smak til det ferdige kjøttet.

Denne kyllingen smaker kjempegodt både helt varm og nesten helt avkjølt.

Kyllingform med tomater og estragon

til 6 personer

1 stor kylling, ca. 2 kg
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 ss olivenolje
2 dl hvitvin
½ sitron
300 g cherrytomater
4–5 greiner estragon

Både en salat og råstekte poteter er godt til.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Start med å dele kyllingen i serveringsstykker. Da kutter du først av det ene beinet helt inntil kroppen. Når du finner akkurat knokkelfestet, er det en enkel sak å kjøre kniven gjennom. Så deler du beinet i to i leddet mellom låret og leggen. Gjenta på det andre beinet.

Skjær et snitt langsmed den ene siden av brystbeinet og skjær løs brystfileten. Del den så i to på tvers. Gjenta på den andre siden. Nå sitter du igjen med 8 fine serveringsstykker.

Kyllingskrotten kan du pakke inn i plastfolie og putte i fryseren, så har du et godt utgangspunkt for å koke kyllingkraft en dag sola ikke skinner.

Gni inn kyllingbitene med salt, pepper og olivenolje før du legger dem over i en ildfast form. Så langt kan alt gjøres ferdig dagen før festen. Dekk i så fall formen med plastfolie før du setter den i kjøleskapet – og ta den ut igjen tidsnok til at kyllingen blir romtemperert før du fortsetter.

Slå hvitvinen og saften fra sitronen over kyllingbitene og legg i cherrytomatene og estragongreinene.

Stek kyllingen i ca. 50 minutter til bitene er gyllenbrune og gjennomstekte.

Oppskriften er fra boken min «Fru Timians beste sommermat» og bildene er tatt av Studio Dreyer Hensley

 


Ciabatta

$
0
0

Et av de første småfancy brødene jeg bakte, var disse italienske tøflene – ja, ciabatta betyr tøffel på italiensk. Jeg hadde kjøpt meg min første bakebok – den var av Wenche Frølich – og i den fant jeg altså en oppskrift som skilte seg ut fra de rundstykkene jeg hadde bakt fram til da.

Disse ciabattane hadde en mye våtere deig enn de jeg var vante med og brødene skulle ikke rulles ut, men bare enkelt brettes og formes til firkanter. Jeg ble hekta med en gang. Resultatet ble jo så saftig, herlig hullete og knallgodt!

Jeg elsker fremdeles ciabatta akkurat like mye som jeg gjorde ved første baking og smaking!

Ciabatta

til 16 ciabatta

700 g hvetemel, gjerne pizzamel med betegnelsen tipo 0 eller tipo 00
100 g fint sammalt hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
6 dl vann, ca. 25 grader

Ha alt det tørre i en bakebolle. Fersk gjær smuldrer du rett oppi bakebollen. Hell i vannet og elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 45 minutter. Dersom du har en firkantet plastboks, egnet for mat, kan du pensle den med litt olivenolje og heve deigen i boksen.

Dryss et ganske tykt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Hvis du nå har brukt en firkantet plastboks, vil deigen naturlig skli ut til en firkant også på bordet. Hvis ikke klapper du den bare forsiktig utover.

Bruk en deigskrape og del deigen i 16 rektangulære biter. Det spiller ingen rolle om ikke alle blir like store. Ha godt med mel på fingrene og legg delene over på to bakepapirkledde stekebrett.

Dekk ciabattaene med kjøkkenhåndklær og la dem etterheve i ca. 25 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 250 grader, varmluft (eller 230 grader, om ovnen din ikke kan settes på høyere temperatur).

Stek begge brettene samtidig i 10–14 minutter, avhengig av hvor høy varme du får i ovnen.

La ciabattaene avkjøles på en bakerist.

Denne oppskriften er fra boken min «Gjærbakst for alle». Om du har lyst til å ha hele boken, selger jeg den i nettbutikken min. Den finner du her!

Tomat- og mozzarellasalat

$
0
0

Det ble forelskelse ved første åndedrag! Hvilket vakkert sted Salò er! Jeg er på Italia-tur og besøker Salò og Gardasjøen for første gang.

Salò er en liten by med rundt 10.000 innbyggere som ligger sørvest ved Gardasjøen i Italia! Vi kom med fly til Verona, hentet oss en leiebil, koblet opp GPS’en og kjørte avgårde! Og kom altså frem til denne supersjarmerende byen som ligger helt ved vannkanten. Vi leier en stor leilighet gjennom NOVASOL, som har feriehusutleie i hele Europa, og den ligger helt i sentrum av byen, kanskje 100 meter fra vannet! Leiligheten ligger i et hus fra 1700-tallet og er skikkelig italiensk innredet med masse farger og kunstige blomster. Herlig!

Klikk deg inn her hvis du også vil leie feriehus ved Gardasjøen!

Vi bor i huset bak den heisekranen. Du finner link til ferieleiligheter ved Gardasjøen her!

En av de tingene jeg liker aller best med å leie hus eller leilighet når vi er på tur, er at vi både har større plass til rådighet enn på et enkelt hotellrom, og at vi kan lage noe av maten vi spiser hjemme selv. Jeg elsker jo å gå i matbutikker å se, og å gå på matmarkeder der hvor det finnes. Og det er ekstra stas når man kan plukke med seg ferske matvarer for å lage seg litt snadder.

I dag plukket jeg med meg varer for å lage noe av det mest italienske som jeg kan tenke meg – tomat- og mozzarellasalat! Tenk at noe som er så enkelt kan være så godt! Jeg lager det gjerne hjemme i Norge også, og da føler jeg meg ekstra heldig når jeg får tak i mozzarella av bøffelmelk. Den er mykere og smaker enda litt bedre enn kumelkmozzarellaen. Men, jeg lager den med kumelkmozzarealla også, altså!

Supert å leie bysykler, så er det kjapt å komme seg litt mer rundt!

Har du også lyst til å leie ferieleilighet i Italia eller er dere kanskje en hel stor gjeng som vil sjekke ut store feriehus i Italia? Da er det bare å klikke seg inn på de feltene som er markerte her!

Frister det å sjekke ut ferieboliger i Venezia finner du det her!

Tilbake til salaten! Jo mer solmodne tomatene er, desto bedre blir salaten. Og så er det kjekt å bruke en smakfull og god extra virgin olivenolje.

 

Tomat- og mozzareallasalat

Snacks til 4 personner

50 g grønnsalat
4 solmodne tomater
8 cherrytomater
2 pl fersk mozzarella, gjerne bøffelmozzarella hvis du finner det
litt tørket oreganokrydder
noen basilikumblader
noen flak med flaksalt
litt extra virgin olivenolje

Gjerne noe godt brød til. Her serverer jeg grissini til.

Fordel salaten utover et fat. Del tomatene og mozzarellaene i skiver og fordel dem utover et fat. Her deler jeg mozzarellaskivene i to før jeg plasserer dem og så legger jeg cherrytomatene i midten. Du gjør det akkurat som du vil.

Dryss over noen basilikumblader, oreganoen og saltet og avslutt med en runde med olivenoljen over salaten før du setter fatet på bordet! Så er det bare å kose seg!

 

Ukemeny for uke 22

$
0
0

Hei godtfolk! Da er det straks klart for en ny uke igjen! Fy flate hvor fort disse ukene går! Jeg har rukket å være i Italia siden forrige ukemeny kom ut og jeg har definitivt rukket å spise masse god mat! Og nå er jeg klar for å spise deilig mat i uken som kommer også!

Håper du også synes maten i ukemenyen ser så god ut at du har lyst til å lage og spise! Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 27. mai – Fiskeburger med søtpotetfries

Fiskeburger laget på denne måten er en stor favoritt hjemme hos oss! Det er superenkelt og kjapt å lage og veldig godt å spise!

 

Tirsdag 28. mai – Tyrkisk rissalat

La meg skynde meg å si det: det går veldig fint å bruke vanlig hvit ris – eller fullkornsris – til denne salaten også! Massevis av gode smaker blir det samme hva!

 

Onsdag 29. mai – Kjøttdeiggryte – one pot-middag (sponset link)

Aldri en uke uten en one pot-middag eller to!

 

Torsdag 30. mai – Fiskeposer med laks og torsk

Disse fiskeposene er kjempefine å legge på grillen når det er grillvær og akkurat like fine å putte i stekeovnen når det er det som passer best!

 

Fredag 31. mai – Stekte kyllingbryst med aspargesbønner og mais

Saftig kylling med enkel og god saus og aspargesbønne!

 

Lørdag 1. juni – Bconsurret kylling fylt med mozzarella

Dette er bestandig en stor favoritt å servere, og det vet jeg at det er mange av dere som synes også!

 

Søndag 2. juni – Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Vi går for en god, gammel klassiker denne søndagen! Bruk gjerne et steketermometer når du steker steken, så har du full oversikt over kjernetemperaturen også!

 

Ukens kake – Verdens beste rabarbrapai

Det er heldigvis rabarbratid igjen og da er det jammen meg på tide å finne frem denne herlige slageren igjen også!

 

Ukens gjærbakst – Gulrotbrød med grovt mel og honning

Dette er altså ikke gjærbakst, men ettersom det er et brød, tar jeg det med her allikevel. Og så er det jo så godt!

 

En god uke til deg!

Saftig laks med couscous, yoghurtdressing og granateplekjerner

$
0
0

Jeg har fått skikkelig dilla på granateplekjerner for tiden. Det er SÅ godt! Det er litt styrete å få kjernene ut av selve frukten, og jeg bruker nesten bestandig å søle på meg når jeg holder på, så dagens oppfordring er derfor: ta på et skikkelig forkle før du setter igang med granateplet, for de herlige kjernene er med på å løfte hele middagen!

PS! Du kan veldig gjerne lage denne middagen selv om du ikke  får  tak i granateple, kjør på!

Saftig laks med granateple, couscous og yoghurtdressing

til 4 personer

Laksen
600 g laks uten skinn og bein
en liten bunt med persille
1 ts paprikapulver
¼ ts chiliflakes eller chilipulver
1 ss brunt sukker
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
kjernene fra ½ granateple

Couscous
3 dl couscous
½ ts salt
nykvernet pepper
3 dl vann
2 ss god olivenolje
20 g pistasjnøtter
20 g cashewnøtter (helst usaltet)
20 g peanøtter (helst usaltet)
noen greiner persille
kjernene fra ½ granateple

Yoghurtdressing
2 dl gresk yoghurt
1 lite fedd hvitløk
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ts sitronsaft

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Legg laksefiletene i en ildfast form. Hakk opp persillen og bland den sammen med paprika, chili, sukker, salt og pepper og fordel det over laksefiletene. Sett formen inn i stekeovnen og stek laksen i ca. 10 minutter. Hvis laksen står helt tett i tett, må du beregne litt lengre steketid, men når de står som de gjør på bildet her, er 10 minutter ganske så perfekt.

Når laksen er ferdig drysser du granateplekjernene over. Del opp granateplet og bank eller plukk ut kjernene. Jeg bruker å gjøre dette nedi oppvaskkummen for å unngå mest mulig søl.

Ha couscousen i en bolle og rør inn salt og pepper. Hell over kokende vann, rør rundt en gang og legg over et lokk. La det ligge sånn i ca. 5 minutter. Bruk en gaffel til å rører opp couscousen. Ha i oljen og rør den inn.

Grovhakk nøttene og persillen og rør inn både dem og granateplekjernene. Fordel det utover et stort serveringsfat.

Til yoghurtdressingen har jeg brukt tykk gresk yoghurt. Du kan også bruke vanlig naturellyoghurt. Vil du at den skal bli litt fastere, kan du helle den over et kjøkkenhåndkle og la den henge litt slik at noe av væsken drypper ut.

Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør den, saltet og pepperen i yoghurten. Smak til med sitronsaften.

God middag!

 

Taco med Fru Timians eget tacokrydder

$
0
0

Med eget tacokrydder må det jo også følge en oppskrift på god norsk taco! Denne kjærkomne fredagsmiddagen. Eller onsdagsmiddagen når det er det som passer.

Det er ikke mye fiksfakseri over min tacovariant. Ganske så lik den iallfall jeg har lagt i mange år – og hvor jeg har brukt hjemmelaget tacokrydder i mange år også. Men nå når jeg har min egen krydderserie – som jeg forresten er superstolt av – er det jo selvfølgelig Fru Timians tacokrydder jeg bestandig bruker. Og her kommer mengdeforholdene og resten av oppskriften!

Du kan kjøpe tacokrydderet i nettbutikken min!

God tacomiddag!

Taco med kjøttdeig, guacamole og tomatsalsa

til 4 personer

1 ss olje til steking
400 g kjøttdeig
3 ts Fru Timians tacokrydder
1 dl vann

Tomatsalsaen
3 ss chiliketsjup
2 store tomater
½ rødløk
1 fedd hvitløk
½-1 rød chili
½ liten potte koriander
saft av ¼–½ lime
10-30 dråper rød Tabasco
litt flaksalt
nykvernet pepper

Guacamolen
2 medium store avokadoer
1 fedd hvitløk
10 stilker koriander
saft av ¼–½ lime
½ ts Fru Timians løksalt
nykvernet pepper

til servering
rømme
tortillachips
tortillalefser
salat

Stek kjøttdeigen i olje i en stekepanne! Ha i tacokrydderet og vannet og la det koke sammen. Jeg bruker å skru av hele kværnen på krydderflasken og helle i.

Ha chiliketsjupen i en bolle. Skjær tomatene i små terninger på ca. ½ x ½ cm. Finhakk rødløken, hvitløken og chilien, og grovhakk korianderen. Rør det inn sammen med chilisausen. Om du vil ha med frøene på chilien og hvor mye av den du vil bruke, bestemmer du.

Klem ut limesaften og rør både den, olivenoljen, Tabascoen, salt og pepper inn i salsaen. Smak til for å få riktig mengde med både Tabasco, salt og pepper.

Del avokadoene i to og fjern steinene før du skraper kjøttet ut av skallet. Mos det sammen med et revet hvitløkfedd. Hakk opp korianderen, rør inn resten og smak til med salt og pepper.

Bruker du ferdigkjøpte tacolefser, blir de best når du varmer dem i en tørr stekepanne.

Da er det bare å finne frem resten av tilbehøret og kose seg med god taco.

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live