Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

På tøffeljakt i Piemonte

$
0
0

Noen ganger er det sånn at jeg må klype meg litt i armen bare for å være sikker på at jeg faktisk ikke bare sitter på kontoret og dagdrømmer, men får lov til å oppleve så mye spennende som jeg gjør! Og det ble litt klyping da jeg fikk være med på trøffeljakt i Alba i Piemonte i november i fjor.

Jeg hadde aldri spist fersk trøffel før, bare smakt trøffelolje, som jeg synes smaker skikkelig dårlig, så jeg var riktig så spent på om jeg skulle skjemme meg ut ved å ikke like denne superdyre luksusvaren eller om jeg skulle bli like hektet som jeg visste noen at mine medreisende er.

I Alba er det hvit trøffel som gjelder. Til rundt kr 25.000 pr kilo, hvis du er god til å prute og kjøper rett fra en trøffeljeger. Herlighet!

Kjempestore hvite trøfler. Du skulle kjent lukten i rommet disse lå! 

I tillegg til hvite trøfler er Piemonte kjent for sitt robuste og smakfulle kjøkken og sin vin. Og menneskene her ånder virkelig for sin mat og vin!

Piemonte er en av de mest kjente vinregionene i verden, så da passet det i grunn fint at vi skulle få tilbringe våre dager her på vingården til Fontanafredda.

Elsker dette landskapet!

Her kommer en bitte liten vinskole om vinregionen Piemonte

De to mest vanlige druene i Piemonte er Nebbiolo og Barbera.

Nebbiolo blir kalt dronningen av røde druer, og er den mest prestisjefulle druen herfra. Navnet Nebbiolo kommer fra ordet tåke, og tåke bruker det å være mye av i oktober når druene høstes. Det var tåkete morgener da vi var der også.

Nebbiolodruen er veldig tanninrik noe som gjør at vinen ofte må lagres i flere år før den kan drikkes. For under lagring vil tanninnivået reduseres.

Kjøper du deg en flaske Barolo vil den bestandig være av Nebbiolo.

Barbera står for halvparten av vinproduksjonen i Piemonte. Barberadruene plukkes tidligere enn Nebbiolodruene. Druene er rike på syre, men har lite tanniner. Det betyr både at vinen ikke trenger like lang lagringstid som Nebbiolo og at de som lett får hodepine av røde viner, ofte tåler Barbera ganske så bra.

Alta Langa – Hvis du vil fornærme en italiener som bor i Alba, spør du etter prosecco når du går i den lokale baren. Her lager de nemlig Alta Langa og ikke prosecco. Alta Langa lages med Pinot Noir og Chardonnay og den lages på champagnemetoden, som er en mer omfattende prosess enn ved prosecco, og som krever minimum 30 måneders lagring på flaske før den kan selges.

Aberto Grasso er ansvarlig for vinrankene hos Fontanafredda. Her viser oss han hvordan man beskjærer. Vinrankene skal beskjæres ulikt ut fra hvilken drue det er, og det er en krevende og vanskelig jobb. Over 80 % av greinene forsvinner i beskjæringsprosessen, for her gjelder det å få maks kvalitet på de druene som kommer. Og da er det jo greit å skjære vekk de riktige greinene.

Høsttåken ligger over Fontanafredda. 

Så til trøffeljakten! De hvite trøflene vokser på røttene til ulike tresorter, så her må det gode neser til for å lukte dem opp. Franco har vært trøffeljeger i mange år – du må ha et sertifikat for å kunne jakte på hvite trøfler – og Mara er én av trøffelhundene han har.

Franco og Mara fant flere små hvite trøfler!

Og tror du jeg likte de hvite trøflene? Oh yeah! Det var utrolig godt! Fantastiske smaker. Og vi spiste mengder av den!


Fisketaco med ørret

$
0
0

Taco på en onsdag? JA! Hvorfor ikke? Med fisk, massevis av grønnsaker, grove lefser og kjapp tilberedning er dette en perfekt hverdagsmiddag!

Og sjekk ut fargene! Det er så herlig med fargerik mat! Og etter min erfaring elsker unger fargerik mat!

Nå er det mangosesong, så da passer det bra å lage en manogsalsa å servere til også. Tilpass chilimengden ut fra din egen og de andres gane. Jeg liker den best når det er litt hete i den, men her er vi forskjellig.

Her har jeg brukt ørretfileter som jeg skjærer i terninger og blander med ferdig fajitaskrydder fra Old El Paso. Du kan også bruke laks, torsk eller sei. Og du kan bruke tacokrydder om du heller vil det. Fajitaskrydderet har en litt mer røkt smak enn tacokrydderet, så bruk din favoritt.

Fisketaco med grove lefser og fajitaskrydder

til 4 personer

600 g ørret eller laks uten skinn og bein
1 pk Old El Paso fajitaskrydder
2 ss olivenolje til steking

Mangosalsa
1 moden mango
saft av ½ lime
1 fedd hvitløk
¼ ts flaksalt
nykvernet pepper
10-12 cherrytomater – her bruker jeg både røde og oransje tomater
2 vårløk
¼-1 rød chili
¼ potte koriander

Guacamole
2 spisemodne avokadoer
1 fedd hvitløk
saft av ½ lime
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Til servering
1 pk Old El Paso fullkornstortillalefser og/eller
1 pk Old El Paso fullkornstacobåter
1 glass Old El Paso tacosaus – her bruker jeg den mildeste typen
rømme
ruccola eller annen salat

Del ørret i terninger på ca. 3 x 3 cm og legg på en tallerken. Dryss over fajitaskrydderet og bland det sammen. La den ligge mens du gjør klart resten.

Jeg bruker bestandig å skrelle mangoen først før jeg skjærer av sidene helt inn mot den store flate steinen i midten, og så skjærer av det resterende fruktkjøttet rundt steinen etterpå. Noen liker å skjære løst kjøttet først mens skinnet fremdeles er på, for så å rute opp kjøttet og vende det ut fra skallet. Du gjør som du liker best.

Du skal iallfall ende opp med mangoen i små terninger. Ha dem i en bolle sammen med limesaften og helt finhakket hvitløkfedd, salt og pepper. Rør det sammen.

Del tomatene i 2 eller 4 og skjær vårløken i tynne ringer. Chilien finhakker du, med eller uten frø (mesteparten av heten er i frøene) og grovhakk korianderen. Rør alt sammen og smak til for å kjenne om salsaen er passe krydret.

Til guacamolen moser du avokadoene og river hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet. Bland det sammen med resten av ingrediensene i en bolle. Smak til for å kjenne om den er passe krydret.

Varm oljen i en stekepanne på midt mellom medium og høy varme og legg i fiskebitene. Stek dem i 2-3 minutter på den ene siden, snu dem og stek like lenge på den andre siden.

Varm lefsene enten i mikroblgeovn eller i stekeovnen på 150 grader, pakket inn i aluminiumsfolie i 6-7 minutter.

Så er det bare å fordele tingene i små skåler og benke seg rundt bordet!

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Semlor

$
0
0

Semlor! Svenske fastelavnsboller!

Det er fyllet som skiller svenskenes fastelavnsboller fra våre her hjemme. For der vi fyller bollene med syltetøy og krem, kjører svenskene på med mandelmasse. Og for å få plass til masse fyll, graver de en skikkelig grop midt i bollen før mandelmassen has i. NAM!

Her finner du mine beste fastelavnsboller!

Og her finner du trønderske fastelavnsboller – laup!

Du kan sikkert bruke ferdigkjøpt mandelmasse, men den bruker å være litt hard og tørr, og hvis du har en matprosessor eller blender, lager du din egen mandelmasse på 2 minutter.

God bakst til deg!

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Mandelfyllet
300 g mandler
150 g melis
1 ½ dl melk

3 dl kremfløte

Ha hvetemel, sukker, salt, gjær og safran i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et løvtynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk bollene med plastfolie eller et klede og la de heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettet på nest nederste rille. Stek bollene i ca. 12 minutter.

La de avkjøles på en bakerist.

Til mandelfyllet har du mandlene og melisen i en matprosessor eller blender og kjører rundt til det er helt smulete. Ha i mesteparten av melken og kjør rundt. Tilpass væskemengden slik at du får en løs, men ikke rennende, mandelmasse.

Når ting er klart for servering, pisker du kremfløten til krem. Den skal være fast nok til at den topper seg, men fremdeles forholdsvis løs i konsistensen.

Skjær av lokket på bollene og grav ut litt av fyllet midt i bollen. Det får enten være smaksprøver til kokken eller du kan tørke dem og lage kjempegod smuldretopping for desserter.

Fyll gropen med mandelfyll før du har på kremen og plasserer bollelokket på toppen. Dryss med litt melis til slutt.

 

Ukemeny for uke 8

$
0
0

Vinterferie for noen, arbeidsuke for andre! Hvordan ser uka din ut? Jeg har store planer om å jobbe meg gjennom uka, men satser stort på å gjøre koselige ting innimellom. Det er alt for lenge siden jeg var ute og spiste på en spennende restaurant, så det har jeg en plan om å få gjort i løpet av denne uka. Kjenner at både hode og munn trenger noen nye smaker og ideer!

Ukemenyen denne uken tenker jeg skal passe godt både om du har en helt vanlig uke og om du er på fjellet. God mat gjør livet litt bedre samme hvor vi befinner oss.

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 18. februar – Fiskeburger

Har du tid, må du veldig gjerne lage fiskekakene dine selv – og det står oppskrift på det når du klikker deg inn her – men er tiden knapp, finner du deg fiskeburgere med høy fiskeandel i butikken, og bruker dem istedenfor. Godt blir det med både hjemmelagde og kjøpte fiskekaker.

 

Tirsdag 19. februar – Komler med salt kjøtt, vossakorv og kålrabi

Kjært barn har virkelig mange navn når det kommer til denne tradisjonsmiddagen! Komler, komper, raspeball, potetball eller klubb!

 

Onsdag 20. februar – Langpanne med kylling, grønnsaker og pesto

Det kommer aldri til å bli for mange oppskrifter med saftig kylling og tilbehør laget i en langpanne! Jeg elsker mat som dette! Så masse gode smaker og så enkelt å lage. Perfekt å lage dersom man skal ha besøk og ikke ønsker å stesse før de kommer. Denne maten lager seg selv i stekeovnen. Du må jo plassere den der da, men de 40 minuttene som det tar å steke maten, kan du bruke til noe helt annet.

 

Torsdag 21. februar – Grønnsakssuppe med tomatsaus

En genial måte å få i seg nok grønnsaker på, er å lage grønnsakssuppe. Da har både store og små en tendens til å spise store mengder.

 

Fredag 22. februar – Cannelloni med spinat og grønnkål

Dette synes jeg er skikkelig snadrete mat! Lasagneark rullet rundt en salig blanding av spinat, grønnkål, kremost og parmesan. Smakssatt med en akkurat passe mengde hvitløk. Mmmmm. Deilig!

 

Lørdag 23. februar – Chili con carne

Dette er den perfekte vennematen! Gryten du lager når noen kommer på besøk og dere har lyst på noe skikkelig godt å spise, men som det ikke er mye jobb med å lage. Dette er oppskriften du kan vende tilbake til gang etter gang uten å gå lei!

 

Søndag 24. februar – Pannestekt torsk med ertepuré og sprøstekt bacon

Nå er den norske skreien i sesong, og da er den helt perfekt å bruke til denne middagen!

 

Ukens kake – Victoria Beckhams brownie

Damen selv – altså Victoria Beckham hadde moteoppvsining i London i dag, søndag. Kanskje hun feiret med et stykke brownie etterpå?

Heldigvis trenger man ikke å ha på designerklær for å like sjokoladekaken hennes.

 

Ukens gjærbakst – Pizzasnurrer

Det er ikke mye som slår smaken av en nystekt og duftende pizzasnurr!

God uke til deg!

 

Festsjokoladekake!

$
0
0

Det er mandag og det er fest! Jeg blir 49 år i dag, og det feirer jeg med å finne frem en oppskrift – nesten – fra glemselen. Det vil si, jeg hadde glemt denne, men så var det en ivrig leser som instendig etterlyste oppskirften. Den har vært på bloggen tidligere, men ble fjernet for litt oppsussing. Og så har jeg helt glemt å legge den ut igjen. Tenke seg til!

Nå er den altså tilbake i rampelyset! En skikkelig herlig sjokoladekake med 4 lag, med store mengder sjokolade – som seg hør og bør i en sjokoladekake – og masse kremostfyll. Det må jo bli bra!

I oppskriften bruker jeg rundformer på 20 cm i diameter. Om du ikke har det, men har 22 cm, bruker du det istedenfor. Da blir kaken litt lavere, men blir allikevel høy og fin. Da beregner du litt kortere steketid på bunnene.

Lag gjerne kakebunnene dagen før du skal sette sammen kaken, så rekker de å sette seg.

Festsjokoladekake med kremostfyll og sjokoladeganache

Bunnene
350 g sjokolade med 70% kakaoinnhold
350 g smør
1 ½ dl sterk kaffe
325 g hvetemel
2 ½ ts bakepulver
½ ts natron
225 g brunt sukker
300 g hvitt sukker
40 g kakaopulver
5 egg
1 ¼ dl skummet kulturmelk

Kremostfyll
1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
600 g naturell kremost, romtemperert
450 g crème fraîche
675 g melis
3-4 ss sitronsaft

Sjokoladefyll og –glasur
400 g sjokolade med 70% kakaoinnhold
400 g sjokolade med 50% kakaoinnhold
2 ts honning
4 ½ dl kremfløte

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft og smør 2 rundformer på 20 cm i diameter. Legg gjerne bakepapir i bunnene av formene.

Smelt sammen sjokoladen og smøret til bunnene. Tilsett kaffen og rør det hele sammen. Ha alt det tørre i en bolle og bruk en visp for å fjerne alle klumper. Visp eggene og kulturmelken lett sammen før du heller det over alt det tørre. Tilsett den smeltede sjokoladeblandingen og rør alt kjapt sammen.

Fordel røren i formene og sett dem på hvert sitt stekebrett i stekeovnen. Stek kakebunnene i ca. 1 time og 25-30 minutter. Stikk et kakepinne i bunnene for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut av kaken, er kaken ferdig. Hvis ikke, steker du noen minutter til før du sjekker igjen.

Hvelv kakene over på en bakerist og la de avkjøles helt.

Del vaniljestangen til kremostfyllet i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør det sammen til du har fått ut alle klumpene. Smak til med sitronsaften slik at du får akkurat den syrlige og søte smaken som du vil ha.

Hakk opp sjokoladen til sjokoladefyllet og -glasuren og ha de i en bolle sammen med honningen. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør med en slikkepott til all sjokoladen er oppløst og du får en tykk sjokoladegrøt. Rør rundt av og til helt til blandingen er avkjølt.

Så er det klart for montering av kaken!

Del begge kakebunnene i to. Jeg synes det er lettest å få en rett og fin kake når jeg legger bunnene opp ned og så legger jeg først toppen av en ene kaken opp ned på et serveringsfat. Jeg er en skikkelig sølekopp, så jeg bruker å legge matpapir inn under bunnen sånn at jeg slipper å søle på serveringsfatet.

Fordel halve kremostfyllet over bunnen. Legg ny kakebunn over. Ha cirka halvparten av sjokoladefyllet i en miksmasterbolle og pisk det på ganske høy hastighet i ca. 5 minutter, til du ser at det har blitt luftigere. Fordel ca. halvparten av dette fyllet over kakebunnen. Så gjentar du med et lag med kremostfyll. Når siste bunn er satt på plass, fordeler du siste halvdel av den piskede sjokoladen over hele kaken. Også rundt kantene.

Sett kaken inn i kjøleskapet en stund slik at sjokoladen stivner litt. Imens pisker du resten av sjokoladeglasuren. Miksmasteren greier ikke å piske alt på en gang, så det er derfor jeg deler  opp piskingen.

Fordel resten av sjokoladeglasuren rundt hele kaken. Pynt eventuelt med noe fin kakepynt. Fordi kaken er så høy, må du skjære ganske så smale stykker av kaken ved servering.

God baking og god fest!

 

Kjøttdeiggryte – one pot-middag

$
0
0

Her kommer en ny one pot-middag på bloggen! Jeg elsker disse middagene og det tror jeg jammen meg dere gjør også! Dere er iallfall ivrige lesere av one pot-oppskriftene mine.

Denne pølsegryten føk opp på 10 på topp listen første året den lå på bloggen!

Dagens versjon er med kjøttdeig, så det betyr at du må brune kjøttdeigen litt før du har resten av ingrediensene i pannen. Men så snart den er brunet er det bare å ha alt det andre i, koke opp og røre litt de kommende 15 minuttene, så er middagen klar.

Jeg bruker Go Tan Srirachasaus i denne gryten, og etter at jeg begynte å bruke det i mat for noen år siden, har jeg flasken bestandig stående på benken sammen med mine essensielle basisvarer. En liten skvis i tomatsuppen eller kjøttgryten gir den et ekstra kick uten at den blir for sterk av den grunn, og en litt større skvis i woken gjør susen.

Srirachasaus er en chilisaus som er skikkelig sterk, men som, i tillegg til chili, hvitløk og eddik også inneholder sukker, som er med på å gjøre sausen rundere i smaken. Smak deg litt fram for å finne ut hvor mye du trenger i dine retter for å få det ekstra kicket.

Vil du teste ut en one pot-middag med fiske også, kan du sjekke ut denne med torsk og reker!

One pot-middag med kjøttdeig, kikerter, paprika og mais

4 personer

2 ss olivenolje
500 g kjøttdeig
2 fedd hvitløk
1 stor løk
1 grønn paprika
10-12 cherrytomater
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts spisskummen
1 boks, 4 dl, moste hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
1-2 ss Go Tan Srirachasaus
1 liten boks hermetiske mais
1 boks, 4 dl, hermetiske kikerter
4 dl vann

Til servering
creme fraiche eller rømme
litt revet ost
persille
noen cherrytomater

Ha oljen og kjøttdeigen i en gryte og brun kjøttdeigen raskt på høy varme.

Hakk opp hvitløkfeddene og løken, del paprikaen i små terninger og cherytomatene i to. Ha dette samt resten av ingrediensene i gryten og kok opp.

La det småkoke, uten lokk i 15 minutter. Smak til for å kjenne om gryten er passe sterk eller om du skal ha i litt mer srirachasaus.

Er det mye væske igjen i gryten etter 15 minutters kok, skrur du opp varmen litt og lar det koke litt ekstra mye noen minutter.

Server gryten med rømme eller creme fraiche, revet ost, oppdelte cherrytomater og hakket persille på toppen.

NAM!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Lapskaus

$
0
0

Lapskaus er den ultimate bestemormiddagen! Er du ikke enig? Herlig mørt kjøtt, massevis av grønnsaker og en tykk brun saus! NAM!

Jeg tenker at lapskaus er perfekt todagersmat. Altså at når du lager det, må du lage så mye at du har til middag i to dager. Husk bare å avkjøl restene som du skal spise dag nummer to, med en gang du har spist ferdig. Hell restene over i en kald eske eller kasserolle eller sett den kasserollen du akkurat har brukt i oppvaskkummen full av kaldt vann. Så rører du noen ganger i lapskausen. Så snart det er avkjølt, setter du det inn i kjøleskapet.

Vil du ha to ulike kjøttvarianter, hvor du bruker høyrygg til begge, kan du lage langtidskokt høyrygg med grønnsaker den ene dagen, og så bruke restene til lapskaus dag nummer to!

Lapskaus

til 4 porsjoner

1 ½ kg høyrygg av storfe + gjerne også noen kraftbein hvis du får med det
vann
2 ts salt
nykvernet pepper
1 laurbærblad
2 skiver kålrot
5 poteter
2 pastinakker
2 persillerøtter
½ sellerirot
3 gulrøtter
1 purre
1 stilk stangselleri
maisennajevning til brune sauser
gjerne litt tyttebær eller tyttebærsyltetøy til servering

Legg kjøttet og eventuelle kraftbein i en kasserolle og hell over nok vann til at det dekker. Ha i salt, pepper og laurbærbladet.  Kok opp og la det småkoke til kjøttet begynner å løsne fra beina. Det tar mellom 40 og 60 minutter. Like etter at kjøttet koker opp, vil det danne seg litt grumsete skum på toppen. Fjern det med en øse etterhvert som det kommer. Da får du en blankere og finere kraft.

Mens kjøttet koker, skreller du grønnsakene og deler dem i terninger. Purren skjærer du i skiver.

Når kjøttet er mørt, tar du det ut av kraften og lar det avkjøles litt før du skjærer det i terninger. Samtidig kan du ha alle grønnsakene oppi kraften og koke opp igjen. De trenger ca. 20 minutter på å bli møre.

Når kjøttet er delt opp tar du det tilbake i kjelen.

Når grønnsakene er ferdigkokt, rører du inn nok jevning til at du får den ønskede konsistensen på lapskausen.

Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Server gjerne lapskausen med godt flatbrød og tyttebær.

 

Ukemeny for uke 9

$
0
0

Det er ikke mye vinter utenfor huset her i grunn! All snø er borte, jeg synes å skimte litt grønt på hekken mot naboen (men det er kanskje bare mose?) og da jeg tok meg en løpetur i morges var det så mye fuglekvitter at man skulle tro det var april! Eller kanskje ikke fuglene bruker å kvitre mindre på vinteren? Det er en grunn for at jeg er matblogger og ikke ornitolog! He he he!

Jeg får holde meg til mattipsingen! Så her kommer mine forslag for ukemeny for den kommende uken. Håper du finner mye du har lyst til å prøve! Ønsker deg en strålende fin uke, og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 25. februar – Tomatrisotto

Jeg blir glad bare jeg ser bildene av denne maten! Hva med deg?

 

Tirsdag 26. februar – Stekt torsk med råstekte poteter (sponset link)

Med den norske skreien i sesong, er det bare om å gjøre å spise så mye av den som mulig. Bruk gjerne steketipsene som jeg kommer med i denne oppskriften, så får du garantert skikkelig saftige torskestykker!

 

Onsdag 27. februar – Tex-mexsalat med kylling, avokado og krønsj

Å, jeg elsker salater med massevis av god smak, litt krønsj og friske farger! Og er du litt som meg, tror jeg at du kommer til å elske denne salaten du også! Her er det saftig kylling og moden avokado, salat og paprika, og så er det i tillegg noen herlige tex-mex-smaker i bønnene og tortillachipsen.

 

Torsdag 28. februar – Kjøttkaker med brun saus og ertestuing

Dette er virkelig norsk tradisjonsmat på sitt beste! En super middagsvinner for hele familien.

 

Fredag 1. mars – Kyllinglasagne

Litt usikker på om det rent teknisk er lov til å kalle dette en lasagne, men jeg tar sjansen på at en eventuell tilgivelse kommer man bare får smakt!

 

Lørdag 2. mars – Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe

Selv om det kan se ut som våren lusker rundt hjørnet, er det fremdeles grytetid! Og godt er det! Dampende gryter som fyller hele huset med godlukt i flere timer før den endelig kommer på bordet – det er jo noe av det beste som finnes!

 

Søndag 3. mars – Pastasalat med reker og ostesaus

Dette er en supergod og enkel pastasalat! Den blir definitivt best når du bruker ferske eller frosne reker, og ikke de som ligger i lake. Da ligger det i grunn til rette for et herlig måltid!

 

Ukens kake – Nøttekake med hermetiske pærer, krem og sjokolade

Jeg har definitivt ikke tall på hvor mange ganger jeg spiste denne kaken i barndommen. Jeg tror det nesten bestandig lå en nøtte- eller mandelbunn på lur i fryseren hjemme, en boks eller to med fløte i kjøleskapet og hermetiske pærer på kjølerommet.

 

Ukens gjærbakst – Fastelavnsboller

Til helgen er det fastelavn, så da må det bakes fastelavnsboller!

 

En god uke til deg!

 

 


Saftig kyllng med råstekte poteter og god salat

$
0
0

Jeg bare elsker det når hverdagsmiddagene er kjempegode, fargerike og sunne, og at alle i familien liker den. Det er definitivt ingen selvfølge at alle disse tingene går sammen, men – og her skal jeg komme med et håp til alle dere som har små unger som griner på nesa og sier at de ikke liker: Ikke gi opp! Fortsett å server varierte middager, for så lenge som de blir eksponert for forskjellig mat, vil de også utvikle smakssansene sine og vil etterhvert like det aller meste som settes på middagsbordet.

Sommermenneske som jeg er, drar jeg frem grillpannen ofte nå på denne tiden av året. Selv om jeg ikke får grillsmak av maten når jeg bruker den, får jeg iallfall de herlige mørke stripene på maten. Så får jeg late som bikiniværet er på plass! He he he!

Her har jeg marinert kyllingfiletene i skummet kulturmelk og krydder før steking. Er du flink til å planlegge, kan du gjerne legge kyllingfiletene i marinaden dagen før du skal steke dem. Surmelken er med på å gjøre kjøttet mørere og du får et enda saftigere resultat.

Du trenger ikke å servere både råstekte poteter og brødkrutonger til denne middagen, men med tenåringer i hus – som spiser mye – kan det aldri bli for mange råstekte potetbiter!

PS! Dette er en ganske så rask middag å lage, selv om det er en lang råvareliste. Alle prosessene er kjappe.

Marinert kylling med brødkrutonger, salat og råstekte poteter

4 personer

Kyllingen
1 fedd hvitløk
600 g kyllingfilet
ca. 2 dl skummet kulturmelk
2 ss olivenolje
1 ts tørket timian
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Brødkrutongene
3 skiver brød, gjerne tørt brød, loff eller grovt
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
1 ts tørket timian

De råstekte poteten
800 g småpoteter, gjerne norske småpoteter
4 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
2 ss sesamfrø

Dressing
1 ½ rømme
20 g parmesan
1 ts sitronsaft
2 runder med pepperkvernen

Salaten
1 avokado
10-12 små cherrytomater
1-2 hjertesalater, avhengig av størrelsen på dem
litt ruccola
20-30 g parmesan

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Finhakk hvitløkfeddet og ha det i en brødpose eller skål sammen med kyllingfiletene og resten av ingrediensene. Du må nok kulturmelk til at den dekker kyllingen. Nå kan du la dette marineres fra 15 minutter på kjøkkenbenken til 1 døgn i kjøleskapet.

Når du skal steke kyllingen, lar du kulturmelken renne av, varmer en grillpanne til den er skikkelig varm og legger i filetene. La de steke i ca. 4 minutter på hver side. Er det store fileter, liker jeg å steke de ferdig i stekeovnen. Hjemme, hvor jeg har 1 stekeovn (jeg har 2 på matverkestedet), venter jeg med å ettersteke dem til potetene er ferdige. Da skrur jeg ned varmen til 200 grader, stikker et steketermometer midt i den ene fileten, setter grillpannen i ovnen og steker til kjernetemperaturen er 70 grader. Med små fileter, får det fint å steke ferdig i grillpannen. Om du synes det blir styrete å vente til potetene er ferdig, kan du legge et lokk på stekepannen og la dem steke ferdig der.

Del potetene i mindre biter. Disse er så små i utgangspunktet at jeg bare har delt dem i to. Er de større, deler du dem i flere biter. Ha potetbitene i en langpanne og ha over olje, salt, pepper og sesamfrøene og bland det sammen. Sett pannen i stekeovnen og stek potetene i 20-25 minutter. Blir de for brune på utsiden før de er gjennomstekte, skrur du ned varmen.

Skjær brødet i terninger på ca. 1 ½ x 1 ½ cm. Ha oljen og krydderet i en stekepanne og ha i brødbitene. Jeg bruker å vende dem en gang med en gang sånn at oljen blir fordelt forholdsvis jevnt på begge sidene av bitene. Så steker jeg dem på medium varme til de blir gyllenbrune på den ene siden. Vender dem og steker videre på den andre siden. Når de er ferdige, kan du helle dem over på litt kjøkkenpapir sånn at eventuelt overflødig fett trekkes ut.

Ha rømmen til dressingen i en skål. Riv parmesanen, jeg bruker å rive den medium grovt, og rør den, sitronsaften og pepperen inn i rømmen.

Del opp ingrediensene til salaten.

God middag!

 

 

Kebab med reinsdyrskav

$
0
0

Wow! Dette ble en supergod middag! Og, selv om ingredienslisten er ganske så lang, er det en forholdsvis kjapp middag å lage. Jeg bruker ferdigkjøpte pitabrød – du må gjerne bake dem selv, om du har tid og lyst, du finner oppskrift her – og da er det bare litt kutting som skal til. Og så stekingen av reinsdyrskavet. Men, hvis du lar det halvtine på kjøkkenmebenken før du setter i gang, bruker du maks 2 minutter på stekingen.

Jeg ble så glad da Min Boazu – som er et samisk-eid selskap i Karasjok – tok kontakt og lurte på om jeg hadde lyst til å lage blogginnlegg med deres reinsdyrkjøtt. Det tok jeg som en skikkelig tillitserklæring og sa selvfølgelig ja!

Nå har jeg fått gode råd fra noen som er nye flinkere enn meg med viltkjøtt,  lekt meg litt og prøvd ut litt forskjellig, og må si meg superfornøyd med det ferdige resultatet. Denne kebaben ble så god! Ble noen smakskombinasoner her som jeg ble veldig fornøyd med.

Min Boazu sitt reinsdyrkjøtt selges i alle Rema 1000-butikker rundt i hele landet. Alt kjøttet deres har denne fine innpakningen. Du finner kjøttet i frysedisken.

Jeg utpeker dette herved som en ny familiefavoritt!

Reinsdyrkebab med tyttebærdressing, sopp og eplebiter

4 personer

Reinsyrkavet
400 g reinsdyrskav
1 ts spisskummen
1 ts malte korianderfrø
½ ts paprikapulver
½ løkpulver
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Tyttebær- og rømmedressingen
1 ½ dl rømme
½ ts flaksalt
½ ts nykvernet pepper
1-1½ ss tyttebærsyltetøy

Tilbehøret
4 pitabrød
½ agurk
½ rød paprika
½ grønt eple
3 vårløk
10-12 cherrytomater
100 g blandet grønnsalat
200 g sjampinjong
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk

Ta reinsyrskavet ut av frysreen og la pakken ligge uåpnet på kjøkkenbenken mens du gjør klart resten.

Bland sammen krydderne til kjøttet og sett det til side.

Rør sammen rømmen, saltet og pepperen i en skål. Rør inn halvparten av tyttebærsyltetøyet. Resten av syltetøyet rørere jeg bare sånn halvveis inn sånn at det blir litt fargespill i dressingen. Bruk et godt tyttebærsyltetøy med mye bær og forholdsvis lite sukker.

Varm opp pitabrødene i stekeovnen. Pakk dem inn i et kjøkkenhåndkle når de er varme sånn at de holder seg myke.

Del agurken, paprikaen, eplet og vårløken i småbiter og halver cherrytomatene og ha i hver sine små skåler.

Del sjampinjongen i små terninger. Ha olivenoljen i en stekepanne og stek soppen på høy varme til den begynner å bli gyllen. Hakk opp hvitløken og ha i stekepannen. Da kan du dempe varmen litt samtidig og la det surre i 3-4 minutter. Ha det over i en liten skål. Er det olje igjen i panna, lar du den være i til steking av kjøttet.

Skru opp varmen på stekepannen igjen og ha eventuelt i mer olje. Ha i reinsdyrskavet og dryss over krydderblandingen. Bland det sammen. Fres og stek kjøttet på høy varme i ca. 2 minutter. Det er så tynne skiver at det blir gjennomstekt med eng gang det rekker å bli gyllent.

Da er det klart for å spise.

Sett skålene på bordet så kan alle fylle på med alt det fyllet som de vil ha.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Min Boazu.

 

 

 

Den fineste flettelofen

$
0
0

Ja, vi elsker fletteloff! Det blir en herlig festfølelse over brødet med en gang deigen blir flettet. Og har du en god deig å jobbe med, går flettingen som en lek også.

Det blir automatisk litt fest når denne loffen kommer på bordet. Det synes nå iallfall jeg. Er du ny med fletting, kan det være lurt å øve seg med noen hyssingstumper først. Og så kan du følge bildene min. Da skal det forhåpentligvis gå lekende lett.

God bakst!

 

Fletteloff

Deigen
700 g hvetemel
1 ts salt
1 ss sukker
½ pk gjær, fersk eller tørr
1 romtemperert egg
4 dl vann, ca. 25 grader
1 egg til pensling

Toppingen
20 g valmuefrø
20 g sesamfrø

Ha hvetemel, salt, sukker og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Ha egget og melken i bollen og elt deigen godt sammen, på lav hastighet, i 15 minutter. Skru opp tempoet på eltingen litt de siste minuttene.

Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

Hvelv deigen på et lett melet bakebord. Kna deigen sammen og del den i 4 like store deler.

Skrap vekk melet fra bordet når du nå skal rulle ut lange pølser, for deigen ruller veldig dårlig på et melet bord. Rull hver av delene ut til en pølse på 50–60 cm.

Ha valmuefrøene på ett fat og sesamfrøene på et annet. Pensle den ene pølsen med vann rundt det hele og rull den i valmuefrøene. Gjenta samme prosessen, men rull i sesamfrø med én av de andre pølsene.

Så skal du flette sammen de 4 pølsene. Om du ikke er helt stødig i fletting, er det lurt å øve seg på 4 hyssinger før du går løs på deigen. Klem endene godt sammen og brett dem inn under den flettede loffen på begge sidene. Legg loffen over på et bakepapirkledd stekebrett.

Dekk loffen med et kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Pisk egget lett sammen og pensle loffen. Sett brettet på nederste rille i stekeovnen og stek loffen i ca. 25 minutter til den er gyllenbrun og gjennomstekt. Sjekk gjerne med et steketermometer om den er ferdig. Loffen er gjennomstekt når den har en kjernetemperatur på 97 grader.

La fletteloffen avkjøles på en bakerist.

 

Ukemeny for uke 10

$
0
0

Det er vår i luften, folkens! Iallfall her der jeg er! Hønene våre elsker å kakle rundt på gårdsplassen nå mens kattene løper rundt dem. Det er skikkelig på-landet-idyll om dagen!

Ukens ukemeny har et lite anstrøk av vår over seg den også. Må jo det. Og så har den fremdeles nok vinter i seg til at vi kan kose oss med en varmende gryte. Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 4. mars – Tomatsuppe med grønnsaker og pasta

Elsker det når man kan kombinere populært, godt og sunt! Det passer særdeles godt på denne middagen. Fort gjort å lage er den også.

 

Tirsdag 5. mars – Arvefisken

Fisk og grønnsaker i langpanne sammen med fløte og ost, og servert med ris til. Dette ble en slager med en gang! Du kan lese med om hvorfor den har fått dette navnet inne i blogginnlegget.

 

Onsdag 6. mars – Pastasalat med svinefilet

Herlig og lettvint familiemiddag!

 

Torsdag 7. mars – Kyllingsnitsel med potetstappe og fennikelsalat

Her er det så masse gode smaker samlet sammen på et fat, folkens! Griljerte og krydrede  kyllingfileter som jeg sprøsteker i olje og smør, servert sammen med potetstappe og fennikelsalat. Nam!

 

Fredag 8. mars – Sashimi med mango og koriander

Å hvilken lykke det er å kunne spise denne maten! Dette synes jeg er fantastisk vakker og eventyrlig god mat på samme tid. Når den da i tillegg føles både rensene og godgjørende for hele kroppen, sier det seg selv at dette er skikkelig poppismat!

 

Lørdag 9. mars – Den beste lammegryten

Himmel og hav hvor svak jeg er for en gryte full av dype, intense smaker og kjøtt så mørt at det nesten faller fra hverandre bare du ser på det en ekstra gang! Finner du ikke lammekjøtt i hverken ferskvare- eller frysedisken, kan du også bruke storfekjøtt i denne gryten.

 

Søndag 10. mars – Vårlig kylling med poteter, asparges og sukkererter

Elsker fargene! Elsker smakene! God middag!

 

Ukens kake – Stekt ostekake med blåbærsaus

Dette er kaken å lage for alle som elsker en stekt ostekake! Den er så mektig og god og jeg vet at mange av dere elsker den.

 

Ukens gjærbakst – Pizzasnurrer med kylling

Du kan gjerne bake dobbel porsjon når du er igang for disse pizzasnurrene er skikkelig populære. Kjekke å sende med i matpakken er de også. Da er det bare å ta de ut av fryseren og legg i matboksen, så rekker de å tine før lunsj.

 

En strålende fin uke til deg!

Kladdkake

$
0
0

Svenskene er skikkelig stolte av sin kladdkaka! En kladdkake er vel egentlig svenskenes svar på amerikanske brownies. Og spør ikke meg hvem som kom først, for det har jeg ingen formening om. Men, de tåler godt å leve side om side.

Kladdkaken er bare så vidt stekt sånn og det er vel sikkert derfor den har fått navnet sitt også, for når du forsyner deg med et stykke, blir det liggende som en kladd på asjetten din. He he he.

Her snakker vi om smør, sukker og kakao – eller sjokolade – og det betyr jo at det blir godt. Farlig godt!

Dette er en av de kjappeste kakene jeg vet å lage. Det tar maks 30 minutter fra du begynner til du kan ta den ferdigstekte kaken ut av stekeovnen! Ingen visping, ingen miksmaster. Bare en kasserolle og en sleiv.

Kladdkake

100 g smør
225 g sukker
75 g hvetemel
35 g kakao
1 ts vaniljesukker
2 egg

Sett steeovnen på 175 grader varmluft og smør en form på 24 cm i diameter.

Smelt smøret i en stor kasserolle. Ta kjelen av varmen og ha i resten av ingrediensene. Jeg liker å knekke eggene i en liten skål først og vispe dem lett sammen der bare for å være sikker på at eggene er fine og at jeg ikke får med noen skallrester i kaken.

Rør sammen alle ingrediensene før du heller røren over i den smurte formen.

Stek kaken i 15 minutter. Etter 15 minutter er den ganske så løs i midten fremdeles. Vil du ha den litt bedre stekt, steker du den i noen minutter til.

La kaken avkjøles i formen før du deler den i passe stykker.

Server gjerne krem eller is, og bær til.

 

Lakseburger

$
0
0

En skikkelig saftig fiskeburger er herlig snaddermat! Og når middagen skal gå unna i rekordfart hjemme hos oss, blir ofte fiskekaker – kjøpt ferdig i butikken – enten plassert på en brødskive eller på hamburgerbrød.

Klikk deg inn her for å komme til oppskrift på hjemmelagde fiskekaker!

I denne versjonen hakker jeg bare opp fisken for hånd og rører den sammen med resten av ingrediensene. Det betyr at det ikke er veldig mye som bilder fiskeburgerne sammen, men så lenge som du er litt forsiktig når du steker dem, holder de seg sammen og blir skikkelig saftige og gode.

Oppskrift på lakseburger 

4 burgere

600 g laks
1 ½ ts flaksalt
nykvernet pepper
2 vårløk
2 ts mangochutney
1 egg
1 ss potetmel eller maisenna
olje til steking

Dressing
1 dl rømme
1 toppet ts grov sennep
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Til servering
hamburgerbrød
salat

Halvparten av fisken hakker jeg forholdsvis grovt, i terninger på ca. ½ x ½ cm, mens den andre halvparten finhakker jeg helt. Vil du gjøre dette kjappere, kan du kjøre det sammen i en matprosessor og lage det som vanlige fiskekaker. Da følger du denne lenken for å få riktig fremgangsmåte!

Ha i saltet og arbeid det inn med litt kraftige bevegelser. Ha i pepperen. Finhakk vårløken og arbeid inn både den, mangochutneyen, egget og potetmelet.

Væt håndflaten med kaldt vann og del fiskemassen i fire like store deler. Klapp dem til burgere.

Varm oljen i en panne og stek burgerne på litt over medium varme i ca. 4 minutter på hver side. Vend dem gjerne noen ganger.

Rør sammen ingrediensene til dressingen og var, opp brødene før servering.

God middag!

 

Ukemeny for uke 11

$
0
0

Ja, så ble det litt vinter igjen da. Jeg vet det jo, for akkurat det samme skjer hvert eneste år. Våren ser ut til å komme, krokusen begynner å forsiktig stikke opp av jorda og jeg gleder meg til å omfavne våren. Så kommer snøen lavende ned igjen! Ja, ja! Vi får ta det været som kommer og la de litt vinterlige middagene prege denne uken.

Skreien er fremdeles i sesong, så den må også få sin plass i ukemenyen. Ellers håper jeg at jeg har funnet frem oppskrifter som frister til å prøve.

Ønsker deg en fin uke, og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 11. mars – Pasta arrabiata

En litt småsinna italiener er det som er dagens middagstips – arrabiata betyr nemlig sinna, og chilimengden gjør at denne blir lettere hissig. Tilpass hvor mye chili du bruker ut fra din egen gane.

 

Tirsdag 12. mars – Kylling med peanøttsaus

Om du velger å træ kyllingkjøttet på grillpinner, som jeg har gjort her, eller om du bare steker hele fileter som du skjærer i skiver etterpå, ja det er helt fullstendig opp til deg! Veldig godt sammen med denne peanøttsausen blir det uansett. Og peanøttsausen lager du på noen få minutter.

 

Onsdag 13. mars – Deilige, danske smørbrød

Lag fiskekakene selv eller kjøp ferdige i butikken, og kok noen småpoteter og skjær i skiver, så er du nesten klar med dagens danske fristelse!

 

Torsdag 14. mars – Langpannemiddag med grønnsaker og pølser

I dagens middag er det langpannen og stekeovnen som trår til og står for mesteparten av middagslagingen. Det tar deg 5 minutter å forberede middagen. Så skal den stå i stekeovnen i 30 minutter. Love it!

 

Fredag 15. mars – Kjøttdeiggryte – one pot-midag (sponset link)

Ja, vi elsker one pot-middager! Også denne kjøttdeiggryten – med en skikkelig skvis srirachasaus i! Perfekt for hvilken som helst dag i uken!

 

Lørdag 16. mars – Kjøttgryte med rotgrønnsaker og potetstappe

Jeg elsker å lage gryter i stekeovnen! Jeg bruker å gjøre klar alle ingrediensene og koke opp gryten på stekeplaten før jeg legger på et lokk og setter hele gryten i stekeovnen på rundt 120 grader. Og der kan gryten stå i mange timer og godgjøre seg samtidig som den fyller hele huset med en fantastisk godlukt!

 

Søndag 17. mars – Fersk skrei med rødvinsaus

Kritthvite fiskeskiver og mørkerød, kraftig saus! NAM! Den norske skreier er fremdeles i sesong, så her er det bare å kjøre på! Her har jeg brukt skiver av fisken. Det går også veldig fint å bruke filetstykker.

 

Ukens kake – Snickerskake med veldig god glasur

Dette er en herlighet av en konfektkake, så bak i vei og kos deg med resultatet!

 

Ukens gjærbakst – Kanelsnurrer i langpanne

Nam! Kanelsnurrer er noe av det beste som finnes – og det vet jeg at veldig mange av dere er helt enig med med i. Sjekk ut oppskriften på disse!

 

 

En god uke til deg!

 


One pot pastagryte

$
0
0

God og sunn middag som hele familien elsker og minimalt med oppvask i etterkant = perfekt hverdagsmiddag! Ja, etter min mening er denne middagen så god at den absolutt også kan serveres i helgene, altså. Bare så det er sagt!

Jeg elsker jo disse one pot-middagene og det vet jeg at mange av dere gjør også. Så her kommer det en til.

Denne versjonen er vegetarisk. Vil du ha en med kjøtt i, kan du sjekke ut denne oppskriften!

Har du en stor stekepanne med høye kanter, er det veldig fint å bruke når du lager one pot-gryter som dette, men en stor kasserolle går også veldig fint. Det vil være litt forskjellig hvor mye væske som fordampes underveis i kokeprosessen, både ut fra hvor stor stekepannen/kasserollen din er og ut fra hvor lenge pastaen må koke, så du kan gjerne holde igjen på litt av vannet og tilsette det når det eventuelt blir behov.

Tomat- og pastagryte one pot

til 4 personer

8-9 dl vann
1 løk
3 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 gulrøtter
250 g cherrytomater
2 terninger grønnsaksbuljong
500 g pasta – her bruker jeg store makaronier som heter lumaconi
1 boks, 4 dl, hakket hermetisk tomat
nykvernet pepper
salt – må smakes til ut fra buljongterningene
½ ts sukker
200 g aspargesbønner
10-15 timiangreiner
50 g parmesan

Kok opp vann i en vannkoker eller kjele.

Hakk opp løken og hvitløken og ha i en stor panne sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme mens du skreller gulrøttene og deler dem i terninger på ca. 1 x 1 cm, og deler cherrytomatene i to. Ha det i pannen sammen med grønnsaksbuljongen, pastaen, de hermetiske tomatene, litt salt og pepper. Hell over mesteparten av det kokende vannet og la det hele koke opp igjen. Skru ned varmen sånn at det småkoker.

Rør godt i bunnen for pastaen kan lett feste seg i bunnen.

Pastaen bruker litt lengre tid på å koke ferdig når du koker den direkte i denne sausen enn om den kokes i vann for seg selv, bare så du vet det.

Jeg bruker ofte å til sette bitte litt sukker i tomatsausen, sånn at sødmesmaken fra tomatene kommer ekstra godt fram, så tilsett gjerne ½ ts sukker nå.

Kutt endene av aspargesbønnene og tilsett bønnene i gryten når det gjenstår noen minutter av koketiden.

Tilsett litt mer vann dersom det er behov for det. Smak til med salt og pepper!

Riv parmesanen på den fine siden av rivejernet og hakk opp timianen. Tilsett mesteparten av osten og timianen akkurat når pastaen er ferdigkokt, og rør det inn. Resten dysser du over til slutt.

Da er det bare å glede seg til middag!

 

Blomkålsuppe med chorizo og blåmuggost

$
0
0

Blomkålsuppe er både supergodt og en perfekt suppe å matche med mange andre gode smaker. Her er det chorizo og blåmuggost som slår følge med blomkålene.

Jeg tenker at når du jazzer opp suppen på denne måten, passer den akkurat like godt på en festkveld som på en helt vanlig ettermiddag.

Og, vil du servere focaccia til, finner du oppskrift på den her!

Blomkålsuppe med chorizo og blåmuggost

til 4 personer

1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 store blomkål
1 grønnsaksbuljongterning
5 dl vann
5 dl H-melk
1–2 ts salt
nykvernet pepper

Tilbehør
100 g chorizo
100 g blåmuggost, velg selv hvor sterk blåmuggost du vil bruke

Hakk opp løken og hvitløksfeddene og ha i en kjele sammen med olivenoljen. La det surre på medium varme i noen minutter, til løken blir myk og blank. I mellomtiden skjærer du blomkålen i mindre biter. Hvordan bitene er, spiller ikke så stor rolle, for hele suppen skal moses til slutt.

Ha blomkålen, buljongen, vann og melk i kjelen og kok opp. La det småkoke til grønnsakene er myke.

Bruk en stavmikser for å mose suppen til den blir helt jevn og klumpfri. Du kan også bruke en blender eller matprosessor. Bare vær forsiktig når du håndterer den varme væsken.

Smak til suppen med salt og pepper.

Del chorizoen i små terninger og ha det i en tørr stekepanne. Stekes på medium varme til det er gyllenbrunt.

Ha suppen i suppeskåler før du fordeler biter av blåmuggost og chorizobiter i skålene.

 

Sitronformkake med ricotta og timian

$
0
0

Jeg elsker formkaker! Lyse, mørke, med glasur og uten. Jeg er i grunn åpen for det aller meste når det kommer til formkaker.

Her har jeg laget en italiensk sitronformkake med ricotta. Ricottaen gjør at den blir litt mer kompakt i konsistensen enn en vanlig norsk formkake. Ricotta er en italiensk ferskost som du får kjøpt i veldig mange vanlige dagligvarebutikker.

Italiens sitronformkake med ricotta og timian

100 g romtemperert smør
150 g sukker
1 ½ ts vaniljesukker
3 små egg
skall av 1 sitron
4 ss sitronsaft
150 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
5 greiner timian
250 g ricotta
25 g mandler – her bruker jeg blansjerte
25 g pistasjnøtter

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk til det blir luftig i konsistensen, det tar omtrent 5-6 minutter. Pisk inn eggene, ett og ett.

Vask sitronen før du river det gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Del sitronen og press ut saften. Ca. 4 ss er passe mengde. Ha det i røren og bland både det, hvetemelet og bakepulveret inn.

Finhakk timianen og rør inn halvparten av den samt all ricottaen tilslutt for hånd.

Hell røren over i en bakepapirkledd brødform. Hakk opp mandlene og pistasjnøttene og fordel dem og resten av timianen over formen.

Stek formkaken i 50-60 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt. Stikk pinnen midt i kaken. Er den tørr når den kommer ut, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en kakerist og la den bli avkjølt før du tar den ut av formen.

 

Ukemeny for uke 12

$
0
0

Straks klar for en ny uke med forhåpentligvis mange muligheter – både når det kommer til mat og livet generelt. På søndagene liker jeg å gå gjennom kalenderne for hele familien for den kommende uken for å få et overblikk over hva som skjer. Da er det også lettere å planlegge ukas middager. Både hva som skal spises, og, ikke minst, når på ettermiddagen eller kvelden middagen skal spises. Noen ganger spiser vi klokka 16 og andre ganger klokka 20. Vi prøver bestandig å finne et tidspunkt som gjør at vi alle kan sitte sammen rundt middagsbordet for å spise og snakke sammen. Det brenner jeg for!

Det er så hyggelig når dere sender meg meldinger eller kommer bort til meg for å fortelle at dere bruker ukemenyene mine. Kanskje ikke alle middagsforslagene for hele uka, men at dere plukker de som frister mest. Tusen takk for at dere deler tilbake!

Jeg håper på at du finner mye som frister denne uka også! Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 18. mars – Spagetti med hvitløk og parmesan

Jeg tror jeg spiste denne middagen, med små og store variasjoner, til middag 4 ganger i uka gjennom studietiden og da jeg var nyutdannet og bodde for meg selv.

Husk å salte pastavannet skikkelig sånn at spagettien smaker like godt som om du sitter på en fortausrestaurant i Italia!

 

Tirsdag 19. mars – Fiskeposer med torsk og laks

Herlige små skattekister til hver! Jeg bruker å legge matpapir inni aluminiumsfolien når jeg lager disse fiskeposene. Her har jeg fylt dem med biter av torsk og laks, i tillegg til gulrot, squash, soltørkede tomater og purre. Ettersom det er porsjonspakker, er det lett å tilpasse tilbehøret ut fra hver enkelt sine ønsker også.

 

Onsdag 20. mars – Thai red curry med kylling

Kyllingmiddager bruker å være populært både på travle hverdager og i helgene når vi har bedre tid til å lage mat. Denne red curry-gryten er kjapp å lage og den bruker å bli borte i en fei.

 

Torsdag 21. mars – Kjøttkaker med brun saus og ertestuing

Bestandig en vinner med kjøttkaker i brun saus! Bruker du å mose potetene i den brune sausen eller heller du sausen over potetene?

 

Fredag 22. mars – Enchiladas med chilibønner og guacamole

En stor fredagsfavoritt!

 

Lørdag 23. mars – Langstekt svinenakke med herlig saus

Svinenakken blir helt fantastisk mør når du tilbereder den på denne måten!

 

Søndag 24. mars – Laksemiddagen som hele familien elsker!

Jeg vet det er SÅ mange av dere som elsker denne middagen! Superkjapp og supergod!

 

Ukens kake – Sjokoladepavlova med vaniljekrem og bringebær

Pavlova kommer for alltid til å være en av mine kakefavoritter! Sprø utenpå og bittelitt seig midt inni! NAM!

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie skjerundstykker med helkorn

Enklere enn dette kan det nesten ikke gjøres. Røre sammen deigen på kvelden, så bare å fordele deigen utover stekebrett – ved hjelp av to skjeer – dagen etterpå.

 

En god uke til deg!

Nytt vinskap i hus!

$
0
0

Da vi pusset opp kjøkkenet i sommer, fant vi også ut at vi ville ha et vinskap på kjøkkenet. Ikke store skapet, det hadde vi ikke plass til, men et aldri så lite et. Stort nok for oss.

Så da hørte jeg med Norcool om de hadde et vinskap som passet inn på kjøkkenet vårt, og det hadde de! Vi har allerede kjøleskapshjørne fra Norcool – som jeg ikke skjønner hordan folk overlever uten. Du kan lese mer om det her!

Det er to soner i vinskapet sånn at man kan ha to ulike temperaturer, én til rødt og én til hvitt. Perfekt!

Du kan lese mer om vinskapene fra Norcool her!

Blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Norcool!

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live