Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Purker fra Halden

$
0
0

Etter å ha bodd i Østfold i over 18 år anser jeg meg selv for å være halvt østfolding. Dialekten er fremdeles forholdsvis trøndersk, men der hvor jeg før hadde trøndersk «sjø» i slutten av annenhver setning, sier jeg nå «se».

I Moss er de viden kjent for å spise pølse i vaffel. Noen mil lenger sør, nemlig i Halden, spiser de purke med ost og skinke. Purke er skikkelig søte, store og flate boller med søkk i midten. Det var noen Halden-bakere som begynte å bake en lokal variant av svenskekake på 1930-tallet, da grensebyen var full av svenske arbeidere. Hvorfor navnevalget ble som det ble, har jeg ikke greid å finne ut.

Denne oppskriften har jeg fått fra Espen Willard, som driver Kringla bakeri både i Halden og i Rakkestad, hvor jeg bor. Jeg har gjort noen endringer i oppskriften.

Søte purker fra Halden

10 purker

900 g hvetemel
100 g rugmel
1 ts salt
200 g sukker
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
5 ¼ dl vann, ca. 25 grader
100 g kjøleskapskaldt smør
egg til pensling

Ha begge meltypene, salt og eventuelt tørrgjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Ha i vannet og sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet. Elt deigen i ca. 10 minutter.

I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det i små terninger. Tilsett smørterningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter, til alt smøret er eltet inn og du har fått en glatt og blank deig.

Dekk bakebollen med plastfolie og sett deigen til heving i ca. 1 time. Den skal bli om lag dobbelt så stor.

Hvelv deigen ut på et lett melet bakebord og kna den sammen før du deler den i 10 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem med god avstand på to bakepapirkledde stekebrett. Dekk dem med et kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 20 minutter. Da tar du litt mel på fingrene og slår ned bollene til de blir flate. Lag en grop i midten. Det skal ikke bli hull tvers igjennom, bare nesten.

Dekk bollene igjen og la dem heve i 30 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 200 grader varmluft.

Pisk sammen egget til pensling. Før du pensler, utvider du gropen i midten igjen. Den har blitt glattet litt ut i løpet av hevingen. Pensle med egget.

Stek purkene i 16–18 minutter, til de er gjennomstekt inni og gyllenbrune utenpå.

La purkene avkjøles på rist.

Skal du spise purkene som en ekte østfolding, deler du dem i to, har et bra lag med smør på begge halvdelene og legger på salat, hvitost og skinke.

Denne oppskriften er fra boken min «Gjærbakst for alle». Har du lyst til å kjøpe boka og få massevis av oppskrifter på god gjærbakst, kan du klikke deg videre inn her!


Ukemeny for uke 2

$
0
0

Nå er det nye året skikkelig i gang og jeg håper at det står til dine forventninger så langt! Jeg kjenner meg superklar for dette nye året. Tror dette kommer til å bli et veldig spennende år for Fru Timian. Det er jo lov til å håpe på at Fru Timians krydderserie skal ta skikkelig av samtidig som bloggen og alt rundt den fremdeles fortsetter å vokse. Jeg er så utrolig takknemlig for alle dere som følger meg i alle de ulike sosiale kanalene som jeg er på. Tusen takk til dere alle!

God mat må vi ha å spise denne uken også, ikke sant? Så her kommer det forslag til noen gode og lettvinte middager i ukedagene og fremdeles like gode, men kanskje litt mer tidkrevende middager for helgedagene. Og også forslag til en kake og god gjærbakst!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 7. januar – Laks, ris og grønnsaker i én og samme panne

Alt i én gryte-middag! Yes! We love it! Det gjør iallfall jeg og jeg vet at det er mange av dere som gjør det også. Denne er superenkel å lage og du lager altså alt i én og samme kjele.

 

Tirsdag 8. januar – Tomat- og paprikasuppe med brødkrutonger

Brødkrutonger er en genial oppfinnelse når man har litt tørt brød liggende i brødboksen. Og du kan gjerne bruke grovt brød til dem også. Det passer supert til denne tomat- og paprikasuppen!

 

Onsdag 9. januar – Pølsegryte – one pot

Vi kjører på med to ulike alt i én gryte-middager denne uken! Både mandagens fiskemiddag og dagens pølsemiddag lager du i én og samme gryte. Dette er enkle og kjempegode middager som bruker å være populære hos både små og store.

 

Torsdag 10. januar – Pasta med ovnsbakt blomkål og chili (sponset innlegg)

Pasta en én av mine store svakheter i matveien! Jeg elsker pasta i alle mulige fasonger og størrelser. Den kan gjøres superluksuriøs og den kan gjøres kjempeenkel – akkurat som denne varianten.

 

Fredag 11. januar – Saftig biff med hasselbackpoteter og rødvinssaus

Ta ut kjøttet i god tid og stek kjøttet sånn at du sitter igjen med saftige og smakfulle biffer! Jeg elsker dette tilbehøret – hasselbackpoteter, smørstekte grønnsaker og rødvinssaus!

 

Lørdag 12. januar – Baconsurret kylling med mozzarella

Det er ikke uten grunn at denne har ligget på 10 på topp-listen over de mest leste middagsoppskriftene flere år på rad! Dette er en herlig helgerett!

 

Søndag 13. januar – Kjøttkaker med brun saus og ertestuing

Bestandig like poppis å servere hjemmelagde kjøttkaker med brun saus og ertestuing. Eller det vil si, det er ikke alle i familien som er like glad i den ertestuingen, men jeg elsker den 😉

 

Ukens kake – Glutenfri sjokoladekake i langpanne

Dette er en skikkelig saftig og god sjokoladekake og du trenger definitivt ikke å være allergisk mot gluten for å lage denne.

 

Ukens bakst – Scones

Scones er kjempegodt! Riktig så kjapt å lage er det også! Og det er perfekt å spise til en litt sen frokost eller til helgelunsjen! Og alle andre ganger når du kjenner trangen etter godt bakverk.

Jeg vet at det er flere av dere som har fått denne oppskriften som en favoritt!

 

En riktig god uke til deg!

 

Torsk med chorizo, cherrytomater og småpotet

$
0
0

Jeg har lært meg en super måte å steke torsk på, som garantert gir et saftig resultet. Torsk er jo en mager fisk, så den krever å ikke bli for mye stekt. Da vil den lett bli fryktelig tørr og kjedelig å spise. Fremgangsmåten du får i oppskriften, fungerer perfekt hver eneste gang!

Bacon er og blir et perfekt følge til den milde torskesmaken. Har du lyst på en liten vri, skal du prøve ut stekt chorizopølse og cherrytomater til! De særdeles smakfulle pølsebitene og de søte cherrytomatene passer veldig godt til torsken. I og med at chrorizopølse er spansk gir jeg hele retten et spansk touch når jeg bruker både kapers og sitronsaft når jeg steker torskebitene.

Chorizo er en kjempegod spansk svinepølse med masse paprikapulver i! Du får kjøpt den fra forholdsvis mild i smaken til extra picante, som biter litt fra seg. Du kan kjøpe chorizo som fersk eller speket pølse.

Torsk med chorizo, cherrytomater og småpotet

4 personer

Torsken
600 g torskefilet
1 ½ ts flaksalt
4 ss olivenolje
3 ss kapers
saft av ¼ sitron
20 g romtemperert smør
flatbladet persille

Tilbehøret
150 g chorizo (fra hel, speket pølse)
4 ss olivenolje
150 g cherrytomater
nykvernet pepper

Potetene
500 g småpotet
2 ts salt
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Kok opp vann til potetene og ha i de 2 teskjeene med salt. Kok potetene i 10 minutter. Hell av vannet og rist nok på kasserollen til at potetene blir litt frynsete på utsiden. Ikke rist så hard at de går i stykker. Hell over olivenoljen og bland det sammen. Fordel potetene utover et stekebrett og dryss over flaksaltet. Stek potetene i 15–20 minutter, til de er myke inni og gylne på utsiden. Jeg bruker en kakepinne for å sjekke om potetene er ferdige.

Skjær chorizoen i små terninger. Ha pølsebitene og olivenoljen i en stekepanne og stek på litt over medium varme i 8–10 minutter. Del tomatene i to, ha dem i stekepannen og la de steke med de siste minuttene. Dryss over litt nykvernet pepper.

Del fisken i 4 like store stykker. Dryss salt rundt det hele. La det ligge i 3–4 minutter mens du har olivenoljen i en stekepanne sammen med kapersen. La det steke på litt over medium varme i 3–4 minutter. Du kan gjerne halvveis knuse kapersen mens de stekes. Legg i fiskebitene. Stek dem i akkurat 2 minutter på hver side. Klem i sitronsaften og bland den inn sammen med oljen og kapersen. Del smøret i små terninger og fordel over fiskebitene. Legg et lokk over stekepannen og ta den av varmen. La det ligge sånn i 5 minutter. Nå skal fisken være perfekt flakete og fin!

Hakk opp persillen og dryss over ved servering.

 

Grønn smoothie med grønnkål

$
0
0

I fjor vinter hadde jeg noen matkurs for en gjeng med ungdommer og da lagde vi blant annet denne grønne smoothien. Og jeg var egentlig litt spent på om de kom til å like den – grønn og sunn som den er!

Og de elsket den! Ikke alle, det må jeg si, men et stooort flertall syntes den smakte supergodt. Og da må jeg si meg skikkelig fornøyd. Det er bestandig helt topp når noe som smaker skikkelig smashing godt også er bra for oss å spise eller drikke.

Det er aller best å lage smoothie i en blender, men om du ikke har det, kan du bruke en matprosessor istedenfor. Det går også helt fint! Og har du barn og ungdommer i hus, kan de gjerne lage dette selv også. Perfekt å ta et glass etter skoletid eller til kveldsmaten!

Klikk deg inn her for å få oppskriften på den røde smoothiebowlen!

Grønn smoothie med grønnkål og kulturmelk

til 1 person

125 g gul smoothieblanding med ananas, mango og banan – fra frysedisken
50 g grønnkål
1 dl skummet kulturmelk
½ dl eplejuice
1 ss honning
1 ts sitronsaft (kan utelates)

Ha alt i en smoothiemaskin eller blender og kjør rundt til du har fått en glatt smoothie. Hell den over i en flaske eller et stort glass.

Sett i sugerør og drikk i vei!

 

Kanelsnurrer i langpanne

$
0
0

Ja da! Vi elsker kanelsnurrer! Og vi er fullstendig på knærne etter disse kanelsnurrene i langpanne! «Mamma, dette er bare DE ALLER BESTE!» var beskjeden jeg fikk da jeg serverte disse på søndag! Det tar jeg som et godt tegn på at de ble godkjent 🙂

Oppskriften er den samme gamle gode som jeg bruker til søt gjærdeig. Den funker akkurat like godt hver eneste gang, og jeg bare elsker den deigen! Vær oppmerksom på at du noen gangen må justere melkemengden i deigen bitte litt. Fuktigheten på melet og, ikke minst, luftfuktigheten der du baker vil variere, og da må du også justere deigen litt underveis. Tilsett nesten all væsken med en gang. Så kan du tilsette den siste ½ dl når du har sett hvordan deigen fungerer. Deigen vil dessuten trekke seg sammen og bli fastere når den eltes så lenge som denne deigen eltes.

God bakst, folkens og kos deg med herlig, søt gjærbakst!

Kanelsnurrer i langpanne

passer til en panne på 27 x 36 cm

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling
3-4 ss perlesukker

Fyllet
250 g brunt sukker
2 ss kanel
2 ss maisenna
250 g mykt smør

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Mens deigen hever, kan du lage fyllet.

Da barer rører du sammen alle ingrediensene til du får et klumpfritt smør.

Når deigen er ferdig hevet, drysser du litt hvetemel på benken og hvelver deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til en leiv som er ca. 80 x 40 cm. Smør fyllet utover det hele før du ruller deigen sammen i en fast pølse. Start på den ene langsiden.

Skjær ca. 2 cm tykke skiver og plasser dem i en bakepapirkledd liten langpanne eller ildfast form.

Dekk snurrene med et klede og la dem etterheve i 20–25 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk egget lett sammen og pensle kanelsnurrene. Dryss over perlesukkeret og sett formen på den nest nederste rillen i stekeovnen. Det hvite perlesukkeret som jeg bruker her, kjøper jeg i Sverige. Det går veldig bra med vanlig norskt perlesukker også.

Stek knutene i ca. 15 minutter. Hvis du synes det er vanskelig å avgjøre om de er gjennomstekte, kan du stikke et steketermometer midt i en av snurrene midt inni formen. Når temperaturen kommer på  97 grader, er bakverket ferdig.

Jeg bruker å la dem avkjøles ganske mye i langpannen før jeg legger dem over på en bakerist.

Kos deg!

 

Ukemeny for uke 3

$
0
0

Tenke seg til, folkens! Vi er halvveis inne i januar! Dagene har blitt synlig lysere og jeg elsker det!

Denne uken blir en spennende uke! Nå på torsdag er det finale i Vixen Influencer Awards og jeg var så heldig å komme til finalen. Vi er fem totalt i finalegruppen for mat og det blir jo kjempespennense å se hvem som får med seg vinnerdiplomet hjem. Jeg kommer til å legge ut fra hele kvelden på InstagramStory og SnapChat, så følg meg gjerne der. Du finner meg som Fru Timian og/eller frutimian.

En god søndagsvane er å se gjennom tørrvareskap og kjøleskap for å få en oversikt over hva som finnes der og hva som bør spises opp tidlig og sent i løpet av uka. Tomat- og grønnsakssuppen min er super for å bruke opp grønnsaker som ligger i kjøleskapet. Følg deg helt fri til å bruke de grønnsakene som du har tilgjengelig.

Håper du finner mye som du har lyst til å prøve deg på i løpet av uka! Ønsker deg en riktig så god uke! Og husk; Nyt maten og nyt livet!

 

Mandag 14. januar – Tomatsuppe med grønnsaker og pasta

Hjemmelaget suppe, full av grønnsaker og hermetiske tomater, på under 25 minutter! Særdeles godkjent, spør du meg!

 

Tirsdag 15. januar – Stekt ørret med potetstappe og knallgode grønnsaker

Når jeg ser denne maten, kjenner jeg at jeg gleder meg ordentlig til å spise. Bare fargene er nok til at jeg får lyst til å kaste meg over.

 

Onsdag 16. januar – Italiensk grønnsaksgryte med pølser

Får du lyst til å kaste deg over maten når du ser bildene av denne grønnsaksgryten med pølser og parmesan? Det får iallfall jeg!

 

Torsdag 17. januar – Saftig kylling med bønner, avokado og quinoa

Jeg elsker mat som dette! Masse gode smaker, fargerikt og lett å lage. Får du ikke tak i quinoa på butikken, kan du bruke fullkornsris istedenfor.

 

Fredag 18. januar – Gratinerte kjøttboller med pasta og tomatsaus i langpanne

Jeg kan nærmest garantere deg at dette kommer til å være en populær middag å servere. Du kan lese mer om hvorfor jeg våger å påstå det, hvis du klikker deg inn til oppskriften.

 

Lørdag 19. januar – Stifado – Gresk kjøttgryte  (sponset link)

Å, denne kjøttgryten er supergod! Det var bare så vidt jeg fikk oppskriften – måtte mase skikkelig – for den hadde vært en sterkt bevart famliehemmelighet i lang, lang tid! Heldigvis ble kokken overtalt-

 

Søndag 20. januar – Pannestekt torsk med ertepuré og sprøstekt bacon

Herlig søndagsmiddag med saftig torsk, gyllenstekt bacon og en litt søtlig ertepuré. Nam!

 

Ukens kake – Stekt ostekake med blåbær

Dette vet jeg er en skikkelig favorittkake hos mange av dere! Har du prøvd den?

 

Ukens gjærbakst – Saftige rundstykker med frø

Disse er perfekte å servere både til salt pålegg og til ost og syltetøy! Og de bruker å bli skikkelig saftige og luftige!

En god uke til deg!

Pastasalat med kylling, cherrytomater og salat

$
0
0

Hjemmelivet hos oss hadde definitivt vært særdeles mye vanskeligere å gjennomføre om det ikke var for oppfinnelsen av pastasalat! Det serveres i uendelige versjoner hjemme hos oss. Både fordi alle liker det kjempegodt og fordi det er så lettvint å lage. Og så kan smakene varieres ut fra hva vi har i skuffer og skap.

Her krydrer jeg kyllingstrimler med fajitaskrydder og steker kjapt i stekepannen, koker pasta og lager en kjapp dressing bestående av majones, rømme og grov sennep.

Ferdig middag på rundt 20 minutter. Det kan vi like.

Pastasalat med kylling, cherrytomater og salat

til 4 personer

1 ss olivenolje
300 g kyllingstrimler
2 ts fajitaskrydder
300 g fullkorns pastaskruer
1 toppet ss majones
1 toppet ss lett creme fraiche eller lettrømme
1–2 ts grov sennep
litt flaksalt
nykvernet pepper
1 ts sitronsaft
1 fedd hvitløk
16 cherrytomater, her bruker jeg i ulike farger
1 paprika
½ crispsalat

Varm oljen i en stekepanne. Ha i kyllingstrimlene og dryss over fajitaskrydderet. Stek til alle bitene er gjennomstekte. Det tar ca. 5 minutter.

Kok pastaen etter anvisning på pakken i saltet vann.

Mens pastaen koker og kjøttet steker, lager du klart resten av salaten.

Ha majonesen i en stor bolle sammen med creme fraiche/rømme og grov sennep. Smak til med flaksalt og nykvernet pepper. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn.

Del cherrytomatene i to og paprikaen i små terninger. Del salaten i mindre biter.

Når pastaen er ferdig, hvelver du den over i et dørslag og lar den renne av. Hvelv den så over i bollen med rømmedressingen og rør det godt sammen. Ha i resten av ingrediensene og bland alt.

 

Ostebriks i langpanne

$
0
0

Ostebriks er, etter min mening, det perfekte tilbehøret til all slags supper og gryter, og det er kjempegodt å dele opp for å ha på pålegg og lage sandwich. Når du baker det, kan du, som jeg har gjort her, sette bollene tett i tett i en liten langpanne, for å få et ostebrikslangpannebrød, eller du kan sette bollene med avstand til hverandre på et eller to stekebrett. Gjør du det, beregner du litt kortere steketid.

Har du noen osterester liggende i kjøleskapet, er de perfekte å rive opp for å ha i denne deigen. Du kan gjerne ha en blanding av ulike oster som du bruker. Her har jeg brukt en ferdig blanding av revet ost (med 4 ulike oster) i deigen og revet cheddar på toppen.

Finn frem melet og bakebolle og sett i gang!

Ostebriks i langpanne

passer til en panne på ca. 20 x 30 cm

150 g + 75 g ost (se tekst over)
850 g hvetemel
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ts salt
1 egg
½ dl olivenolje
3 dl melk, ca. 25 grader + litt til pensling
3 dl vann, ca. 25 grader

Riv osten. Ha 150 gram av den i en bakebolle med resten av ingrediensene. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett i bollen. Elt deigen på forholdsvis lav hastighet i 10-12 minutter. Skru gjerne opp tempoet på kjøkkenmaskinen de siste 2 minuttene.

Dekk bollen med en tallerken eller plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta et sted mellom 45 minutter og 1 time.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 18 like store deler og ruller dem ut til boller.

Kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir og sett bollene i formen. De står ganske så tett. Pensle bollene med melk og dryss resten av osten over. Dekk bollene med plastfolie og la de etterheve i ca. 30 minutter.

Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Stek ostebriksene i 18-20 minutter. Har du plassert dem hver for seg på et stekebrett, vil steketiden være 12-15 minutter.

Sett hele langpannen på en bakerist og la briksene avkjøles.

God bakst!

 


Ukemeny for uke 4

$
0
0

Tenk at vi allerede går inn i uke 4! Det var jo virkelig nettopp jul! Men, kalenderen snakker riktig – og appen jeg har på telefonen som forteller meg hvor mye dagslys det er hver dag, forteller meg at dagen i dag, her i Rakkestad, er 1 time, 7 minutter og 53 sekunder lengre enn den var ved vintersolverv. Elsker det faktum at dagene blir lengre!

Og så elsker jeg det faktum at den kommende uken ligger der og venter. Venter på noen spennende møter, mer kryddersalg og, ikke minst tid til å lage og spise god mat. Jeg håper du synes at det er mye god mat i ukemenyen også!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

PS! Tusen takk til alle dere som har sendt meg meldinger og kommentarer etter Vixen Influencer Awards på torsdag. Skulle gjerne vunnet prisen som årets matblogger, men er veldig fornøyd med å ha vært i finalen.

 

Mandag 21. januar – Herlig salat med kjerner og frø

Nå har endelig MasterChef Australia startet opp med sine sendinger igjen på TLC – elsker den serien – så da måtte jeg finne frem denne salatoppskriften. Oppskriften er opprinnelig fra George Calombaris, som er én av dommerne. Jeg har gjort noen norske tilpasninger på oppskriften.

 

Tirsdag 22. januar – Thaisuppe med kylling

Det er nesten på kanten å kalle dette en suppe, for den er kanskje like mye en gryte, men det spiller egentlig ingen rolle. Det som betyr noe er at den er skikkelig god!

 

Onsdag 23. januar – Fiskepinner med pommes frites og remulade

Hjemmelagde fiskepinner er enkelt å lage og det er skikkelig godt! Og de bruker å falle godt i smak hos både små og store som får det server.

 

Torsdag 24. januar – Kjøttdeiggryte

Det er litt herlig 80-tall over denne gryten! Kjapp, enkel og god!

 

Fredag 25. januar – Enchiladas

Det er fredagsfølelse over denne maten, folken!

 

Lørdag 26. januar – Ferske vårruller med grønnsaker, kylling og reker (sponset link)

Dette er en stor favoritt hos husets datter! Så ren og frisk i smaken. Jeg trenger dessuten litt sånn mat nå på vinteren, fordi den bærer med seg håp om at det blir sommer igjen i år også.

 

Søndag 27. januar – Svinekoteletter med soppsaus og potetstappe

Dette er skikkelig snadder, folkens! Saftige svinekoteletter med en herlig potetstappe og kantarell- og sjampinjongsaus!

Elsker denne sausen! Den er knallgod! Her bruker jeg en blanding av kantareller og sjampinjong, men du kan gjerne bruke bare den ene, eller du kan bruke andre soppsorter om du har det tilgjengelig.

 

Ukens kake – God gammelsags marmorkake

Marmorkake, folkens! Bestandig like spennende å skjære den første skiven for å se hvilket mønster man har fått i kaken. Og bestandig like godt å spise!

 

Ukens gjærbakst – Eltefritt brød med hvete og rug

Å bake eltefrie brød er, etter min mening, en befriende lettvint måte å bake brød på! Det er bokstavelig talt bare å røre sammen alle ingrediensene, la deigen stå helt i ro i ganske så mange timer, hvelve deigen ut på et bakebord og forme den til så mange brød som du lager, la deigen heve litt igjen før du setter i gang med stekingen.

 

En riktig god uke til deg!

 

Blomkålsuppe med persillerot og stekt chorizo

$
0
0

Har du prøvd å tilsette persillerot i blomkålsuppen noen gang? Det har jeg! Og jeg kan fortelle deg at det blir skikkelig godt! Du får en ekstra sødme i smaken på den ferdige blomkålsuppen når du også bruker persillerot i den.

Jeg elsker norske rotgrønnsaker og bruker stort sett bestandig å ha et lite lager liggende i kjøleskapet. Har du sellerirot eller pastinakk liggende, kan du også bruke det.

Og så tilbehøret da; Nam! Chorizo og bacon er en knallgod kombo. Og bare fargen er jo nærmest til å sikle av. Vil du ha en vegetarisk versjon, kan du gjerne sprøsteke noen brødterninger som du krydrer med tørkede urter, salt og pepper og drysser over suppen ved servering.

God middag!

Blomkål- og persillerotsuppe med chorizo og bacon

til 4 personer

1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 stor persillerot, ca. 175 g
2 blomkål, ca. 900 g
1 grønnsaksbuljongterning
5 dl vann
5 dl H-melk
1–2 ts salt
nykvernet pepper

Tilbehøret
100 g chorizo
100 g bacon
litt gressløk

Hakk opp løken og hvitløksfeddene og ha i en kjele sammen med olivenoljen. La det surre på medium varme i noen minutter, til løken blir myk og blank. I mellomtiden skreller du persilleroten og deler i terninger. Skjær blomkålen i mindre biter. Hvordan bitene er, spiller ikke så stor rolle, for hele suppen skal moses til slutt.

Ha persillerotbitene, blomkålen, buljongen, vann og melk i kjelen og kok opp. La det småkoke til grønnsakene er myke. Det tar ca 15. minutter.

Bruk en stavmikser for å mose suppen til den blir helt jevn og klumpfri. Stavmikseren kan du bruke rett i kjelen. Om du ikke har det, kan du også bruke en blender eller matprosessor. Da må du bare være forsiktig når du håndterer den varme væsken.

Smak til suppen med salt og pepper.

Del både chorizoen og baconet i småbiter og ha det i en stekepanne. Stekes på medium varme til det er gyllenbrunt. Du trenger ikke å tilsette olje når dette stekes.

Fordel baconet og chorizoen over suppen når den serveres. Klipp opp litt gressløk og dryss over til slutt.

Kos deg!

 

Saftig biff med peppersaus og råstekte poteter

$
0
0

Kjøper man seg et stykke biffkjøtt i butikken, er det om å gjøre å tilberede det på en måte som gjør at du sitter igjen med et skikkelig saftig og smakfullt resultat. Biff er så dyrt å kjøpe at det fortjener tipp topp tilberedning.

Jeg vet at det er mange som synes det er litt skummelt å servere biff, spesielt dersom man har gjester, for man er redd for å steke kjøttet for lenge eller for kort. Se tipsene mine litt lenger ned for å få oversikten over hvordan steke biffen perfekt!

Fremgangsmåten og oppskriften til peppersausen har jeg fra den sauseboken til verdensmester Geir Skeie. Jeg har gjort noen forkortninger i oppskriften og jeg har brukt fond kjøpt i butikk, og ikke hjemmelagd kraft til sausen, og jeg kan garantere at den blir veldig god allikevel.

Saftig biff med peppersaus og råstekte poteter

4 personer

Biffene
4 x 150-200 g store biffer
flaksalt
nykvernet pepper
olje + evt. smør

De råstekte potetene
800-900 g poteter
4 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper

Peppersausen
2 sjalottløk
3 sjampinjong
2 ss nøytral olje
1 ts flaksalt
1 ts pepper
1 toppet ts dijonsennep
½ dl hvitvin
4 dl kjøttkraft eller fond utblandet i vann
2 dl fløte
25 g smør
1 skvis sitronsaft

Ta biffene ut av kjøleskapet i så god tid før du skal steke det, at det rekker å bli romtemperert. Om kjøttet ikke allerede er skjær i skiver, gjør du det nå. Det er fint å ha skiver som er 2-2 1/2 cm tykke.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Del potetene i mindre biter. Disse er så små i utgangspunktet at jeg bare har delt dem i to. Er de større, deler du dem i flere biter. Ha potetbitene i en langpanne og ha over olje, salt, pepper og timian og bland det sammen. Sett formen i stekeovnen og stek potetene i 20-25 minutter. Blir de for brune på utsiden før de er gjennomstekte, skrur du ned varmen.

Så til sausen: Finhakk sjalottløkene og soppen og ha det i en kasserolle sammen med oljen, salt og pepper. La det surre på litt under medium varme i 4-5 minutter til løken blir blank og myk. Den skal ikke ta farge.

Rør inn sennepen og hell i vinen. La den koke ut før du tilsetter kraften, eller fond/buljong og vann og fløten. Kok opp og la sausen koke i 5-6 minutter.

Og nå kommer det geniale trikset fra Geir Skeie: Sett en stavmikser i kasserollen og kjør rundt til sausen har blitt glatt og helt klumpfri. Kok opp sausen igjen. Smak til for å kjenne om den er passe krydret.

Så langt kan du gjøre i god tid før spising, og da kan du la sausen stå å godgjøre seg over varmen. Like før servering rører du inn smøret og smaker til med sitronsaft.

Varm opp en stekepanne. Det er fint å bruke en jernpanne eller en stekepanne som er tykkbunnet og som tåler høy varme. Her bruker jeg en grillpanne.

Dryss flaksalt og nykvernet pepper på begge sidene av biffene før du fordeler over oljen. Bruker du vanlig stekepanne, kan du ha oljen rett i stekepannen.

Legg i biffstykkene og la dem ligge helt i ro i 1 minutt. Vil du ha en biff som er rå inni, snur du den og lar den steke like lenge på den andre siden. Vil du ha en biff som er litt mer rød enn rosa, lar du kjøttet ligge ca. 1 minutt til. Bruker du grillpanne, kan du snu kjøttet 180 grader (men med samme side ned) sånn at du får et rutete stekemønster.

Snu biffene og stek like lenge på den andre siden. Vil du ha en rosa til godt stekt biff, må den steke rundt 3 minutter på hver side.

Husk at steketidene vil variere ut fra hvilken temperatur kjøttet hadde da du la det i stekepannen, hvor mye kjøtt du steker samtidig, hvor tykke biffskivene dine er og hvordan stekepannen leder varme. Klikk deg gjerne inn på denne YouTube-filmen (sponset link) som jeg lagde for noen år siden der du også får sett gode tips til hvordan du kan klemme på biffen for å kjenne hvor godt stekt den er. Gå 7 minutter frem i filmen for å se på stekingen av biffen.

La biffen hvile i 2 minutter før servering.

God middag!

God middag!

Langtidskokt høyrygg med grønnsaker, saus og potetstappe

$
0
0

Du vet at du har lyktes med middagen når kjøttet nærmest smelter på tungen og det blir stille rundt bordet. Ingen har tid til å snakke. Alle må slurpe!

Og det er store muligheter for at akkurat det kommer til å skje når du lar noen høyryggstykker koke i god kraft i 3 timer! Jeg bare elsker mat som dette!

Høyrygg kommer fra øverst oppe på ryggen av et storfe. Fordi det er fra en del av dyret som har vært mye i bevegelse, er det mye bindevev i kjøttet. Men det betyr også at når du lar det få god tid i varmen – enten med å langtissteke det på lav varme eller langtidskoke det – får du et supersaftig kjøtt og du får en knallgod kraft. Iallfall om du tar med beinene i kokeprosessen.

Høyrygg kokt i øl sammen med grønnsaker, servert med mandelpotetstappe

til 6 personer

Langkokt høyrygg
2 kg høyrgg m/bein
3 ss hvetemel
4-5 ss olje til steking
8 små løk eller 12 sjalottløk
6 gulrøtter
1 flaske lyst øl
3 ½-4 dl vann, nok til å dekke ingrediensene i kjelen
1-2 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
3-4 ss maisennajevning for brune sauser
2-3 ss soyasaus

Mandelpotetstappe
1 ¼ kg poteter
30-40 g smør
1-1 ½ dl melk
flaksalt
litt provancekrydder

Finn frem en stor gryte. Aller helst en som du kan sette i stekeovnen. Jeg bruker bestandig å lage grytene mine i stekeovnen, men det går fint å la de småkoke på kokeplaten også.

Sett stekeovnen på 125 grader.

La kjøttet være i ganske store biter under kokingen. Gjerne på 10 x 7 – 10 x 8 cm. Ha hvetemel på en tallerken og dypp kjøttbitene i slik at de får et tynt lag med mel over det hele.

Varm 2 ss av oljen i en stekepanne og brun bitene på høy varme. Ha i mer olje og gjenta med resten i så mange runder som trengs. Legg kjøttet over i gryten etterhvert.

Skrell løkene gulrøttene. Løkene deler du enten i 2 eller 4 og gulrøttene i skiver på ca. 2 cm. Ha det i gryten. Hell over ølet og nok vann til at det går akkurat over kjøttet. Ha over salt, pepper og oregano. Du kan gjerne bruke bare 1 ts salt nå først og så smake deg til når kjøttet har fått kokt i ca. 1 time.

Kok opp gryten før du setter på et lokk og setter hele gryten i stekeovnen de kommende 2 ½-3½ timene. Ta gjerne av lokket og stikk i en teskje etter en stund for å smake om det er ca. passe salt.

Ta ut gryten og ta både kjøttbitene og grønnsakene over i en bolle. Sil kraften over i en bolle, tørk vekk eventuelle rester som ligger oppe på kanten av gryten før du heller kraften tilbake i gryten. Kok den opp igjen og spe på med nok jevning til du får en passe tykk saus. Ha i soyasausen og smak til med eventuelt litt mer pepper.

Del kjøttet i mindre biter før servering.

Mens kjøttet koker, lager du potetstappen. Ettersom mandelpoteter veldig lett koker istykker, koker jeg bestandig mandelpoteter på følgende måte: Skrell potetene og ha dem i en kjele sammen med nok vann til at det akkurat dekker potetene. Kok opp og la vannet syde i 8-10 minutter. Å syde betyr at det skal være akkurat på kokepunktet.

Skru av varmen og dekk kjelen med et tykt håndkle slik at det holder varmen. La det stå slik i 30 minutter. Nå bruker mandelpotetene å være perfekt kokte.

Hell av vannet og ha i smøret. Bruk en potetstapper for å mose potetene. Spe med melken til ønsket koksistens og smak til med krydderet.

God middag!

 

Ukemeny for uke 5

$
0
0

Årets januar har vært en av de raskeste januarene jeg har hatt på mange år! Vanligvis synes jeg januar er både lang og mørk, men med en 30 dagers yoga journey – som både hodet mitt og kroppen min har godt av – og så mye spennende og positivt som skjer, har måneden bare flydd avgårde. Love it!

Nå er det skikkelig kaldt og hustrig utenfor vinduene her, helt hvitt er det også, sa da trenger jeg fargerik og smakfull mat for å veie opp. Og så tror jeg virkelig at vi trenger minst én skikkelig gryte i løpet av uken!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 28. januar – Kjapp kikertsuppe

Kjappe supper er en sann velsignelse i hverdagen! Jeg serverer gjerne brød eller flatbrød til supper som dette, så metter de enda mer.

Og, noen av familiens medlemmer vil helst ha suppene most, så da bruker jeg stavmikseren og moser den – når den er ferdig kokt – til de som vil ha det.

Har du god tid, kan du selvfølgelig bruke tørkede kikerter. Legg dem i bløt i rikelig med kaldt vann kvelden før, før du koker dem møre dagen etter.

 

Tirsdag 29. januar – Svinefilet med grønnsaksgrateng

Grønnsaksgratenger er en genial måte å bruke opp ulike grønnsaker på! Ta en gjennomgang av kjøkkenet for å se om det er ting som bør brukes opp før du drar i butikken for å kjøpe nytt.

 

Onsdag 30. januar – Kyllingsalat med linser og egg

Enkelt, godt, sunt og familievennlig! Helt perfekt på en onsdag med andre ord!

 

Torsdag 31. januar – Fiskeform med laks og potet

Jeg vet at mange av dere ønsker å ha noen gode og lettvinte fiskeoppskrifter til aktive hverdager, på lager. Gode og enkle fiskemiddager som passer for hele familien.

Denne middagen lager du i én og samme ildfaste form. Jeg koker potetskivene litt i forkant før jeg har dem i formen, sånn at alt skal gå litt fortere.

 

Fredag 1. februar – Wok med kjøttdeig og nøtter

Sjekk ut de fargene, folkens! Jeg kjenner jeg blir sulten nå når jeg sitter og lager ukemenyen! Elsker virkelig mat som dette!

 

Lørdag 2. februar – Paella

Nå er de norske skalldyrene på sitt aller beste. Det kan vi definitivt feire med en stor panne paella! Får du ikke tak i paellaris, kan du gjerne bruke sushiris eller risottoris istedenfor.

 

Søndag 3. februar – Grønnsaksgryte

Jeg elsker virkelig fargerik mat! Spesielt når landskapet rundt meg er i vinterdvale, er det ekstra deilig å både se på og å spise mat med masse farger.

 

Ukens kjeks – De beste havrekjeksene

Jeg vet at det er SÅ mange av dere som elsker disse havrekjeksene! Og ja – det er veldig mye sukker i oppskriften – og det går helt fint å kutte ned på mengdene om du vil det. (jeg bare vet at jeg får mange spørsmål om dette hver gang jeg legger ut oppskriften)

 

Ukens gjærbakst – Skikkelig trønderske laup

Jeg vet at det egentlig er litt tidlig på året å legge ut oppskrift på laup, for det hører egentlig fastelavn til, men det er vel lov til å tjuvstarte litt, eller?

 

En god uke til deg!

Gratinerte grønnsaker i langpanne

$
0
0

Jeg tenkte at det kanskje var å dra strikken for langt hvis jeg kaller denne middagen for Arveveggisen! Både den vanlige Arvekyllingen og Arvekyllingen med en vri går så det suser her på bloggen, og nå har jeg også lansert Arvefisken – etter at jeg fikk melding fra en leser som altså brukte å erstatte kyllingen med hvit fisk. 

En del av dere lesere er vegetarianere og en del av dere har bare et ønske om å spise vegetarisk mat innimellom. Og så er det de av dere som plutselig får et barn, svigerbarn eller barnebarn som ikke spiser kjøtt og fisk. Og da er det mange av dere som sprør meg om hva dere skal servere til middag. 

Nå har jeg bodd sammen med en vegetarianer i rundt 5 år – vi har altså bodd sammen mye lengre enn det, men han har vært veggis rundt så lenge. Og mitt poeng med å skrive det her, er at det er ganske så enkelt å  servere kjøtt- og fiskebaserte middager til noen og ren vegetar til andre uten at det betyr mye merarbeid for deg som lager maten. 

Ofte har jeg den samme basen, så tar jeg ut den delen som skal være vegetarisk. Til den tilsetter jeg gjerne stekt sopp, kikerter, bønner og andre grønnsaker (trenger altså ikke å tilsette alt dette i hver rett) istedenfor kjøttet eller fisken jeg har i til resten av familien. 

Gratinerte grønnsaker i langpanne

4 personer

300 g sjampinjong
2 ss olivenolje
1-2 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 stor løk
2 fedd hvitløk
1 boks, 400 g, hermetiske kikerter
200 g tomat
1 rød paprika
1 gul paprika
1 bunt asparges
2 dl creme fraiche
2 dl fløte
1-2 ts srirachasaus eller ½-1 ts sambal oelek
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
125 g ost – her bruker jeg 1 ball fersk mozzarella
½ ts tørket persille

server gjerne kokt ris eller godt brød til

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Del soppen i skiver. Varm oljen i en stekepanne og fres soppen på høy varme til den blir gyllebrrun. Dryss over halvparten av saltet og pepperen.

Hakk opp løken og hvitløkfeddene og ha i stekepannen. Skru samtidig ned varmen til medium og la det surre i noen minutter, til løken blir blank og myk.

I mellomtiden kan du skylle kikertene i kaldt vann, skjære tomatene i skiver, paprikaene i brede strimler og aspargesen i mindre biter. Ha alt i en ildfast form og bland det sammen.

Rør sammen creme fraiche, fløte, srirachasaus eller sambal oelek, salt og pepper og hell over i formen. Riv osten og fordel over. Dryss over persillen til slutt.

Stek pannen midt i stekeovnen i ca. 20 minutter. La formen stå i noen minutter før servering.

 

Hvitløkbrød

$
0
0

Du får kanskje bakoversveis når du leser antallet hvitløkfedd som jeg bruker i fyllet til disse hvitløkbrødene – men vi snakker jo tross alt om hvitløkbrød! Når hvitløken bakes med i brødet, som den gjør her, blir resultatet en mild og ganske tilbaketrukket hvitløksmak. En ekstra bonus er den fantastiske lukten som brer seg i huset!

Jeg er en stor hvitløkelsker, men lover at selv de som har en mer skeptisk tilnærming til denne fantastiske smakssetteren, blir overbevist etter den første lille biten! Brødene er knallgode å servere til en suppe eller gryte.

Surret hvitløkbrød

2 brød i 2-litersformer

Deigen
800 g hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
2 ss extra virgin olivenolje
5 dl vann, ca. 25 grader

Fyllet
10 fedd hvitløk
200 g hvitost
1 stor potte basilikum
125 g smøreost med krydder
100 g romtemperert smør
½ ts flaksalt
noen runder med pepperkvernen

Ha hvetemel, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Hell i vannet, sett på eltekroken og kjør kjøkkenmaskinen på lav hastighet i 15 minutter, til du har fått en glatt og blank deig. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

I mellomtiden lager du fyllet. Skrell hvitløkfeddene og ha dem i en matprosessor sammen med osten, delt i mindre biter, og resten av ingrediensene. Kjør knivene rundt til fyllet er helt smulete.

Smør brødformene med olje eller formfett eller kle dem med bakepapir.

Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Kjevle hver del ut til en leiv på 50 x 30 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Mine brødformer er litt brede og korte. Har du litt smalere, men lengre former, kan du kjevle en leiv som er 55 x 25 cm.

Fordel fyllet utover de to leivene før du ruller dem sammen til hver sin pølse. Start rullingen fra den ene langsiden. Knip sammen deigen der hvor skjøten er og legg så pølsen med skjøten ned. Skjær den i to med en brødkniv. La den fremdeles henge sammen i den ene enden. Snurr de to halvpølsene sammen, brett dem i to og snurr dem sammen igjen. Du ser femgangsmåten på bildene.

Legg brødene i hver sin form og dekk dem med et løst lag plastfolie. La dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Stek brødene i 45–50 minutter. Den enkleste måte å sjekke om brødene er gjennomstekt på, er å stikke et steketermometer midt i brødet. Kjernetemperaturen skal være 97 grader.

Hvelv brødene ut av formene og la dem avkjøles på en bakerist.

Denne oppskriften er fra boka mi: Gjærbakst for alle som kom ut i 2018. Om du har lyst til å kjøpe boka, kan du klikke deg inn her!


Ukemeny for uke 6

$
0
0

Jeg er straks klar for en nye uke! Håper du også er det! Solen skinner og jeg kan trygt konkludere med at vinduene burde ha vært vasket, for det herlige lyset er ganske så ubarmhjertig. He he he! Det får vente!

I morgen kommer Matkontrollen hit for å filme med hele familien. Vil du se litt «behind the scenes» må du følge meg på InstagramStory. Der legger jeg ut mer av hva som skjer. Du finner meg som Fru Timian eller frutimian i alle sosiale medier, så det er bare å søke seg frem 🙂

Når jeg lager ukemenyer prøver jeg bestandig å ha en god variasjon på middagene. Med to fiskemiddager, én med svinekjøtt, én med storfekjøtt, én med kylling og én vegetarmiddag. Og for den sjuende og siste velger jeg en til av en av disse. Og så skal middagene være lettvinte i ukedagene. I helgene kan de gjerne ta litt mere tid å lage – for da har vi jo som regel noen flere minutter til rådighet når vi lager mat.

Jeg håper du finner mange ting som frister denne uken også! Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

 

Mandag 4. februar – Pytt i panne med speilegg og pølser

Ligger det noen rester i kjøleskapet? Veldig mange rester er perfekte å bruke i en pytt i panne! De tre potetene som ble til overs fra søndagsmiddagen og tomatene som ligger på benken og begynner å bli litt skrukkete i skinnet. Og har du en tortillalefse eller tre fra fredagens tacomiddag, er de geniale å bruke her.

Bruk oppskriften min som en veileder og ikke som en fasit.

 

Tirsdag 5. februar – Kjøttboller og spagetti i skjønn forening

Du bruker ikke mange minuttene på å blande sammen kjøttdeigen eller karbonadedeigen og resten av ingrediensene og rulle ut kjøttboller. Har du unger som har lyst til å bidra, er kjøttbollerulling en perfekt oppgave. Så kan du samtidig fritte dem om hvordan barnehage- eller skoledagen har vært.

 

Onsdag 6. februar – Stekt torsk med grønnsaker og guacamole

Torsk er en delikat og god fisk som er ypperlig å servere som familiemiddag. Den har ikke så veldig mye smak i seg selv, men er desto mer takknemlig for å få følge med andre gode smaker. Her råsteker jeg grønnsaker i stekeovnen og lager en tykk og god guacamole som slår følge med fisken.

 

Torsdag 7. februar – Koteletter med saus og grønnsaker

Smakfull og god tradisjonsmiddag – hvor du lager nesten hele middagen i én og samme stekepanne. Potetene må du koke for seg selv, men kotelettene, sausen og grønnsakene blir fiks ferdige i pannen.

 

Fredag 8. februar – Poké (sponset link)

Poké er rå fisk i en bolle sammen med grønnsaker, gjerne ris og en god og sterk saus. Kort fortalt kan man si at det er Hawaii sin sushiversjon. Det er kjempegodt og det er enkelt og kjapt å lage.

 

Lørdag 9. februar – Spansk tapas

Jeg elsker tapas! Elsker å lage det, servere det og, ikke minst, spise det! Det er så masse gode smaker å velge mellom. Her er forslaget mitt supergode poteter, blåmuggostfylte butterdeigstrekanter og hvitløksmajones i tillegg til spekeskinke og god spekepølse.

 

Søndag 10. februar – Spinatpai med fetaost

Se om du greier å komme deg innom en innvandrerbutikk i løpet av uken sånn at du får kjøpt filodeig. Den er nemlig det perfekte reisefølge til denne spinat- og fetaostpaien som er en stor favoritt hjemme hos oss. Om du ikke får tak i filodeig, kan du bruke butterdeig istedenfor.

 

Ukens kake – Lettvint rullekake

Trenger du god kake i en skikkelig fei – da er rullekake tingen å lage! Det er virkelig ikke mange minuttene du trenger for å lage denne!

 

Ukens gjærbakst – Pizzasnurrer i langpanne

Pizzasnurrer er bestandig en suksess å servere! Med eller uten kjøtt, plasser én og én på et stekebrett eller sammen i en langpanne, som her.

 

God uke til deg!

Eplepai med smuldretopping

$
0
0

En aldri så liten opprydning i kjøleskapet gav meg en liten haug med halvskrukkete epler som ikke fristet veldig til å gnavle i seg, men som fremdeles var så fine at de veldig gjerne kunne brukes i mat. Da måtte det bli en eplekake!

Når ikke de norske eplene er i sesong og jeg bruker importerte epler, bruker jeg bestandig å skrelle dem før jeg bruker dem i en kake. Det er det sjelden at jeg gjør med de norske eplene.

Denne oppskriften passer til en langpanne som er ca. 20  x 30  cm.

Deilig eplekake med smuldretopping

250 g hvetemel
100 g melis
250 g kjøleskapskaldt smør
½ dl vann
1 kg epler
100 g sukker
1 ts kanel

Smuldretoppingen
150 g hvetemel
2 ts bakepulver
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
125 g kjøleskapskaldt smør

Pisket krem
3 dl kremfløte

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Ha hvetemelet og melisen i en matprosessor. Del smøret i terninger og ha i. Kjør rundt til smøret er helt smuldret opp. Så tilsetter du resten av vannet. Ikke ha i alt på en gang, men litt om gangen. Bruk pulsknappen på matprosessoren og kjør til det samler seg.

Klem deigen sammen. Dryss et helt tynt lag med mel på et bakepapir og legg deigen over. Dryss litt mer over der igjen og legg et nytt bakepapir over. Kjevle deigen ut til den passer den lille langpannen. Løft på bakepapiret noen ganger og vend hele slik at toppen kommer unders. Dryss eventuelt på litt mer mel dersom det er nødvendig.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter eller i fryseren i 10 minutter slik at den blir kald. Da vil den sette seg og vil ikke krympe når den stekes.

Mens matprosessoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene til toppingen i matprosessoren og kjør rundt til det blir smulete.

Mens deigen hviler kaldt, lager du klar eplene. Skrell dem – hvis de ikke er norske og har helt tynt skall – og ha dem i en kjele sammen med sukkeret, kanelen og halvparten av vannet. Kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter til eplene er myke.

Ta bunnen ut av kjøleskapet/fryseren og fordel eplene over. Så fordeler du toppingen over der igjen. Jeg bruker bare å klemme ut små rundinger som jeg plasserer rundt om.

Sett formen midt i stekeovnen og stek kaken i ca. 25 minutter, til toppingen er gyllenbrun.

La den avkjøles litt før du serverer. Pisk gjerne krem og server til!

 

Gulrotbrød med grovt mel og honning

$
0
0

Med jevne mellomrom kommer det matmagasiner eller kokebøker i postkassen min, og det er bestandig spennende å bla seg gjennom og la seg friste. I forrige nummer av BBC Goodfood var det dette gulrotbrødet som fanget oppmerksomheten min. Så da måtte jeg prøvelage, og det ble kjempegodt! Så her får du oppskriften du også. BBC Goodfood har på sin side fått oppskriften fra matbloggen wholeheartedlyeating.blog.

All gulroten som er i brødet er med på å både gi det masse saftighet og på å gi sødme i det ferdige brødet.

Jeg spiste det med både kremost og honning – som du kan se på bildene – og med blåmuggost, nøtter og honning på. Begge deler veldig godt.

Gulrotbrød med grovt mel og honning

til 1 brød

4-5 gulrøtter (300 g ferdig skrelt)
1 ss honning
1 ss olivenolje
2 ts tørket timian
100 g fullkornshvetemel
125 g hvetemel
¾ ts bakepulver
¾ ts natron
3 egg
0,6 dl melk
50 g yoghurt naturell

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir og en liten brødform med bakepapir eller smør den med olje.

Skrell gulrøttene og riv dem på den grove siden av rivjernet. Bland det med honningen, olivenoljen og den tørkede timianen og fordel det utover stekebrettet. Sett det i stekeovnen og stek i 12-13 minutter. Rør i massen halvveis i stekingen.

La gulrøttene avkjøles i noen minutter før du har dem i en bolle og blander dem sammen med alle de tørre ingrediensene.

Pisk lett sammen eggene, melken og yoghurten før du heller det over det tørre og blander sammen. Et godt råd når du rører sammen deiger, eller rører, som dette, er å bare røre akkurat lenge nok til at ting blir blandet. Ikke rør mer enn nødvendig. Da slår du ut luften.

Hell røren over i brødformen og glatt den ut på toppen. Stek brødet i 50 minutter.

Hvelv det over på en bakerist og la det avkjøles før du skjærer det i skiver, koker deg en kopp god te og nyter baksten din!

 

Berlinerboller uten fritering

$
0
0

Den ultimate berlinerbollen vil for meg bestandig være den med sviskefyll. Jeg tror aldri jeg har sett det hos en baker her på Østlandet, men det var det eneste som gjaldt på det glade 70- og 80-tallet i Trøndelag. For hyllene hos Baker Nervik pleide å være fylt opp av disse sukkerdekte, friterte godsakene. Herlighet, som vi klinte og koste oss!

Friteringen er nok det som gjør at veldig mange tenker seg om både to og tre ganger før de setter i gang og baker berlinerboller, så her kommer det en oppskrift hvor du slipper hele oljekokingen. Disse steker jeg i vanlig stekeovn, så pensler jeg dem kjapt med smeltet smør før jeg ruller dem i sukker og fyller med svisker, syltetøy, sjokoladepålegg eller vaniljekrem. De blir supergode!

Berlinerboller uten fritering

16 boller

Deigen
600 g hvetemel
½ ts salt
75 g sukker
1 ts vaniljesukker
½ pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ½ dl melk, ca. 25 grader
1 egg
50 g kjøleskapskaldt smør

Strøsselet
50 g smør
100–150 g sukker

Fyllet
vaniljekrem – se oppskrift her
godt bringebærsyltetøy eller annet syltetøy
Nugatti eller annet sjokoladepålegg
sviskekompott

Ha hvetemelet i en bakebolle sammen med salt, sukker, vaniljesukker og gjær. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen.

Ha i melken og eggene og elt deigen på laveste hastighet i kjøkkenmaskinen i 10 minutter. Del smøret i små terninger og ha i deigen. Elt videre i 7–8 minutter, til smøret er eltet inn. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, i ca. 45 minutter.

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv deigen ut av bollen. Kjevle den ut til den er ca. 2 cm tykk. Løft opp deigen en gang eller to for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer hvetemel.

Bruk en utstikker på ca. 6 ½ cm i diameter og stikk ut rundinger. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Kna sammen deigen som blir igjen rundt utstikkerne og kjevle den ut igjen. Dekk bollene med plastfolie og la dem etterheve i ca. 40 minutter, til de har blitt dobbelt så høye.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Stek bollene i 10–12 minutter, til de har blitt gyllenbrune.

Mens de steker, smelter du smøret og har halvparten av sukkeret i en bolle. Så snart berlinerbollene er ute av stekeovnen, pensler du dem med det smeltede smøret og ruller dem i sukkeret. Det er best å pensle og rulle én og én slik at de fremdeles er fuktige av smøret når du ruller dem i sukkeret. Jeg bruker et dobbelt lag med engangshansker når jeg gjør dette, så kjenner jeg ikke varmen så godt. Sukkeret blir litt klinete etter hvert, så spe på med resten etter behov. La bollene avkjøles helt på en bakerist.

Når berlinerbollene er helt avkjølt, har du i fyllet. Jeg bruker å lage et hull på den ene siden med en kniv. Så har jeg det ønskede fyllet i en sprøytepose med en kakesprøytespiss og klemmer det inn i berlinerbollen. Vær bestemt når du klemmer fyllet inn, sånn at du får plass til masse godt fyll midt inni bollen.

Sviskekompotten heller jeg over i en sil og lar den renne av litt før jeg finhakker de største sviskebitene. Da er kompotten klar for sprøyteposen.

Dette oppskriften er fra boken min: «Gjærbakst for alle». Hvis du har lyst til å kjøpe boken, kan du gjøre det her!

 

Ukemeny for uke 7

$
0
0

Hei godtfolk! Det er straks klart for en ny uke! Har du noe spennende planer denne uken? Jeg skal stort sett ha en uke på Matverkstedet, og det gleder jeg meg til! Har planer om å lage masse god mat som forhåpentligvis skal havne på bloggen etterhvert.

Søndagen er, iallfall for meg, dagen for å gå gjennom både kjøleskap og vanlige matskap for å sjekke hva som finnes og hva som mangler, for å samkjøre kalenderne med resten av familien sånn at vi har sånn nogenlunde oversikt over hva som skal skje. Og det er dagen for å legge beina litt høyt – jeg elsker å ha beina på kjøkkenbordet mens jeg sitter i kjøkkensofaen og leser – og å drikke flere kopper med god te.

Her kommer middagsforslagene mine for den kommende uken. Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 11. februar – Fiskeform med laks og torsk

Jeg har en stor forkjærlighet til middager laget i ildfaste former som dette. Det er liksom bare å ha ingrediensene oppi og vipps så er det ferdig middag. Jeg er klar over at det er en viss underdrivelse her 😉

 

Tirsdag 12. februar – Pasta carbonara

Det er ikke mange ingredienser du trenger for å lage denne klassikeren: pasta carbonara! Ikke trenger du mye tid heller, for den er riktig så kjapp å lage!

 

Onsdag 13. februar – Grove pannekaker med blåbær

Alltid stor begeistring i heimen når det serveres pannekaker til middag. Og jeg sjønner jo det, for nystekte pannekaker og godt blåbærsyltetøy er jo en god kombinasjon.

 

Torsdag 14. februar – Deilig kyllingcurry for hele familien

Curry er betegnelsen på en småhet og godt krydret saus med indisk opphav. Og inderne er utrolig gode på å lage sine sauser. Og det er slett ikke komplisert å herme dem. Heldigvis er det fullt mulig å lage en god curry uten at den blir for sterk i smaken. Rundheten og smakskompleksiteten, får du allikevel.

 

Fredag 15. februar – Mexicansk gryte med ris

Stor favoritt hjemme hos oss!

 

Lørdag 16. februar – Tante Torhilds kyllingform

Nå har jeg snakket med så mange den siste tiden som ELSKER Tante Torhilds kyllingform, så da tenkte jeg at jeg måtte ta den med i ukemenyen igjen også. Den har jo vært med mange ganger før også, og kommer helt sikkert til å bli med mange flere ganger!

 

Søndag 17. februar – Kald laks med agurksalat og poteter

Dette er virkelig en stor barndomsfavoritt hos meg! Elsket de søndagene da det sto kald laks med agurksalat, poteter og massevis av rømme på menyen. Og oppå rømmen hadde jeg bestandig 2-3 spiseskjeer med smeltet smør som stivnet sånn halvveis og smakte helt smashing.

 

Ukens kake – Supersaftig kokoskake med knallgod glasur

Ja, jeg vet at det er en enorm mengde med egg som går med for å lage denne kaken! Men, husk at det er en stor langpannekake, så den rekker til MANGE! Det går også fint å bruke en liten langpanne og halvere hele oppskriften hvis det passer bedre. Skikkelig saftig og god, det kan jeg garantere deg at den blir samme hva.

 

Ukens gjærbakst – Grovbrød med havregryn

Du vet det er noe godt i vente når stekeovnen lyser og det dufter gjærbakst i hele huset! Det er jammen ikke mye som smaker bedre enn rykende varm gjærbakst, gjerne en brødskive med en god klatt smør på. Mmm!

 

En god uke til deg!

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live