Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Ukemeny for uke 44

$
0
0

Det er helt utrolig at oktover blir ferdig i løpet av denne uken og går over i november! Hvor ble egentlig oktober av? Vi får ta i mot november med åpne armer også. Og så får vi ta i mot denne uken på best mulig måte. Jeg har iallfall tenkt å spise god mat de kommende dagene – og det er jo bestandig et bra utgangspunkt for en fortreffelig dag.

Ta gjerne en runde i kjøleskapet og fryseren for å se hva som ligger der og som gjerne kan brukes opp den kommende uken. Og har du rester som i utgangspunktet ikke passer helt til de forslagene jeg kommer med her, kan du skrive navnet på den råvaren du gjerne skulle hatt tips om, i søkefeltet øvers på siden. Da vil du få opp alle oppskrifter jeg har med den råvaren i. Skriver du «løk» blir det veldig mange forslag, mens skriver du «søtpotet» blir det en litt mer håndterlig mengde.

Håper du også finner mye du har lyst til å lage i denne ukemenyen! Ønsker deg en skikkelig fin uke og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 29. oktober – Laks med teryiakisaus  (sponset link)

Laks, poteter og spinat er en super kombi til middagsmaten. Her får den følge av en kjapp teryiakisaus laget av appelsinjuice, honning, soyasaus og en liten dæsj smør. Kjempegodt.

 

Tirsdag 30. oktober – Spagetti og kjøttsaus 

Med noen små grep gjør du kjøttsausen din både bedre (synes iallfall jeg) og sunnere, og du sper ut kjøttet på en super måte. Statistikken sier at det står en eller annen form for spagetti med kjøttsaus på de fleste middagsbord i Norge i løpet av en uke.

 

 

Onsdag 31. oktober – Årets beste grønnsakssuppe

Det finnes sikkert en million ulike varianter på en god grønnsakssuppe, og jeg har opptil flere her på bloggen også. Denne kalte jeg årets beste grønnsakssuppe i sin tid, og den har vist seg å være veldig populær. God er den iallfall 😉

 

Torsdag 1. november – Pølsegryte i én kasserolle – one pot middag

Elsker denne middagen! Så kjapp å lage, alt i én kasserolle og den smaker skikkelig godt! Det må jo kalles en perfekt hverdagsmiddag!

 

Fredag 2. november – Kylling med paprikasaus og ris

Jeg vet med sikkerhet at dette er en stor favoritt hos mange av dere lesere! Det var Hennika, som var på arbeidsuke hos meg en uke, som hadde med seg oppskriften og som lagde denne middagen til bloggen.

 

Lørdag 3. november – Pannestekt torsk med ertepuré og sprøstekt bacon

Torsk stekt akkurat passe lenge: til den flaker seg perfekt og fremdeles er supersaftig! Åh! Det er så godt. Og ekstra godt blir det når den får følge med spørstekt bacon og, som her, er litt søtlig ertepuré.

 

Søndag 4. november – Grønnsaksgryte

Apropo søtpoteten jeg skriver om i innledningen; her kommer en god grønnsaksgryte med søtpotet i.

 

Ukens dessert – Sjokoladepudding med vaniljesaus

Jeg burde spise dessert mye oftere! Det er jo så godt! Her må det full skjerpings til 😉 Denne sjokoladepuddingen bestilte konfirmanten til festen sin i våres, og den gjorde suksess! Mild og god i smaken – og den kan veldig gjerne lages dagen før servering!

 

Ukens gjærbakst – Trønderske laup – søte boller med litt rugmel og anis

Du bare MÅ koke deg en stor kopp med te og finne frem smøret og brunosten når du skal smake på disse laupene! De er så utrolig gode!

 

En god uke til deg!

 


Vil du bli med meg på en olivenoljekveld?

$
0
0

Hei kjære deg! Har du lyst til å være med meg på en spennende kveld?

Har du lyst til å ta med deg en venn eller venninne å bli med på en kveld hvor vi lærer mer om og smaker på olivenoljer sammen med meg? Vi skal selvfølgelig spise god mat også!

Hvordan kan vi lukte og smake om en olivenolje er god eller ikke? Hva bruker vi de ulike olivenoljevariantene til? Og hvordan finner vi frem i jungelen av olivenoljer som står på butikkhylla?

I samarbeid med Haugen-Gruppen og GAEA, som er en gresk kvalitetsleverandør av olivenoljer, er jeg så heldig å få invitere med meg noen av mine følgere til et olivenoljekurs hvor vi får svar på dette og mye mer!

I tillegg til kurset, hvor vi smaker og lukter oss gjennom ulike oljer og lærer oss gode tips og triks, blir det servering av god mat hvor de gode olivenoljene vi akkurat har smakt på, blir brukt, som avslutning av kurset.

Sett av onsdag 28. november allerede om du har lyst til å være med!

Alle som blir med, vil også få hver sin rikholdige GOODIEBAG fra Haugen-Gruppen – som er min flotte samarbeidspartner og som er importøren av GAEA til Norge.

Det er plass til 24 stykker denne kvelden!

Viktig informasjon:
Kurskvelden er onsdag 28. november i Matkurs.no sine lokaler i Stockholmsgata 8 i Oslo. Og den varer fra kl 18.30 til 20.30
Alle må komme seg til og fra kurslokalene selv.
Det vil først være olivenoljekurs, så blir det servert smaksprøver hvor de gode olivenoljene vi akkurat har smakt på, blir brukt.

Dette må du gjøre for å være med i trekningen av plass på kurskvelden: 
Du må like Fru Timian på Facebook og Instagram (frutimian)
Gå inn på Fru Timian sin Facebook- og/eller Instagramside og finn dette bildet med GAEA sine produkter på – det samme som du ser over her. Der forteller du meg hvorfor du har lyst til å være med og hvem du har lyst til å ha med deg.

Søndag 4. november trekker jeg ut 12 deltagere som hver kan ta med seg en venn – den de har skrevet opp på Instagram- eller Facebookinnlegget.

For noen år siden var jeg med og plukket oliven sammen med noen av GAEAs olivenbønder. Du kan lese mer om den flotte opplevelsen her. 

 

Gresskarsuppe med kjøttboller

$
0
0

Jepp! Det er den tiden på året igjen hvor vi kan meske oss med gresskarsuppe! Har du laget gresskarsuppe noen gang? Det er kjempegodt! Det synes iallfall jeg. Jeg har allederede to ulike gresskarsupper her på bloggen; én med gresskar, løk, ingefær og masse godt krydder, og én med gresskar og søtpotet. Sjekk gjerne ut de også!

Tilbake til dagens gresskarsuppe: jeg hadde en pakke med kjøttdeig liggende da jeg skulle lage suppen, så da rullet jeg likegodt ut noen godt krydrede kjøttboller som jeg stekte opp og serverte i suppen. En bra kombo, spør du meg 😉

Gresskarsuppe med kjøttboller

4 personer

Gresskarsuppen 
800 g gresskarkjøtt
2 løk
2 fedd hvitløk
4-5 cm ingefær
2 ss olivenolje
4 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
¼ ts spisskummen
1 søtpotet, ca. 300 g
1 gulrot, ca. 90 g
1 grønnsaksbuljongterning
7 dl vann
salt
nykvernet pepper
3 dl creme fraiche
noen gresskarkjerner til servering

Kjøttboller
400 g kjøttdeig
1 fedd hvitløk
2 cm fersk ingefær
1 ss srirachasaus (thailandsk chilisaus)
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
¼ stor potte med koriander eller basilikum
2 ss olivenolje til steking

Skal du lage gresskarlykter av selve gresskaret, må du beregne 2 gresskar for å få 800 g gresskarkjøtt som du kan bruke i suppen. Skal du bare bruke gresskaret til suppe, holder det med 1 gresskar.

Start med å gjøre klart gresskarkjøttet.

Hakk opp løkene, hvitløkfeddene og ingefæren og ha i en kjele sammen med olivenoljen. La det surre på litt under medium varme i noen minutter til løken blir bland og myk. Ha i krydderne og surr videre.

Skrell søtpoteten og gulroten og del dem i terninger. Ha dem, samt gresskarbitene i kjelen. Ha i buljonterningen og vannet og kok opp. Legg over et lokk og la det småkoke i ca. 15 minutter til grønnsakene er myke.

Mos suppen med en stavmikser. Om du ikke har det, kan du bruke en blender eller matprosessor. Da må du bare være forsiktig sånn at du ikke brenner deg. Hell i såfall suppen tilbake i kjelen etterpå.

Ha i ca. 2 dl av creme fraichen og smak til med salt og pepper.

Mens suppen koker, kan du lage kjøttbollene.

Ha kjøttdeigen i en bolle. Riv hitløkfeddet og ingefæren på den fine siden av rivjernet og ha i sammen medresten av ingrediensene. Om du ikke har srirachasaus, kan du bruke ¼ ts chiliflak i kjøttdeigen istendefor. Korianderen, eller basilikumen, hakker du opp før du har i kjøttdeigen.

Kna kjøttdeigen kjapt sammen før du ruller dem ut til små kjøttboller. Jeg lager ca. 20 kjøttboller av denne mengden, så de er ganske små.

Varm oljen i en stekepanne og stek kjøttbollene på ganske høy varme til de er gyllenbrune på utsiden og gjennomstekte.

Resten av creme fraichen har du i suppen ved servering.

God middag!

 

Pizza Margherita

$
0
0

Jeg får skikkelig lyst til å bruke slagordet til en av de store dagligvarekjedene her til lands når jeg snakker om pizza Margherita! For det er virkelig noen ganger at det enkle er det beste! Jeg elsker pizza Margherita!

Det forutsetter at det må være en bra pizzabunn og tomatsaus! Og da er det i grunn greit. Når du skal lage porsjonspizzaer som dette, er det veldig fint å  ha en stekeovn som går opp til 300 grader, og det er veldig kjekt å ha en pizzastein som du kan legge inn i stekeovnen i tillegg. Denne steker jeg på nøyaktig 4 minutter på den temperaturen og med pizzastein inne i ovnen. Men, fortvil ikke om stekeovnen ikke går så høyt opp i temperatur. Bruk den høyeste temperaturen som går og beregn litt lengre steketid.

Haugen-Gruppen, som er min kjære samarbeidspartner, er importører av Monini. Monini Classico er Italias mest solgte olivenolje. Og jeg liker å bruke både litt Classico olivenolje i deigen og noen av deres smaksatte oljer på toppen av pizzaen for å få et ekstra lite smakskick!

Se gjerne etter flaskene neste gang du er i butikken!

Pizza Margherita

4 porsjoner

Pizzadeigen
500 g pizzamel med betegnelsen tipo 0 eller tipo 00, eller hvetemel
1 ts salt
¼ pk gjær, fersk eller tørr, gjerne den gule varianten
2 ss Monini Classico
3 ¼ dl vann, ca. 25 grader
durumhvete eller hvetemel til utbaking

Tomatsausen
1 fedd hvitløk
1 ss Monini Classico
1 bokser à 400 g hakkede hermetiske tomater
½ ts tørket oregano
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Toppingen
2 baller fersk mozzarella à 125 g, totalt 250 g
30 g parmesan
2 ss Monini basilikumolje
2 ss Monini pizzaolivenolje
nykvernet pepper
frisk basilikum

Ha alle de tørre ingrediensene til bunnene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett oppi bakebollen. Ha i olivenolje og vann og elt deigen godt sammen. Jeg lar kjøkkenmaskinen gå på laveste hastighet i 10 minutter, så øker jeg hastigheten litt og elter videre i ca. 5 minutter.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i 15–20 minutter. Den skal ikke heve ferdig nå, egentlig bare hvile.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del den i 4 like store deler og rull hver del ut til en stor bolle.

Kle 1 stekebrett med bakepapir og dryss et godt lag med mel, gjerne durumhvete, på papiret. Fordel bollene med god avstand på stekebrettene. Dryss over litt mel og dekk brettene med plastfolie. La deigen heve i ca. 2 timer. Skal den stå lenger, setter du bare brettene inn i kjøleskapet. Der kan de stå i flere timer.

Mens deigen hever, gjør du klart fyllet. Finhakk hvitløkfeddene til tomatsausen og ha dem i en kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter, til løken har blitt blank. Ha i de hermetiske tomatene og krydderet og kok opp. La sausen koke i 10–20 minutter. 10 minutter er nok, men den blir enda fyldigere i smaken om den får koke litt lenger.

Sett stekeovnen på så høy varme som mulig, gjerne 300 grader. Legg inn en bakestein hvis den har det.

Dryss mel på bakebordet. Nå kan du enten kjevle hver bolle ut til en passe stor porsjonspizza, eller du kan bruke fingrene og håndflaten og klemme deigen utover.

Legg pizzabunnene over på hvert sitt bakepapir etter hvert som de blir ferdige.

Fordel tomatsausen på bunnene. Riv den ferske mozzarellaen i småbiter og fordel utover. Riv parmesanen og ha rundt den også. Jeg bruker å ha over basilikumoljen og pepperen nå før jeg setter den første pizzaen i stekeovnen.

Stek pizzaen til de har fått gyllenbrune kanter og osten er smeltet. På 300 grader og med pizzastein i ovenen tar det 4 minutter. Lavere varme, krever lengre steketid.

Ha pizzaene over på en trefjøl, ha over pizzaoljen, dryss noen basilikumblader over og du er klar for kos!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Pizza med fire oster

$
0
0

En av de klassiske italienske pizzavariantene er pizza med fire ulike oster, og det er akkurat det jeg har laget her! Jeg vet ikke helt om det er en italiensk matlov som sier at det er fire spesielle oster som må brukes, eller om man er fri til å finne sine egne varianter. Og, etter min erfaring varieres det om de serveres med eller uten tomatsaus. Jeg har iallfall spist begge deler.

Jeg har valgt å bruke tomatsaus på denne varianten, og jeg bruker fersk mozzarella, blåmuggost, norsk chevre og parmesan på! I tillegg til chili- og hvitløksolje fra Monini. Monini Classico er Italias mest solgte olivenolje, så jeg er nok ikke alene om å bruke denne italienske olivenoljen på pizzaen min. Du kan selvfølgelig velge deg dine ostefavoritter som du har på pizzaen!

Det er samarbeidspartneren min Haugen-Gruppen som importerer Monini til Norge. Klikk deg inn her for å lese mer om Monini!

Klikk deg inn her for å få oppskriften på pizza Margherita!

Pizza med fire oster

4 porsjonspizzaer

Pizzadeigen
500 g pizzamel med betegnelsen tipo 0 eller tipo 00, eller hvetemel
1 ts salt
¼ pk gjær, fersk eller tørr, gjerne den gule varianten
2 ss Monini Classico
3 ¼ dl vann, ca. 25 grader
durumhvete eller hvetemel til utbaking

Tomatsausen
1 fedd hvitløk
1 ss Monini Classico
1 bokser à 400 g hakkede hermetiske tomater
½ ts tørket oregano
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Toppingen
1 ball fersk mozzarella à 125 g
50 g parmesan
100 g chevre
100 g blåmuggost
25-30 g pinjekerner
nykvernet pepper
2-3 ss Monini chili- og hvitløksolje
ruccola

Ha alle de tørre ingrediensene til bunnene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett oppi bakebollen. Ha i olivenolje og vann og elt deigen godt sammen. Jeg lar kjøkkenmaskinen gå på laveste hastighet i 10 minutter, så øker jeg hastigheten litt og elter videre i ca. 5 minutter.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i 15–20 minutter. Den skal ikke heve ferdig nå, egentlig bare hvile.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del den i 4 like store deler og rull hver del ut til en stor bolle.

Kle 1 stekebrett med bakepapir og dryss et godt lag med mel, gjerne durumhvete, på papiret. Fordel bollene med god avstand på stekebrettene. Dryss over litt mel og dekk brettene med plastfolie. La deigen heve i ca. 2 timer. Skal den stå lenger, setter du bare brettene inn i kjøleskapet. Der kan de stå i flere timer.

Mens deigen hever, gjør du klart fyllet. Finhakk hvitløkfeddene til tomatsausen og ha dem i en kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter, til løken har blitt blank. Ha i de hermetiske tomatene og krydderet og kok opp. La sausen koke i 10–20 minutter. 10 minutter er nok, men den blir enda fyldigere i smaken om den får koke litt lenger.

Sett stekeovnen på så høy varme som mulig, gjerne 300 grader. Legg inn en bakestein hvis den har det.

Dryss mel på bakebordet. Nå kan du enten kjevle hver bolle ut til en passe stor porsjonspizza, eller du kan bruke fingrene og håndflaten og klemme deigen utover.

Legg pizzabunnene over på hvert sitt bakepapir etter hvert som de blir ferdige.

Fordel tomatsausen på bunnene. Riv den ferske mozzarellaen i småbiter, riv parmesanen og skjær chevre og blåmuggosten i skiver. Fordel all osten utover pizzaene. Dryss over pinjekjernene og ta en runde eller to med pepperkvernen. Stek pizzaene til de har fått gyllenbrune kanter og osten er smeltet. På 300 grader og med pizzastein i ovenen tar det 4 minutter. Lavere varme, krever lengre steketid.

Ha pizzaene over på en fjøl eller tallerken. Ha over Monini chili- og hvitløksolje og dryss ruccola over der igjen.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Ukemeny for uke 45

$
0
0

Hei folkens! Er dere klare for en ny novemberuke? Det er jeg! Dette tror jeg kommer til å bli en spennende og bra uke!

Selv om jeg ikke er en veldig flink planlegger, synes jeg at det er fint å avslutte uken med å se gjennom kjøleskap og tørrvareskap for å sjekke hva som finnes, hva som trengs å bli brukt opp og tenke gjennon hvilken mat som kan og må lages i løpet av uken som kommer. Husk at du kan bruke søkefeltet øverst på bloggen for å få tips til hva du kan bruke ulike råvarer til. Skriv opp råvarenavnet, så får du opp alle de oppskriftene som har den aktuelle råvaren i seg.

Ønsker deg en riktig så bra uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 5. november – Pasta med ratatouille

Ratatouille er fransk grønnsaksstuing med auberginer og tomater, og vil for evig og alltid minne meg om den ultrasjarmerende animasjonsfilmen ”Rottatouille” hvor rotta Remy danker ut alle de flinke kokkene i Paris’ beste restaurantkjøkken.

Jeg elsker filmen og jeg elsker ratatouille! Her blander jeg den med pasta og får en deilig, smakfull og lettvint middag.

 

Tirsdag 6. november – Kjapp fiskegrateng (som kanskje egenlig ikke er fiskegrateng)

Litt usikker på om det egentlig er lov til å kalle dette fiskegrateng, men godt – ja det kan jeg garantere dere at det er!

 

Onsdag 7. november – Ovnsbakte koteletter og grønnsaker

Koteletter og grønnsaker sammen i langpannen servert med en superkjapp ertepuré. Herlig onsdagsmiddag!

 

Torsdag 8. november – Kjapp risgryte med kalkunfilet

Du må veldig gjerne bruke kyllingfilet i denne risgryten dersom det passer deg bedre. Den er akkurat like kjapp å lage da, og den blir like god!

 

Fredag 9. november – Tacosuppe

Jeg elsker en god tacosuppe! Så enkelt og greit er det! Og det er jeg jammen ikke alene om. Og det er jo kanskje ikke så rart. Vi er jo tross alt det landet i verden – sett bort fra Mexico – som spiser mest taco.

 

Lørdag 10. november – Pastasalat med reker og ostesaus

Ostesausen jeg bruker i denne pastasalaten er intet annet enn genial! Jeg elsker den og bruker den i kjempemange ulike varianter – både i denne pastasalaten, og når jeg skal ha en kjapp pastasaus til både kjøtt og fisk.

 

Søndag 11. november – Saftig kjøttpudding i tomatsaus

Det er litt 80-tallet over kjøttpudding, men etter å ha vært og sett Flashdance forrige uke, kan jeg trygt slå fast at det var jammen meg mye bra på 80-tallet også!

Bare så det er sagt, vet jeg at kjøttpudding ble laget før 1980, men for meg er det liksom 80-tallet som gjelder for kjøttpuddingen 🙂

 

Ukens kake – Fantastisk sitronterte

I mitt hode, og inni min munn, er sprø og smørfull paibunn kombinert med et søtt og syrlig sitronfyll en perfekt kombinasjon. Akkurat nå når jeg skriver dette, tenker jeg at man egentlig burde spise et lite stykke sitronterte hver eneste dag!

 

Ukens gjærbakst – Pestoknuter i langpanne

Disse pestoknutene er supergode å spise bare akkurat sånn som de er og de er helt knall å servere til all verdens gode supper og gryter. Så her er det bare å bake på, folkens!

 

En god uke til deg!

Avokadoblingser

$
0
0

Trendalarm! Da vi var i Los Angeles i høstferien flommet nærmest byen over av ulike variasjoner av most avokado på en brødskive.

Jeg kan fremdeles huske første gang jeg spiste en avokadoblings. Jeg var 18 år og var på ferie i Australia. Og ombord på en yacht ved The Great Barrier Reef ble en loffskive toastet i stekeovnen, avokadoen (som jeg aldri hadde sett før) ble most og tilsatt salt og pepper, og en tykk skive med skinke ble plassert på toppen. Kjærligheten var momentant.

Det er kanskje derfor litt feil å si trendalarm, det er tross alt 30(!) år siden jeg var i Australia, men vi kan vel si at den har nådd nye høyder på sin popularitetsskala de siste årene.

Har du en avokado liggende på kjøkkenbenken, lager du deg dette lille måltidet på 2 minutter. Om du vil, kan du gjerne servere et posjert eller stekt egg på toppen. Det er knallgodt! Og du kan selvfølgelig kjøre på den australske versjonen med en tykk skive skinke på toppen.

Avokadosmørbrød

til 2 skiver

1 avokado
½ ts flaksalt
2 runder med pepperkvernen
1 liten dæsj sitron- eller limesaft
6 cherrytomater
noen korianderstilker
2 skiver brød, her bruker jeg grovt rugbrød

Mos avokadoen og tilsett salt, pepper og sitron- eller limesaft. Del cherrytomatene i mindre biter og ha i. Grovhakk litt koriander og bland inn.

Fordel avokadomosen på brødskivene. Pynt gjerne med litt ekstra koriander!

Kos deg!

 

Stekt torsk med råstekte poteter!

$
0
0

Steker du torsken som jeg gjør her, får du garantert en skikkelig saftig torsk hver eneste gang! Jeg vet at mange synes torskemiddagen fort blir litt tørr og tam nettopp fordi torsken har blitt tørr under stekingen. Da er den rett og slett stekt for hardt eller for lenge! Men, bruker du samme framgangsmåte som jeg gjør her, kan jeg garantere deg at du får et saftig og kjempegodt resultat hver eneste gang!

Jeg tenker at dette er en luksuriøs middag som er kjempekjapp å lage og som derfor er akkurat like fin å servere på en tirsdag som på en lørdag! Skikkelig snadder!

Torsken steker jeg i smør og så har jeg i en klunk med Moninis olivenolje med sitron helt på slutten av steketiden. Den gir en akkurat passe sitronsmak til den ferdige retten.

Tidligere har jeg skrevet om både basilikumoljen, pizzaoljen og hvitløk- og chilioljen fra Monini også. Klikk deg gjerne inn for å få gode tips om dem også.

Monini Classico er Italias mest solgte olivenolje og det er min samarbeidspartner, Haugen-Gruppen, som importerer den hit til Norge.

Perfekt stekt torsk med råstekte poteter

4 personer

Torsken
800 g torskefilet
2 ts salt
nykvernet pepper
50 g smør
2 ss Monini olivenolje med sitron

Potetene
800-900 g poteter, her bruker jeg norske småpoteter
4 ss Monini Classico olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
noen timiangreiner

Start med potetene for de tar lengst tid.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Sel potetene i mindre biter. Disse er så små i utgangspunktet at jeg bare har delt dem i to. Er de større, deler du dem i flere biter. Ha potetbitene i en langpanne og ha over olje, salt, pepper og timian og bland det sammen. Sett formen i stekeovnen og stek potetene i 20-25 minutter. Blir de for brune på utsiden før de er gjennomstekte, skrur du ned varmen.

Fordel 1½ ts salt på torskefiletene og la det ligge slik i 15 minutter. Skyll dem så i kaldt vann før du deler dem i passe store serveringsstykker og drysser over resten av saltet. Ha smør i stekepannen og varm den til litt over middels varme. Legg i fiskesykkene med skinnsiden ned – du ser hva som er skinnsiden selv om skinnet ikke er der lenger. Stek filetene i nøyaktig to minutter på hver side. Ta tiden! Trekk stekepannene bort fra varmen. Hell olivenoljen over fiskestykkene. Legg over et lokk og la fisken hvile i 5 minutter. Da er den klar for servering.

Den blandingen av smør og olivenolje med sitron som ligger igjen i stekepannen når du tar ut fisken, fordeler du over fiskestykkene ved servering. Den smaker kjempegodt!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen


Kanelsnurrer

$
0
0

Jeg husker at jeg for en stund siden spurte dere lesere om hva som er deres gjærbakstfavoritt, og kan du gjette hva som kom på desidert førsteplass?Kanelsnurrer! Kanelknuter! Kanelboller! Kanelboller i trengsel! Her kan vi trygt si at kjært barn har mange navn.

Og det er jo ikke så rart, for kanelsnurrer er jo rett og slett noe av det aller beste som finnes! Er du ikke enig i det?

Denne deigen er kjempegod å jobbe med og kanelknutene bruker å bli kjempegode! Fyllet er supergodt!

God bakst!

Kanelknuter

22 knuter

Deigen
750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
4 ¾ dl melk, ca 25 grader
100 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Fyllet
250 g brunt sukker
2 ss kanel
2 ss maisenna
250 g smør

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert er blandet inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time. Mens den hever, kan du lage fyllet. Rør sammen alle ingrediensene til du får et klumpfritt smør.

Dryss litt hvetemel på benken og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til en leiv som er ca. 70 x 45 cm. Smør fyllet utover det hele før du ruller deigen sammen i en fast pølse. Start på den ene langsiden.

Skjær ca. 2 cm tykke skiver og plasser dem på to bakepapirkledde stekebrett. Vil du lage kanelsnurrer i trengsel, setter du alle tett i tett i en bakepapirkledd langpanne.

Dekk snurrene med et klede og la dem etterheve i 20–25 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Pisk egget lett sammen og pensle kanelknutene. Stek knutene i ca. 15 minutter. Legg dem over på en bakerist og la dem avkjøles nok til at du greier å ta i dem før du tar ditt første jafs! Steker du alle i en langpanne, må du beregne noen flere minutters steketid.

Kos deg!

 

Ukemeny for uke 46

$
0
0

God søndag, folkens! Etter en kjempekoselig helg med skravling og god mat med store deler av jentegjengen jeg vokste opp sammen med, er det straks klart for en ny, spennende uke. Jeg skal først til Lom for å holde et foredrag før jeg reiser til Piemonte for å jakte på hvite trøfler! Følg meg gjerne på Instagram Story eller Snapchat for å se mer om hva som skjer. Du finner meg som Fru Timian eller frutimian i alle sosiale medier.

Rundt meg er det skikkelig grått vær akkurat nå, og værmeldingen for store deler av landet er grått for den kommende uken. Da tenker jeg at vi må kjøre på med fargerik mat for å få opp fargenivået!

Håper du blir fristet av menyen og får lyst til å lage noen av rettene du også. Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 12. november – Fiskeform med laks og potet

Denne middagen lager du i én og samme ildfaste form. Jeg koker potetskivene litt i forkant før jeg har dem i formen, sånn at alt skal gå litt fortere.

 

Tirsdag 13. november – Kyllinggryte med kokosmelk og koriander

Elsker denne gryten! Den har jeg laget utallige ganger! Den er kjapp å lage men smaker som om man har stått lenge og kokkelert. Det kan man like.

 

Onsdag 14. november – Tortellini med chili og brokkoli

En stor favoritt hos ungdommen hjemme hos oss!

 

Torsdag 15. november – Mexicansk gryte med ris

En god og enkel hverdagsgryte som hele familien elsker!

 

Fredag 16. november – Supergod fisketaco

Hvis du har lyst til å prøve en liten vri på fredagstacoen, kan du veldig gjerne teste ut denne versjonen. Jeg synes iallfall at den er kjempegod og den har slått godt an hos de jeg har servert den til!

 

Lørdag 17. november – Knallgode falafler som garantert ikke smuler

Cluet bak å få falafler som ikke smuler når du steker dem, er å bruke tørkede kikerter som du legger i bløt over natten. Jeg garanterer deg at disse falaflene både smaker supergodt og at de ikke smuler! Dette er en skikkelig stor porsjon, for de egner seg godt å fryse ned.

 

Søndag 18. november – Kyllingsnitsel med potetstappe og fennikelsalat

Her er det så masse gode smaker samlet sammen på et fat, folkens! Griljerte og krydrede  kyllingfileter som jeg sprøsteker i olje og smør, servert sammen med potetstappe og fennikelsalat. Nam!

 

Ukens kake – God gammeldags marmorkake

Det er bestandig like spennende å skjære den første skiven av en nystekt marmorkake for å se hvordan mønsteret har blitt denne gangen.

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie rundstykker med spelt

Har du lyst på gode rundstykker? Passe grove og veldig luftige! Da kan du rett og slett bake disse! Helt uten elting! Bare litt sammenrøring av deigen på kvelden for så å la den stå tildekket på kjøkkenbenken til neste dag. En genial måte å bake på!

 

En god uke til deg!

Omelett med bacon og brokkoli

$
0
0

Sjekk ut denne lekre omeletten, folkens! Er du ikke enig? Jeg synes den ser aldeles smashing god ut – og det er den også!

Jeg tenker at omelett er perfekt å lage når man trenger en kjapp og god middag, og når man vil ha en god kveldsmat. Omelett er iallfall populær kveldmat hjemme hos oss!

Klikk deg inn til oppskrift på kjempegod potetomelett her!

Det er veldig kjekt å ha en jernstekepanne eller annen stekepanne som også kan settes i stekeovnen når man lager en stor omelett som dette. Om du ikke har det, kan du også lage omeletten i en ildfast form.

Jeg så den australske kokken Darren Robertson lage en litt tilsvarende omelett, så jeg har tatt idéen til stylingen fra ham. Gode idéer må jo spres og deles!

Omelett med bacon og brokkoli

middag til 2 personer, kveldsmat kanskje til noen fler…..

130 g bacon
¼ brokkoli
1 ss olivenolje
30 g smør
½ rødløk
litt gressløk
50 g ost, gjerne en smakfull variant
6 egg
½ dl melk
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme

Del baconet i mindre biter og stek det gyllenbrunt i en stekepanne. Her bruker jeg en jernpanne som er 20 cm i diameter. Ta ut baconet og legg det over på kjøkkenpapir.

Vask stekepannen. Del brokkolien i så lange og tynne buketter som du greier. Varm stekepannen igjen og ha i oljen. Stek brokkolien på sterk varme i ca. 3 minutter, til den begynner å bli litt brunflekkete. Ta det av varmen og la pannen avkjøles litt.

Del rødløken i tynne båter, klipp eller hakk opp gressløken og riv osten.

Pisk sammen eggene, melken, saltet og pepperen. Sett stekepannen tilbake på varmen og smelt smøret. Ha i eggeblandingen. Fordel brokkolibukettene, løken, gressløken og osten over eggene.

Sett hele stekepannen på rillen over midten i stekeovnen. Denne har jeg stekt i 8 minutter. Så skrur jeg på grillelementet på 230 grader og steker videre i 2-3 minutter. Følg med sånn at ikke omeletten blir brent.

Fordel baconet over ved servering.

God middag!

 

 

 

Arvefisken

$
0
0

Nå kjære leser får du overgitt et stort ansvar: Arvekyllingen har i mange år vært min mest leste oppskrift her på bloggen, og her om dagen fikk jeg tilbakemelding fra en leser som sa at hun brukte å lage arvekyllingen med hvit fisk istedenfor kylling. Det syntes jeg hørtes så godt ut at jeg måtte bare prøve selv også. Og den ble stor suksess med en gang hjemme hos oss!

Men så er det jo noe med at Arvekyllingen heter nettopp det fordi oppskriften blir arvet fra person til person. Det kan jeg jo ennå ikke si om denne oppskriften, så det er altså her ditt anvar kommer inn – under forutsetning av at du faller like mye for middagen som jeg gjorde: Du må dele oppskriften med dine venner sånn at retten blir verdig sitt navn!

Du finner oppskriften på vanlig Arvekylling her!

 

Arvefisken

4 personer

1 stor løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
250 g tomater
1 rød paprika
1 gul paprika
1 bunt asparges
600 g torsk
2 dl creme fraiche
2 dl fløte
1-2 ts srirachasaus eller ½-1 ts sambal oelek
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
125 g ost – her bruker jeg 1 ball fersk mozzarella
½ ts tørket persille

kokt ris til servering

 

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Hakk opp løken og hvitløkfeddene og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre på litt under medium varme i noen minutter, til løken blir blank og myk.

I mellomtiden kan du dele tomatene i skiver, paprikaene i brede strimler og aspargesen i mindre biter. Ha disse bitene og løken i en ildfast form og bland det sammen.

Del torsken i ca. litt store terninger – her bruker jeg terninger som er ca. 6 x 4 cm – og plasser dem rundt om mellom grønnsakene.

Rør sammen creme fraiche, fløte, srirachasaus eller sambal oelek, salt og pepper og hell over i formen. Riv osten og fordel over. Dryss over persillen til slutt.

Stek pannen midt i stekeovnen i ca. 20 minutter. La formen stå i noen minutter før servering.

 

Scones

$
0
0

Scones er kjempegodt! Riktig så kjapt å lage er det også! Og det er perfekt å spise til en litt sen frokost eller til helgelunsjen! Og alle andre ganger når du kjenner trangen etter godt bakverk.

Det er en regel som er viktig når du lager scones og det er at du ikke arbeider mer med deigen enn du akkurat trenger etter at du har tilsatt væsken. Arbeider du for mye med deigen, får du tunge og kjedelige scones. Så, smuldre sammen alt det tørre – enten i en matprosessor eller for hånd – hell i væsken og rør akkurat nok til alle ingrediensene er blandet til en deig.

Luftige scones

24 scones

1 kg hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
100 g sukker
½ ts salt
200 g kjøleskapskaldt smør
8 dl kefir + litt til pensling

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Ha hvetemel, bakepulver, natron, sukker og salt i en matprosessor. Del smøret i terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret inn. Du kan også veldig enkelt gjøre dette for hånd. Det er egentlig en ganske så hyggelig liten prosess.

Tilsett kefiren og rør det sammen til en deig. Og det er nå du bare skal røre akkurat passe lenge.

Dryss litt hvetemel på bordet og hvelv deigen over. Klapp den sammen og kjevle den, eller bare press den utover til et kvadrat, ca. 3 cm tykt. Stikk ut rundinger på 7-8 cm og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Deig som blir til overs etter at du har stukket ut, knar du lett sammen før du stikker ut videre.

Her har jeg satt sconesene tett sammen slik at de blir som et brytebrød, men du kan også sette dem på stekebrettet med litt mer avstand.

Stek sconesene i ca. 20 minutter hvis du steker dem én og én og rundt 30 minutter hvis du har satt dem sammen til et stort brød.

La dem avkjøles litt før du deler dem i to, og serverer med rømme og godt syltetøy.

 

 

 

Ukemeny uke 47

$
0
0

Sola skinner og temperaturen ute skulle vel tilsi at vi, her på Østlandet iallfall, er i begynnelsen av september heller enn midten av november! Herlighet! Jeg skal på julegavehandling med svigerinnen min i morgen! Måtte det vare! Jeg elsker vær som dette!

Jeg var jo i Piemonte uken som var – spiste veldig mye god mat og drakk veldig mye god vin (og spyttet ut veldig mye god vin!) – så jeg har lyst til å dra med meg Italia inn i uken som kommer. Det blir derfor ITALIENSK UKE på ukemenyen denne uken!

Håper du finner massevis som du har lyst til å lage! Ønsker deg en strålende fin uke og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 19. november – Spagetti Bolognese

Varianter av spagetti Bolognese er vel kanskje en av de mest spiste middagsrettene også her hjemme i Norge. Enkel, raskt og godt!

 

Tirsdag 20. november – Minestrone med tomatsaus

Minestrone er italienernes navn på grønnsakssuppe – og de finnes i utallige varianter. I denne bruker jeg hermetiske tomater for å gi både ekstra smak og farge. Vil du at lagingen skal gå ekstra fort, kan du bruke en frossen lapskausblanding som base.

 

Onsdag 21. november – Pasta med pesto og chorizo

Den italienske maten jeg tror jeg spiser aller, aller mest, er pesto i ulike varianter. Basilikum, grønnkål, ruccola, rødbeter, soltørkede tomater…… Det er utrolig mye som det kan lages god pesto av. Her er klassikeren – basilikumpesto!

Og ja, jeg vet at chorizo er en spansk pølse 😉

 

Torsdag 22. november – Risotto med blomkål, erter og stekt laks

Jeg simpelthen elsker mat som dette! Det er superenkelt å lage. Består av noen få, gode råvarer som er lett tilgjengelig. Og, det smaker akkurat like godt som det ser ut.

 

Fredag 23. november – Pizza med tynn bunn og fire oster (annonse)

Elsker denne oppskriften på pizzabunn! Veldig god deig å jobbe med. Tomatsausen kan brukes til veldig mange ulike toppinger, så her er det duket for at alle kan få sin favoritt.

 

Lørdag 24. november – Baconsurret kylling fylt med mozzarella

Dette er en skikkelig familiefavoritt!

 

Søndag 25. november – Stekt ørret med dillpotet og rødbetpesto

Dette måltidet er like fargerikt som det er godt!

 

Ukens dessert – Tiramisu

Mektig, fyldig og veldig god!

 

Ukens gjærbakst – Focaccia

Det perfekte tilbehøret til middagen, og til å fylle opp med godt pålegg å spise som en sandwich!

God italiens uke til deg!

Lakseburgere

$
0
0

Lakseburder er en skikkelig populær middag hjemme hos oss! Noen ganger steker jeg bare rene laksefileter og plasserer mellom to burgerbrød – se mer her – og noen ganger gjor jeg som her, hakker opp fiskekjøttet og blander det med noen andre råvarer før jeg steker.

Det er ikke noe egg eller andre bindemidler i disse fiskeburgerne, så de må stekes med forsiktighet sånn at de ikke går i stykker under stekingen.

Her bruker jeg laks. Du kan selvfølgelig også bruke ørret. Og vil du ha en litt annen smak, kan du bruke torsk istedenfor.

God middag!

Lakseburger

til 4 personer

Burgeren
700 g laksefilet uten skinn og bein
2 vårløk
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ss mangochutney
smør og olje til steking

Dressingen
3 ss rømme eller creme fraiche
1/2 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ts mangochutney

hamburgerbrød og salat til servering

Grovhakk fiskekjøttet og vårløkene og ha det i en bolle. Rør inn salt, pepper og mangochutney før du deler fiskemassen i fire like store deler som du klapper og former til runde kaker.

Varm smør og olje i en stekepanne og stek laksekakene på medium varme i ca. 4 minutter på hver side til de er gyllenbrune på utsiden og gjennomstekte.

Rør sammen ingrediensene til dressingen. Varm brødene før servering.

Vil du ha litt mer tilbehør til burgerne, kan du lage råstekt poteter og servere til! Du finner oppskrift på det her!

 


Pasta med blomkål og chili

$
0
0

En av mine virkelig store svakheter her i livet er pasta! Det er noe av det aller beste jeg vet! Helt fra den aller enkleste pastaen til den litt mer luksuriøse varianten. For eksempel den jeg spiste da jeg var i Piemonte i Italia forrige uke. Da spiste jeg blant annet ferske pastaputer med malt kalvekjøtt, svinekjøtt og kaninkjøtt inni og med en smørsaus til.

Det er noen regler som gjelder når man tilbereder pasta, samme om det skal være hverdagsmat eller festmat: Bruk godt saltet vann! Det heter seg at kokevannet skal smake som Middelhavet, og det er en ganske god regel. Og, ikke kok pastaen for lenge! Fersk pasta skal jo nesten bare dyppes i det kokende vannet (rundt 2 minutters koketid) mens tørket pasta trenger litt mer tid. Men, både den ferske og den tørkede er best når den fremdeles har litt tyggemotstand, så så snart den er ferdig, heller du den over i et dørslag og lar kokevannet renne av.

Så kan du gjerne bruke en god olivenolje som du har over pastaen når den er ferdigkokt. Her bruker jeg olivenolje med chili fra den italienske produsenten Monini. Du kan lese mer om Monini sine ulike olivenoljer her!

Dagens middag går helt klart inn under den kjappe og enkle kategorien. Ovnsstekt blomkål og hvitløk, god olivenolje, pasta og parmesan! Det er en herlig kombinasjon. Her bruker jeg tagliatelle, men du kan også bruke vanlig spagetti.

Tagliatelle med ovnsstekt blomkål og hvitløk med chili

4 personer

2 blomkålhoder
2 fedd hvitløk
¼ chili
4 ss Monini olivenolje med hvitløk og chili + til servering
2 ts flaksalt
nykvernet pepper
500 g pasta – her bruker jeg tagliatelle
2 ts salt
20 g pinjekjerner
2-3 ss Monini ekstra virgin olivenolje – Classico
20-30 g parmesan
noen basilikumblader til servering

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Del blomlålen i mindre buketter og hakk opp hvitløkfeddene og chilien. Ha det i en langpanne, hell over olivenoljen med chili samt salt og pepper. Bland det sammen.

Sett langpannen i stekeovnen og stek i 15-18 minutter til blomkålen har blitt brunflekkete og er myk.

I mellomtiden koker du pastaen i godt saltet vann etter anvisning på pakken.

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og stek dem til de blir brunflekkete.

Bland sammen den kokte pastaen, den klassiske olivenoljen, blomkålblandingen og pinjekjernene. Riv parmesanen og bland den inn. Sett gjerne ekstra med parmesan og olivenolje på bordet, så kan folk forsyne seg ekstra av det.

Hakk opp basilikumbladene og dryss over ved servering.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Ukemeny for uke 48

$
0
0

Hei kjære deg! Håper du har en fin dag akkurat nå når du leser dette! Vi har hatt julegateåpning i Rakkestad i helgen, så nå er vi klare for fine gater og herlig stemning!

I løpet av denne uken kommer jeg til å gjøre om på bloggen min også sånn at den kommer i juleskrud. Jeg merker på tilbakemeldingene fra dere at mange av dere begynner å bli klare for julebaksten nå.

Vi får jo spise litt god mat denne uken også, tror du ikke det? Det blir litt av hvert denne uken også, og så håper jeg at du finner mye som du har lyst til å teste!

Ønsker deg en strålende fin uke og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 26. november – Wok med svinefilet og kokosmelk

Enkelt, godt og familievennlig!

 

Tirsdag 27. november – Torsk og reker – one pot-middag

Juhu! Dette er en aldeles toppers middag! Alt i ett-middager kan vi like, og her er det ris, torsk, reker og pesto av soltørkede tomater.

 

Onsdag 28. november – Kjøttkaker med brun saus og ertestuing

Da jeg spurte dere lesere om hvilke to middager dere spiser oftest, var det kjøttkaker med brun saus som var den definitive favoritten hos dere! Det å lage sine egne kjøttkaker er såpass kjapt gjort at det er helt gjennomførbart også på hverdager!

 

Torsdag 29. november – Kyllingsuppe med sopp og rotgrønnsaker (reklame)

Jeg elsker supper som dette! Lett å lage og full av god smak! I oppskriften bruker jeg kantareller, og om du ikke har det liggende i fryseren – de kan være vanskelig å finne i butikken nå – bruker du noen andre sopptyper istedenfor.

 

Fredag 30. november – Enchiladas

Herlig comfort food for en fredagskveld!

 

Lørdag 1. desember – Sushisalat

Sushisalat er den gode latmannsvarianten av sushi! Veldig kjapt og enkelt å lage – og så takknemlig å servere!

 

Søndag 2. desember – Indisk linsesuppe

Nå har jeg spist linsesuppe så ofte i det siste! Minst én gang i uka over riktig så lang tid. Litt forskjellige varianter. Noen ganger helt vegetar – så som denne – og noen ganger med stekt kyllingbiter til. Er du glad i suppe, må du bare sjekke ut denne oppskriften!

 

Ukens kake – Brownies med hvit og brun sjokolade

Jeg sier bare NAM! Så får du sjekke ut resten!

 

Ukens gjærbakst – Fine rundstykker

Kan aldri bli for mange oppskrifter på gode rundstykker 😉

 

En strålende fin uke til deg!

 

 

En herlig bakekveld med Tørsleffs

$
0
0

Forrige uke hadde vi en helt super bakekveld med Tørsleffs og 16 Fru Timian-følgere som ble trukket ut som vinnere i konkurransen jeg hadde på Facebook og Instagram tidligere i høst.

Det ble en skikkelig hektisk kveld hvor damene – ja, det var bare damer – jobbet som helter i 4 1/2 time. Jeg tror nesten ikke at de rakk en eneste liten pause.

Vi fokuserte på lettvinte og gode kaker og desserter, og ting som passer å lage nå mot jul. Og så brukte vi Tørsleffs sine produkter: vanilijesukker – som er laget med ekte vanilje – søt kondensert melk og deres dulche de leche – som er innkokt søt kondensert melk og som smaker som karamell.

Damene lagde karamellpudding, alfajores, som er søte smørkjeks fra Sør-Amerika og som fylles med dulche de leche, sjokoladecookies, iskake med cookie dough og karamell, bounty og seige karameller.

Karamellene finner du oppskrift på her! De fleste av de andre oppskriftene kommer på bloggen nå før jul.

Her er bildene fra kvelden!

Velkomstdrink! Alle ville være fult konsentrerte, så det ble alkoholfri cava fra Freixenet på alle!

Det gikk med mange kilo smør i løpet av kvelden.

Full aktivitet.

Cookies in the making!

God stemning!

Matkurs.no har veldig fine lokaler liggende rett ved Freia på Rodeløkka.

Paoula og venninnen Natalia kjørte over 7 timer frem og tilbake for å være med på bakekvelden! Sånt blir jeg helt mo i knærne av! Det er Paula sin oppskrift på tiramisu jeg har her på bloggen.

Sjokoladecookies med karamellfyll av dulche de leche!

Rensing av granatepler for å ha i iskaken sammen med karamell og cookie dough.

Karamellpudding til alle! Når vi bruker søt kondensert melk, er det superkjapt å lage karamellpuddingen. Å smelte smøret til det blir passe gyllenbrunt tar fremdeles den tiden det tar. Men resten er en lek.

Bountykuler. Gled deg til oppskirften kommer.

Forhåpentligvis kommer det nye muligheter for andre å bli med også!

Kvelden ble gjennomført i samarbeid med min samarbeidspartner Haugen-Gruppen som importerer Tørsleffs til Norge. 

Langpannemiddag med grønnsaker og pølser

$
0
0

Jeg har fått skikkelig dilla på one pot-middager for tiden! Det har jeg jo egentlig bestandig hatt, og jeg gav jo ut boka Lettvinte middager, for mange år siden. Men nå er jeg altså inne i en skikkelig stim for tiden.

Det er jo utrolig mange supergode middager som kan lages i én og samme gryte eller langpanne! Og jeg vet at veldig mange av dere elsker disse middagene også. De er perfekte å lage alle disse hverdagene hvor tiden til kokkelering er liten. Og de er helt strålende å lage de dagene man har lyst på god mat – helt uavhengig av hvor mye tid man egentlig har til å lage mat.

I dagens middag er det langpannen og stekeovnen som trår til og står for mesteparten av middagslagingen. Det tar deg 5 minutter å forberede middagen. Så skal den stå i stekeovnen i 30 minutter. Love it!

Grønnsaker og pølser i langpanne

4 personer

1 stor squash
1 rødløk
4 fedd hvitløk
600 g potet
½ blomkål
300 g cherrytomater – her bruker jeg tomater i ulike farger
5-6 ss olivenolje
2 ts flaksalt
nykvernet pepper
350 g grove pølser

blandet grønnsalat til servering
rømme eller creme fraiche til servering

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og finn fram en stor langpanne.

Del squashen i terninger på ca. 2 x 2 cm og rødløken i båter. Er du like glad i hvitløk som meg, fjerner du bare skallet på hvitløkfeddene og legger dem hele i formen. Jeg elsker å spise hele, stekte hvitløkfedd. Du kan også skjære dem i tynne skiver.

Skjær potetene i tynne skiver og blomkålen i små buketter. Ha alt dette, samt chrerytomatene i langpannen. Fordel olivenolje, salt og pepper over og sett formen i stekeovnen. Stek i 20 minutter.

Del pølsene i tykke skiver. Ta formen ut av ovnen og tilsestt pølsene. Stek videre i 10 minutter.

Server gjerne en blandet grønnsalat og rømme til.

 

Sjokoladetrøfler

$
0
0

Mørke, hjemmelagde sjokoladetøfler er både knallgodt å spise og veldig enkelt å lage!

Tidligere i høst hadde jeg besøk av Elin Vatnar Nilsen, som driver bakebloggen Krem.no og da lagde vi disse herlighetene av noen sjokoladetrøfler. Det var Elins oppskrift vi brukte som utgangspunkt, og så brukte vi noen frysetørrede bringebær som jeg hadde liggende til den ene varianten og en liten skvett Contreau til den andre. Du kan bruke annen appelsinlikør om du har det stående også. Og, skulle du ikke ha frysetørrede bringebær – som det ikke er enkelt å finne i butikken, men som jeg bruker å kjøpe på Meny i Sarpsborg – kan du bare rulle bringebærvarianten i kakao også.

Jeg kan garantere deg at det blir godt samme hva.

Både Elin og jeg er skjønt enige om at det er lurt å lage trøflene forholdsvis små, så kan man heller forsyne seg med to eller tre.

 

Sjokoladetrøfler med Contreau

ca 50 trøfler

1 dl kremfløte
125 g mørk sjokolade, 70 %
125 g vanlig kokesjokolade
2 korker Contreau (korken fra flasken)
2-3 ss bakekakao

 

Sjokoladetrøfler med bringebær

ca. 50 trøfler

150 g frosne bringebær
1 dl kremfløte
125 g mørk sjokolade, 70 %
125 g vanlig kokesjokolade
15-20 g frysetørrede bringebær (se bilde for å se hvilke bringbær jeg mener)

Om du ikke får tak i frysetørrede bringebær, kan du rulle bringebærvarianten også i kakao.

Ha bringebærene i en liten kasserolle og gi dem et oppkok. Sil dem så over i en bolle. Du trenger ¼ dl med ren bringebærsaft til trøflene.

For begge variantene koker du opp fløten, hakker opp sjokoladen og har den i en bolle. Hell over den kokende fløten og la sjokoladen smelte. Rør det forsiktig sammen. Rør så inn Contreau eller bringebærsaften. Sett bollene i kjøleskapet til avkjøling.

Vil du at det skal gå litt fortere, heller du sjokoladen på en tallerken og setter den i fryseboksen i 15-20 minutter.

Ha kakao i en skål.

Bruker du frysetørrede bringebær, har du dem i en matprosessor og kjører dem til de blir helt smulete. Ha det så over i en skål.

Det er klinete å lage trøflene, så jeg liker å bruke engangshansker. Bruk en teskje å ta ut en liten sjokolademasse. Form den til en kule og ha kulen i enten kakaoen eller bringebærene. Rull dem i massen sånn at de blir helt dekt.

Oppbevar trøflene kjølig, men ta dem ut og la dem bli romtempererte før servering.

Damene in action 🙂

Elin har akkurat shinet opp bloggen sin! Sjekk den gjerne ut – klikk deg inn her!

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live