Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

4-korn knekkebrød

$
0
0

Jeg elsker hjemmelagd knekkebrød! Og det er det nok mange av dere som gjør også! Det føler jeg meg rimelig trygg på. Jeg er dessuten veldig glad i de versjonene hvor jeg bruker litt gjær og lager en deig som jeg kjevler ut, deler opp og steker. Og det er nettopp det jeg gjør med disse.

Disse svenske knekkebrødene er også laget på denne måten!

I disse knekkebrødene bruker jeg 4-kornmel, men du kan også bruke fullkornshvetemel. Fullkornshvetemel er sammalt hvetemel som er helt finmalt. Og 4-kornmelet er det samme, bare lagd med hvete, havre, bygg og rug. Jeg legger ved en link til hvordan pakken ser ut, så vet du hva du kan lete etter i butikken. Klikk her!

Her er det bare å fylle opp knekkebrødlagrene!

Knasende knekkebrød

til 32 knekkebrød

Deigen
475 g Fibra 4-kornmel eller vanlig fullkornshvetemel
25 g sesamfrø
50 g solsikkekjerner
50 g gresskarkjerner
½ pk gjær, fersk eller tørr
1 ss honning
1 ¼ dl gresk yoghurt
1 ¾ dl vann eller melk
2 ss olivenolje

Toppingen
½ ts flaksalt
40 g solsikkekjerner
40 g sesamfrø
1 ts tørket oregano

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær smuldrer du den rett i bollen. Elt deigen i ca. 5 minutter. Dekk den med plastfolie og la den heve i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Bland samme alle ingrediensene til toppingen.

Hvelv ut deigen og kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Kjevle hver del ut til en firkant like stor som stekebrettet ditt. Det kan være lurt å kjevle rett på et bakepapir.

Pensle det hele med vann før du drysser halvparten av toppingen over. Legg et bakepapir på toppen og kjevle over slik at toppingen setter seg fast. Dra bakepapiret over på et stekebrett. Gjenta med resten.

Bruk en kniv og linjal og rut knekkebrødene i 16 firkanter på hvert brett.

Stek knekkebrødene i ca. 30 minutter. Skru ned varmen noe dersom de blir for mørke før de er sprø. La dem avkjøles på en bakerist.

Knekkebrødene holder seg godt i en lufttett boks.

 


Vil du bli med meg på bakekveld?

$
0
0

Hei, kjære dere!

Dette har jeg gledet meg til å skrive lenge! Har du lyst til å ta med deg en venn eller venninne å bli med på bakekveld med Fru Timian?

Onsdag 21. november skal jeg og Tørsleffs ha en GRATIS BAKEKVELD for noen av mine følgere, og jeg gleder meg sånn!

I slutten av november er det jo like før julebakingen starter, så det vil garantert bli litt julestemning denne kvelden! Vi skal lage både karameller, karamellpudding, kjeks, iskake og mye annet godt!

Tørsleffs er en kvalitetsleverandør av ekte vaniljesukker, søt kondensert melk og karamellisert melk, som er innkokt søt kondersert melk. Og alt dette kan vi lage så masse godt av!

Alle som blir med, vil også få hver sin rikholdige GOODIEBAG fra Haugen-Gruppen – som er min flotte samarbeidspartner og som er importøren av Tørsleffs til Norge.

Det er plass til 16 stykker denne kvelden!

Viktig informasjon:
Bakekvelden er onsdag 21. november i Matkurs.no sine lokaler i Stockholmsgata 8 i Oslo. Og den varer fra kl 17 til 20.30
Alle må komme seg til og fra kurslokalene selv.
Det vil bli servert litt mat når dere kommer, så dere slipper å starte bakingen på tom mage.

Dette må du gjøre for å være med i trekningen av plass på bakekvelden:
Du må like Fru Timian på Facebook og Instagram (frutimian)
Gå inn på Fru Timian sin Facebook- og/eller Instagramside og finn dette bildet med Tørsleffs sine produkter på – det samme som du ser over her. Der forteller du meg hvorfor du har lyst til å være med og hvem du har lyst til å ha med deg.

Onsdag 10. oktober trekker jeg ut 8 deltagere som hver kan ta med seg en venn – den de har skrevet opp på Instagram- eller Facebookinnlegget.

Jeg håper vi sees!

 

Panerte svinefileter med potet- og brokkolikaker

$
0
0

Dette er nesten som to middager i én, for disse potet- og brokkolikakene er så gode at jeg med stor glede spiser dem helt alene. Eller kanskje med litt sprøstekt bacon drysset over. Nam!

Her slår de altså følge med riktig så tykke og saftige, panerte skiver svinefilet.

Når du steker svinefilet, gjelder det å finne ritkig tid for hvor lenge de skal steke. Indre- og ytrefilet av svin er veldig magert kjøtt og hvis det stekes for lenge, blir det tørt. Samtidig skal det serveres gjennomstekt. Jeg vet det er noen kokker som serverer svinekjøttet mens det fremdeles er lyst rosa, men det vil ikke jeg ha. Jeg vil ha det gjennomstekt. Og gjennomstek betyr en kjernetemperatur på 70 grader. Så; stikk gjerne et steketermometer midt i det ene stykket når du tror det begynner å bli ferdigstekt, for å ha full kontroll over steketiden.

Panerte svinefileter med potet- og brokkolikaker

4 personer

Panerte svinefileter
500 g ytrefilet av svin
2-3 ss hvetemel
2 egg
100 g griljermel eller en andre tørkede brødsmuler
1 ts salt
nykvernet pepper
smør og olje til steking

Potet- og brokkolikaker
700 g potet
1 brokoli
50 g parmesan
2 dl creme fraiche
1 egg
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
smør og olje til steking

Til servering
creme fraiche
litt gressløk

Start med potet- og brokkolikakene for de trenger lengst tid. Skrell potetene og del dem i mindre biter. Kok dem i usaltet vann til de er møre. Del opp brokkolien i små buketter og kok dem med de siste 7-8 minuttene. Jeg bruker å koke disse lengre enn når jeg skal servere bare kokt brokkoli, for da ønsker jeg å ha litt mer tykkemotstand på dem.

Hell av vannet. Ta ut brokkolibukettene og legg dem til side. Mos potetene med en potetmoser. Riv parmesanen på den fine siden av rivjernet og rør både den, creme fraichen og egget inn. Smak til med salt og pepper. Så har du flesteparten av brokkolibukettene tilbake og rører dem inn. Resten serverer jeg til, men du kan ha alle i potetkakene om du heller vil det.

Smelt sammen olje og smør i en stekepanne. Form 8 potet- og brokkolikaker og stek dem på litt over medium varme i 3-4 minutter på hver side.

Del ytrefileten i 4 like tykke skiver. Klem dem så litt flate sånn at du får en større snittflate på hver skive.

Ha hvetemel i en skå, pisk lett sammen eggene i en annen skål og griljeringsmelet i en tredje. Rull svinefiletene først i hvetemelet, så egget og så i griljeringsmelet. Dryss over salt og pepper til slutt.

Smelt sammen smør og olje i en stekepanne og stek svinefiletene på forholdsvis høy varme i 2 minutter på hver side. Skru ned varmen og la de ettersteke i ca. 3 minutter på hver side. Det er nå punktet om sjekking av kjernetemperatur kommer inn – se innledningen.

Da er det klart for middag!

 

Lasagne!

$
0
0

Hjemmelaget lasagne er bestandig superpopulært å servere hjemme hos oss! Og det innbiller jeg meg at det er mange andre steder også. Det er, etter min mening, en perfekt helgemiddag å lage både når man er få og når man skal være mange rundt bordet. For det er veldig enkelt og greit å både doble og triple oppskriften.

Jeg har flere andre lasagneoppskrifter liggende her på bloggen fra før av også – både denne med spinat i og denne vegetarversjonen. Og så har jeg en klassisk hjemmelaget lasagne, og det er denne jeg har tatt utgangspunkt i når jeg har laget dagens versjon. Jeg ønsket å ha en tynnere tomat- og kjøttsaus, så da ble det det.

 

Hjemmelaget lasagne med mozzarella

4 personer

Kjøtt- og tomatsausen
400 g kjøttdeig
2 ss olivenolje
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 gulrot
1 stilk stangselleri
2 dl rødvin
2 bokser, á 4 dl, hakket, hermetisk tomat
1 dl vann
2 ts tørket oregano
¼ ts chiliflak
1 ts salt
nykvernet pepper

Ostesaus
60 g smør
60 g hvetemel
6 dl melk
½-1 ts salt
nykvernet pepper
250 g mozzarella, her bruker jeg 2 baller fersk mozzarella
300-400 g tørkede pastaplater

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Brun kjøttdeigen i en stekepanne med høye kanter sammen med olivenoljen. Bruk forholdsvis høy varme.

Finhakk sjalottløkene og hvitløksfeddene, og skjær gulroten og stangelleriet i små terninger på ca. ½ x ½ cm. Skru ned varmen på stekepannen og ha det i. La det surre videre i noen minutter før du har i rødvinen, de hermetiske tomatene, vannet og resten av ingrediensene.

La kjøttsausen småkoke i 15-20 minutter. Så kan du lage ostesausen i mellomtiden.

Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med ca. 1/3 av melken. La melken koke opp (bruk litt under medium varme) før du begynner å røre i sausen. Rør til du har fått ut alle klumpene. Så sper du videre 2 ganger til. Ha i salt og nykvernet pepper. La den hvite sausen småkoke i 3-4 minutter.

Bruker du fersk mozzarella river du den i mindre biter og rører halvparten av den inn i sausen. Fast mozzarella river du på den grove siden av rivjernet.

Når alt er klart nå, er det på tide å plassere alt lagvis i en ildfast form. Fordel først et lag med kjøttsaus, så ostesaus og pastaplater. Gjenta til alt er brukt opp og avslutt med kjøtt- og ostesaus. Her er det 4 lag med kjøtt- og ostesaus og 3 lag med pastaplater.

Fordel resten av osten på toppen. Sett formen i stekeovnen og stek lasagnen i 15-20 minutter, til osten har blitt gyllenbrun og skikkelig boblete. La lasagnen avkjøles i noen minutter før servering.

Server gjerne en grønnsalat til.

God middag!

 

Ukemeny for uke 41

$
0
0

Når halvparten av Rakkestads befolkning er på elgjakt, ja da vet du at det er høst 🙂 Selv befinner jeg meg fremdeles i sommerlige Los Angeles, men nå er det ikke lange tiden før vi vender nesa hjem igjen. Det blir koselig det også. Jeg elsker å være ute på tur, men det er bestandig godt å komme hjem til huset, kattene, verkstedet og alt det som skjer der også. Og heldigvis for det! Det skjer mye morsomt og spennende fremover nå, så denne høsten tror jeg kommer til å gå superfort.

Vi får satse på å spise god og smakfull mat denne uken også, så jeg har funnet frem litt av hvert av oppskrifter som jeg håper vil friste deg til å prøve. Som vanlig er det både fisk, vegetar, kylling, svinekjøtt og storfekjøtt å velge mellom blant middagene. Og så er det kake og gjærbakst.

Ønsker deg en strålende fin uke, og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 8. oktober – Lettvint og rask grønnsakssuppe

Det er jo rett og slett perfekt når en middag både kan være rask å lage, sunn å spise og kjempegod! Og det er denne grønnsakssuppen. Når den er ferdig kokt, rører jeg inn litt kaldt smør i suppen, noe som er med på å gi den en ekstra god kraft.

 

Tirsdag 9. oktober – Fiskeform med laks og potet

Denne middagen lager du i én og samme ildfaste form. Jeg koker potetskivene litt i forkant før jeg har dem i formen, sånn at alt skal gå litt fortere.

 

Onsdag 10. oktober – Kyllingsalat med cottage cheese og hjemmelaget majones

Om du nå velger å lage majonesen selv – det tar ikke mange minuttene – eller om du kjøper ferdig, er fullstendig opp til deg. Skulle jeg kjøpt en, hadde jeg gått for en aïoli eller hvitløksmajones.

Kyllingsalat passer like godt å spise på en onsdag som når syforeningen kommer på skravlekveld, spør du meg. Vil du ha denne salaten litt mer mettende, kan du servere ris eller råstekte poteter til.

 

Torsdag 11. oktober – Lettvint pølsegryte

Denne pølsegryten er superpoppis! Kjapp å lage er den også, og det kan vi like på en helt vanlig torsdag!

 

Fredag 12. oktober – Tom Yam – thailandsk fiskesuppe

Dette er en supergod suppe, spør du meg! Her bruker jeg sjøkreps og laks, men du kan bruke laks og torsk, laks og reker eller andre fisk- eller skalldyrslag som du ønsker. Fritt frem, med andre ord!

 

Lørdag 13. oktober – Calzone, innbakt pizza

Plutselig fikk jeg kjempelyst på innbakt pizza. Det er det virkelig alt for lenge siden jeg har spist, så det må vi få gjort noe med.

 

Søndag 14. oktober – Elgstek med kål- og gulrotstuing og brun saus

Er ikke dette søndagsmiddag, så vet ikke jeg! Ettersom det er elgjakt for tiden tenkte jeg at jeg må ha med en oppskrift med elg også. Har du ikke elgkjøtt, kan du selvfølgelig bruke storfekjøtt istedenfor. Det blir også superdupergodt!

 

Ukens kake – Sitronformkake med kremostglasur

Det er noe herlig traust og akkurat passe gammeldags med formkaker! Det kan i grunn dukke opp en bestemor rundt nærmeste hjørne før du vet det.

 

Ukens gjærbakst – Hjemmebakt speltbrød

Saftig og godt hjemmebakt brød med spelt og helkorn.

En riktig god uke til deg!

Kyllingsuppe med sopp og rotgrønnsaker

$
0
0

Dette er en perfekt høstsuppe full av kantareller, gulrot, løk og persillerot i tillegg til kylling! Ja, jeg tenker at den egentlig er en riktig så bra vintersuppe også. Da bare byttter jeg ut kantarellene (om det ikke finnes noen i fryseren) med annen sopp som er tilgjengelig i butikken.

I supper og gryter som dette, synes jeg at det blir ekstra godt når jeg bruker lårkjøttet fra kyllingen. Det blir enda mørere og gir en litt annen smak til den ferdige suppen. Men, du kan selvfølgelig bruke vanlig kyllingfilet også, hvis det er det du har tilgjengelig.

Dette er jo egentlig en superenkel suppe som du ikke bruker mye tid på å lage, men som smaker som om den har fått stått å putre på varmen i mange timer. Herlig!

Du kan servere suppen akkurat som den er, skjære noen skiver godt brød å ha til, koke ris å servere til, eller du kan steke småpoteter å ha sammen med suppen. Alt dette er kjempegodt!

Fordi jeg så godt som aldri har hjemmekokt kraft liggende klar i fryseren, bruker jeg Touch og Taste sine fonder når jeg lager supper og gryter. Og i denne kyllingsuppen bruker jeg Touch of Taste sin kyllingfond. Den er super!

Høstsuppe med kylling og kantareller

4 personer

600 g lårkjøtt av kylling
3-4 ss olivenolje
200 g kantareller
4 ½-5 dl vann
1 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 persillerot
1 stilk stangselleri
1 ts tørket timian
1 ½ dl melk
1 ½ dl fløte
3 ss Touch of Taste kyllingfond
nykvernet pepper
evt. litt salt

Lårkjøtt av kylling kan ha litt fett på seg, så jeg bruker å renskjære det før jeg skjærer det i mindre biter.

Varm halvparten av olivenoljen i en stekepanne og stek kyllingkjøttet på sterk varme til det blir gyllenbrunt. Det skal ikke gjennomsteke. Ta dem ut og ha dem over i en kasserolle.

Børst kantarellene rene for eventuelle jordrester før du deler de største av dem i mindre biter. Ha resten av olivenoljen i stekepannen og fres kantarellene på sterk varme til de også blir gyllenbrune. Ha dem over i kasserollen. Hell noe av vannet over i stekepannen og la det koke opp. Rør i bunnen av stekepannen sånn at du får med deg alle de gode smakene og hell det over i kasserollen.

Finhakk løken og hvitløkfeddene og del gulrøttene, persilleroten og stangselleriet i terninger på 1 x 1 cm. Ha det i kasserollen og sett på varmen. Ha i resten av ingrediensene og kok opp.

La suppen småkoke i 15 minutter. Smak til for å kjenne om du vil ha i litt ekstra med salt.

Server med brød, ris, poteter eller annet som du har lyst på!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Laks, ris og grønnsaker – one pot

$
0
0

Alt i én gryte-middag! Yes! We love it! Det gjør iallfall jeg og jeg vet at det er mange av dere som gjør det også. Og det er jo derfor jeg har lovet dere flere one pot-middager utover høsten og vinteren.

En av de tilbakemeldingene jeg får ganske ofte, er at dere synes det er vanskelig å variere fiskemiddagene. Det er kanskje 2 eller 3 fiskemiddager som går igjen, og som familien kanskje blir lei av etter en stund. Så her kommer dermed et forslag til ny fiskemiddag hjemme hos deg.

Denne er superenkel å lage og du lager altså alt i én og samme kjele. Jeg bruker en skvett hvitvin i oppskriften, men skal du ha den som en hverdagsmiddag, trenger du absolutt ikke å åpne en ny flaske bare for denne retten. Da bruker du bare tilsvarende mengde ekstra med vann, eller halvblander vann og eplejuice.

God middag!

Laks, ris og grønnsaker – one pot

4 personer

3 dl jasminris
4 fedd hvitløk
1 løk
2 ss olivenolje
25 g smør
1-2 ts salt
nykvernet pepper
2 dl hvitvin
2 dl fløte, kremfløte eller matfløte
4 dl vann
½ ts estragon
1 ts oregano
1 ts persille
2 grillet paprika fra glass, evt 1 vanlig paprika
½ brokkoli
500 g laksefilet uten skinn og bein
noen basilikumblader og sitronskiver til servering

Vask risen i kaldt vann. Vask den mange nok ganger til at vannet forblir blankt. Så kan du la risen ligge i kaldt vann mens du finhakker hvitløk og løk og har det i en stekepanne med høye kanter sammne med olivenoljen og smøret og lar det surre på litt under medium varme i 2 minutter.

Hell vannet av risen og ha den i pannen sammen med litt over halvparten av saltet, godt med pepper, hvitvin, fløte, vann og krydderne. Legg over et lokk og kok opp. Nå skal dette koke til sammen i 20 minutter.

Del paprikaen i biter på ca. 1 x 1 cm og brokkolien i små buketter. Del fiskefiletene i to. Når risen har kokt i 5 minutter, fordeler du alt dette over og oppi risen, drysser resten av saltet over fisken, legger på lokket igjen og lar det koke videre i 15 minutter. Sjekk en gang eller to for å forsikre deg om at det ikke koker tørt.

Her har jeg drysset noen basilikumblader over og fordelt noen tynne skiver med sitron rundt omkring ved servering. Mat er estetikk, vet du, så litt ekstra med farger gjør seg bestandig!

Håper middagen faller i smak!

 

Snickerskake med veldig god glasur

$
0
0

Ja, jeg vet det! Jeg har opptil flere oppskrifter på snickerskake her på bloggen allerede. Men, så fikk jeg så utrolig lyst på et stykke da, og da var det bare å sette i gang med litt baking.

Jeg styra ganske mye fram og tilbake for å lage akkurat den glasuren som jeg hadde sett for meg i hodet. Og resultatet du ser her, var fjerde glasurforsøk. Og dette ble jeg superfonøyd med. Jeg brukte en velkjent glasur – nemlig glasuren til min kjempepopulære suksesskake med fantastisk god gul glasur – og så rørte jeg inn smeltet sjokolade i den! Kan du tenke deg; den glasuren med massevis av salte peanøtter over og litt revet mørk sjokolade over der igjen! NAM!

Dette er en herlighet av en konfektkake, så bak i vei og kos deg med resultatet!

Snickerskake med supergod glasur

Kakebunn
5 eggehviter
225 g sukker
50 g peanøttsmør
100 g salte crakers (jeg bruker Sætre snackers, men du kan også bruke Ritz)
125 g salte peanøtter

Sjokoladeglasur
100 g mørk sjokolade, 70 %
100 g melkesjokolade
100 g kjøleskapskaldt smør
5 eggeplommer
1 dl H-melk
75 g sukker
10 g maisenna
100 g peanøtter til dryss
litt mørk sjokolade til dryss

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og smør en rundform på 26 cm i diameter med formfett. Legg bakepapir i bunnen.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til eggehvitene begynner å forme hvite topper. Tilsett sukkeret i en stråle mens mikseren går på høy hastighet. Pisk til alt sukkeret et oppløst og du har fått en blank marengs. Ha i peanøttsmøret og pisk det inn.

Knus de salte kjeksene lett. Jeg bruker bare å knuse dem med fingrene før jeg har både dem og peanøttene i marengsen og vender dem inn med en slikkepott.

Hell røren over i rundformen og sett den midt i stekeovnen. Stek bunnen i 28-30 minutter.

La den avkjøles på en bakerist før du tar av ringen og legger bunnen over på et kakefat.

Smelt sjokoladen til glasuren over vannbad, i mikroen eller rett i en kjele på styrke 1 eller 2 på en induksjonstopp (andre topper blir for varme og sjokoladen vli bli ødelagt). For å lage et vannbad, koker du opp litt vann i en kasserolle som ikke er så veldig stor. Så setter du en stålbolle over kasserollen. Bollen skal ikke nå ned til vannet i kasserollen. Knekk sjokoladen i bollen. Kok opp vannet i kjele og la det småkoke frem til sjokoladen er smeltet. Ta sjokoladen av varmen og la den avkjøles litt.

Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i små terninger. Sett det så tilbake i kjøleskapet. Og, jeg bruker bestnandig å få mange spørsmål og hva jeg mener med smør, og til det svarer jeg bestandig at når jeg skriver smør, mener jeg smør – altså normalsaltet meierismør.

Ha eggeplommene i en kasserolle sammen med melken, sukkeret og maisennaen. Bruk en pisk til å piske vekk eventuelle melklumper og sett det over litt over medium varme. Kok opp mens du rører hele tiden. La det koke i 20 sekunder.

Ta så kjelen av varmen, ikke bare skru av varmen på platen, men fjern kjelen vekk fra stekeplaten. Finn frem smøret og pisk det inn. Pisk inn noen smørklumper om gangen til alt er rørt inn. Så heller du i sjokoladen over i kjelen og rører det hele sammen.

Fordel sjokoladeglasuren over kakebunnen. Dryss over peanøttene. Jeg bruker å klemme noen av dem litt ned i glasuren også. Bruk en grønnsaksskreller til å skrelle litt mørk sjoklade over der igjen.

Da er kaken klar for servering! Kos deg!

 


Minipaier med rødløk og muggost

$
0
0

Jeg sier det bare med en gang: Neste gang du skal ha selskap og servere 3 retters middag, MÅ du lage dette til forrett! Og neste gang du tenker at det hadde passet perfekt med litt snaddermat å kose seg med, kanskje til et glass vin, en fredagskveld; da skal du lage disse små minipaiene med rødløk som får lov til å koke inn med rødvin og en god skive med Castello Creamy White på toppen! Det blir altså så godt!

Du må gjerne også bruke Castello Creamy Blue eller Castello White with Goat på dem. Alle disse tre ostene passer kjempegodt. Og vil du ha en litt skarpere smak av osten, bruker du Castello Danablu.

Skal du ha selskap og liker å gjøre ting klart i forkant, halvsteker du butterdeigsbunnene – det står nærmere beskrevet i oppskriften – og lager klar rødløken. Så er det bare å montere det hele sammen og steke når gjestene kommer.

Minipaier med rødløk og Castello Creamy White

8 minipaier

1 pk butterdeig
4 rødløk, ca. 400 g
2 ss olivenolje
25 g smør
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 ½ dl rødvin
5-6 greiner timian + litt til pynt
1 ss sukker
1 ss hvetemel
2 ss melk
100 g Castello Creamy White eller en annen Castello-favoritt
8 valnøtter eller pekannøtter
litt flytende honning

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Legg butterdeigsplatene til tining.

Skrell rødløkene og skjær dem i tynne ringer. Varm oljen og smøret i en stor stekepanne og ha i løken, salt og pepper og la det surre på forholdsvis svak varme i 15 minutter. Løken skal bli blank og myk, men den skal ikke bli brun.

Hell i vinen, fjern stilken fra timiangreinene og ha i bladene samt sukkeret. Kok opp og la det småkoke til all vinen er kokt inn. Det tar rundt 15 minutter. Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Dryss hvetemel på bakebordet og legg over butterdeigsplatene. La dem ligge oppå hverandre og kjevle dem ut til et rektangel som er 40 x 20 cm.

Bruk en utstikker eller et glass som er 9-9 ½ cm i diameter og stikk ut 8 rundinger. Legg dem over på et stekebrett. Så skal du lage en runding inni som er liten nok til å gi en kant rundt det hele på 1 ½ cm. Her bruker jeg først en utstikker på 9 ½ cm, så en på 6 ½ cm. Den innerste ringen skal ikke stikkes helt gjennom, bare halvveis. Stikk små hull med en gaffel i den midterste rundingen.

Pensle kantene rundt med melken og sett stekebrettet midt i stekeovnen. Forstek bunnene i 10 minutter. Ta dem ut og la dem avkjøles nok til at du kan trykke ned midten på bunnene. Så langt kan du forberede før et selskap.

Fordel rødløken på bunnene. Del Castello Creamy White i 8 biter og legg over rødløken. Knus en pekannøtt eller valnøtt over hver og ta litt flytende honning over der igjen.

Sett brettet tilbake i stekeovnen og stek i 10-12 minutter. Sett brettet litt høyere opp i stekeovnen nå. Etter 10-12 minutter, skrur du på grillelementet på 230 grader og steker videre til kantene blir gyllenbrune. Følg godt med sånn at det ikke brennes.

Pynt hver minipai med en liten timiangrein før servering.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Castello

 

Ukemeny for uke 42

$
0
0

Ut i fra været rett utenfor her hvor jeg sitter nå, skulle man jammen ikke tro det er midt i oktober! Det er 20 grader og sola skinner! Jeg vet at det ikke er sånn alle steder i landet, så mange av dere har nok litt mer normaltemperatur enn vi har her akkurat nå.

Men, det meldes om litt mer normalt høstvær utover denne uken, så da blir det normal høstmat i ukemenyen også.

Håper du finner mye du liker i ukemenyen! Ønsker deg en strålende fin uke og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 15. oktober – Tomatsuppe med brødkrutonger og pesto

Har du litt tørt brød liggende fra helgen, er det supert å bruke for å lage brødkrutonger som du kan servere til tomatsuppen. Og, har du noen grønnsaker som begynner å bli litt slappe i fisken liggende i kjøleskapet, kan du ta dem med i denne tomatsuppen.

 

Tirsdag 16. oktober – Gryte med sei og safran

En av de billigste fiskene å få kjøpt i butikken spleiset med et av de dyreste krydderne som er å oppdrive! Men mengden safran er så liten at den vil ikke gjøre store innhugg i privatøkonomien allikevel. Du kan dessuten bruke gurkemeie istedenfor hvis du heller vil. Godt blir det samme hva.

 

Onsdag 17. oktober – Kyllinggryte med potet og bacon

Mmmm. Denne kyllinggryten vet jeg mange av dere har en en kjær og trofast hverdagsmiddag.

 

Torsdag 18. oktober – Koteletter med saus og grønnsaker

En god gammel klassiker her! Saftige svinekoteletter med brun saus, grønnsaker og kokte poteter til. God middag!

 

Fredag 19. oktober – Poke (sponset link)

Da vi akkurat var i Los Angeles spiste jeg poke mange ganger! Elsker det faktum at det selges som fast food mange steder – og med veldig bra kvalitet. De stedene jeg prøvde hadde flest alternativer med rå tunfisk og noen med laks. Ettersom vi ikke har så veldig stor tilgang på tunfisk her til lands, bruker jeg laks her hjemme.

Dette er supergod mat som også er riktig så kjapp å lage! (Hvis du ikke lager de sprøstekte løkringene som jeg har med – men som definitivt ikke trengs å være med for å lage et godt måltid.)

 

Lørdag 20. oktober – Arvekyllingen med en vri

En av de store slagernes her på bloggen!

 

Søndag 21. oktober – Fårikål

God gammeldags fårikål er bestandig en slager å servere og nå er det jo virkelig tiden for det også. Så det er bare å fylle opp kjelen! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du til i morgen også.

 

Ukens kake – Sjokoladeformkake med sjokoladeglasur

Sjokolade på sjokolade bruker i grunn bestandig å bli riktig så godt mottatt! Jeg elsker formkaker!

 

Ukens gjærbakst – Focaccia med tørket frukt

Dette er en supergod focacciavariant. Den er helt annerledes enn den tradisjonelle, men har du noen gang vært i Italia, har du sikkert også sett at de selger søte focacciavarianter der. Denne passer perfekt til en ostekveld, for eksempel.

 

Ukemeny for uke 40

$
0
0

Hei, hei! Er du klar for en ny uke? Jeg er klar som alltid! En del av dere har kanskje høstferie denne uken, om ikke hele uken, så kanskje noen skal ta en dag ekstra lang helg! Jobbing eller fri; god mat må vi ha samme hva!

Jeg er ute og farter denne uken – har store planer om å spise meg gjennom Los Angeles, og du er hjertelig velkommen til å følge meg på sosiale medier for å se litt mer av det jeg opplever her. Søk meg opp på Instagram og DnapChat – du finner meg som frutimian!

Håper du finner noe du har lyst til å lage i denne menyen! Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 1. oktober – Herlig salat med kjerner og frø

Alle jeg har servert denne salaten til – og det er ganske så mange, for jeg har lagd den på noen matdemonstrasjoner – elsker den!

 

Tirsdag 2. oktober – Fiskepinner med hjemmelaget pommes frites og rømmedressing

Hjemmelagde fiskepinner er og blir kjempegodt og det bruker iallfall å bli veldig godt mottatt når det serveres til middag hjemme hos oss. Og jeg får ganske så mange tilbakemeldinger fra dere også om at fiskepinnene slår an når dere serverer det.

 

Onsdag 3. oktober – Trøndersk cowboygryte

Dette var favorittmiddagen min i oppveksten – iallfall én av dem! Nå har jeg sett at det har vært medisterfarse på tilbud i butikkene i det siste, så da passer jo denne middagen helt strålende.

Vil du ha en litt magrere versjon, kan du bruke kjøttdeig istedenfor medisterfarse. Blir veldig godt det også!

 

 

Torsdag 4. oktober – Laks med pasta og grønnsaker

Jeg har sikkert lagd denne pasta- og ostesausen hundre ganger. Den går til alt og er superkjapp å lage. En perfekt hverdagsfavoritt med andre ord! Her er det laks som slår følge.

 

Fredag 5. oktober – Kjøttboller og tomatsaus i langpanne

Dette er virkelig en super Familiemiddag med stor F! Elsker gode kjøttboller! Og det vet jeg særdeles godt at jeg ikke er alene om å gjøre.

 

Lørdag 6. oktober – Butter chicken og naan med safran

Reklame

Butter chicken er en knallgod indisk middag med kylling som ligger i en fyldig og smaksrik tomatisert saus. Det finnes sikkert en million ulike utgaver av den tradisjonelle retten. Dette er min variant!

 

Søndag 7. oktober – Lammegryte med tomater og rotgrønnsaker

Det er ikke lenge siden jeg la ut denne oppskriften, men jeg vet at det er SÅ mange av dere som allerede har lagd den eller har fått den servert – og, ikke minst, har rukket å få den som en favoritt. Det er utrolig moro for meg å få tilbakemeldinger fra dere når dere liker maten min.

 

Ukens kake – Skikkelig saftig sjokoladekake i langpanne

Alle trenger vi å ha noen skikkelig gode oppskrifter på langpannekaker! Og det er definitivt dette! Denne sjokoladekaken er supersaftig, er enkel og kjapp å lage, og den bruker å slå an hos både store og små. Den er dessuten veldig kjekk å lage dagen før den skal serveres for den blir bare enda saftigere når den får stå natten over.

 

Ukens gjærbakst – De beste blåbærbollene

Ja, de er skikkelig klinete å lage, men du så gode de er å spise! Disse blåbærbollene er luftige som en godværssky samtidig som de er fulle av deilig smør og norske skogsblåbær. Jeg simpelthen elsker dem og det tror jeg du kommer til å gjøre også!

 

Ønsker deg en strålende uke!

Challa – flettet eggeloff

$
0
0

Challah er en jødisk fletteloff som er vanlig å spise når sabbaten starter på fredagskveldene. Det finnes et utall varianter av denne loffen, men felles for dem alle er at de er flettet som denne.

Du trenger definitivt ikke å feire sabbat for å nyte denne loffen. Bare lukten av den mens den stekes og, ikke minst, det vakre utseende gjør jo at iallfall jeg får lyst til å kaste meg over loffen.

Den er super å servere til en gryte eller suppe, eller til godt pålegg. En god klatt med smør på en skive er heller ikke å forakte!

Det er masse egg i denne oppskriften, så den minner litt om brioche.

Challah – fletteloff med egg

1 loff

800 g hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
150 g honning
5 egg, medium store
1 ½ dl vann
2 ss nøytral olje
1 egg til pensling

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen den også.

Dersom honningen din er fast, varmer du den opp før du har den i bakebollen sammen med eggene, vannet og oljen.

Elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter til du får en glatt og jevn deig. Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

Hvelv deigen over på et bakebord og kna den sammen en gang. Del deigen i 4 like store deler og rull dem ut til store boller. La dem hvile under et klede i 10­–15 minutter. Rull så hver bolle ut til en pølse på ca. 50 cm. Gjør deb litt spiss i hver ende. Fest endene sammen i den ene siden og flett pølsene sammen. Fest endene godt sammen og legg dem litt under loffen. Legg loffen over på et bakepapirkledd stekebrett og dekk den med et bakeklede. La den etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Pisk lett sammen egget og pensle loffen før du setter stekebrettet inn i stekeovnen. Stek loffen i ca. 25 minutter, til den er gyllenbrun og gjennomstekt. Kakk gjerne på undersiden av loffen for å høre om du får en hul lyd for å sjekke om den er gjennomstekt. Du kan også stikke et steketermometer midt inni. Loffen skal ha en kjernetemperatur på 97 grader.

La loffen avkjøles på en bakerist.

 

Fint brød med litt rugmel

$
0
0

Ettersom det var verdens brøddag i går tenkte jeg det var på sin plass å bake et deilig brød. For det er jo virkelig ikke mye som slår smaken av nystekt brød! Jeg fikk derfor en perfekt avslutning på dagen i går. To skiver nybakt brød med den beste røkte laksen jeg har spist siden jeg var unge. Røkelaksen fikk jeg i gave på lørdag. En venn av meg har først fisket laksen i Namsen, så fått den røkt. Og den smakte altså helt fantastisk godt! Gleder meg til å spise mer av den i dag.

Men, tilbake til brødet! Jeg gjorde meg litt ekstra fore i går og lot deigen først heve, så delte jeg deigen i to og formet dem til hver sin ball, som så fikk lov til å heve og hvile i ca. 30 minutter før jeg så formet brødene og lot dem heve før steking. Det blir litt ekstra spenst i deigen når den får den ekstra formingen og hevingen, men det går bra å kutte det steget også. Bare så det er sagt.

God bakst!

Hjemmebakt brød med hvetemel og rugmel

2 brød

800 g hvetemel
100 g fint sammalt hvetemel
100 g grovt sammalt rugmel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
3 ss oliven- eller rapsolje
7 dl vann, ca. 25 grader
ekstra mel til utbaking*

* I tillegg til vanlig mel til utbakingen bruker jeg semolinamel som jeg ruller brødet i når det er ferdig formet før siste heving. Semolinamel får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og delikatessebutikker. Men, det går veldig fint å bruke vanlig hvetemel til dette også.

Ha alle de tørre ingrediensene i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren vil løses fint opp i deigen. Ha i oljen og vannet og sett kjøkkenmaskinen på den nest laveste hastigheten. Elt deigen i 12-15 minutter. Øk hastigheten litt og elt videre i noen minutter til. Deigen skal føles glatt og fin og den skal begynne å løsne fra bollen.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler og ruller dem ut til hver sin ball. Kjenn at du strammer til deigen litt på toppen mens du ruller ut. Dekk deigen og la den heve i 30 minutter. Dette kalles rundvirking og det er dette steget som vil gi litt ekstra spenst i det ferdige brødet, men som du kan hoppe over (og som jeg også hopper over både støtt og stadig).

Form ballene til hvert sitt brød. Her har jeg latt dem heve i heveformer, men deigen er såpass stram, at det ikke er nødvendig. Jeg gjorde det bare fordi jeg ville ha møster av formene på de ferdige brødene. Da drysser jeg masse semolinamel i heveformene før jeg legger brødene opp ned i formene. Du kan ha brødene i en brødform om du ønsker det, eller du kan la dem heve rett på et stekebrett. Rull gjerne brødene i vanlig mel eller semolinamel før du legger dem til heving.

Dekk brødene med plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Brødene er ferdig hevet når du trykker lett på et av dem, og gropen etter fingeren blir værende. Spretter deigen rett ut igjen, lar du dem heve litt lenger.

Sett stekeovnen på 250 grader samtidig.

Snitt brødene med en skarp kniv før du setter dem inn i stekeovnen. Stekes i 10 minutter på 250 grader. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i ca. 20 minutter. Sjekk gjerne med et steketermometer for å se om de er gjennomstekte. Kjernetemperaturen skal være 97 grader. La brødene avkjøles på en bakerist.

 

Indisk kyllinggryte – one pot

$
0
0

Dette er en herlig putt alt oppi én gryte-middag, og det er jeg så utrolig svak for. Svak er jeg for indiske smaker også, så da er det innlysende at jeg synes dette blir en strålende middag.

Nå i november feires divali, som er hindienes lysfest. Og jeg blir gjerne med på en lysfest jeg også. Å tenne massevis av lys rundt i hele huset er jo noe av det hyggeligste som er nå når kveldene blir mørkere for hver dag.

Til fjorårets divalifeiring lagde jeg butter chicken og naan med safran. Sjekk gjerne ut den oppskriften også!

Denne gryten har en ganske mild smak. Ønsker du en sterkere variant, kan du doble mengden med curry paste.

PS! I oppskriften bruker jeg både Hot og Sweet utgave av Pataks mangochutney. Du kan også bare bruke én av dem. Det går helt fint.

Indisk kyllinggryte med ris og erter

4-5 personer

250 g basmatiris
2 løk
3 fedd hvitløk
3 cm (ca. 10 g) ingefær
1 ss kokosolje
3 toppede ts Patak Tikka Masala Curry Paste
1 søtpotet, ca. 450 g
675 g kyllingfilet eller kyllinglårkjøtt
5 dl Go Tan kokosmelk
1 boks, 4 dl, hakkede hermetiske tomater
2-3 ss Patak Hot Mango Chutney
1 toppet ss Patak Sweet Mango Chutney
175 g frosne erter

Til servering
gresk yoghurt eller creme fraiche
ekstra med Patak mango chutney – enten sterk eller søt type
naanbrød – klikk deg inn her for oppskrift 
spirer

Vask risen i kaldt vann i en bolle. Skift vann og gjenta 2-3 ganger. La så risen ligge i kaldt vann mens du forbereder resten.

Finhakk løkene, hvitløkfeddene og ingefæren og ha i en kjele sammen med kokosoljen og curry pasten. La det surre på litt under medium varme i 4-5 minutter.

Skrell søtpoteten og del den i terninger på ca. 2 x 2 cm. Del kyllingkjøttet opp i terninger som er ca. 4 x 4 cm. Ha terningene i gryten og hell også i kokosmelken og de hermetiske tomatene. Kok opp under omrøring, legg over et lokk og la det småkoke i 18-20 minutter. Rør i bunnen noen ganger sånn at risen ikke setter seg fast.

Når risen begynner å bli ferdig, rører du inn de to ulike mangochutneyene og de frosne ertene.

Her serverer jeg gryten med en god klatt gresk yoghurt, ekstra mangochutney, naan og spirer. Kos deg!

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Minipaier med rødløk og muggost

$
0
0

Jeg sier det bare med en gang: Neste gang du skal ha selskap og servere 3 retters middag, MÅ du lage dette til forrett! Og neste gang du tenker at det hadde passet perfekt med litt snaddermat å kose seg med, kanskje til et glass vin, en fredagskveld; da skal du lage disse små minipaiene med rødløk som får lov til å koke inn med rødvin og en god skive med Castello Creamy White på toppen! Det blir altså så godt!

Du må gjerne også bruke Castello Creamy Blue eller Castello White with Goat på dem. Alle disse tre ostene passer kjempegodt. Og vil du ha en litt skarpere smak av osten, bruker du Castello Danablu.

Skal du ha selskap og liker å gjøre ting klart i forkant, halvsteker du butterdeigsbunnene – det står nærmere beskrevet i oppskriften – og lager klar rødløken. Så er det bare å montere det hele sammen og steke når gjestene kommer.

Minipaier med rødløk og Castello Creamy White

8 minipaier

1 pk butterdeig
4 rødløk, ca. 400 g
2 ss olivenolje
25 g smør
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 ½ dl rødvin
5-6 greiner timian + litt til pynt
1 ss sukker
1 ss hvetemel
2 ss melk
100 g Castello Creamy White eller en annen Castello-favoritt
8 valnøtter eller pekannøtter
litt flytende honning

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Legg butterdeigsplatene til tining.

Skrell rødløkene og skjær dem i tynne ringer. Varm oljen og smøret i en stor stekepanne og ha i løken, salt og pepper og la det surre på forholdsvis svak varme i 15 minutter. Løken skal bli blank og myk, men den skal ikke bli brun.

Hell i vinen, fjern stilken fra timiangreinene og ha i bladene samt sukkeret. Kok opp og la det småkoke til all vinen er kokt inn. Det tar rundt 15 minutter. Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Dryss hvetemel på bakebordet og legg over butterdeigsplatene. La dem ligge oppå hverandre og kjevle dem ut til et rektangel som er 40 x 20 cm.

Bruk en utstikker eller et glass som er 9-9 ½ cm i diameter og stikk ut 8 rundinger. Legg dem over på et stekebrett. Så skal du lage en runding inni som er liten nok til å gi en kant rundt det hele på 1 ½ cm. Her bruker jeg først en utstikker på 9 ½ cm, så en på 6 ½ cm. Den innerste ringen skal ikke stikkes helt gjennom, bare halvveis. Stikk små hull med en gaffel i den midterste rundingen.

Pensle kantene rundt med melken og sett stekebrettet midt i stekeovnen. Forstek bunnene i 10 minutter. Ta dem ut og la dem avkjøles nok til at du kan trykke ned midten på bunnene. Så langt kan du forberede før et selskap.

Fordel rødløken på bunnene. Del Castello Creamy White i 8 biter og legg over rødløken. Knus en pekannøtt eller valnøtt over hver og ta litt flytende honning over der igjen.

Sett brettet tilbake i stekeovnen og stek i 10-12 minutter. Sett brettet litt høyere opp i stekeovnen nå. Etter 10-12 minutter, skrur du på grillelementet på 230 grader og steker videre til kantene blir gyllenbrune. Følg godt med sånn at det ikke brennes.

Pynt hver minipai med en liten timiangrein før servering.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Castello

 


Solskinnsboller med vaniljekrem

$
0
0

Wow! Disse solskinnsbollene med med massevis av kanelsmør og hjemmelaget vaniljekrem er så gode at du etter all sannsynlighet kommer til å forspise deg. Du er hermed advart!

Jeg satt og hørte på P3-aksjonen på torsdag hvor en av programlederne snakket om at de hadde fått kanelboller med vaniljekrem levert inn i studio, og jeg fikk jo så utrolig lyst på det selv, så da var det bare å bake på fredagen. Og jeg greide nesten ikke å stoppe å spise. Vi snakker tross alt søt luftig gjærdeig, fyll av meierismør og kanel og et stort gult øye i midten med hjemmelaget vaniljekrem! Det MÅ jo bare bli knallgodt!

PS! Når jeg skriver smør i oppskriften, snakker jeg bestandig om normalsaltet meierismør.

Solskinnssnurrer med kanelfyll og vaniljekrem

20 snurrer

Gjærdeigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør

Vaniljekremen
3 dl H-melk
1 ts ekte vaniljesukker
3 eggeplommer
75 g sukker
30 g maisenna

Kanelfyllet
175 g romtemperert smør
175 g brunt sukker
1 ss flytende honning
1 ½ ss kanel
1 ½ ss maisenna

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert er blandet inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta et sted mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen og kanelfyllet.

Ha alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på forholdsvis svak varme og under konstant røring. La kremen småkoke i 30-40 sekunder til den tykner. Hell den over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La plastfolien ligge helt nedi kremen slik at det ikke dannes skorpe.

Rør sammen alle ingrediensene til kanelfyllet og sett til side.

Når deigen er ferdig hevet, drysser du et tynt lag med mel på bordet og hvelver deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du kjevler den ut til en firkant på ca. 50 x 40 cm. Løft den opp innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt litt mer mel på bakebordet.

Smør kanelfyllet jevnt utover hele deigen. Smør helt ut i kantene på kortsidene. På langsidene kan du la det være 1 cm uten fyll. Rull sammen deigen i en stram pølse. Start på den ene langsiden.

Del pølsen i 20 like store biter og fordel dem utover 2 bakepapirkledde stekebrett. La det være god avstand mellom dem, for nå skal du klemme hver bit ganske så flat. Så lager du en grop i midten av hver snurr. Dekk brettene løst med plastfolie og la snurrene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Har du store sprøyteposer er det helt topp å bruke på vaniljekremen, men det går helt fint å bruke to skjeer også. Men, med sprøyteposer i hus, har du nå vaniljekremen oppi en sprøytepose.

De gropene du lagde i midten av solskinnsbollene har sikkert est sammen, så da utvider du dem igjen før du fordeler vaniljekremen i alle. Sett begge stekebrettene i stekeovnen og stek solskinnsbollene i ca. 12 minutter. De skal være gyllenbrune og fine.

La dem ligge på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist der de får ligge å bli avkjølt. Egentlig skal du nå vente til solskinnsbollene er nesten avkjølt før du spiser, men etter å ha kjent den deilige duften så lenge, er det egentlig helt umulig. Men, det er lurt å vente såpass lenge at du ikke brenner det på vaniljekremen. For det er vondt! Tro meg, jeg har prøvd!

Her har jeg drysset litt melis over solsinnsbollene før servering.

 

 

Ukemeny for uke 43

$
0
0

Det er straks klart for en ny uke og nye ubrukte muligheter for å lage god mat til både seg selv og noen rundt seg som man er glad i.

En god vane er å gå gjennom kjøleskapet på søndagen for å se hva som finnes av både matrester og råvarer og planlegge ut fra det. Følg gjerne mine middagsforslag, men legg gjerne også inn en restedag eller gjør endringer på mine oppskrifter sånn at du får brukt opp de gulrøttene som er litt slappe eller den skinkepakken som går ut på dato.

Ønsker deg en strålende fin uke og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 22. oktober – Stekt ørret med potetstappe og knallgode grønnsaker

Dette er mat som jeg blir glad av å se på og, ikke minst, å spise! Herlige farger!

 

Tirsdag 23. oktober – Mulligatawnysuppe

Kyllingsuppen med vanskelig navn, men er desto enklere både å lage og å spise. Kjapp, enkel og god middag her, altså!

 

Onsdag 24. oktober – Marokkansk fiskeform med torsk og laks

Det er skikkelig gode smaker i dagens middag!

 

Torsdag 25. oktober – Pasta med chorizo og hermetiske tomater

Nam! Hvordan hadde vel familielivet vært uten pasta? I dagens middag bruker jeg chorizopølse, hvitløk, hermetiske tomater og aspargesbønner.

 

Fredag 26. oktober – Kyllinglasagne

Verdenen av gode kyllingretter, som passer i en langpanne og som er perfekte å servere til både få og mange, er uttømmelig. Her kommer en ny variant fra meg. Jeg har kalt den kyllinglasagne fordi den ser ut som nettopp det når du tar den ut av ovnen. Smaker like godt som lasagne gjør den også!

 

Lørdag 27. oktober – Ferske vårruller med grønnsaker, kylling eller reker  (sponset link)

Kunsten med å lage disse vårrullene, er å gjøre klart alt før du starter med selve rullingen. Da er det enkelt og greit å få et bra resultat allerede første gang du prøver deg. Det er dessuten lurt å legge det bløtlagte rispapiret helt jevnt og glatt utover benkeplaten, og tørke litt rundt, før du starter selve rullingen.

De er skikkelig freshe og gode i smaken!

 

Søndag 28. oktober – Vegetarboller

Jeg blir rett og slett veldig glad når jeg ser bildene av denne maten! Så utrolig herlige farger! Og så kan jeg love deg at smaken står til fargene! Disse vegetarbollene er supergode! Og så er de veldig enkle og raske å lage også.

 

Ukens kake – Mørk sjokoladekake med smørkremglasur

Har du festplaner i nærmeste fremtid? Da er dette kaken for deg å bake, for denne lyser fest lang vei av, høy og mørk som den er!

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie baguetter med hvitløk

Får du ikke sår i ganen når du spiser baguett, er ikke skorpen sprø nok 🙂 Her lager jeg en eltefri versjon av de franske favorittene!

Ønsker deg en strålende fin uke!

Tiramisu

$
0
0

Endelig! Her kommer det en oppskrift på tiramisu på bloggen! Jeg burde jo hatt det for lenge siden, men det har jeg altså ikke hatt. Jeg har en god oppskrift på tiramisu i porsjonsglass her (de ser ikke så veldig bra ut, men de smaker skikkelig godt), men har altså ikke hatt en stor og herlig form fyllt med denne italienske desserten.

Oppskriften har jeg fra en av mine entusiastiske følgere, Paola, som har sendt meg sin italienske oppskrift. Hun fulgte med meg mens jeg lagde desserten på InstagramStory også, og kommenterte underveis at jeg dynket fingerkjeksen min litt for mye. Og det er jeg helt enig med henne i at jeg gjorde. Så hvis du dypper fingerkjeksene som jeg beskriver lengre ned i fremgangsmåten, vil du ikke få så våt tiramisu som jeg fikk her.  Nå har jeg lagret storyen under høydepunkter på Instagramprofilen min, så du kan finne bilder fra fremgangsmåten der.

Her bruker jeg en form som er 25 x 25 cm.

Tiramisu

8 personer

4 dl ferdig utblandet espressokaffe
2 ½ dl kremfløte
250 g romtemperert mascarpone
3 eggeplommer
100 g sukker, helst et som er finkornet
1 ts marsalavin eller rom
1 ½ dl H-melk
300-400 g fingerkjeks (avhengig av hvor stor formen din er)
ca. 1 ss bakekakao
ca. 50 g mørk sjokolade med 70 % kakaoinnhold

Lag espressokaffen og hell den over i en flatbunnet form eller boks. Den trenger ikke å være så veldig stor, men stor nok til at du fint kan dyppe fingerkjeksene. Sett den til avkjøling.

Pisk kremfløten til den blir luftig og forholdsvis stiv, men avslutt piskingen før den blir helt stiv. Kremen er best sånn like før.

I en annen bolle rører du sammen mascarponeosten, eggeplommene, sukkeret og marsalavinen eller rommen. Rør til du har fått en glatt og klumpfri røre.

Vend så forsiktig den piskede kremen inn i mascarponekremen.

Bland melken med espressokaffen. Dypp en og en kjeks i kaffen og plasser dem i et lag i bunnen av formen. Du skal bare dyppe ganske så raskt ned i kaffen og så opp i formen. Fordel halvparten av mascarponekremen over kjeksene. Ha kakaoen over i en sil og sikt et lag med kakao over kremen. Så bruker du en grønnsaksskreller og skreller av sjokoladebiter over der igjen.

Gjenta dyppingen av kjeksen og bygg et lag til med kjeks, krem, kakao og sjokolade.

Sett formen i kjøleskapet og la den stå i minst 3 timer. Du kan veldig gjerne lage desserten dagen før servering.

 

Sjokolademuffins med Dumle

$
0
0

Noen ganger er sjokolade på sjokolade på sjokolade det eneste riktige! Ikke sant? Akkurat så saftige og myke som gode muffins skal være og med akkurat så mye sjokolade som sjokolademuffins bør ha. Akkurat sånn er disse!

Og det var litt morsomt da jeg serverte en nystekt muffins til min amerikanske venn – som kan sine cupcakes, han er jo tross alt oppvokst i USA – hans umiddelbare reaksjon var nemlig som følger: «Oh my God! This is so good that I need to scrape the paper with my teeth!»

Og det er jo vitterlig den reaksjonen alle vi som lager mat ønsker å få? 🙂

Jeg tenker at disse er supre å lage til Halloween også! Og kjøper du inn en ekstra pose med Dumle, har du både litt til kokken mens du holder på – bestandig viktig med prøvesmaking – og du har litt å gi til de skumle små som ringer på døra 31. oktober.

Saftige sjokolademuffins med Dumle

12 muffins

100 g mørk sjokolade, gjerne med 70 % kakaoinnhold
100 g smør
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 ss (30 g) kakao
¼ ts flaksalt
75 g hvetemel
2 egg
75 g rømme
1 pk Dumle, 190 g – + evt. 1 pakke til om du vil ha litt ekstra til pynt

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og kle et muffinsbrett med papirformer.

Smelt sammen sjokolade og smør i en kjele. Ta kjelen av varmen og rør inn sukker, vaniljesukker, bakepulver, kakao, salt og hvetemel til du har en klumpfri røre. Rør inn eggene, ett og ett om gangen, så rømmen.

Du trenger 12 hele dumle for å dytte ned i røren. Resten av dem deler du i mindre biter og rører inn i røren. Fordel så røren i muffinsformene.

Stek muffinsene først i 5 minutter på 225 grader, så skrur du ned varmen til 175 grader og steker videre i ca. 15 minutter.

La dem avkjøles litt i muffinsformen før du legger dem over på en bakerist.

Her har jeg også delt opp litt ekstra med Dumle og strødd over muffinsene når de er avkjølte.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Gresskarbrød – eggeloff formet som gresskar

$
0
0

Det er faktisk ikke det minste fnugg av ekte gresskar i dette gresskarbrødet! Men med dette utseende MÅ det jo bare hete akkurat det det heter.

Inspirasjonen til brødet har jeg fra Tami Isaacs Pearce som driver bakeriet Karma Bread i Hampstead i London. Jeg har ikke vært der, men følger henne ivrig på Instagram. Liker du vakre brød, må du gjerne følge henne du også – du finner henne her!

Oppskriften er imidlertid min. Jeg tok utgangspunkt i oppskriften som jeg bruker på Challa – flettet eggeloff som allerede ligger ute på bloggen. Jeg har redusert alle mengdene, og så har jeg tilsatt litt krydder i deigen. Akkurat de samme krydderne som jeg bruker når jeg lager gresskarsuppe.

Selv om dette brødet blir ganske så stort, veier det nærmest ingenting når det er ferdig stekt. Og da vet du at du har fått til vellykket gjærbakst!

Gresskarbrød

1 brød

650 g hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
1 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
½ ts kanel
½ ts spisskummen
1/8 ts chiliflak
125 g honning
4 egg, medium store, romtempererte
1 ¼ dl vann, ca. 25 grader
1 ss nøytral olje
1 egg + en skvett melk til pensling

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen den også.

Dersom honningen din er fast, varmer du den opp før du har den i bakebollen sammen med eggene, vannet og oljen.

Elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter til du får en glatt og jevn deig. Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du ruller den ut til et rundt og litt flatt brød. Stram deigen godt rundt på oppsiden. Tenk at dette er en stor bolle og bruk tomlene for å stramme deigen.

Nå skal du lage gresskarfasongen, og til det bruker du en lang husholdningshyssing og lager kryss sånn at du får 8 trekanter. Hyssingen skal være litt stram, men ikke veldig, for deigen kommer jo til å heve.

Legg brødet over på et stekebrett og dekk det med plastfolie og gjerne et klede oppå der. La brødet etterheve. Sett samtidig på stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Nå har jeg lagd brødet to ganger og den første gangen lot jeg det ikke etterheve lenge nok sånn at det este litt skjevt ut under stekingen. Gang nummer to, lot jeg brødet etterheve i 1 time og 20 minutter før jeg stekte det.

Klem på deigen for å vite når den er ferdig hevet. Kommer gropen etter fingeren rett ut igjen, trenger deigen å heve litt til, mens dersom gropen forblir, er brødet klart for steking.

Pisk sammen egget og melken og pensle brødet godt før du setter stekebrettet på nederste rille i stekeovnen. Stek brødet et sted mellom 35 og 40 minutter.

Når jeg steker så store brød som dette liker jeg veldig godt å stikke et steketermometer midt inni brødet etter 15-20 minutters steketid, sånn at jeg har kontroll på kjernetemperaturen. Brødet er gjennomstekt når det har en kjernetemperatur på 97 grader.

Legg brødet over på en bakeris og la det avkjøles.

Skjær eller bryt brødet ut fra trekantene, og skjær hver trekant i skiver. Brødet er kjempegodt å servere til gresskarsuppe og til andre, typiske høstsupper.

 

 

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live