Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Dette lager du til morsdagen!

$
0
0

Her kommer mine forslag til hvordan du kan gi mor en herlig morsdagssøndag! (Og er det mor selv som leser dette, kan du jo tipse noen andre om innholdet 😉

Jeg satser på nystekte rundstykker til frokost, herlig toast til lunsj, saftige blåskjell og mexikansk gryte til middag (greide ikke å velge!) og et stort stykke Napoleonskake i løpet av dagen!

Fin morsdag!

 

KALDHEVEDE RUNDSTYKKER TIL FROKOST!

Etter min mening er det virkelig lite som smaker bedre enn nystekt gjærbaks. Luftig og lett, duftende så innsmigrende at den er helt umulig å motstå.

Disse rundstykkene rulles ut og gjøres nesten ferdige kvelden før. Så er det bare stekingen som gjenstår før frokost.

kaldhevede-rundstykker-front

 

TOAST MED SPEKESKINKE OG SENNEPSMAJONES TIL LUNSJ!

Jeg elsker å gå på café, og tar særdeles gjerne med meg caféfølelsen hjem også. En ting er iallfall sikkert, og det er at jeg setter meg salig ned og spiser hvis denne toasten settes foran meg!

toast-med-ost-og-spekeskinke

 

FANTASTISKE BLÅSKJELL!

Jeg måtte sette opp både disse blåskjellene og den mixikanske gryten som middagsønsker, for jeg greier ikke å bestemme meg! Begge deler er så utrolig godt!

Bruker du disse blåskjellene som full middag, er det veldig godt å servere hjemmelaget pommes frites til!

blaskjell-med-lok-og-persille

 

MEXIKANSK GRYTE!

Det er ikke mye som slår en duftende varm gryte på en kald vinterdag! Får denne lov til å putre halve dagen, blir den ekstra god!

kjottgryte-med-mexicanske-smaker

 

NAPOLEONSKAKE!

Jeg kan fremdeles huske den gangen da jeg som 7-8 åring vant en hel napoleonskake på basar! Napoleonskake var definitivt favorittkaken min, så det var særdeles stor stas!

hjemmelagd-napoleonskake

 

God morsdag til deg!

 

 


Sånn lager du perfekt sjokoladefondant

$
0
0

Herlighet, folkens! Sjokoladefondant er sterkt vanedannende! La det være sagt først som sist! Jeg vet mange synes det kan være litt skummelt å servere sjokoladefondant hvis man skal ha selskap, for det er jo et poeng at den skal være fast og fin rundt det hele, og så herlig flytende i midten! Og har du ikke lagd det før, kan det være lurt å steke en prøve før gjestene kommer, så vet du at du har full kontroll etterpå!

Det geniale med fremgangsmåten jeg bruker her, er at du kan gjøre alt klart flere timer før desserten skal serveres. Så er det bare å sette de små formene i stekeovnen og steke fondantene like før desserten skal serveres. Steketidene kan variere noe fra stekeovn til stekeovn, og ut i fra hvilke former du bruker. Og det er nettopp derfor at det kan være lurt å prøvesteke en i forveien.

Jeg setter fondantene mine i fryseren i 2 timer før steking, så setter jeg dem rett derfra og inn i stekeovnen.

Har du ikke små porsjonsformer i porselen eller stentøy, kan du bruke store amerikanske muffinsformer i papir – de har jeg doble bare for å være sikker på at de holder fasongen under stekingen.

I denne oppskriften bruker jeg forholdsvis lys sjokolade, rundt 45 % kakao. Vil du ha litt mørkere fondant, bruker du 70 % sjokolade og tilsetter samtidig 20 gram mer sukker.

sjokoladefondant med lys sjokolade og chili

Oppskrift på sjokoladefondant med lys sjokolade og chili
til 6 personer

100 g smør
100 g sjokolade, 45 % kakao
¼ chili
4 egg
80 g sukker
60 g hvetemel

noen bringebær og litt melis til pynt ved servering

Smør 6 porsjonsformer godt med helt mykt smør. Pass på at du får smurt helt øverst oppe langs kantene også.

Smelt smøret. Hakk opp sjokoladen og chilien og ha i en bolle. Chilien må bli helt finhakket, nærmest most. Hell over det smeltede smøret og rør rundt til sjokoladen har smeltet. Sett det til side.

Ha egg og sukker i en miksebolle og pisk til du får en luftig eggedosis – det tar 5-6 minutter. Pisk inn sjokoladeblandingen.

Sikt inn hvetemelet og vend det inn, det vil si å bruke å slikkepott for å røre/vende det inn, i røren.

Fordel røren i de smurte formene. Pass på at du ikke søler langs kantene. Sett formene i fryseboksen de kommende 2 timene.

Sett stekeovnen på 200 grader og sett inn en stekeplate. 15 minutter før servering, setter du formene i stekeovnen. Jeg steker mine i 12 minutter. Så tar jeg ut formene og lar dem stå i 3-4 minutter før jeg hvelver dem over på serveringsfatet.

Du kan gjerne pynte ferdig fatene på forhånd, så er det bare et lite melisdryss som gjenstår.

sjokoladefondant med lys sjokoladesjokoladefondantsjokoladefondant med chili

 

Ukemeny for uke 7

$
0
0

Straks klart for en ny uke, folkens! Og denne uka har jeg bursdag! Hipp hurra! Men, det er mange middager som skal spises før den tid, så her kommer mitt forslag til ukemeny for det som forhåpentligvis blir en strålende fin februaruke!

Som en liten fun fact, må jeg komme med at dagene her på Østlandet nå er 3 timer lenger enn ved vintersolverv! Jeg er så opptatt av dette lyset at jeg har en app på telefonen som forteller meg når solen går opp og ned, og hvor mange timer vi har med sollys hver dag – og altså hvor mange flere minutter solen er oppe enn ved vintersolverv.

Jeg ønsker deg en strålende fin uke og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 13. februar – Pasta med ratatouille

Ratatouille er franske grønnsaker i en tomatisert saus. Det er knallgodt og passer veldig godt å servere til mye forskjellig mat. Her får den følge med brede pastabånd. Kos deg!

tagliatelle-med-ratatouille-4

 

Tirsdag 14. februar – Stekt svinetfilet med sursøt saus

Det å lage sin egen sursøte, tomatbaserte saus, tar nøyaktig 4 minutter, hvor 3 av minuttene er fullstendig uten arbeid, så her er det bare å skride til verks.

sursott-svinekjott

 

Onsdag 15. februar – Gratinert torsk og fennikel

Dette er smaken av luksus på en helt vanlig onsdag! En veldig god kombinasjon sammen med god, mild torsk og en smakfull pesto.

gratinert-fenikkel-med-torsk-3

 

Torsdag 16. februar – Kyllingsalat med chorizo og byggris

Det er skikkelig herlige smaker samlet på ett og samme fat her, altså! Flotte farger også!

kyllingsalat-med-chorizo-og-avokado

 

Fredag 17. februar – Kjøttboller i spicy tomatsaus

Kjøttboller er faktisk mye kjappere å lage enn hva veldig mange tror. Det er ikke mange minuttene du trenger på å rulle ut disse.

kjottboller-med-tomatsaus

 

Lørdag 18. februar – Gresk småmat, meze (sponset link)

Jeg har bursdag på lørdag og da ønsker jeg meg dette til middag! Vi spiste tilsvarende for noen lørdager siden også, og jeg bare ELSKER denne maten!

kyllingspyd-og-spinatruller

 

Søndag 19. februar – Fersk skrei med rødvinssaus

Nå er den norske skreien i sesong, så da er det bare om å gjøre å spise så mye som overhode mulig! Her får torskeskivene følge av en mørk rødvinssaus og gode grønnsaker.

skrei-med-rodvinsaus

 

Ukens kake – Sitronterte

Er det bursdagsuke, så er det bursdagsuke, sier nå jeg! Jeg elsker sitronterte og kjøper det ofte hvis jeg er på et fint konditori. Det tar litt tid å lage sin egen terte, men det er vel verdt hvert eneste sekund!

Her har jeg laget små porsjonsterter. Vil du heller lage én stor kake, finner du oppskrift på det her!

sitronterter-porsjonsformer

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie rundstykker

Det blir bestandig litt ekstra stas når helgen startes med gode rundstykker til frokost! Her har du oppskriften på et skikkelig godt alternativ.

eltefrie-rundstykker-2

Riktig god uke til deg!

 

 

 

 

Hamburger med ananas og ost

$
0
0

Hawaiiburger, med en saftig ananasskive på toppen av selve burgeren, er og blir skikkelig snadder, og jeg lagde de på livesendingen min på Facebook her om dagen.

Her kommer oppskriften skriftlig også. Vil du se filmen, kan du klikke deg inn her!

På filmen bruker jeg kjøpte hamburgerbrød. Har du lyst til å bake dem selv, finner du oppskrift på hamburgerbrød med briochedeig her og vanlige hamburgerbrød her.

Så til oppskriften på selve burgeren, og verdens kjappeste hamburgerdressing.

hawaiiburger

Hawaiiburger med ananas og ost
4 burgere

Burger
600 g kjøttdeig
1 egg
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
1 fedd hvitløk
1 liten sjalottløk
1-2 ss olivenolje til steking

Tilbehør
4 skiver fersk ananas
4 skiver cheddar eller annen hvitost
4 hamburgerbrød
litt salat

Dressing
1 fedd hvitløk
4 ss lettrømme
1 ss ketsjup
1/4 ts salt
nykvernet pepper

Sett på grillelementet i stekeovnen.

Ha kjøttdeigen i en arbeidsbolle sammen med egg, salt, pepper og oregano. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av et rivjern og finhakk sjalottløken, og ha i. Bland alt godt sammen.

Del deigen i 4 og rull og klem ut 4 like hamburgere. Væt håndflatene i lunka vann før du ruller kjøttdeigen, så slipper du at den setter seg fast. Stek hamburgerne på forholdsvis sterk varme i en stekepanne i 3–4 minutter på hver side.

Legg burgerne over på et stekebrett og legg over ananas- og osteskivene. Sett brettet under grillelementet i stekeovnen i noen minutter til osten har smeltet og fått noen brune flekker.

Riv hvitløkfeddet til dressingen på den fine siden på rivjernet og bland det sammen med resten av ingrediensene til dressingen.

Varm hamburgerbrødene i stekeovnen i noen sekunder før du setter sammen burgeren.

Kos deg!

 

 

 

 

 

Sånn steker du biffen perfekt!

$
0
0

Å kjøpe godt biffkjøtt koster ganske mye penger, så da er det om å gjøre å behandle kjøttet på best mulig måte, sånn at man får et knallgodt resultat! Mør og smakfull biff som nærmest smelter på tungen!

Har du et bra stykke kjøtt og steker det som jeg gjør her, er du garantert et perfekt resultat hver eneste gang!

Sammen med Kjell Ringstad, fra Brødr. Ringstad, har jeg laget en serie med filmer for å vise hvordan vi tilbereder og behandler kjøtt på best mulig måte. I dette blogginnlegget og denne filmen, er det biffkjøttet som står for tur.

Sjekk ut denne filmen!

Det kommer ikke en vanlig oppskrift her nå, men mer en fremgangsmåte for hvordan du skal få den perfekte biffen!

Perfekt stekt biff
til 4 personer

4 biffer á 150-200 g
flaksalt
nykvernet pepper
1-2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1 grein rosmarin

Ta biffene ut av kjøleskapet i så god tid før du skal steke det, at det rekker å bli romtemperert. Om det ikke allerede er skjær i skiver, gjør du det nå. Det er fint å ha skiver som er 2-2 1/2 cm tykke.

Varm opp en stekepanne. Det er fint å bruke en jernpanne eller en stekepanne som er tykkbunnet og som tåler høy varme. Her bruker jeg en grillpanne.

Dryss flaksalt og nykvernet pepper på begge sidene av biffene før du fordeler over oljen. Bruker du vanlig stekepanne, kan du ha oljen rett i stekepannen.

Legg i biffstykkene og la dem ligge helt i ro i 1 minutt. Vil du ha en biff som er rå inni, snur du den og lar den steke like lenge på den andre siden. Vil du ha en biff som er litt mer rød enn rosa, lar du kjøttet ligge ca. 1 minutt til. Bruker du grillpanne, kan du snu kjøttet 180 grader (men med samme side ned) sånn at du får et rutete stekemønster.

Snu biffene og stek like lenge på den andre siden. Vil du ha en rosa til godt stekt biff, må den steke rundt 3 minutter på hver side.

Se på tipsene som vi kommer med i filmen, hvordan du kan klemme sammen fingrene for å se hvordan du kan se hvor godt kjøttet er stekt.

Husk at steketidene vil variere ut fra hvilken temperatur kjøttet hadde da du la det i stekepannen, hvor mye kjøtt du steker samtidig, hvor tykke biffskivene dine er og hvordan stekepannen leder varme, så det er lurt å bruke klemmetipsene fra filmen 🙂

Skjær hvitløkfeddet i to og gni både det og rosmaringreinen på begge sider av kjøttet. Du gnir på den frøste siden når du har snudd kjøttet – altså den den siden som da akkurat er stekt og som nå vender opp. Så gnir du på den andre siden når kjøttet er stekt ferdig.

La biffen hvile i 2 minutter før servering.

Har du fire biffer som skal stekes, er det lurt å bruke to stekepanner.

Klikk deg inn her for å få oppskriften på en god, hjemmelaget bernaisesaus!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad. 

 

 

 

Lettvint grønnsaksterte med ost

$
0
0

Jeg er supersvak for mat som dette! Gode smaker og særdeles lettlaget er bestandig en god kombinasjon. Du kan lage det til middag alene, eller som følge til en god suppe.

Sjekk ut suppene på bloggen her!

Jeg liker også godt å lage dette som kveldskos. Perfekt etter min smak! Jeg bruker en ferdig butterdeig som jeg kjevler ut. Så fyller jeg den med moste, hermetiske tomater, gode grønnsaker og litt ost. Du kan bytte ut grønnsaker ut fra hva du har tilgjengelig.

lettvint-gronnsaksterte

Oppskrift på lettvint grønnsaksterte med ost
1 pk butterdeig (250 g)
2 dl most hermetisk tomat
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
350 g squash
200 g sjampinjong
3 fedd hvitløk
1 liten rødløk
100 g hvitost

Sett stekeovnen på 225 grader.

Tin butterdeigplatene. Legg dem oppå hverandre og kjevle dem ut til en firkant på ca. 22 x 30 cm. Du kan gjerne kjevle rett på et bakepapir og så dra hele papiret over på et stekebrett etterpå.

Med en spiss kniv skjærer du en kant langs hele butterdeigen, ca. 2 cm fra ytterkanten. Ikke skjær helt gjennom. Bruk en gaffel til å prikke masse små hull i hele deigen innenfor den kanten du akkurat lagde.

Rør sammen de hermetiske tomatene, salt, pepper og tørket oregano og fordel det utover bunnen. Skjær squashen, soppen og hvitløken i tynne skiver og løken i ringer. Fordel det utover. Her har jeg laget rader med squash og sopp annenhver. Løkringene og hvitløken fordeler jeg oppå. Riv osten og dryss over.

Sett stekebrettet i ovnen og stek terten i 18-20 minutter, til den er gyllenbrun på kantene og osten har fått brune flekker.

gronnsaksterte-med-butterdeigsbunngronnsatstertegronnsaksterte

 

 

 

 

Deilig mat til vinterferien

$
0
0

De to neste ukene er det mange av dere som har vinterferie én eller flere dager, og det betyr gjerne også at man har litt andre matplaner. Jeg har derfor samlet sammen noen oppskrifter som jeg tenker passer ekstra godt å lage disse dagene. Håper du lar deg friste!

 

PINNEBRØD!

Skal du ut på skitur eller har planer om å sitte ved hytteveggen, er grilling av pølser et must! Og da er det også kjekt med gode pinnebrød. Du kan lage dem helt enkle i smaken, som jeg har gjort her, eller du kan tilsette tørkede urter eller andre smaker. Godt blir det!

 

UT PÅ TUR-MUFFINS MED SQUASH OG OST!

Du trenger altså ikke å ta skiene fatt ut på tur for å kunne lage disse muffinsene, men de er veldig gode å ta opp av sekken når man er ute på tur. Eller å lage til en god lunsj eller kveldsmat.

 

FISKEPOSER TIL BÅLET!

Lag posene ferdig før dere går ut på tur, så er det bare å legge dem på bålet og glede seg til herlig mat!

 

SKINKESTEK MED KJEMPEGODE GRØNNSAKER!

I kategorien DEILIG SØNDAGSMIDDAG står denne middagen høyt i kurs! Grønnsakene blir utrolig gode når de får lov til å steke sammen med skinkesteken så lenge. Jeg sier bare: gled deg!

 

KNALLGODE COOKIES MED GROVT MEL OG SOLSIKKEKJERNER!

Sist jeg lagde disse cookisene forsvant hele porsjonen så fort at jeg nesten måtte spørre meg selv om jeg faktisk hadde bakt. Det kunne jo være at jeg rett og slett hadde drømt!

 

SJOKOLADEKAKE I LANGPANNE!

En herlig saftig og lettvint sjokoladekake som du lager i langpannen.

 

Kylling med ratatouille laget i stekepannen

$
0
0

På vanlige hverdager er det sjelden jeg har tid til å kokkelere lenge. Så da lager jeg enten kjappe middager på stekeplaten eller lar stekeovnen gjøre jobben for meg. Det tar lenger tid, men er ikke mer jobb for meg.

Dette er en super middag som passer både på en hverdag og i helgen. Her bruker jeg en hel kylling som jeg deler – det tar 3 minutter og gir deg mye mer kylling for pengene – men du kan også kjøpe kyllingfileter eller –lår som du bruker istedenfor. Her er det stekeovnen som gjør 85% av jobben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskrift på kylling med ratatouille laget i stekepannen
1 boks hermetiske cherrytomater (eller hakkede, vanlige tomater)
1 hel kinesisk hvitløk eller 5 fedd vanlig hvitløk
1 fennikel
2 sjalottløk
½ squash
100 g oliven – i olje
1 ts tørket oregano
½ ts salt
godt med nykvernet pepper
1 kylling, ca. 1,2 kg eller 4 kyllingfileter

kokt pasta og frisk ruccolasalat til servering

Sett stekeovnen på 200 grader over- og underarme.

Finn fram en stekepanne eller kjele som tåler å stå i stekeovnen. Jeg bruker en jernstekepanne og pakker trehåndtaket inn i aluminiumsfolie.

Ha de hermetiske tomatene i pannen. Hakk opp hvitløken og del fennikelen i tynne skiver. Sjalottløken kan du dele i båter. Del squashen i terninger på 1 x 1 cm. Her bruker jeg oliven som ligger i en krydret olje. Da har jeg olivenene oppi stekepannen sammen med det jeg har delt opp, samt salt og pepper og rører det sammen.

Del opp kyllingen i lår, klubber og bryst. Jeg deler brystfiletene i to også. Så heller jeg over den krydrede oljen som olivenene har ligget i. Bruker du andre olivener, blander du sammen 3 ss olivenolje, ½ ts salt, pepper, ½ ts tørket oregano og ¼ ts tørket timian og bruker. Gni oljen godt inn i kyllingen før du legger den over i pannen.

Dander kjøtt og grønnsaker slik at noen av grønnsakene stikker opp mellom kyllingbitene.

Sett hele stekepannen på rillen under midten i stekeovnen og stek kyllingen i ca. 50 minutter. Da skal den ha blitt lys gyllenbrun og være skikkelig saftig. Bruker du kyllingfieter uten bein, kan du beregne noe kortere steketid. Bruk gjerne et steketermometer. Når den har en kjernetemperatur på 70 grader, er den gjennomstekt .
Server kokt pasta og grønnsalat til.

kylling med grønnsaker og tomatsaus lagd i stekepanne

kylling og ruccola

kylling og grønnsaker one pot

kylling med squash og oliven

God middag!

 

 

 

 


Ukemeny for uke 10

$
0
0

Da er vi straks klare for en ny uke, folkens! Håper du har hatt en fin helg og at du gleder deg til å ta fatt på mandagen!

Ettersom vi nå, per definisjon, er inne i den første vårmåneden, og jeg har lengtet etter våren LENGE, blir det en aldri så liten vårbris over denne ukemenyen. Vi trenger masse grønt og fine farger nå når det er så grått rundt oss. Ikke er det snø ute og ikke har de grønne bladene dukket opp ennå. Eller, treet rett utenfor verkstedsvinduet mitt, har små grønne knopper på. I love it!

Det blir litt av hvert å finne som forslag denne uken også. Gå gjerne gjennom kjøleskap og skap for å få en oversikt over råvarer og rester som du har liggende. Mange av oppskriftene kan gjerne endres og tilpasses til litt andre råvarer som du måtte ha tilgjengelig.

Jeg ønsker deg en riktig så fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 6. mars – Pasta med tomatpesto

Noe av de aller beste jeg vet er pasta med pesto. Basilikumpesto, ruccolapesto, grønnkålpesto (!) iog tomatpesto! Jeg elsker alle variantene! Det er superkjapt å lage og alle hjemme hos oss er akkurat like begeistret som meg.

 

Tirsdag 7. mars – Rosa fisk til middag!

Herlige smaker som man blir glad av!

 

Onsdag 8. mars – Vårlig kylling med asparges og brokkoli

Her lager jeg hele middagen i én gryte! Herlige farger og gode smaker.

 

Torsdag 9. mars – Laks med pasta og grønnsaker

Dette er én av de store familiefavorittene her hjemme! Skikkelig kjapp å lage og alle spiser med hjertens lyst.

 

Fredag 10. mars – Karbonader med løkkompott

Vi kjører på med en deilig klassiker denne fredagen – saftige, hjemmelagde karbonader med knallgod stekt løk til!

 

Lørdag 11. mars – Pai med erter og vårløk

Du trenger bare å se på fargene på denne maten for å bli lykkelig! Den smaker skikkelig forfriskende godt også.

 

Søndag 12. mars – Deilige friterte vårruller

Vi kommer definitivt ikke unna et vårtema uten å ha med vårruller! Lag gjerne dobbel porsjon når du først er igang med rullingen. Så fryser du ned halvparten, før du friterer dem. Da har du en skikkelig kjapp hverdagsmiddag senere. Vårrullene kan også pensles med olje og stekes i stekeovnen.

 

Ukens kake – Lys sjokoladekake med sukkerpynt

Jeg bruker min eminente sukkerbrødoppskrift i denne sjokoladekaken, deler den i 4 lag og fyller på med skikkelig god sjokoladesmørkrem mellom lagene og rundt hele kaken.

 

Ukens gjærbakst – Godt hverdagsbrød

Dette er en fin oppskrift å bruke når du har lyst til å bake godt brød som passer til både frokosten og nistepakken.

 

En riktig god uke til deg!

 

 

Rundstykker med solsikkekjerner

$
0
0

Noe av det jeg synes er aller kjekkest å finne i fryseren, er rundstykker og andre småbrød, som lett kan tines til både frokost, lunsj og kveldsmat. Det blir lett litt ekstra stas på en hvilken som helst dag når det serveres lunkne rundstykker!

Når jeg baker hjemme, foregår veldig mye av gjærbaksten på slump, ut fra prinsippet om hva jeg finner i melskuffen. Jeg har imidlertid en solid regel jeg går ut fra. og det er at jeg bruker kalkulatoren for å beregne hvor mye væske som kreves i deigen. Mengdene vil variere litt ut fra hvilke meltyper jeg bruker, men oversikten under kan brukes som et godt utgangspunkt.

Alle meltypene (inklusive havregryn, men ikke frø og kjerner) plusses sammen i antall gram og danner totalt 100 %. Så beregner jeg væskemengden ut fra det. Husk at egg, smør og yoghurt også regnes som væske.

Til en fast deig – type hveteboller etc. bruker jeg ca. 60 % væske.
Til en medium deig, som er litt løs – type rundstykker – bruker jeg 65-70 % væske.
Til en eltefri deig, som er løs – både brød og rundstykker – bruker jeg opp til 80 % væske.

Til disse rundstykkene, bruker jeg rett i underkant av 70 % væske.

Oppskrift på rundstykker med solsikkekjerner
20 rundstykker

575 g hvetemel
225 g fint sammalt hvetemel
200 g fint sammalt rugmel
100 g solsikkekjerner
1 ts salt
1 pk gjær, tørr eller fersk
7 1/4 dl vann, ca. 25 grader

Topping
50 g solsikkekjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø

Ha alt det tørre i en miksebolle. Bruker du fersk gjær smuldrer du den opp før du bare har den rett i bollen sammen med det tørre.

Ha i vannet og elt deigen sammen, på laveste hastighet, i 10-12 minutter.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Kna den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler og ruller hver del ut til rundstykker.

Fyll en liten bolle med lunkent vann. Så fordeler du solsikkekjernene, linfrøene og sesamfrøene på hvert sitt fat. Dupp rundstykkene først i vannet – bare toppen av dem – før du dupper dem i hver sine toppinger.

La rundstykkene etterheve i ca. 30 minutter under et klede. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader varmluft.

Stek rundstykkene i ca. 15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

God bakst!

 

 

Kanelsnurrer med sviskefyll

$
0
0

Det blir et utrolig saftig og godt fyll når du bruker svisker på samme måte som jeg gjør her. Først hakker jeg dem i småbiter, før jeg koker dem sammen med appelsinskall og –juice i noen minutter, til saften er helt innkokt. Når jeg så blander det inn i en my smørkrem tilsatt kanel, blir resultatet et veldig godt fyll.

Denne oppskriften har jeg laget i samarbeid med Sunsweet svisker. Sunsweet svisker er den sviskesorten det selges mest av i hele verden. Alle plommene som brukes, dyrkes i solfylte California.

Sunsweet svisker har en unik steinfjerningsmåte som forsegler svisken slik at den holder seg saftig. Sjansen for å finne stein er nesten lik 0 i motsetning til svisker som er gjenstand for masseproduksjon.

Svisker er fettfrie, fulle av viktige vitaminer og mineraler og har mange bruksområder. Du kan lese mer om Sunsweet svisker, og om hvorfor det er lurt å spise dem, her!

Kanelsnurrer med sviskefyll
14 boller 

Deig
550 g hvetemel
50 g brunt sukker
¼ ts salt
½ pk gjær
2 ¾ dl melk, ca. 25 grader
1 egg
50 g smør

Fyll
200 g Sunsweet svisker
1 appelsin
150 g mykt smør
150 g brunt sukker
2 ts kanel

Pensling
1 egg
perlesukker

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og egget og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Mens deigen hever, lager du fyllet. Skjær sviskene i småbiter og ha dem i en kasserolle. Riv det gule av skallet av appelsinen på den fine siden av rivjernet og ha både skall og saft i kasserollen sammen med sviskene. Kok opp og la det småkoke i noen minutter, til væsken har kokt bort. La det avkjøles.

Pisk smør, sukker og kanel luftig. Rør inn de avkjølte sviskene.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til et rektangel på ca. 55 x 35 cm. Løft opp litt på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast.

Smør utover sviskeblandingen. Nå kan du enten rulle dette sammen til en pølse eller gjøre som jeg har gort her. Først bretter jeg deigen i 3, kjevler den ut litt slik at den blir litt bredere igjen og så ruller det sammen til en pølse. Skjær pølsen i 12 like tykke skiver.

Fordel snurrene på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk dem med plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Pisk lett sammen egget og pensle over snurrene før du drysser på perlesukker og steker snurrene i 13–15 minutter.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Sunsweet svisker

 

Tsjilimiddag!

$
0
0

«Veldedig arbeid»

I veldig mange år har vi hatt fadderbarn gjennom Misjonsalliansen her i huset, så da de spurte meg om jeg hadde lyst til å lage noen oppskrifter til deres årlige satsing – Tsjilimiddag – syntes jeg det var en veldig hyggelig ting å være med på.

Fadderordningen til Misjonsalliansen støtter skoler og lokalsamfunn, så selv om vi her hjemme får bilde og informasjon om én unge, går hjelpen også til samfunnet rundt. Fadderungen får dekket skolegang, skoleuniform og skolemateriell i tillegg til årlig helse- og tannkontroll.

Èn av måtene Misjonsalliansen samler inn penger til arbeidet sitt på, er å oppfordre sine støttespillere til å arrangere Tsjilimiddag. Da kan du invitere familie og venner på middag (eller et annet måltid). Du lager maten, og gjestene betaler så mye som de vil for måltidet. Så gir du pengene til det arbeidet du ønsker å støtte.

Har du lyst til å arrangere tsjilimiddag, kan du lese mer om hvordan du gjør det her!

 

Selv om Tsjili egentlig ikke henspiller til chili, men til et sted i Kina, ble vi enige om at det var moro dersom mitt menyforslag inneholdt chili, så da ble det det i både forrett, hovedrett og dessert.

Her er mitt menyforslag!

Forrett – Ceviche med torsk og koriander

En herlig, forfriskende latinamerikansk rett!

 

Hovedrett – Pulled kylling med quinoasalat og salsa

Langstekt kylling, eller pulled kylling, er utrolig smakfullt og godt – og veldig enkelt å lage. Og det kan vi virkelig like!


Dessert – Sjokoladefondant med chili

Åh, dette er bare så utrolig godt! Love it!

Jeg har ikke mottatt noen form for betaling for verken at Misjonsalliansen kan bruke oppskriftene mine eller at jeg legger ut dette blogginnlegget. 

Ukemeny for uke 11

$
0
0

Hei! Da er vi straks klare for en ny uke igjen, folkens! Jeg skjønner ikke helt hvor disse ukene forsvinner, men nyter det faktum at dagene blir lengre og at de første blomstene har tittet opp ute i hagen! Herlig!

Vi får satse på at det blir litt herlig mat i løpet av uken som kommer også! Ikke sant? Og herlig mat, trenger heldigvis ikke å bety mat som du må bruke mange timer på å lage. Det kan like gjerne være det enkleste av det enkle. Vi kommer langt med gode råvarer pluss litt kjærlighet og omtanke.

Jeg håper du blir inspirert av forslaget mitt til ukemeny sånn at du får lyst til å prøve noen av oppskriftene. Ønsker deg en strålende fin uke, og husk! Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 13. mars – Laksemiddagen som hele familien elsker

Dette er familiemiddagen som både små og store elsker!

Jeg simpelthen elsker det når jeg kan smelle sammen en supergod – og supersunn – middag, som hele familien elsker på mindre enn halvtimen! Gjør ikke du også? Denne laksemiddagen tilhører den kategorien.

 

Tirsdag 14. mars – Kyllinggryte med potet og bacon

Dette er en fantastisk gryte! Smaken tilsier egentlig at denne middagen har stått og kost seg på stekeplata i mange timer, men så er det bare en halvtime siden jeg satte i gang med hele middagsprosjektet.

 

Onsdag 15. mars – Pastasalat med god spekeskinke

Det er helt umulig å ha oversikt over hvor mange ganger pastaen har velsignet familien med sitt nærvær og gitt oss herskapelig middag på noen få minutter.

 

Torsdag 16. mars – Fiskekaker med revet gulrot og kjapp remulade

Gode fiskekaker går virkelig aldri av moten! Så enkelt er det. Heldigvis finnes det etterhvert ganske mange gode fiskekaker å få kjøpt i butikken også, så du kan selvfølgelig bruke det til denne middagen. Har du lyst til å prøve deg på dine egne, kan jeg slå fast at det er like lett å lage fiskekaker som kjøttboller.

Du kan se meg lage disse fiskekakene her!

 

Fredag 17. mars – Supergod grønnsaksgrateng med kylling til

Dette er mat som jeg bare elsker! Om du ikke har de samme grønnsakene som jeg bruker i gratengen, så la det ikke forhindre deg i å lage en supergod grateng. Bruk denne oppskriften som en veileder – ikke fasit!

 

Lørdag 18. mars – Knallgode falafler som garantert ikke smuler

Jeg må takke min «matkollega» Bjørn Olav Nordahl for oppskriften på disse supergode falaflene! Det er en svær oppskrift, men de er supre å fryse, så det er bare å lage seg et lite forråd når du er i gang.

Husk at du må legge de tørkede kikertene i bløt dagen før du skal lage falaflene!

 

Søndag 19. mars – Gryte med bacon, grytekjøtt og gode pølser

Dette er en kjempegod gryte som gjerne kan stå å putre på stekeplaten i mange timer – eller inne i stekeovnen. Da er du garantert fantastisk lukt i hele huset – og veldig gode smaker når kjelen settes frem på bordet.

 

Ukens dessert – bakte epler med pekannøtter og karamellsaus

Dette er altså så utrolig godt! Lekende lett å lage er det også.

Jeg bruker en gammel jernstekepanne som jeg steker i – den tåler nemlig fint å bli satt inn i stekeovnen. Det går like bra å bruke en vanlig ildfast form.

 

Ukens gjærbakst – Kardemommeknuter

Det er nesten helt umulig å bare spise én kardemommeknute og gangen! Bare prøv selv 😉

 

Ha en god uke!

Tomatrisotto

$
0
0

Å, hvilken herlig middag dette er! Jeg blir skikkelig glad bare jeg ser på disse bildene! Jeg håper at du også nærmest kan kjenne smaken av bare å se på bildene. Og det beste av alt, dette er en rask og enkel hverdagsmiddag!

Jeg bruker bare grønnsaksbuljong når jeg lager denne risottoen. Har du en grønnsakskraft liggende klar i fryseren, er dette tidspunktet å bruke den opp på. Hvis du ikke er vegetarianer, kan du jo også bruke en kyllingkraft. Godt blir det samme hvilken løsning du velger.

Oppskrift på vegetarrisotto med tomater og paprika
til 4 personer

ca. 1 ¼ l grønnsaksbuljong/-kraft
1 løk
3 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 liten klype safran
½ ts paprikapulver
litt flaksalt
nykvernet pepper
1 liten grønn paprika
2 store tomater
300 g risottoris
8-10 cherrytomater
grønnsalat
evt. noen spirer

For å få den helt riktige konsistensen på risottorisen, er det lurt å koke opp buljongen eller kraften og la den være på kokepunktet mens du lager risottoen. Så start med buljongen.

Finhakk løken og hvitløksfeddene og ha dem i en stor kjele eller stekepanne med høye kanter sammen med olivenoljen, safran, paprikapulver, salt og pepper. La det surre på forholdsvis lav varme i noen minutter, til løken blir blank.

I mellomtiden skjærer du både paprikaen og tomatene i små terninger, som er ca. ½ x ½ cm store. Ha risottorisen i pannen. Rør rundt og la det surre i 2-3 minutter før du har i paprika- og tomatbitene, samt 1 øse av buljongen. La det småkoke til væsken nesten er innkokt. Rør stadig rundt.

Spe videre med én øse om gangen og la det småkoke seg inn under omrøring. De fleste typer risottoris trenger rundt 20 minutters koketid, så du er forhåpentligvis ferdig med speingen rundt da også. Tilsett eventuelt litt mer vann dersom det trengs.

Smak til med salt og pepper. Hvor mye salt som trengs, avhenger av hvor salt den buljongen/kraften du brukte var.

Hell risottoen over på et stort serveringsfat. Del cherrytomatene i to og dryss både dem og salaten og spirene over. Serveres straks!

God middag!

 

Kyllingsalat med cottage cheese og hjemmelaget majones

$
0
0

Et av de spørsmålene jeg ofte får, er om jeg kan komme med tips til enkel og god mat som kan serveres på type syforeningsmøter. Denne kyllingsalaten er, etter min mening, helt perfekt å servere når det står skravling og hyggelig lag på menyen!

Den er dessuten kjempefin å servere som middag hjemme på en helt vanlig dag også. Kanskje da med litt godt brød til!

kyllingsalat-med-cottage-cheese-og-majones-3

Oppskrift på kyllingsalat med hjemmelaget majones
til 4 personer

500 g kyllingfilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
200-300 g blandet grønnsalat
10-12 cherrytomater
2 dl cottage cheese

Majones
1 eggeplomme
1 ts Dijonsennep
1 ½ dl maisolje eller annen nøytral olje
1–2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper
1–2 ts vann

Start med majonesen. Ha i eggeplommen i en bolle sammen med Dijonsennepen og pisk det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette å spe i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Er majonesen litt for tykk, kan du tilsette 1–2 ts vann helt til slutt.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Ha på godt med salt og pepper på kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne og legg i kyllingfiletene. La det steke på sterk varme i 2 minutter på hver side. La bitene ligge i ro mens de steker.

Sett enten stekepannen (hvis den kan inn i stekeovnen) eller legg filetene i en ildfast form og sett den inn i stekeovnen. Stikk et steketermometer midt i den ene fileten og stek til den får en kjernetemperatur på 70 grader. Ta filetene ut av ovnen og la dem hvile i noen minutter før du kjærer dem i ca. 1 cm tykke skiver.

Vask salaten og fordel den på serveringsfat. Del cherrytomatene i to eller fire og fordel dem også.

Legg over kyllingskivene før du fordeler cottage cheesen på toppen. Dryss over litt flaksalt og nykvernet pepper. Server majonesen ved siden av.

kyllingsalat-med-cottage-cheese-og-majones-2stekt-kyllingbryst-med-cottage-cheese-og-majones

God middag!

 

 

 


Sånn koker du en klar og god kraft!

$
0
0

Å koke sin egen kraft, er slett ikke vanskelig! Det tar sine timer, men det kreves allikevel ikke så veldig mye jobb. En perfekt syssel på en dag hvor du allikevel skal være hjemme.

Kraft er fint å fryse ned i små porsjoner. Bruk gjerne isterningformer til nedfrysningen.

Her koker Kjell Ringstad, fra Brødr. Ringstad, og jeg skikkelig god kraft!

Jeg har laget flere filmer sammen med Brødr. Ringstad, hvor vi tar for oss ulike tema innen kjøtt. Du vinner alle her!

Få hele fremgangmåten i filmen!

Oppskrift på kraft
ca. 2 kg kjøttbein
vann
½ sellerirot
½ purre
1 gulrot
1 løk
1 suppekvast – bestående av noen grener persille og timian, 1 laurbærblad surret inn i en bit purre
15 pepperkorn

Ha kjøttbeinene i en stor kjele. Hell over kaldt vann og la det koke opp. I den kommende timen eller sånn, vil det nå komme grått/brunt skum opp. Fjern det etterhvert som det kommer.

I mellomtiden vasker du eller skreller grønnsakene og deler dem i forholdsvis store biter. Legg urtene og larubærbladet til suppekvasten i et lag med purre. Bruk en bit husholdningshyssing og knyt rundt rundt for å holde det hele på plass.

Når skummingen er ferdig, har du i grønnsakene, suppekvasten og pepperkornene. La det syde – det vil si ligge akkurat på kokepunktet – de kommende 4-6 timene.

Sil kraften. Da er den klar til å brukes eller fryses ned.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad. 

Ukemeny for uke 12

$
0
0

Ny søndag og straks klart for en ny uke! Start gjerne ukeplanleggingen med å gå gjennom hva du har liggende i kjøleskapet og fryseren. Det er kjekt å få brukt opp det som ligger, før man kjøper inn nytt. Nå er det jo ikke sikkert at alle mine forslag passer til hva du har liggende, men kanskje det kan gjøres noen endringer i noen av oppskriftene sånn at du også får brukt opp restene.

Som vanlig er det litt av hvert i ukemenyen. Både vegetarmiddag, fiskemiddager, samt middager med både kylling, svinekjøtt og storfekjøtt. Forhåpentligvis en herlig blanding.

En riktig god uke til deg! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

Følg meg gjerne i sosiale medier! På Instagram og Instagram Stories finner du meg som Fru Timian og på Snapchat finner du meg som frutimian. Meld deg gjerne også på nyhetsbrevet mitt! Du finner skjema enten til venstre på skjermen (om du sitter på en datamaskin) eller nedenfor dette blogginnlegget (om du sitter på en pad eller telefon). Når jeg har 500 abonnenter trekker jeg ut 3 stykker som får hver sin kokebok: Fru Timians beste sommermat 🙂

 

Mandag 20. mars – Minestrone med tomatsaus

En genial måte å få i seg nok grønnsaker på, er å lage grønnsakssuppe. Da har både store og små en tendens til å spise store mengder.

 

Tirsdag 21. mars – Fiskekaker og nudler

Jeg elsker hjemmelagde fiskekaker! Og det er befriende enkelt å lage dem selv! Disse er med både chili, hvitløk og koriander.

 

Onsdag 22. mars – Pasta med pesto og to sorter pølse

Dette er rett og slett en knallgod restemiddag! Har du noen kjøtt- eller pølsebiter liggende, eller kanskje noen grønnsaker som holder på å bli litt slappe i formen? Putt dem oppi her!

 

Torsdag 23. mars – Fiskesandwich med erte- og yoghurtdressing

Jeg får litt caféfølelse over denne middagen, og for meg som ELSKER å gå på café, passer det i grunn helt perfekt!

 

Fredag 24. mars – Quinoasalat med biffskiver og grønnsaker

Dette er en herlig biffsalat som jeg synes passer godt på en ettermiddag eller kveld når jeg kjenner lysten på snaddermat er stor!

 

Lørdag 25. mars – Arvekyllingen

Dette må virkelig sies å være en stoooor favoritt hos veldig mange av Fru Timians lesere! Har du prøvd den ut?

 

Søndag 26. mars – Grove medisterkaker med ertestuing og brun saus (sponset link)

Vi kjører på med en skikkelig tradisjonell middag i dag. Dette er en fin oppskrift å bruke hvis du nå har lyst til å prøve deg på å lage dine egne medisterkaker!

 

Ukens kake – Red velvet cake

Denne røde sjokoladekaken både ser og smaker skikkelig smashing!

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie brød med både grovt og fint mel!

Det er bestandig en slager å servere nybakte, eltefrie brød!

En riktig god uke til deg!

 

 

Saftig kjøttpudding i tomatsaus!

$
0
0

Å lage sin egen kjøttpudding er faktisk superenkelt! Helt til jeg prøvde første gangen, trodde jeg at det var skikkelig arbeidsomt og kanskje litt vanskelig også å lage, men det er det altså ikke.

Å blande ingrediensene og forme dette til en kjøttpudding, bruker du maks 10 minutter på. Så skal den jo stekes, og her er det også med både stekte gulrøtter og tomatsaus, som tar litt tid. Men vanskelig, det er det altså ikke! Jeg tenker derfor at dette like gjerne kan være hverdagsmiddag som helgemiddag. Så kan jo du sette deg ned å lese avisen mens puddingen stekes.

Jeg sier bare kos deg!

Originalen til denne oppskriften har jeg fra Jamie Oliver. Jeg har gjort noen endringer fra hans oppskrift.

Oppskrift på kjøttpudding i tomatsaus servert med spagetti
til 6 personer

Kjøttpuddingen
4 gulrøtter
1 ss olivenolje
3 skiver loff eller fint brød (ca. 100 g)
1 bunt (12-15 grener) flatbladet persille
400 g svinekjøttdeig
200 g karbonadedeig
2 ts tørket oregano
1 egg
30 g fetaost
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
40 g hvitost

Tomatsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ts tørket oregano
2 bokser, á 4 dl, most, hermetisk tomat
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

400 g spagetti
grønnsalat til servering

Sett stekeovnen på 200 grader og finn fram en ildfast form eller en jerngryte, som jeg bruker her.

Skrell gulrøttene og del dem i tykke staver på langs. Ha dem i formen sammen med olivenoljen og bland sammen. Sett det i stekeovnen og stek i 10 minutter.

I mens lager du kjøttpuddingen. Ha loffskivene og persillen i en matprosessor og kjør knivene rundt til det har blitt helt smulete.

Ha svinekjøttdeigen i en bolle sammen med karbonadedeigen, oreganoen, egget, salt, pepper og brødsmulene. Smuldre i fetaosten og bland det hele sammen. Form det til en kjøttpudding på ca. 20 cm.

Ta formen ut av stekeovnen og legg i kjøttpuddingen. Sett formen tilbake og stek videre. Nå skal dette steke i 25-30 minutter. Jeg liker å putte et steketermometer midt i kjøttpuddingen etter at den har stekt en stund. Det er bare da jeg har kontroll på kjernetemperaturen. Nå i første omgang skal den steke til den får en kjernetemperatur på 67-68 grader.

Lag tomatsausen mens puddingen stekes. Finhakk løken og hvitløkfeddene og ha i en kjele sammen med olivenoljen. La det surre på svak varme i noen minutter før du har i resten av ingrediensene. Kok opp og la det småkoke frem til puddingen har fått den ønskede kjernetemperaturen. Smak og kjenn om sausen er passe krydret.

Riv osten.

Ta formen ut av stekeovnen og fordel tomatsausen rundt puddingen. Strø osten over puddingen. Sett formen tilbake i stekeovnen og stek videre. Det bruker å ta 10-15 minutter. Kjøttpuddingen er ferdig når den har fått en kjernetemperatur på 74-75 grader.

Kok spagetti i godt saltet vann etter anvisning på pakken.

Server gjerne litt grønnsalat til!

God middag!

 

 

Persillerot- og hasselnøttsuppe

$
0
0

Har du lyst på en skikkelig kraftig og god suppe til forrett? Da er denne suppen med persillerot og hasselnøtter et durabelig bra valg.

Denne suppen lagde jeg første gang da jeg hadde suppedag sammen med søstrene Elisabeth og Jannike Isachsen, som både har laget et kjempefin suppebok og som driver firmaet Mere Suppe!

Det er veldig godt å steke opp litt spekeskinke eller bacon å servere til suppen!

Oppskrift på persillerot- og hassenøttsuppe
4 personer som forrett

40 g hasselnøtter + litt til servering
2 sjalottløk
1 ss smør
1 ts flaksalt
4 persillerøtter
3 mandelpoteter
4 ½ dl kyllingkraft eller -buljong
nykervnet pepper
½ dl kremfløte
4 skiver bacon eller spekeskinke
litt god olivenolje til servering

Sett stekeovnen på 180 grader. Legg hasselnøttene i en ildfast form og sett dem inn. Ta dem ut når skallene har begynt å sprekke opp litt. Det tar omlag 10 min. La dem avkjøles litt før du har dem i et kjøkkenhåndkle og gnir det rundt hasselnøttene til mesteparten av skallet er fjernet.

Skrell løkene og hakk dem opp. Smelt smøret i en kjele og ha i løkbitene og litt av saltet. La det surre på svak varme i noen minutter, til løken blir blank.  Skrell persillerøttene og potetene og del dem i mindre biter. Ha dem i kjelen og stek videre i ca. 5 min.

Ha i kyllingkraften/-buljongen og hasselnøttene og kok opp. La det koke i 5 minutter før du moser det hele med en stavmikser.

Smak til suppen med resten av saltet og pepper.

Visp fløten til en luftig krem og vend den inn i suppen rett før servering. Fordel suppen i serveringsskålene og ha litt olivenolje over.

Stek bacon- eller spekeskinkeskivene i en stekepanne til de blir sprø og gyllenbrune.

Kos deg!

 

 

Red velvet cupcakes

$
0
0

Jeg elsker red velvet cake i både stor kakeform og små muffinsformer! Red velvet er en luftig og god sjokoladekake som er fargesatt med rød konditorfarge eller for eksempel rødbetsaft. Da vil den endre litt smak også. Og så er det kremostglasur på toppen. Du skjønner godt at dette må bli strålende saker!

Vil du heller bake én hel kake? Da finner du oppskrift på red velvet cake her!

Nå har det kommet mer konsentrert konditorfarge i vanlige dagligvarebutikker også. Før har du bare fått kjøpt konditorgele i spesialforretninger, men nå finner du altså rød, gul, grønn og blå konditorgele på små tuber i vanlige dagligvarebutikker. I denne oppskriften bruker jeg ½ tube med rød farge. Har du fargegele fra spesialbutikker, er den litt mer konsentrert i fargen, så da trenger du ikke fult så mye.

Originalen til denne oppskriften har jeg fra Martha Stewart.

Oppskrift på red velvet cupcakes
12 muffins

Muffinsrøre
150 g sukker
1 ¼ dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1 egg
½ tube rød konditorgele – se kommentar lenger opp i teksten
175 g hvetemel
1 ss kakao
1 ts vaniljesukker
½ ts bakepulver
½ ts natron
½ ts flaksalt
1 ¼ dl skummet kulturmelk
1 ts hvitvinseddik

Glasur
75 g romtemperert smør
1 ts vaniljesukker
125 g melis
100 g kjøleskapskald naturell kremost
litt sitronsaft
kokosflak eller revet kokos til pynt

Kle et muffinsbrett med muffinsformer og sett stekeovnen på 180 grader. Jeg bruker varmluft.

Ha sukker og olje i en miksebolle og pisk det til det blir blandet. Ha i egget og konditorgeleen og pisk det sammen. I en annen bolle blander du sammen alle de tørre ingrediensene. Flaksaltet knuser du mellom fingertuppene før du blander inn. Tilsett de tørre ingrediensene og kulturmelken vekselvis i bollen mens det hele piskes sammen.

Fordel røren i muffinsformene og stek muffinsene i ca. 20 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om de er ferdig stekte. Stikk en tynn pinne midt i en kake. Kommer pinnen tørr ut, er muffinsene ferdig. Hvelv dem forsiktig ut av brettet og la dem avkjøles på en bakerist.

Ha smøret til glasuren i en miksbolle sammen med vaniljesukkeret og melisen. Har du en flatpisker til kjøkkenmaskinen din, er den fin å bruke til denne piskingen. Pisk til du har fått en glatt og klumpfri blanding. Ha i kremosten og pisk det sammen. Smak til med litt sitronsaft.

Fordel glasuren på muffinsene. Dryss kokosflak eller vanlig revet kokos på toppen. Kokosflak får du kjøpt i helsekostbutikker.

God bakst!

 

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live