Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Ukemeny for uke 13

$
0
0

Med en særdeles gryende vårfornemmelse er jeg straks klar for en ny og spennende uke! Det er rett og slett veldig mye som skjer den kommende uken, og det bruker jo å være hyggelig. Har du lyst til å følge med litt mer på hva som skjer, men som aldri kommer på bloggen, kan du følge meg på Snapchat – der finner du meg som frutimian – eller på Instagram Stories – der finner du meg som Fru Timian 🙂

Her kommer mine forslag til middager for den kommende uken, pluss en dessert og noen rundstykker. Jeg håper du har lyst til å prøve deg på flere av oppskriftene, og at de, ikke minst faller i smak.

Ønsker deg en riktig god uke og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 27. mars – Hjemmelaget fiskegrateng

Har du fiskerester liggende i kjøleskapet eller fryseren, er de eminente å bruke i en fiskegrateng. Her kan du bruke både rå fisk og fisk som allerede er stekt eller kokt.

 

Tirsdag 28. mars – Wok med svinefilet og kokosmelk

Wok til middag er bestandig skikkelig poppis hjemme hos oss! Forhåpentligvis er det det hos deg også!

 

Onsdag 29. mars – Triks og miks-salat

Fordel alle råvarene i hver sin lille skål, så kan alle blande seg akkurat den salaten de vil ha! Så kan vi leke at vi er på salatbar 🙂

 

Torsdag 30. mars – Stekt torsk med spekeskinke

Torsken blir ekstra god når den får surret litt god spekeskinke rundt seg!

 

Fredag 31. mars – Smørfylt kyllingfilet med rotgrønnsaker

Min elsk til mat som dette er STOR! Det er knallgodt og det er veldig lettvint å lage. Herlig, med andre ord.

 

Lørdag 1. april – Baconsurret kylling fylt med mozzarella

Jeg vet at MANGE av dere veldig gjerne lager dette til middag når dere skal kose dere i helgen. Hvis du ennå ikke har prøvd den, kan jeg bare si: den er kjempegod!

 

Søndag 2. april – Roastbiff av elgkjøtt med rødvinssaus til

Dette er en veldig fin måte å steke elgkjøtt på! Skulle du ikke ha elgkjøtt tilgjengelig, går det veldig fint å følge samme fremgangsmåte med storfekjøtt også.

 

Ukens dessert – Eton Mess! Pikekyss med bær og hjemmelaget vaniljekrem

Dette er en herlig liten perle av en dessert! Sprø pikekyss, hjemmelaget vaniljekrem og massevis av bær!

 

Ukens gjærbakst – Rundstykker i langpanne

Rundstykker er bestandig skikkelig poppis å servere hjemme hos oss. Og det føler jeg meg rimelig trygg på at det er hjemme hos mange andre også.  Skal du servere mange på én gang, er det ekstra fint om de ligger bakt sammen i en langpanne.

En riktig så god uke til deg!

 


Vegetarkaker med squash og ost

$
0
0

Med ett stykk vegetarianer i hus, blir det en del veggismat på oss andre også. Ettersom han spiser egg og melkeprodukter, er det ganske enkelt å lage felles mat til oss alle, hvor kjøttet eller fisken erstattes med grønnsaker og linser til vegetarianeren. Men det er jo hyggelig når alle fire kan spise akkurat den samme maten også.

Disse vegetarkakene er skikkelig gode, og de er også fine å fryse ned, så lag gjerne en stor porsjon når du er igang.

Lag gjerne disse råstekte potetene og server sammen med veggiskakene!

Oppskrift på vegetarkaker med squash og ost
8 kaker

Vegetarkakene
650 g squash (2 medium store squash)
1 ts salt
100 g ost
½-¼ rød chili
1 fedd hvitløk
½ potte dill
75 g hvetemel
75 g havregryn
1 ts bakepulver
1 ts paprikapuulver
¼ ts chiliflak
nykvernet pepper
2 egg
2 ss olje til steking

reddik og grønnsalat til servering
råstekte poteter

Dressing
¼ potte dill
1 fedd hvitløk
1 liten bunt persille
1 liten bunt timian
3 ss naturell yoghurt
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
litt sitronsaft

Riv squashen på den grove siden av rivjernet. Ha den over i et dørslag og dryss over saltet. Bland det sammen en gang og la det ligge sånn i 10-15 minutter, slik at en del av væsken i squashen blir trekt ut.

I mellomtiden kan du gjøre klart resten. Riv osten på den grove siden av rivjernet. Finhakk chilien – med eller uten frø – hvitløkfeddet og dillen. Ta gjerne med stilkene på dillen også. De er med på å gi god smak. Ha det i en bolle sammen med resten av de tørre ingrediensene til kakene.

Klem ut væsken fra squashen og ha den revne squashen i bollen. Knekk i eggene og bland det sammen.

Varm oljen i en stekepanne. Væt håndflatene i vann og form deigen til 8 like kaker. Stek kakene på litt over medium varme i ca. 4 minutter på hver side. Da skal de være gyllenbrune og ha en sprø skorpe.

Dressingen lager du på to strakser mens kakene stekes. Ha hvitløkfeddet i en liten matprosessor sammen med urtene. Kjør knivene til det er helt opphakket. Bland inn yoghurten og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

God middag!

 

 

Kyllingwraps

$
0
0

Jeg kaller dette wraps selv om det er nærmest umulig å rulle det sammen og spise på en nogenlunde fornuftig måte. Kanskje vi kan si at dersom du er i et stabilt og godt forhold, er det bare å rulle sammen og spise i vei. Men, er du nyforelsket og fremdeles veldig opptatt av hvordan du til enhver tid blir oppfattet, er det kanskje greit å finne frem kniv og gaffel.

Du kan eventuelt doble antallet lefser sånn at det blir litt mindre fyll i hver av dem.

Jeg synes dette er deilig snaddermat. Har du lyst til å lage smakfull guacamole og salsa å servere til, finner du oppskrift på det her!

Oppskrift på kyllingwraps
til 4 personer

500-600 g kyllingbryst, gjerne med skinn på
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
1 stor gulrot
¼ liten hodekål
4 reddiker
2 avokadoer
4 tortillalefser – her bruker jeg maistortillas
rømme
koriander
grønnsalat
totillachips

Chilisaus
4 chili
1-2 cm fersk ingefær
1 ts paprikapulver
3 ss honning
2 dl vann
1 ts flaksalt

Start med chilisausen. Finhakk chiliene eller ha dem i en matprosessor for å hakke dem opp. Tar du med alle frøene, blir sausen veldig sterk, så du kan evt. ta med halvparten. Fjern skallet på ingefæren og hakk den opp også.

Ha det i en liten kasserolle sammen med paprikapulver, honning og vann og kok opp. La det småkoke i 15-20 minutter til det begynner å tykne litt. Smak til med salt. Ønsker du en enda tykkere chilisaus, kan du røre inn litt maisennamel (utrørt i kaldt vann) i sausen når den er ferdig kokt.

Jeg liker å steke store kyllingfileter først i stekepannen, så i stekeovnen, så da setter jeg først på stekeovnen på 180 grader.

Dryss salt og pepper over kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne, gjerne en som også kan settes i stekeovnen, og legg kyllingfiletene, med skinnet ned, i pannen. Stek til skinnet blir gyllenbrunt. Vend filetene, stikk et steketermometer midt inn i den ene og sett pannen i stekeovnen. Eller flytt dem over på et stekebrett.

Stek til kyllingfileten har en kjernetemperatur på 70 grader. Ta den ut og la kjøttet hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver.

Mens kjøttet steker, gjør du klart resten. Skrell gulroten og del i helt tynne staver. Finhakk kålen og skjær reddikene i tynne skiver. Avokadoene deler du i skiver.

Varm tortillalefsene enten i stekeovnen eller i en tørr stekepanne.

Da er det klart for servering!

 

Luftig og smakfullt havrebrød

$
0
0

Med en 15-åring i hus som spiser mengder av brød, er det kjekt å kunne ha litt hjemmebakt også. De metter ganske mye mer enn de aller fleste kjøpte brød.

Jeg som er matblogger burde jo kunne skilte med hjemmebakte brød til enhver tid, men det kan jeg altså ikke. Men, jeg tror ingen lider noen nød av den grunn 🙂 Jeg bruker ofte å bake i helgene, enten rundstykker eller brød, eller kanskje begge deler!

Havre er bra for oss å spise. Det har ingen bakeevne i seg selv, så det trenger hjelp av annet mel for å heve seg luftig. Her bruker jeg både havremel og litt havregryn i brødene.

hjemmebakte havrebrød

Oppskrift på smakfulle havrebrød
2 brød

200 g havremel
100 g havregryn
200 g fint sammalt hvetemel
50 g knuske linfrø
50 g solsikkekjerner
550 g hvetemel
1 ½ ts salt
1 pk gjær
7 dl vann

Ha alle ingrediensene i en stor miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den i sammen med resten ev ingrediensene.

Sett i eltekroken og elt deigen på laveste hastighet i 20 minutter. Sett på en stoppeklokke!

Dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Smør to brødformer med olje eller formfett.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Rull dem ut til brød og legg dem over i brødformene. Pensle brødene med vann og dryss over litt havregryn. Press dem lett ned i deigen med hånden.

Dekk brødene med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. La dem etterheve til de har blitt nesten dobbelt så store, det tar som regel et sted mellom 35 og 50 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Stek brødene i ca. 50 minutter. Du kan ta et brød ut av brødoformen og kakke på undersiden av det for å høre om du får en hul lyd. Får du det, er brødet ferdig. Du kan også stikke et steketermometer i brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Den skal være 97-98 grader.

Ta brødene ut av brødformene og legg dem over på en bakerist til avkjøling.

God brødbaking!

havrebrød

 

 

 

Ukemeny for uke 14

$
0
0

Straks klart for påske, folkens! Jeg gleder meg skikkelig! Jeg skal tilbringe første halvdel av påsken på treningsleir i Danmark med en gjeng flotte ungdommer. Det er fjerde året jeg gjør, og jeg satser på at det blir akkurat like hyggelig i år som tidligere.

Mange av dere skal sikkert på fjellet noen dager, mens andre skal være hjemme å jobbe. Jeg tenker at samme hvor vi nå befinner oss, er det hyggelig å finne noen stunder for deilig mat og drikke!

Her kommer mitt forslag til ukemeny for denne uken. Vil du ha flere gode påskeoppskrifter,  må du følge med inne på bloggen. Forsiden kommer til å fylles opp av god påskemat!

Jeg ønsker deg en riktig så god uke, og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 3. april – Tomatsuppe med ostelokk

Perfekt mandagsmiddag! Enkel, billig og genial for å bruke opp både osterester og om det ligger en halvslapp tomat på kjøkkenbenken.

 

Tirsdag 4. april – Laks og rotgrønnsaker i langpanne

Denne middagen er skikkelig lett å lage, god å spise, bra for kroppen og gir lite oppvask! Deilig med middager som tilfredsstiller så mange ting på én gang!

 

Onsdag 5. april – Risotto med asparges og bacon

Det er lurt å røre jevnt og trutt i gryten mens risottoen koker. Ellers er det riktig så enkelt og greit å lage denne vårlige middagen!

 

Torsdag 6. april – Smørbrød med fiskekaker og potetskiver

Lag fiskekakene selv (som faktisk er riktig så enkelt) eller kjøp gode i butikken! Jeg synes at smørbrød som dette er gode middagsalternativer innimellom.

 

Fredag 7. april – Saftige kyllingklubber med ratatouille

Saftig kyllingkjøtt og varm, fransk grønnsakssalat! Gode ingredienser for en herlig fredag!

 

Lørdag 8. april – Saftig lasagne med spinat

Denne lasagnen bruker bestandig å være helt fulltreffer å servere hjemme hos oss! Jeg tror vi er akkurat like glade i spinat alle sammen! Om du ikke har prøvd med litt spinat i lasagnen før, er utfordringen herved gitt! Jeg tror ikke du vil angre.

 

Søndag 9. april – Mexikansk gryte

Har du allerede kommet deg opp på fjellet og planlegger en lengre skitur, kan du gjerne la denne gryten godgjøre seg inne i stekeovnen hele dagen mens du drar mil etter mil!

Den er skikkelig god å spise for oss som har tenkt å holde oss i lavlandet også 😉

 

Ukens kake – Hvit sjokoladekake med blåbær

Dette er en knallgod kake med hvit sjokolade og blåbær i! For meg er dette en herlig påskekake – selv om det virkelig kan lages hele året!

 

Ukens gjærbakst – Frokostrundstykker

Få en herlig start på dagen med helt nystekte rundstykker! I denne oppskriften bruker jeg litt surdeig, men du kan godt bare øke gjærmengden litt. Hvor mye, står i oppskriften.

 

En riktig så god uke til deg!

Lammekoteletter med couscous og yoghurtdressing

$
0
0

Jeg elsker smakene fra godt lammekjøtt sammen med couscous, tørket frukt og en syrlig yoghurtdressing full av hvitløk! Skikkelig gode smakskombinasjoner, spør du meg!

Dette tenker jeg er mat som er topp å servere når det er lammekjøtt tilgjengelig i butikken. Jeg skulle ønske at det var litt lettere å få tak i lammekjøtt hele året. Det er jo så godt!

Skal du servere det på sommeren, er kjøttet kjempefint å grille!

Her kan du se fra live-sendingen min på Facebook da jeg lagde dette!

Oppskrift på lammekoteletter med couscous og yoghurtdressing
til 4 personer

Lammekotelettene
4 eller 8 lammekoteletter, avhengig av størrelse
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1/2 ts spisskummen
1 ss olje

Couscous
4 dl couscous
4 dl kokende vann
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
50 g pistasjenøtter
50 g pinjekjerner
10 tørkede aprikoser
40 g tørkede tranebær
1/2 granateple
3 ss olivenolje
50 g ruccola

Yoghurtdressing med mynte og hvitløk
1 fedd hvitløk
3 dl gresk yoghurt
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 liten skvis sitronsaft
15 mynteblader

Begynn gjerne med dressingen, for den har godt av å stå noen minutter før den spises. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og bland det sammen med yoghurten, salt og pepper i en bolle. Smak til med sitronsaft. Hakk opp ca. 10 mynteblander og rør inn. Resten av bladene pynter du med.

Ha couscousen i en bolle som tåler høy varme. Ha over halvparten av saltet og litt nykvernet pepper og rør rundt. Hell over det kokende vannet og legg en tallerken på toppen av bollen, som et lokk. La det stå slik i 4-5 minutter.

For å få mest mulig smak ut av nøttene, bruker jeg å ha dem i en helt tørr stekepanne og la dem steke noen minutter til de begynner å få brune flekker på seg. Ha dem så over på en tallerken.

Del opp aprikosene i små terninger. Jeg bruker å dele hver aprikos i 6 småbiter. Bland dem med nøttene.

Til disse bildene har jeg stekt lammekotelettene i en grillpanne. Du kan gjerne grille dem ute, når det er vær til det, eller du kan bruke en helt vanlig stekepanne. Når jeg griller eller bruker grillpanne, gnir jeg oljen på selve kotelettene, mens når jeg steker dem i en stekepanne, varmer jeg oljen i pannen først.

Krydre lammekotelettene med salt, pepper og spisskummen før du gnir dem inn med oljen. Varm grillpannen til den blir skikkelig varm. Legg i kotelettene og stek dem i 4-5 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen på dem og hvor varmt eller kaldt kjøttet var når du la det i pannen. xkxkxkxk

Ta lokket av couscousen. Bruk en gaffel til å røre luft inn i couscousen og til å fjerne eventuelle klumper. Hell over 2 ss olivenolje og rør inn både den, nøttene og den tørkede frukten. Del granateplet i båter og plukk ut de små kapslene inni. Ha dem i couscousen. Smak til med salt og pepper. Bland inn salatbladene.

 

De beste cashewnøttene!

$
0
0

I dagens blogginnlegg kommer det en skikkelig gladmelding! For, det føles veldig godt når jeg både kan kjøpe et bra produkt OG samtidig være med å støtte en god sak. Og det kan jeg – og du – når vi kjøper Den Lille Nøttefabrikkens poser med cashewnøtter fra Mosambik. Det at det er akkurat disse nøttene som ligger i en pose vi kan kjøpe, er et resultat av en satsing på lokalt næringsliv i Mosambik, som gir norske forbrukere tilgang på kvalitetsvarer.

Satsingen har det klingende navnet Nøtter som nytter!

Her kan du se litt mer om det arbeidet som drives:

Tradisjonelt har bøndene jobbet hver for seg, noe som har gitt dem veldig liten markedsmakt og nærmest ingen forutsigbarhet i forhold til om de fikk solgt avlingen sin eller ikke. Siden 2011 har Norges Vel hjulpet bøndene til å bygge opp en kooperasjon – ganske likt Felleskjøpet som vi har i Norge. Til sammen kan da kooperativen garantere kjøperne store kvanta, samtidig som bonden får vite at hun eller han får betalt for sin avling. Her snakker vi med andre ord om vinn-vinn, og cashewposene til Den Lille Nøttefabrikken har gitt markedstilgang for 4.000 lokale bønder!

For hver pose som kjøpes av disse cashewnøttene settes det også av penger til et fond, der treplanting og opplæring er noen av tiltakene. Dette sikrer bonden økt avling og dermed også bedre levevilkår. Satsingen i Mosambik har blitt lagt merke til av utenriksministeren som kaller dette langsiktig næringsorientert bistand!

Du kan lese mer om hva unteriksministeren mener om denne satsingen her!

Like over påske kommer en knall oppskrift hvor jeg bruker cashewnøttene i en deilig salat!

Bidra til nøtter som nytter du også og delta på cashew-quiz her!
Svarer du rett, er du med i trekningen om å vinne en cashew-middag for deg og dine venner. 

Den Lille Nøttefabrikken holder til i Fredrikstad, og ettersom jeg også bor i Østfold, jeg synes det er ekstra moro å samarbeide med dem.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Lille Nøttefabrikken. 

 

Rømmedressing med Tabasco og tomatsalsa

$
0
0

Har du først en god oppskrift på en rømmedressing kan den brukes til ekstremt mye forskjellig mat! Den er perfekt til laksemiddagen, pizzaen, pastasalaten, kjøttbollene, tacoen – you name it! Er grunnmuren på plass, kan du bare gjøre noen endringer for å tilpasse den til det du serverer.

Her har jeg laget to varianter – én med hvitløk, koriander, lime og grønn Tabasco, og én med hvitløk, paprikapulver, spisskummen og rød Tabasco. Du må smake deg fram til hvor sterk du ønsker at dine varianter skal være. Jeg liker at det river litt, men ikke at det er alt for sterkt.

Du får en strålende oppskrift på en lettvint og god tomatsalsa også. Det irriterer meg egentlig ganske mye at de glassene du kjøper er så store at vi rekker aldri å bruke opp dem før de får et mugglag på toppen. Jeg bruker den som regel bare som base, og da er det begrenset hvor mye som faktisk går. Så, nå bruker jeg heller chilisausen fra Heinz som base. Den bruker jeg til mye annet også og den er holdbar lenge etter åpning.

Med på kjøpet får du med en oppskrift på guacamole også. Den funker også veldig godt å servere til mye mer enn bare fredagstacoen. Du kan veldig gjerne servere guacamole til stekt torsk med grønnsaker til! Sjekk ut denne oppskriften!

Oppskrift på tomatsalsa med chilisaus
3 ½ ss Heinz Chilisaus
2 store tomater
½ rødløk
1 fedd hvitløk
½-1 rød chili
½ liten potte koriander
saft av ¼–½ lime
2 ss Ybarra extra virgin olivenolje
10-30 dråper rød Tabasco
litt flaksalt
nykvernet pepper

Ha chilisausen i en bolle. Skjær tomatene i små terninger på ca. ½ x ½ cm. Finhakk rødløken, hvitløken og chilien, og grovhakk korianderen. Rør det inn sammen med chilisausen. Om du vil ha med frøene på chilien og hvor mye av den du vil bruke, bestemmer du.

Klem ut limesaften og rør både den, olivenoljen, Tabascoen, salt og pepper inn i salsaen. Smak til for å få riktig mengde med både Tabasco, salt og pepper.

Oppskrift på grønn rømmedressing
3 dl lettrømme
1 fedd hvitløk
½ liten potte koriander
saft av ¼–½ lime
20-30 dråper grønn Tabasco
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Oppskrift på rød rømmedressing
3 dl lettrømme
1 fedd hvitløk
saft av ¼–½ lime
20-30 dråper rød Tabasco
½ ts paprikapulver
¼ ts spisskummen
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Til begge disse dressingene river du hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rører inn sammen med resten av ingrediensene. Korianderen hakker du opp før du rører inn.

 

Oppskrift på guacamole
2 medium store avokadoer
1 fedd hvitløk
10 stilker koriander
saft av ¼–½ lime
5-10 dråper Tabasco
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper

Del avokadoene i to og fjern steinene før du skraper kjøttet ut av skallet. Mos det sammen med et revet hvitløkfedd. Hakk opp korianderen, rør inn resten og smak til med salt og pepper.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 


Her er alt du trenger å vite om lammelår!

$
0
0

I en serie med filmer og blogginnlegg – du finner alle her – har Kjell Ringstad og jeg tatt for oss ulike stykningsdeler fra både storfe, svin, elg og lam, og kommet med både gode oppskrifter og tips i forhold til nedskjæring og behandling av råvarene.

Nå har tiden kommet til LAMMELÅRET! Det er så utrolig mye godt som kan lages av et lammelår! Filmen under er lang og god, så her er det bare å finne frem kaffekoppen, legge beina på bordet og ta til seg 😉

Her kommer en kort oppsummering av filmen og linker til oppskrifter som ligger her på bloggen: Du kan helsteke et lammelår akkurat sånn som det er. Du kan gjøre det helt klassisk eller langsteke det og gi det asiatiske smaker.

I filmen viser Kjell hvordan vi kan beine ut lammelåret. Da er det fint å fylle med hvitløk og urter før du binder det sammen og steker. Sjekk ut denne oppskriften på urtefylt lammelår med ovnsbakte poteter og brun saus!

Beiner du ut låret, får du også flatbiffen og mørbraden som egne stykker. De egner seg veldig godt til å brunes i panne før du helsteker dem i stekeovnen på 125 grader til du får en kjernetemperatur på 63 grader. I filmen viser vi hele prosessen.

Når du deler opp lammelåret, kan du også få fint kjøtt til å lage deilige gryter. Både denne lammegryten med hermetisk tomat og oliven og denne lammegryten servert med couscous og yoghurtdressing er verdt å sjekke ut!

God lammesesong og god middag!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad. 

Frokostmuffins med blåbær

$
0
0

Dette er hva jeg kaller herlig helgefrokost! Muffinsene fungerer også veldig godt til kveldsmat på en hel vanlig kveld. De er skikkelig sunne og gode. Her i huset spiste 15-åringen nettopp 5 stykker til kveldsmat!

Selv om vi spiser mengder med banan hjemme hos oss, hender det både titt og ofte at det blir liggende noen brune bananer på kjøkkenbenken. Når jeg er flink, deler jeg dem opp og fryser ned, så er de klare til å bli brukt i smoothie. Ellers bruker jeg dem særdeles gjerne i disse frokostmuffinsene! Bananen er med på å gjøre dem ekstra saftige.

For å sette en ekstra spiss på smaken, kan du gjerne koke blåbærsyltetøy å servere til. Jeg bruker bare å kjøpe en pose med frosne blåbær i butikken og ha dem i en kjele sammen med litt sukker. Da har jeg herlig syltetøy 5 minutter senere.

Her kan du også se at jeg lager disse muffinsene på livesendingen min, som jeg bruker å ha på Facebooksiden min hver mandag klokken 15!

Oppskrift på frokostmuffins med blåbær
12 muffins

1 stor moden banan
2 egg
½ dl oliven- eller rapsolje
1 ½ dl naturell yoghurt eller kesam
2 ss flytende honning
50 g pekannøtter eller valnøtter
1 ts vaniljesukker
1 ½ ts natron
1 ½ ts bakepulver
1 ½ ts kanel
200 g fullkornshvetemel eller fint sammalt hvetemel
50 g store havregryn
25 g sesamfrø
200 g blåbær – her bruker jeg amerikanske blåbær

Blåbærsyltetøy
400 g blåbær – skogsblåbær
125 g sukker

Til servering
yoghurt naturell eller kesam

Sett stekeovnen på 180 grader og kle et muffinsbrett med muffinsformer.

Mos bananen i en bolle med en gaffel. Ha i eggene og oljen, yoghurten eller kesamen og den flytende honningen og pisk det lett sammen. Har du bare fast honning, varmer du den opp før du har den i og blander den inn.

Grovhakk pekan- eller valnøttene før du har halvparten av dem i bollen sammen med resten av ingrediensene. Rør det kjapt sammen. Muffinsene blir luftigst og best hvis du barer rører det kjapt sammen. Det går helt fint om det er noen klumper igjen.

Fordel muffinsrøreren i formene. Jeg bruker bestandig en isskje til å fordele muffinsrøre. Du vet sånn litt gammeldagse isskjeer som har en ståltråd inni selve skjeen som er med på å føre røren (eller isen) ut av skjeen. Du kan også bruke to skjeer. Dryss resten av nøttene på toppen.

Stek muffinsene i ca. 25 minutter. Sjekk med en kakepinne for å sjekke om de er gjennomstekte. Stikk pinnen midt i en av muffinsene. Kommer pinnen tørr ut, er muffinsene ferdige. Hvelv muffinsene ut av brettet og over på en bakerist, og la dem bli avkjølt.

Ha blåbærene og sukkeret i en kjele og kok opp. La det koke i 4–5 minutter, til det tykner litt. Jeg bruker å knuse noen av bærene med en gaffel under kokeprosessen.

Server muffinsene med kesam og blåbærsyltetøy.

 

Mat i påskeuken!

$
0
0

Hei godtfolk! Jeg håper dere alle har hatt en fin plamehelg, hvor dere nå enn har vært! Det kommer ikke noen vanlig ukemeny denne uken, men jeg har funnet frem en del oppskrifter som jeg tenker passer fint å lage i påsken. Håper du finner noe du har lyst til å lage! Og ikke minst, å spise 🙂

En riktig god påske til deg, og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Urtefylt lammelår med knallgode poteter og brun saus

Hvis du går med planer om å servere et lammelår i løpet av påsken, vil jeg tipse deg om denne varianten. Her får du rett og slett et veldig godt måltid mat!

 

Tortano – innbakt brød med egg, ost og skinke

Bare utseende på dette brødet får det til å kile nedover ryggtavlen! Et fantastisk brød å sette på lunsbordet en dag i påsken!

 

Herlig sjokoladekake uten mel, med sjokoladekrem og sjokoladeegg på toppen

Det kan jo ikke bli bedre da! Her snakker vi sjokolade, på sjokolade, på sjokolade 🙂 Veldig enkel kake å lage og særdeles god å spise!

 

Kaldhevede rundstykker

Har du lyst på helt nystekte rundstykker til frokost, er det et lurt triks å lage rundstykkene nesten ferdig dagen før. Du ruller dem ut og setter dem klare på stekebrettet. Så setter du hele brettet i kjøleskapet eller på et annet kaldt sted over natten. Så er det bare stekingen som gjenstår før frokosten kan serveres!

 

Lammegryte

Jeg ELSKER gryter som får stå å boble på varmen så lenge at kjøttet blir ultramørt og smakene bare åpenbarer seg i munnen! Herlighet! Dette er en sånn gryte! Du kan servere ris til, potetstappe eller, som jeg foreslår i innlegget, couscous og yoghurtdressing!

 

Farg dine egne påskeegg

Det blir litt ekstra stas over påskefrokosten når du gir dem en herlig farge. I denne blogginnlegget får du oversikten over hvordan du farger eggene dine i mange forskjellige farger.

 

Påskeboller i langpanne

Jeg er veldig glad i engelskmennenes tradisjon med å lage egne påskeboller! Ganske så like som våre vanlige hveteboller, men med et kryss over og gjerne med en tynn glasur på også!

 

Eltefritt brød med fullkornshvetemel

God gjærbakst er godt samme hvor du befinner deg og det er akkurat det du får når du baker et eltefritt brød!

Så finn fram melet og en gryte, så er du allerede godt på vei til herlig nybakst!

 

Cookies som fungerer veldig bra som SUPERBENSIN på skitur

Disse cookisene er perfekte å ha i sekken når man er på skitur! Jeg har en mengde bevis på at både små og store får nye krefter av en kjeks eller to på skituren når oppoverbakkene føles litt for lange på hjemveien.

God påske til deg!

 

Langstekt lammebog

$
0
0

Lammebogen egner seg veldig godt til langsteking. Bogen er forbeina og skulderen på et dyr, og her sitter det masse godt kjøtt som blir supermørt når det får noen timer i varmen. Det har en del marmorert fett i seg, som bidrar sterkt til å lage den gode smaken på det ferdige kjøttet!

En lammebog er ganske mye mindre enn et lår, så det egner seg om det ikke er så mange som skal mettes. Du kan også bruke et lammelår til samme oppskrift. Beregn minst 1 time lengre steketid da.

Her serverer jeg kjøttet pent plassert i et briocheburgerbrød sammen med en persille- og ertemos. Noe som er knallgodt! Mosen er like frisk og god i smaken som den ser ut. Den passer ypperlig å bruke som dipp til grønnsaker og til stekt fisk i tillegg til i denne burgeren.

Vil du ha litt mer tradisjonelt tilbehør, finner du det her!

Oppskrift på langstekt lammebog
middag til 4 personer eller nok til 6 litt små burgere

2 kg lammebog med bein
2 ss tørket oregano
1 ts spisskummen
¼ ts chiliflak
1 ts salt
nykvernet pepper
3 ss olivenolje
2 løk
2 hele hvitløk
5 dl vann

Persille- og ertemos
200 g frosne erter
½ liten potte persille
1 fedd hvitløk
litt flaksalt
nykvernet pepper
1­–2 ts sitronsaft

Sett stekeovnen på 160 grader.

Bland sammen krydderne og olivenoljen og gni det godt rundt hele lammebogen. Del løkene og hvitløkene i to og legg i en langpanne. Legg lammebogen over og hell i vannet. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett formen i stekeovnen.

Stek lammekjøttet i 3 timer. Ta av folien og stek videre i ca. 1 time.

La kjøttet hvile i 20 minutter før du bruker en gaffel til å dra det fra hverandre.

Kok opp vann til mosen i en kjele og tilsett 1 ts salt. Ha i ertene. La vannet koke opp igjen før du heller dem over i et dørslag og heller på nok kaldt vann til at kokeprosessen stoppes. Ha dem over i en matprosessor sammen med persillen og en grovhakket hvitløkfedd. Kjør knivene rundt og mos det hele sammen.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

 

Herlige pizzasnurrer med mozzarella

$
0
0

Pizzasnurrer er en genial oppfinnelse! Enkelt å lage, lett å ta med seg både i skolesekken og når man skal ut på tur, og – ikke viktigst av alt – veldig godt å spise!

Du kan allerede finne mange forskjellige pizzasnurrer på bloggen, men jeg lever ut fra prinsippet om at det aldri kan bli for mye av det gode, så her kommer det én oppskrift til 🙂

Vil du se alle pizzaoppskriftene som finnes på bloggen, finner du dem her!

Oppskrift på pizzasnurrer med basilikum, soltørkede tomater og mozzarella
16 stykker

Deigen
800 g hvetemel
100 g havrekli – du kan også bruke havregryn
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
3 dl melk, ca. 25 grader
3 ½ dl vann, ca. 25 grader

Fyll
1 liten potte basilikum
2 fedd hvitløk
8-10 soltørkede tomater som ligger i olje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 baller, á 125 g fersk mozzarella

Jeg bruker havrekli i denne deigen, som er med på å gi en god smak og tekstur på deigen. Du trenger ikke å kjøpe inn havrekli bare for å bake disse snurrene (selv om havrekli er veldig fint å bruke i mange andre deiger også), så du kan bruke havregryn istedenfor om du heller vil det. Resten av oppskriften blir den samme.

Ha alt det tørre i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett oppi bakebollen. Væsken skal være ca. 25 grader. Jeg bruker å varme vannet i vannkokeren, men ikke helt opp til koking,  og blande det med kjøleskapskald melk. Så slipper jeg å skitne til en kasserolle for å varme opp melken.

Hell væsken i bakebollen og elt deigen, på helt lav hastighet i 10-12 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

I mellomtiden kan du lage fyllet. Ha basilikume, hvitløkfeddene, de soltørkede tomatene og salt og pepper i en matprosessor og kjør knivene rundt til det blir helt smulete. Bruk ca. 3 ss av oljen som tomatene ligger i også. Smak til med salt og pepper.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler det ut til en leiv på ca. 40 x 70 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Fordel fyllet utover deigen. Så deler du opp osten i småbiter og fordeler utover.

Rull sammen til en fast pølse. Start fra den ene langsiden. Skjær i 16 like store deler og legg dem over på 2 bakepapirkledde stekebrett. Dekk snurrene med plast eller et bakeklede og la dem heve i ca. 30 minutter.

Sett samtidig stekeovnen på  22g grader. Stek snurrene i 15-18 minutter, til de blir gyllenbrune og gjennomstekte. La dem avkjøles på en bakerist.

Pizzasnurrene er kjempefine å fryse!

God bakst!

 

 

Ukemeny for uke 16

$
0
0

Hei, hei! Vel overstått påske til dere alle! Håper du har hatt en fint påske, samme hva du har bedrevet. Nå er det straks tilbake til hverdagen igjen, og da er det kjekt med en liten middagsplan igjen. Så her kommer mitt forslag for middager og litt bakst for resten av uken. Håper du finner noe som du har lyst til å lage!

På tirsdag og onsdag skal jeg til Barcelona og spise tapas og puste inn atmosfære. Har du lyst til å være med på sidelinjen, kan du følge meg på Snapchat (frutimian) eller InstagramStories (Fru Timian)!

Jeg ønsker deg en riktig så fin uke, og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Tirsdag 18. april – Ørret med soyasaus og honning

Kjapp, enkel og god hverdagsmiddag med fisk, grønnsaker og ris.

 

Onsdag 19. april – Vegetarkaker med squash og ost

Disse vegetarkakene er skikkelig gode, og de er også fine å fryse ned, så lag gjerne en stor porsjon når du er igang.

 

 

Torsdag 20. april – Spagetti og kjøttsaus

Med noen små grep gjør du spagettimiddagen med kjøttsaus, enda sunnere og bedre!

 

Fredag 21. april – Tante Torhilds kyllingform

Vi er klare for tanke Torhilds kyllingform denne fredagen! Denne oppskriften har vært en føljetong i min familie i maaange år 🙂

 

Lørdag 22. april – Sushisalat

Dette er en genial måte å lage sushi til mange på! Veldig enkelt og knallgodt!

 

Søndag 23. april – Saftige koteletter med fløtegratinerte potetbåter

En skikkelig god, gammel klassiker!

 

Ukens dessert – Creme brulee med kaffesmak

Creme brulee bruker å være en sikker vinner på dessertfronten! Her har jeg laget en versjon med kaffesmak, noe som gjør seg skikkelig godt til den fyldige vaniljekremen.

 

Ukens gjærbakst – Svenske knekkebrød

Denne svenske typen av knekkebrød skiller seg fra de vanlige hjemmelagde med at du bruker litt gjær i deigen slik at de blir litt tykkere. De er skikkelig gode!

En riktig god uke til deg!

 

Pasta carbonara

$
0
0

Det er ikke mange ingredienser du trenger for å lage denne klassikeren: pasta carbonara! Ikke trenger du mye tid heller, for den er riktig så kjapp å lage!

I en tradisjonell spagetti carbonara skal det blant annet ikke være fløte i. Men jeg liker den norske tilnærmingen med en fløteskvett i, så da bruker jeg det. Så får det heller være med den 100 % tro oppskriftsfølgingen.

Oppskrift på spagetti carbonara
til 4 personer

300 g bacon
1 fedd hvitløk
400 g spagetti, tagliatelle eller bavette, som jeg bruker her
salt
6 eggeplommer
4 ss fløte
50 g parmesan
nykvernet pepper

Del baconet i mindre biter og ha i en stekepanne med høye kanter, på medium varme. Fjern skallet på hvitløkfeddet og klem det lett under knivbladet før du har det også oppi pannen. Hvitløkfeddet skal være helt, bare være med på å gi smak til den ferdige retten. Stek baconet til det har blitt gyllenbrunt.

I mellomtiden koker du spagettien i godt saltet vann.

Pisk lett sammen eggeplommene og fløten i en skål.

Når spagettien er ferdigkokt, tar du ut litt av kokevannet før du heller den over i et dørslag og lar den renne av. Ta hvitløkfeddet ut av stekepannen før du hvelver spagettien oppi pannen. Tilsett 3-4 ss av kokevannet og rør rundt.

Ta pannen av varmen og tilsett egg- og fløteblandingen. Rør rundt hele tiden mens du tilsetter den.

Rid parmesanen og rør den inn også. Ha gjerne litt ekstra parmesan til serveringen.

 

 


Superfresh thaisalat med spinat, gulrot og honningristede cashewnøtter!

$
0
0

Dette er min nye favorittsalat! Punktum og utromstegn!

Jeg elsker det når jeg blir overrasket over min egen mat. På den positive siden, vel og merke. Den dressingen blandet sammen med spinaten og gulrotstrimlene, og så toppet med de krydrede og honningristede cashewnøttene – det er superfreshe og gode smakskombinasjoner!

I salaten bruker jeg cashewnøtter fra Mosambik fra Den Lille Nøttefabrikken. Det er de beste cashewnøttene! Her kan du lese mer om hvorfor det lønner seg å kjøpe nettopp disse cashewnøttene neste gang du skal kjøpe cashewnøtter.

I Thailand har de en veldig berømt salat – som dom papaya salat – som lages med grønn papaya. Grønn papaya er ikke helt dagligkost å finne i norske butikker, så her bruker jeg gulrot istedenfor. Du kan også bruke kålrot. Jeg tror vel egentlig ikke at de bruker å krydre og honningglasere cashewnøttene på denne måten, originalt, men jeg kan forsikre deg om at de blir knallgode!

Du kan egentlig lage litt ekstra av de nøttene, så har du til kveldskos også 😉

Oppskrift på Thaisalat med spinat, gulrot og krydrede, honningristede cashewnøtter
til 4 personer

Salaten
140 g cashewnøtter fra Den Lille Nøttefabrikken
½ ts spisskummen
¼-½ ts kajennepepper
1 ss honning
1 ts flaksalt
4 litt store gulrøtter
1 rødløk
1 rød chili
150 g fersk spinat
2 ss olivenolje
saft av ½ lime
½ potte koriander

Dressingen
2 fedd hvitløk
20 g cashewnøtter fra Den Lille Nøttefabrikken
¼-½ ts chiliflak eller ½ rød chili
2 ss brunt demerarasukker
saft av 2 lime
1 ss soyasaus

Start med dressingen. Riv hvitløkfeddene på den fine siden av rivjernet og ha det i en morter sammen med cashewnøttene og chiliflakene. Bruker du fersk chili, er det lurt å hakke den opp litt først. Mos det sammen til en tykk grøt. Ha i sukker, limesaft og soyasaus og blan det hele sammen. Sett til side til etterpå.

Så er det cashewnøttene sin tur. Ha dem i en tørr stekepanne og rist dem på litt over medium varme til de blir brunflekkete. Ha i spisskummen og kajennepepper og bland sammen. Så har du i honningen. Du kan bruke både fast og flytende honning. Når honningen har smeltet rører du den godt sammen med nøttene, slik at alle får et lag honning rundt seg. Dryss over flaksaltet og hell nøttene over på en tallerken.

Skrell gulrøttene og skjær dem til lange, tynne strimler. Har du et juliennejern, kan du bruke det, og har du en mandolin, er den også veldig kjekk å bruke. Du kan også bruke et rivjern og rive gulrøttene på den grove siden.

Skjær både rødløken og chilien i tynne ringer. Jeg bruker å la frøene i chilien være med.

Dersom spinaten ikke er vasket når du kjøper den, må du vaske den godt før du har den i en stor bolle sammen med gulrotstrimlene, rødløken og chilien. Ha over olivenoljen og limesaften og rør det sammen.

Like før servering blander du inn korianderbladene, mesteparten av cashewnøttene og halvparten av dressingen. Ha det over på et serveringsfast. Dander resten av cashewnøttene på toppen og server resten av dressingen ved siden av.

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Lille Nøttefabrikken

Den ultimate snickerskaken!

$
0
0

Herlighet, folkens! Snickerskake er godt! Forrykende mektig og herlig velsmakende! En kake som passer fint å lage om man skal ha besøk i helgen eller det er et kakebord som skal fylles opp. Vi kan vel nesten si at dette er en konfektkake.

I veldig mange oppskrfiter er det Rizt-kjeks i bunnen på Snickerskaken. Nå har jeg valgt å bruke en type som heter Sætre Snackers istedenfor, fordi de er bakt uten palmeolje i seg. Jeg prøver etter beste evne å holde meg borte fra palmeoljen. Disse kjeksene fra Sætre er ganske nye i butikken, og jeg antar (men vet ikke) at de er å få kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Hvis ikke, får du spørre etter dem.

Her kommer oppskriften!

Oppskrift på Snickerskake
til en rundform på 22 cm

Bunn
3 eggehviter
275 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
150 g salte peanøtter
75 g salte småkjeks (se teksten over)

Sjokoladekrem
50 g smør
100 g mørk sjokolade, 70 % kakaoinnhold
3 eggeplommer
50 g melis
1 dobbel Snickers, 75 gram
40-50 g salte peanøtter

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme, og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen.

Ha eggehvitene i en skinnende ren miksebolle og pisk til det begynner å danne seg hvite skumtopper. Tilsett så sukkeret, inklusive vaniljesukkeret, i en forholdsvis tynn stråle mens mikseren går på full styrke. Pisk til du får en glatt og jevn marengs. Ha i bakepulveret og pisk det inn.

Ha peanøttene og kjeksene i en brødpose og knus dem med et kjevle. Jeg liker det best når det er litt ordenlige biter igjen, ikke bare helt smulete. Du gjør som du vil.

Vend dette inn i marengsen og hell det over i kakeformen. Stek bunnen i 25-28 minutter. Den er ferdig når du ser at den begynner å slippe i kantene. Ta den ut og la den avkjøles på en bakerist.

Så er vi klare for sjokoladekremen! Smelt smør og sjokolade i en kasserolle. Sett det så tilside og la det avkjøles noe. Jeg bruker å helle sjokoladen i en kald bolle sånn at avkjølingen går fortere.

Så tar du eggeplommene og melisen i en miksebolle og pisk til du får en tykk eggedosis. Tilsett den smeltede sjokoladen, som nå er lett lunken, litt og litt, og pisk det inn.

Legg kakebunnen over på et kakefat. Ta tak i bakepapiret på den ene siden og dra det av samtidig som du plasserer bunnen på fatet. Fordel sjokoladekremen over.

Skjær opp Snickersen og grovhakk peanøttene og dryss det over sjokoladekremen!

Da er det bare å rope inn flokken, koke opp kaffen og sette seg til rette!

Nyt!

 

Ukemeny for uke 17

$
0
0

Hei godtfolk! Håper dere alle har hatt en fin helg, og straks er klare for en ny uke! Her kommer, som vanlig, mine forslag til middager for den kommende uken, samt en kake og noen skikkelig saftige rundstykker. Så håper jeg at du har lyst til å prøve ut flere av oppskriftene!

Husk at jeg blir skikkelig glad for alle tilbakemeldinger som kommer både her på bloggen, på Facebook og på Instagram, så kommenter gjerne! Har du også lyst til å se mer om hva som skjer i matblogglivet, kan du følge meg på Instagram Stories – der finner du meg som Fru Timian – og på Snapchat – der finner du meg som frutimian. Den kommende uken vil du da få se blant annet at jeg får besøk av et lite filmteam på tirsdag.

Jeg ønsker deg en strålende fin uke, og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 24. april – Avocadosalat med gulrot, tomat og appelsiner

Vi tar en frisk og lett start på uken med denne herlige salaten! Server gjerne godt brød til salaten. Kanskje denne kjappe og gode loffen.

 

Tirsdag 25. april – Fiskesuppe på 1-2-3

Det er ikke mange flere minutter du bruker på å lage denne suppa sammenlignet med en posesuppe. Og smaken, den kan virkelig ikke sammenlignes med posevarianten.

 

Onsdag 26. april – Spagetti bolognese

Bestandig akkurat like poppis å servere dette til middag 🙂

 

Torsdag 27. april – Fiskeform med bacon og valnøtter

Lag hele middagen i én og samme form!

 

Fredag 28. april – Kyllingwok med cashewnøtter

Jeg er skikkelig svak for denne woken! Del opp alle råvarene før du starter, så går selve wokingen som en drøm!

 

Lørdag 29. april – Pølsepizza

Dette er nostalgi på høyt plan! Det er bare å finne frem melkeglasset og benke seg til ved bordet for å nyte den store 80-tallsklassikeren!

 

Søndag 30. april – Saftig skinkebiff med spekeskinke og veldig gode poteter

Dette er en skikkelig snasen middag! Du får ekstra saftig og smakfull skinkebiff når du surrer god spekeskinke rundt den, og de potetene er virkelig et kapittel for seg selv. Så gode!

 

Ukens kake – Ostekake med bær- og gelelokk

Det rykker automatisk i munnvikene når jeg ser denne kaken! Den ser så utrolig forfriskende og god ut. Og så smaker den det også! Herlig!

 

Ukens gjærbakst – Kaldhevede rundstykker med rugmel og gresskarkjerner

Det er veldig deilig å kunne servere helt nystekte rundstykker til frokost i helgen. Disse rundstykkene kaldhever jeg i kjøleskapet over natten. Vil du ha dem ferdig litt fortere, bruker du bare en hel pakke med gjær i deigen, og hever dem på vanlig måte.

 

En riktig god uke til deg!

 

Ferske vårruller med grønnsaker, kylling og reker

$
0
0

Ferske vårruller er så fresht og godt at det er bare å bli hodestups forelsket med en eneste gang! Jeg tenker at dette er perfekt mat å servere hele våren og sommeren. Hva du har i vårrullene, kan du variere etter eget forgodtbefinnende. I disse har jeg, i tillegg til salat, gulrot- og agurkstrimler, reker og kyllingstrimler med hoisinsaus.

Ferske vårruller som dette kalles vietnamesiske vårruller. Jeg lærte meg å lage dem da jeg var på tur til Bangkok og var på besøk på fabrikken som lager disse supertynne vårrullarkene og den søte chilisausen fra Blue Dragon. Du kan lese mer om den spennende turen her!

Vil du prøve deg på friterte vårruller, finner du oppskrift på det her!

Kunsten med å lage disse vårrullene, er å gjøre klart alt før du starter med selve rullingen. Da er det enkelt og greit å få et bra resultat allerede første gang du prøver deg. Det er dessuten lurt å legge det bløtlagte rispapiret helt jevnt og glatt utover benkeplaten, og tørke litt rundt, før du starter selve rullingen. Sjekk ut fra livesendingen min under her, så ser du hele fremgangsmåten!

Kanskje kan dette bli en ny favoritt?

Her kan du se livesending fra Facebookkanalen min hvor jeg lager vårrullene!

Oppskriften gir 12 vårruller – 6 med kylling og 6 med reker.

Ferske vårruller med kylling og reker
12 vårruller

2 kyllingfileter
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt
4-5 ss Blue Dragon Rich Hoisinsaus
42 ferske reker
2-3 gulrøtter
1 agurk
1 crispsalat
36 blader bladpersille eller koriander
1 pk Blue Dragon Spring Roll Wrappers

Blue Dragon søt chilisaus til servering
kokt ris til servering

Start med risen, så er den klar når vårrullene er klare.

Skjær kyllingfiletene i strimler. Varm oljen i en stor stekepanne og ha i kyllingstrimlene. Stek dem på forholdsvis sterk varme i noen minutter på hver side, til de er gjennomstekte. Ha i hoisinsausen og vent bitene rundt i sausen. Legg strimlene over på en tallerken sånn at de rekker å bli avkjølt.

Jeg liker best å bruke ferske reker med skall på, så da må jeg først rense rekene. Legg dem så til side. Jeg beregner 7 reker i hver av de 6 vårrullene som skal ha reker i seg, derav det litt merkelige antallet 😉 Er rekene veldig små, kan du gjerne bruke noen flere.

Skrell gulrøttene. Har du et juliennejern eller julienneskreller, kan du bruke den på gulrøttene, for de skal deles i helt tynne strimler. Har ud en bra ostehøvel kan du skjære skiver med den og så strimle opp skivene, eller du kan gjøre alt med kniven. Det blir passe lengde på strimlene hvis du deler gulrøttene i 2.

Skjær agurken i 3 like lange biter. Skjær den så i tynne skivver som du igjen skjærer i strimer. Den innerste kjernen, som er ekstra våt, tar du ikke med.

Vask salaten godt og del opp bladene og riv løs persillebladene.

Fyll en dyptallerken med lunkent vann. Dypp et av vårrullarkene i vannet i 10-15 sekunder. Du skal kjenne at det mykner opp. Legg det så helt flatt på benken. Bruk fingrene til å fjerne eventuelle bobler. Er det veldig vått rundt arket, tørker du det vekk med papir.

På rullene med reker i, legger jeg først rekene fint i en vannrett linje litt nærmere meg enn midten på vårrullarket. Legg så persille- eller korianderblad på den ene siden og agurkstrimler oppå der, og gulrotstrimlene på den andre siden av rekene. Legg to salatblader på toppen.

Ta tak i arket som ligger nærmest deg og legg det over den maten du akkurat har lagt opp. Gjør det så stramt som mulig, men ikke så stramt at arket revner. Brett inn sidene og rull sammen til en pølse.

Til rullene med kylling i, legger jeg i salatblandene først før jeg legger i kyllingen og fortsetter med resten. Jeg bretter dem inn på samme måte.

Del vårrullene i to og legg dem over på et serveringsfat. Jeg bedriver aktiv dobbeldipping når jeg spiser disse vårrullene, så jeg liker best å helle den søte chilisausen i små skåler slik at alle kan få hver sin.

Kos deg!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Fiskeform med laks og torsk

$
0
0

Lettvinte og gode fiskemiddager vet jeg er skikkelig populært her på bloggen! Og denne fiskeformen passer veldig godt inn i den kategorien. Det er ikke veldig mange minuttene du bruker på å gjøre klar ingrediensene til verken formen eller potetstappen som jeg serverer til.

For en stund siden hadde jeg besøk av Norges kjappeste 800 meter-løper, Ingvill Måkestad Bovim, her på kjøkkenet mitt, hvor vi kokkelerte og skravlet oss gjennom en dag. Dette var én av middagene vi lagde.

Klikk deg inn her for å besøke bloggen til Ingvill! Her skriver hun skriver om mat og trening.

Oppskrift på fiskeform med torsk og laks
til 4 personer

Fiskeformen
2 sjalottløk
½ squash
1 rød paprika
3 vårløk
300 g laksefilet
300 g torskefilet
¼ ts chiliflakes
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ½ dl creme fraiche
1 ½ dl fløte
150 g ost

Potetstappen
800 g kokefast potet
25 g smør
ca. 1 ½ dl melk
litt salt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 200 grader.

Kok opp usaltet vann i en kasserolle til potetstappen. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet. Kok dem møre. Litt avhengig av potettype og størrelse på bitene, tar det omlag 15 minutter.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. Ha smøret i kasserollen og knus potetene med en stapper. Spe med melken og rør ganske så kraftig i mosen. Smak til med salt og pepper.

Finhakk sjalottløken og ha i en ildfast form. Skjær squashen i skiver, paprikaen i mindre biter og vårløken i ringer. Ha det også i formen.

Er det skinn og bein på fiskefiletene, fjerner du det før du deler dem i terninger på ca. 4 x 4 cm og har i. Dryss over salt og pepper. Rør sammen creme fraichen og fløten før du heller det i formen. Riv osten og dryss over.

Stek fiskeformen i ca. 15 minutter. Skru gjerne på grillelementet i ovnen de siste 2 minuttene slik at osten blir gyllenbrun.

God middag!

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live