Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Ukemeny for uke 3

$
0
0

Hei kjære godtfolk! Håper du har en strålende fin dag og at du har hatt en bra start på det nye året. Tenk, det har allerede vart i to uker.

Som vanlig kommer det en ukemeny her fra meg, med forslag til middager hver dag den kommende uken, samt en kake og en gjærbakst. Og som vanlig blir det varierte middager med både kjøtt, fisk og vegetarisk. Jeg håper du finner mange oppskrifter som du har lyst til å prøve ut.

Jeg ønsker deg en riktig så god uke og husk; Nyt livet og nyt maten!

PS! Er du på Snapchat? Da blir jeg skikkelig glad om du har lyst til å følge meg! Du finner meg som frutimian.

 

Mandag 16. januar – Pasta med tomatpesto

Jeg kommer virkelig aldri til å bli lei av pasta med en eller form for pesto! Så utrolig smakfullt og godt å spise og så enkelt å lage. Det må jo bare stå pent plassert på favorittlista!

pasta-med-pesto

 

Tirsdag 17. januar – Hjemmelaget fiskegrateng

Dette er virkelig en av de store barndomsfavorittene! Hjemmelaget fiskegrateng! Jeg tror det fremdeles er poppis hos den oppvoksende slekten, så da er utfordringen herved gitt.

fiskegrateng-med-torsk-og-erter

 

Onsdag 18. januar – Pasta med kylling og tomatsaus

Vi er enige om at vi elsker supergode hverdagsmiddager som kan lages på under 30 minutter! Ikke sant? Og som i tillegg er bra for både kropp og sjel å spise. Det er denne middagen!

tagliatelle-med-kylling-og-tomatsaus

 

Torsdag 19. januar – Curry med svinefilet og koriander

En god curry er skikkelig godt både sommer og vinter, synes jeg. Er det ordentlig varmt, kjører jeg på med enda litt mer chili, bare for å møte hete med hete. Og er det iskaldt ute, må det jo mye chili til for å holde blodomløpet i gang. Funker som bare det.

curry-med-kokosmelk-koriander-og-svinekjott

 

Fredag 20. januar – Thailandske fiskekaker med sursør agurk- og chilisaus

Jeg simpelthen ELSKER disse fiskekakene! De er smaken av sol, varme, helige smaker og glede! Ikke småsaker, med andre ord 🙂 Det er noen litt fremmede ingredienser i oppskriften, men sjekk ut hyllene i din nærmeste dagligvarebutikk. Utvalget har blitt mye bedre de siste årene.

fiskekaker-med-thailandske-smaker

 

Lørdag 21. januar – Mør biff med grønnsakssalat og rødvinssaus

Lyst på en skikkelig saftig biff? Akkurat passe stekt og med massevis av god smak? Innimellom er det fantastisk godt med et anstendig stykke mørt kjøtt. Her har jeg lagd en italiensk grønnsakssalat til – caponata heter den – og den er helt smashing til!

caponata

 

Søndag 22. januar – Lammegryte

Jeg elsker grytesøndager på vinteren! Det er noe med denne putrende gryten og godlukten som sprer seg rundt i hele huset!

Lammegryte

 

Ukens kake – Sjokoladekake i langpanne

Enkel, kjapp og god!

sjokoladelangpannekake

 

Ukens gjærbakst – Supergode, eltefrie baguetter

Disse baguettene er de beste jeg baker! Ingen over, ingen ved siden!

baguetter

Riktig god uke til deg!

 

 

 


Kjøleskapsgrøt

$
0
0

Denne oppskriften er til alle dere som elsker en god start på hverdagen sin! Jeg garanterer deg herved at det får du hvis du bruker 1 minutt og 20 sekunder på å røre sammen ingrediensene til denne kalde havregrynsgrøten, eller kjøleskapsgrøten, på kvelden! Så er det bare å ta den ut, røre rundt en gang og drysse over den toppingen du ønsker, mens du gnir søvnen ut av øynene!

Vil du heller ha havregrynsgrøten din varm? Da finner du oppskrift på det her!

Oppleves grøten litt for tykk på morgenen, tilsetter du en liten dæsj med melk som du rører inn.

havregrynsgrot-uten-koking

Oppskrift på kjøleskapsgrøt
nok til 2 porsjoner

100 g (2 ½ dl) lettkokt havregryn
1 ¼ dl melk
1 dl vann
4-5 flak med flaksalt (veldig lite, med andre ord)

Topping
½ banan, noen hasselnøtter, bittelitt brunt sukker, litt kanel, eller….
litt syltetøy (gjerne med mye bær og lite sukker) og noen friske bær

Rør sammen ingrediensene til grøten i en bolle. Legg over plastfolie eller et lokk og sett bollen i kjøleskapet til neste dag. Du kan bytte ut vannet med eplejuice, hvis du ønsker litt mer smak av grøten.

Ta ut bollen og rør rundt en gang eller to. Jeg er ikke like nøye med oppmålingen bestandig, så noen ganger trenger grøten en liten dæsj med melk for å få den riktige konsistensen på morgenen.

Ha over ønsket topping. God frokost!

kjoleskapsgrotkjoleskapsgrot-3havregrot-uten-koking-2havregrynsgrot-uten-koking-2havregrynsgrot-uten-koking

 

 

 

 

Når du trenger god plass i kjøleskapet

$
0
0

Jeg tror kanskje ikke jeg hadde greid meg uten et stort kjølehjørne hjemme! Det er utrolig deilig å ha så stor plass at jeg kan handle inn akkurat hva jeg vil uten å bekymre meg for om jeg får plass i kjøleskapet eller ikke.

Jeg er så heldig å få være ambassadør for Norcool sine kjølehjørner, og i dem får du virkelig plass til alt du vil!

Med en familie som konsumerer mengder med melk, som har verpeglade høns, og meg som baker masse, er dette samarbeidet perfekt. Ja, hva gjør du egentlig hvis du har en kake som står på stettefat (og som trenger å stå i kjøleskap) og du har et vanlig kjøleskap? Jeg har skrevet om kjølehjørnet her på bloggen en gang før også. Det kan du lese her.

Norcool sine kjølehjørner er like store som 4-5 store kjøleskap og de er klassifisert i energiklasse A+. I år er jeg og kjølehjørnet med i produktkatalogen deres! Det synes jeg er skikkelig kult!

Du kan se hele katalogen her.

Fru Timian og kjølehjørne fra NorcoolFru Timian og kjølehjørne fra Norcool

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Norcool

 

Fiskegrateng med laks og spinat

$
0
0

Nå sprekker jeg snart, slo husets 13-åring fast etter å ha forsynt seg raust av middagen to ganger. Mor kunne dermed konstantere at kombinasjonen laks og spinat slo godt an også i en fiskegrateng.

De siste årene har vi spist mer spinat hjemme hos oss enn vi har gjort alle de foregående årene til sammen. Alle fire elsker det, og spinatsmaken passer så godt til utrolig mye forskjellig mat.

Den aller største spinatfavoritten hos husets eldste tenåring, er denne spinatpaien med fetaost!

Som base har jeg brukt denne fiskegratengoppskriften, som allerede ligger her på bloggen, men erstattet ertene med ganske mye spinat, og så bruker jeg bare laks. Du kan selvfølgelig også bruke andre fiskeslag dersom du heller vil det. Jeg gjorde noen små andre endringer også, som var en ren tilpasning til hva jeg hadde i kjøleskapet.

Jeg bruker frossen spinat i denne oppskriften. Den trenger du ikke å tine før bruk. Bare ha den rett i den tykke hvite sausen – se lengre ned i oppskriften.

Kos deg med en herlig middag!

hjemmelaget fiskegrateng

Oppskrift på fiskegrateng med laks og spinat
romslig porsjon til 4 personer

50 + 25 g smør
4 ss hvetemel
3 dl melk
1 ½ dl creme fraiche
450 g spinat – gjerne frossen
salt
nykvernet pepper
2 egg
600 g laksefilet
ca. 1 dl brødrasp – bruk gjerne tørkede loffskiver som du kjører i matprosessoren

Til servering
revne gulrøtter
kokte poteter
smeltet smør

Sett stekeovnen på 190 grader varmluft.

Smelt smøret (50 g) i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken i to-tre omganger og rør ut klumpene. Rør inn creme fraichen og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter slik at melsmaken forsvinner. Ha i de frosne spinatklumpene og rør til de har smeltet inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Ta kjelen av varmen.

Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Plommene har du i sausen og rører inn. Så pisker du eggehvitene til du kan bruke barndomstrikset – å holde bollen opp ned over hodet. For å få eggehvitene helt stive, må du bruke en helt ren bolle og piske i vei.

Del fiskefiletene i terninger på ca.3 x 3 cm. Rør dem inn i sausen før du vender inn eggehvitene til slutt.

Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp, type griljeringsmel eller tørkede brødsmuler som du kjører i matprosessoren. (har du tørt brød, kan du gjøre det og ha smulene i en pose i fryseboksen)

Fordel resten av smøret (25 g) over smulene. Sett formen i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter. La den hvile i 5 minutter før servering.

Kok poteter og riv gulrøtter.

På skikkelig husmannskost som dette (jeg kaller det det selv om jeg bruker spinat i den), er det perfekt å gjøre akkurat som jeg gjorde i barndommen – nemlig å bruke riktig så store mengder smeltet smør på toppen av de kokte potetene.

fiskegrateng med spinatfiskegrateng med laks og spinat 2

God middag!

 

 

 

Kalvegryte

$
0
0

Noe av det jeg liker aller best med vinteren, er at det da er grytetid! Herlige gryter med mange timer enten på stekeplaten eller i stekeovnen, som gjør at kjøttet og grønnsakene er skikkelig møre. Elsker det!

I denne versjonen er det lyst kalvekjøtt som jeg bruker, og som får lov til å koke sammen med moste, hermetiske tomater, løk, hvitløk og selleri, samt gulrot og en klunk med rødvin, i flere timer. Her er det bare å gjøre seg klar for grytefest!

Jeg har et samarbeid med Brødr. Ringstad, som er en kjøttforedlingsbedrift her i Rakkestad, hvor vi har laget flere filmer sammen om de kjøttråvarene som de har. Her kommer filmen om kalvekjøttet. Du kan også se Kjell Ringstad og meg lage denne kalvegryten!

 

 

tomatisert kalvegryte

 

Oppskrift på kalvegryte
til 6 personer

1 kg grytekjøtt fra kalv
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 løk
2 stilker stangselleri
1 laurbærblad
2 store gulrøtter
2 bokser knuste, hermetiske tomater
2 ½ dl rødvin
salt
nykvernet pepper
½ ts sukker
persille til servering

Potetstappe
800 kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
25 g smør
litt salt
nykvernet pepper

Skjær kjøttet i terninger på ca. 4 x 4 cm. Varm 1 ss olje i en stekepanne og brun kjøttet på sterk varme i to eller tre omganger. Ha det over i en gryte.

Skrell hvitløkfeddene og grovhakk dem. Løkene deler du i båter og stangselleriet skjærer du i små terninger på ca. ½ x ½ cm. Ha alt dette oppi gryten også, sammen med laurbærblad, hermetiske tomater, rødvin, 1 ts flaksalt og godt med nykvernet pepper. Kok opp og legg over et lokk.

La gryten koke de kommende 3-4 timene. Da kan gryten enten stå på svak varme på en stekeplate eller den kan stå inne i stekeovnen på 115-120 grader.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

kalvegrytekalvegryte 3kalvegryte med potetstappekalvegryte og potetmos

 

 

 

 

Sjokolademoussekake med stekt marsipanbunn

$
0
0

Å, som jeg elsker oppskrifter som går i arv fra person til person! Oppskrifter som du, før du får prøvd den selv, bare vet kommer til å bli vellykket nettopp fordi at du allerede har smak den! Oppskriften på denne sjokolademoussekaken har jeg fått fra hudpleiedamen min, Venke! Vi ender bestandig opp med å skravle om mat mens huden min preppes og fikses.

Dette er en herlig kake! Den er enkel å lage, ser skikkelig staselig ut og så smaker den skikkelig godt. Den fyldige sjokolademoussen passer veldig godt sammen med de hakkede hermetiske ferskenene som ligger mellom bunnen og selve moussen.

Leter du etter andre festkaker også?
Klikker du her, kommer du til flere festkaker her på bloggen!

Jeg sier bare! Kos deg!

sjokolademoussekake med bunn av marsipan

Oppskrift på sjokolademoussekake med stekt marsipanbunn

Bunn
1 pk, 400 g marsipan – bruk marsipan med høy andel mandler, f.eks Odense ekte marsipan
3 egg
1 ss kakao
1 ts bakepulver

Fyll
4-5 halve hermetiske ferskener

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade
50 g melis
1/2 dl sterk kaffe
3 eggeplommer
3 dl kremfløte

Sett stekeovnen på 175 grader og kle en rundform på 24 cm med bakepapir i bunnen.

Riv marsipanen på en grove siden av et rivjern og ha i en bolle sammen med eggene, kakaoen og bakepulveret. Rør det sammen til en deig/røre før du heller det over i formen. Stek bunnen på midterste rille i 25-30 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er ferdig stekt. Stikk pinnen midt i bunnen. Kommer den tørr ut, er kakebunnen ferdig.

Ta den ut og sett den til avkjøling på en bakerist. La formen fremdeles være på. Du kan godt steke bunnen dagen før du skal lage resten av kaken. Pakk den i tilfellet inn i plastfolie over natten.

Smelt sjokoladen til moussen i mikrobølgeovn eller over vannbad. Rør inn melisen og kaffen (den kan gjerne være kald). Så rører du inn eggeplommene.

Hvis kaffen var kald, er nok denne blandingen kald nå også. Hvis ikke, setter du den i kjøleskapet noen minutter. Pisk en luftig krem av fløten. Rør den så inn i den avkjølte sjokoladesausen. Og det er akkurat nå dette går over fra å være en sjokoladesaus til å bli en sjokolademousse.

Hakk opp ferskenene og fordel dem utover marsipanbunnen før du fordeler sjokolademoussen over. Bruk en kakespade eller en stekespade til å jevne moussen glatt utover. Sett kaken i kjøleskapet i 2-3 timer eller over natten.

Her pynter jeg kaken med jordbær. Det er også kjempegodt med en blanding av bringebær og blåbær som du pynter med sitronmelisseblader.

Nyt kaken!

sjokolademoussekakesjokolademoussekakesjokolademoussekakesjokolademoussekakesjokolademoussekakesjokolademoussekakesjokolademoussekake

 

 

 

 

Ukemeny for uke 4

$
0
0

Straks klart for en ny uke, folkens! Herlighet som ukene går! Denne uken som kommer, er en stor uke for meg! Fru Timian fyller nemlig 5 år på onsdag! Hipp hurra! Jeg er superstolt over å kunne feire 5 år med matblogg og eget aksjeselskap! Det kommer en oppsummering av de første fem, her på bloggen på onsdag!

Vi trenger å spise middager denne uken også, så her kommer mitt forslag til ukemeny! Jeg håper du finner noen oppskrifter som du har lyst til å prøve deg på. Ønsker deg en riktig så god uke! Og husk; nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 23. januar – Lettvint og veldig god fiskesuppe

Fiskesuppe er bestandig både godt å spise og populært å servere! Denne versjonen er kjapp og enkel å lage!

kjempegod-lettvint-fiskesuppe

 

 

Tirsdag 24. januar – Lettvint ost- og skinkegrateng

Jeg er veldig svak for all mat som kan lages ferdig i stekeovnen! Da tar jeg oppvasken mens maten lages ferdig i ovnen og når klokka ringer, er middagen klar til servering! Deilig!

72gr33691

 

Onsdag 25. januar – Pastasalat med søtpotet, tomater og spekeskinke

Jeg elsker det faktum at det er fullt mulig å lage deilig middag (eller lunsj) av det som har en tendens til å befinne seg i kjøleskapet eller matskapet til enhver tid. Cluet med sånn type mat er å bruke kreativiteten med de råvarene som du har tilgjengelig. Med en hylle stappet full av ulike pastatyper er jeg bestandig beredt for kjappe middager.

pastasalat-med-sotpotet-spekeskinke-og-cherrytomater1

 

Torsdag 26. januar – Lakseterninger med couscous og yoghurtdressing (sponset link)

Couscous og yoghurtdressing er en knallgod kombinasjon! Og den blir definitivt ikke mindre god av å servere stekte lakseterninger til! Herlig middag som du kan lage både til hverdag og fest!

salma-couscous-og-myntedressing

 

Fredag 27. januar – Enchiladas

Dette er bare SÅ godt! Skikkelig god tex-mex-mat som passer ypperlig å servere på en fredagskveld!

enchiladas

 

Lørdag 28. januar – Brie- og aspargespai

Jeg elsker denne paien! Jeg elsker jo sånn i og for seg de aller fleste paier, bare så det er sagt. Denne er med brie og asparges. Vil du ha med kjøtt i, er det også fint å ha biter av skinke.

pai-med-asparges-2

 

Søndag 29. januar – Mexikansk gryte

Herlig søndagsmiddag – rett og slett!

kjottgryte-med-mexicanske-smaker

 

Ukens kake – Lettvint rullekake

Å, det er skikkelig godt med en god, gammeldags rullekake! Denne versjonen har masse godt bringebærfyll. Den er herlig enkel å lage!

rullekake-med-bringebaersyltetoy

 

Ukens gjærbakst – Bagels

Disse bagelsene bruker å forsvinne nesten fortere enn jeg rekker å steke dem ferdig. Fyll dem opp med kremost og røkt laks eller annet godt pålegg!

hjemmelagde-bagels

En riktig god uke til deg!

 

 

 

 

Sjokoladecupcake med sjokoladeglasur

$
0
0

Sjokolademuffins eller sjokoladecupcakes. Jeg kjenner at jeg egentlig er så gammeldags at jeg liker å kalle alle småkaker som stekes i muffinsformer for muffins. Men du må gjerne kalle disse herlige små sjokoladekakene for cupcakes. For med denne sjokoladeglasuren på toppen, passer de jo inn i den kategorien.

Disse sjokoladecupcakene er utrolig gode! De er så lette og luftige i konsistensen. Bare sånn akkurat gjennomstekt, og med knallgod sjokoladeglasur på toppen. De er dessuten enkle å lage! Herlige land!

Om du er glad i å lage muffins, og ikke har et muffinsbrett, kan det vært en lur ting å sette opp på ønskelisten sin. Muffinser blir veldig fort rare i fasongen når de stekes uten et muffinsbrett. Jeg bruker bestandig muffinsformer som jeg setter oppi brettet.

sjokolademuffins med sjokoladeglasur

Oppskrift på sjokolademuffins med sjokoladeglasur
12 muffins

Sjokolademuffins
30 g kakao
½ dl kokende vann
150 g romtemperert smør
150 g sukker
2 egg
1 dl rømme
150 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
100 g sjokoladeknapper eller 100 g mørk sjokolade

Sjokoladeglasur
100 g mørk sjokolade
100 g romtemperert naturell kremost
50 g romtemperert smør
75 g sukker
10 g (1 ss) kakao
½ dl rømme
litt mørk sjokolade til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader, varmluft, og kle et muffinsbrett med muffinsformer.

Ha kakaoen i en skål og hell over det kokende vannet. Rør det sammen til en tykk og klumpfri røre. La det stå og avkjøles mens du lager ferdig resten av muffinsrøren.

Ha smøret og sukkeret i en miksebolle og pisk det luftig. Det tar 4-5 minutter. Stopp mikseren en gang eller tom og skrap ned langs kantene. Ha så i eggene, ett og ett og pisk dem inn, før du pisker inn rømmen. Sett mikseren på full guffe og pisk i noen sekunder til alt er blandet. Bland sammen hvetemel, vaniljesukker, bakepulver og natron og ha det i miksebollen. Nå er det greit å ha den på helt laveste hastighet, slik at ikke alt melet flyr avgårde når mikseren starter. Ha i kakao- og vannblandingen og miks det sammen. Løsne bolle og hell i sjokoladeknappene. Har de ikke små sjokoladeknapper i butikken, bruker du vanlig sjokolade som du hakker opp. Bruk en slikkepott og rør sjokoladen inn.

Fordel røren i muffinsformene.

Stek muffinsene i ca. 20 minutter. Stikk en kakepinne midt i den ene muffinsen for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, er muffinsene ferdige. Ta ut formen og sett den på en bakerist. La bare muffinsene være i formen i 10-15 minutter til før du tar dem ut og avkjøler.

For å spare oppvask, bruker jeg å lage glasuren med en gang muffinsrøren er ferdig. Da kan jeg bruke samme bolle og pisk uten å vaske den.

Brekk sjokoladen til glasuren i mindre biter og smelt den enten i mikrobølgeovn eller over vannbad. Sett den til side.

Ha kremosten og smøret i miksebollen og pisk det sammen til det er klumpfritt. Ha i sukker og kakao og pisk videre. Når blandingen er helt glatt, tilsetter du rømmen og pisker den inn. Til slutt har du i sjokoladen – som har rukket å bli litt kaldere – og pisker den inn.

La glasuren stå på kjøkkenbenken til muffinsene er avkjølte. Blir glasuren stående noen minutter, kan det være lurt å røre kraftig i den en gang eller to før du fordeler den på muffinsene.

Bruk en potetskreller til å rive sjokolade på toppen av muffinsene.

sjokoladecupcake med sjokoladeglasursjokolade cupcake med sjokoladeglasur

Kos deg!

 

 


Hipp hurra! Fru Timian feirer 5 år i dag!

$
0
0

Tenke seg til! Fru Timian kan feire 5 år i dag! Herlighet!

Det er litt over 5 år siden jeg la ut det første blogginnlegget her på bloggen, men i dag det er 5 år siden Fru Timian AS ble registrert som et aksjeselskap i Brønnøysundregistrene og jeg sto uten noen annen jobb. Fra da av skulle jeg bare jobbe med bloggen, bøker, matspalter og alt det andre som jeg har gjort og gjør som matformidler. Det synes jeg må feires med et aldri så lite tilbakeblikk.

Det har jo virkelig vært fem forrykende år, med veldig mye moro, mye jobbing, litt bekymring innimellom, men aller mest et stort eventyr! Jeg elsker å være matblogger! Og jeg elsker det faktum at vi etterhvert har fått mange flere sosiale mediekanaler å spille på også! Jeg har fått helt dilla på  å bruke Snapchat og Instagram Stories i det siste.

hveteboller

Èn av de aller første oppskriftene jeg la ut på bloggen var oppskriften på VERDENS BESTE BOLLER! Og den oppskriften har ligget helt på toppen av besøkslisten helt siden da. Ingen andre oppskrifter har jeg fått flere tilbakemeldinger på!

Ja, jeg må si noen ord om tilbakemdlinger fra dere som leser oppskriftene mine! Jeg er så takknemlig for alle de mailene, brevene, sms’ene og kommentarene jeg får! Tenk at dere gidder å bruke tid på å sende meg en melding om at dere er glade for å ha prøvd en oppskrift! Tusen takk! Takk for alle spørsmål og tilbakemeldinger.

arvekyllingen

Det er én oppskrift på bloggen som vel må sies å ha vokst seg langt utenfor Fru Timians lille verden, og det er ARVEKYLLINGEN! Og det er utrolig moro. Jeg har opplevd så mange ganger at folk som ikke har peiling på hvem jeg er, snakker om Arvekyllingen. Og det er veldig stas! Hvis du ennå ikke har prøvd den, er utfordringen herved gitt 🙂

Noe av det beste, sånn rent arbeidsmessig, som har skjedd i løpet av disse fem årene, var å få seg et eget arbeidssted! Jeg jobbet som matspaltist på deltid i flere år før Fru Timian ble til også, og da jobbet jeg  hjemmefra. Jeg hadde blant annet matspalte i Dagbladet i mange år. Her kan du se litt fra en FOTODAG HJEMME PÅ KJØKKENET sammen med fotograf Mette Møller, som var Dagbladfotografen min.

Det var utrolig herlig å kunne innredet VERKSTEDET! Endelig hadde jeg et sted til alt utstyret mitt, alle rekvisittene og fotostativene. Og jeg kunne reise fra rotet på ettermiddagen. Jeg elsker verkstedet mitt og ser definitivt på det som mitt andre hjem. Du kan se mye mer herfra hvis du følger med på Snapchat (frutimian) eller Instagram Stories (Fru Timian), for jeg legger ut masse snutter fra når jeg jobber her.

cover

I 2015 kom min siste bok ut: Fru Timians beste sommermat! Du kan se bildene fra LANSERINGSFESTEN HER! Totalt har jeg skrevet 8 (!) bøker. Tenk det. Den første boken min kom ut i 2004 og heter Nybakt. Jeg vet det er veldig mange som har bakt veldig mye fra den boken, og som fremdeles gjør det. Det er veldig moro når jeg treffer nye mennesker og så viser det seg at de har en eller flere av bøkene mine. Spesielt moro er det jo når det også viser seg at de bruker bøkene 😉 Du kan lese om ALLE BØKENE MINE HER!

pasta-med-basilikumpesto

Ettersom jeg jobber som matblogger, lager jeg jo mye mat. Jeg er veldig glad i det jeg kaller ukomplisert, ujålete og umåtelig god mat. Greier jeg å vise at det går an å lage skikkelig god mat på en helt vanlig tirsdag, ja, da blir jeg ordentlig glad. Èn av livredderne hjemme hos oss, er BASILIKUMPESTO! Det smaker knallgodt, passer til veldig mye forskjellig mat, og du kan lage den på 2 minutter! Det er fint å ha noen favoritter som man stadig vender tilbake til, og som enkelt kan varieres.

marked-13

Som matblogger får jeg lov til å være med på veldig mye moro. Blant annet på mange spennende matreiser. Jeg har laget mat med lokale i BANGKOK, vært på tidenes fest i MEXICO, spist meg gjennom mengder av små cafeer og restauranter i LOS ANGELES, laget matfest i SPANIA og laget olivenolje på KRETA. Fy flate jeg er heldig 🙂

matkurs på verkstedet

I løpet av tiden min her på verkstedet, har jeg hatt en del matkurs. Og det er veldig moro! Jeg har dessverre ikke hatt kapasitet til å holde mange kurs i det siste, men vi får se hva som skjer videre. Hadde jo vært morsomt å ha noen kurs innimellom.

Festkake

Ettersom det er bursdagsfest, må vi ha med oppskriften på en skikkelig FESTKAKE også. Denne sjokoladekaken er knallgod, og det vet jeg at det er veldig mange av dere som synes også!

Vil du ha oppskriften på de HERLIGE SJOKOLADEMUFFINSENE, finner du dem her!

Jeg har en travel dag foran meg i dag. Først skal jeg kjøre til et spennende møte, så skal jeg på pizzasmaking. 10 forskjellige pizzaer skal smakes og bedømmes. Vil du følge med på det, må du følge meg enten på Instagram Stories eller Snapchat. Der blir det full fres!

Ha en strålende dag! Og tusen takk for at du følger Fru Timian!

 

 

Kaldhevede rundstykker med rugmel og gresskarkjerner

$
0
0

Å bake kaldhevede rundstykker er perfekt helgesyssel, spør du meg! Og jeg vet jo at mange av dere er fullstendig enige med meg! Det kan jeg nemlig se på besøksstatistikken på bloggen. Vi spiser havregrynsgrøt til frokost stort sett fem dager i uka, så da er det deilig med enten varme rundstykker eller soldiers til frokost i helgene.

Disse rundstykkene ruller jeg ut ferdig på kvelden og plasserer på et stekebrett. Så setter jeg hele brettet inn i kjøleskapet natten over. Så er det bare å ta brettet ut av kulden og sette på stekeovnen når jeg står opp.

Herlig start på dagen!

salat med pulled pork

Disse rundstykkene er også veldig gode å servere sammen med denne pulled pork-salaten!

Oppskrift på kaldhevede rundstykker med rugmel og gresskarkjerner
18 rundstykker

300 g rugmel
100 g lettkokte havregryn
600 g hvetemel
100 g gresskarkjerner + 100 g til pynt
50 g solsikkekjerner
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
6 ¾ dl vann

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du ferskt gjær, smuldrer du det rett i bollen. Hell i vannet og elt deigen på laveste hastighet på kjøkkenmaskinen, i 12–13 minutter til du har fått en blank og fin gjærdeig.

Når jeg har tid, bruker jeg å la deigen heve i bollen i 45–60 minutter, før jeg ruller dem ut, men ettersom de skal heve så lenge etterpå, går det helt fint å rulle dem ut til rundstykker med en gang også.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og kna deigen sammen en gang før du deler den opp i 18 like store deler. Rull dem ut til rundstykker.

Fyll en liten skål med lunkent vann og en skål med gresskarkjerner. Dypp rundstykkene først i vannet, så i gresskarkjernene. Sett rundstykkene over i en bakepapirkledd langpanne.

Dekk langpannen med plastfolie og sett den i kjølehjørnet over natten.

Neste morgen tar du ut brettet og setter stekeovnen på 225 grader. Jeg bruker ofte å koke opp en kjele med litt vann i og så sette stekebrettet oppå den tiden det tar for stekeovnen å bli varm. Da rekker rundstykkene å bli romtempererte før jeg setter dem inn.

Stek rundstykkene i 15–18 minutter. Legg dem over på en bakerist til avkjøling.

Rundstykkene er fine å fryse. God bakst!

 

 

 

Pulled pork-salat

$
0
0

Pulled pork er en av de matrettene som det tar ganske så lang tid å lage, men som involverer minimalt med arbeid. Bruker du 10 minutter i starten, gjør stekeovnen og tiden resten av jobben. Kanskje dette kan være noe å servere neste gang syklubben kommer?

Har du dårlig tid på den dagen maten skal serveres? Da kan du steke kjøttet dagen før, og så lune det opp innpakket i aluminiumsfolie, i stekeovnen, like før servering.

Lag gjerne disse kaldhevede rundstykkene og server til salaten!

salat med pulled pork

Oppskrift på pulled pork-salat
til 4 personer

Pulled pork
1 kg svinenakke
1 ½ ts salt
1 ts paprikapulver
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
5 fedd hvitløk
1 sjalottløk
2 laurbærblad
1 dl kokende vann

Resten av salaten
1 crispsalat
1 pk, ca. 150 g, blandet småsalat
10-12 cherrytomater
2 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 150 grader og finn fram en gryte med lokk eller en ildfast form.

Fordel salt, paprika og nykvernet pepper rundt hele kjøttstykket. Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttet kjapt rundt det hele. Legg kjøttet i gryten.

Hvitløkfeddene legger du bare hele i gryta mens løken deler du i to. Ha også i laurbærbladene og hell over vannet.

Legg på et lokk eller dekk den ildfaste formen med aluminiumsfolie før du setter den inn i stekeovnen.

Da er det bare å la den stå der de kommende 4­–5 timene. Kjøttet er ferdig når du kan dra det fra hverandre med to gafler.

Del crispsalaten i mindre biter og bland den med de andre salatbladene. Ha dem over i en serveringsbolle. Del cherrytomatene i mindre biter. Dra alt kjøttet fra hverandre og legg det over salaten.

Bland sammen olivenoljen, vineddiken, salt og pepper og hell det over salaten like før servering.

 

 

 

 

Kardemommeknuter

$
0
0

Det er jammen ikke mye som er bedre enn nystekt, fremdeles litt varm, søt gjærbakst! Hveteboller, skolebrød, kanelknuter og, ikke minst, kardemommeknuter! Jeg elsker det! Og det vet jeg at mange av dere gjør også.

Jeg bruker den gode oppskriften på hveteboller som grunnlag til disse knallgode kardemommesnurrene.

Et lite ord til sist, før du setter i gang. Hvis du ikke bruker kardemomme mye, men finner en åpnet pose i en skuff, kan det være lurt å kjøpe en ny. For smaken på de ferdige knutene blir definitivt best når kardemommesmaken virkelig får komme til sin rett.

God bakst!

kardemommesnurrer

Oppskrift på kardemommeknuter
18 stykker

Deigen
750 g hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
egg
4 dl melk, ca. 20 grader
125 g kjøleskapskaldt smør 

Fyllet
150 g mykt romtemperert smør
200 g melis
4 ts kardemomme
1 egg til pensling

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en miksebolle. Bruker du fersk gjær smulder du den opp før du har den også rett i bakebollen. Ha i egget og melken og elt deigen i 20 minutter.

Del opp smøret i små terninger og tilsett i deigen mens eltekroken fremdeles går. Elt deigen videre i 10 minutter. Da er alt smøret inkorporert og du har fått en glatt og fin deig.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

I mellomtiden kan du lage fyllet. Rør sammen alle ingrediensene til du får et klumpfritt smør.

Kle to stekebrett med bakepapir.

Dryss litt hvetemel på benken og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til en leiv som er ca. 40 x 40 cm. Smør fyllet utover på den ene halvdelen og brett den andre over. Del leiven opp i 18 strimler. Hold strimelen fast i den enden som sitter sammen og tvinn strimmelen mens du samtidig drar den enda litt lenger. Hold strimmelen mellom tommelen og pekefinger. Snurr den så rundt tuppene på pekefinger, langfinger og ringfinger to og en halv gang – til enden kommer på baksiden av langfinger. Så fester du enden inni knuten. Prøv med en hyssing en gang hvis du synes det høres innviklet ut. Du kan bare knyte strimmelen sammen til en vanlig knute eller snurre den sammen også. Det går aldeles bra.

Legg knutene over på på stekebrettene. Dekk dem med et klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 215 grader varmluft eller 225 over- og undervarme.

Pisk lett sammen egget og pensle det over kardemommeknutene. Stek knutene i ca. 15 minutter. Legg dem over på en bakerist å la de avkjøles nok til at du greier å ta i dem før du tar ditt første jafs!

Kos deg!

kardemommeknuter

God bakst!

 

Ukemeny for uke 5

$
0
0

Hei godtfolk! Jeg håper du har hatt en god uke og er klar for én ny! Jeg er superklar for en ny, og forhåpentligvis strålende uke! Med mye god mat! Det må vi jo ha 😉 Her kommer derfor mitt forslag til ukemeny for den kommende uken.

Jeg feirer det faktum at det vi går inn i februar denne uken! Januar er jo den lengste og mørkeste måneden i året, så det er på en måte befriende å legge den bak seg. Og, det er dessuten viktig å feire det som feires kan! Det synes nå iallfall jeg.

Det blir litt av hvert å finne i ukens middagstips. Fisk, kjøtt, grønnsaker, kake og bakst. Forhåpentligvis noe for enhver smak! Jeg ønsker deg en riktig så god uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

Følg meg gjerne på Snapchat, der finner du meg som frutimian, eller Instagram og Instagram Stories. Der heter jeg Fru Timian 🙂

 

Mandag 30. januar – Spagetti med squash og fetaost

Det er heldigvis ikke så mye som skal til for å lage en skikkelig god middag. Noen få utvalgte råvarer og du er virkelig et godt stykke på vei. Her er det spagetti, squash og fetaost som får lov til å stå i sentrum for denne superenkle og gode hverdagsmiddagen!

fru-timians-spagetti-med-squash-og-feta

 

Tirsdag 31. januar – Tomat- og mozzarellasalat med pesto

Herlige farger, herlige smaker og lettvint å lage! Jeg blir skikkelig glad når jeg ser disse bildene! Vil du ha middagen litt mer mettende, kan du servere disse lettvinte rundstykkene med yoghurt til.

tomatsalat-med-mozzarella

 

 

Onsdag 1. februar – Stekt torsk med ovnsbakte grønnsaker og guacamole

Dette er rett og slett veldig, veldig godt!

stekt-torsk-med-guacamole-11

 

Torsdag 2. februar – Kikertsuppe med chorizo og linser

Dette er skikkelig snaddermiddag!

kikertsuppe med chorizopølse

 

Fredag 3. februar – Baconsurret kylling med pestopoteter

Jeg kommer aldri til å bli lei av en god pesto! Pesto var veldig moderne for en del år siden og så ble det plutselig veldig lite hippt å lage og servere pesto. Det bryr ikke jeg meg særlig mye med. Er det godt, så er det godt.  De har jo ikke plutselig sluttet å lage og spise sin pesto Genovese i Italia heller.

kyllingfilet-surret-i-bacon-med-poteter-og-pesto

 

Lørdag 4. februar – Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Det er virkelig ikke hver dag jeg serverer pent danderte middager på tallerken her i huset, til det er min forkjærlighet til store rause fat for stor. Men, da jeg lagde denne retten første gang var jeg i et småjålete humør og kjente trangen etter å plassere alle elementene helt riktig på en à la carte-tallerken komme over meg. Og perfekt som det ble, det drister jeg meg til å si, har den blitt servert slik etterpå også. Når det er sagt, er det fullt mulig å servere denne fantastiske laksen på serveringsfat slik at hver enkelt kan forsyne seg også.

laks-med-sot-tomatsaus-2

 

Søndag 5. februar – Coq au vin

I disse tider hvor det er stort fokus på å bruke hønsekjøttet til mat istedenfor asfalt, passer det bra å ha med denne oppskriften i ukemenyen!

coq-au-vin-32

 

Ukens kake – Sjokoladekake med smørkremglasur

Dette er en saftig sjokoladekake med rikelige mengder smørkremglasur. Helt etter min smak!

sjokoladekake-med-smorkrem-2

 

Ukens gjærbakst – Focaccia med tørket frukt

Om du ikke har prøvd å bake denne søte focacciaen før, kommer det herved en oppfordring fra meg. Det er knallgodt å spise akkurat som det er, og det perfekte følge til god ost!

focaccia-med-torket-frukt-4

 

En riktig så fin uke til deg!

 

Grovbrød med havregryn

$
0
0

Du vet det er noe godt i vente når stekeovnen lyser og det dufter gjærbakst i hele huset! Det er jammen ikke mye som smaker bedre enn rykende varm gjærbakst, gjerne en brødskive med en god klatt smør på. Mmm!

I mange år hadde jeg problem med at brødene jeg bakte rydde sånn når vi skar skiver av dem. Det var før jeg lærte meg viktigheten av skikkelig elting. Når mel eltes, utvikles glutenet i melet, og det er dette glutenet som holder brødet sammen selv om det kommer luftbobler i det når det heves. Elter vi for lite, vil ikke bindingene bli sterke nok, og brødet ryr i stykker.

Jeg bruker bestandig kjøkkenmaskin når jeg baker brød som dette, og da lar jeg eltekroken gå rundt på laveste hastighet i 12––15 minutter. Da bruker deigen å være smidig og glatt og jeg kan kjenne at den tåler å bli dratt i uten at den rives i stykker.

Prinsippet om elting gjelder ikke når vi baker eltefrie brød og rundstykker. Da bruker vi imidlertid mye mindre gjær og så tar vi tiden til hjelp.

Havregryn både smaker godt og er bra for kroppen å spise! Den inneholder masse fiber og er rik på jern, sink, magnesium, vitamin E og vitamin B1. Den er også bra for fordøyelsen og er med på å gi en robust tarmflora. Her er det altså bare å spise på!

grovbrod-med-havregryn

Oppskrift på grovbrød med havregryn
2 brød

200 g havregryn med puffet rug og quinoa (se bilde lenger ned i saken)
100 g havremel
300 g fint sammalt hvetemel
600 g hvetemel
100 g solsikkekjerner
50 g chiafrø
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
8 dl vann, ca. 30 grader
½ dl havregryn til strøssel

broddeig-som-hever

Du kan bruke ren havregryn dersom de ikke har den varianten med puffet rug og quinoa i butikken du handler. Chiafrø kjøper jeg i min lokale dagligvarebutikk.

Ha alle de tørre råvarene i en eltebolle. Bruker du fersk gjær, kan du bare smuldre den oppi bollen den også. Ettersom deigen skal eltes så lenge, går det helt fint. Hell i vannet og sett kjøkkenmaskinen på den laveste hastigheten og elt deigen i 12–15 minutter.

Dekk deigen med plastfolie eller et kjøkkenklede og sett den til heving i ca. 1 time. Da skal den ha blitt ca. dobbelt så stor.

Hvelv deigen over på et lett melet bord og kna den sammen en gang før du deler den i to og ruller hver del ut vil hvert sitt brød. Pensle dem med vann og dryss over havregrynene. Klapp dem lett på plass. Legg brødene i smurte brødformer før du dekker dem til og lar dem etterheve i ca. 40 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Sett inn brødene og senk samtidig temperaturen til 190 grader. Stek brødene i ca. 45 minutter. For å sjekke om de er gjennom stekte, kan du ta brødet ut av formen, kakke på undersiden av det og høre om det kommer en hul lyd. Gjør det det, er også brødet gjennomstekt.

Hvelv brødene ut av brødformene og la dem avkjøles på en bakerist. God bakst!

grovbrodhverdagsbrodnystekt-brod-med-smor

 

 

 

Guacamole og tomatsalsa med litt ekstra fres!

$
0
0

Vi liker litt fres, ikke sant? Det gjør iallfall jeg! Og det er akkurat det både den hjemmelagde guacamolen og tomatsalasaen får når jeg bruker noen dråper med tabasco i dem.

Med Norge i verdenstoppen når det kommer til avokadospising, kan man jo tenke seg til at det spises ganske så mye guacamole spesielt på fredagskveldene når det er tacofredag!

Her får du en superkjapp oppskrift på hjemmelaget tacokrydder!

Både guacamole og salsa er befriende kjapt og enkelt å lage, og høyner tacomiddagen mange ganger. Hvis du kan finne tomater i flere forskjellige farger i butikken – eller kanskje i eget drivhus når det er sesong for det – så bruk gjerne det. Da ser og smaker salsaen ekstra godt!

Tabasco startet sin produksjon i 1868 på Avery Island i Louisiana i USA. Og det er fremdeles her all produksjonen er, og det er de samme tre ingrediensene i sausen nå som da – rød chili, eddik og salt. Kult!

salsa

Hvor mye Tabasco du bruker må i grunn være opp til deg, men det er godt med noen dråper. Her bruker jeg den originale røde Tabascoen. Vil du ha et litt mildere alternativ, kan du bruke den grønne varianten.

Sjekk ut denne morsomme lille filmsnutten!

Oppskrift på guacamole og tomatsalasa med Tabasco
til 4 personer

Guacamole
2 medium store avokadoer
1 fedd hvitløk
10 stilker koriander
saft av ¼–½ lime
5-10 dråper Tabasco
1 ts Ybarra olivenolje
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper

Tomatsalsa
4-5 tomater – gjerne i forskjellig former og farger
1 fedd hvitløk
1 liten rødløk
1 liten bunt koriander
10 dråper Tabasco
1-2 ss Ybarra olivenolje
2 ss eplecidereddik
saft av ¼ lime
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper

Del avokadoene i to og fjern steinene før du skraper kjøttet ut av skallet. Mos det sammen med et revet hvitløkfedd. Hakk opp korianderen, rør inn resten og smak til med salt og pepper.

Del tomatene til salsaen i små terninger og finhakk hvitløkfeddet og rødløken. Grovhakk korianderen før du blander sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

tomatsalsa og guacamolesalsa og guacamolesalsa og guacamole med Tabascohjemmelaget tomatsalsa

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen


De beste havrekjeksene

$
0
0

Herlighet, folkens! Disse havrekjeksene er gode! Stappende fulle av godt smør og havregryn som de er.

Oppskriften har jeg fra Leon Knapskog, som driver Minibakeriet i Norfjordeid. Jeg har aldri vært der selv, men har fulgt bakeriet på Instagram i lang tid. Det er utrolig fascinerende å se hvor utrolig mye godt de lager og selger i dette bakeriet, som jeg ut fra navnet antar er ganske så lite. Her om dagen la Leon ut bilde av disse havrekjeksene, med følgende tekst under: «Fikk tidenes havrekjeksoppskrift av min kjære mor! Veldig gode i seg selv og helt sinnsykt gode med smør og brunost på!»

Da måtte jeg rett og slett sende en melding for å spørre om han hadde lyst til å dele oppskriften, og det hadde han! Tusen takk til Leon! Jeg skal iallfall stikke innom bakeriet om nå mine veier går mot Norfjordeid!

Og bare sånn at det skal være helt klart: Jeg er helt enig med Leon i beskrivelsen av kjeksene. Farlig gode!

havrekjeks fra Minibakeriet i Norfjordeid

Oppskrift på herlige havrekjeks
38 kjeks

300 g mykt smør
300 g store havregryn
300 g sukker
200 g hvetemel

smør og brunost til servering

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle 3 stekebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter før du har det i en miksebolle sammen med resten av ingrediensene. Har du en flat pisker til kjøkkenmaskinen din, er den fin å bruke til å piske dette sammen. Hvis ikke, hadde jeg nok nesten brukt en eltekrok. Eventuelt pisket smøret mykt med en vanlig ballongvisk på kjøkkenmaskinen først, før jeg hadde i resten.

Deigen skal bare røres sammen til den er skikkelig blandet.

Fordel deigen i topper på bakepapirene. Jeg bruker en liten is-scoop til denne jobben, men du kan gjerne bruke to spiseskjeer. Leon gav beskjed om at hver topp skal veie 27 gram 😉

Klem toppene forholdsvis flate med en gaffel eller bruk fingrene. Stek kjeksene i 14-16 minutter. Jeg steker to brett om gangen.

La kjeksene ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig løfter dem over på en bakerist slik at de kan avkjøles der.

Så snart de er nok avkjølt, er det bare å finne frem smøret og brunosten! Kos deg!

havrekjeks med brunosthavrekjeks fra Minibakerietde beste havrekjeksene

 

 

 

 

Ukemeny for uke 6

$
0
0

Hei godtfolk! Håper du har hatt en fin uke og straks er klar for å ta fatt på en ny! Jeg elsker mandager som kommer med en ny uke og, forhåpentligvis, mange nye og spennende opplevelser.

Ofte på søndagene tar jeg et dypdykk inn i kjøleskapet for å sjekke hva som finnes av frukt og grønnsaker, drikke, pålegg og om det ligger middagsrester som skal brukes opp. Det er greit å få en oversikt og så lage seg en plan for den kommende uken ut fra den. Det betyr at du har noen andre grønnsaker liggende enn det jeg bruker i ukens middagsoppskrifter, må du veldig gjerne bytte, sånn at du får brukt opp det du har.

Denne uken er lik de foregående, med at jeg prøver å variere middagsforslagene med ulike typer kjøtt, fisk og vegetar, slik at én hel uke skal gi et ganske så variert kosthold. Jeg håper du finner mye som du har lyst til å prøve ut denne uken også!

En riktig så god uke til deg! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 6. februar – Fiskepinner med pommes frites og remulade

Hvilken herlig start på uken med denne middagen! Dette er virkelig middag for hele familien!

fiskepinner-med-pommes-frites-og-remulade-3

 

Tirsdag 7. februar – Ovnsbakte koteletter og grønnsaker

Jeg har en stor forkjærlighet til middager som kan lages ferdig i langpannen i stekeovnen. Nesten ingen oppvask og når alle forberedelsene er gjort, er det bare å sette seg ned og vente. Herlig!

Her er det grønnsaker og koteletter som blir plassert i langpannen. Så lager jeg er erte- og myntepuré som jeg serverer til. Skikkelig forfriskende og god!

koteletter-og-gronnsaker

 

Onsdag 8. februar – Kyllingsuppe med nudler

Denne kyllingsuppen er kjapp å lage til både få og mange, og den smaker helt supert!

kyllingsuppe-med-nudler-og-sukkererter

 

Torsdag 9. februar – Pytt i panne

Denne oppskriften er definitivt ment for å bli variert ut fra fra hva du har tilgjengelig i kjøleskapet. Både kjøtt- og fiskerester er helt topp å ha i, i tillegg til grønnsakene. Ta et dypdykk inn i skuffer og skap for å se hva du kan finne!

pytt-i-panne-med-posjert-egg-3

 

Fredag 10. februar – Entrecôte med blåskimmelost og potetkaker

Disse potetkakene er en morsom vri på potetstappa. Du kan lage stekte potetkaker av revet potet også – röstipoteter – men her lager jeg en potetstappe først som jeg så steker i en blanding av smør og olje til den får en gyllenbrun skorpe. Passer veldig godt sammen med kjøttet og blåmuggosten.

entrecote-med-potetkake

 

Lørdag 11. februar – Sushisalat

Min venninne, Guri, hevder du hun har servert dette til alle gjestene de har hatt på besøk de siste årene! Og så er det rett og slett en skikkelig lettvint rett å lage til en hel liten gjeng.

sushisalat

 

Søndag 12. februar – Ricottapai med tomat og timian

Å jeg elsker denne paien! Den er bare så utrolig god! Får jeg ikke tak i ricotta, bruker jeg creme fraiche alene eller sammen med cottage cheese istedenfor. Det funker!

ricottapai-med-tomater-og-timian

 

Ukens kake – Ostekake med Nugatti

Stekte ostekaker kommer langt opp på den uendelig lange listen over gode kaker som finnes! Jeg er rett og slett særdeles svak for stekte ostekaker. Det er noe med denne tunge, kremaktigheten som stekeprosessen gir, som er veldig tiltrekkende.

ostekake-med-nugatti

 

Ukens gjærbakst – Supergodt og luftig eltefritt brød

Har du en jerngryte, kasserolle eller en annet egnet form med lokk, er du ikke langt unna dette ultrasaftige og luftige brødet!

eltefritt-brod-med-rugmel

 

En god uke til deg!

 

 

 

Pastapanne med skinke, bacon og ananas – one pot-middag!

$
0
0

Jeg er skikkelig på nostalgien her når jeg bruker hermetisk ananas i en middag. For meg vil middag og ananas i kombo bestandig tilhøre 80-tallet! Og ettersom 80-tallet for meg var herlige ungdomsår med oppklippet etasjehår, stenvasket olabukse med høyt liv og dertil tilhørende korte bein og strikket mohairgenser i pastellfarger, vil bestandig ananasen ha en særskilt stilling!

Nå skal jeg skynde meg å si at du trenger ikke å ha levd den gjennom denne fasen for å like smakskombinasjonene!

Klar for litt mer 80-tallsinspirasjon? Sjekk ut oppskriften min på Hawaiiburger her!

One pot-middager er supre på hvilken som helst dag, og spesielt på dager hvor tiden til middagslaging ikke er den aller lengste.

Klikk deg inn her om du vil ha oppskriften på pølsegryte i én kasserolle!

one pot middag med pasta, bacon og skinke

Oppskrift på pastapanne med med skinke, bacon og ananas – one pot
til 4 personer

250 g bacon
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
200 g smårettskinke
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
1 boks most, hermetisk tomat
½ liter kyllingbuljong – laget med fond/buljongterning og vann
300 g pastaskruer
1 liten boks, 227 g, hermetisk ananas
225 g fersk mozzarella

Sett på grillelementet på stekeovnen. Det er kjekt å bruke en kjele som både kan stå på en stekeplate og settes i stekeovnen når du lager denne retten.

Skjær baconet i småbiter. Brun det på litt over medium varme i stekepannen. Hvis det er mye fett på baconet, liker jeg å helle av mesteparten av det før jeg fortsetter med resten av middagen.

Finhakk sjalottløken og hvitløkfeddene og ha i en stekepanne med høye kanter. Du kan gjerne tilsette det litt før baconet er helt ferdig, men etter å ha helt ut mesteparten av fettet, dersom du skal gjøre det. La det surre til baconet blir brunt og løken blank og myk.

Ha i skinkebitene, salt, pepper, oregano og hermetisk tomat. Du kan gjerne bruke kokende vann som du rører ut fonden eller buljongterningen i, før du hellet det også i pannen. Kok opp. Tilsett pastaskruene, rør rundt, la det koke opp igjen og legg på et lokk. Kok til pastaen er nesten ferdig. Blir det for lite væske, tilsetter du litt mer vann.

Del ananasen i biter og rør inn. Del så mozzarellaen i småbiter. Rør halvparten av den inn sammen med resten av gryten, mens du fordeler resten på toppen. Sett pannen under grillelementet i stekeovnen og grill til osten smelter og blir brunflekkete.

Har du et treskaft på stekepannen, kan du pakke skaftet inn i en kjøkkenklut og aluminiumsfolie før du setter det inn.

one pot med bacon og skinkelettvint middag med pasta, skinke og baconone pot middag med pasta, bacon og skinke 2

Kos deg!

 

 

 

Stekt ørret med potetstappe og knallgode grønnsaker

$
0
0

En skikkelig sikker vinner på middagsfronten hjemme hos oss, er stekt laks eller ørret med potetmos og grønnsaker til! Det spiser vi skikkelig ofte! Ettersom jeg elsker å spise sprøstekt skinn på både ørret og laks, velger jeg som oftest den fisken i butikken som fremdeles har skinnet på. Om du ikke har prøvd å sprøsteke fiskeskinnet, som jeg gjør her, er dagens oppfordring fra meg: prøv!

Når jeg ser denne maten, kjenner jeg at jeg gleder meg ordentlig til å spise. Bare fargene er nok til at jeg får lyst til å kaste meg over.

Denne middagen lager du fiks ferdig på 25-30 minutter!

stekt ørret med grønnsaker

Oppskrift på stekt ørret med potetstappe og knallgode grønnsaker
til 4 personer

Ørreten
500 g ørretfilet, gjerne med skinnet på
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje

Potetmosen
800 kokefast potet
25 g smør
ca. 1 ½ dl melk
litt salt
nykvernet pepper

Grønnsaksblanding
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
1 fennikel
½ brokkoli
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
4-5 reddiker
200 g spinat

Til servering
creme fraiche eller rømme

Start med potetstappen. Den tar lengst tid.

Kok opp usaltet vann i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet. Kok dem møre. Litt avhengig av potettype og størrelse på bitene, tar det omlag 15 minutter.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. Ha smøret i kasserollen og knus potetene med en stapper. Spe med melken og rør ganske så kraftig i mosen. Smak til med salt og pepper.

Finhakk hvitløkfeddene til grønnsaksblandingen. Sjalottløken og fennikelen skjærer jeg i helt tynne skiver. Del brokkolien i små buketter. Legg bukettene til side. Stilken skal du bruke nå med en gang, så den skjærer du i tynne skiver eller små terninger.

Varm oljen i en stor panne og ha i hvitløk, løk, fennikel og brokkolistilken. Dryss over salt og pepper. La det surre på litt under medium varme i 5-6 minutter, til løken blir blank. Rør rundt innimellom slik at det ikke setter seg fast.

Skjær reddiken i tynne skiver og vask spinaten godt. Ha det i kjelen de siste 2-3 minuttene, til spinaten ramler sammen. Da er den ferdig. Ta en prøvesmak for å kjenne om det er passe krydret.

Så til fisken, som du steker samtidig med grønnsakene.

Tørk av fisken på skinnsiden. Dryss over salt og pepper på begge sider. Varm oljen i en stekepanne og stek fisken, med skinnsiden ned, i  ca. 5 minutter på litt over medium varme. Sjekk en gang eller to for å forsikre deg om at skinnet ikke blir brent. Skru varmen litt ned og vend fisken. La den steke ferdig på ca. 3 minutter.

God middag!

potetstappestekt ørret med potetstappe og gode grønnsakerstekt ørretørret og grønnsaker

 

 

 

 

 

 

Tapas med stekte kyllingbiter, potetomelett og kikertstuing

$
0
0

Jeg elsker tapas! Og det vet jeg at det er veldig mange flere som gjør også, så her kommer det tre tapasoppskrifter som passer veldig godt sammen. Du kan selvfølgelig også servere dem hver for seg eller som deler av et koldtbord.

Her får du oppskriften på en veldig god kikert- og spinatstuing, som jeg egentlig ikke er helt sikker på om passer inn i tapassjangeren, for tapas er jo egentlig små munnfuller mat, men jeg tar sjansen på å ta den med her allikevel. Jeg har iallfall fått servert noe riktig så tilsvarende som del av et tapasmåltid i Spania.

Så får du oppskriften på herlige små munnfuller med kylling som jeg heller en saus av honning, sennep og soyasaus over så snart de er stekt ferdig, superkjappe tapas av god spekeskinke og gode olivener, og kanskje den mest kjente tapasen av dem alle; potetomelett!

Dette er mat som passer for både små og store, så her er det bare å invitere til fest!

kikert-og-spinatstuing

Fire ulike tapasoppskrifter
Servert sammen som dette, er det nok til 8 personer

Stekte kyllingbiter med honning og sennep
600 g kyllingfilet
2 egg
40 g hvetemel
1 ts salt
nykvernet pepper
4 ss olivenolje
4 ss flytende honning
1 ss Dijonsennep
1 ss soyasaus

Spinat- og kikertstuing
400 g spinat
4 ss olivenolje
2 skiver loff
3 fedd hvitløk
1 boks, 4 dl, most, hermetisk tomat
2 ½ dl vann
2 ss vineddik
1 ts spisskummen
¼ ts kajennepepper
1 ts paprikapulver
1 ts salt
nykvernet pepper
500 g hermetiske kikerter

Spansk potetomelett – tortilla
1 løk
1 ½ dl olivenolje
1 kg kokefast potet
1 ts salt
8 store egg

Spekeskinke og oliven
8 skiver god spekeskinke
16 oliven

Kyllingen
Del kyllingkjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm. Pisk lett sammen eggene og ha i en bolle sammen med hvetemelet, salt og pepper. Det skal bli en tykk røre. Ha i kyllingbitene og vend det sammen. Varm halvparten av oljen i en stekepanne. Ta ut halvparten av kyllingbitene og la dem renne litt av før du steker dem i stekepannen. Gjenta med resten.

Rør sammen honning, Dijonsennep og soyasaus og hell det over kyllingbitene.

Spinat- og kikertstuingen
Vask spinaten godt. Varm halvparten av oljen i en kasserolle og ha i spinaten. Stek til den faller sammen. Ta den ut. Varm resten av oljen i kasserollen. Del loffskivene i terninger og hakk hvitløkfeddene. Ha i oljen og la det surre i 4–5 minutter. Ha i tomatene og mos alt glatt med en stavmikser. Kok opp. Tilsett vann, eddik og krydder. La det småkoke i 15 minutter. Ha i kikertene de siste 5 minuttene. Rør inn spinaten like før servering.

Tortillaen
Skjær løken i helt tynne skiver. Ha 2 ss av oljen i en stor stekepanne og stek løken til den er myk. Ta ut og ha i en bolle. Skrell potetene og skjær i 3–4 mm tykke skiver. Tørk skivene med papir og dryss over salt. Ha resten av oljen i stekepannen og ha i potetskivene. Stek potetskivene på medium varme i ca. 30 minutter, til de er myke. Vend dem innimellom slik at alle blir stekt.

Ta potetskivene ut med en hullsleiv og bland med løken. Hell oljen i en skål (den kan du bruke om igjen når du lager resten av disse tapasrettene).

Pisk sammen eggene og hell dem over potetskivene. Ha 1 ss olje i stekepannen og hell i potetblandingen. Stek på svak varme i 10­–12 minutter. Du ser omeletten stivner oppover kantene. Legg en stor tallerken over stekepannen og vend hele pannen. Vær rask i bevegelsene. La den skli tilbake i stekepannen og stek like lenge på den andre siden.

Tortillaen kan serveres både varm og kald.

Spekeskinken og olivenene
Hvis spekeskinkeskivene er store, deler du dem i to før du trær dem på små tannstikkere sammen med olivenene.

tortillaspekeskinke-og-olivenkyllingbiter-med-honning-og-dijonsennepkyllingtapaskyllingbiter-med-honning-og-sennepspinat-og-kikertstuingspekeskinke-med-olivenkvadratisktortilla-spansk-potetomelett

 

 

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live