Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Julepyntet pavlova i ring

$
0
0

Jeg kårer dette herved til å bli julens nye dessertfavoritt! Er den ikke lekker? Det synes iallfall jeg! Og den er, som pavlovaer flest, ganske så enkel å grei å lage!

Jeg fant inspirasjonen til denne pavlovaringen på Instagramprofilen «Lumadeline», men brukte min egen oppskrift på både pavlova og vaniljekrem. (Hvis nå noe kan kalles «min oppskrift» på akkurat de to tingene 😉 )

Det er en ganske lang fremgangsmåte på oppskriften, ikke fordi den er vanskelig, men fordi jeg vil at du skal være garantert et perfekt resultat. Husk det er bestandig lurt å lese gjennom hele oppskriften og fremgangsmåten før du setter igang.

pavlova 2

Oppskrift på pavlova i ring med vaniljekrem

Pavlovaen
4 eggehviter
200 g sukker – gjerne av typen det står «finkornet» utenpå pakken
1 ts eplesidereddik

Vaniljekrem
4 dl H-melk
1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
4 eggeplommer
100 g sukker
20 g maisenna
4 plater gelatin
2 dl kremfløte

Pynt
1 pk – 465 g – kirsebærkompott
1/2 glasss – 130 g – coctailbær
litt melis
noen saltede mandler – fås kjøpt i løsvekt nøtteblanding
noen rosmaringrener
noen kanelstenger

Det er noen ting som er viktig å få med seg når man skal lage en vellykket pavlova! Du må bruke en miksebolle som er helt gullende ren! Er miksebollen fettete, vil ikke eggehvitene bli så luftige og fine som du vil ha dem. Hvis du finner sukker der det står «finkornet» utenpå, er det veldig fint å bruke i en pavlova. Da er du sikker på at det ikke blir noen sukkerkorn i den ferdige kaken. Du kan også kjøre vanlig sukker i en matprosessor noen sekunder.

Og så må du steke pavlovaen på lav varme. Denne steker jeg på 150 grader i 1 time. Så slår jeg av stekeovnen og lar kaken stå inni – uten å åpne døren – til neste morgen. Du kan selvfølgelig ta den ut når stekeovnen har blitt kald, om du nå steker denne på morgenen.

Så til selve oppskriften!

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir og tegn så stor sirkel som du greier på papiret. Jeg legger en tallerken i midten og tegner rundt.

Ha eggehvitene i en miksebolle og pisk til de begynner å bli til hvite små topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle, mens piskene går, og pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddiken og pisk den kjapt inn.

Fordel marengsen langsmed sirkelen du tegnet. Jeg synes det er best å bruke to spiseskjeer til dette. Når du har fått en hel sirkel, bruker du skjeen til å lage kaken flat midt oppå, og gjerne at den blir litt lavere midt på. Så har du en fin flate å legge vaniljekremen på senere i prosessen.

Sett stekebrettet i stekeovnen. Stek i 1 time. Skru så av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket helt til stekeovnen er helt kald. Du kan gjerne gjøre dette på ettermiddagen/kvelden og la kaken stå inne i stekeovnen til neste morgen.

Stekeovnen er dessuten et fint sted å oppbevare en ferdigstekt pavlova. Der holder den seg fint i flere dager – så vet du det 🙂

Når det er festkake, er det hyggelig å lage vaniljekremen selv også. Den hjemmelagde er best! Lag den gjerne dagen før servering.

Ha melken i en kasserolle. Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene med en teskje eller kniv. Ha både frøene og stangen i melken og gi den et oppkok. Bruker du ekte vaniljesukker, har du det også oppi melken. Mens melken koker opp, pass på godt, så det ikke koker over, har du eggeplommene i en bolle og pisker dem lett sammen med sukkeret og maisennamelet.

Når melken koker, heller du halvparten av den oppi eggeblandingen mens du rører hele tiden. Hell så i resten av melken. Så heller du alt tilbake i kasserollen, få med det alt i bunnen av bollen også, og setter den tilbake på varmen. Rør hele tiden mens du varmer vaniljekremen. La den koke i 30-40 sekunder. Hell den over i en bolle og dekk den med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang. Sett den til avkjøling. Så snart den er kald nok, setter du den i kjøleskapet.

Når den er kald, bløtlegger du først de 4 gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 3 ss vann i en kasserolle. Ta gelatinplatene ut av vannet og smelt dem i kasserollen. Ta kasserollen av varmen og rør dette inn i vaniljekremen. Sett den tilbake i kjøleskapet.

Like før servering, pisker du kremfløten til en luftig og lett krem. Gi vaniljekremen et lite opppisk før du vender den inn i den piskede kremen.

Hell kirsebærene over i en sil eller et dørslag. Ha en bolle under, sånn at du tar vare på saften. Den kan du bruke til andre ting. Til denne kaken greier det seg med bærene og litt av saften. Fordel dem over vaniljekremen. Legg coctailbærene over på en tallerken og dryss over litt melis før du plasserer dem også oppå vaniljekremen.

Fordel over rosmarinkvistene, mandlene og kanelstengene til slutt.

pavlova med vaniljekrem og kirsebærjulete pavlovapavlova i ring

God fest!

 

 

 

 

 

 


Ukemeny for uke 51

$
0
0

Siste innspurt, folkens! Jeg håper dere har en fin innspurt og ikke stresser dere helt ut. Husk nå at det er bedre med ett mindre slag i kakeboksen og noen støvkorn i et hjørne enn å bli helt utslitt. Jeg gleder meg så til denne og den påfølgende uken! Det skal bli utrolig hyggelig og deilig med full julefeiring og noen dager med et bedagelig tempo. Elsker julen!

Men det er jo ikke jul riktig ennå, så vi må ha litt vanlig mat også. Her kommer middagsforslagene mine for den kommende uken!

Jeg ønsker deg en strålende fin uke, og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 19. desember – Stekt laks med pasta og grønnkålspesto

Dette må være det aller beste eksempelet på at det gode og det sunne passer smack sammen! Dette er bare SÅ godt!

gronnkalspesto-med-pasta-og-stekt-laks

 

Tirsdag 20. desember – Wok med kjøttdeig og nøtter

Det er masse gode smaker i denne woken! Fargerik og fin er den også, så da er det jo bare å kjøre på!

wok-med-kjottdeig-3

 

Onsdag 21. desember – Kyllingsuppe med nudler

Denne kyllingsuppen er kjapp å lage til både få og mange, og den smaker helt supert!

kyllingsuppe-med-nudler-og-sukkererter

 

Torsdag 22. desember – Spansk potetomelett

Det er perfekt å bruke ferdigkokte, kalde poteter i denne omeletten! Hvis jeg ikke allerede har det liggende i kjøleskapet, koker jeg gjerne noen som jeg kan bruke i denne omeletten også.

potetomelett1

 

Fredag 23. desember – Lutefisk med bacon og lefse

Hos oss er det tradisjon å spise lutefisk på lille julaften! Det er mange ulike tradisjoner til hva man serverer til lutefisken, men jeg bruker bacon, ertestuing (eller ertepuré, som her), gulrot og lefser. Kjempegodt!

lutefisk-med-bacon-og-ertepure-2

 

Julaften – Juleribbe med salviepoteter, svisker og sjysaus

Bestandig like godt med svineribbe og smakfullt tilbehør!

ribbe-med-svisker-2

 

Første juledag – Pinnekjøtt med kålrotstappe og kokte poteter

Med ribbe på julaften, er vi bestandig klare for pinnekjøtt på første juledag! Dette er en god og enkel oppskrift.

rokt-pinnekjott-med-kalrotstappe-og-kokte-poteter

 

Ukens dessert – Lune multer med kremostkrem

Her har jeg laget en liten vri på den vanlige multekremen, og byttet ut den piskede kremen med pisket kremost tilsatt vanilje. Jeg har dessuten lagd smuldrepaideig som jeg drysser over.

multer-2

 

Ukens gjærbakst – Julebrød med rosiner

Nystekt julebrød med rosiner i, og smør og brunost på toppen! Herlig, herlig!

Det er noe med denne gjærbaksten som virkelig aldri kan bli feil – spør du meg. Får du først dreisen på å bake gjærbakst, blir du hektet. Og det blir som regel dem rundt deg også.

julebrod

 

En riktig god uke til deg!

 

 

Strull

$
0
0

Helt til jeg nesten var voksen trodde jeg at strull egentlig var et tulleord. En høyst familiær betegnelse på de sylinderformede krumkakene som mamma brukte å lage. Men det var det jo ikke. Strull er virkelig navnet, og det er flere enn min familie som bruker det.

Har du et krumkakejern, går det riktig så greit å lage strull. Det svir bestandig litt på fingertuppene når jeg ruller sammen de første strullene, for det må gjøres med en gang de kommer ut av jernet, og da er de jo veldig varme, men det går i grunn fint.

I denne oppskriften bruker jeg kremfløte, men du kan også bruke seterrømme – jeg er ganske så sikker på at det var det vi brukte hjemme i barndommen. Da får strullen en litt mer syrlig smak. Takk til Anne Gro Engen som minte meg på det 🙂

strull

Oppskrift på sprø strull
ca. 25 stykker

2 ½ dl kremfløte
100 g sukker
100 g hvetemel
¾ dl kaldt vann

Ha fløten og sukkeret i en bolle og pisk det luftig. Sikt inn hvetemelet og rør det forsiktig inn. Hell over vannet og rør det inn også.

La røren svelle i 30 minutter.

Bruk en stor skje til å fordele røren utover krumkakejernet. Pass på at de ikke blir for mye stekt. Finn frem et rundt skaft og rull strullen rundt skaftet så snart den er ute av jernet. La kaken stivne før du tar den av og legger den på en bakerist til avkjøling.

Strullen holder seg godt i en lufttett boks.

strullstrullstrullstrull

 

 

 

sponsorplakat-vba16

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! (Det er lov å stemme hver 12. time 😉 )

Tyske skiver med sukkerkant

$
0
0

Jeg vet av erfaring at man skal være forsiktig med å gjøre mange krumspring med de klassiske julekakene. Men, jeg har tillat meg å gjøre bitte litt med disse tyske skivene! Jeg har nemlig pyntet dem opp med en liten sukkerkant rundt det hele.

Her bruker jeg hvitt perlesukker, som så vidt meg bekjent bare fås kjøpt i Sverige, men det er godt mulig at jeg tar helt fullstendig feil her. Selvsagt fungerer det like fint med vanlig norskt perlesukker!

Tyske skiver er veldig enkle å lage, og du trenger ikke å kjevle deigen i det hele tatt. Jeg bare ruller den sammen til en pølse som jeg legger i kjøleskapet noen timer, før jeg skjærer den i skiver.

tyske skiver

Oppskrift på tyske skiver
ca. 45 kjeks

175 g mykt smør
60 g sukker
2 ts vaniljesukker – helst med ekte vanilje i
200 g hvetemel
1 eggehvite
ca. 1 dl perlesukker

Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det lett og luftig, det tar 4-5 minutter. Skrap ned langs bollen en gang eller to. Ha i hvetemelet og kjør mikseren rundt akkurat nok til at melet blir blandet inn.

Ta ut deigen og legg den over på plastfolie. Rull deigen ut til en pølse. Bruk plastfolien til hjelp for å få den rullet. Rull plastfolien rundt pølsen. Jeg bruker så å træ hele pølsen inn i en tom tørkepapirrull slik at den holder fasongen også når jeg legger den til kjøling i kjøleskapet. Du kan bare dytte på litt slik at den får plass inni røret. Denne pølsen blir så lang at det er lurt å bruke 2 tomme tørkeruller.

Legg deigen i kjøleskapet i ca. 2 timer, til den har blitt helt hard. Den kan også ligge over natten.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2-3 stekebrett med bakepapir.

Ta deigen ut av stekeovnen og skjær pølsen i ca. 1/2 cm tykke skiver. Pisk sammen eggehviten. Ha perlesukkeret i en liten bollen. Pensle skivene med eggehviten rundt kanten før du dypper dem i perlesukkeret. Legg dem over på stekeplaten.

Stekes i 8-9 minutter. Følg med. De fleste stekeovner steker litt ujevnt oppe og nede når du steker flere brett på en gang.

Legg kjeksene forsiktig over på en bakerist til avkjøling. Oppbevares i en tett kakeboks.

tyske skivertyske skiver

 

 

 

sponsorplakat-vba16

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! (Det er lov å stemme hver 12. time 😉 )

Stem meg til finalen i Vixen Blog Awards!

Saftig ribbe, lettvint rødkål og skikkelig god saus!

$
0
0

Nå vet jeg at mange av dere er i god julemodus! Juleribben er kanskje allerede kjøpt inn, og julemusikken svinser rundt ørene. Å, som jeg elsker denne tiden!

Her kommer mitt tips til deg på hvordan du får en supersaftig ribbe og en skikkelig smakfull og god saus – hvor du ikke trenger å bruke pose som et utgangspunkt – og veldig god og lettvint rødkål.

For å få en ekstra touch på både sausen og rødkålen bruker jeg noen klunker Worcestersaus. Du finner flaskene i hyllene der det bruker å stå oljer, ketsjup og andre flasker med smakstilsetninger som vi bruker i maten.

Worcestersaus er en eddikbasert saus med krydder, løk og ansjos, som er strålende å bruke som smaksforsterker i sauser, dressinger og gryter.

Jeg synes bestandig det er moro å høre hvordan ting har blitt til i utgangspunktet, og det er ikke noe unntak med opprinnelsen på worcestersausen. Adelsmannen Lord Sandy, fra Worcester, reiste på starten av 1800-tallet mye i Østen og lærte seg å like de eksotiske smakene som maten hadde. Da han kom hjem, fikk han to apotekere,  John Lea og William Perrins, til å lage en saus etter en oppskrift han hadde fått med seg fra Bengal i India. Resultatet ble imidlertid en skuffelse, og ble gjemt bort i noen tønner i en kjeller.

Noen år senere kom de to apotekerne over disse tønnene i kjelleren, og bestemte seg for å smake på nytt. Til deres glede hadde aldringsprosessen gitt sausen en unik smak og aroma. Få år senere var den å finne på kjøkken over hele Europa.

Det er jo kult! Nå bruker jeg den i ribbesausen min! En liten skvett i rødkålen er heller ikke å forakte!

Her får du også tipset til hvordan du skal koke mandelpoteter uten at de går i stykker!

ribbe-med-rodkal-og-god-saus-2

Heinz worscesterssaus får du i stort sett alle dagligvarebutikker, mens den fra Lea & Perrins får du i større supermarkeder. De smaker nesten det samme. 

Oppskrift på ribbe med rødkål og brun saus
til 6 personer

Ribben
3 kg fersk ribbe
2-3 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
12–15 hvitløkfedd
2 gulrøtter
1 l vann

Potetene
1 ½ kg mandelpoteter
vann

Brun fløtesaus
sjyen fra ribben
ca. 3 kremfløte
3 ss mykt smør
2 ss hvetemel
2-3 ss worcestersaus
sukkerkulør
salt
nykvernet pepper

Rødkål
1 kg frisk rødkål
50 g smør
25 g sukker
1 ss rødvinseddik
1 ss worcestersaus
1 dl rødvin
1 dl rød bærsaft (du kan bruke 2 dl god saft istedenfor vin)
1­–2 ts salt
noen runder med pepperkvernen

Rut opp svoren på ribben. Jeg bruker tapetkniv til dette. Fordel krydderet rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag. La ribben ligge med svoren ned i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Del gulrøttene i mindre biter og ha i sammen med hvitløkfeddene og vannet. Du trenger ikke å fjerne skallet av hvitløkfeddene.

Stek ribben i 1 time. Så snur du ribben slik at svoren ligger opp. Stek videre i ca. 1 ½ time. Øs vannkraften i langpannen over ribben 3–4 ganger og stek videre i 30 minutter. Nå ser du at svoren begynner å bli sprø og gyllenbrun. Bygg opp ribben på midten med en ball av aluminiumsfolie, slik at fettet renner av.

For å få den siste finishen på svoren, kan du sette stekeovnen på gratineringsfunksjon, 180 grader, dersom du har det. Hvis ikke, setter du på grillelementet. Da må du følge godt med slik at ribben ikke blir brent.

Har du dampovn kan du følge denne fremgangsmåten. Legg ribben i langpannen, sammen med hvitløken og gulrøttene, med svoren opp. Stikk et steketermometer i ribben før du setter den inn i stekeovnen. Stek ribben til den har fått en kjernetemperatur på 50 grader. IKKE åpne døren i denne perioden!

Skru varmen over til gratinering og 140 grader (du kan bruke lavere varme hvis du har god tid). Stek videre til kjernetemperaturen har blitt 69–70 grader.

Da kan du ta ut steketermometeret og skru varmen opp til 180 grader – fremdeles gratinering – og stek videre til svoren blåser seg opp og blir gyllenbrun. Det tar 20-30 minutter. Bygg eventuelt opp ribben med en ball av aluminiumsfolie på midten slik at fettet renner av. 

Dersom langpannen med ribben i begynner å bli tørr under stekingen av ribben, tilsetter du mer vann i langpannen underveis.

La ribben hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i passe serveringsstykker.

Rødkålen
Ta av det ytterste laget av blad på rødkålen. Del kålen i to og skjær den opp i tynne strimler. Ikke ta med stilken.

Ha smør, sukker, eddik, worcestersaus, vin og saft i en kasserolle og la det koke opp. Legg i rødkålen, skru ned til laveste varme, sett på et lokk og la det småkoke i ca. 1 time. Rør rundt innimellom for å forsikre deg om at kålen ikke setter seg fast eller koker tørt. Tilsett eventuelt litt mer vann eller saft. Rødkålen er ferdig kokt når den er myk.

Smak til med salt og pepper.

Sausen
Når ribben er ferdig, heller du sjyen inklusive hvitløkfeddene og gulrotbitene over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Ha i 2 ss av worscestersausen og kok opp.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Tilsett så nok sukkerkulør til du får ønsket farge.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med salt og pepper og sjekk om du vil ha i den siste spiseskjeen med worcestersaus.

Mandelpotetene
Sånn unngår du at mandelpotetene går i stykker! Vask potetene, men la skallet være på. Ja, jeg vet det er mange som synes det er kjedelig å la skallet være på, men det er det som funker best! Kok opp vann uten salt. Ha i potetene og la dem småkoke i 10-12 minutter. De må ikke fosskoke. Skru av varmen og la potetene ligge videre i vannet i ca. 10 minutter. Stikk en spiss kniv eller kakepinne i en av potetene for å sjekke om de er ferdige. Hvis så, heller du av vannet og lar potetene ligge i 5-6 minutter til. Legg tørkepapir over dem. Så kan du skrelle. Er de ikke helt ferdige, varmer du opp vannet litt til, før du heller av vannet.

ribbesausribbe-med-rodkal-og-god-saus-5ribbe-med-rodkal-ertestuing-og-god-sausribbe-med-rodkal-og-god-saus-4

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Klassisk rød saus til riskrem

$
0
0

Riskrem med rød saus er den desserten som blir spist av flest på julaften! Det leste jeg iallfall i en pressemelding her om dagen, så da får vi tro på den. Vi spiser det iallfall.

Det er to ulike sausvarianter som er mest vanlig til riskremen, klassisk rød saftsaus – som du får oppskriften på nå straks – og bærsaus. Bærsausen finner du oppskrift på her! Der finner du også oppskriften på selve riskremen!

For å få en god saftsaus, må du bruke en god saft med så rene smaker som mulig. Foruten det, trenger du vann, litt potetmel og 5 minutter!

riskrem med rød saus

Oppskrift på klassisk rød saus til riskrem
til 4 personer

3 dl bringebærsaft eller annen god saft
3 dl + 2 ss vann
1 ss potetmel

Ha saften og vannet (3 dl) til sausen i en kjele og kok opp. Rør ut potetmelet i de to spiseskjeene med vann. Ta sausen av varmen og tilsett potetmelvannet i kjelen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Avkjøl. Sausen holder seg godt i kjøleskapet.

 

 

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! 

 

Lettvinte rundstykker med gresskarkjerner

$
0
0

Gode rundstykker er bestandig populært å servere! Og ikke minst, kunne ta opp fra fryseren når man har lyst på noe ekstra godt eller når brødboksen er tom på morgenen når man skal smøre matpakke.

Veldig ofte blir mine rundstykker til ut fra hvilket mel som befinner seg i skapet når bakingen starter, så også med disse. Denne deigen er god å jobbe med, den hever fint og jeg elsker iallfall det faktum at det er både solsikkekjerner og gresskarkjerner i dem, som knaser litt når jeg spiser.

Elter du deigen lenge og godt, får du den beste deigen å jobbe med.

Her får du tipsene om hvordan du best tiner gjærbakst!

lettvinte-rundstykker-med-gresskarkjerner

Oppskrift på lettvinte rundstykker med solsikke- og gresskarkjerner
18 rundstykker

200 g fullkornshvetemel
600 g hvetemel
1 pk gjær
1 ts salt
100 g solsikkekjerner
50 g gresskarkjerner
5 1/4 dl vann

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du tørrgjær, blander du den sammen med melet. Fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i vannet. Ha i vannet og  elt deigen godt sammen i 10-12 minutter til deigen slipper bollen og den har fått en jevn og fin konsistens.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Kna den sammen en gang før du deler den i 18 like store deler og ruller hver del ut til rundstykker. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

La rundstykkene etterheve i ca. 50 minutter under et klede. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Lag et snitt på rundstykkene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek dem i ca. 15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

saftige-rundstykker-med-solsikkekjernerrundstykker

God bakst!

 

 

 

 

 

 

 


Saftig kyllingsalat med bønner, avokado og quinoa

$
0
0

Jeg elsker mat som dette! Masse gode smaker, fargerikt og lett å lage.

Bli ikke skremt selv om du ikke er familiær med navnet quinoa (uttales kiinua). Quinoa er små frø som vokser i Sør-Amerika. Det begynner å bli mer og mer vanlig å finne det i vanlige dagligvarer, så spør etter det dersom du ikke finner det i hyllene. Du kan også bruke ris (gjerne brun) eller byggris istedenfor.

Jeg bruker store kyllingfileter med skinn fra Den Stolte Hane. Den Stolte Hane har en utrolig god premiumserie med kyllingprodukter av en saktevoksende rase som får spesialtilpasset fôr, har mye større tumleplass enn vanlig kylling og som har maks én times kjøretur fra rugeri til fjøs og fra fjøs til slakteri. «Smak forskjellen» heter serien. Og når du behandler dette kjøttet på riktig måte, får du virkelig et supersaftig resultat!

Og, for å være sikker på å få perfekt stekt kylling, bruker jeg bestandig termometer. Sjekk lenger ned i oppskriften for hvordan jeg steker kyllingfiletene.

kyllingsalat-den-stolte-hane 3

2 kyllingbryst fra Den Stolte Hane – Smak forskjellen, ca. 500 g
1 1/2 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olje til steking
2 dl quinoa
250 g bønner
1 fedd hvitløk
4 ss extra virgin olivenolje
1 ss hvitvinseddik
10-12 cherrytomater
50 g ruccola
2 avokadoer
1 fersk mozzarella, 125 g

Sett stekeovnen på 180 grader og finn frem et steketermometer.

Dryss halvparten av saltet og godt med pepper over kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne – bruk gjerne en stekepanne som kan settes i stekeovnen, dersom du har det – og legg i kyllingfiletene, med skinnsiden ned. Stek i noen minutter til skinnet har blitt gyllenbrunt.

Vend filetene og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på én av filetene. Sett stekepannen i stekeovnen eller legg filetene over på et stekebrett og stek til de har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Ta dem ut og la dem hvile i noen minutter før du skjærer dem i skiver.

Kok quinoaen etter anvisning på pakken. Skjær av tuppene på bønnene og kok bønnene i lettsaltet vann 3 minutter. Mens bønnene koker, river du hvitløkfeddet og har i en stor bolle. Bland det sammen med olivenoljen, hvitvinseddiken, resten av saltet og litt nykvernet pepper.

Når bønnene er ferdige, heller du dem over i et dørslag og slår over nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen. Så har du dem over i bollen med hvitløk og olje og blander dem godt inn. Del cherrytomatene i to og bland dem inn også. Rør inn quinoaen så snart den er ferdigkokt. Ha også i ruccolasalaten.

Del avokadoene i to og fjern skall og stein før du skjærer dem i forholdsvis tynne skiver. Del mozzarellaen i mindre biter.

Fordel quinoablandingen på et stort serveringsfat og fordel avokadoene, kyllingfiletene og mozzarellaen over.

Kos deg!

kyllingsalatkyllingsalat-med-quinoa-og-avokadokyllingsalat-med-avokado-og-bønnerkyllingsalat-den-stolte-hanekyllingsalat-den-stolte-hane 2kyllingsalat-den-stolte-hane 3stekt-kylling-med-bønner-og-quinoakylling-med-quinoa-bønner-og-avokado

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane

 

 

De 10 mest leste oppskriftene i 2016

$
0
0

2016 forsvant med rakettfart! Og hvilket år det har vært! Jeg er så dypt takknemlig til alle dere som leser bloggen min og som følger med på Instagram, Facebook og Snapchat! Og som legger igjen kommentarer og gode tips både her og der! Det er virkelig helt fantastisk! Tusen takk!

Jeg har oppsummert året og funnet frem de 10 oppskriftene som har hatt flest besøk i løpet av året! Kanskje du allerede har lest noen av dem?

 

1! ARVEKYLLINGEN

For andre år på rad troner den på besøkstoppen! Jeg føler nesten at Arvekyllingen har blitt et begrep og det må jo kunne sies å være ganske så moro.

arvekyllingen

 

2! SUKSESSKAKE MED FANTASTISK GOD GLASUR

Jeg kaller det en idiotsikker måte å lage gul krem på i denne oppskriften. For kremen blir garantert perfekt når du følger oppskriften.

suksesskake-med-smorkrem

 

3! RABARBRAPAI

Det er ikke helt sesong for fersk rabarbra nå, men det kan jo være at du har rabarbra liggende i fryseren. Denne oppskriften er også veldig god å bruke på annen frukt og bær, så det er egentlig ganske så greit å tilpasse den til årstiden vi er inne i.

verdens-beste-rabarbrapai

 

4! VERDENS BESTE BOLLER

Dette er fremdeles den mest leste gjærdeigsoppskriften på bloggen! Og det er så utrolig moro å få alle de tilbakemeldingene fra dere om luftig og vellykket gjærbakst når dere bruker denne oppskriften.

hveteboller

 

5! HJEMMELAGET LASAGNE

Jeg vet at dere er veldig glade i å lage god mat å servere til både familie og venner, og statistikken viser at dere elsker å lage lasagne i helgene!

saftig-hjemmelagd-lasagne

 

6! HJEMMELAGET PLOMMESYLTETØY

Tenk at plommesyltetøyet mitt kom på sjetteplass av de mest leste oppskriftene på bloggen. Godt er det, det er sikkert!

plommesyltetoy

 

7! LANGPANNEBRØD MED HAVREGRYN

Både dere og jeg er uhyrlig svak for brød som smaker kjempegodt og som nesten ikke krever jobb å lage! Det er denne sjuendeplassen et godt eksempel på.

langpannebrod

 

8! BLÅBÆRPAI MED SMULDRETOPPING

Dette er en høyt elsket blåbærpai av både meg og dere lesere. Og det er ikke så merkelig, så god som denne er!

den-beste-blabaerpaien

 

9! ÅRETS BESTE GRØNNSAKSSUPPE

Mandagene er den store grønnsakssuppedagen her på bloggen! Det er veldig moro å se på statistikken hvordan besøket på de ulike oppskriftene varierer fra dag til dag.

gronnsakssuppe-med-ramslok-2

 

10! LANGPANNEKAKE MED BACON

Dette er en stor familiefavorittmiddag i ukedagene, så da er det moro at den er på tiendeplass på oversikten.

langpannekake

Det blir spennende å se hvordan listen blir seende ut for 2017.

 

 

 

 

Ukemeny for uke 1 – 2017

$
0
0

Godt nytt år, folkens! Jeg håper dere alle har hatt en strålende fin jul og nyttårsfeiring og at dere er klare for å ta fatt på et nytt år! Jeg gleder meg stort til alt som ligger foran! Jeg vet mye spennende kommer til å skje, både på bloggen og i resten av det Fru Timianske livet.

De fleste av oss er nok klare for litt lettere middager nå den kommende uken. Julemat er utrolig godt, og så er det veldig deilig å komme tilbake til den litt mer vanlige maten igjen også. Heldigvis.

I årets første ukemeny får du to fiskemiddager, en supersaftig kyllingmiddag, en smakfull veggismiddag………

Jeg ønsker deg en riktig god uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 2. januar – Tomatisert grønnsakssuppe

Vi kjører igang det nye året med en knallgod grønnsakssuppe. Jeg blir sulten bare jeg ser fargen!

gronnsakssuppe-i-tomatsaus

 

Tirsdag 3. januar – Kjapp kalkungryte med butterdeigslokk

Har du kalkunrester etter nyttårsaften, er dette en strålende måte å bruke dem opp på. Finn frem en ildfast form og sett igang!

kalkunpai

 

Onsdag 4. januar – Stekt torsk med ovnsbakte grønnsaker og guacamole

Om du ikke har prøvd disse kombinasjonene ennå, tenker jeg at begynnelsen av 2017 er tidspunktet! Dette er skikkelig godt, og alle tilbakemeldingene jeg har fått, tyder på at den bruker å bli en skikkelig slager der hvor den serveres også!

stekt-torsk-med-guacamole-11

 

Torsdag 5. januar – Lettvint pølsegryte

Pølser, hermetiske tomater, grønnsaker og makaroni i skjønn forening! Dette er skikkelig poppis hverdagsmiddag!

polsegryte

 

Fredag 6. januar – Fredagstaco med hjemmelaget tacokrydder

Det beste tacokrydderet lager du selv på 3 minutter! Og du kan gjerne lage en litt stor porsjon, så har du til de kommende tacomiddagene også.

hjemmelaget-tacokrydder-2

 

Lørdag 7. januar – Tante Torhilds kyllingform

Dette er en skikkelig enkel og god middag som bruker bruker å slå an stort hos både små og store!

tante-torhilds-kyllingform-som-hele-familien-elsker

 

Søndag 8. januar – Varm vintergryte med pølser og bacon

Denne gryten er super å lage hvis du tenker deg ut på tur på søndagen. Den blir nemlig enda bedre når den får stå på svak varme i stekeovnen i noen timer. Du kan selvfølgelig også forbli inne mellom husets fire vegger mens den lages ferdig!

varm-vintergryte-4

 

Ukens kake – God gammeldags marmorkake

Det er bestandig like spennende å skjære den første skiven av en nystekt marmorkake for å se hvordan mønsteret har blitt denne gangen. Det er mulig at det er et gryende tegn til aldring det at jeg er veldig glad i en god formkake. Men, det får jeg tåle. Jeg begynner jo tross alt å bli en voksen kvinne!

72gr5413

 

Ukens gjærbakst – Grovt hverdagsbrød

Dette er en fin oppskrift å bruke når du har lyst til å bake godt brød som passer til både frokosten og nistepakken.

halvgrovt-hverdagsbrod

 

En riktig god uke til deg!

 

 

 

 

 

 

Matpakke 16 – muffins, paprika og banan

$
0
0

Heldigvis er det ikke sånn at du må stå opp 30 minutter tidligere på morgenen selv om du vil lage en litt festlig matboks til deg selv eller ungene. For, heldigvis finnes fryseren! Og i den kan det puttes mye. Blant annet disse matpakkemuffinsene. Du finner oppskriften på dem her!

Så da er det bare å ta dem opp fra fryseren når du står opp, la de få noen minutter i en varm stekeovn på 170 grader (har du dampovn, kan du gjerne bruke 25 % damp når du tiner). Muffinsene trenger ikke å bli  helt gjennomtinet, for det vil de bli i løpet av de timene de ligger i matboksen før de skal spises.

Denne matboksen er i utgangspunktet beregnet til en unge i barnehagen eller småskolen, men passer for alle!

I matboksen
2 matpakkemuffins
noen ringer søtpaprika
½ banan

God formiddagsmat!

Jeg har mange andre matpakkesaker her på bloggen også! De finner du her!

 

 

 

Matpakke 17 – grove pizzasnurrer, blåbær, kålrot og gulrot

$
0
0

I tillegg til å lese masse matsaker på internett, er jeg glad i å lese ulike motesaker. Èn gjenganger der er hvordan style samme kjole, bukse eller skjørt til ulike anledninger. Dette er matpakkeserien min sin styleversjon.

Disse pizzasnurrene så du også brukt i matpakke nr 2. Her kommer de med litt annet tilbehør.

Oppskriften på pizzasnurrene finner du her!

Denne matboksen er i utgangspunktet beregnet til en unge i barnehagen eller småskolen, men passer for alle!

I matboksen
2 pizzasnurrer
noen blåbær
½ gulrot i staver
½ skive kålrot i staver

God formiddagsmat!

 

Jeg har mange andre matpakkesaker her på bloggen også! De finner du her!

 

 

 

 

Snaddermat på 1-2-3!

$
0
0

Dagens blogginnlegg er mer et inspirasjonsinnlegg enn et oppskriftsinnlegg – som jeg jo bruker å skrive. Jeg tenkte nemlig å fortelle litt om chantico, som er en økologisk sirup utvunnet av saften fra agaveplanten. Det er for øvrig den samme kaktusen som tequila fremstilles fra. Men i motsetning fra tequilaen, forblir du garantert fullstendig edru når du bruker agavesirupen.

Agavesirup er litt søtere enn honning, og passer fint å bruke til både baking, i desserter, hvis du skal lage din egen frokostblanding og som et søtningsmiddel i teen eller på yoghurten!

Se oppskriften min på granola med Chantico her! 

Du får kjøpt Chantico på Coop Mega og Coop Obs!

Her er forslag til kjapp snaddermat som du kan lage deg!

yoghurt-og-baer-med-agavesirup

Naturellyoghurt med friske bær og en liten skvis Chantico.

yoghurt-og-baer-med-chantico-2 yoghurt-og-baer-med-agavesirup-2 yoghurt-med-baer-og-chantico

Vil du ha det litt mer mettende, kan du tilsette litt granola også!

yoghurt-med-baer-og-chantico-2
yoghurt-med-baer-og-agavesirup-3 yoghurt-med-baer-og-agavesirup-2 te-med-chantico

Eller du kan bruke Chantico til å søte opp teen din.

te-med-chantico-2 te-med-agavesirup

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Pølsegryte i én kasserolle – one pot middag!

$
0
0

Jeg tenkte jeg skulle komme med en del gode forslag til middager som du kan lage i én og samme kasserolle i løpet av dette året. For det er jo veldig deilig med middager som gir lite oppvask. Så slipper du å stå i skrubben lenge etter at de andre har gått fra bordet.

Det viktigste er allikevel at middagen smaker godt! Hvis råvarene i tillegg er med på å gi et godt tilsig av de gode næringsstoffene vi gjerne skal ha i oss i løpet av én dag, ja, da er jeg skikkelig fornøyd. Perfekt hverdagsmiddag med andre ord!

Det geniale med denne type one pot-middager er at du har alt, eller nesten alt, i kasserollen med én gang, koker opp, legger på et lokk og så lar middagen lage seg ferdig selv. Nesten iallfall 🙂 Det kan være lurt å røre i bunnen av kjelen en gang eller to mens kokingen holder på.

polse-og-pastagryte-one-pot

Oppskrift på pølsegryte – one pot
til 4 personer

400 g kjøttpølse
1 løk
2 fedd hvitløk
100 g cherrytomater
400 g spagetti
2 bokser moste, hermetiske tomater, á 4 dl
1 ts tørket oregano
1 ½ ts flaksalt (tilsvarer i underkant av 1 ts vanlig salt)
godt med nykvernet pepper
100 g hvitost
1 ½ dl creme fraiche, lett- eller helfet variant

Fjern skinnet av pølsene før du skjærer dem i ca. 1/2 cm tykke skiver. Hakk opp løken og hvitløkfeddene og del del cherrytomatene i to. Brekk spagettien i to.

Så har du alt dette i en stor kjele sammen med de moste tomatene, den tørkede oreganoen, saltet og pepperen. Rør det sammen etter beste evne. Det er ikke like enkelt når spagettien er så hard. Kok opp og legg over et lokk. La den småkoke i ca. 10 minutter, til spagettien er ferdig. Rør rundt noen ganger slik at det ikke setter seg fast i bunnen.

Riv osten og rør inn både den og creme fraichen. Kok opp igjen. Så er det klart for servering! Her har jeg drysset over noen timianblader.

polse-og-pastagryte-one-pot-3one-pot-med-spagetti-tomatsaus-og-polserone-pot-med-spagetti-tomatsaus-og-polser-3polse-og-pastagryte-one-pot-2

God middag!

 

 

 


Granola uten sukker!

$
0
0

Du bruker ikke å finne oppskrifter med kunstig sukker i her på bloggen, for jeg bruker vanligvis naturlige søtningsmidler når jeg lager mat. Men, etter at ei vi er mye sammen med, fikk diabetes 1, har jeg prøvd meg litt frem med søtstoffer som hun også kan spise. Jeg synes fremdeles det er litt vanskelig å få frem de gode smakene i denne maten, men det begynner å hjelpe.

Denne frokostblandingen ble jeg riktig så fornøyd med! Den smaker rett og slett skikkelig godt!

Jeg bruker Canderel som søtning i denne granolaen. Canderel gir null økning i blodsukkeret. Den smaker minst dobbelt så søtt som vanlig sukker, så det er ikke mye som trengs i denne granolaen. Jeg bruker også elpejuice i blandingen for å få frem en god søtsmak. For å gi en lav blodsukkerøkning, er det lite karbohydrater i blandingen.

Du kan gjerne lage dobbel porsjon og fordele utover to fat når du steker. Oppbevar den ferdige granolaen i en luftett boks.

frokostblanding-med-canderel

Oppskrift på sukkerfri granola
ca. 1 liter ferdig granola

50 g mandler
50 g hasselnøtter
50 g valnøtter
250 g store havregryn
50 g chiafrø – fås kjøpt i vanlige dagligvarebutikker, men kan kuttes
50 g sesamfrø
25 g linfrø
25 g kokosmasse
25 g Canderel
½ ts flaksalt
1 dl eplejuice

Sett stekeovnen på 140 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Grovhakk mandlene, hasselnøttene og valnøttene og ha dem i en stor bolle sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Bland det sammen.

Hell over eplejuicen og rør det sammen. Hell det over på stekebrettet og fordel det jevnt utover.

Stek granolaen i ca. 45 minutter, til den har blitt gyllenbrun. Rør i den av og til.

La den avkjøles før du har den over i en lufttett boks. Der holder den seg godt i minst 1 måned.

granola-uten-sukker

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Ukemeny for uke 2 – 2017

$
0
0

Nå skal jeg aller først komme med en skikkelig god nyhet, folkens! Akkurat nå, her der jeg sitter i Rakkestad, er dagen i dag 26 minutter lengre enn ved vintersolverv! Er ikke det fantastisk? Jeg lengter så etter dager med fullt dagslys i mange timer. Det hjelper å lage fargerik mat, så det blir det garantert denne uken.

Det blir både en langkokt og en kjappkokt gryte også. Og litt annet snadder! Håper du finner mye du har lyst til å lage!

Ønsker deg en riktig god uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

PS! Vil du få flere oppskrifter – også oppskrifter som ikke kommer på bloggen – og se mer hvordan maten lages, og se litt mer av livet bak bloggen? Da finner du meg på Snapchat som frutimian 🙂

 

Mandag 9. januar – Seigryte med safran

Dette var en av de aller første oppskriftene jeg hadde på trykk i en avis. Oppskriften er fremdeles like god. Lettvint er den også!

seigryte

 

Tirsdag 10. januar – Saftige koteletter med bakte potetbåter

Jeg er skikkelig svak for en saftig og godt krydret svinekotelett! For saftig, det må den være. Her serverer jeg dem med gode, gode poteter.

koteletter-med-bakte-potetbater

 

Onsdag 11. januar – Tomatsuppe med grønnsaker og pasta

Elsker denne tomatsuppen! Så utrolig kjapp å lage og veldig god å spise! Dette er en skikkelig familievinner!

tomatisert-gronnsakssuppe

 

Torsdag 12. januar – Pasta med kylling og tomater

Her får kyllingbitene en god hurtigmarinering før de stekes og serveres sammen med pasta og tomater.

pasta-med-ostesaus-kylling-og-tomater

 

Fredag 13. januar – Kjempegod laksetaco

Hvis du har lyst til å prøve en skikkelig smakfull laksevariant, kan du prøve denne. Her bruker jeg masse koriander og de typiske tacokrydderne spisskummen og paprika, og moser dette sammen til jeg får en supergod marinade som passer utmerket til laksen.

fisketaco

 

Lørdag 14. januar – Stekt kylling med hjemmelaget potetgull

Det var kanskje ikke så veldig mange ganger vi gjorde det, men jeg husker det veldig godt at vi lagde potetgull hjemme på kjøkkenet i barndommen. Så godt med fremdeles varmt potetgull! Herlig! Og servert sammen med saftig kylling – her snakker vi om en skikkelig 80-talls klassiker.

Søndag 23.januar

 

Søndag 15. januar – Oksehalegryte med verdens beste poteter

Denne gryten trenge litt tid! Både fordi du sikkert må bestille oksehale i kjøttdisken og fordi den trenger mange timer på varmen, men hvert eneste sekund er vel anvendt tid. Det kan du garantert slå fast når det møre kjøttet formelig smelter på tungen!

Bonusen er at du kan gå rundt og smile i all godlukten hele dagen mens gryten koker.

oksehalegryte

 

Ukens kake – Ostekake med bær- og gelelokk

Er den ikke flott? Jeg blir glad bare jeg ser dette bildet! Som en liten vri, har jeg laget en browniebunn til denne ostekaken.

ostekake-med-browniebunn-og-gelelokk-4

 

Ukens gjærbakst – Godt til lørdagskaffen

I prinsippet er dette som en prinsessekake, men du lager den altså i en langpanne istedenfor. Og den er, enkelt forklart, farlig god!

langpannekake-med-vaniljekrem-og-rosiner

God uke til deg!

 

 

 

Matpakke nr 18 – Mørkt brød, knekkebrød og peanøttsmør

$
0
0

Her kommer det flere matpakkeforslag, folkens! Og ikke bare ett, men to, særdeles enkle matpakketips.

Hjemme hos oss har ungene smurt matpakken sin selv i mange år! Erfaringsmessig er det større sjanse for at matpakken blir oppspist når de lager den selv enn når mor tidlig på morgenen prøver å tolke noen mumlende, halvtrøtte svar på hva de ønsker å ha i matpakken. Så jeg nøyer meg med å smøre min egen matpakke. Og så tenker jeg at det får det være mitt ansvar å sørge for at det er gode råvarer tilgjengelig å lage matpakke av.

Vi tre som bruker å smøre matpakke, har litt ulike preferanser for hva vi liker å ha i matpakken. Men alle er vi enige om at der er fint å se noen friske farger når matboksen åpnes.

Dette blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Haugen-Gruppen, som er importør av mange kjente og kjære merkevarer, deriblant Ryvita, Mestermacher og Green Choice, som jeg bruker her.

Begge de to Ryvitatypene som jeg bruker her er grove, nøkkelhullsmerkede knekkebrødtyper. Peanøttsmøret inneholder hele 99,3 % peanøtter, og er akkurat passe kornete i konsistensen, etter min smak.

Skivene av proteinbrødet fra Mestermacher ser jammen tynne, og nesten litt unnselige ut, men de er skikkelig mettende. Brødet har en mild og rund smak.

Du kan se alle matpakkeforslagene jeg har på bloggen her!

matpakke-med-peanottsmor-og-knekkebrod

Matpakke 1
grovt brød med Green Choice peanøttsmør
Ryvita rugknekkebrød med sesam, bordmargarin, ost og agurk
noen blåbær

For å beholde knekkebrødene sprø helt fra morgenen og frem til lunsj, bruker jeg å ta med bordmargarinen klemt fast inni et brettet mellomlagspapir og osteskivene og agurkskivene pakket hver for seg i litt plastfolie.

matpakke

Matpakke 2
Mestermacher proteinbrød med bordmargarin, ost, skinke, tomat og noen grener frisk timian
Ryvita flerkornsknekkebrød med bordmargarin, ost og eple

matpakke-med-ryvita-og-proteinbrod

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid  jeg har med haugen-Gruppen. 

Torsk med chorizo og karribønner

$
0
0

Torsk er en stor favoritt på middagsbordet! Her skal du få en veldig god fremgangsmåte på hvordan du kan tilberede torskefileter og bestandig få et saftig og godt resultat! Les lengre ned i fremgangsmåten.

Til dagens torsk serverer jeg stekte biter av chorizopølse og bønner i ferdig karrisaus – currybeans – fra Bonduelle. Jeg elsker disse smakssatte bønnene fra Bonduelle! Chilibønnene er også en stor familiefavoritt og de bruker vi i for eksempel denne oppskriften på bifftaoco og vi lager skikkelig snadrete enchiladas med dem i!

Karribønnene får du hos Coop Obs! og Coop Mega, og jeg har brukt dem i både kyllingkarri og som tilbehør til grønnsaker og godt naanbrød. Og så bruker jeg dem altså her sammen med torskefileter, chorizo og kokt ris. Superkjapp og god middag! Kos deg!

torsk-og-chorio-med-carrybonner

Oppskrift på stekt torsk med chorizo og karribønner
til 4 personer

500 g torskefilet
1 ts flaksalt
1 ss olivenolje
20 g smør
100 g chorizopølse
1 boks, 430 g, Bonduelle Currybeans

grønnsalat og kokt ris til servering

Skjær torskefileten i passe serveringsstykker og dryss over saltet på både over- og undersiden.

Har du to stekepanner, kan du steke både chorizoen og torsken samtidig. Hvis ikke, steker du chorizoen først og lar torsken ligge å trekke inn saltet imens.

Fjern skinnet på chorizopølsen før du skjærer den i terninger på ca. 1 x 1 cm. Ha dem i en stekepanne og stek bitene på litt over medium varme til de får en sprø skorpe og blir gylne i fargen. Det er så mye fett i pølsene at du ikke trenger olje i stekepannen. Legg dem til side og vask ut av stekepannen.

Ha oljen i stekepannen og varm den til litt over medium varme. Legg i fiskestykkene. Stek dem i nøyaktig to minutter på hver side. Trekk stekepannene bort fra varmen. Fordel smøret i små terninger oppå fiskestykkene, legg over et lokk og la fisken hvile i 5 minutter. Da er den klar for servering.

Hell karribønnene i en kasserolle og varm dem opp, uten å koke dem. Rør i bunnen noen ganger slik at de ikke setter seg fast.

Server kokt ris og en frisk grønnsalat til!

God middag!

torsk-med-chorizo-og-bonnertorsk-med-stekt-chorizotorsk-med-carrybonner-2torsk-med-carrybonner-4torsk-med-carrybonner-3torsk-med-carrybonner

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Bonduelle

Hveteringer med sesamfrø

$
0
0

Hånda i været alle som elsker nystekt gjærbakst! Sitter du med begge hendene høyt der oppe nå? Jeg hadde gjort om det ikke var for at jeg brukte dem nede på tastaturet for å skrive ned oppskriften på disse gode hveteringene. De kan også kalles simit eller semit og er brødringer som stammer fra Midt-Østen. Veldig gode!

Du kan gjerne dele dem i to og fylle dem med pålegg – nærmest som om du spiser bagels – eller du kan spise dem akkurat som dem er. De også kjempefine å servere som kuvertbrød til annen mat.

brodringer-med-sesamfro

Oppskrift på tyrkiske brødringer
20 ringer

825 g hvetemel
1 ts salt
1 ts sukker
1 pk gjær, tørr eller fersk
5 dl vann, ca. 25 grader
½ dl olivenolje
1 ss tahini (kan utelates)
ca. 1 dl sesamfrø

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett oppi deigen. Ha i vann, olivenolje og eventuelt tahini. Elt deigen på lav hastighet i 10-12 minutter, til den blir blank og smidig.

Dekk deigen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Hvelv deigen over på et lett melet bakebord og kna den sammen en gang eller to før du deler den i 20 like store deler.

Rull hver del ut til en lang pølse på ca. 60 cm. Det er enklest å rulle ut når det er lite eller ikke noe mel på benken. Brett pølsen i to og rull den noen ganger før du lager en sirkel og klemmer endene fast i hverandre.

Fyll en skål med vann og en med sesamfrø. Dypp dem først ned i vannet, så i sesamfrøene. Legg dem over på to bakepapirkledde stekebrett. Dekk med plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader. Stekes i ca. 15 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

brodringer

God bakst!

 

 

 

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live