Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Ukemeny uke 47

$
0
0

Det er virkelig nesten ikke til å tro, men søndagen i denne uken er første søndag i advent! Herlighet! Snart jul betyr at bloggen blir litt endret. Gode, gamle julesaker finnes fram sånn at du finner dem på forsiden av bloggen. Jeg ser på besøksstatistikken at noen av dere allerede har startet litt med juleplanleggingen. Det blir ikke bare jul på bloggen, altså. Ikke ennå, iallfall. Vi må jo spise litt vanlig mat også.

Det er ikke mye jul over middagsforslagene for den kommende uka. Her prøver jeg å sette litt farge på novemberettermiddagene, som jo ikke byr på særlig mye farge i seg selv. Jeg håper du finner mange middagsretter du har lyst til å lage denne uken!

Ønsker deg en riktig god uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

Vil du følge med hva som skjer behind the scenes, så følg meg på Snaphat! Du finner meg som frutimian eller du kan scanne inn dette bildet.

snapcode-frutimian

 

Mandag 21. november – Laks med mango- og tomatsalat

Den søte mangoen er en god partner til løk og tomat i en salat. Og den salaten passer særdeles godt til et stykke stekt laks!

laks-og-salsa

 

Tirsdag 22. november – Kjøttdeiggryte

Med en pakke kjøttdeig i hus er du aldri langt unna en god hverdagsmiddag. Her blander jeg inn både gulrot og bønner og får en gryterett som hele familien liker. Ikke bruker jeg lengre tid enn om jeg hadde kjøpt en pose med gryterett heller.

gryterett-med-gulrot-og-bonner-focalcropped

 

Onsdag 23. november – Saftig panert kylling

Selve bildet er absolutt ikke av det beste, men maten, den kan du være sikker på at smaker skikkelig godt! Dette blir skikkelig saftig og god kylling med poteter og tomater til.

panerte-kyllingbryst-ny

 

Torsdag 24. november – Tomatsuppe med ostelokk

Hjemmelagd tomatsuppe er, etter min smak, skikkelig godt og en helt perfekt hverdagsmiddag. Billig er den også. Og det kan jo være kjekt fra tid til annen.

hjemmelagd-tomatsuppe

 

Fredag 25. november – Varm blomkålsalat med chorizo og bønner

Dette er skikkelig snacksemat! Jeg elsker kombinasjonen hvitløk, chili og chorizo! Den funker i veldig mange sammenhenger. Jeg er veldig glad i skikkelig sterk chorizo, men hvor sterk pølse du vil bruke, og hvor mye chili du vil ha i, kan du jo bestemme ut fra egen og gjestenes smak.

blomkal-med-chorizo-og-bonner

 

Lørdag 26. november – Gumbo – Louisianas beste gryte

Gumbo er vanlig helgemiddag i sørstatene, og hver familie har sine forskjellige oppskrifter på gumbo med både skalldyr, kylling og ordentlig spicy pølser.

Her er min venninnes versjon med reker og krabbe.

gumbo-2

 

Søndag 27. november – Torsk med poteter og grønnsaker

Dette er egentlig litt luksusmat som passer like godt på hvilken som helst dag i uken.

torsk-med-potetsalat-31

 

Ukens kake – Oreo-ostekake

Det er bestandig poppis å servere ostekake med Oreokjeks i. Her bruker jeg Oreokjeks i både bunnen og i selve ostetoppingen.

oreo-ostekake-2

 

Ukens gjærbakst – Berits hvitløksbrød

Med denne oppskriften kan du lage akkurat så smakfull og luftig gjærbakst som du drømmer om. Dette brødet er rett og slett knallgodt!

hvitlokssnurrer

 

En riktig god uke til deg!

 

 

 

 

 


Svart thailandsk rissalat med stekt ørret

$
0
0

Jeg bare elsker å servere lekker, lettvint og knallgod mat! Og hvem gjør vel ikke det? Mat som frister sansene lenge før den faktisk blir spist, gjennom både lukten og utseende!

Svart ris ser så dramatisk ut, synes jeg. På en bra måte, altså. Smaken er ikke spesielt dramatisk, den minner ganske mye om brun ris i både smak og konsistens. Denne er fra det thailandske merket Blue Elephant som nå også har kommet til Norge. Du finner det i MENY-butikkene rundt i landet.

Hvis du har lyst til å lese mer om produktene fra Blue Elephant, finner du det her!

Her bruker jeg den svarte risen i en rissalat, som jeg smaksetter med paprika, vårløk og mango i tillegg til limesaft, fiskesaus (som også kommer fra Blue Elephant) og flytende honning. Og det blir så gode smaker sammen! Og så steker jeg ørret på min favorittmåte – med skinnet på!

laks-med-thailandske-smaker

Oppskrift på svart thailandsk rissalat med stekt ørret
til 4 personer

250 g Blue Elephant svart ris
4 ½ dl vann
½ ts salt
1 rød paprika
3 vårløk
1 mango
saft av 1 lime
3 ss Blue Elephant fiskesaus
2 ss Blue Elephant soyasaus
2 ss flytende honning
nykvernet pepper
½ potte fersk koriander

500 g ørret, gjerne med skinn
1 ts flaksalt
2 ss olje til steking

Kok opp vannet til risen. Tilsett risen og saltet og la det koke opp igjen. Legg på lokk og la det akkurat småkoke i ca. 25 minutter til risen er ferdigkokt.

Del paprikaen i små terninger og vårløken i ringer. Skrell mangoen og skjær den i terninger også. Legg det til side.

I en bolle rører du sammen limesaften, fiskesausen, soyasausen, honningen og pepperen. Hakk opp korianderen.

Når risen er ferdig, heller du over sausen, og blander i både den og de oppskårne grønnsakene og korianderen. Fordel det utover på et serveringsfat.

Tørk av fisken på skinnsiden. Dryss over salt på begge sider. Varm oljen i en stekepanne og stek fisken, med skinnsiden ned, i  ca. 5 minutter på litt over medium varme. Sjekk en gang eller to for å forsikre deg om at skinnet ikke blir brent. Skru varmen litt ned og vend fisken. La den steke ferdig på ca. 3 minutter.

laks-og-ris-med-gronnsakerlaks-med-svart-ris-og-gronnsaker-5laks-med-svart-ris-og-gronnsakerlaks-med-svart-ris-og-gronnsaker-2

 

 

Dette blogginnlegget har jeg skrevet i samarbeid med Oluf Lorentzen, som importerer Blue Elephant. 

 

Kyllinggryte med kokosmelk og koriander

$
0
0

Dette er absolutt en av mine favorittmåter å lage middag på! Veldig kjapt og lettlaget, og særdeles godt å spise. Passer perfekt på travle hverdager når vi trenger en god middag på kort tid. Og den passer dessuten godt å lage på en lørdag også. Selv om jeg skulle ha bedre tid til å kokkelere. Jeg trenger jo ikke å bruke lang tid bare for å bruke det.

Denne kyllingvarianten kan du veldig lett gjøre om til en fiskerett eller skalldyr-rett. Grunnsmakene er de samme, så bare endrer du om du tilsetter fisk i terninger eller skalldyr, som for eksempel blåskjell og reker.

kyllingsuppe-med-koriander

Oppskrift på kyllinggryte med kokosmelk og koriander
til 4 personer

2 cm fersk ingefær
3 fedd hvitløk
1 rød chili
1 ss olivenolje
3 gulrøtter
500 g kyllingfilet
1 boks, 4 dl, kokosmelk
1 ss asiatisk fiskesaus – kan erstattes med soyasaus
ca. 1 ts flaksalt
nykvernet pepper
skall av 1 lime
150 g sukkererter
½ potte koriander

Jasminris
3 dl ris
4 ½ vann
1 ts salt

Jeg tenkte å starte å snakke om risen. Veldig ofte skriver jeg bare at du skal koke ris etter anvisning på pakken, men så er det jo faktisk sånn at du kan påvirke resultatet av den ferdigkokte risen ganske mye. Så her kommer en fremgangsmåte til hvordan koke ris for å få det beste resultatet!

Ha risen i en stor bolle. Hell over godt med kaldt vann og rør lett i risen med fingrene. Hell av vannet og gjenta prosessen til vannet er blankt. Det betyr at du nok må bytte vann 4-5 ganger – det tar bare 2 minutter å gjøre dette.

Så koker du opp vann med salt, tilsetter risen, legger på et lokk og lar risen komme opp til kokepunktet. La risen småkoke i 10 minutter. Skru ned varmen. Legg et kjøkkenhåndkle over kasserollen og la den stå i 10 minutter til. Da skal risen være ferdig.

Så over til gryten.

Skrell ingefæren og hvitløken og finhakk både dem og chilien. Ha det i en kasserolle sammen med oljen og la det surre på medium varme i noen minutter. Skrell gulrøttene og del dem i små terninger. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver som du igjen deler på langs, slik at det blir brede strimler.

Ha dette i kjelen sammen med kokosmelk, asiatisk fiskesaus, salt, pepper og limeskall. Limeskallet river du på den fine siden av rivjernet. Ta bare det grønne.

Kok opp og la det småkoke i 7-8 minutter, til gulrotterningene er passe kokt. Ta en liten smak for å kjenne om det er passe krydret. Del sukkerertene i to og grovhakk korianderen. Dryss det over like før servering.

God middag!

kyllingsuppekyllingsuppe-med-kokosmelkkyllingsuppe-med-gulrot-og-kokosmelk

 

 

Enkel kyllingpanne med smaker fra Thailand!

$
0
0

”Mamma! Adrian spiste opp all maten!” Ungene var hjemme alene og jeg hadde plassert en ganske stor ildfast form full av denne kyllingpannen i kjøleskapet. Storebror hadde det travelt, for han skulle videre på jobb, og hadde ikke tid til å vente på at lillesøster skulle spise. Så da spiste han likeså godt opp alt sammen selv! Til hans forsvar må det sies at han trodde lillesøster allerede hadde spist.

Mor fikk iallfall bekreftelse på at maten smakte bra 🙂

Jeg vet at mange av dere som bruker å lese oppskriftene mine, er veldig glade i langpannemat. Middager som enkelt og greit kan lages til den lille kjernefamilien eller til en aldri så liten skokk som kommer på besøk. Og da tørr jeg å påstå at denne oppskriften er midt i blinken! Den er superenkel å lage og smaker skikkelig godt!

Vil du servere retten med litt mer grønnsaker enn jeg gjør her, er det ikke noe i veien for å dele opp små blomkål- og brokkolibuketter og ha i formen.

Jeg bruker lårfilet av kyllingen til denne pannen. Lårkjøttet er litt mørkere i fargen og har litt mer egensmak enn brystfiletene, og passer kjempegodt i denne retten.

Jeg har et veldig spennende samarbeid med Den Stolte Hane hvor vi sammen lager mye god mat. Denne oppskriften er en del av dette samarbeidet.

kyllingform-med-smaker-fra-thailand

Oppskrift på enkel kyllingpanne med smaker fra Thailand
til 4 personer

1 dl søt chilisaus
2 ss soyasaus
1 ss asiatisk fiskesaus (kan utelates)
1 ss flytende honning
saft av ½-1 lime
2 fedd hvitløk
2 cm fersk ingefær
600 g Den Stolte Hane lårfilet av kylling
2 ss olivenolje
½ ts flaksalt
litt nykvernet pepper
2 løk
1 rød paprika
2 vårløk

ris til servering

Sett stekeovnen på Bland sammen chilisaus, soyasaus, fiskesaus (hvis du bruker det), flytende honning og limesaft i en bolle. Skrell og riv hvitløkfeddene og ingefæren og rør inn. Smak deg til for å kjenne om du skal bruke hele eller halve limen. Sausen skal være ganske så skarp i smaken.

Bruker du lårfileter, er de i passe størrelse allerede i pakken. Bruker du brystfilet, deler du dem i to eller tre. Varm halvparten av oljen i en stekepanne og legg i halvparten av kyllingfiletene og brun dem raskt på begge sider. Dryss over litt salt og pepper under stekingen. Legg bitene over i en ildfast form og gjenta med resten.

Del opp løkene og paprikaen og ha i den ildfaste formen også. Hell over sausen og rør det hele sammen.

Sett formen inn i stekeovnen og stek i 15-20 minutter. Steketiden avhenger av hvor kalde kyllingfiletene var i utgangspunktet og om du bruker lår- eller brystfileter. Du kan gjerne stikke et steketermometer midt i én av bitene. Er kjernetemperaturen 70 grader, er kyllingen ferdig.

Når det er ca. 5 minutter igjen av steketiden, drysser du over ringer av vårløkene.

Jeg bruker å skru stekeovnen på grillelementet de siste 2-3 minuttene slik at kyllingbitene får en skikkelig grillings på slutten. Og så bruker jeg å ta en skje og øse noe av saften over (som ligger i bunnen av formen) over kyllingbitene og grønnsakene én eller to ganger i løpet av steketiden.

Server kokt ris til.

kyllingform-i-langpannethaikyllingkyllingform-i-ildfast-formkyllingform-med-smaker-fra-thailandkylling-med-thaismaker

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane. 

 

 

Enchiladas

$
0
0

Noen ganger tenker jeg at vi går glipp av veldig mye god mat hvis vi lar det mexicanske tilsnittet bare dreie seg om taco. Det er absolutt ikke noe galt med taco, godt som det er, men det finnes så veldig mye annet godt i samme kategori også.

Her kommer et forslag til hva du kan lage når du har lyst på skikkelig gode smaker til middag. Hadde jeg skrevet bloggen på engelsk, hadde denne definitivt stått under kategorien «comfort food». Det er en stor familiefavoritt hjemme hos oss!

Jeg putter disse enchiladasene i samme klasse som hjemmelaget lasagne.

Jeg sier bare: Kos deg!

hjemmelaget enchiladas

Oppskrift på enchiladas med kjøttdeig, sopp og bønner
rikelig til 4 personer

400 g kjøttdeig
3 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
½ ts spisskummen
1 ts paprikapulver
¼ kajennepepper
150 g sjampinjong
1 løk
2 fedd hvitløk
2-3 vårløk
1 boks (4 dl) chilibønner
2 dl ferdig salsa fra glass – står i hyllene der du kjøper tex-mex
2 dl hakket, hermetisk tomat
150 g hvitost
8 tacolefser- her bruker jeg medium store lefser
1 liten boks hermetisk mais

Guacamole
2 avokadoer
saft av ½ lime
1 fedd hvitløk
flaksalt
pepper
¼ potte koriander

Til servering
rømme
1 chili
koriander

Sett stekeovnen på 225 grader og finn frem en ildfast form. Det er veldig fint med en ildfast form som er ca. like bred som lefsene du bruker.

Brun kjøttdeigen i en stekepanne sammen med halvparten av olivenoljen. Ha i halvparten av saltet, godt med nykvernet pepper, samt resten av krydderet og bland det godt sammen. Hell kjøttdeigen over på en tallerken el.

Skjær soppen i skiver og ha i stekepannen sammen med resten av olivenoljen. La det steke på høy varme til soppen trekker seg litt sammen og begynner å få litt farge. Ha i resten av saltet og litt pepper. Hakk opp løken, hvitløken og vårløken og ha i stekepannen. Skru samtidig ned varmen noe. La det surre i noen minutter til løken blir myk og blank.

Ha kjøttdeigen tilbake i stekepannen. Tilsett også chilibønnene, salsaen og de hermetiske tomatene. Kok opp og la det koke i 2 minutter. Skru av varmen.

Riv hvitosten.

Legg lefsene utover. Fordel 3/4 av kjøttsausen og osten i lefsene. Dryss over maisen. Rull lefsene sammen og plasser dem i den ildfaste formen, med skjøten ned. Fordel resten av kjøttsausen og osten over.

Sett formen i stekeovnen og stek i ca. 15 minutter til osten har blitt gyllenbrun.

Del avokadoene til guacamolen i to og fjern steinene. Jeg bruker å risse opp ruter i kjøttet, mens det fremdeles er i skallet, og så presse og mose det rett ned i en skål. Så bruker jeg en gaffel til å mose det så mye som jeg ønsker. Jeg liker guacamolen best når det fremdeles er litt klumper i den.

Ha i limesaften og rør den inn før du river hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og blander inn. Hakk opp korianderen og rør inn. Smak til med salt og pepper.

Hakk opp chili og koriander og dryss over enchiladasen ved servering!

kjempegod enchiladasguacamoleenchiladas med kjøttdeig sopp og bønnerenchiladas

Kos deg!

 

 

 

 

 

Ukemeny uke 48

$
0
0

Herlighet, folkens! Nå er vi inne i adventsmåneden! Jeg elsker alle lysene vi tenner rundt om alle steder nå. Det trenger vi virkelig nå når dagene er så mørke i seg selv.

Og jeg elsker at juleluktene begynner å komme i huset. Vanligvis bruker jeg å ha bakt massevis av julebakst og lagd masse julemat før desember starter, men i år har jeg faktisk ikke gjort det. Og det synes jeg er litt deilig. Så blir det ekstra stas med smakene og luktene nå i desember.

Vi trenger helt vanlig mat denne uken også, ikke sant? Så her kommer mine forslag til hva du kan lage til middag den kommende uken!

Jeg blir kjempeglad hvis du har lyst til å følge meg på Snapchat! Der får du se litt mer av livet bak bloggen! Du finner meg som frutimian 🙂

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 28. november – Grønnsaksgryte

Jeg elsker virkelig fargerik mat! Spesielt når landskapet rundt meg er i vinterdvale, er det ekstra deilig å både se på og å spise mat med masse farger.

grønnsaksgryte

 

Tirsdag 29. november – Pasta med laks og ertesaus

Frosne erter blir utrolig søte og gode når de blir most til en tykk saus som dette. Dette er etter min mening en strålende smakfull og superkjapp hverdagsmiddag! Prøv i vei du også!

laks-med-tagliatelle-og-ertesaus

 

Onsdag 30. november – Kylling og bacon med makaronilokk

Det er tre store middagsgjengangere i denne middagen: pasta, kylling og bacon – i en herlig sammenblanding!

kylling-bacon-og-makaroni-i-samme-form

 

Torsdag 1. desember – Pytt i panne med speilegg

Egentlig er det litt fint å koke litt for mange poteter og gulrotbiter til middag, for da har du rester nok til å lage pytt i panne en annen dag! Dette er en genial måte å bli kvitt diverse rester som ligger i kjøleskapet. Når jeg har lyst på pytt i panne og ikke har poteter som allerede er ferdigkokte, skjærer jeg dem i tynne skiver og steker rett i pannen.

pytt-i-panne-restemiddag

 

Fredag 2. desember – Quinoasalat med biffskiver og grønnsaker

Dette er rett og slett en herlig middag! Finn frem grillpannen, eller stekepannen, og sett i gang!

Jeg bruker quinoa i denne salaten. Quinoa er små frø som vokser i Sør-Amerika, og som har blitt spist i mange tusen år. Fler og fler vanlige dagligvarer får nå inn quinoa i sitt vanlige sortiment, så spør etter det dersom du ikke finner det i hyllene. Du kan også bruke ris (gjerne brun) eller byggris istedenfor.

quinoasalat

 

Lørdag 3. desember – Gratinert hummer

Det er intet annet enn skikkelig luksus over lørdagens middagsforslag. Det er definitivt ikke hver dag jeg spiser hummer, men du så godt det er å skikkelig nyte det en gang i blant!

ostegratinert-hummer-med-tomat-og-hvitlok

 

Søndag 4. desember – Karbonader med løkkompott

Gode, saftige karbonader med brunet løk, er bestandig en stor slager. Her har jeg gjort en liten vri på løken og lagd den som en kompott, med rosiner og litt eddik. Da blir det gyllenbrun løk med fantastisk gode smaker. I oppskriften serverer jeg dem som en del av et koldtbord, men de greier jeg veldig godt på egen hånd. Kanskje servert med kokte poteter og en hjemmelaget brun saus.

 

lokkompott-og-karbonade

 

 

Ukens kake – Sarah Bernard i langpanne

Oh, herlige land! Dette er så utrolig godt! Store mengder med Sarah Bernard fiks ferdig laget i en langpanne! Rett og slett en genial måte å lage store mengder på, spør du meg!

sarah-bernard-2

 

Ukens gjærbakst – Julebrød med rosiner

Det er noe med denne gjærbaksten som virkelig aldri kan bli feil – spør du meg. Får du først dreisen på å bake gjærbakst, blir du hektet. Og det blir som regel dem rundt deg også.

julebrod

 

En riktig god uke til deg!

 

 

 

 

Pastaskruer med cherrytomater, kikerter og mozzarella

$
0
0

Det er definitivt ikke mange råvarene du trenger for å lage en god og superkjapp middag. Denne lager du på nøyaktig så lang tid som det tar å koke pastaen, og det tenker jeg er en tid som er innafor å bruke på middagslagingen selv på de mest travle dagene.

Og skulle det være sånn at du ikke har en boks med kikerter stående parat i skapet, men kanskje en boks med bønner, ja, da bruker du den istedenfor.

God middag!

 

pasta-med-tomat-og-mozzarella

Oppskrift på pasta med tomater, kikerter og mozzarella
til 4 personer

400 g pastaskruer
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
500 g cherrytomater
1 boks, 400 g, hermetiske kikerter
125 g fersk mozzarella
noen basilikumblader

Kok pastaskruene i godt saltet vann, etter anvisning på pakken.

Finhakk hvitløkfeddene og ha dem i en stekepanne sammen med olivenoljen, saltet og pepperen. La det surre på litt under medium varme i noen minutter, til det dufter deilig på hele kjøkkenet.

Del cherrytomatene i to eller fire, avhengig av hvor store de er. Skyll kikertene i kaldt vann før du har både dem og tomatene i stekepannen og lar det surre med til det blir gjennomvarmt. Del opp mozzarellaen. Jeg bruker bare å rive den i mindre biter, men du kan også skjære den.

Når pastaen er ferdigkokt, heller du den over i et dørslag og lar den renne av. Så hvelver du den over i stekepannen – dersom det er plass i den. Hvis ikke, hvelver du pastaen tilbake i kasserollen og så har hvitløk- og tomatblandingen oppi kasserollen. Ha også i mozzarellabitene. Rør rundt. Smak og kjenn om det er passe med salt og pepper i.

Hell det over på et serveringsfat og dryss over noen basilikumblader.

Da er middagen rett og slett servert – og det tok jammen ikke mange minuttene.

pasta-med-mozzarella-og-tomatpastaskruer-med-tomat-og-mozzarella

 

 

 

 

Kydderkake med julesmaker

$
0
0

En av de mest leste oppskriftene her på bloggen er krydderkaken min! Den er skikkelig saftig og god, og ekstremt enkelt å lage. Nå har jeg laget en juleversjon av den. Og så har jeg byttet ut sjokoladeglasuren med kremostglasur – også den med julesmak, selvfølgelig.

Jeg tror denne versjonen har et skikkelig hit-potensiale 😉

Jeg har valgt å lage denne i en liten langpanne – ca. 30 x 20 cm – men du kan lekende lett doble oppskriften og lage den i en vanlig, stor langpanne.

God julebakst!

krydderkake-med-julesmaker

Oppskrift på julekrydderkake med kremostglasur
til 1 liten langpanne

100 g smør
150 g sukker
125 g mykt brunt sukker
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt stjerneanis
1 ts malt kardemomme
1 ts malt nellikspiker
1 runde med pepperkvernen
1 ½ ts natron
350 g hvetemel
50 g valnøtter
50 g tranebær
5 dl skummet kulturmelk eller kefir

Kremostglasur
100 g romtemperert smør
½ ts vaniljesukker
½ ts kanel
200 g melis
150 g kjøleskapskald naturell kremost
1 liten skvis klementinsaft

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle en liten langpanne med bakepapir. Jeg bruker å krølle bakepapiret først, før jeg legger det på plass. Da er det lettere å få det helt ned i alle hjørnene.

Smelt smøret. Ha alt det tørre i en bolle og bland det sammen. Det brune sukkeret har en tendens til å klumpe seg litt, så det bare smuldrer jeg kjapt opp med fingrene. Valnøttene grovhakker du før du har i. Hell over kulturmelken og rør det sammen til en klumpfri røre. Jeg bruker bare en tresleiv og rører i 20 sekunder, så er den klar.

Hell den over i langpannen og stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en tynn pinne ned i kaken. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en bakerist og la kaken avkjøles.

Ha smør, vaniljesukker, kanel og melis til glasuren, i en miksebolle og pisk til det blir en lys og luftig masse. Bruk en slikkepott og skrap ned langs kantene en gang eller to. Ha i kremosten og pisk den kjapt inn. Ikke pisk mer enn du trenger. Ha i skvisen med klementinsaft og smak for å kjenne om den smaker akkurat så godt som den skal. Kanskje trenger den en liten skvis med saft fra klementinen til. Det bestemmer du!

Fordel glasuren over kaken. Jeg bruker å ta et aldri så lite dryss med kanel på toppen. Da holder jeg kanelbøssa kanskje 1 meter over kaken og drysser helt lett. Da er jeg helt sikker på at det ikke kommer masse kanel på ett sted.

Del opp, server og spis!

julekrydderkakejulekrydderkake-med-kremostglasur

 

 

 

 


Hvordan lage sjysaus på 5 minutter – uten å ha sjy

$
0
0

Jeg tilhører ikke den delen av befolkningen som har fryseren full av hjemmekokt kraft. Noen ganger har jeg en boks eller to stående, men som regel er det dårlig stelt når middagen skal lages. Så da bruker jeg fond istedenfor. Du vet disse flaskene med konsentrert kraft du får kjøpt i dagligvarebutikken.

På fransk betyr fond «bunn», noe som henspeiler til hva som er igjen i bunnen av kasserollen når man koker ned en kraft. Og der ligger smakene. Jeg har bestandig en flaske med kyllingfond og en med grønnsaksfond stående i kjøleskapet, så kan jeg ha i en liten klunk når jeg lager ulik mat.

Jeg bruker fondene fra Touch of Taste. Her bruker jeg kyllingfonden til å lage en sjysaus på noen få strakser.

Vil du ha en kraftigere sjysaus – for eksempel til stekt biff – kan du bruke en kalvefond eller oksefond istedenfor. Da kan du også bytte ut litt av vannet med rødvin.

Oppskrift på sjysaus med fond
gir ca. 3 ½ dl ferdig saus

1 sjalottløk
1 ss olivenolje
¼ ts flaksalt
noen runder med pepperkvernen
4 dl kokende vann
1 ½ ss Touch of Taste kyllingfond
½ ts sukkerkulør
30 g kaldt smør

lager-sjysaus

Rens og finhakk sjalottløken og ha i en kasserolle sammen med olivenoljen, saltet og pepperen. La det surre på litt under medium varme i 2 minutter.

Har du en vannkoker, koker du opp vann der, slik at det er klart. Ha i vannet og kyllingfonden og kok opp. La det koke i 2 minutter. Tilsett nok sukkerkulør til at du får ønsket farge på sausen.

Vil du bruke sausen til litt fint, kan du gjerne sile den nå. Det gjør ikke jeg til hverdags. Da spiser jeg med glede de små løkbitene.

Del smøret i små terninger. Ta kasserollen av varmen og rør inn smørterningene. Å røre inn smøret sånn, kaller kokkene montering.

Da er det bare å servere!

sjysaus på noen minutter

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. Det er de som importerer Touch of Taste til Norge. 

Kokosmakroner – sprø utenpå og seige inni!

$
0
0

Det heter seg at det er mange veier som fører til Rom – eller alle, for å være riktig – og på samme vis er det mange ulike oppskrifter og fremgangsmåter som gir veldig gode kokosmakroner.

Jeg har allerede to kokosmakronoppskrifter liggende ute her på bloggen. Denne oppskriften synes jeg er veldig god, men det er en del som sliter med at den flyter utover. Denne bruker jeg litt kokosolje i, bare for å understreke kokossmaken.

Dagens versjon lager jeg på en litt annen måte. For istedenfor å piske eggedosis, bruker jeg bare eggehviter som jeg så varmer opp i en kasserolle sammen med sukker, vanilje og kokos.

Denne oppvarmingen, før stekingen, garanterer deg at makronene beholder formen perfekt under stekingen!

kokosmakroner-2

Oppskrift på kokosmakroner
20 makroner

4 eggehviter
200 g sukker
200 g kokosmasse

Sett stekeovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en kasserolle og pisk dem lett til de begynner å skumme litt. Ha i sukkeret og kokosmassen. Sett kasserollen på middels varme og rør godt i bunnen hele tiden. La massen varmes opp til den tykner. Den skal ikke koke, så ta kasserollen av varmen når massen er så varm at du akkurat ikke greier å stikke fingeren nedi.

Bruk to skjeer, eller en liten gammeldags isskje, til å fordele makronene som små topper/kuler på stekebrettet. Glatt eventuelt ut massen med fingrene før du setter brettet i stekeovnen og steker i 10-12 minutter.

Makronene skal ha gyllenbrune flekker rundt om. De kjennes fremdeles litt myke ut når jeg tar dem ut, men de vil fastne i formen når de blir kalde, så sett dem forsiktig over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttett kakeboks.

gode-kokosmakronerkokosmakroner

 

 

 

 

Sånn får du den beste ribben!

$
0
0

Kommer det på det samme hvilken ribbe du kjøper til jul? Nei, det gjør vel egentlig ikke det. For det er kvalitetsforskjeller på ribbe, og nå har jeg også sett at enkelte selger buklist som ribbe. Og det er det jo ikke.

I samarbeid med Kjell Ringstad – som driver kjøttforedlingsbedriften Brødr. Ringstad her i Rakkestad, har vi laget en film der vi sier noe om hva du skal se etter når du går i butikken for å kjøpe ribbe.

Klikk deg inn til filmen og se her!

Med et godt råvareutgangspunkt, har du kommet et godt stykke på vei for å få en saftig ribbe med knasende sprø svor på toppen. Klikk deg inn her for å få min beste ribbeoppskrift!

Både Kjell og jeg er enige om at tynnribbe er det beste å kjøpe. Familieribben er det litt verre med. For, det er veldig vanskelig å få både selve ribben og kotelettkammen ferdig og saftig på samme tid.

Ribben bør ha et passe lag med fett under svoren. Selv om du ikke er glad i fett, bør det være en fettrand under svoren. For uten den, vil ribben lett kunne bli tørr når den stekes, og det vil også være vanskeligere å få en sprø svor. Da får du heller la være å spise fettet etterpå 😉

Rut opp svoren din skikkelig. Lag snitt som går godt ned i svoren, men de skal ikke gå ned i selve kjøttet. Så skal du salte og krydre ribben godt. Det kreves en god del salt. Og ribben blir aller best når den blir krydret to dager før steking.

Hele fremgangsmåten for stekingen og kryddermengder får du her!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad i Rakkestad. 

 

 

 

Ukemeny for uke 49

$
0
0

49 folkens! Vi har kommet til uke 49 i år! Det er helt sikkert et tydelig tegn på at jeg begynner å bli gammel det at jeg synes ukene går så himla fort.

Nu vel! Jeg spiller julemusikk og gleder meg skikkelig til jul. Det tror jeg det er mange av dere som gjør også, for trafikken på juleoppskriftene her på bloggen, er iallfall stor.

Vi kan ikke leve av bare julekaker, så her kommer mitt forslag til ukemeny for den kommende uken. Som vanlig er det litt av hvert å finne her. Håper du finner deg noen oppskrifter som du har lyst til å prøve deg på!

Nå denne uken skal jeg på olivenplukking og -pressing på Kreta – noe jeg gleder meg veldig til å gjøre. Hvis du har lyst til å være med på reisen – om enn ikke fysisk, så på bilder og film 😉 – kan du finne meg på Snapchat – frutimian – eller på Instagram Stories – Fru Timian. Der kommer jeg til å legge ut masse!

En riktig god uke til deg! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

Mandag 5. desember – Grove pannekaker med massevis av blåbær til

Disse pannekakene er litt grove, men er fremdeles lette i konsistensen. Jeg synes dessuten at litt grovt mel, gir mer smak til de ferdige pannekakene.

pannekaker-med-blabaersyltetoy

 

Tirsdag 6. desember – Fiskekaker med remulade og råstekte poteter

I mange år trodde jeg at det var vanskelig å lage sine egne fiskekaker, men det er det ikke. Du har regelrett alle råvarene i en matprosessor, kjører knivene rundt og sper med kald melk til de har en passe konsistens. Det er en fordel å bruke fersk fisk når du holder på, for den har en bedre bindeevne enn den som har vært fryst.

Vil du heller bruke ferdigkjøpte fiskekaker til denne middagen, går det selvfølgelig riktig så bra det også.

fiskekaker-med-revet-gulrot

 

Onsdag 7. desember – Pasta med kylling og tomater

Rett og slett bestandig skikkelig poppis å servere pasta og kylling i kombinasjon! Her lager jeg også verdens enkleste ostesaus.

pasta-med-ostesaus-kylling-og-tomater

 

Torsdag 8. desember – Pasta med karbonadedeig og brokkoli

Dette er en skikkelig kjapp og supergod hverdagsmiddag med karbonadedeig, pastaskruer, seterrømme og brokkoli. Nam!

karbonadedeig-med-pasta-og-brokkoli

 

Fredag 9. desember – Biffgryte med rød curry og spinat

Dette er en veldig lettvint og kjapp biffgryte. Perfekt på de dagene hvor du har lyst på en skikkelig god gryte, men ikke har tid til å vente på at grytekjøttet skal koke seg mørt. Har du bedre tid, kan du gjerne bytte ut biffkjøttet med grytekjøtt, og gi hele gryten 3-4 timers koketid.

biffgryte-med-ris

 

Lørdag 10. desember – Helstekt uer

Skulle du være så heldig at du finner en uer i i fiskedisken, så er det bare å kjøpe! Den er skikkelig god å helsteke. Du kan også bruke fjellørret eller en liten laks til den samme oppskriften.

helstekt-uer-med-oliven-og-timian

 

Søndag 11. desember – Brie- og aspargespai

Jeg sier virkelig aldri nei til en god pai! Definitivt ikke denne heller. Jeg synes den er knallgod!

aspargespai

 

Ukens kake – Suksesskake med fantastisk god glasur

Jeg vet at veldig mange av dere bruker å bake suksesskake til jul, og da er denne helt perfekt å lage! Den kan veldig godt fryses ned, så du kan gjerne lage den denne uken.

suksesskake-med-smorkrem

 

Ukens gjærbaks – Lussesnurrer

Lussesnurrer er en aldeles ny tradisjon hos meg, men den er garantert kommet for å bli. For denne versjonen er rett og slett veldig god!

lussesnurrer-istedenfor-lussekatter

 

En riktig god uke til deg!

 

 

 

Pepperkakecookies med sjokolade og mandler

$
0
0

Det blir liksom aldri for mye av de gode pepperkakesmakene nå, gjør vi vel? Jeg tenkte iallfall at det kunne være riktig så godt med noen saftige pepperkakecookies nå i adventstiden. Sprø på utsiden og akkurat litt mye inni. Første gang du lager dem kan det være lurt å steke noen kjeks først, bare for å finjustere hvor mange minutter de skal steke.

Kos deg!

pepperkakecookies-5

Oppskrift på pepperkakecookies med sjokolade og mandler
ca. 40 cookies

300 g mykt smør
125 g sukker
175 g brunt sukker
375 g hvetemel
1 ½ ts natron
1 ts vaniljesukker
½ flaksalt
1 ½ ts malt nellik
1 ts kardemomme
1 ½ ts malt anis
1 ts malt ingefær
1 omdreining på pepperkvernen
1 egg
125 g mørk sjokolade
125 g mandler

Sett stekeovnen på 190 grader og kle 3 bakebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter og ha i en miksebolle sammen med begge sukkertypene og pisk til du får en luftig og forholdsvis lys masse.

Mens det piskes blander du sammen hvetemelet og alt krydderet – inklusive natronen. Ha det i miksebollen og kjør forsiktig rundt en gang eller to til det blir blandet inn. Ha i egget og pisk det inn. Ikke pisk mer enn du akkurat må.

Grovhakk sjokoladen, eller bruk «dråpesjokolade» og mandlene og rør det inn.

Fordel kakedeigen på stekebrettene. Har du en liten, gammeldags isskje med trå inni, er den helt topp å bruke til fordelingen. Hvis ikke, går det helt fint å bruke du litt store teskjeer også. Fordel deigen i små topper på brettene. La det være god avstand mellom dem, for de kommer til å flyte utover.

Stek kjeksene i 10-12 minutter, til de begynner å bli faste. La de ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en tett kakeboks.

pepperkakecookiespepperkakecookies-4pepperkakecookies-2

 

 

 

 

 

Svisker med ricottakrem og salte mandler

$
0
0

Dette er en herlig liten smårett som passer veldig godt på et koldtbord sammen med flere andre småretter. Du bruker dessuten bare noen få minutter på å lage herlighetene. Sånn kan vi like.

Jeg liker veldig godt kombinasjonen av de søte sviskene og honningen, den milde ricottakremen og de salte mandlene. Salte mandler får du kjøpt i sånne nøttedisplays i butikken.

Denne oppskriften har jeg laget i samarbeid med Sunsweet svisker, som er de mest solgte sviskene i hele verden. Sunsweet har en unik steinfjerningsmåte som forsegler svisken. På den måten holder svisken seg saftig og rund i formen. Sjansen for å finne stein er svært liten til sammenligning med mange andre produsenter.

Svisker er fettfrie, fulle av viktige vitaminer og mineraler og har mange bruksområder. Du kan lese mer om Sunsweet svisker og hvorfor det er bra for oss å spise svisker her!

svisker-med-ricottakrem-og-mandler-3

Oppskrift på svisker med ricottakrem og salvie

100 g ricotta
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
40 Sunsweet svisker
40 salte mandler
2–3 ss flytende honning

Ha ricottaen i en bolle og pisk den lett sammen med salt, pepper og olivenolje.

Legg sviskene utover på et serveringsfat og fordel kremen på toppen av hver sviske. Plasser en mandel på hver sviske og topp det hele med litt flytende honning.

Her pynter jeg med noen salvieblader.

svisker-med-ricottakrem-og-mandler-4

 

 

Klikker du på denne linken, får du opp alle de andre oppskriftene jeg har med Sunsweet svisker her på bloggen.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Sunsweet svisker

 

Juleskinke med råstekte poteter og ertestuing

$
0
0

Nå er jeg ganske sikker på at når du ser bildet over denne teksten, tenker at dette er jammen en søndagsmiddag som det tar litt tid å lage! Jeg håper at du tenker at dette ser jammen godt ut også! Og det er det virkelig! Hjemme hos oss er dette skikkelig populært å servere. Og det beste av alt er at middagen lages fiks ferdig på 35 minutter!

8 minutter til å kutte grønnsaker, 25 minutter i stekeovnen og 2 minutter på å få alt over på et serveringsfat. Det er jammen ikke verst!

Jeg jukser egentlig litt, for jeg bruker ferdigkokt juleskinke. Den kan du kjøpe akkurat sånn i butikken eller du kan lage den selv. Jeg har både en colakokt juleskinke og en som jeg koker i cider. Klikk deg gjerne inn og sjekk ut dem!

Og så bruker jeg hermetiske erter fra Bonduelle som jeg lager ertestuing av. Den bruker du 3 minutter på å lage og den er supergod! Den er mild i smaken og litt søtlig og passer perfekt å servere til både juleskinken og sesongens lutefisk.

Bonduelle er en kvalitetsleverandør av hermetiske linser, bønner, kikerter, mais og erter som jeg har hatt et samarbeid med i flere år.

Vil du ha saus til skinken, finner du en bra oppskrift å følge her!

skinkestek-med-ertestuing

Oppskrift på juleskinke med råstekte grønnsaker og ertestuing
til 4 personer

Juleskinken
500 juleskinke i skiver – se teksten over hvis du vil koke den selv

Råstekte grønnsaker
1 medium kålrot, ca. 400 g ferdig skrelt
10-12 små poteter
7-8 sjalottløk
½ purre
4 ss olivenolje
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 ts tørket oregano

Bonduelle ertestuing
2 bokser Bonduelle hermetiske erter
2 ss olivenolje
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og finn frem en langpanne.

Start med grønnsakene. Skrell kålroten før du deler den i biter på ca. 3 x 4 cm. Vask potetene og del dem i 2. Er de store, deler du dem i 4. Del purren på langs og vask den før du skjærer den i 4-5 cm lange biter. Ha dette i langpannen. Ha over olivenoljen og dryss over krydderet. Bland det sammen. Stek grønnsakene i ca. 25 minutter. Da skal de være gylne på utsiden og myke inni.

Skjær juleskinken i skiver og pakk den inn i aluminiumsfolie. Har du 2 stekeovner, setter du den andre på 125 grader og varmer skinkeskivene der i 20 minutter. Ettersom de færreste av oss har det (jeg har to stekeovner på verkstedet mitt, men bare én hjemme), må vi finne en lur løsning for å varme skinken samtidig som grønnsakene stekes. Da bruker jeg å pakke skivene inn i dobbel folie og lar dem varme sammen med grønnsakene i 12-15 minutter. Ta dem ut og sjekk hvordan det står til etter 12 minutter.

Hell ut væsken fra erteboksene før du har ertene i en kasserolle sammen med olivenoljen og setter på forholds svak varme. Mos ertene med en stavmikser mens de varmes opp. Jeg liker best å la noen av ertene fremdeles være hele slik at det blir litt mer tekstur i den ferdige stuingen. Smak til med salt og pepper.

juleskinke-med-rastekte-gronnsaker-og-ertestuingjuleskinke-med-rastekte-gronnsaker-og-ertestuing-2skinkestek-med-ertestuing

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Bonduelle. 

 

 


Eltefritt julebrød

$
0
0

Jeg synes det er morsomt å prøve ut nye ting. Spesielt når det går bra. For det er det jo ikke bestandig at det gjør. Dette forsøket konkluderer jeg med at gikk riktig så bra! Et eltefritt julebrød! Det ble supergodt!

Jeg har ikke langet mange søte, eltefrie deiger før, og iallfall ikke med smør i, så jeg var litt spent på hvordan det skulle gå. Spenningen ble raskt forvandlet til forventning da jeg skjærte av den første skiven. Mmmm! Dette var skikkelig godt! Og jeg kommer garantert til å bake det igjen før jul!

julebrod-uten-elting

Oppskrift på eltefritt julebrød
1 brød

50 g smør
50 g aprikoser
50 g rosiner
25 g sukker
1/2 ts salt
1/4 ts kardemomme
1/5 pakke gjær – fersk eller tørr
150 g siktet rugmel
450 g hvetemel + til utbaking
1 ss (ca. 20 g) lys sirup
4 1/2 dl vann, ca. 25 grader

Smelt smøret og sett det til side.

Del aprikosene i 4 eller 6 og ha dem i en bakebolle sammen med alt det tørre. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet. Tørrgjær blander du sammen med alt det tørre.

Ha i sirupen, vannet og det smeltede smøret og rør det sammen til alt det tørre er inkorporert i væsken.

Dekk bollen med et lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken de kommende 12 timene.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Dette er en veldig løs deig, så det er en stor fordel å ha en deigskrape når du skal jobbe videre med den. Brett kantene på deigen inn til midten. Se bildene (bildene er laget til en annen oppskrift. Det er derfor det ikke er noe tørket frukt i denne):

bretting-av-deig

Dryss et tykt lag med hvetemel på et rent kjøkkenhåndkle. Jeg bruker å legge kjøkkenhåndkleet oppå et stekebrett, så at det er lettere å flytte brødet.

Brett deigen en gang til på samme måte som ovenfor, og legg den med brettekantene ned på håndkleet. Dryss mel over brødet og legg et klede over. La det ligge slik til etterheving i ca 1 1/2 time.

I mellomtiden setter du på stekeovnen på 230 grader. Sett samtidig inn en jerngryte med lokk, en keramikkbolle eller noe annet som tåler høy temperatur, og som du har et tett lokk til, på nederste rille. Gryta skal ikke smøres. Du kan også bruke et dobbelt lag med aluminiumsfolie som lokk.

Ta gryta ut av stekeovnen og hvelv brødet oppi. Vær forsiktig! Husk at dette er ulidelig varmt. Forhåpentligvis har du hatt nok mel på kledet, slik at brødet sklir rett ned. Sitter noe av deigen fast, lemper du den også oppi gryta før du setter på lokket og setter gryta inn i stekeovnen igjen.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 25-30 minutter til brødet har fått en fantastisk gyllenbrun farge og er gjennomstekt. Jeg synes det er greit å bruke et steketermometer for å vite når det er ferdig. Da har det en kjernetemperatur på 98 grader.

Hvelv brødet over på en bakerist og la det bli avkjølt før du skjærer i det.

eltefritt-julebrodeltefritt-julebrod-med-rosiner-og-aprikoserjulebrodjulekake-med-brunost

Nyt!

 

 

 

Ukemeny for uke 50

$
0
0

Etter nesten en uke med greske smaker, jeg har vært på olivenplukking på Kreta, er jeg klar for å dukke ned i de norske julesmakene! Nå går det jammen fort til jul! Jeg har et håp i år, som i fjor, å komme meg gjennom juleforberedelsene med aller mest kos og minimalt med stress. Da er det bedre å kutte ned litt på noen av kravene, tenker jeg! Støvet lengst inni skapet ligger nok godt til både januar og februar også.

Vi får satse på gode og næringsrike middager denne uken sånn at vi er best mulig rustet for alle avslutninger, shoppingturer og vaskebøtter! Jeg håper du får en strålende fin uke, og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 12. desember – Fiskekaker og grønnsaker i langpannen

Elsker middager som (nesten) lager seg selv i stekeovnen! Så utrolig enkelt og greit!

fiskekaker-i-langpanne-2

 

Tirsdag 13. desember – Pastasalat med kylling og avokado

Dette er en super hverdagsmiddag, som går kjapt å lage og som smaker aldeles superb!

pastasalat-med-kylling

 

Onsdag 14. desember – Spagetti bolognese

Klassikeren som aldri går av moten!

pasta-og-kjottsaus

 

Torsdag 15. desember – Stekt torsk med bacon og tomater (sponset lenke)

Torsk og bacon er virkelig gode smaker sammen. Elsker det! I oppskriften står det at jeg griller, men det går akkurat like bra å steke det i stekepannen. Bare sånn at du vet det!

torsk-og-bacon

 

Fredag 16. desember – Kylling- og tomatgryte

I denne oppskriften bruker jeg en hel kylling som jeg deler i passe serveringsstykker før jeg starter stekingen. Om du nå synes det blir litt mye styr på en helt vanlig hverdag, kan du bruke vanlige kyllingfileter eller kyllinglår istedenfor. Godt blir det samme hva du velger.

kylling-og-tomatgryte

 

Lørdag 17. desember – Ribberull

Med en uke igjen til julaften, tenker jeg det er greit å ha en generalprøve på svineribben. Ikke i å steke den som vanlig, men i å spise saftig ribbe. Sjansen er særdeles stor for at du kommer til å ELSKE denne versjonen!

ribberull-med-rastekte-poteter

 

Søndag 18. desember – Grønnsakscurry

Ser ikke dette utrolig godt ut? Alle de lekre fargene som stråler mot deg! Fantastisk! Fantastisk godt er det også! Med bare godsaker for kropp og sjel.

gronnsakscurry

 

Ukens julekaker – Sandkaker

Med denne oppskriften er det garantert at sandkakene pent og pyntelig sklir ut av formene.

sandkaker

 

Ukens gjærbakst – Stollen – tysk julebrød med marsipan

Stollen er deilig tysk brød fullt av mengder med tørket frukt, marsipanrull midt inni og søt og god gjærdeig rundt. I Tyskland er det vanlig å servere stollen på julaften sammen med kaffe og til frokost på juledagsmorgenen. Jeg spiser det gjerne hvilken som helt juledag!

stollen1

 

Riktig god uke til deg!

 

 

 

Knallgode cookies med grovt mel og solsikkekjerner

$
0
0

Sist jeg lagde disse cookisene – som jeg ikke bare lager til jul, men hele året – forsvant hele porsjonen så fort at jeg nesten måtte spørre meg selv om jeg faktisk hadde bakt. Det kunne jo være at jeg rett og slett hadde drømt!

Jeg vet at mange synes det er litt stressende med alle disse julekakene som skal bakes. Noen med litt vanskelige deiger å jobbe med og veldig mange med mye smør og kalorier.

Disse kjeksene er veldig enkle og kjappe å lage, og de er hakket sunnere å spise enn storparten av de tradisjonelle julekakene – hvis det er et tema. Og, som du skjønner av innledningsteksten, er de også veldig gode!

cookies-med-havregryn-og-solsikkekjerner

Oppskrift på cookies med grovt mel og solsikkekjerner
ca. 40 stykker

200 g mykt smør
125 g mykt brunt sukker
2 ts vaniljesukker
2 egg
150 g grovt, sammalt hvetemel
75 g hvetemel
2 ts bakepulver
75 g lettkokt havregryn
125 g solsikkekjerner
200 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 175 grader og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha smør, brunt sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det luftig og forholdsvis lyst – det tar 5-6 minutter. Bruk slikkepotten for å dra ned langs kantene en eller to ganger.

Pisk inn eggene, ett og ett. Bland sammen alt det tørre – unntatt sjokoladen – og ha i bollen. Vær forsiktig akkurat i det du setter igang mikseren, for melet vil fly rundt i hele rommet om du setter på full fart.

Bruker du hel sjokolade, hakker du den opp før du har den i kakedeigen. Sjokoladedråper eller -pellets, har du rett i. Rør det hele sammen.

Fordel kakedeigen i små topper på to bakebrettene. Jeg bruker en liten isskje til dette, men det går også veldig fint å bruke to teskjeer.

Stek kjeksene i 12-15 minutter. La dem ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttet boks.

cookies-med-grovt-mel-og-havregrynhavrecookiessunnere-cookies

God bakst!

 

 

 

 

Sånn lages den aller beste olivenoljen!

$
0
0

Forrige uke var jeg så veldig heldig at jeg fikk være med å plukke og presse oliven med Hellas’ største og en av verdens beste olivenoljeprodusenter – GAEA. Med skapet fullt av utmerkelser og priser, tørr jeg komme med den påstanden.

Det var virkelig en fantastisk opplevelse. Èn ting var å plukke olivenene – som er hardt kroppsarbeid, og som jeg gjorde i 5 minutter – men så å se akkurat de samme olivenene komme til møllen og bli presset og komme ut som en gyllengrønn olivenolje som både smakte og luktet helt superb!

Vi var på Kreta, nærmere bestemt i byen Sitia.

Jeg har tidligere laget stifado, som er en gresk kjøttgryte, og meze, som er gresk småmat, her på bloggen. 

1000 år gammelt oliventre

Her er vi på tur ned til olivenlunden der vi skulle plukke. Dette oliventreet er nok rundt 1.000 år gammelt.

Det er faktisk ganske å utrolig hvor stor plass oliven har på Kreta. Og nå tenker jeg ikke bare på plassen som de ekstremt mange oliventrærne som vokser alle steder på øya tar, men hvor viktig oliven har vært i hele utviklingen av samfunnet fra mange tusen år før Kristus. Deres stolthet rundt dyrkingen og den enorme lidenskapen de har for produktet de leverer.

olivenlund

Hellas har over 130 millioner oliventrær!

Det aller meste av olivenproduksjonen i Hellas drives av småbønder og helt vanlige familier som har noen oliventrær. Alt fra 4-5 trær til 800-900 hundre. Så går lokalsamfunnene sammen i kooperativer og har sine lokale møller hvor olivenoljen blir presset. GAEA har avtaler med noen utvalgte kooperativer og kjøper selekterte oljer herfra.

Fru Timian plukker oliven 2

Skikkelig konsentrert. Prøver å unngå å tråkke på olivener som ligger på nettingen.

Fru Timian plukker oliven

Sjekk ut den flinke olivenplukkeren! Plukkerne bruker noe som nærmest ser ut som en maskinell rive når olivenene skal ned. Her flyr olivenene, så det var bare å passe på. Var greit å ha på briller.

Bakken under trærne er dekt av tettmasket netting slik at det er lett å samle opp alle olivenene så snart plukkingen er ferdig.

olivenplukking

Her gjelder det å se seg for når man går.

olivenplukking med GAEAGaea Sitia Krete

Denne blide damen samler sammen nettene og får med seg alle olivenene som ligger oppå. Det gjelder å være kjapp i vendingen når man holder på, og å ha kort vei til møllen, for jo kortere tid det tar fra plukking til pressing, desto bedre blir resultatet.

Alle olivenoljene til GAEA blir presset samme dag som høstinger har skjedd.

nyplukket oliven

Det ser jo så utrolig lekkert ut. Men, de smaker ikke godt ennå. Jeg prøvesmakte, men det var ingen stor suksess. Oliven må nemlig syltes før de kan spises.

pressing-av-oliven

Her kommer olivenen som vi var med og plukket, inn til møllen. Nederst til høyre ser du dem gå gjennom én av vaskeprosessene før selve pressingen starter.

Du skulle kjent den fantastiske lukten som var inne i møllen når olivenoljen ble presset!

Med sin store stolthet til god olivenolje, er det nesten bare kaldutpresset, eller extra virgin, olivenolje som produseres i Hellas. Hele 80 % av produksjonen deres er kaldutpresset. Og kaldutpresset olivenolje betyr rett og slett at det bare er en mekanisk prosess som skjer under pressingen. Olivenene varmes ikke opp og det tilføres ingen kjemikalier. All olivenoljen til GAEA er kaldutpresset.

50 % av olivenoljen fra Italia er kaldutpresset og bare 20 % av oljen fra Spania. Så da vet du hva du skal se etter neste gang du skal kjøpe en flaske kaldutpresset, extra virgin, olivenolje!

olivensmaking hos GAEA

Siste dagen på tur, fikk vi også en liten skole i olivensmaking. Du skal ikke se bort fra at jeg kommer tilbake med en olivenoljeguide her på bloggen i overskuelig framtid.

ulike-gaeaprodukter

Her ser du bilde av noen av GAEA sine produkter som du får kjøpt her i Norge.

 

 

Jeg har et kommersielt samarbeid med Haugen-Gruppen, som er importøren av GAEA i Norge.

 

Pepperkakemuffins med kremostglasur

$
0
0

Jeg får liksom aldri nok av de gode smakene av nellikspiker, ingefær, kanel og kardemomme nå i førjulstiden! I år har jeg virkelig prøvd å putte dem inn i mange nye oppskrifter, og jeg sier meg hittil fornøyd med alle de forsøkene jeg har gjort!

Her får du oppskrift på smakfulle og skikkelig gode pepperkakemuffins med kremostglasur. Jeg har allerede gode pepperkakemuffins liggende her på bloggen. Jeg har gjort noen små endringer på denne oppskriften. Jeg har fjernet bakepulveret slik at det bare er litt natron igjen som hevemiddel. De andre har en tendens til å heve litt for mye.

Og så har jeg laget en kremostglasur med smak av kanel for å ha på toppen. Og jeg elsker jo kremostglasur, så dette er en perfekt match!

Muffinsene er fine å fryse!

pepperkakemuffins med kremostglasur

Oppskrift på pepperkakemuffins med kremostglasur
12 muffins

Muffinsrøre
100 g mykt smør
250 g mykt brunt sukker
3 egg
1 dl rømme
150 g hvetemel
½ ts natron
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellikspiker
1 ts kardemomme
30 g mandler

Kremostglasur
70 g romtemperert smør
½ ts vaniljesukker
½ ts kanel
125 g melis
100 g kjøleskapskald naturell kremost
1 liten skvis klementinsaft
mandelflak og sukkerkuler til pynt

Sett stekeovnen på 175 grader og kle et muffinsbrett med papirformer. De formene jeg bruker her går litt over kanten på selve muffinsbrettet.

Ha smør og sukker i miksmasterbollen og pisk til det blir luftig og lyst. Ha i eggene og rømmen og pisk videre. Bland alle de tørre ingrediensene, unntatt mandlene, og ha dem i bollen. Pisk det kjapt sammen.  Hakk mandlene og rør dem inn.

Fordel røren i muffinsformene. Stek muffinsene i 18-20 minutter. Stikk en tynn kakepinne midt i en av muffinsene for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, er de ferdige. Hvelv muffinsene ut og over på en bakerist til avkjøling.

Når muffinsene er kalde, lager du glasuren. Ha smør, vaniljesukker, kanel og melis i en miksebolle og pisk til det blir en lys og luftig masse. Bruk en slikkepott og skrap ned langs kantene en gang eller to. Ha i kremosten og pisk den kjapt inn. Ikke pisk mer enn du trenger. Ha i en liten skvis med klementinsaft og smak for å kjenne om den smaker passe.

Fordel glasuren over muffinsene. Pynt med mandelflak og sukkerkuler.

pepperkakemuffins 2

Kos deg!

 

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live