Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Pai med løk og tomat

$
0
0

En god pai karakteriseres, etter min smak, av en smørfull og sprø paibunn og et smakfullt og rundt paifyll. Det er litt jobb med å lage den perfekte paibunnen, men du vil garantert være fornøyd med hvert eneste brukte minutt når du smaker på det ferdige resultatet!

pai med tomat og løk

Oppskrift på løk- og tomatpai

Paibunn
175 g hvetemel
½ ts salt
125 g smør
3–4 ss kaldt vann

Fyll
½ purre
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper
2 egg
1 ½ dl kremfløte
1 dl melk
100 g ost
100 g cherrytomat

Ha hvetemelet og saltet i en matprosessor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i nok vann til at du greier å klemme massen sammen til en deig.

Klapp deigen flatt sammen og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør en paiform med olje eller formfett.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss et tynt lag med hvetemel over og legg et bakepapir over. Kjevle ut deigen til den blir stor nok til å dekke paiformen og helt over kanten. Snu og vend på bakepapiret og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast. Fjern bakepapiret på den ene siden og legg bunnen over i formen, med bakepapiret opp. Fjern bakepapiret.

Sett paibunnen i kjøleskapet i 30 minutter. Sett stekeovnen på 190 grader.

Prikk bunnen med en gaffel før du legger på et bakepapir og fyller på med tørkede erter eller grovt salt. Stek bunnen i 30 minutter. Ta ut ertene/saltet og bakepapiret og stek bunnen i 5 minutter til.

Da er den klar til å fylles opp.

Vask purren godt før du skjærer den i tynne ringer. Løken deler du i to og skjærer i ringer og hvitløken finhakker du. Ha det i en stekepanne sammen med olivenoljen, salt og pepper og la det surre på litt under medium varme i 4­–5 minutter, til løken blir blank og myk. Fordel det over i paiskallet.

Pisk lett sammen eggene, fløten og melken og hell over. Riv osten og fordel den og oppdelte tomater over.

Stek paien i 25–30 minutter. Den skal ha en fast overflate.

pai med løk og tomat

løk- og tomatpai

The post Pai med løk og tomat appeared first on Fru Timian.


Ukemeny for uke 22

$
0
0

Hei folkens! Håper der har hatt en fin helg! Vi hadde konfirmasjonsfest på lørdag, og både konfirmanten og vi andre er så fornøyde med dagen. De av dere som følger meg på Snapchat, kunne se litt av maten som vi serverte. Følg meg gjerne – du finner meg som frutimian.

Her kommer ukemenyen for den kommende uken. Håper du finner gode middager og litt bakst som du har lyst til å lage. Ønsker  deg en strålende fin uke! Og husk; Nyt livet og nyt maten!

ukemeny-for-uke-22-fra-fru-timians-matblogg

 

Mandag 30. mai – Tagliatelle med ratatouille

Ratatouille er en fransk grønnsaksstuing med auberginer og tomater, og vil for evig og alltid minne meg om den ultrasjarmerende animasjonsfilmen ”Rottatouille” hvor rotta Remy danker ut alle de flinke kokkene i Paris’ beste restaurantkjøkken.

Har du andre grønnsaker liggende i kjøleskapet, kan du selvfølgelig bruke dem istedenfor.

tagliatelle-med-ratatouille-4

 

Tirsdag 31. mai – Torsk med nypoteter og tomater

Nypoteter, asparges, tomater og torsk i en herlig blanding.

torsk-med-potetsalat1

 

Onsdag 1. juni – Pytt i panne

Koker du noen ekstra poteter til tirsdagens middag, har du også grunnlaget for dagens middag klart! Let gjennom kjøleskapet og finn fram rester som ligger – både etter middager og pålegg som trenger å bli spist opp før det går ut på dato.

pytt-i-panne-med-posjert-egg1

 

Torsdag 2. juni – Pasta med karbonadedeig og brokkoli

Dette er en super hverdagsmiddag! Smaker godt og går skikkelig fort å lage! Herlig!

karbonadedeig-med-pasta

 

Fredag 3. juni – Mexikansk gryte med ris

Husets tenåring la inn et stort og sterkt ønske om servering av mexikansk gryte her om dagen. Han hadde nok posevarianten i tankene, så mor måtte skikkelig selge seg inn og love at hennes hjemmelagde variant skulle bli minst like god! Og det ble den 😉

meksikansk-gryte-uten-pose

 

Lørdag 4. juni – Saftig skinkebiff med veldig gode poteter

Dette er snerten middag på kort tid, og det er etter min mening helt perfekt.

skinkebiff-med-spekeskinke

 

Søndag 5. juni – Fiskeform med potetmostopping

Her putter du rett og slett masse godsaker i en ildfast form før du topper det hele med potetstappe og setter det i stekeovnen. Kjempegodt!

fiskepai-med-potetmostopping

 

Ukens kake – Smilemuffins

Disse muffinsene – hvor jeg har gjemt en Smil-sjokolade midt inni hver enkelt, hette Leas smilemuffins i mange år, og ettersom Lea har bursdag denne uken, måtte jo disse med i ukemenyen!

leas-smilemuffins

 

Ukens gjærbakst – Deilige nugattisnurrer

Å hula hei! Dette er så utrolig godt, folkens! Superlett og luftig gjærdeig fylt til randen av god, gammeldags Nugatti! Det må jo bare bli godt, ikke sant?

sote-nugattisnurrer

 

En riktig god uke til deg!

 

PS! Grunnet tidsnød for meg denne uken, er denne ukemenyen den samme som jeg lagde til uke 22 i 2015. Jeg tenker at maten smaker akkurat like godt i 2016 som 2015!

 

The post Ukemeny for uke 22 appeared first on Fru Timian.

(Sponset) Te med særdeles god samvittighet

$
0
0

Tidligere i år var jeg så heldig å få være med å drikke afternoon tea med Stephen Twinings, 10. generasjon temann. Og da fikk jeg, i tillegg til å drikke masse te og spise nydelige kaker, også lære litt om det etiske arbeidet som Twinings gjør.

teplantasje

For Twinings har satt et krav til seg selv om at alt som omhandler teen de selger skal være etisk. Fra arbeidsgiveren til teplukkeren til selve teposene. Alle og alt i varekjeden skal behandles moralsk og bra.

Det er 40 ulike teselskaper som har forpliktet seg til dette etiske arbeidet i noe som heter Ethical Tea Partnership (ETP). Du kan lese mer om arbeidet her.

Twinings eier ingen teplantasjer selv, men kjøper te fra små og store teplantasjer rundt i verden. Og, de handler bare med plantasjer som forplikter seg til å gi arbeiderne sine trygge arbeidsforhold, som ikke godtar barnearbeid, som gir arbeiderne lov til å organisere seg og som gir dem lønn som de faktisk kan leve av.

I 2014 inngikk ETP i et stort samarbeid med Unicef i staten Assam, som ligger nord-øst i India. Prosjektet har som mål å få flere unger til å gjennomføre 8 år på skolen og å øke barns rettigheter og trygghet. Det er også et spesielt fokus på jenters rettigheter, som å redusere antall barnebruder. Det er over 100 teplantasjer som er med i dette prosjektet.

Jeg kjenner jeg blir skikkelig engasjert når jeg hører om dette arbeidet, og tenker at det er godt med alle de bidrag som er med på bedre rettighetene til spesielt kvinner og barn. Og jeg er glad for at jeg indirekte er med på å støtte dette arbeidet når jeg drikker mine 5-6 kopper med te om dagen. Vil du lære mer om hvordan du lager den beste teen, kan du klikke deg inn her. 

Hvis du har lyst til å lese mer om det viktige arbeidet Twinings og mange andre teprodusenter gjør, kan du lese om det her.

darjeeling

Her plukkes teblader i foten av Himalaya – Darjeeling. 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

 

 

The post (Sponset) Te med særdeles god samvittighet appeared first on Fru Timian.

Eltefrie skje-rundstykker med helkorn

$
0
0

Ja, vi elsker eltefrie brød og rundstykker! Det gjør iallfall jeg! Og jeg vet at det er veldig mange fler som deler den lidenskapen!

Her har jeg laget en versjon med eltefrie rundstykker hvor jeg bare bruker en skje til å for plassere deigen utover stekebrettet.

Jeg bruker helkorn av hvete i deigen. For å få de myke, lar jeg dem ligge i kokende vann – det vannet som skal brukes i deigen – en liten stund før jeg rører det sammen med resten av ingrediensene til deigen.

God bakst!

eltefrie rundstykker med helkorn

Oppskrift på eltefrie rundstykker med helkorn
ca. 18 rundstykker

6 dl vann
200 g helkorn av hvete
150 g rugmel
350 g hvetemel
50 g solrikkekjerner
1 ts salt
2 g tørrgjær eller 5-6 g fersk gjær

Kok opp vannet og hell det over i en bakebolle sammen med helkornene. La det ligge slik til vannet blir ca. 30 grader. Ha så i resten av ingrediensene. Bruker du fersk gjær, rører du det ut i 2 ss vann før du har i. Rør deigen sammen til alt melet er blandet med vannet.

Legg over et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12-14 timer.

Kle to stekebrett med bakepapir. Bruk to spiseskjeer til å plassere deigen i klatter utover de to stekebrettene.

Dryss over litt mel og dekk brettene med plastfolie eller et bakeklede. La rundstykkene etterheve i ca. 45 minutter.

Sett stekeovnen på 230 grader varmluft.

Så lenge som du bruker varmluft, kan du godt steke begge brettene samtidig. Stek rundstykkene i ca. 15 minutter.

God bakst!

 

The post Eltefrie skje-rundstykker med helkorn appeared first on Fru Timian.

Rabarbrakake med vaniljekrem

$
0
0

En av de aller mest leste oppskriftene på bloggen, er «Verdens beste rabarbrapai«. Hele sommerhalvåret bruker den å ligge på besøkstoppen.

Her kommer årets rabarbrakake! En skikkelig saftig og god kake! I tillegg til rabarbra, bruker jeg vaniljekrem i den og en kjapp topping av brunt sukker, smør og havregryn på toppen.

I oppskriften står det at du skal bruke en form på 20 cm i diameter, men det går helt fint å bruke en på 22 cm også. Da vil kaken bli litt lavere, og den trenger noen færre stekeminutter.

rabarbrakake

Oppskrift på rabarbrakake med vaniljekrem

Kakerøren
100 g romtemperert smør
200 g sukker
2 egg
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ½ dl melk

Rabarbrafyllet
350 g rabarbra
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ½ dl vaniljekrem – lag selv (klikk her for å komme til oppskrift) eller bruk ferdigkjøpt

Topping
50 g romtemperert smør
50 g hvetemel
50 g brunt sukker
½ ts malt ingefær
1 ts kanel
25 g store havregryn

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme og smør en rundform på 20 cm. Legg bakepapir i bunnen.

Hvis du skal lage vaniljekremen selv, starter du med den. Så går du over til rabarbrafyllet. Del opp rabarbraene i ca. 2 cm lange biter. Er stenglene tykke, kan du gjerne dele dem en gang på to på langs også. Ha dem i en bolle sammen med sukker og vaniljesukker og rør rundt. Sett det til side.

Så kan du lage toppingen. Ha alle ingrediensene unntatt havregrynene i en miksebolle. Det er lurt å dele opp smøret i småbiter først. Rør det sammen til det er helt mikset. Rør så inn havregrynene. Ta det ut og legg det til side. Så kan du bruke samme miksebolle til kakerøren.

Pisk smør og sukker hvitt. Det tar 5-6 minutter. Ha i eggene, ett og ett. Bland sammen hvetemelet og bakepulveret og ha i det og melken. Pisk det hele sammen. Hell det over i rundformen.

Fordel vaniljekrem over før du fordeler rabarbrablandingen over der igjen. Til slutt lager du små klumper av toppingen som du fordeler utover hele kaken.

Sett formen på et stekebrett og sett brettet på nederste rille i stekeovnen. Stek kaken i ca. 1 time og 10-15 minutter. På grunn av vaniljekremen vil kaken være litt bløt i midten selv når den er ferdig stekt.

La kaken avkjøles på en bakerist før du tar den ut av formen.

Server gjerne en god vaniljeis til kaken.

rabarbrakake med vaniljekrem

saftig rabarbrakake meg vaniljekrem

rabarbrakake og vaniljeis

rabrbrakake og is

rabarbrakake med vaniljekrem og is

Nyt!

 

 

The post Rabarbrakake med vaniljekrem appeared first on Fru Timian.

Ukemeny for uke 23

$
0
0

Jeg ELSKER det været vi har her på Østlandet nå! Herlig, varme dager og lyse kvelder som er som skapt for å sitte ute i drivhuset og kose seg. Jeg vet at det ikke er like varmt der oppe i nord, men dere har til gjengeld ekstra lye kvelder.

Maten jeg har lyst til å spise nå er fargerik, lyse og lette middager og gjerne noe som passer på grillen, så jeg har funnet frem oppskrifter som passer i den sjangeren denne uken. Jeg håper du finner deg mye som du har lyst til å lage.

En riktig så god uke til deg, og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 6. juni – Blomkålsuppe

Hjemmelaget blomkålsuppe er bestandig superpopulært å servere.

blomkalsuppe-3

 

Tirsdag 7. juni – Pastasalat i full fart

Pasta i ulike former og fasonger er en stadig tilbakevennende favoritt når middagen skal på bordet i en fart eller det er rester i kjøleskapet som gjerne skulle vært brukt opp.

pastasalat-med-kylling-tomat-og-brokkoli

 

Onsdag 8. juni – Ovnsbakte koteletter og grønnsaker

Her kan du gjerne fyre opp grillen og grille kotelettene istedenfor å steke dem i langpannen, som jeg gjør her.

koteletter-og-gronnsaker-bakt-i-stekeovnen-1024x768

 

Torsdag 9. juni – Laksemiddagen som hele familien elsker

Dette er en STOR familiefavoritt! Kjempegod og veldig, veldig god!

fiskemiddag-pa-20-minutter

 

Fredag 10. juni – Grillet kylling med tomat- og paprikasalsa

Jeg elsker gyllenbrunt og sprøtt skinn på kyllingkjøttet, og har du samme lidenskap som meg, er dette en perfekt anledning til å bruke kyllingkjøtt med skinn på. Her bruker jeg lårkjøtt, men det går særdeles bra å bruke brysfilet også.

grillede-kyllinglar

 

Lørdag 11. juni – Sashimi med mango og koriander

Så fargerik og smakfull mat må man bare favne om! At den i tillegg er skikkelig enkel å lage, er jo en stor pluss.

mangosalat-med-laks-og-koriander

 

Søndag 12. juni – Wok med kjøttdeig og nøtter

Smakfullt, godt og særdeles godt! Deilig wok med kylling, nøtter og masse godt krydderier.

wok med kjøttdeig

 

Ukens sommermuffins – Bringebærmuffins

For virkelig å kunne kalle dem bringebærmuffins, skjuler det seg masevis av hele bringebær inne hver lille kake. Du kan bruke ferske, eller som jeg har gjort her, bruke frosne bær fra fryseren. Det fingerer akkurat like bra.

raspberry-cupcake

 

Ukens deilige gjærbakst – Focaccia med tynne potetskiver

Gi focacciaen er ny og morsom vri med å fordele tynne potetskiver på toppen.

focaccia-med-nypotet

En riktig god uke til deg!

 

 

 

The post Ukemeny for uke 23 appeared first on Fru Timian.

Hjemmelaget vaniljeis – uten ismaskin

$
0
0

Du trenger rett og slett bare tre ingredienser for å lage en knallgod vaniljeis hjemme på ditt eget kjøkken! Og du trenger ikke å ha ismaskin eller røre i isen mange ganger mens den fryses ned. Du pisker råvarene sammen, heller det over i en brødform, setter den i fryseboksen i 4-5 timer og vips så er det ferdig, og skikkelig deilig, is i sikte.

Du trenger søt, kondensert melk for å lage is som dette. Ikke Vikingmelk, men av den typen hermetisk melk som kommer i mindre bokser og som er nærmest tykk som karamell. Du får ikke kjøpt det i alle vanlige dagligvarebutikker, men de har det i velassorterte dagligvarebutikker og i innvandrerbutikker. Gi det et lite Googlesøk, hvis du lurer på hvordan boksene ser ut.

Det er ikke jeg som har kommet på denne lure måten å lage hjemmelaget is på. Jeg fant en oppskrift i matamgasinet BBC Goodfood i fjor sommer som jeg prøvde ut og falt for. Men jeg har altså ikke kommet meg til å blogge om den før nå!

hjemmelaget is uten ismaskin

Hjemmelaget vaniljeis
til en brødform på 1 ½ liter

1 boks, 397 g, søt, kondensert melk
6 dl kremfløte
1 vaniljestang

Ha den kondenserte melken i en miksebolle sammen med kremfløten. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i miksebolle og pisk det hele til en tykk og luftig krem.

Hell kremen over i brødformen og sett den i fryseboksen. Jeg bruker ikke å legge over plastfolie eller noe sånn før isen er helt fryst, så slipper jeg merkene fra plasten. Når isen først har fryst, kan jeg ha over så mye plastfolie som jeg vil uten at det merkes.

Vil du ikke servere isen rett fra brødformen, er det lurt å kle hele formen med plastfolie før du heller i den piskede kremen. Da er det lett å løfte opp all isen ved servering.

Ta ut isen i minst 30 minutter før servering. Hjemmelaget is, som dette, trenger mye lengre tid på å bli myk enn en ferdigkjøpt is.

hjemmelaget vaniljeis

Her serverer jeg bringebær og moreller til isen.

moreller og bringebær

hjemmelaget vaniljeis

hjemmelaget vaniljeis uten ismaskin

Kos deg!

 

 

The post Hjemmelaget vaniljeis – uten ismaskin appeared first on Fru Timian.

Rundstykker i langpanne

$
0
0

Rundstykker er bestandig skikkelig poppis å servere hjemme hos oss. Og det føler jeg meg rimelig trygg på at det er hjemme hos mange andre også.  Skal du servere mange på én gang, er det ekstra fint om de ligger bakt sammen i en langpanne. Du kan også bake dem sammen i en rundform, som jeg gjør her.

Dette er en ganske så fin deig. Jeg bruker litt fullkornshvetemel i tillegg til vanlig hvetemel. Fullkornshvetemel har mer fiber i seg enn vanlig, hvitt hvetemel. Både Regal og Møllerens har fullkornshvetemel, så det bør være ganske greit å finne i de aller, aller fleste dagligvarebutikker.

rundstykker i langpanne 2

Rundstykker i langpanne
20 rundstykker

1 kg hvetemel
250 g fullkornsfvetemel
4 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
8 ¾ dl vann, ca. 20 grader
1 egg + 3 ss melk til pensling
valmuefrø til dryss

Ha alle de tørre ingrediensene i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i melet. Ha i vannet og sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet. Elt deigen i ca. 15 minutter til du kjenner at den er skikkelig glatt og smidig.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Kle en langpanne med bakepapir.

Hvelv deigen over på bordet og kna den sammen en gang eller to før du deler den i 20 like store deler og ruller dem ut til rundstykker. Plasser dem i langpannen. Langpannen min er ganske stor, så har du en mindre panne, vil rundstykkene vokse seg enda mer sammen. Det er bare fint. Mulig du da må legge til noen ekstra stekeminutter etterpå.

Dekk pannen med et kjøkkenhåndkle og la rundstykkene heve til ca. dobbel størrelse. Det tar omlag 30 minutter. Sett også stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Like før du skal sette rundstykkene i sekeovnen, pisker du sammen egget og melken og pensler alle rundstykkene. Dryss så over valmuefrø.

Sett langpannen på nederste rille og stek rundstykkene i 16-19 minutter. Steker du dem hver for seg, altså at du heller plasserer dem på to stekebrett, beregner du litt kortere steketid, og står de enda tettere enn dette, beregner du litt lengre steketid.

God bakst!

fine rundstykker i langpanne

luftige rundstykker

 

 

 

The post Rundstykker i langpanne appeared first on Fru Timian.


Pizza med brennesle og mozzarella

$
0
0

De av dere som følger meg på Snapchat kunne tidligere i denne uken se at jeg lagde pizza med brennesle, og at jeg tok masse snapp-bilder av den og la ut. Den ble nemlig akkurat så god som jeg ønsket at den skulle bli.

I fjor høst var vi i Los Angeles og da spiste vi nemlig pizza med nesle og mozzarella, så den har vært i bakhodet mitt helt siden da. Nå er brenneslesesongen i full gang, så da er det bare å plukke i vei. Jeg fant ikke nok brennesle på vår tomt, men massevis av fin nesle ved komposthaugen til naboen. Et klassisk bra eksempel på to fluer i ett smekk der med andre ord. Jeg fikk den brenneslen jeg ønsket, og naboen ble kvitt tilsvarende mengde.

Har du mye brennesle, kan du også lage kjempegod brenneslesuppe. Det kan du finne oppskrift på her.

Når du lager sånn type pizza, som jeg gjør her, er det veldig bra å ha en skikkelig varm stekeovn, så har du en bakesten eller pizzasten, så legg det inn i stekeovnen og sett den på maks varme. Jeg har kjøpt meg en italiensk bakeovn, som jeg fremdeles er i opplæringsfasen på å buke, men jeg merker at jeg nå begynner å få kontroll på varmen og hvordan ovnen virker. Disse pizzaene ble stekt på 400 grader, og da tar det i underkant av 2 minutter å steke dem. En helt fantastisk følelse! Det er så moro!

Men altså, du trenger ikke en sånn pizzaovn for å lage en knallgod pizza med brennsle. Bare så det er sagt!

Oppskriften på pizzadeig har jeg fra Jan Vardøens eminente pizzabok – Pizza Paradiso. Den kan du lese mer om her! Oppskriften til bunnene er nok til 8 porsjonspizzaer. Jeg lager bestandig det, selv om det bare er oss 4 hjemme som skal spise. Da halvsteker jeg resten av bunnene før jeg putter dem i fryseren.

Som du ser på bildet under, lagde jeg pizzaer med tomatsaus også. Og oppskrift på verdens enkleste og supergode pizzasaus, finner du her!

hjemmelaget porsjonspizza

Oppskrift på italiensk pizza med brennesle og mozzarella

Pizzabunner
til 8 bunner

1 kg hvetemel, gjerne et finbakstmel, 00
1 ts salt (jeg bruker mindre salt enn Jan Vardøen)
¼ pk gjær, fersk eller tørr
6 dl lunkent vann
1 dl extra virgin olivenolje

Brennesletopping
til 4 pizzaer

3-4 liter brennesle
4 + 2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
250 g fersk mozzarella

Ha alle de tørre ingrediensene til bunnene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett oppi bakebollen. Ha i vann og olivenolje og sett elt deigen godt sammen. Jeg bruker å la kjøkkenmaskinen gå på laveste hastighet i 15 minutter.

Hvelv deigen over på et melet bakebord, dekk den med plastfolie  og la den hvile i 20 minutter. (Altså ingen forheving før du gjør dette).

Kle to stekebrett med bakepapir eller dryss mel eller durumhvete på en stor trefjøl.

Del deigen i 8 like store deler og rull hver del ut til en stor bolle. Fordel dem med god avstand på bakebrettene. Dryss over litt mel og dekk brettene med plastfolie. La deigen heve i 2-3 timer. Skal den stå lenger, setter du bare brettene inn i kjøleskapet. Der kan de stå i flere timer.

Sett stekeovnen på så høy varme som mulig – les innledningen i blogginnlegget.

Det er best å bruke forholdsvis små blader og tilhørende tynne stilker. Plukk med plasthansker, så brenner du deg ikke.

Vask brenneslen godt og tørk den. Ha olivenoljen (de 4 ss) i en stor stekepanne på medium varme og riv hvitløken rett i. Ha i salt og pepper og la dette surre i noen minutter. Ha i brenneslen og rør rundt. La det stekes til brenneslen ramler sammen. Ta det av varmen.

Dryss mel på bakebordet. Nå kan du enten kjevle hver bolle ut til en passe stor porsjonspizza eller du kan bruke fingrene og håndflaten og klemme den utover, sånn som de profesjonelle pizzabakerne gjør.

Fordel pizzabunnene på stekebrettene eller trefjølen. Fordel de to siste spiseskjeene med olivenolje over de fire bunnene. Del mozzarellaen i mindre biter og fordel både den og brenneslen på bunnene.

pizza i italiens pizzaovn

steker pizza

Stek pizzaene til de har fått gyllenbrune kanter og osten er smeltet. På 400 grader, som jeg har her, tar det mellom 1 ½ og 2 minutter å steke ferdig pizzaene. I en vanlig stekeovn, vil det ta et sted mellom 5 og 10 minutter – avhengig av hvor høy varme du kommer opp i.

Dryss over bittelitt flaksalt og pepper før servering!

Kos deg!

pizza

hjemmelaget pizza

neslepizza

pizza med nesle

 

 

 

 

 

 

The post Pizza med brennesle og mozzarella appeared first on Fru Timian.

Pestoknuter i langpanne

$
0
0

Jeg har fått fullstendig dilla på langpannebrød i en eller annen form. Jeg synes det er så stas å sette et helt langpannebrød på bordet, og når de da i tillegg er enkle og greie å lage – og veldig god i smaken, ja da er saken i grunn grei. Her er det bare å bake på!

Det er mulig det er noen som reagerer på at jeg kaller dette pestosnurrer, for jeg tar meg noen friheter når det kommer til pestooppskriften. Jeg bruker ganske mye mer hvitløk i denne oppskriften enn når jeg lager vanlig pesto, og jeg bruker dessuten smør istedenfor olje. La deg ikke forskrekke av den tilsynelatende enorme mengden hvitløk. Jeg garanterer deg at du ikke vil angre!

Det er allerede et langpannebrød, som er veldig likt dette, på bloggen; nemlig Berits hvitløksbrød. Denne versjonen har imidlertid bare fint hvetemel i seg.

hvitløk- og basilikumsnurrer

Deig
1 ¼ kg hvetemel
1 pk gjær
1 ts salt
8 ¾ dl vann

Fyll
5 fedd hvitløk eller 1 hel kinesisk hvitløk
½ stor potte basilikum
150 g smør
½ ts flaksalt

Ha alt det tørre til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den opp og rett i deigen. Ha i vannet og elt deigen godt sammen. Elt deigen på laveste hastighet i 12­–15 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

I mellomtiden lager du fyllet. Ha alle ingrediensene i en liten blender eller bruk en stavmikser og kjør det sammen til alt er opphakket.

Når deigen er ferdig hevet, drysser du et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du kjevler den ut til et rektangel på ca. 90 x 60 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer hvetemel.

Smør fyllet jevnt utover hele leiven før du ruller den sammen som en fast pølse. Rull fra den ene langsiden til den andre. Del pølsen i 20 ca. like tykke skiver og plasser dem i en bakepapirkledd stor langpanne.

Dekk formen med plastfolie og la deigen etterheve i ca. 30 minutter, til brødet har fått ca. dobbel størrelse. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader.

Stek brødet i 25-30 minutter til det er gyllenbrunt og gjennomstekt.

snurrer i langpanne

pestosnurrer i langpanne

pestosnurrer

Fru Timian lager pestosnurrer

God bakst!

 

 

 

 

The post Pestoknuter i langpanne appeared first on Fru Timian.

Ukemeny for uke 24

$
0
0

Nå går vi inn i en skikkelig innspurtsuke! Sånn er det iallfall for oss som har unger på skolen. Alt slutter denne uken og det er avslutninger flere kvelder. Her er det bare å ta sats å la det stå til!

Vi får ta en enkel sats med maten også. Jeg satser på gode og lettvinte middager på ukedagene og litt ekstra snadder til helgen. Jeg håper du liker det du ser!

En riktig så god uke til deg! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

ukemeny fra Fru Timians matblogg for uke 24 2016

Mandag 13. juni – Lettvint pastasalat med erter, oliven og fetaost

Pastasalater i alle mulige varianter er slageren som definitivt aldri går av moten. Så utrolig takknemlig å jobbe med – du kan tilsette nesten hva du vil av smaker, og det blir godt – og så deilig lettvint. Pasta i ulike fasonger og størrelser har jeg dessuten bestandig et rikholdig lager av, noe som gjør veien til middag befriende kort.

pastasalat-med-oliven-og-fetaost

 

Tirsdag 14. juni – Rosa fisk til middag

Bacon og ørret er en skikkelig god kombinasjon! Dette er en skikkelig familiefavoritt!

ørretfileter-surret-i-bacon-med-sprøstekt-potetskiver-rosenkål-og-aspargesbønner

 

Onsdag 15. juni – Spagetti bolognese

Etter min mening er spagetti bolognese er en supergod hverdagsmiddag som er kjapp å lage. For å høyne sunnhetsfaktoren litt, lurer jeg inn både løk, hvitløk og gulrot. Du kan gjerne også bruke fullkornspasta.

spagetti bolognese 2

 

Torsdag 16. juni – Thailandsk fiskesuppe

Denne suppen tenker jeg på som en ypperlig hverdagssuppe. Det betyr at du virkelig ikke må følge oppskriften til punkt og prikke. Følg den gjerne helt slavisk, men vit at du kan lage den selv om du ikke har alle ingrediensene tilgjengelig. Da kan du bruke den som en inspirasjon!

thailandsk-fiskesuppe

 

Fredag 17. juni – Kyllingsalat med honningristede valnøtter

Denne kyllingsalaten med blåmuggost og honningristede valnøtter er som skapt for en aften med skravling og godt selskap. Den er skapt for lyse sommerkvelder også!

kyllingsalat

 

Lørdag 18. juni – Supergod pai med ost og skinke

Jeg elsker pai! Det tror jeg at jeg har gjort fra den aller første gangen jeg smakte. Aller best smaker den når bunnen er sprø og fyllet saftig.

oppdelt-quiche-2

 

Søndag 19. juni – Fylte svinekoteletter og ertemos

Sjekk ut disse svinekotelettene! Tykke og saftige, fylt med masse snadder! Fyllet, bestående av sprøstekte brødkrutonger og smakfulle urter, gir massevis av god smak til den ferdige retten. Jeg er dessuten særdeles svak for den krønsjen som krutongene bidrar med. Fyllet som du ikke får plass til i kotelettene, serverer du ved siden av.

fylte-svinekoteletter

 

Ukens kake – Stekt ostekake med blåbærsaus

Jeg bare elsker denne kaken, og det er jeg helt garantert sikker på at du kommer til å gjøre også!

stekt-ostekake-med-blabaer-3

 

Ukens gjærbakst – Eltefrie rundstykker med spelt

Har du lyst på gode rundstykker? Passe grove og veldig luftige! Da kan du rett og slett bake disse! Helt uten elting! Bare litt sammenrøring av deigen på kvelden for så å la den stå tildekket på kjøkkenbenken til neste dag. En genial måte å bake på!

det-beste-rundstykket

 

En riktig så god uke til deg!

 

 

The post Ukemeny for uke 24 appeared first on Fru Timian.

Kjapp sjokoladeis med nøtter – uten ismaskin

$
0
0

Det som er så utrolig kjekt når du har en god grunnoppskrift, er at den kan varieres både framover, bakover og sidelengs. Nå tar jeg ikke så veldig mange steg sidelengs fra grunnoppskriften når jeg lager denne sjokoladeisen med nøtter, men definitivt langt nok til at det blir en helt annen is enn denne kjempegode vaniljeisen.

Jeg bruker pekannøtter og pistasjnøtter i denne sjokoladeversjonen. Nå har jeg, til min store forbauselse, plutselig begynt å få problemer med å finne pekannøtter i butikken. Pekannøtter er jo virkelig én av de aller beste nøttene som finnes! Fryktelig dyre her i Norge, men verdt i pruke litt penger på innimellon, spør du meg.

Om du nå ikke får tak i pekannøtter, kan du veldig gjerne bytte dem ut med valnøtter. Det går særdeles bra.

Du trenger ingen iskremmaskin for å lage denne isen, men du trenger søt, kondensert melk som du kjøper på hermetikkboks. Det er ikke Vikingmelk. Denne er mye tykkere, nærmest som en bløt karamell, og, altså, søtet. Du får kjøpt det i velassorterte dagligvarebutikker og innvandrerbutikker.

hjemmelaget sjokoladeis med nøtter

Sjokoladeis med nøtter
nok til en brødform på 1 ½ liter

1 boks, 397 gram, søt kondensert melk
6 dl kremfløte
½ vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
20 g kakaopulver
70 g pekannøtter
70 g pistasjnøtter

Ha den kondenserte melken og fløten i en miksebolle. Bruker du vaniljestang, deler du den først i to, midt på, før du deler den ene halvdelen i to på langs. Skrap ut frøene og ha dem i bollen sammen med kakaopulveret. Resten av stangen pakker du godt inn i plastfolie. Det er lurt å bruke den snart, ellers vil den blir hard. Jeg bruker å sikte kakaopulveret i, for det blir så lett klumpete.

Pisk til du får en luftig krem. Hakk opp nøttene. Gjem litt til å drysse på toppen og rør resten av dem inn i kremen. Hell det over i brødformen. Dryss over resten av nøttene. Dersom du ikke vil servere isen rett fra brødformen, er det lurt å kle den med plastfolie før du heller i kremen.

Sett formen i fryseboksen i 4-5 timer.

Ta isen ut av fryseren minst 30 minutter før servering.

hjemmelaget sjokoladeis

sjokoladeis med nøtter

sjokoladeis med pistasjnøtter

Kos deg!

 

 

 

 

The post Kjapp sjokoladeis med nøtter – uten ismaskin appeared first on Fru Timian.

(Sponset) Grillede koteletter med maissalat

$
0
0

Saftige koteletter på grillen er et like sikkert sommertegn som at løvetannen popper opp utover gressplenen. Det første litt mer kjærkomment enn det andre, må vite.

Her har jeg laget en lun maissalat som jeg serverer til. Skikkelig god, spør du meg! Mettende, smakfull og særdeles frisk i fargen. Du kan gjerne koke nypoteter og servere til også.

Denne oppskriften har jeg laget i samarbeid med Bonduelle, som er en kvalitetsleverandør av hermetiske linser, bønner, kikerter og mais, og som jeg har hatt et samarbeid med i flere år. Klikk deg gjerne inn på siden deres for å se enda flere gode oppskrifter – flere fra meg også.

maissalat med grillede koteletter 2

Oppskrift på grillede koteletter med maissalat
til 4 personer

Kotelettene
4 nakkekoteletter
1 ½ ts flaksalt
nykvernet pepper
¼ ts spisskummen – kan utelates
2 ss olivenolje

Maissalaten
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
2 vårløk
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 stor boks Bonduelle maiskorn, 300 g
¼ potte basilikum
10 cherrytomater
50 g blandet grønnsalat

Start med maissalaten. Finhakk hvitløkfeddene, løken og vårløken og ha det i en stekepanne sammen med olivenoljen. Dryss over salt og pepper og la det surre på forholdsvis svak varme i 4­–5 minutter. Ha i maiskornene og varm dem opp.

Hakk opp basilikumen og del opp tomatene og rør dem inn. Smak til for å kjenne om salaten er passe krydret. Ha salaten over på et serveringsfat og dryss over grønnsalaten liker før servering.

Fordel krydderet på begge sidene av kotelettene og pensle dem med olivenolje. Legg dem over på en varm grill og grill dem i 3–4 minutter på hver side, til de blir gyllenbrune, før du legger dem over på indirekte varme og steker til de blir gjennomstekte. Det tar fra 5 til 10 minutter, avhengig av hvor tykke kotelettene er.

maissalat og grillede koteletter 2

maissalat og grillede koteletter

grillede koteletter med maissalat

maissalat med stekte koteletter

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Bonduelle.

The post (Sponset) Grillede koteletter med maissalat appeared first on Fru Timian.

Verdens tapasdag – her er mine beste tapasoppskrifter

$
0
0

Det finnes virkelig en dag for det meste, og i dag er det verdens tapasdag! Det må jo feires! Så her kommer et knippe av mine tapasoppskrifter her på bloggen.

 

Supergode, hete, spanske poteter

Trenger ikke å gjøre noe annet enn å vise dette bildet! Du skjønner smaken da, ikke sant?

stekte-poteter

 

I det samme innlegget er det også oppskrift på hjemmelaget aïoli og disse butterdeigstrekantene.

butterdeigstrekanter

 

Tapasfat på 1-2-3

Noen ganger har man jo bare lyst på litt snadder på kvelden også. Så enkelt kan det gjøres.

tapasfat

 

Baguette med røkt laks, sardiner og paprika

Dette er en av mine favoritt-tapaser. Og selv om du nå skulle være litt skeptisk til sardiner, kan jeg garantere at den står i perfekt smaksstil til resten av innholdet. Skikkelig smashing!

tapas-med-rokt-laks-og-sardiner

 

Saftige skinkekebabs

Herlige smaker!

maurisk-skinkekebabs

 

Kjøttboller i tomatsaus og saltbakte poteter
(linker til et sponset innlegg)

Kjøttboller er bestandig populært å servere på tapasbordet.

spanske-kjottboller-og-saltbakte-poteter

 

Spansk fest

Jeg må ta med et bilde og oppskrifter fra da vi hadde en skikkelig deilig spansk fest i fjor. Vi var på besøk hos venner som bodde i Spania et år, og da måtte vi jo ta for oss av alle de gode råvarene.

spansk fest

God tapas!

 

 

 

The post Verdens tapasdag – her er mine beste tapasoppskrifter appeared first on Fru Timian.

Kyllingsalat med chorizo og byggris

$
0
0

Jeg bare elsker dressingen som jeg lager til denne salaten! Ja, jeg lager veldig gjerne dobbel porsjon av den og lar den stå i kjøleskapet noen dager, til det kommer en gyllen mulighet til å bruke den i en annen rett også. Det vil si, jeg kan gjerne bare blande den inn med nykokt pasta og revet parmesan! Herlig!

Her bruker jeg den altså på sommerens deilige kyllingsalat. Massevis av gode smaker sammen. Og spør du meg, så ser den skikkelig lekker ut også.

kylling- og chorizosalat med tomater og bønner

Oppskrift på kyllingsalat med chorizo og byggris
til 4 personer

100 g byggris
1 liter vann
2 ss kyllingfond
250 g kyllingfilet – her bruker jeg én stor filet med skinn
litt flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
150 g chorizopølse
1 boks – 380 g blandede hermetiske bønner – her kan du bruke mange ulike varianter
12 cherrytomater
2 vårløk
1 avokado
100 g blandet grønnsalat

Dressing
1 fedd hvitløk
2 vårløk
1 dl extra virgin olivenolje
2 ss vann
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
saft av ¼ lime

Jeg bruker byggris fra Møllerens – som ligger i ferdige boil in bag-poser.  De er enkle å ha med å gjøre. For å få litt ekstra smak av byggrisen, koker jeg den i kylliingbuljong. Har du kraft liggende på lur, kan du selvfølgelig bruke den.

Når jeg bruker én stor kyllingfilet, synes jeg det er enklest å få det beste resultatet når jeg først steker det i stekepannen, med skinnsiden ned, i noen minutter til skinnet blir gyllenbrunt og sprøtt. Så vender jeg det, stikker inn et steketermometer og setter hele stekepannen inn i stekeovnen – forvarmet til 200 grader. Stek til kyllingen får en kjernetemperatur på 70 grader.

Før jeg steker kyllingfileten, drysser jeg den med salt og pepper på begge sider. Og jeg har litt olje i stekepannen.

Del chorizopølsen i terninger og stek dem gyllenbrune i en stekepanne.

Skyll bønnene  i kaldt vann og del cherrytomatene i to eller fire. Vårløken skjærer du i ringer og avokadoen deler du i skiver.

La kyllingfileten hvile i noen minutter før du deler den i skiver.

Legg opp salaten som jeg gjør her, eller bland alt sammen.

Til dressingen har du bare alle ingrediensene i et egnet glass og bruker en stavmikser til å kjøre det sammen. Du kan også finhakke alle råvarene.

Jeg bruker å ha litt av dressingen over salaten og så servere resten ved siden av.

frisk salat

 

 

 

The post Kyllingsalat med chorizo og byggris appeared first on Fru Timian.


Ukemeny for uke 25

$
0
0

Herlighet! Tenk nå er det sommerferie! Ikke for meg ennå. Og kanskje ikke for deg heller, men for hele skokken av skoleungdom er det klart for mange skolefrie uker fremover. Så kan jo vi benytte anledningen til å la dem lage noen flere middager mens vi er på jobb. Det er herlig luksus, det. Å komme hjem til ferdig middag.

Her kommer ukens tips til middager og litt attåt. Håper du finner mye som du har lyst til å lage selv – eller kanskje sette ungene i gang med å lage. En riktig god uke til deg! Og husk: Nyt livet, nyt maten!

Mandag 20. juni – Laks med agurksalat og poteter

Dette var en av favorittmiddagene mine gjennom hele barndommen! Agurksalaten hjemme var ikke helt som denne versjonen. Der serverte vi rømmen ved siden av. Og på toppen av rømmen plasserte jeg bestandig en diger skje – eller to – med smeltet smør, som stivnet med en gang det nådde den kalde rømmen. Her snakker vi stor snadderfaktor.

laks-med-agurksalat-og-dillpoteter

 

Tirsdag 21. juni – Pastasalat med søtpotet, tomater og god spekeskinke

Jeg elsker det faktum at det er fullt mulig å lage deilig middag (eller lunsj) av det som har en tendens til å befinne seg i kjøleskapet eller matskapet til enhver tid. Cluet med sånn type mat er å bruke kreativiteten med de råvarene som du har tilgjengelig. Med en hylle stappet full av ulike pastatyper er jeg bestandig beredt for kjappe middager.

pastasalat-med-sotpotet-spekeskinke-og-cherrytomater1

 

Onsdag 22. juni – Hjemmelagde kjøttboller med grønnsaker til

Jeg får aldri nok av middager som består av små skåler med ulik snaddermat som jeg kan forsyne meg av. Elsker det. Det er noe med den følelsen av å sitte å plukke. Litt herfra og litt derfra. Og det trenger definitivt ikke å være fancy greier som befinner seg i de små skålene. Nei, jeg er salig fornøyd med å finne noen søte, små sukkererter i en liten skål, jeg. Og ligger det perfekt kokte brokkolibuketter, lett smakssatt med en dæsj olivenolje og klype Maldonsalt, ja, da er jeg lykkelig.

hjemmelagde-kjottboller

 

Torsdag 23. juni – Rømmegrøt på Sankthansaften

Vi har bestandig brukt å spise rømmegrøt på Sankthansaften. Med spekeskinke til! Elsker det! Kunsten, når jeg spiser rømmegrøt, er å stoppe etter én tallerken selv om jeg egentlig har lyst på litt mer. Det er jo forholdsvis kraftig kost, kan man si.

rommegrot-front

 

Fredag 24. juni – Svinecarré med blomkål- og brokkolisalat

Vi feirer midtsommer med skikkelig deilig grillmat! Får du ikke tak i svinecarré, kan du også bruke en ytrefilet av svin. Da må du beregne litt kortere steketid.

svinecarre-med-brokkolisalat-og-rod-ris

 

Lørdag 25. juni – Grillet asparges med reker og sennepsmajones

Dette er skikkelig snaddermat! I oppskriften er mengdeangivelsen tilpasset en forrett, men her er det bare å øke mengden, så har du til en deilig lørdagsmiddag.

reker-og-grillet-asparges-med-sennepsmajones

 

Søndag 26. juni – Indisk gryte med linser og blomkål

Dette er middagen for deg som har lyst på en supergod vegetarisk middag. I India er de veldig mye flinkere enn oss her på bjerget til å lage smaksrik og mettende vegetarisk mat. Her får du en knallgod gryte med linser og blomkål.

indisk gryte

 

Ukens kake – Iskake på 1-2-3

Her bruker jeg rett og slett to ferdigkjøpte iser som jeg danderer sammen i en brødform, heller på masse god og hjemmelaget sjokoladesaus og pynter med massevis av snadder.

iskake-med-sjokokjeks

 

Ukens gjærbakst – Grovbrød uten elting

Det geniale med eltefrie brød – eller rettere sagt; de to geniale tingene med eltefrie brød – er det faktum at de smaker akkurat like godt som om du har vært hos en flink håndverksbaker og kjøpt brød, og at de er veldig enkle å lage. Det ligger i navnet – ingen elting, bare sammenrøring av alle ingrediensene. Så venting. Ganske så lenge, men da kan du du benytte tiden til å sove. Jeg bruker i alle fall å lage de eltefrie deigene på ettermiddagen eller kvelden, så er den klar en eller annen gang neste dag.

grovt-brod-uten-elting-2

En riktig god uke til deg!

 

 

 

The post Ukemeny for uke 25 appeared first on Fru Timian.

(Sponset) Med gla’-gris på fotoshoot

$
0
0

Livet som matblogger byr på veldig mange ulike og spennende dager, men det er jammen ikke mange dager som er som denne, da vi dro med oss tre hester, to griser og en hund på fotoshoot inne i en innhengning hjemme hos Eva og Hans Thøger Holmsen i Rakkestad. Eller, jeg dro ikke med meg noen. Jeg hadde i grunn mer enn nok med å holde meg litt i bakgrunnen i et håp om ikke å bli nedrent av verken gris eller hest!

Og hvorfor befinner jeg meg i denne situasjonen? Jo, vi skulle ta noen fine bilder av grisene til Eva og Hans Thøger. Det der nemlig de som leverer gla’grisene til Brødr. Ringstad i Rakkestad. Og da var hesteinnhegningen et godt egnet sted. Hestene var jo allerede på plass.

Grisene kan kanskje se små og uskyldige ut, men her er det jammen mye skult muskelkraft ute og går. Kort fortalt kan vi vel si at det ble ganske så mye håndtering, for grisene og hestene skremte opp hverandre i starten. Men med hunden plassert i førerhuset på traktoren og meg gjemt bak lesseapparatet på samme traktor, ble disse strålende bildene tatt.

Gla'gris fra Rakkestad

Jeg har hatt et samarbeid med Brødr. Ringstad i Rakkestad i mange år og lærte da jeg for noen år siden skrev en del tekster for dem, at grisen har krøll på halen når den har det bra.

Alle grisene hos Eva og Hans Thøger serveres grøt av hjemmemalt bygg og hvete i stedet for vanlig kraftfôr, og hver dag får de godt med høy og flis inn i bingene hvor de roter rundt. Og kjøttet blir bestandig best når dyrene har god helse og gode leveforhold.

Krøll på halen

Vil du lese mer om Brødr. Ringstad og de spesialitetene de har, kan du klikke deg inn her.

Holmsen

Hest hos Holmsen

Hans Thøger

Hans Thøger Holmsen

Han Thøger og gris

Hals Thøger Holmsen med gla'gris

Gla'gris fra Rakkestad

Gla'gris fra Eva og Hans Thøger Holmsen

Eva og Hans Thøger Holmsen

Eva med hest og gris

Alle bildene er tatt av mannen min, Øystein. Sjekk ut flere av bildene hans her!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad

The post (Sponset) Med gla’-gris på fotoshoot appeared first on Fru Timian.

Falafel med myntedressing og sylteagurk

$
0
0

Jeg elsker det når maten som settes på bordet nærmest fyker unna fordi alle bare digger den! Og det skjer når falafler kommer på bordet her hjemme.

Falafel er friterte boller av moste kikerter, urter og krydder, og regnes nok som nasjonalretten i mange av landene i Midtøsten.

I denne oppskriften bruker jeg hermetiske kikerter, som definitivt er det enkleste å bruke. Jeg skal også prøve meg med tørkede kikerter, som jeg legger i bløt. Jeg tror kanskje de binder massen litt bedre sammen. For dette er ganske skjøre boller å jobbe med når du friterer, så bli nå ikke fortvilet om de går litt i stykker. Behandle dem varsomt, så går det nok riktig så bra.

Jeg må skyte inn at dette faktisk er en kjapp middag å lage. Jeg tror jeg bruker rundt 30 minutter fra start til ferdig friterte falafler.

En siste innskytelse er at sylteagurkene passer perfekt til smakene, og jeg er ganske så sikker på at de viil falle i smak selv om du kanskje er skeptisk til disse søtsure lekkerbiskenene.

Lykke til!

falafler

Oppskrift på falafel med sylteagurk, myntedressing og tomatsalat
4 personer

Falafler
2-3 bokser (800 g) hermetiske kikerter (det er litt varierende hvor store hermetikkboksene er)
3 vårløk
3 fedd hvitløk
10-12 greiner koriander
8-10 greiner flatbladet persille
3-4 greiner mynte
1 ts spisskummen
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 stort eller 2 små egg
ca. 3 dl solsikkeolje til fritering

Myntedressing
1 fedd hvitløk
4-5 greiner mynte
1 ½ dl gresk yoghurt
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 skvis lime- eller sitronsaft

Tomatsalat
12-16 cherrytomater
½ agurk
1 ss extra virgin olivenolje
bitte litt flaksalt
nykvernet pepper

Tilbehør
pitabrød – bak selv eller kjøp ferdige
sylteagurk

Skyll kikertene i kald vann før du har dem i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene til falaflene, unntatt egget. Kjør knivene rundt til alt har blitt helt smulete. Ha i egget og kjør knivene til alt har blitt blandet.

Form små baller av massen og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Ha oljen i en stekepanne og varm den til rundt 160-170 grader. Du kan sjekke varmen ved å stikke et trehåndtak i oljen. Bruser det rundt håndtaket, er varmen passe.

Ha i halvparten av bollene og stek dem i ca. 3 minutter på hver side. Vær varsom når du vender dem, slik at de ikke går i stykker. Legg dem over på et fat som du har kledd med tørkepapir, slik at overflødig fett får rent av. Gjenta med resten.

Riv hvitløkfeddet til dressingen på den fine siden av rivjernet og hakk opp mynten. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene og bland det godt sammen.

Del opp tomatene og agurken til salaten og ha det i en bolle. Ha over olje, salt og pepper og bland det sammen.

Varm pitabrødene i stekeovnen i noen minutter og del sylteagurken i båter.

Fordel alt på et serveringsfat, så er det klart for deilig middag!

kikertboller

falafel med syltagurker og myntedressing

God middag!

 

 

The post Falafel med myntedressing og sylteagurk appeared first on Fru Timian.

Ukemeny for uke 27

$
0
0

Herlighet, det er juli allerede! De kommende ukene vil de fleste av oss være i mer eller mindre feriemodus. Jeg gleder meg til trege morgener og at jeg kan sitte oppe senere på kvelden uten å være helt stuptrøtt neste morgen. Jeg har dessuten vært på biblioteket og bunkret opp. Det tror jeg blir bra!

Ferie eller ikke, mat må vi ha! Og jeg kommer til å legge ut nye oppskrifter gjennom hele sommeren, så det er bare å følge med!

Jeg har en konkurranse i ukemenyen min denne uken! På mandag feirer amerikanerne 4. juli, og jeg har derfor noen oppskrifter denne uken som på ett eller annet vis har noe amerikansk i seg. Noterer du hvilke oppskrifter det er, og sender det på mail til meg: marit@frutimian.no er du med i trekningen av den siste boken min «Fru Timians beste sommermat»!

Jeg håper du får en strålende fin uke, og husk; Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 4. juli – Amerikansk hamburger

Jeg bruker vanligvis ikke å ha kjøttmiddager på mandagene her på bloggen, men ettersom det er amerikanernes grunnovsdag i dag, måtte jeg bare ha med en skikkelig saftig, amerikansk hamburger. Vi kan jo feire litt vi også!

amerikansk-hamburger

 

Tirsdag 5. juli – Ostefylte laksefileter med tomatisert grønnsakssaus

Dette er en god, gammel klassiker i familien – laksefileter fylt med kremost, servert med ratatouille.

ostefylt-laksefilet-med-ratatouille-31

 

Onsdag 6. juli – Super supersalat

Forholdene ligger godt til rette for å variere hva som er med i din supersalat fra gang til gang. Ta med det du har lyst på og det som ser mest fristende ut enten i butikken eller i din egen kjøkkenhage.

salat

 

Torsdag 7. juli – Fiskespyd med mange fiskeslag

Træ ulike fiskeslag og annet snadder på spyd og legg dem på grillen!

grillspyd-med-laks-tomat-og-lok

 

Fredag 8. juli – Entrecôte med couscous og chilibønner

Dette er en deilig og kjapp middag, perfekt når du har lyst på litt snadder. Den er en kombinasjon av det ekte amerikanske, med et stort stykke entrecôte og cowboybønner, og det nordafrikanske med couscous. Et ekte fusionmåltid med andre ord!

entrecote-med-bonner-og-couscous

 

Lørdag 9. juli – Fritert kylling med pommes frites

Dette er supersnacksete helgemat, spør du meg! Herlig fritert kylling servert med pommes frites. Deilig!

For å få kyllingen skikkelig mør, marinerer jeg den i melk over natten.

friterte-kyllinglår

 

Søndag 10. juli – Saftige koteletter med bakte potetbåter

Jeg er skikkelig svak for en saftig og godt krydret svinekotelett! For saftig, det må den være. Og det kan innimellom by på problemer når man kjøper de ferdige pakkene i butikken. De har en tendens til å være veldig tynt oppskåret. Da blir de lettere tørre enn når du bruker tykkskårne.

koteletter-med-bakte-potetbater

 

Ukens kake – Ananas- og kokoskake med blåbærglasur

Jeg elsker denne supersaftige og gode kaken!

ananaskake-med-blabaer

 

Ukens gjærbakst – Pretzelboller

Hvis du har lyst å prøve deg på noen gode boller med en vri, er disse morsomme.

pretzelboller-2

 

En riktig så god uke til deg!

 

 

 

The post Ukemeny for uke 27 appeared first on Fru Timian.

(Sponset) Stekt kylling med pasta i ostesaus

$
0
0

Av alle middager jeg lager, kommer pasta i ostesaus særdeles høyt opp på gjengangerlisten. Det er så utrolig enkelt og kjapt gjort, smaker helt strålende godt og det passer å servere til både fisk, rødt- og hvitt kjøtt. En skikkelig bra grunnoppskrift, med andre ord.

I dag bruker jeg kyllingbryst med skinn, fra Den Stolte Hane. Jeg har inngått et veldig spennende samarbeid med Den Stolte Hane hvor vi sammen skal lage mye god mat. Du kommer garantert til å se mere fra det samarbeidet her på bloggen!

Den Stolte Hane er en samling kyllingbønder på vakre Jæren. Nå har jeg akkurat vært og hilst på noen av dem. Denne kylling- og pastaretten lagde jeg sammen med bonden Åge.

Åge og Fru Timian

Her griller jeg kyllingfiletene, men du kan også steke dem i stekepannen. Jeg liker godt å steke kyllingfiletene, med skinnsiden ned, i stekepannen først, for så å legge dem i stekeovnen, på 200 grader, til de har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Da får jeg bestandig et supersaftig kyllingkjøtt. Jeg bruker samme prinsippet på grillen også. Bruner først over direkte varme, og steker ferdig på indirekte varme.

grillet kylling med pasta i ostesaus

Oppskrift på stekt kylling med pasta i ostesaus
til 4 personer

4 Den Stolte Hane kyllingfileter med skinn
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
12 cherrytomater
400 g pastaskruer
125 g kremost med urter
ruccola

300-350 g pastaskruer

Fyr opp grillen og sett på pastavannet.

Dryss salt og pepper rundt kyllingfiletene og pensle dem med oljen. Legg dem på en varm grill, med skinnsiden ned, og grill til fileten får et gyllenbrunt skinn. Vend gjerne fileten en gang slik at skinnet får et rutemønster. Snu fileten over på den andre siden, og legg den samtidig over på indirekte varme. Grill til fileten har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Skjær filetene i ca. 2 cm tykke skiver.

Kok pastaskruene i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Ta ut ca. 2 dl av kokevannet før du heller pastaskruene over i et dørslag og lar det renne av. Ha dem tilbake i kasserollen og rør inn kremosten og nok kokevann til at du får en kremete saus som fester seg til pastaskruene.

Del cherrytomatene i to og rør både dem og ruccolasalaten inn sammen med pastaen.

Fordel pastaen på tallerkener. Legg over kyllingskivene og cherrytomatene og dryss ruccola over.

Fru Timian på Jæren

kylling og pasta i ostesaus

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane

The post (Sponset) Stekt kylling med pasta i ostesaus appeared first on Fru Timian.

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live