Det er faktisk ikke det minste fnugg av ekte gresskar i dette gresskarbrødet! Men med dette utseende MÅ det jo bare hete akkurat det det heter.
Inspirasjonen til brødet har jeg fra Tami Isaacs Pearce som driver bakeriet Karma Bread i Hampstead i London. Jeg har ikke vært der, men følger henne ivrig på Instagram. Liker du vakre brød, må du gjerne følge henne du også – du finner henne her!
Oppskriften er imidlertid min. Jeg tok utgangspunkt i oppskriften som jeg bruker på Challa – flettet eggeloff som allerede ligger ute på bloggen. Jeg har redusert alle mengdene, og så har jeg tilsatt litt krydder i deigen. Akkurat de samme krydderne som jeg bruker når jeg lager gresskarsuppe.
Selv om dette brødet blir ganske så stort, veier det nærmest ingenting når det er ferdig stekt. Og da vet du at du har fått til vellykket gjærbakst!
Gresskarbrød
1 brød
650 g hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
1 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
½ ts kanel
½ ts spisskummen
1/8 ts chiliflak
125 g honning
4 egg, medium store, romtempererte
1 ¼ dl vann, ca. 25 grader
1 ss nøytral olje
1 egg + en skvett melk til pensling
Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen den også.
Dersom honningen din er fast, varmer du den opp før du har den i bakebollen sammen med eggene, vannet og oljen.
Elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter til du får en glatt og jevn deig. Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.
Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du ruller den ut til et rundt og litt flatt brød. Stram deigen godt rundt på oppsiden. Tenk at dette er en stor bolle og bruk tomlene for å stramme deigen.
Nå skal du lage gresskarfasongen, og til det bruker du en lang husholdningshyssing og lager kryss sånn at du får 8 trekanter. Hyssingen skal være litt stram, men ikke veldig, for deigen kommer jo til å heve.
Legg brødet over på et stekebrett og dekk det med plastfolie og gjerne et klede oppå der. La brødet etterheve. Sett samtidig på stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
Nå har jeg lagd brødet to ganger og den første gangen lot jeg det ikke etterheve lenge nok sånn at det este litt skjevt ut under stekingen. Gang nummer to, lot jeg brødet etterheve i 1 time og 20 minutter før jeg stekte det.
Klem på deigen for å vite når den er ferdig hevet. Kommer gropen etter fingeren rett ut igjen, trenger deigen å heve litt til, mens dersom gropen forblir, er brødet klart for steking.
Pisk sammen egget og melken og pensle brødet godt før du setter stekebrettet på nederste rille i stekeovnen. Stek brødet et sted mellom 35 og 40 minutter.
Når jeg steker så store brød som dette liker jeg veldig godt å stikke et steketermometer midt inni brødet etter 15-20 minutters steketid, sånn at jeg har kontroll på kjernetemperaturen. Brødet er gjennomstekt når det har en kjernetemperatur på 97 grader.
Legg brødet over på en bakeris og la det avkjøles.
Skjær eller bryt brødet ut fra trekantene, og skjær hver trekant i skiver. Brødet er kjempegodt å servere til gresskarsuppe og til andre, typiske høstsupper.