Et av de sikreste vadventstegnene hjemme hos oss, er lukten av krydret gjærbakst! Da bakes det SAFRANKRINGLER og KRYDDERBOLLER. Og så bakes det stollen!
Jeg har en gammel oppskrift på STOLLEN liggende her på bloggen også, men i år bestemte jeg meg for å teste ut en litt mer autentisk tysk oppskrift. For når du kjøper stollen i Tyskland, er brødet ganske kompakt og mindre luftig enn jeg har brukt å bake. Og det er dessuten drysset med mye større mengder melis enn jeg har hatt tradisjon for.
Stollen er kjempegodt å spise nystekt, akkurat som det er eller å varme opp litt i brødristeren når det har blitt noen dager gammelt. Og skal du flotte deg litt ekstra, kan du gjerne ha på litt godt smør og en appelsinmarmelade når du koser deg med en skive!
God bakst til deg!
LES MER! Sånn lager du din egen KANDISERTE SITRUSSKALL

Ingredienser
1 pk gjær
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
0.5 ts salt
1 ts kardemomme
1 ts muskattnøtt
1 ts kanel
1 sitron
2 egg
3.25 dl melk
150 g kaldt smør
Fyllet og toppingen
150 g kandisert sitrusskall
75 g mandelflak
250 g rosiner
0.75 dl rom
225 g marsipan
50 g smør
1 dl melis
Slik gjør du
Start med fyllet, eller rettere sagt den tørkede frukten og mandlene som skal i brødene. Om du ikke har egenprodusert kandisert sitrusskall, kan du bruke annen tørket frukt du finner i butikken, eller du kan bruke sukat.
Egenprodusert kandisert sitrusskall må deles i småbiter før du blander det sammen med mandelflakene og rosinene i en bolle. Hell over romen og bland det godt sammen. La det stå slik mens du lager deigen.
Ha alle de tørre ingrediensene til deigen i en bakebolle. Riv det gule av skallet på sitronen å ha i. Ha i eggene og mesteparten av melken og elt deigen godt sammen på lav hastighet i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med resten av melken dersom deigen trenger litt mer væske.
Del smøret i terninger og elt det inn i deigen til slutt. Det tar ca. 5-6 minutter til.
Dekk bollen med et lokk og la deigen heve i ca. 1 time, til den har blitt nesten dobbelt så stor.
Ha den tørkede frukten i deigen og elt den inn. Dekk til bollen igjen og la deigen heve en ny runde.
Del marsipanen i to og rull ut hver del til en pølse på ca. 25 cm.
Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv ut deigen. Del den i to. Kjevle hver del ut til et rektangel som er ca. 20 x 25 cm. Legg marsipanpølsen midt på leiven. Brett så den ene delen over pølsen, så den andre. Da skal skjøten akkurat gå over marsipanpølsen. Klem så ned på den andre siden av pølsen, slik at enden/skjøten står litt opp og marsipanpølsen blir markert litt på den ene siden av brødet. Legg det over på et bakepapirkledd stekebrett.
Gjenta med den andre deigen.
Etterhve brødene til de har blitt en god del større. De vil ikke bli dobbelt så store, som vi ofte går etter på vanlig gjærdeig, men du skal kjenne at de har hevet seg godt.
Forvarm stekeovnen til 180 grader varmluft.
Stek brødene i ca. 35 minutter. Du kan gjerne bruke et steketermometer for å sjekke om de er gjennomstekte. Det er de når de har fått en kjernetemperatur på 90 grader.
Legg dem over på en bakerist.
Smelt resten av smøret og pensle det over brødene når de kommer ut av stekeovnen.
La de avkjøles før du sikter et tykt lag med melis over dem.
Brødene holder seg fint i mange dager. De er også fine å fryse ned.
God bakst til deg!