Quantcast
Channel: frutimian.no
Viewing all 1626 articles
Browse latest View live

Klassiske berlinerkranser

$
0
0

Berlinerkranser er noe av det beste julebaksten jeg vet! Den setningen tror jeg egentlig at jeg kan starte nesten alle julebakstoppskriftene med! Ha ha ha! Jeg elsker jo julekaker! Det er noe med disse små og sprø kakene, fulle av deilig smør, som er nesten uimotståelig godt! Så er det noe med at vi spiser dette bare i en kort peripode av året.  Og da blir det ekstra eksklusivt når det først er sesong!

Jeg starter å spise julekakene så snart jeg har bakt noen. Det betyr at noen av kakeboksene er tomme før julen synges inn, men da har vi iallfall kost oss masse i desember!

Oppskriften min på berlinerkranser er nok riktig så lik brorparten av berlinerkransoppskrifter som finnes rundt om, for det er jo gjerne sånn med de klassiske julekakeoppskriftene.

Deigen trenger noen i kjøleskap før du begynner å rulle ut kransene, så lag gjerne deigen dagen før bakingen.

Cathrine Knudsen og jeg bakte både disse klassiske berlinerkransene og kokosmakronene da hun var på besøk hos meg for litt siden. Det kommer to filmer fra besøket om ikke lenge. 

Klassiske berlinerkranser

Ca. 40 berlinerkranser

2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g mykt smør
300 g hvetemel
eggehvite til pensling
perlesukker til dryssing

Kok de to eggene, som du skal bruke de kokte eggeplommene fra, i 9 minutter. Hell over kaldt vann og avkjøl eggene før du fjerner eggehvitene og moser eggeplommene gjennom en sil og ned i en miksebolle. Ha i de rå eggeplommene og sukkeret i bollen også og pisk det sammen til det begynner å bli litt luftig. Det skal ikke ble en eggedosis, bare bli godt sammenpisket.

Del smøret i terninger og ha det og hvetemelet vekselsvis i miksebollen mens du pisker det sammen. Jeg liker best å bruke en flatpisk når jeg pisker dette sammen. Når deigen har kommet sammen, tar du den ut og pakker den i plastfolie og legger i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag skrur du stekeoven på 170 grader varmluft og kler to stekebrett med bakepapir.

Dryss et helt tynt lag hvetemel på bakebordet. Ta ut  ¼ av deigen og del i 10 like store biter. Rull hver del ut til en pølse på ca. 10 cm og form den til en berlinerkrans. Gjenta med resten.

Pensle kransene med eggehvitene og dryss over perlesukker.

Stek berlinerkransene i 10-12 minutter. De skal akkurat til å begynne å bli litt brune i kantene. Da er de ferdige.

La dem ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig løfter dem over på en bakerist og lar de avkjøles helt.

Berlinerkransene holder seg godt i mange uker i en lufttett kakeboks.

God julebakst!

 


Julekake bakt med tangzhong

$
0
0

Med min nye iver på å bake med tangzhong-metoden, har jeg nå bakt kjempegode julekaker med saftige rosiner i. Det er så godt det! Så da tenkte jeg at det sikkert er en oppskrift som du også har lyst til å prøve deg på.

Du kan lese mer om tangzhongmetoden her!

Nå i adventstiden spiser jeg gjerne julekake til kveldsmat på en helt vanlig kveld og – ikke minst – til frokost i helgene. Med godt smør og ost på! Nam! Jeg vet det er brunost som er det klassiske å ha på julekaken – og jeg elsker det også – men jeg er kanskje aller svakest for god hvitost og en marmelade over smøret.

Du har nok helt sikkert dine egne favorittmåter og spise julebrødet på, så her er det fritt fram.

God bakst!

Julekake tangzhong

2 julekaker

Jevningen
4 dl melk
80 g hvetemel

Deigen
125 g rosiner
1 dl kokende vann
720 g hvetemel
100 g sukker
1 ts kardemomme
¾ pk gjær, fersk eller tørr
2 dl melk
50 g mørk sirup
1 egg  + egg til pensling
125 g kaldt smør

Ha hvetemelet og melken til jevningen i en kasserolle og varm det opp til det tykner. Rør godt i bunnen hele tiden. Hell jevningen over i en skål og sett den til avkjøling. Den kan stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

Ha rosinene i en bolle og hell over det kokende vannet. La det stå mens du lager deigen.

Ha hvetemel, sukker, kardemomme, gjær, melk, sirup, egg og jevningen i en bakebolle og elt deigen på laveste hastighet i 12-14 minutter. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett oppi bakebollen.

Del smøret i terninger og ha i bollen og elt videre til smøret er godt innarbeidet i deigen, 4-5 minutter. Skru opp tempoet på eltekroken de siste 2 minuttene. Hell ut vannet av rosinene og la de elte med de siste 30 sekundene.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i to like store deler og form til to brød som du plasserer på et bakepapirkledd stekebrett.

Dekk brødene med et løst lag plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Piske lett sammen egget før du pensler brødene. Snitt brødene med en skarp kniv eller et barberblad før du steker dem på nederste rille i stekeovnen i ca. 50 minutter. Du kan gjerne sjekke med et steketermometer for å se om det er gjennomstekt. Det er det når kjernetemeraturen er 97 grader.

Avkjøl brødene på en bakerist.

 

Ukemeny for uke 50

$
0
0

Fire kakebokser har blitt fyllt opp her i huset i dag! Jeg koser meg skikkelig når jeg kan sulle på kjøkkenet med julemusikken på mens gode dufter spres rundt meg!

Klikk deg inn til alle julebakstoppskriftene på bloggen her! 

Det er ikke så mye julestemning over middagene i ukemenyen ennå. Tenker det er greit å vente litt til med den, så her er det gode og lettvinte hverdagsmiddager og litt ekstra til helgen.

Til fredag er det Luciadagen, så nederst i ukemenyen finner du oppskrift til luksusvarianten på lussekattene – safrankringler! De er helt nydelig gode! Og vil du heller bake de tradisjonelle lussekattene, finner du oppskriften på dem her!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 9. desember – Pasta med grønnkålspesto og stekt laks

Alle dere som leser bloggen mer eller mindre fast, vet at jeg elsker pesto. Gi meg en skje med pesto, og jeg er fortapt! Derfor var dette nye bekjentskapet særdeles kjærkomment.

I tillegg til å være en drøm for sansene – og ikke minst øyet – er denne middagen gull for kroppen å spise også. Grønnkål er jo virkelig full av godsaker, og det er fisken også.

 

Tirsdag 10. desember – Salat med bulgurhvete, tomater og chevre

Kjempegod og enkel salat som metter godt! Du kan bruke couscous, perlespelt eller byggris istedenfor bulgurhveten hvis det er lettere å finne i butikken.

 

Onsdag 11. desember – Quesadillas med kylling og sopp

Quesadillas er perfekt å lage både når du starter fra begynnelsen, som jeg gjør her, og når du har rester som skal brukes opp. Putt restene i en tortillalefse, ha over litt ost og la den smelte, og voila så har du et aldri så lite festmåltid!

 

Torsdag 12. desember – Tomatsuppe med grønnsaker og pasta

Jeg elsker denne suppen! Har laget den utrolig mange ganger, med store og små endringer, og den blir like godt mottatt hver eneste gang!

 

Fredag 13. desember – Sushisalat

Elsker mat som strutter av farger og smak!

 

Lørdag 14. desember – Stifado, gresk kjøttgryte (sponset link)

Fy flate! Denne gryten er god! Er du litt lik meg, kommer du garantert til å elske den!

Det var bare så vidt jeg fikk oppskriften, for den har vært en dypt bevart fmiliehemmelighet i mange år. Heldigvis ble kokken til slutt overtalt.

 

Søndag 15. desember – Kylling i panne med tomater og estragon

Langpannemat er etter min smak helt topp å servere i nærmest hvilken som helst anledning – fra enkel hverdagsmat en tirsdag i januar til festmat en lørdag i juli. Det geniale med langpanneretter er at de nærmest lager seg selv.

 

Ukens julebakst – Sarah Bernard i langpanne

Utrolig kjekt å lage Sarah Bernard i langpannen!

 

Ukens gjærbakst – Safrankringler

Dette er de beste lussekattene jeg har spist noen gang! Bare så det er sagt! Her finnes det definitivt ingen beskjedenhet å spore. For de ble altså så utrolig gode. Det er jo egentlig ikke lussekatter, kringleformet som de er, men oppskriften er den samme. Men, jeg gir disse en skikkelig pimping så snart de kommer ut av stekeovnen. Da pensler jeg dem med smeltet smør og dypper dem i sukker. Du kan jo tenke deg hvor godt det må bli!

 

Hjemmelaget eplegløgg

$
0
0

De siste årene har det heldigvis kommet mange nye typer gløgg som det er mulig å kjøpe i butikken. Svenskene har ligget langt foran oss i mange år med et bredt utvalg av ulike gløgger. Kanskje ikke så rart ettersom det jo er fra dem vi har fått tradisjonen med å lage gløgg.

Jeg er veldig glad i disse lyse, litt lettere gløggene, og denne synes jeg er helt perfekt å nye en førjulskveld mens lysene blafrer i staken. Her har jeg laget den i en alkoholfri versjon, men om du vil ha alkohol i den, bruker du blandingsforholdet 6 dl god eplejuice og 4 dl hvitvin. Bruk de samme krydderne og samme fremgangsmåte, men dropp vannet. Og ta kjelen av varmen rett før den når kokepunktet.

Vil du kose deg ekstra mye, kan du servere gløggen sammen med pepperkaker med blåmuggost og honningristede valnøtter!

Eplegløgg

til 4 glass

8 dl god eplejuice
2 dl vann
2 ss honning
4 skiver ingefær
1 stjerneanis
1 vaniljestang
1 nellikspiker
1 kanelstang

Til gløggen har du juice, vann og honning i en kasserolle sammen med ingefærskivene, stjerneanisen, nellikspikeren og kanelstangen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stang i kasserollen. Kok opp. Skru av varmen og la det stå slik i 30 minutter slik at smakene får sette seg.

Varm opp gløggen igjen og server den rykende. Her pynter jeg glassene med ekstra kanelstang og stjerneanis.

 

Barndommens peppernøtter

$
0
0

Hjemme hos en av mine barndomsvenninner, Ann Kristin, hadde de bestandig en svært boks med knallgode peppernøtter til jul! Og jeg elsket de peppernøttene! Kanskje ekstra mye fordi vi aldri hadde det hjemme hos oss?

Nå har jeg fått oppskriften, så nå er vi sikret den gode smaken hjemme hos oss også.

Dette er en kjempegod deig å jobbe med, så peppernøttene er veldig fine å lage hvis du skal ha med deg unger på julebaksten. Deigen trenger dessuten ikke å ligge kaldt over natten. Gi den en halvtime på kjøkkenbenken, så er den kald nok til å bli rullet ut til nøtter.

Peppernøtter

ca. 120 peppernøtter

250 g lys sirup
500 g sukker
½ dl fløte
75 g smør
3 ts malt anis*
½ ts pepper
½ ts bakepulver
480 g hvetemel

*Av en eller annen grunn har det plutselig blitt vanskelig å få tak i malt anis i de vanlige dagligvarebutikkene, og det er jo egentlig ganske så rart ettersom det brukes så mye malt anis i julekakene. Men, de flese butikkene selger hel anis, så om du ikke får tak i malt, kan du kjøpe hel og knuse den i en morter eller bruke en krydder/kaffekvern om du har det.

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft.

Ha sirup, sukker, fløte og smør i en stor kjele og kok opp. Rør rundt til alt smøret er smeltet.

Ta kjelen av varmen og rør inn alt det tørre. Bland gjerne alt det tørre først, så du er sikker på at det er godt blandet før du rører det inn.

Ta deigen ut av kjelen og pakk den i plastfolie. La den hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før du deler deigen i småbiter og ruller dem ut til små kuler.

Plasser dem, med litt avstand, på to bakepapirkledde stekebrett. Stek begge brettene samtidig. Stekes i ca. 15 minutter. De vil fremdeles føles ganske mye på utsiden, men vil hardne til når de avkjøles. Jeg liker mine peppernøtter best når de er ganske harde og sprø på utsiden, men fremdeles har en litt seig kjerne i midten. Vil du ha de harde helt gjennom, må du steke litt til.

Avkjøl peppernøttene på en bakerist.

Peppernøttene holder seg lenge i en lufttett kakeboks.

 

Brytebrød med ost- og basilikumfyll

$
0
0

Er ikke dette brytebrødet skikkelig lekkert? Det synes iallfall jeg! Og så er det kjempegodt! Her forsvant det så fort som bare det.

Inni hver enkelt rundstykke, er det er herlig liten klump med smeltet ost og hakket basilikum, og så snart brytebrødet er ute av stekeovnen, pensler jeg det med smeltet smør tilsatt finhakket basilikum og drysser over litt finrevet parmesan. Yummy!

Lag brødet som et juletre nå på denne tiden av året og plasser den i en vanlig liten langpanne resten av året når juletremotivet ikke føles like naturlig.

Brytebrødet er supergodt å servere sammen med både denne linsesuppen og denne fiskesuppen. Ja, den er også helt super å bare servere sammen med litt god spekeskinke og god drikke.

Brytebrød med ostefyll i juletrefasong

til 1 brytebrød med 30 små rundstykker

Deigen
450 g hvetemel
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
½ dl olivenolje
3 ¼ dl vann, ca. 20 grader

Ostefyllet
2 fedd hvitløk
75 g parmesan
200 g mozzarella
10-15 basilikumblader

Topping
25 g smør
6-7 basilikumblader
10 g parmesan

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Elt deigen med eltekrok på laveste hastighet i 10-12 minutter. Det er ganske mye væske i deigen så den vil være litt våt, men etter de første 10-12 minuttene med elting, øker du hastigheten på eltekroken og elter kraftig i 3 minutter. Da bruker jeg å holde på kjøkkenmaskinen så jeg er sikker på at den ikke hopper ned på gulvet. Ha ha ha. Nå vil deigen stramme seg til og blir skikkelig blank og fin.

Legg et lokk over bakebollen og sett deigen til heving til den har blitt dobbelt så stor. Det tar godt og vel 1 time.

I mellomtiden lager du ostefyllet. Ha hvitløkfeddene og parmesanen, oppdelt i mindre biter, i en matprosessor og kjør rundt til det blir helt smulete. Her brukte jeg en fersk ball med mozzarella pluss ferdigrevet mozzarella, men du kan bruke det du vil. Ha det samme hva i matprosessoren sammen med resten av osten og basilikumbladene og kjør knivene til alt er hakket opp.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 30 like store deler.  Når jeg skal dele sånn, bruker jeg å veie deigen og så veie opp hver del. Mine ble på i underkant av 28 gram pr bit, og da skal det bli omlag det for deg også.

Rull hver del ut til en bolle. Det er lettest å gjøre uten mel på benken. Så skal du kjevle hver bolle ut til en runding med en diameter på ca. 8 cm. Da må du bruke litt mel for at det ikke skal sette seg fast.

Fordel 4/5 av ostefyllet på de 30 små rundingene. Brett deigen rundt fyllet og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett med, litt avstand, i juletrefasong. Ha skjøten ned mot bakepapiret. 2 rundstykker nederst på bakebrettet. Så 7 rundstykker over der, så 6, 5, 4 og ned til 1 rundstykke på toppen.

Legg plastfolie løst over juletreet og la det heve i 30-35 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Når brødet er ferdig hevet, fordeler du resten av ostefyllet mellom rundstykkene, som nå har hevet sammen.

Stek juletreet i ca. 15 minutter. Mens det stekes, smelter du smøret, finhakker basilikumbladene og blander det sammen. Så snart du har tatt brødet ut av ovnen, pensler du det med det smeltede basilikumsmøret. Så river du parmesanen rett over brødet.

Dra hele bakepapiret av stekebrettet og la det avkjøles på en bakerist. Når det er avkjølt er det lettere å fjerne bakepapiret.

Lykke til og god bakst!

 

Sjakkruter

$
0
0

Jeg kan trygt fastslå at jeg er veldig mye mer entusiastisk overfor disse spiselige sjakkrutejulekakene enn jeg er til sjakkspilling. Kanskje om disse kakene hadde vært brettet og hensikten var å vinne land og spise kaker etterhvert som du vant nytt land. Det hadde vært et perfekt spill for meg!

Disse sjakkrutene er enkle å lage og deigen er veldig god å jobbe med. Det betyr også at disse er fine å lage hvis du skal ha med deg mer eller mindre tålmodige barn på julebaksten. Og det er, selvfølgelig, helt fritt frem for å lage andre mønster enn de tradisjonelle sjakkrutene.

Sjakkruter

300 g hvetemel
200 g mykt smør
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss bakekakao

Ha hvetemelet, smøret, sukkeret og vaniljesukkeret i en miksebolle og kjør det sammen til en deig. Du kan også bruke en matprosessor til dette.

Ta ut litt over halvparten av deigen og tilsett kakaoen i den deigen som er igjen og kjør kjøkkenmaskinen nok til at kakaoen blir blandet inn.

Del den lyse deigen i 5 like store deler og rull hver del ut til en pølse som er ca. 1 ½ cm i diameter. Den mørke deigen deler du i 4 like store deler og ruller ut til tilsvarende pølser. Plasser pølsene i en sjakkmønstret firkant, se bildene av de ferdige kjeksene. Klem pølsene litt sammen sånn at du fjerner eventuelle hull mellom dem.

Legg den store pølsen du nå har fått, i kjøleskapet i 30 minutter. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skjær pølsen i ca. ½ cm tykke skiver og legg dem over på to bakepapirkledde stekebrett. Stek kjeksene i ca. 10 minutter. Ta dem ut og la dem ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttett kakeboks.

 

Dette serverer du på førjulsfesten!

$
0
0

Skal du ha fest før jul – eller kanskje i romjulen – og har lyst til å servere en deilig treretters middag? Da kan du jo sjekke ut forslaget mitt her med minipaier til forrett, ribberull – eller porchetta – til hovedrett og panna cotta med julsmaker til dessert!

Panna cottaen kan du lage ferdig én til to dager før selskapet, ribberullen kan du krydre, fylle og rulle ferdig også én til to dager før og butterdeigen til minipaiene kan forstekes tidligere på dagen. Aiolien, som jeg serverer til ribberullen, kan du også lage dagen før selskapet. Det er jo kjekt å ikke være utslitt når gjestene kommer.

Ønsker deg en fortsatt fin førjulstid!

 

Minipaier med rødløk og muggost

Dette er en skikkelig herlig forrett å servere. Om du vil foreberede mest mulig i forkant, kan du forsteke butterdeigsbunnene og gjøre klart resten sånn at det er bare den siste stekekingen som gjøres når gjenstene kommer. Alt står nærmere forklart inne i blogginnlegget.

 

Ribberull med kjempegode poteter og aioli

Dette er jo noe av det aller beste som finnes! En perfekt måte å spise ribbe på før julaften! Har du en betjent kjøttdisk der du bor, kan du gjerne kjøpe ribben ferdig utbeinet. Hvis ikke skjærer du ut beina selv før du fyller ribben med hvitløk og urter og ruller den sammen. NAM!

 

Panna cotta med vanilje og kanel

Det er deilig med en dessert som kan lages helt ferdig i god tid før gjestene kommer.

 


Ukemeny for uke 51

$
0
0

Gurimalla, folkens! Nå er det jammen meg snart jul! Jeg har kost meg masse hittil i adventstiden og satser på å fortsette i samme spor. Håper at du også har tid til å kose deg med julelukter og -smaker.

Det blir en liten smak av jul i ukens meny. På lørdag foreslår jeg en knallgod ribberull til middag! Servert med like gode poteter og en hjemmelaget aioli. Det kan jeg bare kalle smashing godt og en perfekt måte å spise ribbe på før julaften!

Smashing godt tillater jeg meg å si at panettonen min også er. Den tar sin tid å lage, men om du vil ha et herlig luksusbrød med julesmaker å servere til julens frokoster eller brunsjer, da må du gjerne sjekke ut oppskriften.

Husk at du finner massevis av oppskrifter på julekaker og julemat på bloggen også!

Ønsker deg en strålende fin uke! Og husk: Nyt livet og nyt maten!

 

Mandag 16. desember – Pastasalat med tomater og ricotta (inneholder reklame for eget krydder)

Jeg kommer ALDRI til å bli lei av pastasalat! Det kan lages i så uendelig mange varianter, er kjapt å lag og er skikkelig godt! Her bruker jeg mitt eget Urtesalt med ramsløk, men du kan veldig gjerne lage pastasalaten selv om du ikke har den krydderblandingen stående på kjøkkenbenken.

 

Tirsdag 17. desember – Quesadilla med kylling og ost

Har du tacolefser liggende igjen fra fredagstacoen? Da er de helt perfekte å bruke når du lager quesadillas. Og skulle du ha andre middagsrester liggende i kjøleskapet også, er det veldig mye som passer varmet opp i en tortillalefse, gratinert med ost på toppen!

 

Onsdag 18. desember – Stekt ørret med sennepsmarinade, gode grønnsaker og potetstappe

Dette er, etter min oppfatning, en perfekt hverdagsmiddag! Enkelt å lage, sunt og masse gode smaker!

 

Torsdag 19. desember – Fiskepinner med pommes frites og remulade

Hjemmelagde fiskepinner er supergodt og du lager dem på ganske så kort tid.

 

Fredag 20. desember – Kyllingsuppe med nudler

Jeg messer til stadighet om hvor trivelig det er å invitere venner og familie over på mat, gjerne midt i uka, helt upretensiøst. I samme åndedrett bruker jeg da også å si at det er bedre med venner rundt bordet enn støvfrie kjøkkenkroker, hvis nå det skulle settes opp mot hverandre. Kunststykket her er å ikke ta munnen for full. Å ikke legge lista så høyt når du inviterer at det er mer åk enn glede rett før gjestene kommer.

Denne kyllingsuppen er kjapp å lage til både få og mange, og den smaker helt supert!

 

Lørdag 21. desember – Ribberull med nydelige poteter og aioli

Det er bestandig én av årets høydepunkt når dette står på middagsmenyen!

 

Søndag 22. desember – Lettvint grønnsaksterte med ost

Jeg er supersvak for mat som dette! Gode smaker og særdeles lettlaget er bestandig en god kombinasjon. Du kan lage det til middag alene, eller som følge til en god suppe.

 

Ukens julekaker – Gule bomber

Ja, de er akkurat så gode som de ser ut som 😉 Ha ha ha! Disse er kjempefine å fryse ned og de tiner igjen på noen få strakser. Vil du heller lage de litt mer klassiske gule bombene – eller små suksesstertene – finner du oppskriften på dem her!

 

Ukens gjærbakst – Panettone, italiensk julebrød

Å herlige land! Panettone i mitt hjerte, sier jeg bare! Her snakker vi om et skikkelig luksusbrød med store mengder egg og smør og en søt og sprø topping av mandler og nøtter.  Brødet har sitt utspring i Milano og det blir tradisjonelt spist rundt jul og nyttår.

En god uke til deg!

 

Gulleske fra Anthon Berg

$
0
0

Jeg er kort innpå herfra for å minne om at Gullesken fra Anthon Berg er perfekt å gi i vertinnegave, venninnegave, til-seg-selv-gave og når-noen-trenger-en-oppmuntringsgave både nå i adventstiden og i jula.

I Gullesken er det 36 deilige, små sjokoladebiter, som bare venter på å bli spist opp. Det er nougat, marsipan, karamell og kokos – noe for enhver smak.

Hva er din favorittkonfekt fra Anthon Berg?

Dette blogginnelgget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Hjemmelaget daim med pistasjdryss

$
0
0

Jeg kokte store mengder med daim mens jeg gikk på ungdomsskolen. Godteposene på lørdagene brukte ikke å være store, så da var daimkoking løsningen på søtsuget. Merkelig nok fikk jeg aldri nei til svar når jeg spurte om lov. Jeg tror kanskje ikke mine unger hadde fått lov til å knaske i seg så mye sukker som jeg gjorde. Ha ha ha. Det var andre tider og annet fokus da.

Jeg brukte aldri termometer på 80-tallet, og du trenger ikke det når heller, for du kan bare slutte å koke når karamellen er passe mørk, men om du vil, kan du bruke termometer og da koke til den er 150 grader. Jeg kan ikke huske at jeg smeltet sjokolade og hadde over karamellknekken i ungdomstiden, men det gir definitivt en ekstra svung over smaken. Her har jeg også hakket opp noen pistasjnøtter som jeg drysser over i tillegg til en bitteliten klype flaksalt. Nam!

Hjemmelaget daim med pistasjnøtter

til en form på 25 x 18 cm

150 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør
150 g sjokolade – her bruker jeg en lys type med 37 % kakao
25 g pistasjnøtter
en liten klype flaksalt

Kle en form som tåler høy varme med bakepapir og sett den på et underlagsom også tåler høy temperatur.

Ha sukker, vaniljesukker og smør i en kjele og kok opp. La det koke til det blir 150 grader eller passe gyllenbrunt. Når den har fått passe farge, rører du skikkelig kraftig i karamellen. Innimellom skiller den seg sånn at smøret kommer ut, men da er det bare å røre alt du greier til du får samlet den sammen igjen til en flytende karamell.

Hell den over i formen og la den stå i 10 minutter.

I mellomtiden hakker du opp sjokoladen og pistasjnøttene. Fordel sjokoladen over karamellen etter 10 minutter og la den smelte ned før du drar den jevnt utover det hele. Dryss over pistasjnøttene og saltet og la det avkjøles helt til det stivner.

Daimen oppbevares fint i romtemperatur. Knekk eller skjær den opp i passe serveringsbiter.

Kos deg!

 

Gravlaks med dill

$
0
0

Det er skikkelig julestemning over å kunne legge hjemmelaget gravlaks på bordet til frokosten på første juledag. Og det å grave sin egen laks er riktig så enkelt. Det enste du trenger er laksen, sukker og salt og den smakstilsetningen som du ønsker å bruke. Den mest klassiske er kanskje med dill, som jeg har laget her.

Sjekk oppskriften på gravlaks med rødbeter her!

Når du skal grave fisk, er det viktig å bruke fisk av høy kvalitet og med så lang holdbarhet som mulig. Og så er det veldig viktig å ha god hygiene mens du graver laksen! Pass på at du ikke får med noe jord fra dillpotten.

Gravlaks med dill

1 kg fersk laks, en fin side eller et loinstykke
75 g salt
75 g sukker
1 ½ ts nykvernet pepper
1 potte dill
saft fra 1 sitron

Legg et dobbelt lag med plastfolie på kjøkkenbenken, bred nok til å få plass til laksefileten.

Tørk av laksefileten med kjøkkenpapir. Bland sammen salt, sukker og pepper og fordel det rundt hele laksen. Klem det på plass.

Grovhakk dillen og fordel både den og sitronsaften rundt det hele. Rull laksesiden inn i plastfolien og legg den så i en brødpose som du knytter igjen. Så er du helt sikker på at dette ikke vil lekke i kjøleskapet.

Legg fiskefileten på en flat hylle i kjøleskapet. Legg over en brødfjøl og så en melkekartong eller en annet passende som tyngde på toppen. La fisken ligge slik de neste 3 dagene. Vend fisken en gang pr dag.

Tørk fisken med kjøkkenpapir igjen før du skjærer den i skiver og serverer den til for eksempel flatbrød og rømme.

Gravlaksen er også fin å fryse ned i mindre biter.

 

Vegetarkaker til julemiddagen

$
0
0

Det er veldig mange som er så bekymret for Øystein – mannen min som i tillegg til å være fotografen her på bloggen, er vegetarianer – fordi ha ikke spiser ribbe på julaften. Han selv er definitivt ikke bekymret, for på julaften er det jo, for det første SÅ utolig mye godt tilbehør til julemiddagen, og for det andre, lager jeg vegetarkaker som han får servert.

Disse vegetarkakene trenger definitivt ikke bare å bli spist til julemiddagen, gode som de er. De er også kjempefine å lage opp i litt stort for å fryse ned. Da passer jeg bestandig på å fryse de ned singelvis og legg sammen i pose når de har fryst. Så er det enkelt å ta opp de kakene som trengs til enhver tid.

Her serverer jeg dem til mandelpoteter, ertestuing og gulrot. De er også kjempegode servert til en salat, til couscous og til pasta.

Vegetarkaker med ris, gulrot og sellerirot

til 16 kaker á 100 gram

4 dl vann
200 g basmatiris
4 ts grønnsaksbuljong
250 g gulrot
150 g sellerirot
160 g purre
60 g gresskarkjerner
60 g tomatpuré
½ ts chiliflakes
godt med nykvernet pepper
1 boks, 290 g hermetiske svarte bønner
1 boks, 290 g store hvite bønner
olje og smør til steking

Klikk deg inn her for oppskrift på ertestuing og gode tips til hvordan koke mandelpoteter uten at de går i stykker!

Sett stekeovnen på 180 grader.

Kok opp vannet og ha i risen og grønnsaksbuljongen. La det koke under lokk i 10 minutter. Ta kjelen av varmen og la kjelen stå , fremdeles med lokket på, i 10 minutter til.

Mens risen koker, kan du lage klart resten. Skrell gulrøttene og selleriroten, del i mindre biter og ha i en matprosessor sammen med purren og gresskarkjernene. Kjør knivene rundt til det blir hakket opp. Ha i tomatpureen, chiliflaksene, pepperen og den ferdigkokte risen. Hell bønnene over i et dørslag og slykk dem i kaldt vann. Ha ca. halvparten av dem i matprosessorene. Kjør knivene rundt til det blir samlet sammen til en deig. Det skal ikke moses helt.

Smak på blandingen for å kjenne om den er passe krydret. Dersom det ikke er mye salt i buljongen du bruker, må du kanskje tilsette litt salt.

Ta det ut av matprosessoren og rør inn resten av bønnene.

Hakk purre, gresskarkjerner, gulrot og sellerirot i en food processor. Ha i tomatpuréen, chiliblandingen, kokt ris og halvparten av bønnene og kjør knivene rundt. Skal ikke moses helt.

Varm olje og smør (eller bare olje dersom du lager en vegansk versjon)  i en stekepanne. Form deigen til kaker på ca. 100 gram. Jeg liker å ha vegetarkaker litt mindre enn kaker med kjøtt, for da er det lettere å få en «gjennomstekt» følelse på kakene.

Brun kakene på begge sider. Legg dem over på et stekebrett og etterstek dem i stekeovnen i ca. 8 minutter.

Hvis du skal fryse dem ned, kan du fryse dem før etterstekingen, og ta den etter at du har tint dem opp igjen.

God middag!

 

Couscoussalat med pinnekjøtt og julepølse

$
0
0

Har du rester av pinnekjøttet liggende? Da vil jeg si at dette er den perfekte RESTEMIDDAGEN!

En herlig, nord-afrikansk-inspirert couscoussalat med biter av pinnekjøtt og julepølse! Det salte pinnekjøttet smaker kjempegodt sammen med grønnsakene og couscousen.

Her bruker jeg store couscous, perlecouscous eller israelisk couscous, som du nok må i en velassortert dagligvarebutikk eller en innvandrerbutikk for å få kjøpt, men du kan like gjerne bruke vanlig småkornet couscous, som du får kjøpt i alle vanlige dagligvarebutikker. Søtpoteten kan lett byttes med gulrotbiter – både rester (som du da bare varmer litt) eller rå (som du steker på samme måte som søtpoteten)

God restemiddag!

Couscoussalat med pinnkjøtt- og julepølserester

til 4 personer

Couscoussalaten
1 søtpotet
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
½ purre
1 ts salt
½ ts chiliflakes (eller 1 ts av Fru Timians chilikrydder om du har det)
nykvernet pepper
½ squash
1 rød paprika
300 g couscous
1 l vann
50 g spinat
2 vårløk
600 g ferdigkokt pinnekjøtt (renset uten bein) og rester av julepølse

Yoghurtdressing
2 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

pitabrød til servering

Skrell søtpoteten og feil i terninger på ca. 2 x 2 cm. Ha i en stekepanne med høye kanter sammen med olivenoljen og la det frese på forholdsvis høy varme i 4-5 minutter, til søtpotetbitene begynner å gå gyllenbrune kanter. Hakk opp hvitløkfeddene og stangselleriet og del purren i ringer og ha i stekepannen sammen med salt, chiliflakes og nykvernet pepper. Skru ned varmen noe og la det surre på medium varme i noen minutter, til hvitløken blir blank.

Del opp squashen og paprikaen i terninger. Ha både dem og couscousen i pannen. Hell over vann og la det koke opp. La det småkoke til couscousen er ferdig. Det tar et sted mellom 15 og 20 minutter. Smak til for å kjenne at den er passe krydret. Husk at du skal ha salt pinnekjøtt på toppen, så det er fint om couscoussalaten ikke er veldig salt.

Rør inn spinaten det siste minuttet og dryss ringer av vårløken over akkurat når couscousen er ferdig.

Bruker du vanlig småkornet couscous, er den ferdig på noen få minutter, så da har du i alt, unntatt couscousen og lar det koke til søtpoteten nesten er ferdig. Så har du i couscousen, legger over et lokk og lar det stå i 4-5 minutter.

Mens couscousen koker, renser du pinnekjøttet og legger kjøttbitene og pølsebiter i aluminiumsfolie og varmer på 200 grader i stekeovnen.

Ha yoghurten til dressingen i en skål. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet, eller finhakk den og rør inn sammen med salt og pepper.

 

Ti på topp middager i 2019

$
0
0

Året er snart ferdig, og da er det tid for å oppsummere året som har gått! De siste årene har jeg laget tre ulike ti på topp-lister her på bloggen: de mest populære middagene, de mest populære kakene, dessertene og drinkene og den mest populære gjærbaksten.

Her er listen over de ti mest besøkte middagsoppskriftene på bloggen.

Finner du noen av dine favoritter her?

 

Arvekyllingen

Arvekyllingen ligger på topp i år også!

 

Pølsegryte i én kasserolle – one pot middag!

Ja, vi elsker disse herlige, lettvinte one pot-middagene! Denne er superenkel å lage og den bruker å bli elsket av både små og store!

 

Tante Torhilds kyllingform

Tante Torhild har virkelig gjort suksess med denne oppskriften sin! Den er servert i utallige familieselskaper hos oss, og det tror jeg jammen den er hos veldig mange andre også.

 

Hjemmelagd lasagne

Det er ikke mye som kan slå kosematfaktoren av en stor langpanne full av hjemmelaget lasagne! Selv om det bare er oss fire her hjemme som skal spise, lager jeg to langpanner – denne og denne vegetarversjonen – så har vi middag i to dager!

 

Langpannekake med bacon

Bestandig like poppis å servere denne langpannekaken med bacon! Går betraktelig fortere å lage enn en bunke med pannekaker også 😉

 

Arvekyllingen med en vri

Vil du ha litt mer smak på Arvekyllingen, er Arvekyllingen med en vri tingen å lage. Denne passer kjempegodt å lage både når det er noen få som skal spise og når det er en hel haug som skal sette seg rundt middagsbordet.

 

Baconsurret kylling fylt med mozzarella

Kombinasjonen kylling og bacon er både velkjent og velbrukt. Og det med god grunn! Den er jo rett og slett skikkelig god. Her lasser jeg i tillegg på med mozzarella, så da måtte det jo bli en slager.

 

Vårruller med kjøttdeig og grønnsaker

Vårruller er noe av det mest populære jeg kan servere hjemme hos oss! Hvis jeg sender en melding til ungene om at det i dag serveres vårruller, får jeg bestandig hjerter, tommel opp og store smilefjes tilbake! Og jeg må jo ærlig innrømme, at ingenting gleder en matlager mer enn når dette er tilbakemeldingen på maten!

Jeg bruker bestandig å lage minst dobbel porsjon sånn at jeg kan fryse ned – før fritering – til middag en annen dag også.

 

Stifado – gresk kjøttgryte

Drømmer du deg tilbake til sommerens Hellas-ferie eller planlegger du en tur dit, eller vil du bare ha en skikkelig god kjøttgryte, må du teste ut denne greske kjøttgryten!

 

Årets beste grønnsakssuppe!

Jeg er bestandig fullstendig lykkelig når jeg kan servere vakker mat som er bra for kroppen og som hele familien elsker! For det er jo ikke like enkelt bestandig å forene disse tingene.

Jeg kjenner jeg får lyst på en ny porsjon nå når jeg skriver denne saken og ser på bildene igjen. Det er noe med den renheten, smakene, vakkerheten som er fullstendig bedårende. Enig?

 


Lys sjokolademousse med krem og bær

$
0
0

Lys, søt og god sjokolademousse som smaksmessig passer for både små og store. Etter min mening er sjokolademousse perfekt å servere når man har lyst til å unne seg noe herlig godt. Det er dessuten en kjekk dessert dersom man skal ha selskap og ønsker å lage desserten ferdig dagen før, for du kan gjerne lage moussen ferdig i god tid. Den piskede kremfløten på toppen, ser fines ut når den piskes opp samme dag som servering.

Denne oppskriften passer til 8-10 små porsjonsglass. Du kan også ha moussen i en stor serveringsbolle.

Lys sjokolademousse med krem og bær

8-10 porsjoner

100 g melkesjokolade
100 g mørk sjokolade, ca. 55 % kakao
1 dl H-melk
1 ts pulverkaffe
2 eggeplommer
5 eggehviter
50 g sukker
2 dl kremfløte

Til servering
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
200 g jordbær
200 g blåbær

Hakk opp sjokoladen. Kok opp melken i en kasserolle og ta kjelen av varmen. Ha i pulverkaffen og sjokoladen og rør til all sjokoladen er smeltet.

Rør inn eggeplommene og sett blandingen til side.

Ha eggehvitene i en helt ren piskebolle og pisk til det begynner å dannes hvite topper. Ha i sukkeret i en tynn stråle mens du pisker. Pisk til du har fått en blank og luftig marengs.

Ha den over i en annen bolle før du har kremfløten i piskebollen og pisker den luftig. Rør så inn sjokoladeblandingen i kremen før du vender inn marengsen til slutt. Jeg bruker en slikkepott og store bevegelser når jeg vender det hele sammen, sånn at jeg ikke rører ut luften som jeg akkurat har pisket inn.

Hell moussen enten over i en stor serveringsskål eller fordel den i porsjonsglass. For å få helt rene kanter på glasset, er det da lurt å ha moussen først over i et stort kremmerhus eller en kakepose for så å sprøyte moussen ned i glassene.

Sett moussen i kjøleskapet frem til servering.

Pisk kremfløten og vaniljesukkeret til en luftig krem og fordel over moussen før du avslutter med bærene.

 

 

Aperol spritz i vinterdrakt

$
0
0

Er det mulig å dra det litt langt eller er det innafor å lage en litt mer vinterlig utgave av Aperol spritz? Jeg knaller på og kommer her med min vinterlige Aperol spritz! Håper den faller i smak!

Vil du ha en helt vanlig utgave av Aperol spritz, kan du klikke deg inn her!

Og vil du en en versjon som er litt mindre bitter, finner du det her!

I tillegg til prosecco, Aperol og sodavann, tilsetter jeg granateplejuice i denne versjonen. Jeg hadde store planer om å ha en rosmarinkvast i glassene da jeg tok bildene også, men når man bor på landet er det ikke bestandig at man greier å få tak i alt i butikkene, så da ble det uten rosmarinkvasten i dag. Putt det gjerne inn hvis du har.

PS! Når jeg skriver «deler» i en oppskrift, betyr det at du finner en måleenhet etter hvor mye du skal lage, og så bruker den enheten i hele regnestykket. For eksempel 1 del = 1 dl eller 1 del = 1 ss

Aperol spritz i vinterdrakt

3 deler prosecco
3 deler granateplejuice
2 deler Aperol
1 del soda, type Bris eller Bon Aqua
appelsin og granateplekjerner til pynt
isbiter

Bland alt rett i serveringsglasset.

 

Ti på topp kaker, drikker og desserter i 2019

$
0
0

Oppsummeringsliste nummer to for dette året! Jeg har allerede laget en liste over de ti mest leste middagsoppskriftene på bloggen i 2019. Her er de mest leste sakene med søtsaker!

Sukkerbrødoppskriften topper listen i år også, og det er så utrolig hyggelig med alle tilbakemeldingene jeg får på denne oppskriften! Så mange av dere skriver og sier at dere bestandig får perfekt sukkerbrød når dere bruker denne oppskriften. En sikker vinner, med andre ord!

Suksesskaken med gul krem bruker også å gjøre suksess. Både de gule bombene og firkløverkaken er laget på samme måte som gulkaken, så her er det altså tre kaker bare med litt variasjon som ligger på topp ti. Morsomt.

Kokosmakronene har de siste årene klatret pent og pyntelig på besøkstallene og jeg vet at det er SÅ mange av dere som bruker å lage dem til jul. Jeg har spist opp mine nå, så da er det bare å glede seg til neste jul.

Ønsker dere alle et riktig fint nyttår!

 

Sånn baker du perfekt sukkerbrød

Dette er den perfekte oppskriften på sukkerbrød, og det er SÅ mange av dere som ELSKER denne! Dette er den oppskriften jeg også får aller flest tilbakemeldinger på fra fornøyde brukere.

 

Suksesskake med fantastisk god glasur

Det bruker å være suksess når denne kaken serveres, for hvem kan vel motstå mandelbunn med et herlig lag gul krem på toppen? Ikke jeg, iallfall!

 

Verdens beste rabarbrapai

Jeg lurer på hvor mange tusen ganger denne kaken har blitt laget av dere rundt om her i landet. Det tror jeg er mange! Det er lange tiden i året det er rabarbrasesong, så det sier litt hvor mange besøk oppskriften har i sesongen når den havner så høyt på denne listen.

 

Aperol Spritz

Sommeren er storhetstid for å drikke aperol spritz. Iallfall om man ser på besøkstallene på bloggen. Aperol spritz er litt bitter i smaken, og vil du ha en som er litt mindre bitter, kan du sjekke ut denne oppskriften.

 

Kokosmakroner – sprø utenpå og seige inni

Disse kokosmakronene har blitt superpopulære de siste årene! Jeg elsker både oppskriften og det ferdige resultatet. For de blir bestandig perfekte i formen og får en sprø skorpe mens de fremdeles er akkurat passe seige midt i.

 

Skikkelig saftig sjokoladekake i langpanne

Alle trenger vi å ha noen skikkelig gode oppskrifter på langpannekaker! Og det er definitivt dette! Denne sjokoladekaken er supersaftig, er enkel og kjapp å lage, og den bruker å slå an hos både store og små. Den er dessuten veldig kjekk å lage dagen før den skal serveres for den blir bare enda saftigere når den får stå natten over.

 

Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage

Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager. Disse holder seg perfekte helt til de blir spist opp! Noe som jo kan skje riktig så fort, ha ha ha.

 

Små suksesskaker – gule bomber

Du kan med en gang starte å glede deg til du har laget ferdig disse herrrrrrlige små suksesskakene, eller suksesstertene, om du vil! De er farlig gode! Så enkelt er det med den saken!

 

Firkløverkake med gul krem

En ny kake er med på ti på topp-listen i år! Ikke så rart, kanskje, for denne har jo alle suksesskriteriene! Mandelbunnen, den gule kremen og firkløversjokolade på toppen. Det må jo bli poppis!

 

Hvordan lage den perfekte paibunnen

Har du først fått oversikten over hvordan du lager den perfekte paibunnen, kan den brukes til både søt og salt mat.

 

Ti på topp gjærbakst i 2019

$
0
0

Her er de mest leste gjærbakstoppskriftene i 2019! Jeg vet at det er så mange av dere som elsker gjærbakst, og der er jeg helt enig med dere! Jeg elsker gjærbakst og jeg får bestandig litt ekstra ro i sjela når jeg baker!

I år har jeg prøvd meg på tangzhongbaking for første gang. En morsom måte å bake på som er med på å øke holdbarheten og saftigheten på gjærbaksten. Du kan klikke deg inn til oppskriften på tangzhongboller her!

Loffoppskriften holder seg på toppen i år også! Den er en sikker vinner til mang en fest! Det er veldig hyggelig!

Jeg ønsker dere et godt bakeår også i 2020!

 

Kjapp, enkel og kjempegod loff

Det er noen oppskrifter som er såkalt «sikre som banken», og det er denne! Jeg har fått så utrolig mange tilbakemeldinger fra lesere som aldri har fått til luftig gjærbakst, men som lykkes med denne oppskriften. Og det er vel derfor den også havner på toppen her på årets gjærbakstliste.

 

Sånn tiner du gjærbakst

Gjærbaksten holder seg best når den fryses ned samme dag som den er stekt – altså det du ikke spiser opp med en gang – og så tiner den igjen når du trenger den. Og da er det også kjekt å tine den på en best mulig måte.

 

Verdens beste boller!

Dette er bolleoppskriften jeg hadde med meg hjemmefra og den holder fremdeles koken!

 

Hvitløkbrød

Du får kanskje bakoversveis når du leser antallet hvitløkfedd som jeg bruker i fyllet til disse hvitløkbrødene – men vi snakker jo tross alt om hvitløkbrød! Når hvitløken bakes med i brødet, som den gjør her, blir resultatet en mild og ganske tilbaketrukket hvitløksmak. En ekstra bonus er den fantastiske lukten som brer seg i huset!

 

Langpannebrød med havregryn

Superenkelt brød som er perfekt å bruke som matpakkebrød!

 

Ferdige rundstykker til frokost

Kaldheving er genialt når man vil ha nystekte rundstykker til frokost. Du lager deigen og ruller ut rundstykkene dagen før og setter hele brettet i kjøleskapet. Så er det bare å steke dem neste morgen.

 

Den beste focacciaen

Resultatet blir superluftig og kjempegodt! Dette er en eltefri oppskrift, så du må røre sammen deigen dagen før du skal servere det ferdig brødet.

 

Fine rundstykker

Jeg elsker å ha rundstykker av ymse slag liggende på lur i fryseren. Så kjekke å tine opp for enhver anledning. Vil du prøve deg på noen versjoner som også har grovt mel i seg, kan du bake disse kaldhevede rundstykkene eller disse rundstykkene med havregryn.

 

Saftig grovbrød

Et herlig hverdagsbrød som holder seg godt og som metter skikkelig!

 

Sånn baker du perfekte croissanter

Jeg gjorde om oppskriften litt nå da jeg bakte croissanter til jul – vi må bestandig ha hjemmebakte croissanter til julefrokostene – og resultatet ble enda bedre enn med den gamle oppskriften. Denne deigen er dessuten enklere å kjevle ut uten at smøret tyter ut.

Disse er så populære her hjemme at jeg måtte lage en ny porsjon på andre juledag også.

 

Ostekake med jordbærsaus

$
0
0

Okay, folkens! Jeg har fått meg en ny ostekakefavoritt! En ustekt ostekake, av alle ting. Jeg som bestandig har vært svoren tilhenger av stekte ostekaker! Dette må ikke tolkes dit hen at jeg ikke liker de stekte versjonene, for jeg har fremdeles et særdeles godt øye til dem – bare så det er sagt! Ha ha ha!

Selv om dagens ostekake ikke blir stekt, inneholder den verken gelepulver eller gelatin, bare rause mengde med kremost, kremfløte og litt seterrømme. Og det gir en helt fløyelsmyk og lett konsistens. Yummy!

Lag helst kaken dagen før du skal servere den, så får den stå i kjøleskapet over natten. Du kan også lage den på morgenen hvis du skal servere den på kvelden.

Gled deg!

Ostekake med jordbærsaus

til en rundform på 22 cm

Kjeksbunnen
125 g smør
250 g Digestivekjeks
75 g mykt, brunt sukker

Ostekremen
3 dl kremfløte
700 g helfet, naturell kremost
75 g seterrømme
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
1-2 skviser sitronsaft

Jordbærsausen
400 g jordbær, bruk gjerne frosne som du tiner
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
15 g potetmel
3 ss vann

Legg bakepapir i bunnen på en rundform på 22 cm i diameter.

Smelt smøret til bunnen. Ha kjeksene og sukkeret i en matprosessor og kjør knivene til kjeksene blir helt smulete eller knus kjeksene med et kjevle eller tilsvarende i en pose og bland inn sukkeret. Rør inn det smeltede smøret før du heller det i rundformen. Fordel kjekssmulene i bunnen og oppover veggene. Bruk en skje el. til å presse massen flat.

Sett formen i fryseren mens du lager ferdig ostefyllet.

Pisk kremfløten til den blir lett og luftig. Hell den over i en annen bolle før du har kremosten, seterrømmen, sukkeret og vaniljesukkeret i miksebollen og pisker til denne massen også blir luftig. Det tar litt lengre tid enn med kremfløten. Når begge kremene er ferdig, blander du dem sammen. Jeg bruker bare en slikkepott når jeg rører dem sammen. Smak til med sitronsaften.

Ta formen ut av fryseren og hell ostekremen over kjeksbunnen. Sett den i kjøleskapet over natten eller i minst 6 timer.

Jeg synes det er bedre å bruke frosne bær, som jeg tiner, enn å bruke ferske jordbær som ikke er i sesong. Ha de tinte bærene i en kasserolle sammen med sukkeret og vaniljesukkeret og kok opp. La det småkoke i 5-6 minutter.

Rør sammen potetmel og vann og tilsett i syltetøyet under omrøring. La den koke opp igjen før du tar den av varmen. La den avkjøles.

Før en fileteringskniv, eller annen tynn og fleksibel kniv, mellom rundformen og kaken for å løsne kaken før du forsiktig tar den over på et kakefat. Hell over jordbærsausen og server!

Kos deg!

 

Viewing all 1626 articles
Browse latest View live